Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Tragedie in Bucuresti…

Gandul

Cum am scăpat din INFERNUL de la COLECTIV. „Călcam unii peste alţii. Oamenii au murit ASFIXIAŢI. Pompierii au venit târziu, după 20 de minute”

Se arata ca:

Infernul a avut azi noapte un alt nume: Colectiv. În câteva secunde, clubul din centrul Bucureştiului s-a transformat într-o capcană mortală pentru 27 de oameni care au ars de vii sau s-au asfixiat după ce ceea ce se voia un simplu foc de artificii de încheiere a concertului trupei Goodbye to Gravity a dezlănţuit iadul în localul în care se aflau aproape 350 de oameni. Scânteile au aprins pilonii de susţinere îmbrăcaţi cu burete, tavanul a luat fos şi s-a prăbuşit peste cei care, luaţi prin surprindere încercau să se salveze. „Ardea şi cădea peste oameni, oamenii ardeau la propriu. Hainele ardeau. Părul le-a luat foc”, povesteşte un martor, care a reuşit să se salveze. Calea se viaţă li s-a blocat la uşa clubului. Una singură şi foarte îngustă. „Am reuşit să ies călcând pe alti oameni”, spune el, susţinând că intervenţia echipajelor de salvare a întâziat aproape 20 de minute, iar locaţia clubului făcea practic imposibil accesul: un gang, o curte, alt gang şi abia apoi intrarea în club. „Focul nu a durat foarte mult, s-a stins singur, oamenii au murit asfixiaţi nu de la arsuri”, adaugă. În total, 27 de oameni au sfârşit tragic, aproape 200 au ajuns la spitalele din Bucureşti, 146 au rămas internaţi, marea majoritate în stare gravă. Printre ei, solistul trupei Alex Pascu care se află la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale dificile, prognosticul medicilor rămânând rezervat. 9 dintre decedaţi nu au fost încă identificaţi. Sute de oameni s-au mobilizat pentru a dona sânge pentru victimele incendiului. La Centrul de transfuzii din strada Constantin Caracaş, numărul 28, s-au format cozi din timpul nopţii. Acesta va rămâne deschis în continuare, iar donatorii se pot îndrepta şi către centrul de la Spitalul Militar, şi centrul de la Spitalul Universitar.

Flăcările au cuprins tavanul, însă oamenii nu s-au grăbit să iasă „pentru că mulţi nu s-au prins că este grav”, spune tânărul. El a intuit pericolul. S-a îndreptat rapis spre ieşire, dar deja începuse busculada. Uşa era îngustă. „Am reuşit să ies călcând pe alti oameni. O strângeam în braţe pe fată si călcam unii pe alţii”. Tavanul, de fapt nişte bârne din lemn, s-a prăbuşit sub violenţa flăcărilor înteţite în momentul când uşa s-a deschis. „Ardea şi cădea peste oameni, oamenii ardeau la propriu. Hainele ardeau. Părul le ardea”

5-6 minute i-au luat să iasă şi a încercat să se întoarcă după prietenul rămas în urmă. Sunase la 112, nu venise nimeni.Timpul se scurgea, a turnat apă peste haine şi a încercat să revină în club. „Nu puteam să intru”. Nici el, nici pompieri, dacă ar fi fost acolo. „Au venit foarte târziu, după aproape 20 de minute”, spune.  Maşinile nu puteau să intre, erau echipaţi cu extinctoare şi nu prea ştiau ce să facă. De fapt, spune tânărul, când au ajuns focul se stinsese de la sine. Nici nu a durat prea mult, a ars repede ce era de ars, îşi aminteşte clipele de coşmar supravieţuitorul, comentând că mulţi dintre cei care au murit, cel mai probabi, au murit din cauza fumului.  „Cred au fost axifixiaţi. Nu au murit de la arsuri”, a spus el.

De altfel,  Augustin Ofiţeru de la Institutul Pasteur a explicat pe Facebook că buretele aprins a făcut ca aerul avea o concentraţie mare de acid cianhidric. oamenii murind practic „gazaţi”.

„Dacă în incinta de la clubul Colectiv pereţii erau tapetaţi cu burete, înseamnă că în scurt timp după aprinderea acestuia aerul avea deja o concentraţie semnificativă de acid cianhidric (componenta activă a infamului Zyklon). Cei care nu au reuşit să iasă în timp util au fost practic gazaţi şi au intrat rapid în stop cardio-respirator. La 15 minute după, când au venit salvările, cei care au rămas înauntru erau demult morţi..”, scrie Ofiţeru pe Facebook.

Chitaristul Goodbye to Gravity a murit. Solistul trupei se zbate între viaţă şi moarte

Printre morţi, şi un prieten al supravieţuitorului. „Foarte multe surse, prieteni, asta mi-au spus, că ar fi murit unul dintre chitarişti, Vlad(Ţelea -n.r), şi ceilalţi patru sunt internaţi, la spital, cu arsuri şi sunt destul de grav”, a declarat un reprezentant al Universal, precizând că nu deţine informaţii exacte 100% în acest moment. Şi solistul trupei Alex Pascu se află la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale dificile, prognosticul medicilor rămânând rezervat.

„Ei au rămas ultimii pe scenă, nu întelegeau ce se întâmplă”, este una dintre explicaţiile martorului cu care gândul a vorbit.

Imediat după producerea tragediei, a fost nevoie de sânge pentru salavarea celor răniţi. Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală de pe strada Constantin Caracaş, numărul 28 a fost deschis din timpul nopţii. Se mai poate dona sânge, de asemenea, la centrul de la Spitalul Militarşi centrul de la Spitalul Universitar.

CONDIŢIILE PENTRU A DONA SÂNGE

Pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină sunt prezentate condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a dona. Astfel, se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsa între 18 şi 60 ani, care au peste 50 de kilograme, puls regulat – 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, care să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală sau pesoanele care sunt sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, se recomandă posibililor donatori să aibă un act de identitate în original la ei, să fie odihniţi şi bine hidrataţi, să nu fumeze o oră şi să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate sau medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) şi să aibă o stare de igienă personală corespunzătoare.

CENTRE UNDE SE POATE DONA SÂNGE

Persoanele care doresc să doneze sânge o pot face în trei centre. Este vorba despre centrul din strada Constantin Caracaş, numărul 28, centrul de la Spitalul Militar, şi centrul de la Spitalul Universitar.

Ministrul Sănătăţii, a făcut un apel către populaţie să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă şi sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv „este asigurat în momentul de faţă” şi că „efortul trebuie conservat” pentru zilele următoare.

„Facem însă un apel pentru a nu crea aglomeraţie şi pentru a conserva eforturile şi pe zilele următoare când vom avea nevoie de cantităţi suplimentare de sânge. Deci să nu ne ducem toţi în momentul de faţă, ci să conservăm efortul pentru zilele următoare. În momentul de faţă este asigurat necesarul şi vreau să vă spun că sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor să doneze sânge:este centrul din strada Constantin Caracaş, numărul 28, care este deschis astăzi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineaţa şi centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineaţa„, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, sâmbătă dimineaţă, la Palatul Victoria.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedaţi nu au fost identificaţi.”

Mărturia cutremurătoare a unei asistente medicale care a intervenit la Colectiv: Le curgea carnea. Mă implorau. Izbeau în mine

Se arata ca:

Asistenta Violeta Maria Naca, care a fost de serviciu vineri seară pe ambulanţă, povesteşte despre victimele de la Colectiv că plângeau, urlau, o implorau să le ia, ”curgea carnea de pe ele”. Un pompier i-a pus în braţe o fată de 18 ani: „Salveaz-o! Doamne, cât de tânără e!”.

O tânără, Claudia Postelnicescu, redă pe Facebook mărturia unei asistente, Violeta Maria Naca, de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, care a participat la operaţiunea de salvare a victimelor.

Iniţial, asistenta Violeta Maria Naca i-a povestit că iniţial echipa medicală a crezut că este chemată la un incendiu banal, fiind al doilea echipaj ajuns la faţa locului, după care au apărut „pompierii agitaţi” şi „primele două victime”.

„Totul era ca un coşmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfiguraţi. Urlau mulţi. Eram două salvări. Una dintre victime era o tânără rănită grav. Ţipa la mine să venim mulţi. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arşi, călcaţi în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arşi. Plângeam. Săreau arşi pe mine, urlau. Voiau să intre mulţi în ambulanţe. Şi nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum”, povesteşte asistenta.

Apoi, au apărut alţi patru grav răniţi, care izbeau în ea, în salvare şi de pe care „curgea pielea, carnea”: „Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanţe, că e haos. Să vină poliţia. Rupeau jacheta de pe mine”.

Un pompier cu o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, a implorat-o pe asistentă să o ia pe fată: „Ia-o mai repede din braţele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am şi eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulţi, mulţi de tot. Civili urlau, tineri răniţi trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutaţi, să fie salvaţi. Se aruncau în faţa ambulanţelor. Dădeau cu pumnii în ambulanţe”.

Aceeaşi asistentă spune că are urme de piele arsă, pe ea şi pe echipament, iar pompierul şef plângea în hohote, era în şoc şi se întreba de ce s-a întâmplat o asemenea tragedie.

„Tânăra arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colţea, cu patru răniţi grav. Ţipam să vină toţi doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de şoc. AM VĂZUT IADUL!
Doi doctori de la echipaje au rămas la faţa locului. Erau şase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Şoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în şir până i-a crescut tensiunea şi i-a ţâşnit sângele pe nas. (…) Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe braţe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflaţi şi roşii, plângea. Întreba: Sunt rău? E grav?. Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăieşte. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl ţin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieşea fum din el, mai spune femeia.

Ajunsă la spital, asistenta spune că părinţi pupau ambulanţele, urlau şi întrebau unde le sunt copiii: „Le-am spus adevărul. Le-am spus că sunt în stare gravă. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trăgeau de mine şi de colegi, de salvare”.

După o pauză în care asistenta nu s-a putut opri din plâns, a continuat relatarea, spunând că doctorii au îmbrăţişat-o, i-au sărutat lacrimile şi i-au mulţumit. I-au spus că nu vor uita niciodată vocea ei când implora că are nevoie de ajutor, că vor ţine minte pentru totdeauna cum ruga dispeceratul să cheme şi colegii de acasă. Pe toţi.

„Asistenta cu care am vorbit mi-a povestit că toţi care au fost luaţi aseară sunt în stare gravă. Mi-a scris cu o durere de mamă că este profund şocată de tragedia de aseară. Abia a reuşit să vorbească despre incident, mi-a spus că are tensiunea 20. (…) Salvatoarea, eroul care povesteşte îndurerat, este Violeta Maria Naca şi are 22 de ani experienţă pe Salvare”, îşi termină Claudia Postelnicescu postarea, menţionând că a vrut să arete povestea din prisma unui medic care a fost la faţa locului: „Povestea eroilor. Durerea pe care o simt medicii în momentul în care se simt neputincioşi în faţa morţii”.”

Unul dintre patronii Colectiv are alte 11 firme implicate în organizări de concerte

Se arata ca:

Costin Mincu, unul dintre asociaţii Club Colectiv, unde a avut loc, vineri noapte, incendiul soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, deţine acţiuni la alte 11 firme implicate în cluburi şi organizări de concerte, din care trei în Constanţa, informează Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, Costin Mincu mai deţine între 20% şi 100% din acţiunile altor 11 firme din zona de cluburi sau organizări de concerte: Music Hall, Hades Record, CVC Mistico, Elefant Club, Festival Arena, Goblin Bar&Club, Mamut Pub, Iunie Events, Goblin Club (Constanţa), Com Evant (Constanţa), Co Al Co Entertainment (Constanţa).

Firma Colectiv Club, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%).

Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti.

Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Alin George Anastasescu mai controlează companiile Sasquatch, cu o cifră de afaceri de 651.000 de lei în 2014. Music Hall, firma pe care o deţine împreună cu Costin Mincu, a avut o cifră de afaceri de 223.000 de lei în 2014, mai notează Ziarul Financiar.

Pe pagina sa de Facebook, Alin Anastasescu menţionează că este managing partner şi co-fondator al clubului, iar pe contul Linkedin Alin Anastasescu precizează că este absolvent al Facultăţii de Arte.

Din mai 2013, el este co-fondator şi managing partner la Clubul Colectiv, iar din ianuarie 2011 este şi producător la Cevadevis.ro., unde a realizat matriale de publicitate pentru branduri cunoscute şi a mai organizat evenimente la firma Sasquatch pentru brandul Mountain Dew. Anastasescu a mai lucrat pentru compania Emagic Entertainment/Danube Event Services la organizarea unor concerte pe care renumite trupe internaţionale le-au susţinut în România.

Clubul Colectiv se află pe strada Tăbăcarilor nr. 7 din Sectorul 4 al Capitalei şi funcţionează într-o hală din fosta fabrică „Pionierul”. Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

În incendiul izbucnit în Clubul Colectiv au murit 27 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost rănite, 146 fiind internate în spitale.”

Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care au murit si sa-i ajute sa scape cu bine pe cei raniti si afectati de aceasta tragedie!

Poate parea cinic ceea ce am sa spun: la noi solidaritatea se manifesta mai intotdeauna dupa… Dupa ce se intampla o tragedie, ca aceasta de la Clubul Colectiv. Cum se face ca nu ne manifestam niciun fel de solidaritate inainte, pentru ca sa nu se intample o tragedie?

Nu imi vine sa plang, n-am o stare emotionala lacrimogena. Ci una de revolta! O revolta pe care incerc s-o strig aici pe blog.

Primul lucru care ma revolta este folosirea efectelor pirotehnice intr-un spatiu inchis si neamenajat corespunzator pentru asa ceva. Toata sala aceea a ars ca o torta. Au fost multi morti si raniti. Aceasta a fost consecinta faptului ca la noi nu se respecta cele mai elementare reguli. Din cate am inteles toata sala era captusita cu bureti polioretanici pentru ca sa o antifoneze. O scanteie a produs un incediu devastator. Nu trebuie sa fii marele specialist ca sa-ti dai seama de riscurile pe care le presupune chiar si cel mai banal si aparent inofensiv efect pirotehnic in asemenea conditii. In mod clar e o responsabilitate a organizatorilor acestui concert. Dar mai e si o alta responsabilitate, poate mult mai mare: cea a institutiilor statului si a Primariei Sectorului 4 din Capitala. Eu am inteles ca acest club avea autorizatie de functionare data de Primarie, desi cu putin timp in urma a fost amendat pentru lipsa personalului calificat. Dar eu ma intreb daca acest club avea autorizatiile necesare de la ISU si de la Pompieri. De asemenea am mai inteles ca pe pagina de internet a clubului s-a adus la cunostinta ca vor fi efecte pirotehnice. Si atunci se pune problema: ori avea autorizatie pentru asa ceva din partea institutiilor abilitate ale Statului, ori nu avea autorizatie pentru asa ceva. In ambele cazuri e grav! In primul caz pentru ca acest club nu indeplinea conditiile pentru un asemenea spectacol pirotehnic si ar fi avut autorizatie pentru asa ceva. In al doilea caz pentru ca, desi nu indeplinea conditiile pentru un asemenea spectacol si nu ar fi avut autorizatie, totusi un astfel de spectacol pirotehnic s-a tinut, cu consecinte devastatoare!

Sincer va spun: nu-mi vine sa plang. Starea sufleteasca in care ma aflu ma indeamna la o analiza lucida. Cate cluburi mai sunt intr-o asemenea situatie? Ce masuri iau institutiile abilitate ale Statului?

La noi, mi se pare, nu se intelege ca nu se poate intotdeauna ieftin si bine. De asemenea nu se intelege ca regulile trebuie respectate. Un club bine organizat presupune o finantare pe masura si respectarea unor reguli macar minime de functionare in siguranta. Noi vrem sa facem totul ieftin si, daca se poate, sa se scurga sume barosane spre sectorul informal. Spre exemplu, vrem autostrazi ieftine, vrem cai ferate ieftine. Romania e o tara ieftina, cu oameni care ce-i drept muncesc, dar sunt prost platiti si prost instruiti. Iar salariile sunt peste productivitatea muncii. Si daca stau sa ma gandesc bine, cei competenti, nu stiu cum se face, sunt indepartati. De boala asta sufera si sectorul privat, ceea ce poate suna foarte ciudat si cam asa si e: ciudat. Or, nu prea merge asa ceva, nu prea merge bine, n-are cum sa mearga bine. Un spectacol pirotehnic e periculos si outdoor, nu doar indoor. Se poate desfasura un spectacol in aer liber si datorita efectelor pirotehnice sa ia foc scena. Nu te poti juca cu astfel de lucruri… De aceea ai nevoie de oameni care sa se mai si priceapa la asa ceva, desi la o prima vedere pare o treaba simpla. Din pacate, costurile acestei ieftinatati, paradoxal poate, pot fi foarte mari… Noi tot vorbim de reforma. Iar „reforma” asta a facut din Romania o tara ieftina. Noi trebuie sa intelegem ca nu merge treaba cu „un suflet candriu, de papugiu” (accentul cade pe papugiu, desigur), vorba slagarului. Nu asa se poate face o treaba serioasa.

N-as dori sa-mi inchei postarea cu clasicul: „speram ca din aceasta intamplare nenorocita sa se traga invatamintele de rigoare”.

Ca noi tot speram…

Update

Gandul

Piedone se apără cu nişte hotărâri de Consiliu Local, în cazul tragediei de la Colectiv. Detaliul legal pe care îl IGNORĂ primarul sectorului 4

Se arata ca:

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, justifică faptul că a acordat autorizaţie de funcţionare clubului Colectiv, în lipsa unei autorizaţii privind securitatea anti-incendiu de la IGSU, pentru că o hotărâre a Consiliului Local Sector 4 îi dădea acest drept. Primarul ignoră însă faptul că o lege şi un ordin de ministru, care au putere legislativă mai mare, obligau firma respectivă să obţină acest aviz de la Pompieri. Într-adevăr, însă, legile privind securitatea anti-incendiu nu condiţionează acordul de funcţionare al unei firme, obţinut de la Primărie, de avizul de la IGSU. Nu este prima oară când Primăria sectorului 4, ca de altfel toate primăriile de sector din Bucureşti, legiferează prin Consiliile Locale fără să ţină cont de legislaţia naţională. Este cazul ridicării maşinilor parcate neregulamentar, care s-a desfăşurat ilegal, conform Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, motiv pentru care a fost sistată această activitate.

Primăria sectorului 4 continuă să se apere în scandalul tragediei de la clubul Colectiv, în urma căreia au murit până acum 32 de oameni şi alte zeci sunt în stare gravă, arşi, cu norme care îi dădeau dreptul să autorizeze activitatea clubului Colectiv în lipsa avizului de securitate anti-incendiu de la IGSU. Cu toate acestea, legi cu putere mai mare decât Hotărârile Consiliului Local sector 4 obligau patronii clubului Colectiv să obţină avizul de la IGSU.

Totuşi, normele emise în sectorul 4 nu au ţinut cont de aceste legi superioare din punct de vedere juridic şi au lăsat pe dinafară acest aviz, din lista de acte necesare pentru obţinerea acordului şi autorizării de funcţionare a unei firme. De asemenea, nici nu şi-au exercitat atribuţiile de control în sectorul 4.

Astfel, primăria condusă de Cristian Popescu „Piedone” arată într-un comunicat de presă că prin Hotărârea Consiliului Local Sector 4 nr. 22 din 29 februarie 2012, care a modificat o hotărâre similară (nr. 55 din 28 august 2008), „printre actele necesare pentru obţinerea acordului de funcţionare nu se regăseşte autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor”.

„Rezultă aşadar, că eliberarea acordului de funcţionare nu era condiţionată de existenţa acestei autorizaţii”, susţine Primăria sectorului 4.

Într-adevăr, printre actele necesare pentru obţinerea unei autorizaţii de funcţionare şi ale unui aviz de funcţionare, Hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 nu prevăd şi autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, ci doar: Cerere tip, BI/CI (asociat, administrator, reprezentant), Certificatul de înregistrare de la Oficiul Registrului Comerţului, Actul Constitutiv sau Statutul societăţii comerciale, Certificatul Constatator în baza Legii nr.359/2004 -emis de Biroul Unic de pe lângă Oficiul Registrului Comerţului pentru punctul de lucru, Dovada deţinerii spaţiului sau a structurii de vânzare de către agentul economic în care este specificat că spaţiul este punct de lucru, Autorizaţia de mediu în cazul în care capacitatea restaurantului este mai mare de 100 de locuri, Declaraţia pe propria răspundere privind încadrarea pe tipuri a unităţilor de alimentaţie publică (declaraţie tip), Contract de salubrizare şi ultima chitanţă de plată, Acordul de funcţionare conform H.C.L. Sector 4 nr. 22/29.02.2012, Dovada achitării taxei de eliberare a autorizaţiei de funcţionare.

Mai mult, Autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 prevede la rubrica menţiuni că “Prezenta autorizaţie este valabilă cu respectarea condiţiilor de funcţionare prevăzute de lege […]””, mai arată Primăria Sectorului 4, arătând astfel că proprietarii clubului Colectiv se obligau prin solicitarea avizului de la Primărie să respecte şi restul legilor din România, transferând practic asupra lor această responsabilitate şi scoţând astfel Primăria din lanţul de responsabilitate.

În apărarea sa, Primăria lui Piedone mai citează şi legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, arătând că declaraţia pe propria răspundere depusă de patronii unei firme include asumarea faptului că firma respectă „condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activităţile precizate în declaraţia tip”.

Acest argument al Primăriei sectorului 4 este irelevant, pentru că legea respectivă nu include şi asumarea prin proprie răspundere, din partea patronilor unei firme, a îndeplinirii condiţiilor legale anti-incendiu.

Hotărârile locale, mai tari decât legile? Instanţa supremă spune că nu

Nu este prima oară când Primăria sectorului 4 îşi justifică o activitate prin faptul că este ranforsată de nişte hotărâri de Consiliu Local. La fel au stat lucrurile şi cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în sectorul 4, activitate desfăşurată ani la rând, prin asocierea firmelor Euronautica Motors cu Autosal Expert. În mai 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat recursul în interesul legii cerut de Avocatul Poporului, arătând că o hotărâre de Consiliu Local nu poate să legifereze în contra sau fără să ţină cont de o lege de rang superior.

În cazul ridicărilor de maşini, sancţiunea era prevăzută de Codul Rutier, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002, aprobată prin lege, însă nu apărea şi în normele de aplicare ale legii respective. Prin hotărârea de Consiliu Local, Primăria sectorului 4 a venit şi a legiferat peste o lege cu putere superioară, conform instanţei supreme. Primăria lui Piedone a renunţat la activitatea de ridicat maşinile înainte de decizia instanţei supreme, din ianuarie 2015.

Ce spun legile anti-incendiu

După cum a arătat gândul aici,  patronii clubului Colectiv erau obligaţi prin lege să obţină avizul IGSU, intrând sub incidenţa legii privind normele anti-incendiu, pentru că destinaţia firmei intra în categoria alimentaţie publică şi locaţia avea peste 200 de metri pătraţi (425mp).

Conform Hotărârii de Guvern 1739/2006, privind construcţiile care se supun avizării privind securitatea la incendiu, sunt incluse aici şi „clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp”, conform art. 1 litera g.

De asemenea, o altă lege îi obliga pe patronii de la Colectiv să obţină avizul IGSU. La art. 30 al legii 307/2006 se arată că dezvoltarea, modernizarea sau schimbarea destinaţiei unei clădiri existente se face „numai după obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu”.

De asemenea, pentru a evita avizarea şi IGSU şi normele de securitate anti-incendiu foarte severe, patronii de la Colectiv au declarat ca obiect de activitate „bar şi vânzare de băuturi alcoolice”, precum şi o capacitate maximă a clubului de 80 de locuri pe scaun, în condiţiile în care în seara concertului când clubul a luat foc, în incintă se aflau între 300 şi 500 de persoane.

Astfel, ei au evitat încadrarea locaţiei la categoria „săli aglomerate” sau construcţii în care se desfăşoară spectacole şi concerte, pentru care legea prevede obligativitatea unui plan de securitate împotriva incendiilor, precum şi foarte multe dotării de siguranţă obligatorii.

O „sală aglomerată” este o „încăpere sau grup de încăperi, pe acelaşi nivel sau niveluri diferite, care comunică direct între ele prin goluri neprotejate la foc, în care suprafaţa ce-i revine unei persoane este mai mica de 4 m2 şi în care se pot întruni simultan cel puţin 150 de persoane; când sunt situate la parter se consideră săli aglomerate dacă se pot întruni simultan cel puţin 200 de persoane”, conform Normativului privind securitatea la incendiu a construcţiilor, emis în 2013.”

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv au fost reţinuţi. Acuzaţii: UCIDERE şi VĂTĂMARE DIN CULPĂ

Se arata ca:

Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurori. Acţionarii localului au fost audiaţi în calitate de suspecţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi, a anunţat, luni, Parchetul ICCJ.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii au stabilit că incendiul s-a produs pentru că cei trei au permis şi „au încurajat” accesul unui număr de persoane „mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Procurorii explică că iniţial colegii lor de la Parchetul Capitalei, care s-au ocupat iniţial de dosar, anchetau infracţiunile de omor calificat şi distrugere calificată. Cei de la Parchetul General au schimbat aceste încadrări juridice, pentru că din probe nu a rezultat intenţia celor trei patroni ai clubului, ci doar culpa.

„Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel încât, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracţiunea de omor calificat prevăzută de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 3 Cod penal”.

UPDATE 22:48 Al treilea patron al clubului Colectiv a fost reţinut, în jurul orei 22:30. Este vorba de Costin Mincu.

UPDATE 20:35Paul Gancea a fost reţinut pentru 24 de ore

UPDATE 18.45 Alin Anastasescu a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului General.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au emis pe numele lui Alin Anastasescu ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acesta urmând să fie dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

La PICCJ au fost audiaţi şi ceilalţi doi patroni ai Clubului Colectiv – Costin Mincu şi Paul Gancea -, în calitate de suspecţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă.

Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea au fost aduşi cu mandat, pentru fi audiaţi în calitate de suspecţi, pentru infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în cazul incendiului din Clubul Colectiv, a arătat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.

Cei trei asociaţi ai firmei care deţine Clubul Colectiv au ajuns la sediul PICCJ între orele 14.00 şi 14.30, iar la intrare au refuzat să facă declaraţii.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că procurorul de caz de la PICCJ a stabilit că cei asociaţi ai firmei care deţine Clubul Colectiv trebuie să fie din nou audiaţi, după ce aceştia au răspuns întrebărilor anchetatorilor şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp după incendiu.

Tot luni, la sediul Poliţiei Capitalei au dat declaraţii, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii au mers, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat vineri seară, în Clubul Colectiv.

În incendiul din Clubul Colectiv au murit 31 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

Ancheta în cazul incendiului din Cclubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii Parchetul instanţei supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaţilor de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcţionării clubului.

Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat, că poliţiştii bucureşteni ridică documente ”apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei” de la sediile mai multor instituţii publice şi private, fără să precizeze numele instituţiilor.

Clubul Colectiv se află în fosta fabrică Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti. Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţine Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanţilor. Şi la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acţionari în declaraţia pe propria răspundere.

Conform documentelor puse la dispoziţie de Primăria sectorului 4, declaraţia pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acţionari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafaţă de 425 metri pătraţi, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arată că agentul economic îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condiţiile de funcţionare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declaraţia pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerţului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conţinând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerţului, actul constitutiv de înfiinţare a societăţii, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spaţiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, chitanţa dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de către Registrul Comerţului în baza declaraţiei pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfăşurată, în acest caz, alimentaţie publică, baruri şi alte activităţi de serviere a băuturilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, activităţi de post producţie video, activităţi de interpretarea artistică, spectacole, alte activităţi recreative şi distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condiţiilor de funcţionare sau activităţilor pentru care s-a dat declaraţia pe propria răspundere.

Primăria Sectorului 4 susţine că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităţilor privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condiţiile impuse de legislaţia în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcţionare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizaţia de Funcţionare Nr. 369/14.01.2015.

Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unităţi de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4 – Serviciul Inspecţie Comercială, a fost realizat un control şi în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Poliţiştii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.

Reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 au desfăşurat verificările în baza atribuţiilor impuse prin Legea Poliţiei Locale, neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. – acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Găman.

Potrivit unor informaţii ale anchetatorilor, firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din Clubul Colectiv este Golden Ideas Fireworks Artists din Bucureşti.

Contactată de MEDIAFAX, o reprezentantă a companiei a refuzat să confirme sau să infirme informaţia, scuzându-se că nu poate vorbi şi indicând autorităţile pentru a furniza astfel de date.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sării nr 57, în sectorul 6, a fost înfiinţată în anul 2005. Afacerile companiei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, firma raportând cinci angajaţi în 2014.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei, aceasta furnizează servicii pirotehnice care includ focuri de artificii, programe pirotehnice de sol, înscrisuri pirotehnice şi efecte de scenă de toate tipurile. Firma are în portofoliu clienţi mari din domenii precum sectorul bancar, retail, farma, mass-media şi comunicare, sport sau auto.

UPDATE 14:54.  Acţionarii Clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, sunt audiaţi în calitate de suspecţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi, a anunţat, luni, Parchetul ICCJ.

UPDATE 14:19. Alin Anastasescu, unul dintre cei trei asociaţi ai firmei care deţine Clubul Colectiv, a fost adus, luni, de poliţişti, la Parchetul ICCJ, în dosarul în care se fac cercetări pentru omor calificat, după incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Alin Anastasescu a ajuns la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în jurul orei 14.15, el fiind însoţit de ofiţerii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele lui.

După aproximativ cinci minute, la Parchetul instanţei supreme a fost adus şi Paul Cătălin Gancea, şi el asociat al firmei care deţine Clubul Colectiv. Gancea a venit însoţit de poliţişti şi, la intrarea în sediul Parchetului, a refuzat să facă declaraţii.

UPDATE 14:11.Costin Mincu, unul dintre asociaţii firmei care deţine Clubul Colectiv, a venit, luni, la Parchetul ICCJ, el refuzând să facă declaraţii despre citarea sa pentru a fi audiat în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Costin Mincu s-a prezentat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în jurul orei 14.00, fiind însoţit de un avocat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorul de caz de la PICCJ a stabilit că cei asociaţi ai firmei care deţine Clubul Colectiv – Alin George Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Cătălin Gancea – trebuie să fie din nou audiaţi, după ce aceştia au răspuns întrebărilor anchetatorilor şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp după incendiu.

Sursele citate au precizat că cei trei au fost citaţi la PICCJ, cu mandate de aducere, în dosarul în care face cercetări pentru omor calificat în legătură cu incendiul din Clubul Colectiv.

Tot luni, la sediul Poliţiei Capitalei dau declaraţii, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii merg, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat vineri seară, în Clubul Colectiv.

Potrivit ultimului bilanţ, în incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima – o tânără de 26 de ani – în cursul serii de duminică, la Spitalul Bagdasar-Arseni. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, până la 90 fiind în stare critică şi gravă.

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii Parchetul instanţei supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaţilor de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcţionării clubului.

Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat, că poliţiştii bucureşteni ridică documente ”apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei” de la sediile mai multor instituţii publice şi private, fără să precizeze numele instituţiilor.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti. Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţine Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanţilor. Şi la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acţionari în declaraţia pe propria răspundere.

Conform documentelor puse la dispoziţie de Primăria sectorului 4, declaraţia pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acţionari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafaţă de 425 metri pătraţi, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arată că agentul economic îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condiţiile de funcţionare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declaraţia pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerţului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conţinând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerţului, actul constitutiv de înfiinţare a societăţii, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spaţiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, chitanţa dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de către Registrul Comerţului în baza declaraţiei pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfăşurată, în acest caz, alimentaţie publică, baruri şi alte activităţi de serviere a băuturilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, activităţi de post producţie video, activităţi de interpretarea artistică, spectacole, alte activităţi recreative şi distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condiţiilor de funcţionare sau activităţilor pentru care s-a dat declaraţia pe propria răspundere.

Primăria Sectorului 4 susţine că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităţilor privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condiţiile impuse de legislaţia în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcţionare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizaţia de Funcţionare Nr. 369/14.01.2015.

Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unităţi de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4 – Serviciul Inspecţie Comercială, a fost realizat un control şi în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Poliţiştii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.

Reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 au desfăşurat verificările în baza atribuţiilor impuse prin Legea Poliţiei Locale, neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. – acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Găman.

Ştirea iniţială. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că pe numele celor trei asociaţi ai firmei care deţine Clubul Colectiv – Alin George Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Cătălin Gancea – au fost emise mandate de aducere, care vor fi puse luni în executare de către poliţişti.

Cei trei asociaţi urmează să ajungă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), au precizat sursele citate.

Procurorul de caz de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit că cei asociaţi ai firmei Colectiv Club, care deţine clubul, trebuie să fie din nou audiaţi, după ce aceştia au răspuns întrebărilor anchetatorilor şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp după incendiul în care au murit 30 de oameni şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

De asemenea, la sediul Poliţiei Capitalei dau declaraţii, luni, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii merg, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat vineri seară, în Clubul Colectiv.

Potrivit ultimului bilanţ, în incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima – o tânără de 26 de ani – în cursul serii de duminică, la Spitalul Bagdasar-Arseni. Alte 137 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, până la 90 fiind în stare critică şi gravă.

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii Parchetul instanţei supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaţilor de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcţionării clubului.

Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat, că poliţiştii bucureşteni ridică documente ”apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei” de la sediile mai multor instituţii publice şi private, fără să precizeze numele instituţiilor.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti. Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţine Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanţilor. Şi la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acţionari în declaraţia pe propria răspundere.

Conform documentelor puse la dispoziţie de Primăria sectorului 4, declaraţia pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acţionari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafaţă de 425 metri pătraţi, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arată că agentul economic îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condiţiile de funcţionare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declaraţia pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerţului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conţinând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerţului, actul constitutiv de înfiinţare a societăţii, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spaţiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, chitanţa dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de către Registrul Comerţului în baza declaraţiei pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfăşurată, în acest caz, alimentaţie publică, baruri şi alte activităţi de serviere a băuturilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, activităţi de post producţie video, activităţi de interpretarea artistică, spectacole, alte activităţi recreative şi distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condiţiilor de funcţionare sau activităţilor pentru care s-a dat declaraţia pe propria răspundere.

Primăria Sectorului 4 susţine că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităţilor privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condiţiile impuse de legislaţia în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcţionare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizaţia de Funcţionare Nr. 369/14.01.2015.

Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unităţi de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4 – Serviciul Inspecţie Comercială, a fost realizat un control şi în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Poliţiştii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.

Reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 au desfăşurat verificările în baza atribuţiilor impuse prin Legea Poliţiei Locale, neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. – acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Găman.”

Reactia societatii civile…

Protest #Colectiv în Bucureşti: Peste 10.000 de oameni în stradă. Centrul Capitalei blocat. Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei unde strigă: „Demisia! Demisia”. LIVE

Se arata ca:

Peste 10.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei cerând demisia guvernului după tragedia din club Colectiv. Bucureştenii s-au strâns, în Piaţa Universităţii, la ora 18.00, la un miting de protest pentru demisia primarului Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, potrivit unui anunţ postat pe Facebook. Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Cătălin Gancea au fost reţinuţi luni seara de procurorii Parchetului General, fiind acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Până acum însă nici o persoană cu autoritate în stat nu şi-a asumat vreo responsabilitate pentru tragedia produsă şi pentru faptul că acest club a funcţionat în condiţii ilegale timp de aproape un an, punând în pericol viaţa clienţilor săi. Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, în care se afla clubul, a susţinut că „nu are nimic să îşi reproşeze”, spunând că actele care ţineau de autoritatea primăriei sale ar fi fost în regulă. Cu toate acestea, primarul nu a explicat de ce a autorizat clubul Colectiv în lipsa unui aviz de securitate anti-incendiu de la Pompieri, pe care patronii Colectiv ar fi trebuit să îl obţină. Procurorii Parchetului General arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei patroni ai clubului Colectiv, ce au surprins camerele de supraveghere din interiorul clubului, în noaptea tragediei. Artificiile de pe scena unde cânta Goodbye to Gravity s-au aprins, pentru a doua oară, la ora 22.32 şi au ars 16 secunde. Atunci a luat totul foc. Un minut şi o secundă mai târziu, tavanul şi interiorul clubului era arse în întregime.

Mii de persoane şi-au anunţat pe Facebook participarea la protestul din Piaţa Universităţii, împotriva autorităţilor responsabile pentru tragedia din clubul Colectiv, din cauza căreia şi-au pierdut viaţa, până acum, 32 de persoane, iar alte câteva zeci se află internate în stare gravă, cu arsuri extinse.

Anunţul a fost postat pe pagina ”Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”, însoţit de mesajul „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!”.

UPDATE 19:33. Peste 10.000 de oameni demonstrează în faţa Guvernului, împotriva corupţiei, în urma tragediei din clubul Colectiv, şi cer demisiile primarului Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premirului Victor Ponta.

UPDATE 19:30 Numărul manifestanţilor a depăşit 10.000.

UPDATE 19:18 Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei. Se scandează: „Demisia! Demisia” şi „Ruşine, ruşine să vă fie”, „Oprea nu rezişti nici cu mii de securişti!”

UPDATE 19:09 Coloana de manifestanţi este aplaudată de oamenii de pe trotuare, iar soferii claxonează în semn de solidaritate. O maşină de pompieri a salutat oamenii pornind sirena.

UPDATE 18:58 Numărul manifestanţilor a ajuns la aproape 5.000. Oamenii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei

UPDATE 18:47 În Piaţa Universităţii sunt aproape 3.000 de oameni care protestează.

UPDATE 18:39 Aproape  2.000 de manifestanţi au blocat circulaţia în Piaţa Universităţii. „Ajunge cu Facebook-ul, ne mutăm aici”

UPDATE 18:10 Aproape 400 de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii, la protestul anunţat pentru ora 18.00

UPDATE 17:49 Procurorii au văzut imaginile de pe camerele de supraveghere din Club Colectiv. Ei arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei patroni ai clubului Colectiv, ce au surprins camerele de supraveghere din interiorul clubului, în noaptea tragediei. Artificiile de pe scena unde cânta Goodbye to Gravity s-au aprins, pentru a doua oară, la ora 22.32 şi au ars 16 secunde. Atunci a luat totul foc. Un minut şi o secundă mai târziu, tavanul şi interiorul clubului era arse în întregime. VEZI AICI FILMUL EVENIMENTELOR

UPDATE 16:23 Patronii de la Colectiv au fost aduşi la instanţă unde judecătorii vor decide dacă vor fi arestaţi.

UPDATE 16:18 Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, justifică faptul că a acordat autorizaţie de funcţionare clubului Colectiv, în lipsa unei autorizaţii privind securitatea anti-incendiu de la IGSU, pentru că o hotărâre a Consiliului Local Sector 4 îi dădea acest drept. Primarul ignoră însă faptul că o lege şi un ordin de ministru, care au putere legislativă mai mare, obligau firma respectivă să obţină acest aviz de la Pompieri. CITEŞTE EXPLICAŢIILE COMPLETE AICI

Mitingul de protest urmează să aibă loc marţi, începând cu ora 18.00, în Piaţa Universităţii. Mesajul unei tinere, care deschide evenimentul anunţat pe Facebook, este tranşant:

„Domnilor politicieni,

Prietena mea e în comă indusă. O cunoştinţă a murit salvându-i pe alţii. Aţi auzit de Adrian. Tatăl meu, operat de cancer, cu amputaţie, pace maker pe inimă, un ultim picior alb, cu perfuzii făcute zilnic, diabet şi glaucom abia mai respiră. Mama, medic, a ajuns la fel de neputincioasă ca şi mine. Îl privim ca pe un zeu. E un zeu. Noaptea trecută se sufoca. Implorat să accepte un drum la spitalul de Urgenţă ştiţi ce a spus? „Nu merg nicăieri. Copiii ăia au nevoie de medici şi medicii sunt puţini. Nu vreau să le ocup eu patul.” Mama ştiţi ce mi-a spus azi? Că ne ardeţi copiii de vii. Dacă nu în maternităţi, în cluburi.
Pe cine daţi voi vina NU mă interesează. Eu pe voi dau vina. Şi sunt gata să mor ca să vă dau jos. Pe toţi!”.

Un alt protest este anunţat la aceeaşi oră, 18.00, în Piaţa Victoriei, însă mai multă lume cere pe pagina de Facebook a evenimentului ca participanţii să meargă tot în Piaţa Universităţii, pentru a evita spargerea mulţimii.

„Din cauza faptului că unii urmăresc doar profitul sau şpaga, că nu există drumuri sigure, că instituţiile îşi fac treaba doar pe jumătate sau deloc. Cere legi mai bune, spitale dotate în toată ţara, investiţii în educaţie. Cere fapte, nu vorbe. Cere demisia lui Ponta şi a lui Oprea. Cere şi demisia lui Iohannis, dacă simţi. Cere ce vrei, numai cere ceva. Adu cu tine şi un gând bun nu doar pentru cei care au murit vineri seară sau în zilele următoare, ci pentru toţi cei care au murit din cauza unui stat incompetent. Marţi seara, dacă te întorci acasă cu metroul, dinspre Pipera, opreşte-te pentru 30 de minute în Piaţa Victoriei. Te asigur că nu vei fi singur. Până ce nu încerci, nu vei şti niciodată câte poţi schimba doar stând într-un loc şi strigând”, scrie iniţiatorul evenimentului, pe Facebook.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, declara, sâmbătă, că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

„Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (…) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile”, a susţinut primarul Sectorului 4.

Cu toate acestea, marea întrebare rămâne cum a dat primăria condusă de Piedone autorizaţie de funcţionare clubului Colectiv, în condiţiile în care acesta nu avea avizul IGSU pentru siguranţa la incendiu, pe care conform legii ar fi trebuit să îl solicite la pompieri, după cum a arătat gândul aici.

Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei, iar Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţinea Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

Conform documentelor puse la dispoziţie de Primăria sectorului 4, declaraţia pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acţionari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafaţă de 425 metri pătraţi, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arăta că agentul economic îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condiţiile de funcţionare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declaraţia pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerţului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare. Primăria arăta că, în acest sens, a depus un dosar conţinând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerţului, actul constitutiv de înfiinţare a societăţii, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spaţiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, chitanţa dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Duminică, procurorii de la Parchetul instanţei supreme au ridicat mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în clubul Colectiv, soldat cu decesul a 32 de persoane şi rănirea altor aproximativ 200, spuneau surse judiciare.

Clubul Colectiv se afla în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7.

STAREA RĂNIŢILOR

Stare critică:

Olteanu Alexandru, Maftei Teodora, Niţu Elena, Matei Alexandru,  Zaharescu Liviu, Boghian Roxana Elena, Ciobanu Daniel, Enache Bogdan, Popescu  Ionuţ, Ciocănel Silviu, Pătlăgeanu Cosmin, Nicodemus Marvin (cetăţean german), Maior Ionuţ, Hogea Alexandru, Golu Tudor, Vlăduţ Roberto, Rob Iulian (Spitalul de Arşi, Spitalul Militar, Spitalul Universitar)

Stare gravă: 

Szilagi Andrei, Mocanu Cătălin, Fluieraş Miluţa, Tudor Ionuţ, Răducanu Cristian, Mantu Răzvan, Anghel Mihai, Petrache Mădălina, Vasiliu Remus, Oprea Mariana,  Dorbinoiu Nicoleta, Dumitrache Costin, Popa Bogdan, Damian Radu, Maior Livia, Popescu Florin, Tullia Ciotola (Spitalul de Arşi, Spitalul Militar, Spitalul Universitar, Spital Agrippa Ionescu)

Intubaţi:

Serian Mavi, Istrate Claudiu Bogdan, Popovici Pavlos Gabriel, Şerban Valentina Nicoleta, Şerban Alexandru, Molesag Bogdan, Iancu Mihai Alexandru, Ştefan Andreea, Costache Laurenţiu, Albu Ana, Giambaşu, Haifawi Hani, Apostol Ionela Adriana, Grecea Mihai, Andrei Galut, Darescu Loredana, Strungaru Mădălina, Mitroi Cristian, Ilnitchi Cătălin Mircea, Popa Cătălina Irina, Popa Adrian, Rădulescu Alexandra, Penescu Alexandru, Sinert Radu, Toader Elena, Aliman Alexandru, Pascu Alexandru Dragoş, Ayberk Manci, Rotariu Oana, Caloian Ciprian (Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca)

Stare stabilă: 

Popescu Ionuţ Liviu, Mitrea Radu Costel, Iliescu Andrei,  Suta Andreea, Ziemba Radu Mihai, Flavia Lupu, Teodorescu Valentin, Furnea Alexandra, Buzoianu Nicolae, Achim Marian, Tartau Cristina, Tiaru Alice Ioana, Nicula Alexandru, Belu Laura Cristina, Chitiga Alexandra, Bud Viorel Andrei, Latraru Răzvan, Popescu Andreea, Scateie Alexandrina, Trifu Andrei, Scateie Cătălin, Panculescu Ioana, Moise Marian, Planga Alexandru, Sălăjan Ioan, Marin Cezar, Frăţoaică Marius, Ştefan Alexandru, Leuştean Marin, Lazăr Sorin Gabriel, Grigore Ioana Ruxandra, Matei Cristian, Băcanu Mircea Ştefan, Băloiu Atena Teodora, Popescu Mihai, Marin Andra, Dumitrescu Răzvan, Stancu Radu, Ioniţă Alice, Albu Adrian, Ursu Andreea, Dinu Alina Petru, Morăraşu Ancuţa, Ioniţă Corina, Marin Catalina, Filipescu Cristian, Rădoi Constantin, Mihăilescu Andra,  Şerban Vlad, Pavlovici Liviu, Tudor Elena, Chelba Alexandru, Ursu Gabriela, Mihai Alexandru, Grădinaru Cătălin, Constantin Alexandru, Constantin Claudia Cristina, Bucur Ana Maria, Alban Popescu Christian, Oancea George, Profirescu Apostol Mihail, Dumitrescu Liviu, Bălăşeanu Irina, Dincă Dragoş, Socol Mirela, Şerban Cătălin, Spitalul Gerota, Brânduşan Ioan, Agirreazabala Iradi Xabier, Dan Ştefan, Etxarri Gallartza Imanol (Spitalul de Arşi, Spitalul Bagdasar, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spital Agrippa Ionescu).”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

octombrie 31, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

134 comentarii »

 1. Am urmărit cu atenţie relatările despre această nenoririle, mai ales că mătemeam ca tânărul de 15 ani, pe care mama-i doctoriţă mi-l descrisese , pe parcursul unei vacanţe în Grecia, a fi psionat de acest gen de muzică, nelipsit de la asemenea spectacole. Am de făcut o singură remarcă :
  Oricât de critici vis-a-vis de subiect ( acest blog nu face excepţie), nimeni nu suflă o vorbă despre problema acestor efecte pirotehnice, adică a artificiilor pe care oricine le ştie mai ales de la petrecerile de Revelion, dar mai nou, cu aproape orice ocazie ; zile ale localităţilor, concerte de toate felurile, nunţi, sau zile aniversare !
  Personal n-am agreat niciodată asemenea spectacole pirotehnice care fac deliciul unor privitori, mai toţi aflaâi în stare de beţie, sau măcar euforică, la ora la care are de regulă loc acest spectacol, pe care eu îl consider deosebit de poluant pentru mediul înconjurător, dar şi foarte periculos pentru numărul mare de accidente, inclusiv incendii, sau răniri de persoane ( şi din rândul spectatorilor nevinovaţi, sau chiar a celor care le produc) .
  Se pare însă că este o afacere extrem de bănoasă şi de aceea, chiar şi acum, după un asemenea dezastru naţional, provocat sută la sută ca urmare a acestei găselniţe, cu caracter mai mult decât îndoielnic ( îmi închipui tristeţea cel puţin unuia de pe aici, la auzul decretării doliului naţional, când timp de trei zile nu-şi va putea auzi muzica preferată -manelele, sau trupa preferata -Vacanţa Mare ) !
  P.S.
  Când conduceam nişte unităţi de învăţământ, n-am fost de acord ca la un Revelion organizat să aibă loc tradiţionalul foc de artificii, deşi reprezentaţia ar fi avut loc în aer liber, într-un frumos cadru natural. Pe care nu vroiam să-l infectez cu gazele degajate ! (se întâmpla după 2000, nu înainte de 89, când, spre deosebire de cel care spăla puntea, la propriu, nu la figurat, cum ar fi avut posibilitatea, dar la fel ca Băsescu, a rămas tot pe capul nostru, eu nu eram nici măcar membru de partid, fiind exmatriculat din trei facultăţi ( I.C.F, Filologie şi Filosofie, pe care am terminat-o până la urmă !)şi o Scoală Tehnică Financiară ( Kreţulescu), din motive politice ;).
  Dacă v-aş povesti câte presiuni am suportat, inclusiv de la Minister, ce sumă incredibilă mi s-as oferit spre a accepta aceste artificii, probabil aţi avea, la fel ca şi mine, explicaţia acestei afaceri bănoase, dar ucigătoare şi distrugătoare !
  Dar care, cu siguranţă, se sustrage de la plata diferitelor taxe şi impozite, acţionând în economia subterană cu acordul tacit şi interesat al celor care, poate acum, sub presiunea morală şi politică, mai mult decât apăsătoare, vor accepta să le reglementeze legal, dacă nu chiar să le interzică !
  Cel puţin, în diferite domenii …

  Comentariu de Radu Humor | octombrie 31, 2015 | Răspunde

  • Haz de necaz :
   La PRO TV se face mare caz de ajutorul primit din Israel, cu această tristă ocazie:
   Cică medici israelieni s-au alăturat specialiştilor noştri în încercarea de rezolvare a numeroaselor cazuri de victime aflate prin spitalele bucureştene .
   Ce oameni, domle !, am fost tentat să exclam . Cât de repede şi dezinteresat şi-au oferit ei ajutorul pentru nişte oameni aflaţi în necaz şi suferinţă ?!
   Numai că aflăm că totul nu este decât o nouă afacere pe care s-au grăbit s-o facă, profitând de nenorocirea altora !
   Pentru că pentru câteva faşe şi bandaje ( cică miraculos de vindecătoare), nu s-au sfiit să primească suma de 150.000 de euro !
   Cât primesc medicii, care au ocazia să experimenteze pe viu (probabil şi pe morţi :mrgreen: ) ,diferite practici medicale, încă nu ni s-a spus, dar , cunoscându-i , ştim sigur că n-au făcut-o gratis, fără să facă un geşeft ceva şi cu această ocazie ! 😉
   P.S.
   E foarte frumos şi lăudabil gestul de a dona sânge sau diferite sume de bani pentru tratamentul costisitor al victimelor , sau pentru ajutorarea familiilor lovite de această nenorocire, dar în primul rând ar trebui să plătească, cu vârf şi îndesat cei vinovaţi de producerea acestei carastrofe, sau de felul precar în care arată alte incinte care unora le aduc moartea, dar lor le aduc venituri uriaşe !
   Sunt sigur că sute de mii de oameni, care-şi rup de la gură, cum se spune pentru a ajuta din puţinul lor nişte semeni aflaţi în necaz, nu pot strânge o sumă care să echivaleze cu cea pe care alde Onţanu, Piedone şi ceilalţi vinovaţi de ceastă tragedie( dar şi de cele viitoare, dacă vor scăpa din nou, doar cu ceva amenzi ) ar putea să o verse sub formă de despăgubiri pentru vieţile pierdute, pentru suferinţele pricinuite familiilor, mai ales că, ştim cu toţii că „are balta peşte” !

   Comentariu de Radu Humor | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Aceste spectacole pirotehnice nu trebuie demonizate. Insa trebuie executate de oameni care se pricep la asa ceva si in conditii de asa maniera incat sa nu puna in pericol integritatea celor din jur. Exact ceea ce nu s-a intamplat la Clubul Colectiv. Ca afacerea ar fi banoasa sau nu, nu stiu. Sa presupunem, totusi, ca ar fi o afacere banoasa. Dar de ce trebuie sa fie „ucigătoare şi distrugătoare”? Tocmai lucrul asta trebuie evitat! Si se poate evita, dar fara a renunta la afacere.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

   • Dupa cum pune tovu’ problema si automobilele trebuiesc interzise, ca tot asa, reprezinta o afacere „masonica”, cineva face bani din vanzarea lor, plus ca „imput aerul”, ba mai si ucid oameni daca sunt conduse de imbecili.
    Logica de fier. Nu eliminam imbecilul, ci masina, sau artificiile. Chiar asa, ce-i cu bucuria asta excesiva, ce-i cu aceste „artificii” care nu ofera decat o placere de moment. Care este rostul lor? Sunt productive? NU. Nu reprezinta decat o metoda de imbogatire ptr ala care le importa, care le vine, iar ptr cetateanul onest, pentru cel care munceste de dimineata pana seara nu reprezinta decat o metoda de a i se lua banii.
    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    Chiar este hazliu tov Humor. Si cu cata patima vorbeste despre indoctrinare si indoctrinati.
    Chiar aveti o suferinta majora dupa fostul regim. Nici usturoi n-ati mancat, cu toate ca va miroase gura.
    Felicitari ptr scolile absolvite. Inseamna ca nu aveti de ce sa va plangeti, la cata calificare aveti ar terebui sa fiti detasat de toata criza economica. Va invidiez, pe bune. 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015

  • „îmi închipui tristeţea cel puţin unuia de pe aici, la auzul decretării doliului naţional, când timp de trei zile nu-şi va putea auzi muzica preferată -manelele, sau trupa preferata -Vacanţa Mare” – ceea ce constat eu este ca unii au o tendinta de a exagera sau cel putin asa mi se pare mie. Chiar daca e doliu national, ceea ce asculta sau vizioneaza omul in privat e treaba lui.

   Eu cred ca e bine sa respectam acest doliu national de trei zile.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

   • 🙂 🙂 🙂 Pink Floyd se pune???? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015

 2. Postarea dumitale – asta e si n-am ce face – o impart pe doua sau chiar trei paliere : 1] titlurile de Can-Can din ” presa ” si mai ales descrierea { asa cum au fost invatati pe la facultatile de litere , sectia presa sau pe la diferitele alte ONG-uri care scot ” ziaristi ” pe banda rulanta } locului tragediei caci , a fost intr-adevar o tragedie . Pur si simplu se incearca ca din nenorocirea unora sa se dea lovitura de Pulitzer . 2] Modalitatea absolut bolsevica in care-i descrisa ” solidaritatea ” oamenilor de la , „coada ” formata la centrele de donare si pana la modul in care-si striga revolta . Mai ramanea putin si – daca n-ar fi existat acel CNA – sa indemne mai mult sau mai putin voalat oamenii ca sa linseze pe cei vinovati { caci EXISTA CU NUME SI PRENUME VINOVATI } de moartea alora . SI….ar mai fi 3] !!!! Lasand ” presa ” deoparte , parerea dumitale deoarece in final asta este tot ceea ce conteaza , vrajelile din ziare….volant . REVOLTA !!!!!!!!!!!!!!! ” O strigi pe blog ” , revolta pentru ce ma rog ? ISU , SMURD-ul Politia , Jandarmeria { pana si nenorocitul ala de Banicioiu despre care-mi cunosti parerea , pana si ala si-a facut mai mult decat datoria si asta fiind alaturi de Arafat inca din primele minute } au fost prezente si impreuna au colaborat EXEMPLAR alaturi de medicii si asistentele de la ” Bucur ” pentru reducerea efectelor tragediei . Daca alea de la ” Bucur ” n-ar fi iesit inca din primele minute , azi am fi numarat un numar infinit mai mare de morti . Sa nu uit : cadrele medicale si asistentele alea pe care , mai nu stiu cine , mai nu stiu cand , le incrimina pentru ca….asteptau si acceptau spaga !!!!!!!!!!!!!!! Pentru ce-ti ” strigi revolta pe blog ” si nu iesi mai bine in piata publica s a faci acest gest : s-o punem d’un miting de protest !!! Vad c a n-ai scos o soapta , n-ai scris o singura silaba despre Presedinte sau despre Prim Ministru . Cazi si matale in aceea si capcana pe care-a intins-o ” cineva ” aratand cu degetul spre Primaria sectorului 4 si sugerand faptul ca , acolo s-ar afla cel putin cativa dintre vinovati . Cate cluburi sunt intr-o asemenea stare ? TOATE sau foarte putine exceptii . La Fabrica d e Incaltaminte ” Pionierul ” actualul ” Clubul Colectiv :” lucrau si-si castigau bucata d e paine pana prin…’96-’98 cateva mii d e femei , in trei ture . Dupa ce s -a ales prafu din fabrica respectiva…TOTI cei ce-au folosit acele spatii….le-au folosit doar pentru DISTRACTII . Probabil c-or fi functionat blestemele acelor femei care si-au pierdut locurile d e munca si o data cu ele si BUCATA D E PAINE PE CARE-O DUCEAU ACASA LA COPILASI , Pe fostul 11 Iunie , actual Regina Maria exista o fabrica pana prin ’96 ce s e numea „Apollo „, azi este un ….Club Privat si ….RESTAURANT . Crezi cumva ca acolo ar fi ceva diferit de „Colectiv ” ? Ce doresc sa spun de fapt cu toata aceasta palavrageala insipida este ca , din cele cateva mii de locuri d e munca de unde-si castigau painea multi oameni , a ramas doar un singur om { in cazul „Club Colectiv ” vreo trei } care-si castiga painea insa , o paine alba asezonata cu caviar iar Dumnezeu nu doarme , ca nu-i nici nebun si nici nesimtit ! Ai dreptate prietene insa….TOTI cei ce sunt implicati in nenorocirea de vineri seara si victimele si cei vinovati iau viata in shaga… victimele viata lor , vinovatii….VIATA ALTORA ! Una peste alta TOTI sunt doar niste CANDRI si PAPUGII cu pretentii de printi .

  Comentariu de Marian | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

  • N-am perceput lucrurile asa cum le descrii tu la punctele 1 si 2…Cred ca exagerezi…

   Ce ma revolta? Ma revolta faptul ca s-a putut intampla asa ceva. Cu un minim de control si respectare a regulilor s-ar fi putut evita o asemenea tragedie. „Cate cluburi sunt intr-o asemenea stare ? TOATE sau foarte putine exceptii ” – si ce masuri se iau? Ce masuri iau, spre exemplu, primariile? Eu n-am spus ca nu s-ar fi actionat foarte bine dupa, ca nu si-ar fi facut treaba medicii, pompierii. Lucrurile acestea s-au intamplat dupa… Dar inainte…?

   „Ce doresc sa spun de fapt cu toata aceasta palavrageala insipida este ca , din cele cateva mii de locuri d e munca de unde-si castigau painea multi oameni , a ramas doar un singur om { in cazul „Club Colectiv ” vreo trei } care-si castiga painea insa , o paine alba asezonata cu caviar iar Dumnezeu nu doarme , ca nu-i nici nebun si nici nesimtit !”

   Eu am aratat un lucru: „Din pacate, costurile acestei ieftinatati, paradoxal poate, pot fi foarte mari… Noi tot vorbim de reforma. Iar „reforma” asta a facut din Romania o tara ieftina. Noi trebuie sa intelegem ca nu merge treaba cu „un suflet candriu, de papugiu” (accentul cade pe papugiu, desigur), vorba slagarului. Nu asa se poate face o treaba serioasa.”. Dar asta nu inseamna sa nu existe si cluburi. Dar cluburi bine organizate, care sa respecte toate normele asa incat clientii sa fie in deplina siguranta acolo. Din ce au relatat televiziunile de stiri am inteles ca acest club a folosit pentru antifonare materiale ieftine si usor inflamabile. Nimeni nu s-a sesizat. In principal ma refer la autoritati.

   In rest, politicile economice care s-au dus in Romania multi ani au facut din tara una ieftina in care exista, bineinteles, si putini oameni foarte bogati, in comparatie cu majoritatea populatiei. Asta nu inseamna ca, macroeconomic vorbind, Romania n-ar fi o tara ieftina in comparatie cu tarile occidentale sau SUA. E de ajuns, de pilda, sa te uiti la PIB-ul Romaniei si sa-l compari cu cel al acestor tari. Si nici organizarea nu e ca intr-o tara vestica…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Insa nu sunt de acord cu metoda folosita de tine. Tu te referi, printre altele, la oamenii care au lucrat la Pionierul si ca acum ” din cele cateva mii de locuri d e munca de unde-si castigau painea multi oameni , a ramas doar un singur om { in cazul „Club Colectiv ” vreo trei } care-si castiga painea insa , o paine alba asezonata cu caviar iar Dumnezeu nu doarme , ca nu-i nici nebun si nici nesimtit !”.

   Sa nu combinam problemele. Faptul ca o fabrica a dat faliment nu justifica faptul ca un club, aparut in fosta incinta a fabricii respective, e prost organizat, nu respecta niste elementare norme legale si ca autoritatile nu-si fac datoria. Daca vom combina cele doua probleme nu ajungem nicaieri. Nu numai la noi poti vedea incinte de fabrici ajunse in parasire. Asta e: se poate intampla ca fabrica sa nu mai fie rentabila, sa dea faliment. Numai ca aici nu discutam acest aspect (pe care, desigur, am putea sa-l discutam).

   Faptul ca Gaby Oprea s-ar fi dus, cum sugereaza „gurile rele”, „sa-si viziteze consiliera” nu justifica faptul ca o groapa in carosabil nu e semnalizata, lucru ce a determinat moartea unui politist pentru ca a cazut in acea groapa. Asta nu inseamna ca i-as lua apararea lui Gabriel Oprea. Insa sunt, totusi, doua lucruri diferite.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

   • „Faptul ca Gaby Oprea s-ar fi dus, cum sugereaza „gurile rele”, „sa-si viziteze consiliera” nu justifica faptul ca o groapa in carosabil nu e semnalizata, lucru ce a determinat moartea unui politist pentru ca a cazut in acea groapa.”
    Ca-n bancul ăla cu aia care vine acasă spre dimineaţă şi când o întreabă soţul unde a fost, răspunde franc :
    – La f..tut !
    – Poftim, zice soţul, ce-o-ntreb eu şi ce-mi răspunde ea ?! 😉
    Aşa şi tu, te iei de groapa din drum, repet, corect semnalizată, nu de faptul că acest individ îşi bate joc de noi, dar şi de banii noştri abuzând de o funcţie şi mergând cică de 1500 de ori cu coloană oficială !
    Dar tu dă-i înainte cu groapa, poate mai pică şi alţii în ea.
    Şi dacă motociclistul intra din cauza vitezei şi a derapajului într-o clădire şi murea, pe cine mai dădeai vina ?
    A, că nu era clădirea semnalizată corespunzător, nu că un neica – nimeni îşi face de cap pe banii noştri !! 😉

    Comentariu de Radu Humor | noiembrie 2, 2015

   • Deci dupa dumneavoastra e bine sa avem gropi nesemnalizate pe carosabil, ca daca, din cauza vitezei si a derapajului, intra cu motocicleta intr-un copac, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

 3. Sa nu te mire faptul ca-s probabil primul care are o reactie aici la dumneata in living insa…m-au buzz-uit copii si din USA si din UK si din Malta sa ma-ntrebe ce s-a intamplat si…din acest motiv sant inca in priza 😉 !

  Comentariu de Marian | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

 4. Si pentru asta cine o sa fie vinovat?
  CINE a dat autorizatie de functionare, daca nu s-au indeplinit cerintele necesare ptr asa ceva?
  CINE a dat autoriatie ptr pirotehnice?
  CINE a facut ultima inspectie la locul respectiv ptr a vedea daca masurile luate de administrator corespund prevederilor legale ptr functionare?
  Ca pe noi ne calca cei de la PSI periodic si daca un extinctor nu-i in regula ne pasc niste amenzi iar daca nu ai usi care sa asigure evcacuare urgenta, ti inchide sandramaua pana rezolvi situatia.
  Pacat ca in tot acest amalgam de vinovatii, au murit multi, foarte multi oameni nevinovati, care vroiau doar sa se relaxeze, sa se ditreze.
  De aceea cei care se fac vinovati trebuie sa plateasca cu ani grei de puscarie, ca sa le fie invatatura de minte. Dar, ca de obicei cum se intampla in Romania, singurii vinovati vor fii saracele victime, ca „ce cautau acolo”, nu??
  Da Motane, mare curva si Seranta asta, toata lumea traieste cu ea, 🙂 🙂 🙂 🙂 De 25 de ani ne-am invatat sa speram si atat. Pacat de vietile curmate. Eu NU MAI SPER ca se va face lumina in vre-un caz da genul asta.

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Se face o ancheta de catre Parchet.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Mie imi place sa cred ca se va face lumina in acest caz si vinovatii, adevaratii vinovati, vor plati conform legii. Insa ar mai fi si o alta problema: masurile care trebuie luate ca sa nu mai existe astfel de tragedii pe care eu le-as numi stupide. In spuneam si lui Marian: „Cu un minim de control si respectare a regulilor s-ar fi putut evita o asemenea tragedie.”. Poate ar fi trebuit sa spun sau sa adaug: cu un minim de responsabilitate. Este inadmisibil ca intr-un club clientii sa nu fie in siguranta, sa se poata intampla o asemenea catastrofa!

   „Dar, ca de obicei cum se intampla in Romania, singurii vinovati vor fii saracele victime, ca „ce cautau acolo”, nu??” – asta ar fi culmea bataii de joc!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

   • Si ti se pare complet deplasata in Romania „bataia de joc” din partea celor in masura sa dea niste raspunsuri??
    Care a fost concluzia in cazul Iovan? Frate, chiar daca el ca pilot isi asuma raspunderea, TU cel in masura sa-i dai liber la zbor sau nu, trebuia sa-l opresti pe pista.
    Asa si aici. Bun, patronii vroiau profit cu ORICE CHIP, dar tu, cel in masura sa spui daca este SIGUR si lipsit de pericol, trebuia sa NU-I DAI VOIE CU ORICE CHIP sa tina localul deschis.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015

   • Te-ai lamurit Motane ca n-am exagerat? Asa este, „bataie de joc”, insa e reala.
    „Ce cautau acolo, sa asculte muzica aia de satanisti, sa faca semne cu degetele, e clar ca si-au cautat-o cu lumanarea”.
    Doamne cat de ingusti la minte sunt unii. Ce de actualitate e melodia lui Pittis.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 3, 2015

 5. Fragmentarium Politic
  octombrie 31, 2015 la 11:35 pm
  Cand il invoci, raul chiar vine: Drama de la Clubul Colectiv. Coincidente soft, cu efecte hard. Prea multe pentru a nu ne trezi

  Sinistrul de azi-noapte, de la concertul rock de Halloween, din clubul bucurestean Colectiv, cu incendii, explozii, 27 de morti si 146 de raniti, din care 4 straini, un bilant foarte asemanator celor din atacurile teroriste, trebuie tratat cu maxime rationalitate si solidaritate. Ultima s-a vazut, o mobilizare de resurse materiale si umane cum doar la Revolutie a mai fost, dupa cum a declarat, profund impresionat si implicat, profesorul Ioan Lascar, medic de la Spitalul Floreasca. Cealalta va fi ceva de mai lunga durata, o vom vedea in analize de specialitate si in dezbateri publice, din care sper sa tragem cele mai potrivite concluzii si masuri legislative si educationale.

  Probabil ca stapanii jocului politic vor stramba din nas, dar reactiile institutionale si cetatenesti au fost exemplare. Exploatarea politicianista a tragediei ar fi cea mai mare greseala. Daca vor fi tentative, este bine sa stim ca inapoia lor se ascunde dezbinarea. Desi comparatia intre aprinderea de artificii intr-un spatiu inchis si tapetat cu materiale hiperinflamabile si detonarea unei bombe nu este chiar deplasata, pronuntarea asupra naturii evenimentului este inca prematura. Va fi foarte important sa aflam cu exactitate ce s-a intamplat, daca in suita de coincidente, pe care le-as numi “soft”, ca izvorand dintr-o “inteligenta”, exista mana intamplarii, a destinului, ori o minte criminala.

  Iata cateva dintre coincidententele “soft”, care au dus la efecte atat de “hard”, culese din simboluri, fapte si marturii care circula pe retelele de socializare:

  • Carnagiul s-a produs in timp ce se canta melodia “The Day We Die” / “Ziua in care murim”, o coincidenta care poate fi interpretata ca profetie, preambul sau amuzament.

  • Afisul evenimentului cuprindea titlul, care este si numele trupei, “Goodbye To Gravity” / “La Revedere Gravitatie”, despartire care se intampla doar cand se moare, si imaginea oculta a unei inclestari de lupta, invaluita in flacari, sub care se aflau cuvintele “Mantras of war”, numele noului album al rockerilor.

  • Inainte cu o ora de producerea accidentului, cineva a postat pe instagram o poza cu urmatorul text: “Goodbye To Gravity are killing it in Colectiv right now!” / “Goodbye To Gravity rup norma (mot-a-mot, in engleza: o omoara) chiar acum in clubul Colectiv!”

  • Artificiile au lovit si incendiat stalpul din stanga scenei, de langa usa, creand un baraj de flacari, un fapt, ca o intentie, parca, care a jucat un anumit rol in formarea busculadei si dopului de trupuri de la iesire. Localul nu dispunea de iesire de urgenta, iar stingatorul nu a fost gasit, cand a fost cerut.

  • Concertul de rock, de intampinare a sarbatorii pagane a Halloween-ului, a fost intr-o zi de vineri, care are o semnificatie crestina duala, una aducatoare de napasta, ca zi in care Iisus Hristos a murit pe cruce, dar, din acelasi motiv, si una fasta, de reculegere, ca cea mai intransigenta dintre sfinte.

  • Intrarea la spectacol a fost libera, ca o parodiere a “optiunii de alegere”, a corectitudinii politice cum am spune astazi, cunoscand mandria diavolului de a poza ca democrat. Melodia pe care s-a produs jertfa prin ardere, holocaustul cum spun evreii, este pe canalul VEVO, perceput sau cunoscut prin faptul ca majoritatea melodiilor de pe acest cont este cu mesaje subliminale satanice.

  • Potrivit avertismentului unei foste adepte a unui cult satanic din San Francisco, sarbatoarea de Halloween nu este o distractie pentru copii, ci o manifestare satanica, in onoarea printului intunericului. Ea susține că în lume, în anumite locuri, pe data de 31 octombrie au loc sacrificii umane, pentru celebrarea „sărbătorii Halloween”.

  • Intamplator sau nu, NASA, ale carei comunicari publice au inceput sa semene tot mai mult, in ultimul timp, cu niste enunturi politice in slujba conceptului de suprematie (v. interferenta declaratiilor sale cu cele apoteotice ale presedintelui Obama pe tema planetei pitice Pluto), ceea ce nu este cu totul neobisnuit in perioadele de criza, a anuntat ca o cometa moarta va trece aproape de Pamant, sambata, de Halloween, care seamana, “stranie coincidenta”, cu un cap de mort. “Am putea spune ca s-a deghizat in craniu la trecerea sa (pe langa Pamant) de Halloween”, afirma, amuzat Kelly Fast, cercetator la NASA.” Sa fie si asta un gen, irepresibil, de celebrare?

  • Ambii chitaristi ai formatiei Goodbye to Gravity au murit in urma incendiului din Club Colectiv, iar ceilalti membri se afla in spital, cu rani grave.

  Coincidente sau nu, s-a vazut, in acest caz, ca atunci cand il invoci, raul chiar vine. Sunt prea multe coincidente pentru a nu ne trezi. Familia, scoala, cultura, pe speta muzica, biserica, nu in ultimul rand legea ar trebui sa se preocupe, primordial si formativ, de oferta educationala si de petrecere a timpului liber de catre tineri, intr-un mod sanatos, lipsit de riscuri si specific modului de a fi, romanesc si european.

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

  • „canalul VEVO, perceput sau cunoscut prin faptul ca majoritatea melodiilor de pe acest cont este cu mesaje subliminale satanice.”???

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Eu n-as crede ca problema e canalul VEVO.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

   • „Familia, scoala, cultura, pe speta muzica, biserica, nu in ultimul rand legea ar trebui sa se preocupe, primordial si formativ, de oferta educationala si de petrecere a timpului liber de catre tineri, intr-un mod sanatos, lipsit de riscuri si specific modului de a fi, romanesc si european.”
    Wow, si cat de cunoscut suna. Exact ca vremea „odiosului”, cand nu exista adunare sau sedinta la care sa nu auzi asemnea tirade din gura alor mai de seama „membrii”.

    Fiecare melodie trebuie sa transmita sentimente patriotice, nu asa, dai din cap si porti plete. Ce-i asta? O abatere de la morala si de la „principiili” lui ceasca. Numai atunci eram judecat dupa rock-ul ascultat, dupa cat de lung aveam parul sau dupa cat de largi erau pantalonii la tiv.
    Motane, exact ce spuneam, victimile sunt de vina, ca „ce cautau acolo”, sa sarbatoreasca o chestie pagana. Clar, tu nu vezi? Ei sunt de vina ca „au invocat raul”. Cat de indoctrinat sa fie cineva incat acum la 25 de ani de la disparitia lui ceasca, sa gandeasca SINGUR asa ceva.
    Doamne mare ti-e gradina, si multi ti-au sarit gardul.
    Uite Motane si „culmea bataii de joc” la care nu credeai tu ca se va ajunge. Te mai mira???
    Se pare ca sistemul comunist n-a avut doar „o limba de lemn” si si creiere din acelasi material.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015

  • „Familia, scoala, cultura, pe speta muzica, biserica, nu in ultimul rand legea ar trebui sa se preocupe, primordial si formativ, de oferta educationala si de petrecere a timpului liber de catre tineri, intr-un mod sanatos, lipsit de riscuri si specific modului de a fi, romanesc si european.” – nu sunt intru totul de acord: sa nu implicam statul in viata privata a omului! Oamenii trebuie sa fie liberi sa aleaga nu sa li se impuna ce sa aleaga. Insa, legat de acest eveniment tragic, nu e vorba de asa ceva. Ci e vorba de faptul ca atat patronii clubului cat si autoritatile statului nu si-au facut datoria, de faptul ca, din partea acestora, nu a existat un minim de responsabilitate, control si respectare de reguli. De asta e vorba! Nu de faptul ca cineva a ales sa mearga la acel spectacol pentru ca era un fan al trupei respective. Omul care s-a dus acolo, mai ales ca era si intrarea libera, din cate am inteles, a fost de bunacredinta: el nu avea de unde sa stie ca acel club nu respecta regulile la incendiu, ca avea autorizatie doar pentru 80 de persoane, dupa cum am inteles de la televiziunile de stiri, ca nu are un hidrant sau un stingator de incendiu, ca tavanul si peretii erau capitonati cu un material inflamabil s.c.l.

   Hai sa fim seriosi si cu sarbatoarea asta de Halloween. E de origine celtica, din cate am inteles…
   https://en.wikipedia.org/wiki/Halloween
   Inteleg ca are si influente crestine… Insa mie mi se pare ca, pentru tineri, e un mod de distractie si de a se costuma caraghios pentru a rade unii de altii. Insa, repet, nu sarbatoarea de Halloween e problema aici, nici faptul ca a avut loc vineri, nici macar acel cantec al formatiei care vorbea de moarte, care nici mie nu mi-a placut pentru ca versurile erau intunecate. Insa asta nu inseamna ca ceea ce nu-mi place mie, nu trebuie sa placa si altora…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

   • „.. nu sunt intru totul de acord: sa nu implicam statul in viata privata a omului! Oamenii trebuie sa fie liberi sa aleaga nu sa li se impuna ce sa aleaga.”
    Te prinzi greu, sau nu vrei să înţelegi, că simplul fapt că intrarea a fost gratuită, la un spectacol unde numai pentru amenajarea locaţiei s-au cheltuit vreo 300.000 de euro, exista o intenţie abil ascunsă. Şi din păcate deloc koucher :
    Aceea de a trezi în participanţi nişte stări vecine cu paranoia şi dezmăţul.
    Manifestările drăceşti, acele semne ale mâinilor în formă de coarne , care-l venerau pe Satan, au contribuit poate la declanşarea acelui infern în miniatură, pregătit pentru sosirea lui ! :mrgreen: !
    Nu merg atât de departe cu presupunerea că incendiul a fost declanşat intenţionat, constituindu-se într-o modernă ofrandă ritualică, ce se practica în timpurile din care răzbate acest păgân obicei, în sprijinul căreia se aduce faptul că apropiaţii au fost anunţaţi telefonic să părăsească incinta ( până şi femeia de serviciu, o tânără, a insistat să fie înlocuită în acea zi !), dar esenţialul rămâne :
    Cui folosesc asemenea manifestări, într-o ţară creştină ?
    Dacă vouă, vă spun cu bucurie, că sunteţi prea puţini şi veţi fi din ce în ce mai izolaţi şi pedepsiţi, ” fără-a prinde chiar de veste”, cum zicea marele Eminescu !
    Cum s-a întâmplat probabil şi acum , că nebănuite sunt căile Domnului, nu-i aşa ?! 😉

    Comentariu de Radu Humor | noiembrie 2, 2015

   • „Cui folosesc asemenea manifestări, într-o ţară creştină ?” – D-le. Humor, nu traim in Rusia tarista! Asa ca lasati-o mai moale cu „sunteţi prea puţini şi veţi fi din ce în ce mai izolaţi şi pedepsiţi, ” fără-a prinde chiar de veste”, cum zicea marele Eminescu !”. In Rusia tarista au fost persecutati si crestini, stiati? Tara ortodoxa… Mai cititi…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • 🙂 🙂 🙂
    Si care sunt „aia multi” tov Humor. Dvs chiar deraiati rau. Tot ce nu va este pe plac este satanic. Imi demonstrati ca am avut dreptate ca vot fi destui care sa acuze victimile ca „ce cautau acolo”. Era mai bine sa facs ceva util, nu. Si ma injurati pe mine ca va fac comunist. Negati cu inversunare ceea ce reiese din orice pistare a dvs. Sunteti un dinizaur pe cale disparitie. Mentalitatea asta a dvs, „cine nu este cu noi, este impotriva si deci, dusman” este tipica celor care au facut posibila dezvoltarea bolshevismului in Romania. Sunteri exponentul franei in dezvoltarea acestei tari dupa 89. Treziti-va!! Sau nu puteti?
    Vai de tara asta pana scapa de cei ca dvs.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 3, 2015

   • Rica, sunt doar parerile lui, ale D-lui. Humor. Nu cred ca trebuie sa ne suparam prea mult pentru asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

  • „Familia, scoala, cultura, pe speta muzica, biserica, nu in ultimul rand legea ar trebui sa se preocupe, primordial si formativ, de oferta educationala si de petrecere a timpului liber de catre tineri, intr-un mod sanatos, lipsit de riscuri si specific modului de a fi, romanesc si european.”
   Dupa ce tov secretar pecere isi incheia discursul, toata audoenta izbucneste in aplauze, urale si scandari de lozinci care arata afectiunea poporului fata de conducatorul suprem.
   FRATEEEEEE!!!! Au trecut 25 de ani si tot asa ganditi? Si va mai si ofuscati ca va vac TOV. Si va mai si dati „oropsit” de vechiul regim. Va da modul de gandire de gol, stimate tovarase!!!!!!
   Sunt convins ca va frecati mainile de bucurioe atunci in 90 cand ne cotonogeau minerii, ca „bine le face, fri’ar ai naibii de golani, ca vor sa destabilizeze tara”.
   Cand va mai intrebati de ce merg toate de rahat in tara asta, uitati-va in oglinda si o sa vedeti raspunsul. Va multumesc pentru ca nu faceti decat sa-mi dovediti ca am dreptate cand spun ca cei cu mentalitati invechite inca mai sunt multi, MULTI MARIA TA!!!
   Pacat ca din cauza unora ca dvs sufera altii, care chiar ar vrea sa faca ceva in tara asta. Va recomand sa ascultati si alta muzica, de exemplu Cassa Locco. Vi se potriveste melodia „TEAPA”!!!!!

   Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Va scrie cineva textele astea tov Humor? Ca parca sunt desprinse din procesele verbale de la sedintele de partid. Doar acolo se punea atata accent si patos pe educarea tineretului in spirit civic, folositor societatii multi-lateral-dezvoltate.
   Cred ca inca mai auziti urale, aplauze si scandari de sloganuri comuniste, nu-i asa.
   Ass este, aveti dreptate in tot ce doriti sa-mi spuneti. Vedeti, va dau dreptate in avans
   😆

   Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

 6. http://www.agerpres.ro/externe/2015/10/29/germania-refugiati-sute-de-plangeri-pentru-inalta-tradare-au-fost-depuse-impotriva-angelei-merkel-18-31-17
  De parcă ar trebui să fi extremist ca să-ţi aperi Ţara !
  Dar şi mai delirantă e chestia cu „înalta trădare”, pe care dacă o faci pe şest sau semnâmd diferite pacturi şi nu prin forţă şi violenţă, nu se mai pune !
  Probabil pe asta se bazează şi trădătorii de neam şi Ţară Românească în frunte cu Băsescu !

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Totusi, asta nu inseamna ca toti germanii ar fi de acord cu astfel de plangeri pentru inalta tradare, depuse impotriva Cancelarului Merkel… Din cate inteleg eu e vorba de grupari extremiste… Asta nu inseamna ca cei mai multi dintre germani nu si-ar iubi tara…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

 7. Reblogged this on Blogul lui Popa Țeapă.

  Comentariu de Popateapa | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

 8. […] Eu cred că nu era necesar un astfel de ordin dacă România era o ţară normală. Nu spun că nu se produc evenimente tragice şi în ţări normale. Dar sunt mai rare! Acum solidaritatea umană a celor mulți a contribuit la micșorarea efectelor dramatice ale tragediei. Nu a fost vorba nicidecum de factorii de decizie precum Prim-ministrul¹, Ministrul de Interne, etc. cei care au fost chemați la ordin de președinte. […]

  Pingback de România încotro? De ce tragedia de la Clubul Colectiv? | Blogul lui Popa Țeapă | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

 9. […] Două citate ce vin să susţină ideea me cu stul în disoluţie. Incendiul va trece, rănile vor sângera mult timp, uirtarea nu se va aşterne în sufletele celor atinşi de urgie. De ce? Pentru că autoritatea supremă în staul democratic, adică votantul nu mai funcţionează normal. […]

  Pingback de Incendiul de la Clubul Colectiv, disoluţia statului de drept | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

 10. Exemplu clar de disolutiie al statului roman. Domnia legii a început să fie înlocuită cu domnia bunului plac!

  Comentariu de Popateapa | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

 11. Adevărata bombă despre așa-zisa deplasare a coloanei jegului de Oprea dinspre undeva din zona Băneasa spre casă ar putea fi detonată săptămâna viitoare. Ce vă putem spune este că nici SRI, nici SIE n-au confirmat pentru procurori prezența lui Oprea la sediul acestor instituții în intervalul orar menționat de consemnările oficiale. Iar la ambele instituții sunt înregistrări care nu pot fi falsificate.

  Chiar dacă firma care a montat aparatura este UTI, a lui Urdăreanu. Lider de seamă al UNPR, ca toți securiștii, generalii, bășinoșii istoriei. Iar reținerea lui Urdăreanu poate fi un semn dat acelei tabere care-l protejează pe Oprea. Pentru că un alibi trebuie să i se asigure, de PROTECTORI, acestui jeg ordinar. Rămâne de văzut dacă ăla desemnat să-i asigure alibiul lui Oprea își va menține sau nu declarația. Pentru că, repetăm, OFICIAL Oprea n-a fost nici la SRI nici la SIE!

  A fost în schimb în Complexul de lux La Stejari. Unde locuiește, ce să vezi, Alexandra Dobre, consiliera de 23 de ani, într-un apartament. Amărâta de ea…

  În seara de 20.10, coloana oficială a ministrului de interne s-a format în zona INMH, conform surselor oficiale. Complexul La Stejari se află la câteva sute de metri de locul unde s-ar fi format coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

  Reamintim, este vorba de un complex de lux, unde chiria pornește de la câteva mii de euro.

  Alexandra Dobre are, la Ministerul Administrației și Internelor, în calitate de consilier personal al ministrului, un salariu de circa 30 de milioane de lei vechi.

  http://www.comisarul.ro/politic/cutremur/venea-de-la-consiliera-nu-de-la-sri-sau-s_607001.html

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Asta e altceva, dar nu scuza faptul ca acea groapa nu a fost semnalizata.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

 12. Trist, foarte trist. Dumnezeu sa mingaie familiile afectate. 😦

  Comentariu de Cristina | noiembrie 1, 2015 | Răspunde

  • O mare tragedie… 😦 Foarte trist! Insa astfel de lucruri se pot evita usor. Trebuie un minim de responsabilitate, control si respectare a regulilor.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

   • Am inteles ca si la Constanta a luat foc ceva, de la un panou electric. Deci accidente se intimpla. Insa nu am inteles un lucru, ce fel de personal necalificat aveau de trebuia unul calificat?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 2, 2015

   • Eu cred ca trebuia personal calificat, de exemplu pentru spectacolele pirotehnice…

    Da, cred ca te referi la declaratia lui Piedone, primarul de la Sectorul 4… Nici eu n-am inteles prea bine la ce s-a referit… N-as putea sa-ti spun pentru ca nu am vazut documentele controlului respectiv, raportul rezultat in urma controlului… Eu am inteles ca acest club avea autorizatie doar pentru o capacitate de 80 de persoane. Dar ca nu avea autorizatie de la ISU, de la Pompieri…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015

   • Ce fel de personal calificat ar fi necesar de regula intr-un bar de noapte?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 2, 2015

   • Daca nu am raportul de audit sau inspectie in fata e mai greu de raspuns la o astfel de intrebare. Asta ca sa pot da un raspuns corect… Pentru ca, in mod normal, un audit sau o inspectie se face pe baza unor standarde, asta pe de o parte. Pe de alta parte, fara raportul respectiv in fata, e mai greu sa stii la ce s-au referit…

    Dupa parerea mea, un club ar trebui sa aiba oameni calificati care sa se ocupe de buna functionare a activitatii de acolo.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Ma refer in general, nu specific la clubul asta. Ce se face la un club? Se cinta, se bea, poate se si maninca. Nu vad de ce anume calificări este nevoie.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Si eu ti-am dat un raspuns la modul general… 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Deci daca vreau sa-mi deschid un club in România tot asa împlinesc standardele, la modul general.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Imi pare rau dar n-as putea sa-ti spun exact… Fara nicio ironie, dar nu dau consultatii in domeniu. Daca doresti sa-ti deschizi un club in Romania trebuie sa te interesezi la autoritati de ce anume e nevoie, ce si cum sau la firme care se ocupa de consultanta in domeniu…. Poti sa iei Codul CAEN – sunt multe ocupatii, domenii de activitate in Romania. Ai putea, de pilda, sa vrei sa-ti deschizi si un magazin… Deci subiectul asta e foarte vast…

    Chestiunea era daca Politia trebuie sa faca astfel de activitati de inspectie si pe ce baza(e)…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Dar, spre exemplu, daca vrei sa-ti deschizi un club, sa faci un spectacol acolo, nu?, cu sunet, lumini – asta presupune instalatii electrice si n-ai niciun electrician macar… Decat asa, oameni pe care ii stii tu ca se pricep… E posibil sa se fi referit la asa ceva… Sau sa n-ai personal calificat sa serveasca (vorbim de un club, nu de un mic restaurant in asociatie familiala). Ma gandesc ca, probabil, la asa ceva s-a referit…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Deci ca sa schimbi un bec, o priza, ai nevoie de oameni cu calificare obținută de la stat? Si la servit este nevoie de calificare? Adică exista facultate care da degree in a servi mincarea???

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • In cazul unui club sunt chestiuni mai complexe decat schimbatul unui bec. Iar la servit de ce nu ar fi nevoie? Vrei sa fii servita frumos, nu? E o meserie si asta.

    Dar acum nu facem decat o conversatie, vorbim speculand… Banuiesc ca la asa ceva s-o fi referit…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Normal ca e doar o conversatie. Dar ma tot gindesc ce prostie ar fi sa fi penalizat ca nu ai personal calificat intr-un asemenea loc. Adică guvernul impune ca toți care servesc sa aibă facultatea de gastronomie? Oare femeia de serviciu ce calificare trebuie sa aibă? Iar cei care vor sa cinte su voie numai daca su făcut conservatorul? O asa prostie nu am mai auzit.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Tocmai!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Insa un politist habar nu are cum sa inceapa un audit. Nu cred ca un politist a auzit vreodata de un plan de audit, de lista de ghizi, de felul in care trebuie sa se prezinte un auditor, de tehnica interviului pe care trebuie s-o posede un auditor etc. Dar de celelalte…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Audit pentru ce?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Atunci cum a facut politia acel audit sau acea inspectie?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Pai aia intreb si eu. Exista astfel de cerințe din partea statului ca sa ai toți muncitorii calificati in posturile pe care le ocupa? Daca da, e o prostie. Daca nu, poliția a făcut abuz de putere.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Statul nu poate sa impuna unui privat pe cine sa angajeze. Lucrul asta ar fi pasibil de trafic de influenta sau coruptie. In definitiv sunt banii tai, nu ai statului.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Exact. Si atunci de ce controale pentru verificarea calificarea personalului ?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Nu stim tot dosarul… Se fac cercetari…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Daca nu exista o astfel de lege nu trebuie sa existe nici un dosar.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Vorbind de dosar, ma refeream la dosarul intregului caz.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Subiectul calificării nici nu trebuie sa existe in dosar.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • E o ancheta complexa in desfasurare. Stai sa vedem cum stau lucrurile…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Si totuși, acest subiect nu trebuie sa existe.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Nu te grabi, stai sa vedem. Am inteles, de la televiziunile de stiri, ca Piedone a inceput sa se acopere cu hartii…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Ce sa ma grăbesc? Pai daca nu exista o astfel de lege, de ce cerem astfel de lucruri?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Sa vedem rezultatele anchetei.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Insa intreaba-te si altceva! Daca statul pretinde firmelor private sa aiba personal calificat, in firmele care sunt de stat, in ministere si insitutii ale statului tot personalul e calificat oare? 😉 Ghici ciuperca raspunsul! 😀

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Dar statul nu pretinde asa ceva.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Eu am pus problema, cred ca m-ai inteles ce am vrut sa zic 😉

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Altceva intreaba-te: cum de vine Politia Locala sa-ti verifice tie calificarea personalului… Daca Politia Locala are competenta asta, a unei asemenea inspectii, care standardul de referinta pe care il foloseste si pe baza caror standarde realizeaza inspectia respectiva. Ca daca tu, de exemplu, ai pe post de barman o persoana care nu are calificare de barman, asta nu inseamna ca e un infractor(oare) si nici ca inseli clientii sau ca ai face o infractiune care sa fie de competenta Politiei.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Ce verificare de calificare al personalului sa faca daca nu este nevoie de calificare?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Problema e ca Politia face inspectii privind calificarea personalului…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Deci aia te intreb. Exista vreo lege ceva care sa ceara ca toți angajații sa fie calificati?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • In Romania e economie de piata, asa ca exista o piata a fortei de munca. Atata vreme cat afacerea e privata, e responsabilitatea patronatului, nu a statului, pe cine angajeaza. In rest, trebuie respectate obligatiile legale pe care le are firma fata de stat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Exact. Deci ce conteaza calificarea personalului? De se aduce acest subiect in discuție?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Si eu stau si ma intreb lucrul asta… Insa eu ma mai intreb de ce Politia a facut aceasta inspectie pentru ca nu vad competenta acesteia intr-o asemenea treaba.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Pai nu numai poliția nu are aceasta competentă, nimeni altcineva nu are.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Pot fi firme care au o asemenea competenta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Competentă pentru ce daca nu exista o astfel de lege?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Da… dar pot fi asemenea chestiuni cerute prin obligatii contractuale intre parti… E mai complicat. Pot fi asemenea situatii…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Adică? O firma de băuturi sa pretindă ca vinde numai la cluburi cu personal calificat? Adică sa trebuiască sa faci școala de barman? Chiar si in cazul asta poliția nu are ce cauta sa verifice nimic.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Gandeste-te ca sunt si firme care dau la export…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Aici vorbim de club de noapte si de presupusa cerere de personal calificat. Unde si-a făcut calificarea femeia de servici?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Tocmai! Stai sa vedem acuma… Sa vedem rezultatele anchetei care, inteleg, e destul de ampla…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Trebuie sa ma aștept ca ancheta sa dezvăluie ca au vindut brinza fără sa aibă vreun cioban angajat?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Sigur!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Eu nu am fost niciodată la un club, dar nu am auzit pe nimeni sa spună ca fiecare club care servește brinza are un cioban angajat.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Da, stiu. Desigur.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Standardele nu sunt obligatorii in Romania. Dar pot fi obligatii contractuale care sa le specifice sau o autoritate, companie a statului care sa le ceara. De exemplu, CNADNR poate sa ceara respectarea unor standarde firmelor care participa la licitatii. Spre exemplu ISO 9001 poate fi o conditie pentru ca sa poti participa la o licitatie.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Dar asta nu are nimic cu calificarea personalului.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Am zis ca ar putea…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Cum?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Admiteam ca ipoteza…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Eu vorbesc, cateodata, la modul general…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • La modul general se vorbește de principii. Nu cind sint fapte actuale care se intimpla.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Da, dar noi speculam acum… N-as putea sa-ti spun la modul concret, nu eu fac ancheta si nu putem stii rezultate partiale ale unei asemenea anchete in derulare.

    Insa ca idee de principiu, nu exclud…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Nu excluzi ca nu exista lege care sa ceara unui club sa angajeze personal calificat si pe care clubul asta a încălcat ceva ce nu exista??

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Ancheta ar trebui sa stabileasca concluziile legale care se desprind din aceste evenimente.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Dar nu te poți aștepta sa găsească ca s-a încălcat o lege care nu exista.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Da, bineinteles!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Ai dreptate, fara indoiala!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Deci oriunde ar duce ancheta, ceva despre calificarea personalului nu ar trebui sa existe.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Aici, in general vorbind, nu ai dreptate. In legatura cu aceasta ancheta nu avem inca datele necesare ca sa comentam in cunostinta de cauza despre aceasta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Avem datele necesare: nu exista nici o lege care sa ceara ca personalul dintr-un club sa fie calificat.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Pe mine ma frapeaza faptul ca au venit de la Primarie cu controlul asta si cu concluzia asta ciudata, dar firma nu avea, daca am inteles bine, autorizatie de la ISU, de la Pompieri… Primaria i-a dat autorizatie de functionare in asemenea conditii, dar numai pentru o capacitate de 80 de oameni… Deci clubul nu indeplinea conditiile impotriva incendiului, dar i-a gasit doar cu „lipsa de personal calificat”, insa i-a dat autorizatia…

    Zi si tu…

    Eu de asta spun ca trebuie sa vedem ce va zice ancheta, care vor fi concluziile.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Deci asta ar fi o scuza. Întrebarea este de ce au folosit scuza asta care nu are nici un sens legal?

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Inteleg ca a venit procuratura la Primaria Sector 4, a ridicat documente. De asta iti spun ca trebuie urmarita ancheta si vazut concluziile acesteia.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Eu nu am tras nici o concluzie, doar am subliniat faptul ca calificarea personalului nu are nimic de a face cu ceea ce s-a întimplat.

    Comentariu de Cristina | noiembrie 3, 2015

   • Nu exclud ca ar putea exista in anumite circumstante asemenea cerinte (ti-am zis, de pilda: obligatii contractuale, cerinte ale unor autoritati etc).

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • http://www.mediafax.ro/social/incendiul-din-capitala-clubul-colectiv-autorizat-sa-functioneze-din-ianuarie-ultimul-control-a-fost-pe-21-octombrie-foto-14868717

    Insa e de retinut faptul ca acest control a fost facut de Politia Locala. Problema e daca Politia trebuie sa faca activitati de audit/inspectie (cel putin pe astfel de probleme), daca are competenta pentru astfel de activitati. Intr-adevar: ce inseamna, in acest caz, personal calificat? Problema e daca e treaba Politiei sa stabileasca daca personalul unui local e calificat sau nu. Mi se pare o activitate de audit/inspectie care depaseste atributiile Politiei, mai ales ca pentru o astfel de activitate sunt necesari auditori/inspectori, adica personal calificat pentru asemenea activitati.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015

   • „Am inteles ca si la Constanta a luat foc ceva, de la un panou electric.” – ce masuri preventive s-au luat ca sa nu se mai repete astfel de evenimente (v. si ISO 9001)? Accidente se mai intampla, insa cel care vine in audit trebuie sa vada nu numai daca organizatia respectiva are manual (spre exemplu de calitate), proceduri, dar si actiunile corective si preventive care se iau de catre aceasta. Eu de asta spun ca nu stiu daca Politia e cea mai in masura sa presteze astfel de activitati de audit/inspectie….

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2015

   • Vezi Motane, aici iar putem spune ca a intervenit acel „las-o bah ca merge asa”. Daca ai idee despre cum functioneaza un aparat electric, adica ai idee ca inainte de tioate trebuie bagat in priza, gata, esti specialist.
    Putina pregatire si super increderea in fortele proprii, genul acela de ‘auto-didact” duce intr-un final la niste esecuri, in cazul asta la victime. Nu cred, nu pot sa admit ca UN PROFESIONIST nu ar fi luat in calcul toate riscurile ce pot apare in cazul folosirii de materiale pirotehnice.
    Nu sunt profesionist in asa ceva, dar minumul de bun-simt tehnic, sa zic asa, m-ar fi obligat sa am in primul rand o echipa de interventie in st-by. Cum de nu s-a luat in calcul inaltimea la care se vor urca acele materiale pirotehnice? Cum sa aprobi asa ceva intr-o incapere plina cu materiale ce se pot aprinde usor?
    Asta inseamna acel „las-o bah ca merge asa”. Dorinta de a avea un profit cat mai mare, fara niste cheltuieli minime. O legislatie permisiva si cu foarte multe „portite” care sa permita unui manager sa ocoleasca niste minime cerinte de siguranta.
    Plecand de la acest eveniment tragic, vedem ca avem multe lacune si ca legislatia de la noi nu este in masura sa previna asa ceva. Nu cred ca era PRIMA DATA cand functiona acel club, care aflu cu stupoare ca era cam in ceata cu legalitatea. Cum de a fost posibil ca totusi sa functioneze atat de mult timp fara sa fie 100% legal in primul rand? Apoi, cum de nu s-au luat masurile legale de inchidere, daca nu corespundea dpdv „tehnic”?
    Pacat de vietile pierdute. Pentru a cata oare insa Motane spunem asta? Cati oameni nevinovati trebuie sa mai moara in tara asta, ca sa invatam odata ca „las-o bah ca merge asa” NU MAI MERGE???!!!

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015

   • Motane, nu politia este in masura. Pentru asta avem destule organisme de control infiintate si care tin de Stat. sa luam de exemplu „Disciplina in constructii:, care are ca obiect de activitate vreifiacrae ca toate constructiile sa respecte niste norme. Apoi avem servicul de urbanism, de pe langa fiecare primarie. Astia tot asa, trebuie sa se asigure ca fiecare respecta normele impuse cand isi construieste o casa. Cand iti faci casa, trebuie sa repescti un proeict care in prealabil a fost verificat si aprobat. Si nu doar sa verifici proiectul pe hartie, ci periodic, la anumite faze de constructie sa mergi si gfaci inspectie.
    Nu poti sa faci nimic fara sa respecti niste norme.
    Insa aici ne lovim de o lispa de profesioanlism crasa. Acel „lasa-ma sa te las” care se dovedeste daunator, chiar criminal dupa cum putem vedea.
    Ti-am spus, pe noi ne calca LUNAR cate un inspector, si care din „niste motive” cauta si pe ma’sa si pe tac’su si nu placa fara sa ne dea o amenda ptr chestii minore. De exemplu, in garajul auto aveam un stingator portabil cu spuma mecanica, care fiind NOU-NOUTZ nu avea nu stiu ce omologari, el fiind adus din Olanda, cu toate testarile si aprobarile necesare, si pe deasupra le avea si pe toate traduse in romaneste cu apostila.
    Am avut termen de 48 de ore sa remediem problema. Sa nu crezi ca n-a venit la expirarea termeneului sa verifice PERSONAL.
    Asa ca stau si ma intreb, ca de obicei 🙂 , cum a fost posibil ca acel club sa functioneze totusi, cand el nu era in regula cu multe? Pai asta-vara s-a facut un tam-tam terbil cu nou infiintata ANAF, cu mamsini noi si sedii de toata lauda, care pentru ca nu au gasit bonuri la toti clientii, au inchis nu-stiu-cate cluburi.
    Nu le iau apararea alora, ci ma intreb doar, cum a fost posibil ca asta, fiind suspectat ca face evaziune fiscala, sa nu fie ANAF-ul calare cu girofaruri pe el?

    „LAS-O MOTANE, CA MERGE SI ASA” 🙂 🙂 🙂 🙂 nu????

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015

 13. Uite ce fost laConstanţa http://www.ziare.com/constanta/articole/incendiu+restaurant+beirut+constanta

  Comentariu de Popateapa | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

 14. „.. nu sunt intru totul de acord: sa nu implicam statul in viata privata a omului! Oamenii trebuie sa fie liberi sa aleaga nu sa li se impuna ce sa aleaga.”
  Te prinzi greu, sau nu vrei să înţelegi, că simplul fapt că intrarea a fost gratuită, la un spectacol unde numai pentru amenajarea locaţiei s-au cheltuit vreo 300.000 de euro, exista o intenţie abil ascunsă. Şi din păcate deloc koucher :
  Aceea de a trezi în participanţi nişte stări vecine cu paranoia şi dezmăţul.
  Manifestările drăceşti, acele semne ale mâinilor în formă de coarne , care-l venerau pe Satan, au contribuit poate la declanşarea acelui infern în miniatură, pregătit pentru sosirea lui ! :mrgreen: !
  Nu merg atât de departe cu presupunerea că incendiul a fost declanşat intenţionat, constituindu-se într-o modernă ofrandă ritualică, ce se practica în timpurile din care răzbate acest păgân obicei, în sprijinul căreia se aduce faptul că apropiaţii au fost anunţaţi telefonic să părăsească incinta ( până şi femeia de serviciu, o tânără, a insistat să fie înlocuită în acea zi !), dar esenţialul rămâne :
  Cui folosesc asemenea manifestări, într-o ţară creştină ?
  Dacă vouă, vă spun cu bucurie, că sunteţi prea puţini şi veţi fi din ce în ce mai izolaţi şi pedepsiţi, ” fără-a prinde chiar de veste”, cum zicea marele Eminescu !
  Cum s-a întâmplat probabil şi acum , că nebănuite sunt căile Domnului, nu-i aşa ?! 😉

  „Faptul ca Gaby Oprea s-ar fi dus, cum sugereaza „gurile rele”, „sa-si viziteze consiliera” nu justifica faptul ca o groapa in carosabil nu e semnalizata, lucru ce a determinat moartea unui politist pentru ca a cazut in acea groapa.”
  Ca-n bancul ăla cu aia care vine acasă spre dimineaţă şi când o întreabă soţul unde a fost, răspunde franc :
  – La f..tut !
  – Poftim, zice soţul, ce-o-ntreb eu şi ce-mi răspunde ea ?! 😉
  Aşa şi tu, te iei de groapa din drum, repet, corect semnalizată, nu de faptul că acest individ îşi bate joc de noi, dar şi de banii noştri abuzând de o funcţie şi mergând până acum de peste 1500 de ori cu coloană oficială, sau antemergătoare !
  Dar tu dă-i înainte cu groapa, poate mai pică şi alţii în ea.
  Şi dacă motociclistul intra din cauza vitezei şi a derapajului într-o clădire şi murea, pe cine mai dădeai vina ?
  A, că nu era clădirea semnalizată corespunzător, nu că un neica – nimeni îşi face de cap pe banii noştri, obligându-i pe cei din coloană să meargă nebuneşte, pentru a nu întârzia îngălatul ăsta (s)clipitor la vreo şedinţă, când vine de la amantă, sau la amantă, când este reţinut prea mult la o şedinţă ! Siktir ! !! 😉

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Am inteles, asta e parerea Dvs… Dar de ce nu vi se par grave ambele lucruri: atat faptul ca o groapa nu era semnalizata cat si faptul ca „un neica – nimeni îşi face de cap pe banii noştri, obligându-i pe cei din coloană să meargă nebuneşte, pentru a nu întârzia îngălatul ăsta (s)clipitor la vreo şedinţă, când vine de la amantă, sau la amantă, când este reţinut prea mult la o şedinţă !”, desi lucrul asta nu am auzit sa fie dovedit…?

   „în sprijinul căreia se aduce faptul că apropiaţii au fost anunţaţi telefonic să părăsească incinta ( până şi femeia de serviciu, o tânără, a insistat să fie înlocuită în acea zi !)” – asta, sa inteleg, ca e presupunerea Dvs, nu? Sau… de unde stiti ca ar fi fost asa?

   „la un spectacol unde numai pentru amenajarea locaţiei s-au cheltuit vreo 300.000 de euro, exista o intenţie abil ascunsă. Şi din păcate deloc koucher :
   Aceea de a trezi în participanţi nişte stări vecine cu paranoia şi dezmăţul.” – Dvs. faceti afirmatii care cu greu se pot sustine…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

  • Haideti sa va spun eu alt banc (sec): „Cineva intreaba: La Rotterdam sunt gropi nesemnalizate pe carosabil? Interlocutorul ii raspunde: la Rotterdam nu sunt gropi in carosabil” 🙂

   Acuma, poate ne lamureste Rica mai bine cum e, ca am inteles ca el cunoaste Olanda… 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

   • Cand o sa gaesesti O GROAPA cat de mica in vre-un carosabil din Olanda, iti dau 1000 de euro. Cand se fac lucrari, sunt semnalizate ca un pom de craciun. mai mult costa semnalizarea decat reparatia. Cu 250 de m inainte, esti avertizat si este deja instalat un semn de restrictionare a vitezei. Apoi din 50 in 50 de metri pana la locul lucrarii ai la panouri de le observa si un chior.
    Plus ca amenzile ptr nerespectarea legii in trafic sunt usturatoare si nu tin cont de salariul celui amendat.
    Pe seama asta exista si o gluma. „Cum iti dai seama ca ai intrat in Belgia? – Dupa drumurile proaste”

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 3, 2015

   • Aha!! 😆 „„Pe seama asta exista si o gluma. Cum iti dai seama ca ai intrat in Belgia? – Dupa drumurile proaste”” 😆 In Belgia, deci! 🙂

    Deci Dl. Humor, iata ce spune cineva care a fost in Olanda. Rica, ai fost in Olanda, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015

   • Da Motane, cunosc Europa (si numai) mai bine decat as fi vrut.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 3, 2015

   • Stai putin, ca nu inseamna ca in Belgia sunt mai proaste ca la noi, in niciun caz. E vorba de mandria olandezilor fata de calitatea drumurilor lor. Si oricum intre ei si belgieni este o animozitate legendara.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 3, 2015

  • „Şi dacă motociclistul intra din cauza vitezei şi a derapajului într-o clădire şi murea, pe cine mai dădeai vina ?” – ar fi putut fi, in acest caz, vina lui, nu ca drumurile sunt cu gropi nesemnalizate.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

  • „un neica – nimeni îşi face de cap pe banii noştri, obligându-i pe cei din coloană să meargă nebuneşte, pentru a nu întârzia îngălatul ăsta (s)clipitor la vreo şedinţă, când vine de la amantă, sau la amantă, când este reţinut prea mult la o şedinţă !” – astea-s speculatii care nu am vazut sa se confirme… Repet, nu trebuie sa va placa Gaby Oprea.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

 15. Chiar nu-mi pot da seama asupra cui va cade vina in acest caz . Tipul din Primaria sectorului 4 , un tip cu care sant bun amic , mi-a spus ca…” de foarte putina vreme a fost data legea ca fostele fabrici NEREVENDICATE de catre fostii proprietari sa treaca in patrimoniul primariilor d e sector ” adica …cam de vreun an . pana acum un an PGMB se ocupa de asa ceva . Alde ….Popescu – Piedone { pe care nu-l pot inghitii dar…si-a facut totusi treaba in sector spre deosebire de alde MIhalache sau Inimaroiu } , de asemena , se acopera cu documente oficiale care , spun negru poe alb ca…n-are vina . Pompierii la randu-le , spun ca , ” nici macar un pompier angajat de-o zi la ISU ” n-ar da o autorizatie pentru o locatie daca , aceasta n-ar avea MINIM doua iesiri de urgentza in afara de intrarea principala si , MINIM patru stingatoare : doua cu praf si doua cu spuma asezate la vedere plus om sau oameni INSTRUITI PENTRU A LE MANUII iar despre foc deschis { in acest caz acele ” artificii ” }, nici macar in gluma nu trebuie pomenit , daca vrei sa obtii semnatura lor . Astia…chiar isi fac treaba cu seriozitate , chiar nu se joaca caci stiu ca , aceasta poate face diferenta dintre viata si moarte . Raman cei trei actionari ai afacerii precum si organizatori ai spectacolului respectiv . Proprietarul d e drept { deoarece tipii subinchiriasera locatia } nu poate fi cercetat in nici un fel deci , astia trei vor platii { sper din toata inima !!! } si cu libertatea { iar in acest caz poate fi vorba de vreo douazeci si cinci d e cotolani } si material desii…chiar nu stiu d e unde vor scoate atat amar de banet : aici este totusi Romania si nu SUA . Politia , chiar si cea locala poate sa inspecteze daca doreste …zilnic , aceste locuri de distractie si o poate face si-n timp ce se desfasoara evenimentul respectiv insa….autorizatie , n-are ce autorizatie sa dea . Treaba Politiei Locale este asigurarea ordinii si securitatii celor ce se distreaza si-a adiacentilor adica , cei c e trec sau locuiesc prin zona . Aceste informatii sunt d e la surse mai mult decat autorizate deci , nu te apuca sa ma contrazici 😦 ca de obicei . Astea trei zile m-au ingretosat pur si simplu de cate prostie , d e cata ipocrizie de cata ticalosie am vazut . Jurnalistii , reporterii prezenti cel putin , mai bine si-ar cauta alta meserie ca….nu este pentru ei ocupatia d e reporter de investigatii ! De la ” politia cerceteaza fiecare centimetru cub ” si pana la ” omorul din culpa este omor cu premeditare „plus inca alte enormitati de acelasi tip ce-au avut darul sa ma scoata din sarite in cea mai mare parte a transmisiunilor . Cand l-am mai auzit si pe nenorocitul ala de Radu Moraru spunand ca ” la Spitalul Floreasca au murit inca vreo douazeci sau treizeci d e persoane iar asta este tinuta la secret „….mi-a venit s a vomit pur si simplu ! Noroc cu Banicioiu care i-a taiat macaroana caci altfel…cine stie c e prapastii mai spunea individul . Cand a mai aparut si „teutonul ” { d e parca ailalti nu-mi erau de-ajuns } …mi-a venit jitia fratioare !!!! 😦 Prietene , am senzatia ca asta nu-i in toate mintile !!! Parca anunta poporul ca …se maresc salariile si pensiile { Doamne ajuta } sau c-a murit Putin . Materialele lui Radu Humor…mi-au parut mai mult decat interesante si-l felicit cu acesta ocazie : parca a gandit in locul meu . Noroc cu aceasta intamplare nefericita ca astfel poate ca…s-o uita chestia cu politistul mort in timp ce-i deschidea drumul lui Gabriel Oprea . Nu stiu daca ti-am mai spus insa , locatii de genul celei de la ” Colectiv ” iti mai pot da inca vreo zece fara sa-mi screm prea mult memoria . Daca esti bucurestean…este suficient sa-ti aduci aminte de …” centrul Vechi ” . Oricum , inca d e ieri astia de la PMGB si de la primariile d e sectoare plus Politia si Pompierii…s-au pus pe capul lor : Doamne ajuta-ne sa nu mai avem parte de astfel d e incidente nefericite !

  Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

 16. Se spune că :
  Cu răbdarea, treci Marea !!
  Dacă aveţi răbdare să urmăriţi până la capăt, veţi trece şi Oceanul . Merită !

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Da, e un film interesant. Insa adevarul nu sta intr-un film sau un singur film… Este un subiect cunoscut, cel despre Fed, infiintare, daca ar fi trebuit sa se infiinteze s.a.m.d.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

 17. Motane, daca-mi permiti, as vrea sa pun acest link:
  http://www.expunere.com/mesajul-lui-tudor-chirila-pentru-tineri-indemnati-sa-se-trezeasca-la-realitate.html.
  Atat si nimic mai mult. 😊

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

 18. […] societatii civile, cum am aratat in postarea anterioara, este una viguroasa, dar mai mult emotionala. Este, desigur, de inteles, dar nu prea cred ca, in […]

  Pingback de Care ar trebui sa fie rolul inspectiilor…? « Motanul Incaltat | noiembrie 3, 2015 | Răspunde

 19. […] tragedia de la Clubul Colectiv, au vrut sa-l promoveze pe Ciolos si din aceasta cauza Iohannis a insistat sa fie pus […]

  Pingback de Slaba prestatia PPE… « Motanul Incaltat | octombrie 22, 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: