Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Discriminari…

Problema aceasta a discriminarilor care se intampla in Romania constat ca nu prea e dezbatuta cum trebuie, nici in presa scrisa, nici pe la televiziunile de stiri. Se prezinta doar cazuri… Insa aceste cazuri constituie, de fapt, un fenomen in Romania postdecembrista. Despre ce discriminari ar fi vorba? Pe ce criterii? Etnice, rasiale? Aici e un aspect interesant si trebuie, cred, spus ca, in cultura noastra, discriminarile pe criterii etnice, rasiale sau religioase reprezinta un aspect nu prea important, chiar deloc important, si, din aceasta cauza, aproape inexistent, asta ca sa nu spun cu totul inexistent. Asta nu inseamna ca nu exista discriminari in societatea romaneasca. Natura lor deruteaza, banuiesc, pe multi analisti in special pe cei din exterior care nu inteleg (cu toate scuzele de rigoare pentru aceasta expresie, dar cam asa e, ca nu prea inteleg) bine despre ce e vorba… Si atunci despre ce discriminari ar fi vorba? Despre cele din motive financiare si poltice, iar acestea sunt cele care primeaza!

Romania Libera

Ultimul tun al Guvernului Ponta: 7.000.000 euro pentru baronii PSD

Se arata ca:

„Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat peste 30 de milioane de lei către unele consilii județene conduse de social-democrați în luna octombrie, când în fruntea instituției se afla Sevil Shhaideh (PSD), o apropiată a lui Liviu Dragnea.

Banii au fost alocați prin transferuri și fac parte din Programul Național de Dezvoltare Locală, demarat de Guvernul Ponta în 2013, pe baza unei ordonanțe de urgență. Datele apar în lista de plăți efectuate în luna octombrie 2015, publicată pe site-ul ministerului. Pe listă figurează plăți către mai multe unități administrative – consilii județene, locale sau comunale.

În jur de 7 milioane de lei au ajuns la sectorul 3, condus de Robert Negoiță (PSD). Numele acestuia a fost vehiculat ca posibil candidat al PSD la Primăria Capitalei. Coincidență sau nu, cu o săptămână înainte de prima alocare de fonduri, din 1 octombrie, Negoiță și-a anunțat retragerea din cursa pentru șefia PSD, Liviu Dragnea rămânând singurul candidat.

CJ Bistrița-Năsăud a obținut 6,5 milioane de lei. În acest județ conducerea este deținută de Radu Moldovan (PSD), unul dintre apropiații fostului premier Victor Ponta.

CJ Vrancea, condus de Marian Oprișan (PSD), a primit aproape 5 milioane de lei. Marian Oprișan este unul dintre cei mai influenți baroni PSD, fiind și șeful Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR). Consiliul Județean Dâmbovița a primit aproape patru milioane de lei. Instituția este condusă tot de un social-democrat, Adrian Țuțuianu, cercetat pentru trafic de influență.

Excepție nu a făcut nici județul Prahova, pentru care au fost alocate 3 milioane de lei. CJ Prahova este condus de Mircea Cosma (PSD), trimis în judecată pentru fapte de corupție și urmărit penal pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat. Către CJ Sibiu au mers 2,5 milioane de lei. Instituția îl are în frunte pe Ioan Cindrea (PSD), care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Fostului deputat PSD i s-a imputat că și-a angajat nelegal soția la biroul său parlamentar. CJ Dolj, condus de Ion Prioteasa (PSD), a primit 1,2 milioane de lei.

Liberalii au primit resturile

Spre deosebire de alte ocazii, CJ Bacău nu mai este în top, primind doar 600.000 de lei. O posibilă explicație este faptul că Viorel Hrebenciuc, cel care l-a instalat pe Dragoș Benea în fruntea CJ, nu mai poate influența alocările financiare. O sumă similară a primit și CJ Brăila, județ cu o influență scăzută, fiind condus interimar de Viorel Mortu (PSD) după revocarea din funcție a lui Gheorghe Bunea Stancu. Nu au fost uitați nici aliații.

Ministerul a alocat 1,6 milioane de lei pentru CJ Neamț, condus de Constantin Iacoban (UNPR). Pentru comparație, pe listă se află doar două județe conduse de liberali – CJ Hunedoara, condus de Adrian David (PNL), după revocarea lui Mircea Moloț, a primit doar 550.000 de lei. CJ Cluj a primit 435.000 de lei – aici instituția este condusă de Mihai Seplecan, căruia PNL i-a retras sprijinul politic.

Nu este singurul cadou făcut de Guvernul Ponta pentru baronii locali, pe ultima sută de metri, în perspectiva alegerilor de anul viiitor.

La ultima rectificare bugetară din luna octombrie, Guvernul Ponta a acordat 2,5 miliarde de lei direct către administrațiile locale. Ministerul Dezvoltării Regionale a primit 754,4 milioane de lei, însă, mai important, prin ordonanța de rectificare acestui minister i s-a permis să suplimenteze cu 12 miliarde de lei creditele de angajament. „Li se va da dreptul să realizeze cheltuieli pe care tot statul le va rambursa, fie din bugetul din acest an, fie din bugetul pe anul viitor”, a explicat fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu (PNL).

Ce finanțează Guvernul

Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, vizează finanțarea unor lucrări de infrastructură. Aceste lucrări vizează sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, unităţi de învăţământ preuniversitar. De asemenea, este vorba de drumuri judeţene, drumuri de interes local, drumuri comunale, poduri, podeţe sau punţi pietonale, obiective culturale de interes local (biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, teatre), pieţe publice, comerciale, târguri, oboare. Programul vizează și modernizarea bazelor sportive, a sediilor instituţiilor publice, dar și a infrastructurii turistice locale.”

Eu cred ca e de ajuns sa citesti acest articol ca sa-ti dai seama despre ce discriminari e vorba. Observati: „Liberalii au primit resturile„. Partidul care e la Putere avantajeaza prin finantarea de stat doar judetele, consiliile judetene, primariile care sunt ale lui. Ceilalti, desi sunt in mod egal, ca orice cetatean roman, platitori de taxe si impozite, sunt trecuti la index, ignorati pana la desavarsire. Cu alte cuvinte, daca avem, sa zicem, doua comune vecine, una cu un primar, ce poate fi condamnat penal, si consilul local (care poate avea pe acolo si condamnati in prima instanta) de la partidul X, ce detinea Puterea. Si cealalta, cu primar (sa zicem un om cinstit) si consiliu local (sa admitem, ca ipoteza, ca oamenii ar fi tot cinstiti) de la partidul Y, din Opozitie. Aceasta din urma nu primeste fonduri sau, daca le primeste, primeste insuficient. In schimb comuna unde toata conducerea e de la partidul de guvernamant primeste fonduri din belsug! In felul asta se traduce in Romania conceptul asa zis de „dezvoltare regionala”: pentru unii muma, pentru altii ciuma, condamnarea penala, fie ea si in prima instanta, nu se pune!

Discriminarile pe care le face Statul nu se rezuma doar la asa ceva. Exista, de asemenea discriminari intre sectorul de stat, tinut in brate de catre stat pe salarii bune (in special la sefi), neperformant, producator de pierderi uriase, si sectorul privat, productiv. De asemenea, discriminari se pot vedea, de exemplu, si intr-un bloc de locuit, unde o parte din cetateni isi platesc intretinerea iar o alta parte, sa nu credeti ca neinsemnata, nu si-o platesc, fara sa se intample mare lucru. De asemenea, cum spunea cineva la o televiziune de stiri, putem vedea ca investitiile straine vin doar in anumite judete, marea majoritate din vestul tarii, precum si in Bucuresti, in vreme ce in altele nici vorba! Chiar spunea cineva, un om politic, „ca nu poti sa-i multumesti pe toti”.

Am dat cateva exemple. Modelul acesta determina mari perturbatii in economie. Unii sunt avantajati de catre stat, altii nu. E adevarat: modelul asta nu tine cont de etnie, rasa sau religie. Cu toate acestea, el produce neregularitate, deranjament in functionarea sistemului economic, in evolutia economica a tarii. Chiar si la stat exista discrepante mari intre salariile bugetarilor, lasand la o parte faptul ca sectorul asta e inca foarte mare la noi si neproductiv, neperformant. Sunt bugetari si bugetari. Unii sunt bugetari de lux. In general vorbind, sefimea de la stat se bucura de salarii foarte mari, fara sa se vada performante manageriale deosebite, fata de palmasul care munceste si e bucuros ca are un serviciu. Observati ca guvernul mareste cu generozitate salariile bugetarilor, desi sectorul asta nu da pe dinafara de performant ce e. Cadourile acestea se fac din motive politice: sunt cadouri electorale. In general, PSD practica schema asta, iar Opozitia nu indrazneste sa ia taurul de coarne, cum se spune. Evident, procentul e acelasi si pentru palmas si pentru bugetarul de lux care n-a condus in viata lui o afacere, sa vada cum e.

Bineinteles, criteriile unui astfel de model nu tin cont de competenta sau meritocratie. Ci sunt strict politice sau urmaresc avantaje politice. Observati cum PSD se fortifica pur si simplu in fieful sau, facand imposibila o alternanta la Putere acolo, consolidand pozitia baronilor sai locali.

Trebuie spus ca acest sistem, cel putin cel de la noi, nu prea are legatura cu stiinta economica, ci doar cu interese partinice, politice si electorale. Partea cea mai proasta este ca el submineaza democratia si libertatea din tara noastra, nu doar economia, facand imposibila luarea de masuri de reforma care s-o impulsioneze, precum si dezvoltarea unor mari regiuni din tara care, dupa cum usor se poate constata, raman in continuare foarte sarace.

Observati:

„CJ Vrancea, condus de Marian Oprișan (PSD), a primit aproape 5 milioane de lei. Marian Oprișan este unul dintre cei mai influenți baroni PSD, fiind și șeful Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR). Consiliul Județean Dâmbovița a primit aproape patru milioane de lei. Instituția este condusă tot de un social-democrat, Adrian Țuțuianu, cercetat pentru trafic de influență.

Excepție nu a făcut nici județul Prahova, pentru care au fost alocate 3 milioane de lei. CJ Prahova este condus de Mircea Cosma (PSD), trimis în judecată pentru fapte de corupție și urmărit penal pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat.”

iar la polul opus, ca sa zic asa, iata:

„Spre deosebire de alte ocazii, CJ Bacău nu mai este în top, primind doar 600.000 de lei. O posibilă explicație este faptul că Viorel Hrebenciuc, cel care l-a instalat pe Dragoș Benea în fruntea CJ, nu mai poate influența alocările financiare. O sumă similară a primit și CJ Brăila, județ cu o influență scăzută, fiind condus interimar de Viorel Mortu (PSD) după revocarea din funcție a lui Gheorghe Bunea Stancu. Nu au fost uitați nici aliații.

Ministerul a alocat 1,6 milioane de lei pentru CJ Neamț, condus de Constantin Iacoban (UNPR). Pentru comparație, pe listă se află doar două județe conduse de liberali – CJ Hunedoara, condus de Adrian David (PNL), după revocarea lui Mircea Moloț, a primit doar 550.000 de lei. CJ Cluj a primit 435.000 de lei – aici instituția este condusă de Mihai Seplecan, căruia PNL i-a retras sprijinul politic.”

Si atunci de ce ne mai miram atat ca unii ii voteaza pe cei ce au condamnari penale? E limpede ca buna ziua de ce: din interes! Cum sa nu-l voteze cand ala primeste ditamai suma de bani si pe urma o da pe la primarii, in teritoriu, si mai face cate ceva. Altminteri il voteaza pe unul cinstit, poftim, care nu primeste un ban si atunci sa vedem ce face ala? Insa pe mie chestia asta ma face sa ma gandesc la cei care sunt abonati la afaceri cu statul, unde intalnim, iarasi, o discriminare tot pe criterii politice. Sunt doar anumiti, in general apropiati Puterii, abonati la banul statului si castigarea de licitatii. Se vede clar cum se viciaza competitia in Romania, cu consecinte economice foarte proaste. Degeaba ne miram ca suntem una din tarile cele mai sarace din UE.

Tot acest sistem viciaza grav atat economia cat si democratia, favorizand coruptia. Eu pot intelege ca lucrurile nu se pot schimba deodata, dar partea proasta e ca nici PNL nu pare decis sa ia taurul de coarne si sa incerce reforme care sa insemne o reala imbunatatire. Ceea ce se petrece in Romania nu insemana protejarea cetateanului, ci protejarea unor anumite interese politice ce tin, in principal, desigur, de actuala clasa politica. Se si vede ca lucrurile baltesc, cresterile economice sunt mici, insuficiente. Multa lume asteapta de la Stat minuni, adica ceea ce Statul nu poate sa faca. In schimb vedem o coruptie aproape generalizata si aici as dori sa spun ceva: nu doar un partid e atins de coruptie. S-a zis despre PSD, si nu fara temei, ca ar fi un partid cu multi corupti. S-a dovedit insa ca si PDL, adeversarul politic al PSD, a fost poate mai corupt decat PSD si, de asemenea, fara niciun apetit de a face reformele necesare pentru ca economia sa poata progresa. Acum Basescu vorbeste exact invers de cum vorbea cand era Presedinte. Ar fi fost foarte interesant ca Basescu de acum sa-i fi facut opozitie Basescului de-atunci… 🙂 . Mai glumim, dar lucrurile ar trebui sa ne ingrijoreze! Iar daca se generalizeaza coruptia, lucrul asta se datoreaza acestui sistem ce provoaca discriminari destul de adanci in societate si care s-a perpetuat indiferent de partidul care a fost la Putere pentru ca acest sistem slujeste, in mare masura, politicului de la noi, nu cetateanului sau tarii.

Se mai poate vedea cum, in Romania, implicarea Statului in economie are efecte perverse, nocive: mai mult blocheaza dezvoltarea economica decat s-o impulsioneze.

Apropo de subiect, de citit si…

… acest articol foarte interesant al Andreei Paul:

4 din 10 salariați oficial în România au salariul minim pe economie sau mai mic

Se arata ca:

Situația este absurdă. 2,4 milioane de salariați români au salariul minim pe economie sau mai mic în luna noiembrie a anului 2015, ceea ce reprezintă 40% din numărul total al salariaților activi în prezent. Dintre aceștia, 1,6 mil au normă întreagă, iar 0,7 mil lucrează cu normă parțială. Cea mai mare parte a salariaților activi cu salariul minim sunt încadrați în sistemul privat, doar 56 de mii de persoane cu salariul minim fiind bugetari în prezent, iar numărul celor din urmă va scădea după aplicarea ultimei creșteri salariale cu 10%. O familie nu se poate întreține decent cu un salariu minim (chiar dacă a ajuns la 42% din câștigul mediu brut pe țară), nici măcar cu două salarii minime.

Din estimările mele, cel puțin jumătate dintre ei sunt încadrați cu salariul minim sau mai puțin în contractul de muncă pentru a evita plata taxelor la stat, fiind plătiți mai mult în realitate, așadar la negru. Mulți angajatori corecți mi-au descris uluirea salariaților noi când li se spune că salariul integral negociat va fi pe cartea de muncă, căci s-au obișnuit altfel la angajatorii anteriori. Or aici, ITM nu își face serios controalele și ar fi timpul să purceadă la verificări minuțioase ale salariaților cu venitul minim pentru a-i proteja pe angajatorii corecți în competiția deformată de evaziune și pentru a le proteja veniturile la bătrânețe, adică pensiile, salariaților încadrați incorect azi cu venitul minim.

Responsabilitatea trebuie atașată libertății individuale și încurajată de autorități. Protecția concurenței loiale este un principiu liberal fără de care nu se poate construi o democrație puternică liberală.” (subl. mea)

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 29, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

126 comentarii »

 1. Exista, de asemenea discriminari intre sectorul privat, tinut in brate de catre stat pe salarii bune asta nu am inteles. Cum cineva din sectorul privat e tinut in brate de catre stat cu salarii mari?

  putem vedea ca investitiile straine vin doar in anumite judete, marea majoritate din vestul tarii, precum si in Bucuresti, in vreme ce in altele nici vorba! asta iar nu am inteles. Pai strainii investesc unde doresc ei, unde cred ei ca pot face profit. Daca nu exista forta de munca adecvata in Botosani, de ce s-ar duce acolo?

  In felul asta se traduce in Romania conceptul asa zis de „dezvoltare regionala”: pentru unii muma, pentru altii ciuma, condamnarea penala, fie ea si in prima instanta, nu se pune! asta se intimpla atunci cind statul se implica in economie: alege cistigatorii si invinsii.

  Vorbesti despre discriminare?? Citi oameni platesc taxe pentru servicii sociale de care nu se folosesc niciodata? Sau e ok sa se faca discriminare intr-un domeniu, dar nu in altul?

  Comentariu de Cristina | noiembrie 29, 2015 | Răspunde

  • „Exista, de asemenea discriminari intre sectorul privat de stat, tinut in brate de catre stat pe salarii bune ”
   Foarte buna observatia, multumesc! Am scris eu repede si am gresit, am vrut sa spun „sectorul de stat”, nu „sectorul privat”. Am corectat si in postare. Iti multumesc pentru ca ai citit cu atentie! Insa exista un sector privat abonat la contracte cu statul, cum si aratam in postare. Imi cer scuze, nu sunt perfect, recunosc.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2015 | Răspunde

   • Nu-i nevoie de scuze daca e greseala. Eu ma întrebam cum vine ce ai scris. Cel putin are sens acum 😉

    Comentariu de Cristina | noiembrie 29, 2015

  • Sigur ca strainii investesc unde cred ei de cuviinta… Numai ca aici e vorba de atragerea investitiilor straine. Lucrul asta e mai greu sa-l faca simplul cetatean, e aproape imposibil. In felul asta sunt favorizati unii si defavorizati altii.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2015 | Răspunde

   • Asta se intimpla in piața libera. Tot asa cum Detroitul a fost capitala mașinilor, iar Houstonul nu. Fiecare zona are ceva diferit de oferit.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 29, 2015

   • Asa este! Atunci ar trebui sa vedem ce are si Botosaniul de oferit. Altminteri se intampla un lucru nedorit: discrepante foarte mari intre dezvoltarea unor regiuni si dezvoltarea altor regiuni. Si e vorba de regiuni mari, nu doar de un oras sau de mediul urban.

    Vad ca faci o paralela cu SUA… Zici de Houston… Uite-te la marele stat Texas ce economie are:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Texas

    „GDP $1.648 trillion (2014)[1]
    GDP per capita
    $45,426 (2014)[2]
    Population below poverty line
    15.8% (16.5% considering cost of living)[3][4]
    Gini coefficient
    0.474[5]
    Labour force
    13,126,900 (January 1, 2015)[6]
    Unemployment 4.4% (January 1, 2015)[7]

    Public finances
    Revenues $71.5447 billion[8]
    Expenses $71.4094 billion[9]”

    Bravo lor!
    Si acum compara cu Romania:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Romania
    Deci doua state cu un numar apropiat de locuitori. Texasul e ceva mai mare decat Romania… Lucrurile sunt destul de clare, cred eu 🙂 .

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2015

   • Exact. Pentru ca Texasul nu s-a plins ca Ford nu vine sa deschidă fabrici in statul lor, ci au dezvoltat industria petrolului.

    Asa ca fiecare județ, zona, sa valorifice ceea ce au, nu sa se plinga ca investitorii se duc la București. Sa investească familiile din acel loc, sa ofere oferte bune pentru investiții. Problema e ca romanilor le place ca altul sa faca si sa riște, iar lor sa li se dea pe gratis totul. Plus ca politicile statului împiedica investițiile.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 29, 2015

   • Referitor la Romania e usor de zis, greu de facut… „Sa investească familiile din acel loc” – conditia necesara pentru a investi este sa dispui de banii necesari pentru a face investitii serioase. In SUA mediana veniturilor pe gospodarie depaseste 40.000$. E o diferenta foarte mare fata de Romania. Insa exista si business-ul familial, spre exemplu cel cu produse alimentare, si ma bucur sa vad ca unii incearca si sper sa si reuseasca. Insa e prea putin… De aceea spun ca guvernul ar trebui sa se gandeasca sa atraga investitii si in zonele mai slab dezvoltate. Ar trebui si economistii nostri sa se gandeasca mai bine la aceasta problema.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2015

   • Singurul lucru pe care ar putea sa-l faca guvernul este sa nu mai pună atitea bete in roata celor care vor sa investească.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 29, 2015

   • Si asta este adevarat! Insa la noi, in special in judetele sarace, au aparut acumulari, ca sa zic asa, de natura politico-economica, reprezentate prin asa numitii baroni locali. Stau, de exemplu, si ma gandesc cum s-ar putea dezvolta un judet precum, de pilda, Gorjul in afara industriei miniere de acolo, unde nici pamantul, din cate inteleg, nu e atat de fertil. Este adevarat ca si coruptia diminueaza capacitatea de dezvoltare economica. Se aloca sume, cum am aratat si in postare. Insa nu se vede ceea ce se cheama o adevarata dezvoltare economica. Eu as dori sa vad asa ceva intr-un timp scurt, dar… Pe de alta parte, sunt judete unde inca mai exista intreprinderi de stat neperformante – lucru ce reprezinta o mare problema…

    Dezvoltarea economica a Romaniei postdecembriste s-a conturat in mai multe feluri:
    – La inceput lucrurile au fost neclare, dar orice inceput e greu… Au aparut imbogatiti, legaturi cu politicul. Unii care proveneau de dinainte de ’89.
    – Apoi s-a incercat sa se mearga pe ideea crearii capitalului romanesc, deci un capitalism autohton si pentru asta aveai nevoie de oameni bogati. Insa lucrul asta a esuat, multe banci au dat faliment – lucru de altfel neclar… E mult mai neclar si mai ciudat decat s-ar parea la prima vedere. Insa aparitia bancilor private a fost un lucru benefic pentru ca nu s-a mai putut fura, nu s-au mai putut devaliza banci. Deci s-a intordus, ca sa zic asa, o ordine in sistem.
    – S-a mers apoi pe ideea privatizarilor si s-au facut cateva reusite, cu efecte economice benefice. S-a investit apoi in infrastructura, sectorul privat prinsese avant. Efectele benefice s-au vazut in cresterea PIB-ului, diminuarea drastica a inflatiei.
    – Dupa care nu s-au mai facut nici privatizari, nici nu s-au mai facut investitii in infrastructura. Ideea se schimbase in sensul ca s-a mizat foarte mult pe bani europeni, la care Romania are dreptul, insa capacitatea de absorbtie a acestor fonduri era scazuta. Ideea actuala pare a fi de a se merge pe aceeasi linie: absorbtia fondurilor europene. Privatizari nu s-au mai facut de o buna bucata de vreme, nici investitii – foarte slab la capitolul investitii in infrastructura sau, mai general spus, investitii publice. Nu prea se vad, in schimb, efecte benefice.

    A fost vorba si de un „sector privat” pe care statul a incercat sa-l creeze. Probabil asta a fost ideea, insa statul a creat doar imbogatiti. E o mare diferenta intre imbogatiti si sectorul privat, de aceea am pus ghilimelele de rigoare. Pentru o tara de abia iesita din comunism, ideea asta nu era tocmai absurda. Probabil ca pentru tine sau pentru un cetatean american e ciudat ce spun eu… Poate parea ciudat, insa trebuie inteles ca Romania nu are o intreprindere precum Texas Instruments, degeaba spune Rica… Adica nu are o intreprindere atat de serioasa, un asemenea sector privat care si face din Texas un stat atat de performant.

    Mai trebuie spus ca anii de austeritate, cum arata si Florin Citu in aceasta postare, n-au facut decat sa mareasca datoria publica:

    „Astazi economia eate mult mai fragila. In 2009 datoria publica era la 13% din PIB astazi este la 40% din PIB.”

    Lucrul asta s-a intamplat si in alte tari europene, cu consecinte poate mult mai dramatice decat in Romania. Norocul nostru, daca se poate spune asa, a fost ca, spre deosebire de altii, aveam o datorie publica foarte mica in 2009, de unde a putut si creste. Si asa suntem in Conditiile de Convergenta de la Maastricht, cu o datorie de sub 60% din PIB, inflatia e negativa dupa moda zilei. Cu alte cuvinte suntem intr-o perioada de deflatie de fapt. Problema principala este ca se fac cheltuieli ca de exemplu marirea salariilor bugetarilor care ar creste intr-un mod nesustenabil deficitul bugetar, in conditiile in care sectorul privat, desi productiv, nu e inca bine dezvoltat. Interesant este ca nu se fac investitii ce ar putea sa creasca veniturile bugetare… Vom vedea ce va face noul guvern… Insa partea proasta este ca nu se vad conceptii de dezvoltare economica…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Asta este una din probleme, statul nu ar trebui sa aloce nici o suma nimănui. Apoi, sa nu mai existe companii controlate de stat. Normal ca nu se mai fac investiții atunci cind guvernul face tot ce este posibil ca sa eșuezi. Statul nu poate crea sectorul privat. Este un oximoron.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Ca aloca sume, cum aratam si in postare, inteleg. Insa le aloca pe criterii politice, de aici discriminarile.

    „Statul nu poate crea sectorul privat. Este un oximoron.” – dupa parerea mea s-a avut in vedere si asa ceva, dar, sigur, si aici, in asemenea cazuri, functioneaza discriminarile… Aceste discriminari au nemultumit si nemultumesc multa lume…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Daca se vrea o economie de piața, statul nu trebuie sa aloce nici o suma si deci nu va fi nici o discriminare.

    Ce fel de discriminare nemulțumesc pe multi?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Dar e destul de simplu, de exemplu: pune-te in locul unui primar PNL, care „ia resturile”…
    Evident ca si in alte situatii discriminarile provoaca nemultumiri.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Daca nu exista sume alocate, nu exista nici o discriminare. Simplu.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Dar, pe de alta parte, ele sunt necesare…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Nu, nu sint necesare.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Nu ai cum sa faci altfel aici… Mai ales atata vreme cat sunt regiuni slab dezvoltate, defavorizate economic…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Ai cum, dar nu se vrea.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Adica?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Adica romanul este invatat ca i se dea. Te superi pe mine cind spun ca la romani le place sa stea cu mina intinsa la guvern. Romanii ar trebui sa aleaga oameni care nu ii mai taxeaza pentru altceva decit securitate si justitie si astfel vor avea oamenii mai multi bani pentru investitii fara sa astepte ca guvernul sa faca totul. Problema este ca e mai usor sa stai cu mina intinsa.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Mi se pare o abordare superficiala. Poate s-ar dezvata daca ar putea s-o faca in exclusivitate pe cont propriu. Insa multi sunt pe cont propriu, nu trebuie sa se inteleaga gresit, ca n-ar fi asa. Insa in ceea ce priveste sumele ce se acorda pentru orase, comune etc, de care vorbeam in postare acestea ar trebui sa se acorde corect, nu pe criterii politice, discriminatoriu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • E treaba omului daca se poate descurca sau nu, asta nu inseamna ca statul trebuie sa fure de la unii ca sa le dea lor „ca sa se descurce”. Nu scrie niciunde ca statul este dator ca sa se asigure ca omul se descurca si sa-l ajute daca nu o poate face.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • De fapt asta este diferenta intre cultura americana care a fost odata si cea romaneasca.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Sunt dificultati in continuare…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Banci ar fi (banci private, desigur) ca sa poata finanta… Insa sunt si multe credite neperformante.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Cum adica?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Adica credite care nu mai pot fi rambursate la timp, cu dobanda ceruta, desigur.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • De ce au fost date daca nu au prezentat garantie?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Nu e vorba de modul cum au fost acordate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Dar?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Iti dai seama ca o banca isi face socotelile, mai ales ca, din cate inteleg, sunt banci serioase. Problema e evolutia economica proasta din ultima vreme care a si determinat o crestere a creditelor neperformante. Numai ca in ultima vreme s-au mai curatat bilanturile:
    http://www.bnr.ro/Raport-statistic-606.aspx

    http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/curatarea-bilanturilor-bancilor-incepe-sa-se-vada-rata-creditelor-neperformante-a-scazut-la-minimul-ultimilor-cinci-ani-14691347

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • In alta ordine de idei uite-te si tu:
    Evenimentul Zilei

    CRUZIME ÎNFIORĂTOARE. ISIS a ARS DE VIE o femeie pentru că a refuzat să ia parte la un act sexual extrem

    Se arata ca:

    „Pe lângă toate atrocităţile efectuate de Statul Islamic – masacre ale civililor, luare de ostatici sau doborârea unor monumente istorice – violenţa jihadiştilor asupra femeilor înrobite nu încetează să şocheze.

    Mărturiile şocante ale unor femei care au scăpat din mâinile bestiilor jihadiste, multe dintre ele victime ale violurilor sau ale unor acte de violenţă extremă, au ieşit la iveală.

    „Gruparea jihadistă Statul Islamic instituţionalizează violenţa sexuală. Vătămarea femeilor şi a tinerelor este esenţială în ideologia lor”, a declarat Zainab Bangura, reprezentantul special al ONU privind violența sexuală, care a vizitat taberele de refugiaţi din ţările devastate de război şi care a aflat poveştile lor de viață.

    Bangura a detaliat procesele prin care „virginele” capturate de jihadşti sunt vândute la licitaţie.

    „După ce atacă un sat, ISIS desparte femeile de bărbaţi şi îi execută pe tinerii în vârstă de 14 ani. Femeile şi mamele sunt separate. Tinerele sunt dezbrăcate, testate pentru a vedea dacă sunt virgine şi examinate după mărimea sânilor. Cele mai tinere şi mai frumoase aduc preţurile cele mai mari. Ele sunt trimise la Raqqa, cetatea ISIS”, a declarat ea.

    Există și o ierarhie: primii care le pot alege sunt emirii, apoi luptătorii. Ei iau trei-patru fete şi le ţin timp de o lună, până când se satură de ele, apoi le duc înapoi la „piaţă”. La licitaţiile de sclave, cumpărătorii se ceartă cu înverşunare pentru fete, lăsându-le deoparte pe cele neatractive.

    „Am auzit că o tânără a fost tranzacţionată de 22 de ori şi alta, care a reuşit să scape, ne-a spus că emirul a capturat-o şi a inscripţionat-o pe spate pentru a-i arăta că este proprietatea lui”, a mai povestit Bangura, potrivit The Independent.

    Între 3.000 şi 5.000 de femei sunt înrobite de către Statul Islamic. Multe dintre ele sunt Yadizi, o sectă extremistă pe care Statul islamic o consideră a fi supusă diavolului. Drept urmare, femeile Yadizi sunt supuse unor tratamente sălbatice.

    “Ei comit viol, sclavie sexuală, prostituţie sau alte acte de violenţă. Am auzit că o fată de 20 de ani a fost arsă de vie pentru că a refuzat să efectueze un act sexual extrem”, a mai povestit reprezentantul ONU.

    Mii de femei Yadizi au reuşit scape din mânile jihadiştilor, fie au fugit, fie au fost salvate de către familie. „

    Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

    Asta e SATANISM pur si simplu!! Inadmisibil!! Totalmente inacceptabil asa ceva!! Trebuie actionat urgent impotriva acestei organizatii criminale: ISIS!!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Asta este islamul. Musulmanii fac asta de mult si in fiecare zi, nu numai isis.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Este ceva absolut inacceptabil ce arata articolul asta. E incredibil!! UE-SUA-Rusia – trebuie o coalitie pentru distrugerea astora: ISIS.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Greșit: coaliție pentru distrugerea islamului, ca exact aceste lucruri fac majoritatea musulmanilor, nu doar isis.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Mai, nu stiu daca este gresit… Pentru ca acolo unde e un stat, acolo e si lege. In Siria statul e distrus. Inainte de izbucnirea acestui sangeros razboi civil, deci cu Bashar al-Assad la Putere, si chiar pe vremea tatalui sau, n-am auzit ca ar fi avut de suferit crestinii, ca saiturile arheologice de o valoare inestimabila ar fi fost bestial distruse. Au fost oameni care au vizitat Siria pe vremea aceea, romani, si nu vorbesc doar de oamenii simpli, care si-au facut o parere excelenta despre Siria. Le-a placut. N-am auzit sa povesteasca despre eventuale bestialitati ce s-ar fi petrecut, cum sunt cele prezentate in articolul din Evenimentul Zilei.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Bestialitatile se intimpla intre musulmani. Fete de 8 ani sint vindute pentru sex, femeile nu au valoare in ochii barbatilor, sint un nimeni, doar un lucru de care se folosesc si aruncat cind nu mai au nevoie de el. Etc, etc

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Nu cred ca se intampla asa intr-un stat musulman, repet: un stat, pentru ca acolo e si lege. Uite-te, de exemplu, la Turcia. Nu am spus ca nu ar fi probleme in Turcia, dar nu ce face ISIS.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Se intimpla cu siguranta. De exemplu in Arabia Saudita.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Arabia Saudita e o tara cu totul diferita de cultura si civilizatia noastra. Insa totusi e bine ca exista o autoritate si legi. Si nu se intampla ceea ce se inatmpla in Yemen unde castiga teren Al-Qaeda!! Cu Arabia Saudita n-am auzit sa avem probleme, in schimb cu Yemen…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Este tara unde conduce legea islamica. Atrocitatile de care ai pomenit se intimpla acolo. Faptul ca avem sau nu probleme cu ei este o alta discutie.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • http://www.answering-islam.org/Green/womenstatus.htm

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • http://www.radicaltruth.net/index.php/learn/radical-truth-islam/97-the-view-of-women-in-islam

    Mai vrei links sa vezi cum sint tratate femeile si fetel in islam? Si mai zici ca cultura lor nu este inferioara?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Cred ca sunt de ajuns 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • Comentariu de Cristina | decembrie 1, 2015

   • Interesant!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 1, 2015

   • http://www.thereligionofpeace.com/quran/010-women-worth-less.htm

    Comentariu de Cristina | noiembrie 30, 2015

   • Uite-te la Texas ce echilibru, ce balanta echilibrata in privinta finantelor publice!! Uluitor!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2015

   • Eh. Si ei au vindut drepturile cetățenilor lor pentru bani federali. Nu stiu daca e chiar asa de uluitor.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 29, 2015

   • Motane, da-mi voie sa te contrazic. „Mediana” in SUA nu depaseste 40 mii usd, ci pot spune in cunostinta de cauza, ca se afla undeva sub 35 de mii, iar Cristina poate sa ma contrazica sau sa confirme. Nu toti americanii au joburi de top in care sa obtina peste 3000 de dolari lunar. Multe familii au doar un singur membru care munceste. Hai sa fim realisti. Iar ca raport salariu/reaitate economica, pot spune ca in SUA, o familie cu un venit lunar de 3-4 mii de dolari, se afla cam la acelasi nivel cu una din Romania care are 3-4 mii de roni.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 2, 2015

   • N-as crede!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2015

   • https://en.wikipedia.org/wiki/Michigan

    Uite si un exemplu!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2015

   • „Iar ca raport salariu/reaitate economica, pot spune ca in SUA, o familie cu un venit lunar de 3-4 mii de dolari, se afla cam la acelasi nivel cu una din Romania care are 3-4 mii de roni.” – e interesant ce intelegi tu prin „realitate economica”!! 🙂 Deci pentru tine 3000 $ = 3000 roni, adica, la paritate, 1 $=1 ron. Oare asa sa fie? Daca luam la paritatea puterii de cumparare, ea e mult mai mare in SUA decat in Romania. Daca luam, de pilda, Norvegia, PIB-ul calculat la paritatea puterii de cumparare, in $, e mai mare decat in SUA. Compara Norvegia cu Romania… Referitor la SUA ($ fiind luat ca referinta) PIB nominal=PIB (PPP).

    „Nu toti americanii au joburi de top in care sa obtina peste 3000 de dolari lunar.” – am spus eu asta, ca ar avea toti? Trebuie sa aiba toti joburi de top? Dar daca ai 3500$/luna ala nu e un job de top in America.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_income_in_the_United_States

    Mai documenteaza-te!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2015

   • Vezi, aici ai inteles gresit. N-am spus ca 1dolar = 1 leu. Am spus cu totul altceva. M-am referit ca valoare a salariului. Uite un exemplu di ograda mea, sa zic asa. Varul sotiei e plecat in SUA, tot dupa 90, si tot prin biserica baptista, ca sotia lui e baptista, si asta e. El castiga cam 3000 de dolari pe luna, iar sotia creste copii, 4 la numar. Crezi ca o duce mai bine decat o familie din Romania, similara? Adica una tot cu 4 copii, si in care doar tatal castiga 3000 de roni?
    Nu motane, nu face asa, 1 dolar sau 1 euro cat vine transformat un lei. Ci cat inseamna el raportat la venit si costurile dectrai. Zici de PIB-uri, dar gresesti putin. Ia zi-mi, cat e PIB-ul Emiratelor? Sau al Arabiei Saudite.Si cu toate astea la ei prapastia intre clasa medie si cea saraca esre mult mai adanca decat la noi. Nu te uita la Dubai si luxul afisat de seici sau printi, ca restul nu o duc pe roze. Spui de Suedia? Dar de ce nu spui si de respectarea legilor acolo, mai ales de respectarea obligatiilor privind taxele. Si nu doar acolo. In Norvegia, un sofer de autobuz, are cam echivalentul a 6000 de euro pe luna, din care ramane cu putin, FOARTE PUTIN, peste 3000. In Olanda, cu venit net de 3000 de euro o duci mult mai bine decat in Suedia. Vezi, mici realitati pe care tu (probabil) le cunosti din surse externe, iar eu le cunosc live, pe pielea mea, ca sa zic asa.
    Nu mi-o lua in nume de rau, dar ti-am spus, esti prea „teoretician”, si privesti prea teoretic, cand realitatea, „practica”, e putin cam diferita. Vezi, ai dreptate cand spui „ai si n-ai dreptate”. Se aplica si la tine ca si la multi altii.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 4, 2015

   • M-am „documentat” din sursa data de tine si m-a bufnit rasul. Pe bune? O medie per capita de peste 20.000 de dolari? Motane, am doar cateva zile de cand am venit din Atlanta, care tot USA este, si pot sa spun ca un venit de 2000 usd pe luna este considerat BUN, iar „average income” este undeva la 1500 si chiar putin sub. Tu chiar iei de bune doar ce spun statisticile? Hai s-o intrebam pe Cristina, ce zici? Ea traieste acolo si cred ca este cea mai in masura sa ne spuna care dintre noi este mai aproape de realitatea de acolo. Nu spun ca eu am dreptate, ci doar ca informatiile culese de mine spun altceva.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 4, 2015

   • 2000$/luna e un salariu slab in SUA. La fel si exemplul pe care l-ai dat cu o familie cu patru copii in care tatal castiga 3000$/luna (nu mi-ai spus cat castiga mama…). Insa altceva e: cine castiga aici, in Romania, 3000$/luna…? Foarte putini. Castiga mult mai multi in America (procentual vorbind, desigur) un astfel de salariu. La noi, 3000$/luna e foarte mult, acolo e un salariu slab…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 6, 2015

   • Motane, pentru a doua oara sunt perfect de acord cu Cristina. Ea spune:
    „Exact. Pentru ca Texasul nu s-a plins ca Ford nu vine sa deschidă fabrici in statul lor, ci au dezvoltat industria petrolului.
    Asa ca fiecare județ, zona, sa valorifice ceea ce au, nu sa se plinga ca investitorii se duc la București. Sa investească familiile din acel loc, sa ofere oferte bune pentru investiții. Problema e ca romanilor le place ca altul sa faca si sa riște, iar lor sa li se dea pe gratis totul. Plus ca politicile statului împiedica investițiile.”
    Perfect adevarat Motane. De ce sa vrei neaparat sa industrializee o zona, cand de fapt zona respectiva este foarte buna ptr agricultura. Si asa este, noi romanii ne-am invatat sa ne plangem ca „ALTII NU VIN SA INVESTEASCA SI SA NE DEA SI NOUA SALARII”.
    Uite Motane, avem somaj destul de mare, dar nimeni nu vrea sa plece sa munceasca in agricultura. Zi-mi si mie, cati din cei adusi la oras de politica ceausista si bagati in fabrici si usine, dupa ce si-au pierdut locul de munca au fugit inapoi sa munceasca la tara? N-ai de munca, n-ai niciun venit, dar preferi sa stai la mana intinsa decat sa mergi in agricultura, asta n-o inteleg.
    Fiind implicat in treaba asta cu eolienele, am contacte cu „provincia”, cu „la tara”, ca sa zic asa. Si normal ca avand contacte cu destui administratori de asociatii agricole cunosc cat de cat cum sta treaba. Crede-ma ca au greutati in a gasi mana de lucru. Taranul roman prefera sa stea pe arenda si sa nu se mai complice cu munca la camp, chiar daca asta ar insemna rotunjirea venitului. Se multumeste cu ce primeste pe arenda, ca ptr carciuma ii ajunge, De fapt nu poti spune ca „se multumeste”, ca mereu vocifereaza si vrea mai mult, ca doar „e pamantul lui”, dar cand ii spui „pai bade, hai sa te angajez la asociatie, ca agricultor (ca mai mult nu ai ai cum din lispsa de scoala) si-ti dau salariu” iti intoarce spatele, ca ce „sa fie sclav pe pamantul lui?”.
    Da Motane, de la oras, din spatele unui birou sau calculator se vede altfel.
    Asa cum spuneam, mai avem de furca cu mentalitatile si abia apoi putem spune ca vom „evolua”

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 8, 2015

   • Rica, scuza-ma ca ti-o spun: ai grave carente in a intelege fenomenele economice si sociale. Nu o lua ca pe o apostrofare sau ca pe un repros si nu te supara ca ti-am spus…

    „Zi-mi si mie, cati din cei adusi la oras de politica ceausista si bagati in fabrici si usine, dupa ce si-au pierdut locul de munca au fugit inapoi sa munceasca la tara? „

    Zici ca esti din PNL… Sa inteleg ca si aia gandesc asa… (?!) Spune-le atunci sa-si bage mintile in cap si sa priveasca lucid, realist problema! Cum sa mearga asa ceva?

    „Si asa este, noi romanii ne-am invatat sa ne plangem ca „ALTII NU VIN SA INVESTEASCA SI SA NE DEA SI NOUA SALARII”.” – nu sunt necesare investitiile in tara asta? Nu mai sunt necesare investitiile straine? Daca da, atunci de ce atitudinea asta?

    „Si normal ca avand contacte cu destui administratori de asociatii agricole cunosc cat de cat cum sta treaba. Crede-ma ca au greutati in a gasi mana de lucru. Taranul roman prefera sa stea pe arenda si sa nu se mai complice cu munca la camp, chiar daca asta ar insemna rotunjirea venitului. Se multumeste cu ce primeste pe arenda, ca ptr carciuma ii ajunge, De fapt nu poti spune ca „se multumeste”, ca mereu vocifereaza si vrea mai mult, ca doar „e pamantul lui”, dar cand ii spui „pai bade, hai sa te angajez la asociatie, ca agricultor (ca mai mult nu ai ai cum din lispsa de scoala) si-ti dau salariu” iti intoarce spatele, ca ce „sa fie sclav pe pamantul lui?”.”

    Pana sa dam solutii trebuie sa intelegem fenomenul. Cum il inteleg eu? Hai sa vedem ce a fost tranzitia asta in ceea ce priveste agricultura. In comunism, de bine, de rau, aveam o agricultura organizata. Organizata, ce-i drept, pe principii comuniste si ma refer la colectivizare. In tranzitie ce s-a intamplat? Am trecut de la o agricultura organizata (bine, rau dar era una organizata) la o agricultura de subzistenta. Am trecut de la o tara care producea masini agricole (bune, rele, dar producea asa ceva), la importul de masini agricole (si nu se poate spune ca sunt ieftine). Am distrus capitalul de stat in agricultura, dar acum, pentru a pune pe picioare o ferma, ai nevoie de un capital foare mare – vezi, de exemplu, imprumutul lui Basescu pentru terenul de la Nana (nu-l acuz pe Basescu acum, ci vreau sa spun ca ai nevoie de foarte multi bani pentru a demara afaceri in agricultura, si inca afaceri profitabile).

    Pe de alta parte, as acum remarca prof. Mircea Cosea, economia noastra depinde, „intr-un mod periculos”, de faptul daca avem sau nu un „an agricol bun”. Unde scrie oare ca dezvoltarea unei tari se realizeaza in exclusivitate bazandu-se pe agricultura? In tarile dezvoltate, de exemplu in SUA (v. ce spunea Milton Friedman), in ultimile doua secole numarul de oameni implicati in agricultura s-a redus drastic. Dezvoltarea acestor tari nu s-a bazat in exclusivitate pe agricultura. Asta nu inseamna ca agricultura nu s-ar fi dezvoltat. S-a dezvoltat prin mecanizare, prin ferme agricole moderne etc. In niciun caz nu s-a dezvoltat lucrand cu plugul in sec. XXI.

    Eu chiar nu inteleg de ce este acuzat mereu romanul, taranul etc si nu sunt acuzate politicile proaste duse pana acum!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 9, 2015

   • Pai Motane, asociatiile agricole asta sunt. A venit X cu bani si a adunat pamanturile de la oameni, care l-au vandut, care l-au dat in arenda, a cumparat utilaje SCUMPE si s-a pus pe lucrat pamantul asa cum trebuie. E ceva rau in asta? Dar investitorul ala, are nevoie si de forta de munca, nu doar de utilaje. taranul ala care se bate cu pumnu’n piept ca E PAMANTUL LUI, de ce nu vrea sa fie angajat, pe salariu, sa munceasca TOATE pamanturile din asociatia respectiva? Concret, in Jud C-ta am montat zeci d eoliene pe terenurile unor asociatii. Unekle mai mari, altele mai mici. Toate aveau insa utilaje performante, combine de puteau fi conduse remotely de la una singura, tractoare de mare capacitate, etc etc. dar e nevoie si de munca „la sapa”. Crede-ma ca toti cei cu care am vorbit se confrunta cu aceeasi problema, lipsa fortei de munca. Nu ca n-ar fi in satele respecyive oameni ca nu-s pustii, dar NU VOR. N-a existat drum sa-l fac in teren fara sa vad carciumile satului pline cu oameni in putere. Au pamant dat in arenda si majoritatea considera ca ei au dreptul asupra a tot. Se duc si iau porumb „de pe pamantul lor”, sau alte cele.
    Nu Motane, nu doar problama pusa de tine este cauza, ci si mentalitatea. CAP-urile si IAS-urile n-au fost rase caramda cu caramida de cei de la oras. Tevile si statiiole de pompare de la irigatiile „lui ceasca” n-au disparut luate de cei de la oras, sa fim seriosi.
    Motane, tu ai dreptate partial, dar din pacate realitatea din teren (cum se zice) te contrazice in partea practica. Teoretic asa ar trebui sa fie, cum spui tu. Dar vorba romanului, practica ne omoara.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 10, 2015

   • „Crede-ma ca toti cei cu care am vorbit se confrunta cu aceeasi problema, lipsa fortei de munca.” – lucrul asta se petrece nu numai in agricultura. Am intalnit (si inca de mai demult) si in alt domeniu aceeasi problema, dar cauza era ca multi plecau in afara sa lucreze, pe bani mai multi decat ce li se putea propune aici.

    Si daca e pamantul LUI, tu ce vrei? E al lui, ce nu e clar? Iar daca e al lui dispune de el dupa cum voieste.

    Bun, si tu ce propui? Sa iei cu japca oamenii sa lucreze pe tarla? Ar insemna incalcarea legii. Iar cei care au pamant dat in arenda, aia sunt de la oras, nu de la tara. Si sunt destui care stau la oras, care au slujbe la oras, dar au si au pamant la tara si mai castiga de pe urma lui ceva. Din moment ce-i proprietatea omului, in mod legal stabilita, tu ce vrei de la el? El are dreptul atat sa dea in arenda cat si sa beneficieze in bani sau produse agricole de ce-i ofera pamantul lui. In rest, nu e decat incalcarea legii si inca incalcarea grava a dreptului la proprietate care se pedepseste conform legii si asa si trebuie.

    „Au pamant dat in arenda si majoritatea considera ca ei au dreptul asupra a tot. Se duc si iau porumb „de pe pamantul lor”, sau alte cele.” – normal ca au dreptul! Propui incalcarea legii si a drepturilor cetatenilor? Evident ca nu se poate lucrul asta! Nu ar fi nici constitional asa ceva!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 10, 2015

   • 🙂 🙂
    Motane, citeste legea, sa vezi ce inseamna „a da pamantul in arenda”. Tu daca inchiriezi un apartament de la un x, ala are dreptul, sa intre in casa cand vrea? Pai E APARTAMENTUL LUI, nu? Vezi ca de data asta n-ai dreptate. Nu stiu eu prea multe in „economie”, dar de data asta se pare ca stiu mai bine niste aspecte. Inainte de ma lua iar „la cearta”, vezi ce zice legea arendei. E pamantul lui, asa este, dar atata timp cat l-a arendat catre X, el are dreptul doar la uzufructul stabilit in contract, nu E LEGAL sa mearga si sa-si umple caruta cu roadele de pe acel pamant, CHIAR DACA ESTE AL LUI, cand vrea si de cate ori vrea.
    Iar cand ii oferi un salariu cuiva, nu inseamna ca-l iei cu japca. Si crede-ma ca nh sunt chiar de neglijat, avand in vedere ca multi din cei la care faceam referire, au ramas doar la 8 CLASE.
    Nu e vorba ca NU EXISTA forta de munca, ci de faptul ca multi refuza sa munceasca.
    Ok, ai dreptate, d dreptul lor incontestabil sa vrea sau nu, dar in cazul in care NU VREA, de ce sa fie obligat statul sa-i dea ajutor social?
    Vezi, iar ajungem la MENTALITATE, si de ce nu, la EDUCATIE.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 10, 2015

   • Eu vorbeam referitor la ce are dreptul in mod legal.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 11, 2015

   • Exact, dpdv legal daca ai dat pamantul TAU in arenda catre X, dreptul asupra roadelor acelui pamant revin arendasului, nu proprietarului. Tu proprietar ai dreptul legal doar la ce ai convenit in contract, bani si/sau produse.
    Eu n-am spus altceva.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 11, 2015

 2. He he, si te mira Motane? Pentru a cata oara, de la 90 incoace, romanul aplauda furibund pe unii si ii voteaza cu doua maine, ca la putin timp dupa ce da cu stampila in buletinul de vot, si dupa ce se balacareste crunt cu „opozantiu”, sa nu injure si el de mama focului „alesii”, pe care tot el i-a ovationat mai inainte.
  Uite, hai sa nu mergem mai departe de anul 2012, cand s-a accentuat (nu inceput) invrajbirea asta fara rost intre romani. Cum era privit atunci acel USL „curat, cinstit, democrat” si ce se constata dupa nici 4 ani. Oricum trebuie sa recunoastem, astia si de data asta au fost cei mai rapizi. Pedeleii macar au rezistat 8 ani pana sa-si dea in petec.
  Si cu salariile astea Motane, nu prea inteleg eu cum se face. Cand esti in opozitie tipi ca „nu e de unde coane Iancule, astia ne minte”, ca odata ajuns la butoane, sa dai drumul la ban. Pai doar vin alegerile curand, nu? Si cum altfel sa-ti asiguri masa de manevra, daca nu prin „pomana electorala”. Exact cum spunea si bunicul meu „pe front, cea mai buna masa era inainte de atac, chit ca nu aveau de unde si dupa aceea mancau pingele”. Asa si cu politichia damboviteana, da-le inainte de alegeri, ca le iei tu dupa aceea dublu.
  Fa si tu un mic calcul, si vezi cat costa viata de zi cu zi, cand profesorii aveau mai putin cu 25%, si cat costa acum cu salariul intregit. Ca „Dorel” nu vede ca s-a scumpit viata, el vede ca „mi-a marit Guvernul salariul”.
  De ce crezi tu ca „la privat” (si ma refer la ala adevarat, nu la „buticari”) treaba merge altfel? Acolo cu cat esti mai bun, cu atat primesti pe masura. Cum altfel sa exolici salarii de mii de euro in Romania in sectorul privat? Crezi ca sunt ptr ochi frumosi, sau ca l-a votat pe Ponta?

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 29, 2015 | Răspunde

  • Este pacat ca nu avem un sector privat adevarat, cum spui tu, mai mare in Romania. Imi place sa cred ca salariile mari, de mii de euro, in sectorul privat „adevarat” sunt pentru ceea ce face, pentru ceea ce munceste omul respectiv, nu pe ochi frumosi sau ca l-a votat pe cutare sau pe cutare. Insa sectorul privat, la noi, nu se rezuma doar la ceea ce numesti tu sector privat „adevarat”. Si celalalt, care nu-i include doar pe buticari, e la fel de adevarat. Andreea Paul a exprimat o realitate. As dori sa vad si buticari mai performanti. Insa problema este daca actualele conditii permit dezvoltarea sectorului privat, cresc capacitatea acestuia de a crea locuri de munca, de a performa cu adevarat.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2015 | Răspunde

  • E o problema cu cresterea salariilor. Ca motivele sunt electorale, asta stie toata lumea. Citeste, te rog, ce scrie Florin Citu – aici. E vorba de cresterea nesustenabila a deficitului bugetar in conditiile in care datoria publica a crescut de la 13% din PIB in 2009, la 40% din PIB astazi…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015 | Răspunde

  • „Fa si tu un mic calcul, si vezi cat costa viata de zi cu zi, cand profesorii aveau mai putin cu 25%, si cat costa acum cu salariul intregit. Ca „Dorel” nu vede ca s-a scumpit viata, el vede ca „mi-a marit Guvernul salariul”.”

   🙂

   Ai dreptate si nu ai dreptate. Am inteles, cred, ce vrei sa zici: „Ca sa traiesc mai bine prin marirea salariului nu inseamna sa se scumpeasca si viata, adica totul sa devina mai scump. Ca atunci ce afacere am facut?” E asa si nu e asa. Pentru ca inflatia e negativa. S-au vazut initial scumpiri, dar dupa aceea, cand consumul a inceput sa scada dramatic, preturile au inceput sa scada, tot conform legii cererii si ofertei. Tocmai asta inseamna presiune deflationista. Problema este ca scaderea asta de preturi s-a tradus si prin somaj pentru ca daca nu mai castigi activitatea incepe sa se reduca. De asemenea foarte multe firme au dat faliment.

   Cresterile economice care s-au obtinut sunt mici. Nu se vede un reviriment in acest sens… Chestiunea principala este ca aceste cheltuieli cu salariile sa fie sustenabile… Nu prea pare a fi asa…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015 | Răspunde

  • „De ce crezi tu ca „la privat” (si ma refer la ala adevarat, nu la „buticari”) treaba merge altfel? Acolo cu cat esti mai bun, cu atat primesti pe masura. Cum altfel sa exolici salarii de mii de euro in Romania in sectorul privat? Crezi ca sunt ptr ochi frumosi, sau ca l-a votat pe Ponta?”

   Atata vreme cat in societatea noastra nu e meritocratie, eu m-as indoi ca lucrurile merg asa, chiar si in sectorul privat „adevarat”, cum spui tu. In ce masura meritocratia e compatibila cu Constitutia noastra, care prevede statul social, sau cu democratia, asta e o alta problema si discutie. De aceea nici macar in sectorul privat de care vorbesti tu nu pot fi sigur ca lucrurile ar merge asa. Adica tot iti trebuie proptele, PCR (Pile, Cunostinte, Relatii) ca sa ajungi sa castigi mii de euro in Romania. Ceea ce descrii tu ar fi un mecanism, ca sa zic asa, meritocratic. Meritocratia a fost definita foarte bine de catre Napoleon Bonaparte: „Bastonul de maresal este in ranita fiecarui soldat”, la care urmeaza, desigur, corolarul: „Cariera este deschisa celor talentati”. Intr-un astfel de sistem nu se mai poate vorbi de proptele ca sa ajungi sau sa te mentii intr-o functie. Daca un soldat, nu stiu cum, da dovada de competenta unui maresal, atunci de ce nu ar avea chiar bastonul de maresal? Insa, atentie, trebuie sa dea dovada de o asemenea competenta, nu de altceva!!

   Pe de alta parte, observ ca tu vorbesti intr-un sens usor peiorativ (ma insel oare?) de „Dorel”. Cuvantul mediocritate a ajuns sa aiba conotatii negative in zilele noastre. Termenul roman – mediocritas – nu cred ca avea un astfel de sens, peiorativ, ci exprima o cale de mijloc, despre care romanii spuneau ca e aurita! Deci mediocru ar inseamna „om de mijloc”, iar clasa mijlocie despre care se tot vorbeste si pe care vrem s-o dezvoltam se afla tot in interiorul acestui concept. Probabil ca sensul peiorativ dateaza din perioada clasica si este in antiteza cu omul exceptional, cu mari calitati si virtuti morale, plin de eroism, care trebuia sa fie un exemplu pentru ceilalti oameni, pentru ceilalti membri ai societatii. Spre exemplu, putea fi personificat un astfel de om printr-un rege, un om mare, cu calitati mari, exemplu pentru poporul sau. Insa majoritatea oamenilor se afla la mijloc – se poate arata si matematic lucrul asta prin Curba lui Gauss. Iar ideea de dezvoltare este legata de o clasa mijlocie puternica si care s-o duca mai bine. In general vorbind, mediocritatea, adica oameni de mijloc, exista peste tot in lume, inclusiv in tarile dezvoltate din punct de vedere economic, unde si exista o clasa mijlocie bine aspectata. Si dupa cum se vede astfel de tari si prospera din punct de vedere economic, si nu numai.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015 | Răspunde

   • Nu Motane, nu te inseli, si la fel de peiorativ am folosit „buticari”. Nu ca sa-i desconsider pe toti, ci doar pe acei ASA-ZISI patroni, care fac tot felul de invarteli doar-doar sa le iasa banul.
    Iar MEDIOCRU, te parafrazez si eu, ai si n-ai dreptate. Cand spui un elev mediocru, nu spui neaparat „de mijloc”, sau MEDIU. Spui clar MEDIOCRU, adica la limita minima a capacitatilor. Hai sa fim seriosi, ca de la definitia romana si pana la sensul cuvantului AI, s-au mai facut ceva „modificari, pe ici pe colo, mai ales prin parrtile esentiale”, 🙂
    Si te contrazic PUTIN. In Romania a inceput ca „meritocratia” sa fie un principiu de baza in sectorul privat. De aceea spuneam „adevarat, nu butiicar”. In sistemul privat REAL, nu conteaza cine esti si pe cine ai in spate, decat in cazul acelor capuse de tip butic, unde nasu e patron si angajeaza toate neamurile, ca oricum nu conteaza calitatea ca banul vine oricum, ca are grija „nasul”. In sistemul privat, bazat pe eficienta, CHIAR conteaza CE, CAT si CUM faci.
    Am mai vorbit despre acea mentalitate generala care condamna „imbogatitrea patronilor pe carca angajatilor”. Cand aceasta mentalitate de tip „Dorel” („umoristica” pot spune :D) o sa dispara, atunci o sa putem spune ca intram pe un drum normal.
    Cu piata munci iar ai si n-ai dreptate. Normal ca fiecare e liber sa-si vanda munca la ce valoare crede el de cuviinta, dar putin realism nu strica. Acum nu putem avea petentia la salarii ca’n Germania, cu calitate ca-n Romania. E ca si cum am compara mere cu pere, ca sa fiu autohton.
    Pentru ca una este sa ai un salariu de 1500 de euro in Olanda, ca sofer, si alta sa pretinzi acelasi salariu, tot ca sofer, in Romania. Daca tot vorbim de „realitatile economice”, nu Motane?
    Dar fara sa te simti ofensat, si fara legatura cu tine, cred ca e mai bine sa-i las pe „atot-stiutorii” sa ma disece, pentru ca „ce stiu eu”, nu???
    Asa cum spunea Mrs Eleanor Roosevelt, „Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii.”. Prefer sa-i las pe altii sa ma discute, deoarece vad ca adevarul supara, si asa cum am spus de multe ori, nu ma pun cu prostul, ca ma bate cu experienta si nu cred ca pot sa ma cobor la un asemnea nivel incat sa ma fac inteles de toti frustratii epocii couniste, care „mental” inca traiesc in acea epoca in care tot ce le era necunoscut sau diferit de sablon, le putzea. Crezi ca daca as incerca sa-i explic „lui coate goale, mate fripte”, cum spunea marele caragiale, ca intre „certificate verzi” si logistica legata de tot ce inseamna centrale eoliene, e O MARE DIFERENTA, ar pricepe? Crezi ca daca i-as spune ca firma la care lucrez tocmai ce a obtinut un contract ptr o ferma de „wind mills” in apropierea coastei olandeze, pe langa Amsterdam, o sa pricaeapa ca „doar cu 10 clase” (cate probabil are, ca erau mai mult decat suficiente sa ajunga secretar de partid” nu as fi putut participa la intalnirile si calatoriile legate de acest contract? Degeaba as incerca sa-i spun ca la Aalborg am fost sa contractam eolienele necesare, ca sigur n-ar avea cu ce sa priceapa, chiar daca i-ai confirma IP-urile locurilor de unde am postat.
    Asta e Motane, dovada vie ca n-am exagerat cand spuneam ce spuneam de mentalitati si de „Dorel”. Peiorativ, peiorativ, dar uite ca ne lovim de el in viata de zi cu zi la tot pasul. Exact ce spuneam candva legat de mitocania grobiana a unor reprezentanti ai majoritatii electorale romanesti, in fata carorara intelectualitatea a dat inapoi, si NU TREBUIA. Educatia si bunul simt sunt considerate slabiciuni si defecte de acesti indivizi, care inca se mai cred si se viseaza „clasa conducatoare”. Pana cand n-o sa scapam de aceste mentalitati nu spera stimate Motan sa vezi o clasa politica ALEASA de altcineva decat de aceasta categorie de alegatori care „SUNT INCA MULTI” Motane.
    Dar vin sarbatorile Motane, asa ca hai sa ne bucuram, si de aceea profit de acest ragaz sa-ti transmit atat tie cat si Cristinei si lui Marian, ” CRACIUN FERICIT, SI SA AVEM PARTE DE UN AN NOU MAI BUN”. Si nu in ultimul rand, sa fim mai buni Motane. Atat ca oameni cat si ca profesionisti, acolo unde suntem. Iar lui Marian, bercenarul meu, ii doresc sa „manance cat mai multa pensie”, chiar daca e mica, 🙂 🙂 De-al naibii sa nu renunte la ea, ca sa le faca pe plac politrucilor.
    Daca o sa mai am timp, o sa mai intru sa „mai dau cu bata in balta”, nu??
    Iar „dusmailor mei” le doresc viata lunga, sa se bucure cat mai mult de succesurile si realizarile „ALTORA”, chiar daca ei parte doare de esecuri si de rateuri. Asa e viata, vorba lui Margineanu, 🙂 🙂 🙂 ca un anume „fir de par”. Stiu ca va stau in gat stimate „hazliu”, exact ca firul de par respectiv, dar ASTA E VIATA. Deci hai sa ne bucuram de ea. Fiecare dupa „putinta”.
    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 2, 2015

   • Multumesc pentru urarile din final! 🙂 Craciun fericit si tie si toate cele bune!

    Lucrurile nu stau chiar asa! O analiza trebuie facuta asa incat sa cuprinda sectorul privat in ansamblul sau, pentru ca acolo lucreaza milioane de oameni, nu doar o anumita zona a sectorului privat, desconsiderand fara temei restul.

    „In Romania a inceput ca „meritocratia” sa fie un principiu de baza in sectorul privat. De aceea spuneam „adevarat, nu butiicar”.” – da-mi voie sa n-o iau ca pe o axioma si sa ma indoiesc in continuare de asta…

    ” mentalitate generala care condamna „imbogatitrea patronilor pe carca angajatilor”” – daca e generala, ramane de demonstrat cat de generala e. Dar nu e o mentalitate de „tip Dorel”…

    „Cu piata munci iar ai si n-ai dreptate. Normal ca fiecare e liber sa-si vanda munca la ce valoare crede el de cuviinta, dar putin realism nu strica. Acum nu putem avea petentia la salarii ca’n Germania, cu calitate ca-n Romania. E ca si cum am compara mere cu pere, ca sa fiu autohton.
    Pentru ca una este sa ai un salariu de 1500 de euro in Olanda, ca sofer, si alta sa pretinzi acelasi salariu, tot ca sofer, in Romania. Daca tot vorbim de „realitatile economice”, nu Motane?” – acuma scuza-ma, dar eu de realitati economice vorbeam, tu vorbesti de altceva.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2015

   • Vezi, eu, am impresia ca tu nu-l intelegi bine pe „Dorel”… El se afla in urmatoarea situatie: intre riscul de saracie si excludere sociala care e foarte mare in Romania (40,2% din totalul populatiei la nivel de 2014) si piata muncii europeana unde poate gasi un loc de munca mult mai bine platit (inclusiv o protectie sociala mai buna), lucru valabil si pentru oamenii cu pregatire superioara care aleg sa plece spre zari mai bune. Pe de alta parte, „Dorel” nu s-a aflat printre castigatorii tranzitiei, daca ne gandim la cine s-a imbogatit de pe urma acesteia. In definitiv si la urma urmei, realitatile economice deplorabile de la noi nu au depins de „Dorel” ci de masurile economice care s-au luat de catre guverne. El e un fel de victima. Atata vreme cat guvernantii nostri au ratat peste 80% din privatizari (N. Vacaroiu), ce mai putea face „Dorel”? De aceea nu e corect sa mutam centrul de greutate al problemei doar pe „Dorel”. Cu atat mai mult cu cat realitatile economice de la noi sunt de asa natura incat nu-i pun deloc in valoare calitatile sale reale. Si atunci aceasta mediocritate nu poate fi evaluata corect ci doar dupa pareri. Tie ti se pare ca ar fi „asa”, altuia i se pare ca e „altfel”. Tocmai asta e partea proasta si inca n-ai ce sa-i faci. Cert e ca milioane de „Dorel” au plecat in Occident, ceea ce demonstreaza atat calitatea proasta a deciziilor luate la nivel guvernamental de-a lungul vremii cat si faptul ca Romania a pierdut o importanta parte din forta sa de munca.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2015

   • Nu Motane, nu Doreii au plecat in Occident, ci romanii capabili, indiferent de domeniu si calificare. Avem in Olanda santiere navale pline de sudori, vopsitori, tubulatori, foarte priceputi, fara diplome de facultati, ci cu putere de munca, dorinta de munca, dar mai ales FOARTE PRICEPUTI in ceea ce fac. Aceia nu sunt Dorei. Sunt meseriasii romani. Eu cand spun „Dorel”, nu la categoria celor fara diploma de facultate ma refer, sa-mi fie cu iertare daca asta ai inteles. „DOREL” este tipul „proletarului bolshevic” care se crede buricul targului care da lectii inginerului, cel care are pretentii peste puterile si capacitatild sale. Dorel este laitmotivul celui care nu-si cunoaste locul dat de propria ignoranta si prostie.
    Motane, bunicul ma invata sa respect atat munca, cat si pe cel ce-o depune. „Sa-l respecti pe cacanar (spunea el) pentru ca fara el ne-ar napadi rahatul din haznale”. Pe acea vreme haznalele se goleau „la mana” nu ca acum. Nu Motane, am un deosebit respect ptr cei ce muncesc cu adevarat, indiferent de domeniu, dar care nu se pretind mai sus de asta. N-ai intalnit asistente medicale mai „ale naibii” decat doctorii? N-ai intalnit un electrician care se credea mai presus decat ub INGINER ELECTROTEHNICIAN. Astia sunt Doreii Motane.
    Uite aici, la tine in curte, Marian este demn de respect. Nu se pretinde „mai catolic decat Papa” desi sunt convins ca are experienta mai multa ca unii ingineri. Nu se da nici fost director, nici cercetator.
    Motane, nu cred ca fac confuzii, sau cel outin nu cred ca sunt foarte mari. Poate tu nu ai criterii de comparatie, dar te asigur ca in Romania cu un venit pe familie de 3000 de lei, se traieste aproape la fel ca in Olanda cu un venit lunar de familie de 1000 de euro.
    Nu face doar comparatia intre valoarea leu/euro, ca aici gresesc multi. Ia in calcul ce cumpara fiecare din salariul ala. De exemplu, in Olanda, o casa genul celor Junior din ansamblurile rezidentiale, costa 300 de mii de euro, iar la noi cam 75-80 de mii. O chirie intr-un apartament de 2 camere, in Militari, zona studenteasca, costa cam 250 de euro pe luna (+ / -) iar in Olanda coste cam 3-4 sute minim.
    Eu de asta spuneam ce spuneam. Da, fiecare e liber sa ceara ce salariu crede de cuviinta ptr munca lui. Numai ca lipsa de realism duce la orientarea angajatorilor catre alte zari. De ce sa-ti dea tie 1500 de euro pe luna, cand vin „altii” care accepta chiar 1/2??
    Cam asa s-a intamplat in Spania. Autohtonii au considerat ca e prea greu la cules de capsuni ptr 1000 de euro pe luna (sau chiar mai putin) asa ca au lasat niste locuri libere pe care le-au umplut romanii, chiar si la 500 de euro pe luna, pentru ca noi (ca natie) rabdam greul daca familia o duce (mai) bine.
    In Romania te asigur ca in sectorul privat „adevarat” cine stie sa ofere calitate in ceea ce face, indiferent de domeniu si nivel de calificare, primeste un salariu decent. Adica „meritocratia” (cum spui tu) isi face loc din ce in ce mai mult pe piata muncii. Pacat ca in sectorul de stat, bugetar, inca se merge pe PCR, ca inainte.
    Nu stiu, dar cred ca nu reusesc sa ma fac inteles, nu-i asa? Sper totusi ca macar partea cu „Dorel” s-o fi facut inteleasa.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 3, 2015

   • Si tu de ce spui asta? Ca cineva nu a acceptat salariul pe care i l-ai propus tu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 6, 2015

   • Trebuie cultivata armonia sociala, nu dizarmonia sociala!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 6, 2015

   • Nu inteleg. De ce spun ce?
    Pe mine chiar nu ma deranjeaza daca x sau y accepta salariul pe care il ofer ptr o anume pozitie. Nu cred ca e nevoie sa_ti explic cum se calculeaza ele. Eu chiar consider ca oferim salarii decente ptr munca depusa de fiecare. Imi pare rau, dar ptr mine ca angajator nu conteaza ce nevoi sau probleme are x sau y, ci doar sa-l platesc echitabil ptr munca depusa, functie de calitatea ei. Si tot asa, in cazul in care sunt nevoit sa restructurez niste locuri de munca, n-am sa tin cont decat de performante cand voi decide pe cine pastrez si cui ii multumesc ptr activitatea depusa.
    Vreti sa se tina seama DOAR de nevoi, atunci de ce oare n-am mai vrut comunism?

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 6, 2015

   • „Vreti sa se tina seama DOAR de nevoi, atunci de ce oare n-am mai vrut comunism?” – eu n-am zis asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 6, 2015

   • Nu stiu daca l-ai auzit recent, la o emisiune pe Bloomberg, a lui Charlie Rose, pe Gen. David Petraeus ce spunea despre Ucraina. El spunea ca unul dintre lucrurile pe care nu-l vor rusii este ca Ucraina sa reuseasca, spunea ca nici in visele lor negre n-ar fi mai rau ca in Ucraina sa existe o economie de piata functionala si prospera. Mi-a ramas in minte ce a spus si ma gandesc la faptul ca ar putea fi valabil si pentru Romania: tocmai asta nu vor rusii nici aici: o economie de piata functionala si prospera, capabila sa aduca prosperitate cetateanului si intregii societati. In orice caz, mie mi se pare ca ceea ce spunea Gen. Petraeus se refera la ceea ce doresc si la felul in are actioneaza adversarii nostri, care cultiva dizarmoniile in societate, aparitia lor si continuarea acestora, folosindu-se inclusiv de influenta pe care o au la Bruxelles si, de ce nu, chiar si de legile europene sau de directivele europene. Lucru care l-ar putea face datorita unui lobby puternic si multi, multi bani.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 6, 2015

   • Cum vezi tu „cultivarea armoniei sociale”? Prin „nivelare”? Sau cum???

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 7, 2015

   • Eu ma refeream la altceva. De pilda, tu te tot legi de acest „Dorel”, ca asa si pe dincolo, ca ar avea mentalitate „bolsevica” si altele de genul asta. Pe urma spui ca cei care au plecat in afara sunt meseriasii romani, „FOARTE PRICEPUTI”, dupa cum i-ai caracterizat. Deci din start imparti societatea romaneasca in „baieti buni” – aia care au plecat in afara si „baieti rai” – cei care au ramas aici, caci din ce spui s-ar intelege ca pe aici au ramas doar „Doreli” (cu caracterizare peiorativa, dupa cum ai mentionat) si nimic altceva. Pe de alta parte, acest „Dorel” nu ti-e dator cu nimic. Daca nu doreste sa accepte salariul propus de tine, e numai treaba lui. El nu ti-e dator cu nimic insa tu il critici. Pe de alta parte, daca tu vezi conditii mai bune in alta parte pentru desfasurarea activitatii, nimeni nu te impiedica sa pleci acolo – asta inseamna libertate economica: ar fi si ilegal ca cineva sa te forteze sa ramai aici cu firma.

    Acuma despre chestiunea ridicata de tine, dar tradusa in plan economic. Depinde ce intelegi prin „nivelare”. Probabil ca aceasta cultivare a armoniei sociale ar sta in a avea in societate inegalitati mici. Inseamna oare lucrul acesta „nivelare”? Daca, de pilda, ne uitam la statul Texas (exemplul dat de mine) observam ca mediana veniturilor pe gospodarie e mult mai mare decat in Romania, insa coeficientul Gini, pentru ca trebuie, nu-i asa, sa avem o baza stiintifica de masurare a inegalitatilor, e mai mare decat in Romania, dar nu cu mult mai mare. Deci inegalitatile sunt mai mari decat in Romania, dar nu cu mult mai mari, insa mediana veniturilor in Texas e mai mare decat in Romania. Asta inseamna ca nu intalnim, cum ai dat exemplul:

    „Ia zi-mi, cat e PIB-ul Emiratelor? Sau al Arabiei Saudite.Si cu toate astea la ei prapastia intre clasa medie si cea saraca esre mult mai adanca decat la noi. Nu te uita la Dubai si luxul afisat de seici sau printi, ca restul nu o duc pe roze.”

    deci exemplul unor seici bogati care exploateaza nemilos o forta de munca ce se vinde pe foarte putin. Insa exemplul dat de tine nu e intru totul edificator. De exemplu, sa luam Emiratele Arabe Unite, iata ce putem afla (sursa: Wikipedia):

    „In 2013, the UAE’s total population was 9.2 million, of which 1.4 million are Emirati citizens and 7.8 million are expatriates.”

    Atrage atentia diferenta enorma intre numarul cetatenilor autohtoni, deci cetateni ai Emiratelor si numarul expatriatilor!! Si ca sa vedem de unde provin acesti expatriati putem citi aici: Expatriates in the United Arab Emirates. Uite ce spune despre romanii din Emiratele Arabe Unite:

    „Romanians

    There are 6,000 Romanians live in the UAE.[157] The majority of them are professionals, holding graduate or postgraduate qualifications.[158]”

    Dar nu sunt numai romani, uite-te cate natii sunt acolo! Si atunci se pune intrebarea: daca ar fi atat de rau in Emirate de ce se duc oamenii sa munceasca acolo? Coeficientul Gini in Emirate nu este ridicat, ci la nivel mediu, asemanator cu al Romaniei. Castigurile oamenilor, in schimb, sunt mai mari decat cele de aici.

    Ceea ce contrariaza la comentariul tau este: „Nu te uita la Dubai si luxul afisat de seici sau printi, ca restul nu o duc pe roze” – adica tu ce ai vrea: ca toti cetatenii sa fie egali in venituri cu printii sau seicii? Iar tu ma intrebi pe mine daca vad armonia sociala prin nivelare…

    Pe de alta parte, se mai pune si problema valorilor pe care le cultiva un stat. Spre exemplu, daca ne uitam la statul Texas vom observa ca are drept motto: Friendship – Prietenia. Deci iata un stat care isi propune sa cultive aceasta valoare: Prietenia.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 7, 2015

   • Pai Motane, tu esti cel care-mj da drept exemplu PIB-ul ca nivel de trai. Sunt salarii bune in Emirate pentru calificari superioare, e adevarat, dar te rog sa ma crezi ca si preturile sunt pe masura. Si asta nu ti-k spun din citite, ci din experienta proprie. Ca sa traiesti decent in Emirate, crede-me ca te costa cu minim 1000 de euro mai mult ca in oricare alta tara din N Europei.
    Texas o avea ca motto ce spui tu, dar crede-ma ca e doar UN MOTTO si atat. Nu prea am vazut „prietenie” pe strada. Si te rog crede-ma, deoarece Houston este unul (dar nu singurul) din orasele in care merg de cel putin 3-4 ori pe an, ba chiar am si un restaurant preferat, Fogo de chao. Chiar am o experienta „neplacuta”. La intrarea in Best Buy am tinut usa ca sa intre „o doamna” si am fost apostrofat cu „cred ca ma pot descurca si singura”. Un gest carein Romania ar fi catalogat ca bun simt, acolo a fost deplasat. Deci nu prea vad unde este acea prietenie de care vorbesti tu.
    Da Motane, teoretic e asa cum spui dar de cele mai mukte ori realitatea este putin „pe langa”. Si inca odata iti spu ca eu ma raportez la ce am vazut si am simtit in plimbarile mele, nu din rapoarte oficiale, statistici sau alte „inscrisuri”. E drept, sunt poate subiective, dar sunt din experienta.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 8, 2015

   • Cred ca ar trebui s-o intelegi si tu pe acea doamna… 🙂 Nu cred ca a spus-o cu intentia de a te apostrofa…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 9, 2015

   • Oho Motane, ba chiar asta a fost, o apostrofare. Cum adica, o consider „sexul slab”, ce nu-i in stare sa-si tina usa singura. Si dupa cum am vazut, sincer, bunele maniere nu-si au locul pe la ei, doar in high society. N-am mers cu autobuzul pe la ei, dar nu cred sa se simta careva sa se scoale ptr un batran sau femeie.
    In fine, asta e, noi suntem putin mai in urma cu evolutia si inca suntem in epoca romantica. In Romania inca vezi gesturi si atitudini ce tin de codul manierelor elegante. Am zis INCA!

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 10, 2015

   • Chiar asa de baietoasa a fost? 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 10, 2015

   • Eu as spune mai degraba paranoica. Un barbat poate fi galant cu o doamna, fara alte intentii decat acelea de a fi manierat. Educatie proasta, deh „10 clase” he he he he, vorba unui mare clasic in viata, 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 12, 2015

   • Eu ti-am zis ca peste tot gasesti si astfel de oameni.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 12, 2015

   • Nu Motane, nu vreau ca toti sa traiasca precum printii si seicii. Din ckntra, mereu am spus ca fiecare sa traiasca dupa cum isi asterne. Ba chiar am spus aici, si m-ai „certat” ca nu vad de ce un strungar sa aiba pretentii la un salariu pe masura inginerului. Fiecare sa primeasca un salariu pe masura pregatirii profesionale. Atunci eram elitist.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 8, 2015

   • Sincer, nu imi amintesc daca as fi zis ca esti elitist… 🙂 Nu, nu te-am „certat” si nici nu te-am certat (fara ghilimele de data aceasta) 🙂 Nu cred ca m-ai inteles, scuza-ma…

    „Hai sa-ti dau un exemplu recent, proaspat. Am avut doa posturi de soferi pe masinile de interventie-intretinere la eoliene. Angajatul ar fi plecat acasa cu minim 2400 roni pe luna, la care se adaugau eventualele ore suplimentare in cazul interventiilor de weekend si de noapte. „Doar atat”, a fost una dintre replici, in conditiile in care respectivul avea doar 10 clase si o profesionala. E drept, avea carnet de pro, de ceva ani buni, dar si foarte multe locuri de munca. Asta ca tot vorbeam de pretentij si obligatii.
    Nu stiu cum vezi tu asta, dar ptr mine, la conditiile economice din Romania, sa iei 2400 de roni CA SOFER, mi se pare mai mult decat echitabil.”

    Eu am zis ca e treaba lui, a aceluia, daca accepta sau nu salariul propus de tine. Eu pot sa te inteleg ca te-ai enervat – probabil ca ti-ai spus: „Mai, frate, dar asta cat vrea? Cat un inginer?”. Deci pot sa te inteleg ca te-a indispus respectivul. Insa e treaba lui daca el crede ca 2400 roni nu ar fi un salariu bun, plus ore suplimentare platite separat… Eu cred ca vei gasi oameni care sa fie de acord cu propunerea ta. Vrei, bine! Nu vrei, e treaba ta! Daca, sa zicem, el ar fi avut pretentia la 2400 de euro, atunci sa mearga sa gaseasca un astfel de salariu pentru un sofer…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 9, 2015

   • Reaiau exemplul cu soferul tau: nu vrea 2400 roni, spuneam ca e treaba lui – sa mearga sa caute unde poate fi platit mai bine. In felul asta economia de piata pune, pana la urma, omul la locul lui. In rest, el poate avea ce pretentii vrea. Mentalitatea ar trebui sa fie altfel: hai sa muncim mai mult, mai bine ca sa putem avea o baza sanatoasa pentru cresterea salariilor.

    In rest, daca, sa presupunem, un om are doar liceul, dar are un talent pe care il valorifica si castiga multi bani de pe urma acestui talent – foarte bine atunci! Sunt oameni talentati, iar daca isi valorifica talentul pe piata pot sa castige foarte bine.

    Tu, ca angajator, nu poti sa ai un control asupra a ce pretentii are cutare sau cutare care vine sa se angajeze in urma unui anunt pe care l-ai dat. Chiar si printre angajati, pot avea unii pretentii la mariri salariale. Poti sa discuti cu ei, sa le spui daca le poti satisface aceste pretentii sau nu. Daca accepta sa nu, acuma mai e si treaba lor… In Romania actuala nu cred ca e cineva multumit… Poate unii, foarte putini – statistic vorbind mi se pare ca s-ar explica… Insa gandeste-te la altceva, de pilda la trecerea la Zona Euro… S-ar putea sa existe in acest caz si mai mari nemultumiri pentru ca diferentele de productivitate intre Romania si tarile vestice dezvoltate sunt mari, in favoarea tarilor vestice dezvoltate. Asa, cu lei si cu preturile in lei o duci cum o mai duci, dar cu euro si preturi in euro, in conditiile in care nu mai ai controlul suveran asupra masei monetare, s-ar putea s-o duci mult mai greu, ar fi foarte probabil… Pretentiile vor creste, dar asta nu inseamna ca in mod sustenabil. Soferul tau va dori 2400 de euro, nu de roni…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 9, 2015

   • Pai eu ce am spus Motane? Tot de pretentii absurde am vorbit. Normal ca toti vrem un salariu cat mai mare, ca deh, toti ar vrea sa aiba un smart tv, sa conduca o masina buna, sa aiba o casa mai mare, dar ptr asta e nevoie de mai mult, nu doar de pretentii. Nu esti multumit de salariul oferit, normal, cauti in alta parte, dar cred ca solutia cea mai buna ar fi sa te „imbunatatesti” tu, ca individ. Exista cursuri de specializare, exista scoli, exista posibilitatea sa mergi la facultate si mai „tarziu”, sa poti avea pretentia la un salariu mai mare.
    Asa este, piata muncii regleaza salariile, dar nu vad de ce atunci sa-i blamam pe angajatori ca nu dau salariile cerute de angajati. Nu, eu am investit intr-o afacere sa fac un profit, nu sa fac munca patriotica, sau de caritate. Ca sa fiu corect fata de angajati, guvernul are obligatia sa ma verifice si sa-mi traseze niste reguli pe care sa ma oblige sa le respect. SAsta e treava guvernului, nu sa creeze locuri de munca. Ci sa ma lase pe mine ca investitor sa le creez si sa imi platesc angajatii dupa valoarea muncii lor. Eu ca „patron”, daca sunt multumit de calitatea muncii depuse de unuls au altul, pot sa-l stimulez cu niste bonusuri. Ca exista si patroni pusi doar pe castig cu orice pret, nu contest, dar nu poti blama o intreaga comunitate din cauza unui mic procent. Asa cum nu e normal sa fim judecati ca natie, dupa un mic procent de borfasi care au impanzit lumea.
    In cea ce priveste trecerea la Euro, eu cred ca ptr romani nu va fi la fel cum a fost ptr olandezi sau nemti, de exemplu. Ei aveau la momentul rspectiv o moneda puternica, cu acoperire. Noi nu prea. La noi cam totulo e raportat la euro. casele, apartamentele, masinile sunt in euro, iar trecerea la euro nu ar afecta aceste preturi. „Comodities” sunt cam la aceleasi preturi. Un mobil „destept”, un TV LED, SMART, sau orice ata electrocasnica, le luam la aceleasi preturi in euro, doar ca sunt convertite in lei. Practic n-ar trebui sa fie o problema. Deja romani s-au invatat sa-si faca conversia si la salariu, si comparatia nu cred ca-i va mai soca. De exemplu un profesor CU VECHIME ridica in jur de 2.000 de roni, more or less cativa banuti, care convertiti acum la euro ar face putin sub 500 de euro. Daca s-ar face conversia CORECT, asa cum este facuta acum, cand noi avem lei, dar platim importurile in euro, nu ar trebui sa existe sincope. DAAAARRRRR, pentru ca mereu exista un „DAR”, cine stie ce calcule vor face onor politicienii de atunci.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 10, 2015

   • https://florincitu.wordpress.com/2015/04/20/aderarea-la-zona-euro-impinsa-spre-2025-de-lipsa-reformelor/
    Unde se arata, printre altele, ca:

    „În acelaşi timp ramane o problema mult mai greu de inlaturat. Este imposibil pentru ţara noastră să reducă din decalajul faţă de statele din zona euro în ceea ce priveşte convergenta reala sau in termeni mai simpli competitivitatea. Adoptarea monedei euro în 2019 ar pune economia României în competiţie directa pentru resurse si captial cu celelalte ţări din zona euro. In plus Romania la nivelul la care se gaseste astazi porneste dintr-o poziţie mult mai dificilă decât cea în care au fost ţările PIIGS. În această situaţie România va fi forţată ori să se restructureze foarte rapid in primii ani dupa aderarea la zona euro, ceea ce va însemna şomaj şi creştere economică redusă, ori să amane aceste reforme si sa acumuleze dezechilibre de genul celor văzute la ţările PIIGS: creşterea deficitelor externe şi a datoriei publice. Dar chiar şi în cazul acumulării de deficite şi datorie publică, aşa cum am văzut în cazul PIIGS, la un moment dat tot este nevoie de o restructurare reală a economiei pentru a creşte competitivitatea. Nu exista niciun fel de scurtatura care sa elimine reforma reala a economiei noastre. Aderarea la zona euro nu este o solutie in acest sens, din contra.
    Experienţa ţărilor PIIGS a arătat că restructurarea reală a economiei în interiorul zonei euro este bruscă şi cu costuri foarte mari – şomaj, scăderea producţiei. În acelaşi timp, tot experienţa acestora, dar mai ales a Greciei, arată că recuperarea după o asemenea restructurare este lentă, mult mai lentă decât dacă ţara ar fi parcurs această perioadă în afara zonei euro. Luand exemplul Greciei cele mai optimiste scenarii nu vad revenirea economiei la o crestere economica medie similara cu ceea din perioada 1980 -2007 mai devreme de 2025. Si chiar si aceste scenarii optimiste implica o reducere drastica, sau chiar iertare totala, a datoriei publice. Situatii similare intalnim in Portugalia, Spania, Italia si Iralanda. In toate cazurile dezechilibrele macroeconomice au fost exagerate in interiorul zonei euro. Reforma necesara pentru a le corecta s-a dovedit mult mai dureroasa deca daca aceste tari ar fi implementat aceste masuri beneficiind de o poltica monetara proprie.”

    https://florincitu.wordpress.com/2013/04/18/guvernul-valideaza-concluziile-analizei-mele-referitoare-la-aderarea-la-zona-euro/
    Se arata, printre altele, ca:

    „Pe scurt ce am spus in Raport: Accelerarea intrării în zona euro poate avea rezultate traumatizante pentru economia românească – şomaj şi creştere economică redusă, sau acumularea dezechilibrelor de genul celor văzute la ţările PIIGS. România nu va fi real pregătită să adere la Uniunea Monetară decât după restructurarea şi consolidarea competitivităţii economiei. Cel mai probabil după 2020.”

    Pana acum atat autoritatea monetara cat si guvernul au ignoarta sau chiar de multe ori ironizat la concluziile analizei mele. Totusi in raportul de convergenta publica ieri guvernul ajunge la aceeasi concluzie referitor la aderarea la zona euro. Mai bine mai tarziu deca nicioadata. „

    Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

    Or, de aceste rezultate traumatizante ptr. economia romaneasca, de care vorbeste Dl. Citu: „şomaj şi creştere economică redusă, sau acumularea dezechilibrelor de genul celor văzute la ţările PIIGS” pot sa profite forte straine ostile Romaniei care ar putea crea aici probleme in plus pentru agravarea situatiei…

    Nu sunt un fan al euro si al Zonei Euro. Cel putin in etapa actuala.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 10, 2015

   • Motane, cred ca m-ai inteles gresit, sau n-am fost eu prea explicit.
    Pana si tu ai taxat faptul ca in Romania „nu se mai poate cu MERGE SI ASA”. Pai DOREL este cel care zice „las-o bah ca merge si asa”. Si acest DOREL poate sa fie si cu si fara diploma. Si cand un DOREL este mediocru in ceea ce face ca profesie, tu cum ai vrea sa-l plateasca cineva? Tu nu vezi ca tocmai din cauza acestei mediocritati, din cauza acestui „las-o bah ca merge asa” nu merge nimic bine in tara asta? Avem o administratie publica stufoasa si plina de birocrati mediocri care nu-si fac treaba cum trebuie, inspectori care in loc sa verifice respectarea legislatiei ptr o mai buna functionare a serviciilor catre clienti (de orice natura) ei cauta numai sa gaseasca „neregului” ptr spaga. Cu cat mai mari nereguile, cu atat mai mare spaga si atat. Crede-ma ca nu doar noi romanii avem tendinta de a eluda niste legi ptr a avea profit mai mare, ci este peste tot, numai ca in alta parte cei pusi sa te verifice daca respecti regulile nu se uita la cat ii dai tu. Nu ca „n-ar avea nevoie”, ci pentru ca stie ca odata prins in hora nu are loc de intors si pedeapsa este pe masura. Nu ca scrie doua-trei carti si scapa.
    N-am spus ca DOAR meseriasii au plecat, ci ca doar ei au reusit intr-adevar ceva. „Afara” nu te plateste nimeni doar ca ai tu multi copii si ai nevoi. NU, ci cu cat iti faci treaba mai bine, mai de calitate, cu atat esti mai bine privit de angajator si „stimulat” sa produci mai bine, nu neaparat mai mult. Acea „MERITOCRATIE” de care vorbeai si tu, care la noi intr-adevar e inca incipienta si in fasa, dar nu poti spune ca lipseste cu desavarsire. E la inceput si inca timida. Pot sa-ti spun insa ca la noi in firma se merge pe asta, si chiar o stimulam. De doua ori pe an facem acel „team building” ptr angajati, unde fiecare beneficiaza de aceleasi stimulente si avem discutii deschise in care fiecare spune ce are de spus despre cum vede el atitudinea companiei fata de el, si vice-versa.
    Motane, oricat as vrea, nu pot sa accept mediocritatea unui angajat, doar ptr ca este „de-al meu” sau ca are multi copii si are nevoie de salariu. Imi pare rau, dar asta era in comunsim, si nu merge intr-o societate bazata pe concurenta.
    Dorel s-a nascut in comunism, cand cel „cu fara scoala” dadea lectii celui cu dioloma de facultate, pentru ca avea „origine sanatoasa”, dupa canoanele vremii. Cand promovarea in functie nu tinea cont de profesionalism, ci de cat de mult si c at de bine pupai un dos sau altul, aflate deasupra ta.
    Avem DOREI nu doar printre cei cu doar 10 clase sau mai putin, ci chiar printre cei cu diplome. Dorel nu este un anume tip de individ, ci un anume tip de mentalitate.
    Dar asta este doar pararea mea si nu am pretentia sa fie impartasita de nimeni. Asa cum spuneam mai deunazi, cu riscul de ma cataloga iar drept elitist, noi toti indiferent de orice sistem de catalogare, suntem egali DOAR IN DREPTURI, si atat. Am aceleasi drepturi ca un maturator de pe strada sau cu un academician, dar nu sunt egal cu niciunul dintre ei. Nu ma pot compara cu un academician (adevarat, nu de mucava) asa cum nu ma compar nici cu un maturator.
    Dar asta e doar pararea mea. Si daca ma crezi sau nu, abia cand fiecare dintre noi ne vom cunoaste locul si ne vom face treaba cum putem mai bine, indiferent ca suntem maturatori sau chirurgi cardio, abia atunci vom putea spune ca vom avea un viitor maimbun. pana atunci, daca ne uitam mereu in buznarul altuia si vom astaepta doar de la altii sa ne rezolve problemele, vom ramne la acest nivel de „DOREI”.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 9, 2015

   • Depinde ce intelegem prin mediocritate. Insa in orice parte din lumea asta mediocritatea este un dat existential.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 9, 2015

   • Pai Motane, nu cred ca trebuie intels altceva decat ceea ce inseamna. Nu dupa definitia latina, ci dupa sensul actual al definitiei, „fara talent, lipsit de merite.”
    De acord ca este oriunde in lume, nu etinem noi monopolul, 🙂 Cum crezi tu ca altfel ar fi avut loc romanii CAPABILI in functii importaante la multe companii straine, nu doar in tara?
    Mediocritatea o gasesti in toate domeniile, si la toate nivelurile. Exista actori, medici, profesori, ingineri, etc ertc, mediocri. Culmea este ca fara acei mediocri, n-am observa talentele adevarate. 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 10, 2015

   • https://dexonline.ro/definitie/mediocru

    Mediocru nu inseamna lipsit de merite. Iar in ceea ce priveste lipsa talentului, marea majoritate a oamenilor nu sunt talentati. A, ca invata un anumit lucru, dar asta e altceva.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 10, 2015

   • Motane, definitia am luat-o din DEX. Cum vad eu definitia? Un om care este la limita de jos a performantei. Nu neaparat prost. Si crede-ma ca am intalnit destui insi mediocri. O parte chiar inteligenti, dar fara tragere de inima in ceea ce faceau, fara „spor” ca sa zic asa.
    Tu n-ai intalnit? Un mediocru merge pe ideea „las-o bah, ca merge asa”. Nu-l preocupa rezultatul, ci doar sa „bifeze” treaba ca facuta. Cum iese, bine sau rau, nu-l intereseaza. Si mediocritatea nu-i apanajul doar al unei natii.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 12, 2015

 3. Iar chestia cu „la negru”, e atat de gri, ca nici nu poti sa vezi de unde incepe,
  Am mai vorbit nu de mult de plata taxelor (alea care sunt, ca asta e legea) si pretentia la drepturi. Uite doar doua exemple, pilotii si militarii. Astia aveau un salariu de baza mic, la care se raportau toate taxele, dupa care apareau sporurile. Si uite asa, un pilot, sau un „APV-ist”, lua bani frumosi in mana „la leafa”, dar la buget, ca taxe, se ducea doar praful. Si pe urma incepeau sa tipe ca au pensiile mici.
  Motane, de acord ca e greu sa traiesti cu salariul minim. Si sa nu mai spunem ca e frustrant, sa iti tocesti coatele si mintea ptr o diploma, ca dupa aceea sa mori de foame, sau sa porti pantofi gauriti. Dar asa cum spuneam nu de mult, inainte de a avea pretentii, hai sa vedem daca ne achitam de obligatii la nivelul pretentiilor.
  Hai sa-ti dau un exemplu recent, proaspat. Am avut doa posturi de soferi pe masinile de interventie-intretinere la eoliene. Angajatul ar fi plecat acasa cu minim 2400 roni pe luna, la care se adaugau eventualele ore suplimentare in cazul interventiilor de weekend si de noapte. „Doar atat”, a fost una dintre replici, in conditiile in care respectivul avea doar 10 clase si o profesionala. E drept, avea carnet de pro, de ceva ani buni, dar si foarte multe locuri de munca. Asta ca tot vorbeam de pretentij si obligatii.
  Nu stiu cum vezi tu asta, dar ptr mine, la conditiile economice din Romania, sa iei 2400 de roni CA SOFER, mi se pare mai mult decat echitabil.

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 29, 2015 | Răspunde

  • Stii ce se intampla? Piata fortei de munca e o piata libera unde se intalnesc cererea cu oferta. Acuma, daca respectivul considera ca e putin 2400 roni, asta e… E liber sa nu accepte. Probabil ca el cauta sa-si vanda forta de munca mai scump, sa aiba de unde sa scada, sa aiba o marja de negociere. Insa e o chestiune reala si o problema dificila: actualmente el nu are la dispozitie doar piata romaneasca, ci piata europeana. El daca, sa zicem, considera ca poate castiga nu 2400 roni si 2400 de euro in alta parte decat in Romania, incepe sa aiba o alta perceptie: poate pentru el nu mai e echitabil 2400 roni. Gandeste-te ca multi romani, foarte multi, aleg sa munceasca in afara, foarte probabil pe salarii mult mai bune decat aici. Doamne fereste, sa nu crezi ca eu te invinovatesc pe tine! Sper ca nu interpretezi asa…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2015 | Răspunde

   • Ărobabil că, deşi doar cu 10 clase a înţeles cât de uşor fac bani cei cu certificatele verzi, adică aproape fără să facă nimic ( la un moment dat, ci aşteptând totul de la Stat, adică de la cetăţeni ! ) :mrgreen:
    Dacă un şofer are 500 de euro şi nu-i mulţumit, vă daţi seama cât câştigă nişte neica-nimeni ce participă la unul din cele mai mari jafuri postdecembriste ?!
    P.S.
    Cît despre atrocităţile descrise mai sus, or fi, dar e şi multă manipulare !
    Citiţi însă Protocoalele Sionului să vedeţi acolo bestialitate şi cruzime ( de la vârsta de 3(trei) ani fetiţele creştine pot fi violate de nişte monştri de evrei ! :mrgreen: ), exemple de acest fel se petrec peste tot în Gaza, unde are loc adevăratul holocaust din zilele noastre !
    Măcar Cristina ar trebui să ştie de crimele astea !

    Comentariu de Radu Humor | noiembrie 30, 2015

   • Radu Humor, Dvs. vad ca stiti „bine”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, ce-i cu Protocoalele Sionului pe care ziceti ca le-ati si citit… Poate ca si acolo e multa manipulare, nu? Eu stau si ma intreb: de ce sunteti asa sigur ca nu ar fi manipulare legat de Protocoalele Sionului, in schimb credeti ca e si „multa manipulare” in ceea ce priveste atroctitatile facute de ISIS? Sau ati vrut sa spuneti ca in ambele cazuri poate fi vorba de „multa manipulare”?

    Rica a spus ca se ocupa de centrale eoliene, nu de certificate verzi… Eu asa am inteles…

    „Măcar Cristina ar trebui să ştie de crimele astea !” – n-am inteles… De ce „macar Cristina ar trebui sa stie…”?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015

   • „.. ce-i cu Protocoalele Sionului pe care ziceti ca le-ati si citit… Poate ca si acolo e multa manipulare, nu? Eu stau si ma intreb: de ce sunteti asa sigur ca nu ar fi manipulare legat de Protocoalele Sionului,?”
    Uite, de ce ! 😉
    CAP. V ( la alegere… 😉 )
    Pentru ce trebuiesc mărite înarmă­rile? Fierberi, neînţelegeri şi ură în toată lumea. Înfrânarea opoziţiei creştinilor, prin războiul univer­sal. Secretul e cheia izbânzii în politică. Presa şi opinia publică. Tunurile americane, japoneze şi chinezeşti.

    Înmulţirea înarmărilor şi a personalului poliţienesc e o întregire necesară a planului ce l-am expus. În toate statele trebuie ca, în afară de noi, să nu se găsească decât mase de proletari, câţiva milionari devotaţi nouă, poliţişti şi soldaţi.

    În Europa întreagă, ca şi în celelalte continente, trebuie să întreţinem fierberea, neînţelegerea şi ura. Câştigul ne e îndoit. Pe de o parte, prin aceasta ţinem în respect toate ţările, care vor şti că noi putem, după bunul nostru plac, să provocăm dezordinea sau să restabilim ordinea: toate aceste ţări se vor obişnui astfel să ne considere ca o sarcină trebuincioasă. Pe de altă parte, uneltirile noastre ascunse vor încurca toate corzile pe care le vom fi întins în cabine­tele de stat, şi aceasta cu ajutorul politicii, a contractelor economice şi a îndatoririlor financiare. Pentru a ne atinge scopul, va trebui să dăm dovadă de o mare viclenie în cursul tratativelor şi a negocierilor; dar în ceea ce se cheamă „limba (atitudinea) oficială” – noi vom urmări o tactică opusăşi vom părea a fi cinstiţi şi împăciuitori. În acest fel, popoarele şi guvernele creştinilor, pe care le-am obişnuit să nu privească decât acea faţă a lucrurilor pe care li-o arătăm noi, ne vor lua încă odată drept binefăcătorii şi mântuitorii neamului omenesc. La orice împotrivire, va trebui să fim în stare să facem pe vecini să declare război ţării care ar îndrăzni să ne stea în cale; iar dacăşi aceşti vecini s-ar gândi să se întovărăşească împotriva noastră, va trebui să-i înfrângem pe toţi printr-un război universal, al lumii întregi.

    Cea mai sigură cale spre izbândă în politică, e secretul, tăinuirea întreprinderilor: cuvântul diplomatului nu trebuie să se potrivească cu fapta lui.

    Va trebui să silim guvernele creştine să lucreze după planul nostru larg alcătuit, şi care e deja aproape de ţel. La aceasta ne va ajuta opinia publică, această opinie publică pe care „marea putere”, presa, a pus-o deja pe ascuns în mâinile noastre, într-adevăr, afară de puţine excepţii de care e inutil săţinem seamă, presa e astăzi întreagă în stăpânirea noastră. Într-un cuvânt, pentru a rezuma siste­mul nostru de constrângere a guvernelor creştine ale Europei, îi vom dovedi unuia dintre ele puterea noastră prin atentate, adică prin teroare; iar tuturora, dacă toate s-ar revolta împotriva noastră, le vom răspunde prin glasul tunurilor americane, chinezeşti ori japoneze.

    Comentariu de Radu Humor | decembrie 1, 2015

   • „În acest fel, popoarele şi guvernele creştinilor, pe care le-am obişnuit să nu privească decât acea faţă a lucrurilor pe care li-o arătăm noi, ne vor lua încă odată drept binefăcătorii şi mântuitorii neamului omenesc.” – asta e o exagerare evidenta!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 1, 2015

 4. Intreb si eu { ca….olteanul ce-a vazut o girafa prima oara in viata lui } : faptul ca ” 4 din 10 salariati oficial in Romania au salariul minim pe economie sau chiar mai mic ” este o chestie buna sau rea ? Faptul ca romanii au printre cele mai mici venituri realizate din salarii dintre tarile UE , este o chestiune ce-i d e bine sau d e rau ? Nora lui nea Mitica Chioru { o femeie ce va inplinii chiar de Sf. Andrei 76 de ani } …ala d e vinde zarzavat la sticla si leustean uscat in piata la Cultural imi zicea mai zilele trecute ca, daca Statul ar mari salariile oamenilor si el…si el statul , ar putea incasa impozite mai mari deci…mai multi bani la buget ca , daca salariile sunt atat d e mici…de und e dracu sa mai ia si statul , doar d e la aia sase amaraiti care au salariul ceva mai mare decat cel…minim pe economie ? Atentie , respectiva doamna nu are la activ decat cel mult patru clase elementare si , fara discutie economia de spat este o nebuloasa pentru ea dar , dupa cum s e vede , cel putin intrebarile pe care si le pune au destula pertinentza . Asi fi curios ce i-ar raspunde ” amicul ” dumitale Freedman pe chestia asta . Asi fi curios cam ce-ar avea Cristina d e spus pe tema asta . Am mai intrebat-o …tot la matale pe blog si alta data si…parca imi exprimam atunci parerea ca ” daca un american ar avea doar 100 d e dollari lunar din care s a traiasca el si poate familia sa { daca ar avea aceasta familie in atare situatie } si s a mai si plateasca la fisc cate ceva …in secunda doi America ar inceta s a mai existe ca tara ” , ma rog ca federatie d e tari . Eu sunt de acord cu faptul ca Romania a fost industrializata excesiv d e catre comunisti si a fost facuta astfel pentru ca sclavii ce munceau a colo sa poata fi tinuti mai usor sub control . Nu s-a reusit si , din acest motiv sau, acesta-i motivul pentru care ” marii economisti ” romani au acceptat cu atat usurinta dizolvarea industriei romanesti , industrie care d e bine d e rau…producea cate ceva chiar daca nu la anumite standarde si asta pentru bunul motiv ca un cizmar si-a dorit ca Romania s a ” devina independenta din punct d e vedere al importurilor d e tehnologie „, TOTUL s a fie produs aici . Problema e alta , si anume ca , oamenii ce-s platiti ceva mi bine decat acel salariu minim pe economie sau chiar acel salariu mediu…aia sant d e fapt angajatii la PRIVAT adica…tot privatii sustin economia romaneasca si a tunci ma-ntreb..oare-i normal ca in atari conditii statul sa s e mai laude cu realizarile sale economice ? Te-ntrebam sau mai bine spus imi exprimam ingrijorarea ca , peste douazeci d e ani { atat mi-am propus s a traiesc …asa de-al dracului sa crape fierea-n guvernati } nu va mai avea cine si mai ales de und e sa-mi plateasca pensia . In aceasta situatie articolul dnei Paul are darul sa ma ingrijoreze si-n acelasi timp sa ma faca sa ma-ntreb : ce-a facut domnia sa de pe bancile Parlamentului pentru prevenirea unei astfel d e situatii mai ales ca ERA LA PUTERE ?! ” Liberalii ” prin vocea ” autorizata ” a madammei Gorghiu spuneau ca , pentru exercitiul bugetar 2016 nu vor mai fi de acord cu nici o masura d e crestere a salariilor . te-ntreb : in aceasta situatie creierele romanesti , aurul cenusiu romanesc ce vor face ? Nu cumva se vor orienta , cum este si firesc , catre tari ce-i platesc la justa lor valoare ? Si nu doar acele creiere ci….in general cei ce stiu inca s a munceasca bine si e ficient iar in Romania se vad tratati ca ultimii oameni ! Uite la Germania lui frau Merkel : accepta pe teritoriul ei refugiati in ideea ca pentru un minim d e douazeci de ani { adica…cam cat mi-am propus si eu s a tariesc pentru a hali pensia pe care Statul Roman mi-o datoreaza } sa aiva FORTA DE MUNCA PROASPATA PENTRU A INLOCUIII FORTA D E MUNCA GERMANA ….IN SCADERE numai statul Roman prin intermediul celor ce-l conduc , refuza cu obstinatie { nu acceptarea d erefugiati } o crestere cat d e cat de bun smtz a salaraizarii pentru a tine pe loc aici in tara asta d e rahat…pe aia care inca n-au plecat . Este o chestie care nu-mi d a pace si asta nu pentru c-asi fi eu un adept al teoriilor conspirationiste ale nu stiu cui : oare nu s-a urmarit in mod deliberat distrugerea nu a economiei sau a industriei romanesti ci a Romaniei ca stat , deoarece este arhicunoscut faptul ca o tara , un popor , pot disparea d e pe harta lumii si din istorie daca-l ataci la baza sa , daca-l ataci economic . In romania , cu Romania exact asta s-a facut de-alungul acestor douazeci si sase de ani si sa dea dracu daca s-a prins careva dintre ” mintile stralucite d e intelectuali „c e ne-au condus destinele . ” Minti stralucite d e intelectuali ” ce azi , se gasesc sub umbrela Guvernului Ciolos si mai ales sub umbrela lui Herr Iohannis nu ca la alte guverne au lipsit cumva .

  Comentariu de Marian | noiembrie 30, 2015 | Răspunde

  • Marian, interesant comentariul tau, dar le-ai amestecat asa pe toate 🙂 .

   In primul rand vorbim de marirea salariilor bugetarilor. Eu as fi de acord sa li se mareasca salariul si cu 20% daca aceasta crestere ar fi sustenabila. Dar daca li se mareste salariile crescand si deficitul bugetar, se mareste gaura din buget, iar pentru ca s-o finantezi trebuie sa te imprumuti. Ai citit articolul D-lui. Citu? In 2009 aveam o datorie de 13% din PIB, acum e de 40% din PIB. Noi trebuie sa intelegem ce e cu acest deficit bugetar. Daca e mic si se manifesta pe termen scurt, el stimuleaza economia. Daca e pe termen lung genereaza inflatie si costurile cu datoria publica ajung impovaratoare, adica greu de suportat de catre stat si de catre populatie. Deci ca sa poti sa acoperi deficitul bugetar sunt trei cai:
   1. emisiune de moneda ––>inflatie (procedeu care e restrictionat sau interzis in multe tari),
   2. imprumuturi (v. ce spuneam si mai sus legat de datoria publica)
   3. sporirea fiscalitati.
   De aceea starea optima a economiei nationale este ca bugetul sa fie echilibrat.

   Multa lume isi inchipuie ca la privat oamenii sunt platiti foarte bine. Mie mi se pare ca, in general vorbind, in sectorul de stat (care e neproductiv sau generator de pierderi mari in economie) sunt salarii mai mari decat in sectorul privat.
   ” o crestere cat d e cat de bun smtz a salaraizarii pentru a tine pe loc aici in tara asta d e rahat…pe aia care inca n-au plecat” – o crestere a salarizarii de la stat, la o astfel de crestere te referi, nu? Repet intrebarea: cat de sustenabila e aceasta crestere? Pentru ca sunt economisti ce spun ca nu e sustenabila. Tie ti-ar placea sa crestem salariile la stat si sa ajungem intr-un default intern?

   ” te-ntreb : in aceasta situatie creierele romanesti , aurul cenusiu romanesc ce vor face ? Nu cumva se vor orienta , cum este si firesc , catre tari ce-i platesc la justa lor valoare ?” – atata vreme cat nu vom face aici ceea ce trebuie, adica daca nu vom genera cu adevarat dezvoltare in care cresterea salariilor sa se produca, dar sa fie sustenabila, ceea ce spui tu se va intampla in continuare. Si sa nu crezi ca daca maresti acum salariile, fenomenul asta, de care vorbesti tu, nu se va intampla. Pentru ca una este a mari salariile si altceva dezvoltarea tarii. Mai ales ca aceste mariri de salarii se fac din motive electorale.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015 | Răspunde

   • „Le-am amestecat ” doar ….de dragul discutiei caci postarea dumitale mi-a parut extrem de interesanta , acesta-i motivul in principal . In secundar…se cam leaga ” amestecarea ” ideilor exprimate d e mine perecum si ale coanei Leontina { nora lui nea Mitica } caci este vorba tot despre acelasi subiect : distrugerea programata a Romaniei . Imi pare rau s-o spun tocmai azi de 1 Decembrie dar…mai devreme saui mai tarziu cineva tot va trebui sa spuna asta si mai ales sa asculte si vocea starzii adica a oamenilor de rand nu aia de au fost ascultati dupa incendiul d e la club ” Colectiv ” ci …aia de vand prin piete pentru a putea …nu sa-si ” rotunjasca veniturile ” , pentru a putea supravietui . Ca sa-l parafrazez pe un individ d e prin secolul XX …” cand aud de sustenabilitate ….imi vine s a scot pistolul ” ! Da’ cine-i opreste pe guvernanti sa faca ca aceasta sustenabilitate sa devina ceva palpabil ceva ce…este abtut in cuie ? Cresterea fiscalitatii { stai bland ca…deja acest lucru este prevazut in viitorul ” program ” d e guvernare al lui Ciolos & comp } o poate face orice prost luat d e prin canale si pus ministru la Finante , mai greu este sa faci posibila sustenabilitatea leului , a bugetului prin masuri economice VERIFICATE si rasverificate…. de catre destui analisti si teoreticieni financiari unele chiar si de Milton Freedman . Iti pun aceeasi intrebare pe care mi-au pus-o mie de-alungul timpului zarzavagii cu care ma mai distrez discutand politica economica …atunci cand trec prin piata : sti care a fost totalul sumelor pe care ANAF si aia din parchete si judecatorii le-au confiscat d e la marii evazionisti , de la marii barosani ai acestie tari ? Pai iti spun tot eu : nici macar 10 % in ciuda faptului ca fostul PM , Victor Ponta se lauda cu asta cu vreo trei luni inainte d e incidentul nefericit in urma caruia a fost nevoit sa-si prezinte demisia . Daca d e la astia s-ar scoate TOT …n-ar mai fi necesara nici emisiune d e moneda { stiu ca nu-i dupa noi…chiar daca avem inca moneda noastra } , nici imprumuturi si nici macar s porirea fiscalitatii care…si a-sa -i excesiva . Spune-mi daca cunosti matale o alta tara { in afara Ungariei si-a Bulgariei } din UE und e munca s a fie atat d e excesiv impozitata ? Spune-mi daca cunosti dumneata vreo alta tara din UE unde…profitul reinvestit sa fie impozitat asa cum este la noi ? Da , ai dreptate si nu ti s e pare este o realitate , in ” sectorul d e stat ” angajatii sunt d e cele mai multe ori platiti mai bine decat la privat insa…cati si mai ales…CINE ??? te asigur ca medicii , asistentele sau infirmierele de la spitalul Sf. Ioan { si a staia-s bugetari nu-i asa ? } au in continuare salarii d e rahat . O infirmiera…poate nu insa o a sistenta sau un medic cu ceva experienta profesionala …in secunda doi a ivirii unei oportunitati de-a iesii afara…o va face fara s a clipeasca . Discutam mai nu stiu cand cu baiatul unui vecin fost camarad cu fi-miu la ISU …ala de-i plecat in UK . Pai…si asta s e gandeste FOARTE SERIOS sa plece dracului de-aci desii…ara salariu baban comparativ cu-n strungar ce-si desfasoara activitatea la… UMUC iar UMUC este… societate privata . te-am mai intebat si-o fac iarasi : parlamentarii , cei ce formeaza staffurile lor , presedentia , si tot ce tine de ea…aia nu-s tot bugetari , nu-s tot …de stat ? Adica , astora le majorezi veniturile salariale ca…au cate patru oua dar pentru altii { personal medical , cadre didactice ….PENSIONARI }…pentru aia , nu exista sustenabilitate ??? Sa nu-mi spui ca aia-s multi iar astialalti putini ca…nu te cred ! Ba da , daca le vei marii salariile alora ACUM nu vor mai jinduii sa plece la dracu-n praznic caci…stai linistit ca nici pe-acolo nu-i atat de usoara viata . Cel mult…o alta mentalitate diferita , cu mult diferita de-a nostra care…imi pare oarecum patriarhala chiar arhaica .Iti pot da o mi e d e motive pentru care acesti oameni , aceste creiere , aceast aur cenusiu n-ar mai dorii sa plece in afara dar unul zic eu este suficient si anume …acel arhaism despre care-ti vorbeam si de care insusi printul Charles { mostenitorul tronului UK } s-a indragostit iremediabil .

    Comentariu de Marian | decembrie 1, 2015

   • „Da’ cine-i opreste pe guvernanti sa faca ca aceasta sustenabilitate sa devina ceva palpabil ceva ce…este abtut in cuie ?” – intreaba-i de ce invesititiile au scazut dramatic; dar mai ales ae trebui sa-l intrebi asta pe V.V. Ponta! 🙂

    „Pai iti spun tot eu : nici macar 10 % in ciuda faptului ca fostul PM , Victor Ponta se lauda cu asta cu vreo trei luni inainte d e incidentul nefericit in urma caruia a fost nevoit sa-si prezinte demisia . Daca d e la astia s-ar scoate TOT …n-ar mai fi necesara nici emisiune d e moneda { stiu ca nu-i dupa noi…chiar daca avem inca moneda noastra } , nici imprumuturi si nici macar s porirea fiscalitatii care…si a-sa -i excesiva .” – Nu „TOT”, ci conform legii!

    Da, s-a pus problema asta: de ce nu s-ar face o crestere diferentiata a salariilor, adica de ce sa-i cresti unui bugetar de lux salariul la fel ca unui bugetar oarecare, sa i-l cresti cu acelasi procent? Dar si o astfel de crestere trebuie sa fie sustenabila.

    „Iti pot da o mi e d e motive pentru care acesti oameni , aceste creiere , aceast aur cenusiu n-ar mai dorii sa plece in afara dar unul zic eu este suficient si anume …acel arhaism despre care-ti vorbeam si de care insusi printul Charles { mostenitorul tronului UK } s-a indragostit iremediabil .” – esti capabil si de ironii subtile! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 1, 2015

 5. Sa nu uit : ceea ce scrie ” Romania Libera „…chiar nu ma intereseaza !!!

  Comentariu de Marian | noiembrie 30, 2015 | Răspunde

  • De ce?

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2015 | Răspunde

   • Motivele…poate unde de-alungul vremii aceasta publicatie – initial social democrata , apoi comunista si ulterior in criza de altceva … publicatie d e Can-Can – produce doar stiri aiuritoare…asa cum sunt cele din dreapta blogroll-lului dumitale .Titlul spune ceva iar daca citesti articolul…ajungi la alta concluzie . Intreaba si matale la aia mai batrani : dupa „Scanteia ” , Romania Libera era printre cele mai detestate ziare din timpul comunismului si-o urma doar ” Munca ” ziarul UGSR . Te-am mai intrebat in urma cu vreo trei ani { dar n-ai avut bunavointa de-a-mi raspunde afirmativ sau negativ } si-o fac si acum : esti cumva redactor , reporter ceva pe la Romania Libera ? Atentie : nu-i ceva rau in asta ci dimpotriva !

    Comentariu de Marian | decembrie 1, 2015

   • 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 1, 2015

   • De ironii …subtile pai , inca n-am uitat de…” Invataturile lui Neagoie Basarab catre fiul sau …Teodosie ” 😉 si-n plus de asta , aceste ” ironii ….subtile , m-au ajutat sa trec mai usor , mult mai usor peste acei ani sub Ceausescu & comp ! ” Rasul si zeflemeaua sant cele mai puternice arme contra sistemului ” spunea mai nu stiu cand I.L. Caragiale . ” Mai ales ar trebui sa-l intrebi asta pe V.V. Ponta ” . ” Subtil ” , foarte subtil dupa ce voi , tinerii cei frumosi si destepti ” l-ati facut sa-si ia viteza d e la Victoria 😉 !!! ” Nu TOT ci , conform legii ” ! ” Dar legea ni-i nedreapta si straina cand viata-n noi cu greu s e mai anina ” spunea mai nu stiu cand un …moldovean numit , Nicolae Labis . Inseamna ca , fie ” legea” este doar pentru unii fie , este facuta doar ….pentru ca „unii ” sa nu fie deranjati de ” bratul sau cel….lung ” 😉 ;-( . Bugetar d e lux si…bugetar oarecare …Nu-ti pare o DISCRIMINARE ? Eu am lucrat in acesti douzeci si sase de ani { de fapt…minus vreo trei adica , de cand sunt pensionar ….fara voie } la minim sase PATRONI , la minim sase PRIVATI insa , desii am castigat ceva mai bine decat aia de trageau targa pe uscat la stat…nu am reusit sa ma pricopsesc asa precum a facut Videanu , Adrian Nastase , Liviu Dragnea , Cristian Popescu – Piedone , Sorin Oprescu sau….Dorin Cocos plus marea majoritate a fostilor sau actualilor parlamentari , consilieri locali sau…primari adica , niste indivizi care toata viata au ” lucrat la stat ” au fost BUGETARI . Am o singura casa si…de Ziua Nationala a Romaniei , de 1 Decembrie , nu mi-am putut permite sa-mi fac acea ” minivacanta ” precum GENERALUL ROMAN CU PATRU STELE si …FOSTUL MINISTRU D E INTERNE , Gabriel Oprea …taman in DUBAI . Nici eu si nici baiatul meu care-i subofiter la ISU si…are salariul infinit mai mare decat am eu pensia . Si asta-i tot…o ironie subtila dar amara !

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2015

   • Si tu vrei sa zici ca fara lege ar fi dreptate?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2015

   • Marian, nu poti sa repari o nedreptate printr-o alta nedreptate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2015

 6. DEZMEMBRAREA ROMANIEI

  PROHODUL ROMANIEI
  – Lasati agentii lui Soros sa iasa in strada! –

  Stimati manipulati,
  Am fost loviti, sistematic, in stomac, in anii ’80, pentru a iesi in strada impotriva unui comunism care abia acum se instaleaza, urland „Libertate!” si am primit o „Democratie” de n-o putem duce! Cu complicitate interna ne-au distrus toate capacitatile de productie si ne-au furat tot, lasandu-ne fara locuri de munca si fara viitor. Lipsa de carte, de asistenta medicala, de mijloacele minim necesare supravietuirii, au venit ulterior. Cine ne-a invins? Marii asasini economici si financiar-bancari transnationali! Au incercat sa ne lase si fara tara in 22 Decembrie 1989, in 15 martie si 13 iunie 1990, in 1991, 1992, 1999 etc. ….. dar n-au reusit! Pentru ca infruntau niste generatii de romani cu stiinta de carte, care inca mai puteau gandi si care, inca, mai puteau compara: „Olanda, Israelul etc. sunt cat un judet de-al nostru, dar infinit mai puternice economic. De ce? Sunt ei genii si noi tampiti? Au ei sapte perechi de si noi niciuna?”. Vazand ca nu ne pot distruge dintr-o singura lovitura, au adaptat Planul Prozorowski (1810) la noile realitati. Din 16 noiembrie 2014, ne confruntam cu o „lovitura de stat in cascada”, adica ne lovesc, programat, pe etape. Manipulandu-ne pe Facebook si agitatnd tinerii postdecembristi, formati fara istoria, geografia economica, limba si literatura neamului, ne-au facut sa uitam sfatul testamentar al sfantului martir Constantin Brancoveanu: „In nemti nu avem nici o nadejde, precum nu am avut niciodata pana acum si ne rugam lui Dumnezeu sa nu avem niciodata de-a face cu dansii!”. Si ne-au ales, pe post de presedinte, un neamt cu destule bube legislative in cap, dovedite intre timp, pentru a ne starpi „coruptia”. Pentru ca problemele sociale si financiare, datorita tenacitatii SCMD si CNSC, dupa trei ani de tradare a USL, gratie coabitarii, extern impusa, cu tiranul asasin Basescu, au inceput sa fie rezolvate.
  In ce scop au iesit, atunci, in strada, minunatii tineri romani, in preajma Zilei Nationale 2015? Pentru ca au fost manipulati sa sprijine Neamtul in tentativa, zilnic programata, de a da, anticonstitutional, jos, Guvernul national si a starpi democratia parlamentara. Lovit cu tigaia in cap de amanta, simtind ca e pe duca, decrepitul miliardar, George SOROS, care investeste, de 26 de ani, milioane de Euro, in zeci de mii tineri romani spalati pe creier, grupati in ONG-uri transnationale, a hotarat ca, inainte de a da socoteala Satanei, trebuie sa-si vada visul implinit – desfiintarea Romaniei ca stat!
  Hecatomba de la „Colectiv”, provocata, ca si decesul ministrului Milea in 1989, a constituit pretextul. Pe un fond de solidaritate nationala fara precedent, cand toata tara plangea sacrificarea, inexplicabila, a zeci de tineri nevinovati, presedintele Romaniei anunta, cu cinism, ca era nevoie ca acestia sa moara pentru ca guvernul sa cada si a incitat la iesirea in strada. O iesire fara un obiect concret, fara perspective, pe ideea ca cineva trebuie sa ia nota ca vrem doar sa fie bine si tot romanul sa prospere. Tot presedintele a dat si lozinca, la fel de siderala, „Jos coruptia care ucide!”. A fost secondat de Traian Basescu si de oameni de afaceri deghizati in ziaristi, care au manipulat in directia obiectivului vizat: „Demisia!”. Pe fond, agenti externi si tradatori interni au pregatit mimarea razboiului civil. Pentru a doua oara (ca si-n 16 decembrie 2014) criza a fost dezamorsata de catre cei care i-au sugerat lui Victor Ponta sa-si dea demisia. Guvernul ales si democratia au cazut si ne-am trezit, in locul lor, cu un guvernator si cu viceguvernatori impusi de Banca Mondiala, FMI si George Soros. Dar nu le este destul! Vor distrugerea Romaniei si o fac, pas cu pas, prin readucerea in strada a tinerilor care nu au inteles nimic.
  Ceausescu a fost asasinat in ziua de Craciun. Se vrea asasinarea Romaniei de Ziua ei, 1 Decembrie 2015. Semnalul l-a dat tot presedintele, care a refuzat sa marcheze Ziua Nationala in fata reprezentantilor marilor puteri, sub pretextul ca niste tineri au fost asasinati in cluburi din Bucuresti si Paris. A uitat ca aceasta zi nu este una „de chermeza”, ci de comemorare a celor peste 969.000 de tineri morti cu arma in mana, in anii 1916 – 1919, pentru ca noi sa avem o Tara numita Romania. A uitat si zecile de mii de patrioti romani dezertori din armatele de ocupatie austro-ungara si tarista sau voluntari din SUA si Canada care au murit, tot atunci, pentru acelasi ideal. Si, ceea ce este si mai jignitor, a uitat ca tocmai a serbat cu sampanie, la Cotroceni, instalarea ginerelui Sefului Serviciilor Secrete Franceze, pe post de Guvernator al Romaniei. A nu se intelege ca Franta are vre-un amestec. In spate se afla, nu numai transnationalele, ci si traditionala prostie germana care, dupa inmormantarea Uniunii Europene (2003) a transformat Europa Occidentala intr-o anexa a Rusiei Imperiale a Tarului Putin.
  Agentii lui Soros, agentii monstruoasei coalitii ruso-germane, care vizeaza distrugerea Europei, vor sa pecetluiasca, simbolic, de Ziua Nationala, si desfiintarea Romaniei. Tradatorii se pregatesc intens la Cluj, Timisoara, Odorhei, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Bucuresti. Spalatii pe creier ai lui SOROS indeamna, de luni de zile, pe Facebook, sa se iasa in strada pe 1 Decembrie. Impotriva Parlamentului, impotriva Democratiei, impotriva Romaniei. De ce si in numele a ce? Daca sobolanii iti invadeaza casa, ii starpesti, nu dai foc acesteia la vreme de iarna! Drept urmare, in numele Societatii Civile Organizate, adresez, tuturor romanilor care mai gandesc, rugamintea de a-si lamuri copiii si nepotii ca fac jocul asasinilor Romaniei si ai propriului lor viitor.
  Pe cale de consecinta, dragi romani, in noaptea de 1 spre 2 Decembrie 2015, STATI IN CASE! Lasati doar asasinii (straini si romani) si tradatorii (constienti sau nu) de neam si Tara, sa iasa in strada! Pentru ca rudimentele Armatei, Jandarmeriei si Politiei Romane sa-si poata face datoria. Cu sau fara voia pseudogeneralilor, pseudochestorilor si ministrilor impusi de cloaca politica internationala!
  De 167 de ani clamam, fara folos „DESTEAPTA-TE ROMANE!”. Daca maine, 1 Decembrie 2015, in ceasul al 14-lea nu ne desteptam, ne vom merita soarta si nu vom mai avea nimic de facut decat sa reinviem indemnul luptelor impotriva dictaturii basiste: „Mai bine un sfarsit cu groaza, decat o groaza fara de sfarsit!”.
  Asa sa ne ajute, pe cat meritam, Dumnezeu!

  30 noiembrie 2015
  HONOR ET PATRIA! VAE VICTIS!
  P / Consiliul National al Societatii Civile,
  Presedintele SCMD,

  Col.(r) dr. Mircea DOGARU

  http://sindicatulcmd.blogspot.ro/20

  Comentariu de Radu Humor | decembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Radu Humor, imi pare rau de cei care nu-si dau seama de ce exagerare si distorsionare a adevarului e intr-un text ca acesta.

   ” Cine ne-a invins? Marii asasini economici si financiar-bancari transnationali!” – mereu altii sunt de vina.

   „Si ne-au ales, pe post de presedinte, un neamt cu destule bube legislative in cap, dovedite intre timp, pentru a ne starpi „coruptia”.” – propaganda impotriva lui Iohannis. N-au ce sa-i reproseze, ca lui Basescu aveai ce sa-i reprosezi, si acum arunca cu laturi in Presedinte.

   Dar sunt atat de evidente lucrurile astea incat ma mir ca cineva s-ar putea sa nu-si dea seama.

   „Hecatomba de la „Colectiv”, provocata, ca si decesul ministrului Milea in 1989, a constituit pretextul. Pe un fond de solidaritate nationala fara precedent, cand toata tara plangea sacrificarea, inexplicabila, a zeci de tineri nevinovati, presedintele Romaniei anunta, cu cinism, ca era nevoie ca acestia sa moara pentru ca guvernul sa cada si a incitat la iesirea in strada.” – ce dovezi aduce ca ceea ce s-a intamplat la Clubul Colectiv ar fi fost „provocat”?

   „Ceausescu a fost asasinat in ziua de Craciun. Se vrea asasinarea Romaniei de Ziua ei, 1 Decembrie 2015. Semnalul l-a dat tot presedintele, care a refuzat sa marcheze Ziua Nationala in fata reprezentantilor marilor puteri, sub pretextul ca niste tineri au fost asasinati in cluburi din Bucuresti si Paris.” – am inteles: tot textul asta se vrea un atac la Iohannis! 🙂

   Hai sa fim seriosi!

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 1, 2015 | Răspunde

 7. Asta tot manipulare îţi pare ? :
  Aşteptând însă venirea noastră la putere, vom înfiinţa şi vom înmulţi societăţile francmasonice în toate ţările din lume; vom atrage în ele pe toţi aceia care sunt sau pot fi nişte buni agenţi. Aceste societăţi, aceste „loji”, vor fi biroul nostru principal de informaţii şi îndrumări, şi mijlocul cel mai influent (al activităţii noastre). Vom centra­liza toate aceste societăţi într-o administraţie cunoscută numai de noi şi compusă din înţelepţii noştri. „Lojile” vor avea câte un reprezentant, în dosul căruia se va ascunde administraţia despre care am vorbit, iar acest reprezentant va fi acela care va da cuvântul de ordine şi va alcătui pro­gramul de muncă. Vom face din aceste societăţi furnicarul tuturor elementelor revoluţionare şi liberale. Ele vor fi alcătuite din oameni luaţi din toate straturile societăţii. Planurile politice cele mai tăinuite ne vor fi aduse astfel la cunoştinţă şi vor cădea în mâna şi sub conducerea noastră din prima zi a apariţiei lor. Printre membrii acestor „loji” vor fi aproape toţi agenţii poliţiei naţionale şi interna­ţionale (ca în afacerea Azeff), deoarece foloasele ce ni le aduc ei, nu pot fi înlocuite de către noi, având în vedere faptul că poliţia poate nu numai să ia măsuri împotriva nesupuşilor, dar săşi acopere faptele noastre, să găsească pretexte de nemulţumiri, etc… Aceia care intră în societă­ţile secrete sunt de obicei nişte ambiţioşi, aventurieri şi în general oameni uşurei, cu care nu ne va fi greu să ne înţelegem pentru înfăptuirea planurilor noastre.

  Dacă se nasc dezordini într-un Stat, aceasta însemnă că am avut noi trebuinţă să-l tulburăm, pentru a nimici o solidaritate prea mare. Dacă se înjghebează un complot în sânul său, conducătorul acestei uneltiri va fi unul dintre cei mai credincioşi servitori ai noştri. E natural că noi singuri, fără amestecul altora, suntem aceia care conducem francma­soneria, deoarece noi ştim unde mergem şi cunoaştem scopul final al fiecărei fapte, în vreme ce creştinii nu ştiu nimic, nici chiar rezultatul imediat: ei se mulţumesc de obicei cu un succes momentan, de amor propriu, în înfăp­tuirea planului lor, fără a observa măcar că acest plan nu porneşte din iniţiativa lor, ci le-a fost sugerat de către noi.

  Creştinii se înscriu în „loji” din curiozitate sau cu nă­dejdea de a gusta din praznicul public cu ajutorul lor, iar unii chiar numai pentru a-şi putea expune înaintea unui public visurile lor irealizabile, care nu se sprijină pe nimic: sunt însetaţi de emoţia succesului şi a aplauzelor, la care noi nu suntem niciodată zgârciţi. Noi le dăm acest succes, pentru a ne folosi de mulţumirea de sine care e legată de el, graţie căreia oamenii primesc sugestiile noastre fără a băga de seamă, fiind în acelaşi timp cu totul convinşi că exprimă fără greş ideile lor proprii, şi că nu ar putea fi în stare săşi le însuşească pe ale altora… Nu vă puteţi închipui cât de uşor pot fi aduşi la o naivitate inconştientă cei mai inteli­genţi creştini, cu condiţia de a-i face mulţumiţi de ei înşişi, iar în acelaşi timp cât e de uşor să-i descurajezi prin cel mai mic insucces, fie chiar numai prin încetarea aplauze­lor, şi astfel să-i robeşti unei supuneri slugarnice numai pentru a putea obţine noi succese…

  Comentariu de Radu Humor | decembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Iată că Putin, cel atât de hulit de voi, dar iubit de mulţi alţii, dar în special de conaţionalii lui interzice ca fiind foarte toxice pentru poporul rus atât organimele modificate genetic )OMG), cât şi oficinile de spionaj ale lui Soroş (ONG), la fel de toxice, ba poate chiar mai nocive neamului omenesc !

   Comentariu de Radu Humor | decembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Cine spune asta?

   Daca e o manipulare? Da! Mai mult decat probabil!

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 1, 2015 | Răspunde


 8. La mulţi ani !

  Comentariu de Radu Humor | decembrie 1, 2015 | Răspunde

 9. Motane, explicai mai sus „de ce il voteaza unii pe ala corupt”. Spui ca din cauza ca ar da bani in teritoriu. Motane, daca ar fi asa, ar fi bine, numai ca banii aia dati in teritoriu, nu prea ajung sa fie folositi de cetateni, prin investitii utile sau logice. Daca ar fi sa luam numai investitiile din ultimi 10-15 ani, si se vede clar ca banii alocati asa-zisei dezvoltari regionale s-au dus in buzunarele unuia sau altuia, deoarece „cineva” trebuia sa execute o lucrare, isr „alegstorul” tot cu buza umflata a ramas. Un singur exemplu care imi vine in minte, pentru ca am trecut pe langa el. Daca mergi pe Valea Oltului, treci pe langa un ditamai „Centru Regional De Conferinte”, sau cam asa ceva. Facut pe vremea „odiosului” PDL, adevarst, dar tocmai asta confirma ca sistemul functioneaza aidona indiferent de cine este la putere. Spui ca PNL-ul a lust resturile. Pai depinde cine imparte ciolanul. Daca era invers, adica PNL-ul la putere, atunci PSD-ul ar fi luat „ce ramanea”, c-asa-i in tenis, cum spunea raposatul Toma Caragiu intr-un pamflet.
  Nu cred ca alocarea, sau ne-alocarea de fonduri este un factor decizional ptr alegatorul roman. Cred ca daca intrebi pe strada pe cineva, cati bani au fost alocati judetului sau ptr dezvoltare, nu stiu ce procent iti va da un raspuns corect.
  Spui ca nu se fac discriminari

  Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 5, 2015 | Răspunde

 10. Scuze, continui.
  Spui ca nu se fac discriminari pe baze etnice. Eu cred ca se fac. Si culmea este ca nu minoritatile de orice natura sunt discriminate, ci tocmai majoritatea. Tiganii au locuri REZERVATE in scoli, chit ca nu se inghesuie sa le ocupe. Raman libere, dar nu pot fi alocate „romanilor”. Intre un angajat gay si unul hetero, gay-ul e privilegiat daca vine vorba de concedieri. Degeaba incerc eu sa explic si sa exemplific performanta scazuta a gay-ului, ca tot sunt acuzat ca-l discriminez daca vreau sa-l dau afara.
  N-am nimic cu nici unii, dar nu vad de ce apartenenta la o anume minoritate trebuie sa-ti acorde niste avantaje in detrimentul altora.

  Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 5, 2015 | Răspunde

  • Parerea mea este sa nu cautam sa gasim, precum acul in carul cu fan, probleme acolo unde acestea nu exista.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 9, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: