Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Sugestie pentru cei ce studiaza psihologia sociala…

As dori sa fac o sugestie celor care studiaza psihologia sociala… Vedeti dumneavoastra, unii (si cred ca nu putini) se intreaba ce vrea, de fapt, romanul: capitalism, comunism…? E o intrebare interesanta, fara indoiala…

Dar, ca sa nu o mai lungesc mult, sa spun care ar fi sugestia.

Sunt convins ca avem specialisti buni in psihologie sociala si ar fi foarte interesant sa mearga „pe teren”, cum se spune, de exemplu la Taxe Locale si sa studieze privirea celor care lucreaza acolo… Ar putea fi o tema de cercetare interesanta. Privirea unui om spune multe. Ce am putut eu constata? Pe langa o privire obosita – lucru ce nu ar fi neaparat de dezaprobat pentru ca un om sau mai multi pot fi si obositi -, e vorba de o privire ca si cum s-ar uita la tine, platitor de taxe si impozite, si tu n-ai fi nimic sau, mai bine zis, ai fi o insecta pe care o privesti cu plictis si o oarecare scarba. Daca intrebi ceva, tu esti de vina ca nu stii, ca si cum ar fi trebuit sa fii de specialitate. Nu mai vorbesc de tonul cu care ti se raspunde, un ton monoton de parca ar zice: „ce tot intrebi atata, aia e si dute si plateste!”. Eu stau si ma intreb daca oamenii acestia, care lucreaza acolo, au constiinta faptului ca platitorul de taxe si impozite ce vine acolo e mai mult decat un client: le plateste, din banii lui, salariile si ei, cei care lucraza acolo, sunt in ultima instanta in slujba cetateanului. Nu cetateanul e in slujba lor, ci ei sunt in slujba cetateanului. Unde mai pui ca Guvernul doreste sa le mareasca salariile… Lipsa de respect cu care esti tratat te frapeaza. Inclusiv privirea lipsita de respect care iti este adresata. Nu mai vorbesc de comentarii la adresa actelor pe care le prezinti pe care nu au dreptul nici pertinenta profesionala ca sa le faca. Pe de alta parte constati o unda de tristete… Avem oameni tristi care lucreaza la stat… Asta e un lucru interesant pe care specialistii ar trebui sa-l studieze si sa-l explice. Exista, dupa parerea mea, in aceasta privire o neimplinire, nu numai profesionala, dar o neimplinire in viata…

Te duci sa intrebi ceva si te privesc cu suspiciune. Am fost si am intrebat in urma cu cateva zile un lucru, un lucru marunt. In calitate de platitor de taxe si impozite cred ca am acest drept. M-au privit cu o suspiciune de parca as fi fost suspect. Ma si gandeam dupa aceea: n-am intrat cu un pistol, n-am amenintat pe nimeni, am vorbit cat se poate de politicos. Dupa ce am iesit, dupa cateva minute, m-am simtit terorist, zau asa! 😆 De fapt, nu e de ras. Din privirile lor se vedea ca nu sunt tratat ca un cetatean. Cu drepturi, obligatii si libertati. Nu aratam nici ca ultimul golan, eram barbierit fresh. Imbracat normal. Si atunci imi pun si acum intrebarea: de ce? Stau si ma intreb ce ar fi trebuit sa fac pentru ca sa le castig condescendenta necesara: sa dau spaga sau sa vin imbracat intr-o eleganta tipatoare, cu un ceas de mii de euro pe mana si sa cobor dintr-o masina de peste 100.000 de euro?

Trebuie sa ne dea de gandit ca, la noi, aspectele materiale sunt covarsitor convingatoare. Daca ai bani, esti convingator. Daca arati bine, pari a avea bani, deci plusezi la capitolul convingere. Lucrurile acestea indica o decadere spirituala a poporului nostru. Parca nimeni nu se mai intreaba ca sub aceasta spoiala se poate ascunde prostie, hotie. Nu, bani sa ai, sa arati bine, doar „haina il face pe om”, vorba proverbului…

Sigur, aceste impresii sunt subiective. De aceea ma adresez specialistilor. Ce nu e in regula? In sectorul privat sunt salarii mai mici decat la stat. Insa acolo stii ca cel pe care il ai in fata e un client si trebuie sa-l tratezi ca pe un client de pe urma caruia iti iei salariul.

Pana la urma e vorba de incredere. Or, la noi oamenii nu au incredere in institutiile statului. Vad un primar corupt, precum Oprescu, vad ca trebuie sa platesc mai mult statului, dar nu vad nimic din partea statului, din acel spor, adica acel gradient pe care si statul ar trebui sa mi-l intoarca, sa simt de ce am dat mai mult.

Un politist, din cei care merg pe motocicleta inaintea masinii unui demnitar, a murit cazand intr-o groapa pe carosabil pe cand il escorta pe Gabriel Oprea. Sunt de acord cu parerea exprimata de Ion Tiriac in Jocurile de Putere ale lui Rares Bogdan: pentru ce nu era semnalizata corespunzator acea groapa de pe carosabil? Stiti ca mie si Dvs., stimati cititori, ni se cere sa platim taxe pentru ca o groapa in carosabil sa fie corespunzator semnalizata? Si atunci de ce nu e corespunzator semnalizata? Cum poti sa mai ai incredere in stat – ca de asta e vorba, nu de reactiile emotionale ale oamenilor, care, desigur, sunt firesti – cand tu platesti si vezi groapa nesemnalizata corespunzator, lucru cauzator de accident mortal?

Eu nu doresc neaparat sa acuz pe cineva. Lucrul asta ar fi foarte simplu. Ci intreb: ce se intampla cu noi? De mai multa vreme Romania se afla parca intr-o stare de prostratie, in loc sa apucam taurul de coarne, cum se spune, si sa facem din tara asta una in care sa ne placa sa traim. Milioane de romani au plecat, dezamagiti, prin tari straine, spre zari mai bune. Dar lucrul asta pare sa nu dea de gandit la cineva… Cum poti sa ai incredere intr-un stat care de ani de zile tine in brate intreprinderi neperformante, care produc pierderi imense, pe care le suportam din greu tot noi, dar fara a face ceva, fara a misca macar un deget pentru a le pune pe picioare, pentru a le face performante? Cum poti sa ai incredere intr-un stat in care se da in circulatie, cu surle si trambite, un tronson de autostrada si nu trece anul ca el trebuie inchis pentru ca, de fapt, nu se poate circula pe el?

Si atunci cum poate un astfel de stat sa-i pretinda cetateanului incredere?

Constitutia noastra, Capitolul III – Indatoriri fundamentale, la Art. 54 – Fidelitatea fata de tara, spune asa:

„(1) Fidelitatea fata de tara este sacra.

(2) Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune juramantul cerut de lege.”

Or, Romania, la ora actuala, e marcata de o criza de incredere la adresa institutiilor statului. Cred ca trebuie sa recunoastem lucrul asta si sa vedem ce ar trebui facut. Romania nu are, la ora actuala, o conceptie clara despre ce inseamna un cetatean. Cetatenii Romaniei nu sunt respectati de catre propriul lor stat, care nu da doi bani pe ei. Dispretul si aroganta statului fata de cetatean este una din problemele esentiale la noi in tara.

Trist este ca si eu ma simt cugetand in felul urmator: fidelitatea fata de tara este sacra? De ce oare? Ca n-a depins de mine sa ma nasc aici! Oamenilor li se cere fidelitate fata de tara, fara ca la noi sa fie clar ce inseamna a fi cetatean. Fara ca statul sa dea dovada de respect fata de cetatenii sai. Fara ca sa vedem din partea statului ca se imbunatateste ceva. Va dati seama ce ar fi insemnat ca milioanele de romani care au plecat la munca in strainatate sa nu fi avut aceasta posibilitate? La cat s-ar fi cifrat somajul? Ce au vazut romanii din partea statului lor ca sa aiba incredere in el si sa-i datoreze respect? Pe vremea lui Ceausescu au vazut o dictatura care, in final, nu le-a facut viata mai buna, dimpotriva! Iar dupa…? Dupa, ce au vazut? Uitati-va ce au vazut: o coruptie generalizata, inchideri masive de intreprinderi, milioane de locuri de munca pierdute, inrautatirea nivelului de trai… Au vazut Mineriade, ura fata de intelectuali propagata de stat.

Eu cred ca ar trebui sa ne dea de gandit aceste lucruri. Daca le vom intelege, vom intelege si de ce oamenii sunt asa cum sunt, de ce Romania ramane totusi una din cele mai sarace tari din UE. Insa ar trebui sa ne gandim ca astfel de lucruri reprezinta vulnerabilitati, iar parcursul nostru este de acum unul european si nord-atlantic. Lucrul asta ne obliga pentru ca nu se poate sa ramanem intr-o asemenea stare. Sper ca cei care trebuie sa inteleaga aceste lucruri.

Voi face in final o recomandare – iata ce scrie D-na. prof. Lavinia Stan:

Interview with Razvan Chiruta for Suplimentul de Cultura

Se arata ca:

„Interviuri cu cele doua coordonatoare ale colectiei „Studii romanesti“ de la Polirom Romania – eterna tara a deficitului democratic

Razvan Chiruta

Editura Polirom a lansat in aceasta vara colectia „Studii romanesti“, care doreste sa reuneasca, printre altele, volume scrise de profesori si specialisti din strainatate pasionati de cultura romaneasca. Majoritatea lucrarilor, traduceri ale unor carti publicate la edituri din afara tarii, dar si volume redactate direct in limba romana, vor fi furnizate de membrii Societatii de Studii Romanesti (SRS), o organizatie cu patru decenii de existenta in Occident. Coordonatoarele colectiei sunt Lavinia Stan (sefa Departamentului de Stiinte politice al Universitatii „St. Francis Xavier“ din Canada si presedintele SRS) si Irina Livezeanu (profesor de istorie in cadrul Universitatii Pittsburgh din SUA).

Lavinia Stan: Romania pare desprinsa din cartea privind „familismul amoral“

CV-ul dumneavoastra este impresionant, sunteti implicata in foarte multe activitati. Cum de ati acceptat sa coordonati colectia „Studii Romanesti“ de la Polirom?

Colectia reprezinta unul dintre programele prioritare ale Societatii de Studii Romanesti, a carei presedinta sunt. Societatea a fost infiintata in anul 1973 de un grup de profesori si studenti americani pentru care Romania prezenta un interes deosebit – printre ei numarandu-se Jim Augerot, dar si Mircea Eliade. De la inceput, deci, Societatea a reunit atat romani refugiati in strainatate, cat si occidentali atrasi de exotismul acestei tari aflate la portile Occidentului. Editura Polirom este partenera a Societatii de Studii Romanesti in lansarea acestei colectii extrem de oportune. Este o onoare pentru mine sa fiu implicata in acest proiect care sper sa aduca o serie de volume de inalta tinuta intelectuala si rigurozitate metodologica in atentia publicului romanesc, in special a celui universitar. Desfasor multe alte activitati in parteneriat cu alte edituri din afara Romaniei, insa colaborarea la aceasta colectie cu Editura Polirom si istoricul Irina Livezeanu imi da o satisfactie deosebita!

Cat de mare mai este in Occident interesul pentru cultura din Romania?

Colectia a fost constituita intr-un moment foarte oportun, cand Societatea noastra a castigat un numar impresionant de noi membri ce studiaza si predau in numeroase universitati din Romania, Moldova si strainatate. Speram ca in timp sa atragem si mai multi profesori si studenti pasionati de diferite aspecte ale culturii romanesti. Interesul pentru acest gen de studii ramane ridicat, nu numai pentru ca aceasta tara continua sa reprezinte un caz aparte in regiune, dar si pentru ca o noua generatie de analisti s-a ridicat recent. In primul rand, este de notorietate faptul ca Romania inca ocupa o pozitie unica, de neinvidiat, in ceea ce priveste ineficienta guvernamentala, clientelismul si nepotismul politic, polarizarea si fragmentarea excesive, discrepantele sociale, deficientele din sistemul de sanatate, apatia electorala sau partizanatul inutil, ca sa amintim doar unele aspecte. In multe privinte, Romania pare a fi desprinsa din cartea lui Edward Banfield privind „familismul amoral“ si lipsa acuta de capital social, identificate de el in anii ’50 in comunitatile italiene de langa Bari, in Puglia. In Romania, toate aceste tare tin primele pagini ale ziarelor aproape in fiecare zi, indicand un serios deficit democratic local. De ce procesele politice raman atat de contorsionate si risipitoare de energii, care este contributia factorilor de decizie politica si a electoratului larg la aceasta stare de fapt, care sunt efectele de lunga durata si care ar putea fi eventualele remedii – toate aceste intrebari transforma Romania intr-un caz interesant de analiza politica, sociologica, economica si culturala. Numarul de carti, studii si articole publicate pe aceste teme dovedeste tocmai acest interes constant. In al doilea rand, in ultimii ani s-a ridicat o noua generatie, formata din profesori universitari si specialisti guvernamentali care si-au inceput carierele in ultimii zece ani in Romania sau in afara ei. Analizele care ating probleme relevante studiilor romanesti s-au multiplicat, iar multe dintre aceste contributii sunt semnate de membri ai noii generatii. Colectia lansata de Societatea noastra, in colaborare cu Editura Polirom, incearca sa faca disponibile publicului romanesc unele dintre aceste studii, cele care consideram ca se remarca prin excelenta.

Colectia foloseste ca „metoda de evaluare blind peer review pentru a selecta manuscrise de cea mai inalta calitate, redactate intr-un stil accesibil“, dupa cum se precizeaza in prezentarea acesteia. Ce inseamna concret respectiva metoda de evaluare, in termeni pe intelesul cititorului nespecialist?

Calitatea manuscriselor selectate este evaluata printr-un proces foarte similar – as putea spune chiar identic – celui folosit de colectiile propuse de edituri de circulatie internationala din strainatate. Autorii pun la dispozitia editorilor colectiei fie manuscrisul complet, fie un capitol in forma finala insotit de o propunere detaliata care prezinta argumentul principal al volumului, contributia sa la literatura deja existenta, avantajele fata de alte studii similare publicate recent, alaturi de o explicatie privind audienta careia i se adreseaza. Sa nu uitam ca, in cele mai multe cazuri, manuscrisele pe care colectia noastra le are in vedere sunt traduceri in limba romana ale unor volume deja publicate de edituri de prestigiu international. De aceea, dosarul inaintat de autori catre editorii colectiei deseori include si recenzii (sau extrase din acestea) publicate in reviste de specialitate. Ambitia noastra este sa aducem in fata publicului romanesc titluri apreciate de o comunitate academica mai larga decat cea strict din Romania. In multe privinte, aceasta comunitate internationala este mai exigenta – asta pentru ca, de exemplu, universitarii romani considera normal sa discute cazul Romaniei, insa acest lucru nu se intampla in strainatate, unde selectarea Romaniei trebuie sa fie „vanduta“ drept o operatiune interesanta teoretic si riguroasa metodologic. Acest argument nu este usor de construit atunci cand Romania este cantarita in comparatie cu alte tari, unde accesul la informatie poate este mai lesnicios, limba mai accesibila si analizele deja existente mai bogate. Aceasta perspectiva te obliga sa pui sub semnul intrebarii locurile comune si afirmatiile larg acceptate si uneori sa le recunosti ca nefondate.

De ce ati ales, pentru primul volum publicat in cadrul colectiei, cartea lui Roland Clark Sfanta tinerete legionara. Activismul fascist in Romania interbelica?

Desi oarecum intamplatoare, selectia s-a dovedit de bun augur. Colectia a fost lansata anul acesta cu doua titluri publicate aproape simultan. Traducerea cartii lui Roland Clark a fost trimisa prima la tipar, de aceea a aparut inaintea cartii celuilalt istoric, Vladimir Solonari. Ne bucuram ca studiul semnat de tanarul istoric Clark, o analiza de mare rigoare si finete, a lansat colectia noastra pe piata romaneasca. Speram ca titlurile publicate in viitor se vor ridica la aceeasi inaltime si vor oferi publicului romanesc exemple de analiza de prima mana, fondata pe perspective si teorii considerate a fi de ultima ora pe plan international.

Colectia „se adreseaza specialistilor, dar si publicului larg interesat de istoria si cultura romana“. Care este linia de echilibru pentru a ajunge la cele doua categorii de public? Va intreb pornind de la prejudecata ca ceea ce ii atrage pe specialisti poate sa nu fie suficient de atractiv pentru publicul larg.

Volumul lui Clark exemplifica poate cel mai stralucit modul in care vrem sa echilibram aceste doua deziderate. Colectia ramane pana la urma academica, dar ea se adreseaza unui public mai larg decat cel format strict din specialistii domeniului in care titlurile s-ar incadra formal ca modalitate de abordare teoretica. Nu vom publica nuvele, volume vulgarizatoare sau manuale, dar nici teze de doctorat pedante sau texte scrise intr-un jargon impenetrabil, ale caror argumente pot fi doar ghicite, niciodata evaluate cu adevarat. Volumul cu care colectia a debutat anul acesta demonstreaza cu claritate faptul ca o cale de mijloc poate fi gasita, fara a periclita in vreun fel integritatea si acuitatea argumentului. In multe privinte, diferenta dintre publicul larg si cel academic tine intr-adevar de prejudecata mai mult decat de realitate. Granitele dintre cele doua grupuri sunt mult mai fluide decat se sugereaza deseori. Si dumneavoastra, si eu facem parte din publicul larg, atunci cand rasfoim o carte de sociologie, spre exemplu. Autorul trebuie sa-si prezinte mesajul, argumentul intr-un stil clar si inteligibil si pentru cei mai putin familiarizati cu cadrele teoretice folosite in acel domeniu. Altfel nu il vom intelege. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa scrie pentru roboti sau pentru un public neversat si sa prezinte un argument ce ignora nevoia de rigurozitate in organizare, structura, interpretare si metodologie. Daca ne pierdem in publicul larg atunci cand citim carti scrise de alti specialisti, suntem experti in domeniile noastre. Personal, nu stiu nici un politolog care doreste sa se adreseze numai unui public limitat – cele mai bune carti in domeniul meu sunt scrise intr-un limbaj accesibil, dar nu simplificator. Fondul si forma merg mana in mana, din punctul meu de vedere, amandoua fiind importante.

Read all at: http://www.suplimentuldecultura.ro/index.php/continutArticolNrIdent/Interviu/10769 „

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol si o rog pe aceasta cale pe D-na. prof. Lavinia Stan sa vina cu articole mai ample pe blog, acest minunat mod de comunicare al ideilor! Multumesc anticipat!

octombrie 28, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 comentarii »

 1. Motane, da-mi voie sa-mi scot palaria in fata acestui articol. Ca orice artist, in cazul tau al blogului, acum ai un bestseller.
  Inca mai citesc la el, ca o singura data n-a fost de ajuns.
  Felicitari „monsher”!!!

  Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 28, 2015 | Răspunde

 2. Ba desteptule , daca aveai ” pe mana ” ceas de mii de euro si-o masina de minim 100.000 de euro veneau ei la tine cu caciula in mana spunandu-ti ca introducere : ” Sa traiti coane , va rog sa iertati deranjul „. Dovada faptul ca…astia ce au ” pa mana ” ceasuri de mii de euro , masini de sute de mii de euro si gologani ghiotura prin bancile din afara nu-s deranjat de NIMENI in tara asta de cacat o constituie insasi faptul ca , la ora asta Traian Basescu { singurul presedinte din tarile UE ce-a venit la Cotroceni avand in buzunar un leu iar la plecare avea si milioane de euro si mosie ce valoreaza minim cateva zeci de milioane plus…minim cinci case } , da interviuri pe la diferite televiziuni iar alti acoliti de-ai sai plus amanta …fac cam la fel si…doar dracu-si poate inchipuii ca-i va putea deranja cineva vreodata . A cazut un politist intr-o groapa , cu motocicleta din dotare in timp ce era in misiune ordonata ? Da-l in ma-sa !! Daca in locul aluia ai fi fiost dumneata sau Radu Humor sau…Rica sau…Ghita Bizonul crezi ca s-ar fi basicat careva vreodata ??? Gabriel Oprea a folosit escorta si politisti antemergatori in mod nejustificat ? Pai….toti ministrii fac la fel , ei sunt intotdeauna grabiti , ei ” lucreaza ” pentru noi . Ioan Rus…pai ce crezi ca ala pe vremea cand era ministru de interne si chiar la transporturi proceda altfel ? Poate singurul care proceda altfel si ca primar si ca ministru si de cele mai multe ori si-n calitate de presedinte si-l intarata pe Dracu conducandu-si singur masina fara SPP la vedere …al sti si singur cine-i . Capitolui III punctul 1 din Constitutie este de tot rahatul si-o sti foarte bine : frizeaza cel putin bunul simt si atinge dementza din acest punct d e vedere . Ai sa razi dar , pe vremea lui Ceausescu , romanii ” plecat ” , FUGITI in west …aia chiar isi iubeau tara si erau oricand in stare sa-si dea si viata pentru ea ignorand motivele pentru care fugisera . Azi….{ exemplu cel mai apropiat d e mine si pe care-l consider si cel mai concludent } copii mei , nepoti de-ai mei , prieteni foarte buni de-ai mei au plecat si NU VOR SA MAI AUDA NIMIC DESPRE ROMANIA . PATRIA UBI BENE prietene , patria ubi bene !!! Referitor la partea a doua a postarii dumitale , eu inca nu reusesc sa ma dumiresc cum dracu de toti acesti istorici , politologi si ce-or mai fi , fac analiza unui trecut pe care nu-l dorim nimeni reintors , fac analiza unui trecut pe care nici macar nu l-au trait si-o fac….din USA ?! Altminteri , referitor la postare in ansamblul ei , ma alatur lui Rica si-ti spun : cheapeu , mon cher Chat Botte , a votre 😉 !

  Comentariu de Marian | octombrie 29, 2015 | Răspunde

  • Multumesc pentru apreciere! 🙂

   Dar de ce zici: „Capitolui III punctul 1 din Constitutie este de tot rahatul si-o sti foarte bine : frizeaza cel putin bunul simt si atinge dementza din acest punct d e vedere .”?

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 30, 2015 | Răspunde

   • Pai…de d’aia 😦 !!! Ce-nseamna SACRU in acceptiunea dumitale ??? Pentru mine cel putin SACRU , insemneaza copii mei , nepotii….FAMILIA MEA ! Cum isi poate permite cineva sa stabileasca el ” cu de la sine voie / AIUREA si OBRAZNIC ” – vorba lui Arghezi – ce trebuie sa fie sacru si ce nu , pentru dumneata …omul de rand sau chiar demnitar , romanul traitor in aceasta tara de tot rahatul ??? Sa fi fidel fatza de-o tara unde ai avut parte doar de mizerii , necazuri si-n plus fatza de-o tara unde ” PATRIOTII si PATRIHOTZII ” convietuiesc la un loc , nu-ti pare ca frizeaza cel putin absurdul daca nu dementza ???

    Comentariu de Marian | octombrie 30, 2015

 3. Exact Motane, CE VREA ROMANUL??
  Si aici cred ca bine a pus problema dns Lavinia Stan. Cred ca modul in care li se exppune romanilor este putin prea pompos, prea „tehnic”. Nu cred ca foarte multi romani au inteles acest principiu de economie de piata in primul rand. Pentru ca vezi tu, orice faci, idiferent de domeniu trebuie sa fie vandut. Fie ca este vorba de servicii, de productie, de consiliere, de design, trebuie sa ai un client caruia sa-i vinzi produsul tau. La fel, ideea de a munci la „privat” in Romania este denaturata si cred ca voit. Nu cred ca in cazul nostru, clasa politica are interes ca romanul sa deschida ochii, sa priceapa exact despre ce este vorba. Pentru ca odata inteles acest principiu al pietei libere, vor aparea si intrebarile. Parca ti-am mai spus ca totul a fost facut cu scop, mai ales in degrigonlada din inavatamantul romanesc de azi, pentru ca un om destept, un om educat, un om cu anumita cultura, pune intrebari, nu inghite nemestecat tot ce i se spune de la o tribuna sau alta.
  Cred ca frica asta de necunoscut a fost alimentata de toti cei ce s-au perindat pe la putere in ultimii 25 de ani. Pentru ca (eu asa cred) s-a vrut in fond si la urma urmei (la nivelul conducerii de stat) doar schimbarea unui „grup” nu a unui sistem. Asa cum spunea ilici, s-a vrut „un socialism cu fata umana”.
  Nu, cred ca romanul nu stie ce vrea, INCA< poentru ca el nu are toate informatiile, sau le are dar nu le pricepe, sunt intr-o limba prea extraterestra ptr el.
  Vezi tu, de multe ori iti spuneam ca tu iei foarte multe probleme si le analizezi la modul teoretic, fara sa iei inj calcul pulsul strazii. Exact ce spui acum prin sugestia studierii dorinteleor romanilor, vor comunsim sau capitalism. La ora actuala, daca iei la intamplare 10 insi de pe strada, din Bucuresti, nu din tara, minim 6 or sa spuna ca nu-i bun capitalismul, ca uite ce se intampla in tara. Am avut ocazia sa mi se spuna asta, ca "daca asta e capitalism, atunci era mai bine in comunsim". In provincie e si mai rau, mai ales in zonele unde nu mai exista niciun fel de economie, in afara de cea subterana. Vezi tu, majoritatea romanilor cred ca ce avem noi acum in Romania este capitalism, ori nu-i adevarat. Atata timp cat avem un stat care controleaza inca economia, nu putem spune ca avem capitalism. Cum sa-l faci sa intelega pe "Dorel" (ca se poarta numele asta generic 🙂 ) ca economia de piata nu inseamna ca noi suntem doar o piata de desfacere, cum de altfel este pararea generala. Toti sunt de parere ca VESTUL ne-a distrus economia ca sa nu mai producem nimic, si sa-si vanda ei ciurucurile. N-a venit nimeni sa-i explice pe intelesul lui cum stau lucrurile. Si acum, dupa 25 de ani, pararea generala este ca Guvernul trebuie sa creeze locuri de munca, Guvernul trebuie sa faca investitii, samdp.

  "Autorul trebuie sa-si prezinte mesajul, argumentul intr-un stil clar si inteligibil si pentru cei mai putin familiarizati cu cadrele teoretice folosite in acel domeniu. Altfel nu il vom intelege."
  Foarte bine spus. Probabil ca de aceea au succes acesti politicieni de muicava, pentru ca stiu ce vrea sa auda publicul alegator, si pe aia se axeaza, ca stie sigur ca o sa gaseasca oamenii sa-l inteleaga. In 2012 "jos base" a fost pe intelesul majoritatii, inca n-a mai contat restul. era suficient sa spui "jos base" si toti te ascultau.
  Mda, cam grea misune ptr cei ce studiaza psihologia sociala, nu crezi??

  Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 29, 2015 | Răspunde

  • P.S.
   Am uitat sa inchei cu „SIGUR ESTE LUCRATURA IUDEO-MASONILOR” care controleaza lumea.
   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 29, 2015 | Răspunde

 4. Frate , Rica are dreptate ! Una peste alta , lasand la o parte vorbele goale …romanul este suficient de tampit , prea puturos sa gandeasca cu mintea sa proprie si personala si mult prea fudul pentru a se informa pentru ca , uita de la mana pana la gura tot ce-a patimit si mai ales din vina cui si pe chestia asta ma alatur lui Rica si mai mult , supralicitez : nu ” minim 6 ” ci minim 7-8 vor spune ca nu-i bun capitalismul . Sunt gata sa merg si la pariu pe chestia asta ! Mai mult , daca maine , la presedentie va candida iar Traian Basescu { sa nu mai vorbesc la PGMB } va castiga in pasi de dans surclasandu-si oponentul . Am mai spus chestia asta la dumneata pe blog : daca asi fi mai tanar cu un minim de …10-15 ani iar pensia mea ar fi macar de….7-800 de euro in secunda doi pe fruntea mea ar scrie , NORVEGIA , in secunda doi asi devenii supus al Coroanei Norvegiei …chiar daca tara respectiva n-are presedinte , asa cum avem noi 😉 !!!

  Comentariu de Marian | octombrie 30, 2015 | Răspunde

  • De ce in Norvegia?

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 30, 2015 | Răspunde

   • In primul rand pentru ca nu are presedinte { asa cum credea candva Elena Udrea 😉 } si-n al doilea rand….pentru ca-mi place sa schiez 🙂 🙂 🙂 🙂 . Pai daca m-asi duce pe undeva mai la Sud…spre Italia , Malta sau Grecia aia…sunt mai banditi decat mine si , m-ar lasa repede doar in ciorapi 😉 ! In Norvegia , aia imi vor da ei , cam tot ce-asi avea nevoie inclusiv ciorapi noi .

    Comentariu de Marian | octombrie 30, 2015

   • Stiu un roman in Bergen, care e sofer in transportul public, care e privat, 🙂 🙂 🙂
    Are 6000 de euro pe luna (echivalent, ca aia au Koroane) din care ramane cu 3000. dar sa ma ierte Dumnezeu, din aia 3 mii, isi poate intretine familia, si sa tina sotia acsa.
    Da mariane, dar la aia cand e NOAPTE iarna, pai e noapte frate, ca uiti c exista soare, iar vara esti nauc rau, ca te uiti la ceas dar nu stii daca e 12 ziua sau noaptea.
    Sfatul meu? Vino frate in Olanda, ca cine are doua maini capabile sa tina o cheie in mana si stie diferenta dintre un aparat de sudura si un malaxor, nu moare de foame, decat daca e puturos. iti spun din experienta. Si la astia nu se uita ce esti si cati anI ai, ci CAT DE BINE FACI CEEA CE TE PRICEPI!!!

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 30, 2015

  • Marian, am mai comentat pe chestia asta. Crede-ma, ca la monetul 89, base avea DESTUI dolarei la teshcherea. Nunuita ca a fpost ani bun comandant de nava, si la ce „bufuri” se faceau …. Nu vreau sa ma laud, dar eu, care la momentul 89 eram un parlit de ofiter mecanic 3, aveam destui cat sa-mi iau un apartament de 4 camere, in buricul targului Kostence, cu 280.000 de lei comunisti. In privinta asta macar n-a mintit. Nu uita ca dupa anii buni de comandant si bufuri a fost iar ani buni reprezentantul Navrom in Antwerp (Anvers), deci bani avea, chiar daca „altceva” nu. Iar la momentul intrarii in PGMB, cred ca-i inmultise deja.
   Eu nu de banii lui base ma intreb, ca fiind in „aceeasi curte” stiam ca ARE, ci ma intreb de unde au avut bani un alde Tariceanu, un Patriciu, care au fost angajati in sistemul comunist si nu erau ca noi, marinarii, „importatori de blugi, tigari si „bideouri”.
   Daca stiam ce urmeaza, ca n-o sa fie cum credeam, sa fiu al naibii daca imi cumpoaram atunci casa, dar eu ca orice roman prost crescut, am zis sa pun un acoperis deasupra capului familiei mele, sa nu stau izmene pe calator pe la parinti, ca deh, aveam si eu „onoarea mea de familist”, 🙂 🙂 🙂 🙂
   In rest, la orice zici de base, nu ma bag decat sa te ajut eventual, 🙂 🙂 🙂 🙂

   Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 30, 2015 | Răspunde

   • @Rica Venturiano Pai din acest motiv , am si precizat ca , ” daca asi avea cu 10-15 ani mai putin ” ! Iti dai seama la cat dureaza noaptea aia norvegiana de cat SEX asi fi avut parte !?? C-o lada de Viagra cred ca m-asi fi descurcat la un nivel cel putin onorabil 😉 . Olanda , pai sunt nevoit sa spun PAS sugestiei dumitale . Este atractiva daca te gandesti ca exista pe-acolo acea LEGE care permite consumul LEGAL de ” iarba ” insa , la cati ” colorati ” circula pe acolo ….zic PAS 😦 ! Sexul cica-i bun pentru ca sa iti lungesti…. 🙂 🙂 🙂 viata deci raman la Norvegia ca optiune . Cat despre Traian Basescu , chestia aia cu venitul { fie ca Ministru al Transporturilor , ca Primar General al Capitalei sau Presedinte al Romaniei } avand ” doar un leu in buzunare ” , era o…figura de stil fratioare , cum de ti-a scapat figura asta ? Cand ai fost atatia ani vaporean { si nu pe-o barja oarecare de Dunare , ci , pe un petrolier } sau SEFUL REPREZENTANTEI NAVROM la Anvers doar daca esti tampit iremediabil sau te numesti Ion Iliescu si visezi sa mori ” sarac dar….cinstit ” , ca sa ai doar ” un leu ” in buzunare la intoarcerea in tara . Am avut destule cunostiinte printre vaporeni { cu doi dintre ei am si lucrat la TUG pana in ’89 , tipii erau ” pedepsiti ” } pentru a sti cateva chestii pe tema asta . Inainte de ’89 nu-si permiteau ceva exorbitant deoarece nu erau cretini { venea Militia Economica peste ei si-i lasau doar in izmene si asta …in cel mai fericit caz } iar dupa….n-au fost siguri de coordonatele noului cap compas pe care-l va urma Romania ca altminteri sa fi sigur ca , si-ar fi cumparat si ei ” ceva acolo ” , 😉 pentru a devenii ” oameni asezati la casa lor ” ….nu ca dumneata 😉 🙂 🙂 🙂 mai ales daca aveau si niscai ” onoare d e familist 😉 🙂 🙂 🙂 🙂 !!! Onoare d e …familist la un vaporean ? Hai c-ai fost dulce coane : RESPECT !!!!!

    Comentariu de Marian | noiembrie 1, 2015

   • „Onoare d e …familist la un vaporean ? Hai c-ai fost dulce coane : RESPECT !!!!!”
    Mariane, daca imi permiti te-as ruga sa explici putin, ca de data asta chiar simt o oarecare urma de sarcasm. Ti se pare ciudat ca „un vaporean” sa aiba „onoare de familist”.
    Era o conditie sine qua non ca familiile de vaporeni sa fie „fara onoare”? {entrun ca pot sa-ti vin cu destule exemple de „pamanteni” la care onoarea de familist era sublima, dar cu desavarsire LIPSA.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 2, 2015

   • @Rica Venturiano Nu este vorba despre sarcasm ! Este o constatare absolut nevinovata . Atunci cand esti plecat de-acasa , d e multe ori si cate patru sau cinci luni anual ” soarecii joaca pe masa „si-atunci…despre ce ” onoare de familist ” poate fi vorba . Nu ca nu si-ar iubi copii , Doamne fereste dar…cati pot garanta ca toti , chiar toti sunt copii lor ??? Am mai spus , am cunoscut cativa vaporeni , Fronescu mi-a fost si vecin dar….onoare d e familist chiar n-am observat sa se bazeze prea mult tipii p’asa ceva . Mai degraba SPERANTA , DORINTA ca odata ajuns in tara sa aiva si el pe cineva , un loc unde sa spere ca este asteptat si cu dragoste nu doar pentru ce aduce in trasta , asta-i tot mon cher deci, nu-i cazul sa te superi .

    Comentariu de Marian | noiembrie 4, 2015

 5. „Eu nu doresc neaparat sa acuz pe cineva. Lucrul asta ar fi foarte simplu. Ci intreb: ce se intampla cu noi?”
  Nu ştiu de ce mi-a venit în minte un articol al lui Cristoiiu, care ar putea din păcate să se potrivească:
  „Idiot să fii sau, și mai rău, ofițer acoperit să fii, și tot ți-ai da seama – See more at: http://www.nasul.tv/cristoiu-ce-ne-spune-jurnalul-elenei-udrea-despre-ce-i-se-intimpla-acum-lui-gabriel-oprea/#sthash.OOKwoMBU.dpuf
  Atâta timp cât nedumerirea, dar şi revolta ta în ce priveşte cazul generalului cu 4(patru) stele, se zice că singurul în cadrul ţărilor europene aparţinând, nu făcând parte din NATO, se îndreaptă doar asupra celor care n-au marcat bine locul cu pricina, trecând sub o apăsătoare tăcere abuzul numit coloană oficială, articolul tău n-are nici o relevanţă practic cetăţenească !
  Tu te iei de cei care au n-au pus „panglicele” de rigoare pentru a proteja şi vizibiliza zona( deşi era corespunzător semnalizată, la fel ca-n Occident), dar taci ca ăla-n păpuşoi referitor la sfidarea, mai rău abuzul de care se fac vinovaţi nişte neica-nimeni, după ce se văd cu sacii în căruţă !
  E ca şi cum, în urma unui viol, ai condamna fabrica de textile pentru calitatea sub orice critică a elasticului de la chiloţii purtaţi de victimă, nu vinovăţia brutelor !
  Până la urmă, te iei de un privat ( firma de construcţii de drumuri), care până la urmă va trebui să răspundă ( dacă e cazul !) de producerea accidentului, că e vorba de o viaţă de om, dar taci chitic referitor la banii care-ţi zboară din buzunar ( cu mult, mult mai mulţi :mrgreen: ) pentru ca alde Oprea să se comporte ca un nabab, pe banii Statului ! Adică ai noştri !
  Cît timp alţi demnitari, şefi de stat, miniştri, demnitari de rang înalt ( e drept nu cu 4 stele 😉 ) de pe aiurea, circulă cu metroul sau bicicleta, la noi s-a încetăţenit, şi datorită unora ca tine, a tăcerii şi a pasivităţii, a unei toleranţe neghioabe, această bătaie de joc sfidătoare în care „aleşii „noştri îşi cară nu numai burţile, dar şi toată familia plus amantele, pe banii plătiţi de noi !
  Cam asta ar fi problema, nu asta cu cARE VREI SĂ NE IEI , NOUĂ OCHII ŞI LOR BANII !

  Comentariu de Radu Humor | octombrie 30, 2015 | Răspunde

  • @Radu Humor
   Poate ca nu va place de Gabriel Oprea. E ok! Nu trebuie sa va placa, nu va impune cineva sa va placa de Gabriel Oprea.

   Totusi, Gabriel Oprea e ministru de Interne. Am inteles ca atunci cand s-a produs accidentul era in exercitiul functiunii, deci nu se aplica: „aleşii „noştri îşi cară nu numai burţile, dar şi toată familia plus amantele, pe banii plătiţi de noi!”.
   Un demnitar al Statului, un ministru de Interne trebuie sa aiba protectie si paza altminteri se poate intampla nu numai un accident, dar si un atentat! Asa ca Oprea, cel putin in cazul de fata, nu s-a comportat ca un nabab.

   Eu m-am luat de faptul ca acea groapa nu era semnalizata corespunzator si noi platim pentru ca sa fie semnalizata corespunzator.

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 30, 2015 | Răspunde

  • Haideti sa va dau eu un exemplu dintr-o tara occidentala de ce se poate intampla cand un demnitar de rang inalt isi neglijeaza protectia si paza:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Olof_Palme

   Cititi cum a fost asasinat fostul premier suedez, Dl. Olof Palme, desi cred ca va mai aduceti aminte de evenimente… Era tipul de om care „circula cu metroul sau bicicleta”. Sa nu confundam protectia si paza de care trebuie sa se bucure un demnitar cu ceea ce se intampla pe vremea comunismului… Desi avem alergie la „girofare”, totusi trebuie sa admitem ca protectia si paza unui demnitar al Statului e un lucru necesar, chit ca ne place sau nu ne place lucrul asta. Si e cu atat mai necesar lucrul acesta data fiind situatia internationala actuala. Din pacate, asta e realitatea.

   Intr-adevar e foarte frumos si cu adevarat democratic ca un demnitar de rang inalt sa mearga, de pilda, la un cinematograf ca toti oamenii, cumparandu-si bilet si intrand in sala, fara paza, fara girofar. Din pacate…

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 30, 2015 | Răspunde

   • Omule , in Suedia inclusiv astazi PM-ul circula…cam la modul in care circula si Olof Palme { adica cam fara paza la vedere } si , doar in cazuri speciale aia merg in coloana oficiala cu antemergatori . De regula nici macar membrii Casei regale a Suediei nu folosesc ….coloane oficiale pentru a nu da senzatia cetatenilor ca ei sunt mai cu motz decat oamenii obisnuiti . Intereseaza-te si ai sa-mi dai dreptate !

    Comentariu de Marian | octombrie 31, 2015

  • Alt exemplu: Dl. Aldo Moro, fost premier italian:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Aldo_Moro

   Cititi cum a fost rapit si ce s-a intamplat pe urma… Asa ca ne place sau nu, paza unui demnitar al Statului e necesara. Si ar trebui totusi sa intelegem ca a pazi un demnitar al Statului nu inseamna, cum eronat poate cred unii, comunism sau dictatura.

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 30, 2015 | Răspunde

   • Omule , Aldo Moro a DERANJAT multe interese in vremea sa si …precum familia lui Kennedy , dupa ce-a facut o intelegere si-a incalcat cuvantul . Pana si il bambinni di Italia stiu { invata la scoala } ca , acolo a fost mana Mafiei de care Italia n-a reusit sa scape nici macar azi . Firesc deoarece Mafia-i mai veche decat Republica Italiana . Crezi dumneata ca ” fara voie d e la politie ” 😉 adica singuri , d e capul lor , tipii aia din Brigazile Rosii ar fi reusit sa faca ceea ce au facut ? Pai ce erau trupele lui Scorzeny ? Crezi cumva ca Generalui Dalla Chiessa se ducea in Piata Centrala din Roma sa-si cumpere carne d e caracatitza sau de pisica asa singurel , fara sa aiva macar vreo zece tipi care sa-i asigure protectia iar asta in situatia in care familia sa era ” domiciliata ” de voie d e nevoie intr-o cazarma a Carabinierilor ? Si asta , prin actiunile sale a DERANJAT iar MAFIA …n-a stat la discutie cu el : l-a aruncat in aer . S a fi sigur ca , daca murea doar generalui si poate soferul n-ar fi fost atat d e mare zarva insa…au murit atunci si niste tipi foarte suspusi din ” servicii ” iar moartea lor din motive de …victime colaterale trebuia platita d e cineva . DIn a cest motiv atunci au fost saltati foarte multi mafioso insa…doar dintr-aia marunti , plevusca si…doar vreo doi mai rasariti care…deranjau la randu-le , cel putin prin modul sfidator in care isi practicau ” meseria ” . Singurul care n-a deranjat pe nimeni a fost Il Cavalliere Berlusconni despre acre s e stie { adica o stiu si copii de gradinita } c-a fost unul dintre avocatii ” agreati ” d e catre Mafie si de aceea a reusit sa reziste atat vreme si s a-si permita s a faca , nu ce-a vrut el ci , ceea ce i-a fost ” solicitat ” . Pai altfel , cu toata varsta sa …la ora asta zacea in Padova la carcera . Nu-i vorba despre ce-i place sau nu lui Radu Humor sau altuia , este vorba doar despre LEGE si despre REGULI !!!!!!

    Comentariu de Marian | octombrie 31, 2015

 6. „Toti sunt de parere ca VESTUL ne-a distrus economia ca sa nu mai producem nimic, si sa-si vanda ei ciurucurile. N-a venit nimeni sa-i explice pe intelesul lui cum stau lucrurile. Si acum, dupa 25 de ani, pararea generala este ca Guvernul trebuie sa creeze locuri de munca, Guvernul trebuie sa faca investitii, samdp.”
  Băi, Ricuţă, eu dacă trec cu maşina şi le văd pe „alea” înşirate pe centură, crezi că am nevoie să-mi explice cineva despre ce-i vorba ? 😉
  Mă rog, nu vorbesc şi-n numele unora ca tine, că s-ar puteA SĂ GREŞESC 😉 .
  îN AFARĂ DE ASTA, TOCMAI CE SPUI TU CĂ AR TREBUI SĂ SE FACĂ ŞI NU SE FACE, SE FACE CU ASUPRA DE MĂSURĂ :
  e O PROPAGANDĂ MINCINOASĂ CU DUS ÎNTORS, în care se laudă unii cât de mult bine ne-au adus,( sper să se oprească, sau să fie opriţi la timp 😉 ) şi ce ingraţi suntem noi românii ( iar nu-i vorba de tine, probabil 😉 ) că nu ştim să apreciem facerea asta de bine, care seamănă mai mult cu-o f..ere de mamă :oops : )

  Comentariu de Radu Humor | octombrie 30, 2015 | Răspunde

  • Si din fraza pe care ati citat-o din comentariul lui Rica ce anume e gresit? Adica vi se pare ca nu e asa? Ca n-ar fi asta perceptia multor cetateni?
   „îN AFARĂ DE ASTA, TOCMAI CE SPUI TU CĂ AR TREBUI SĂ SE FACĂ ŞI NU SE FACE, SE FACE CU ASUPRA DE MĂSURĂ” – adica Dvs., domnule Humor, vedeti ca excelam la capitolul investitii straine, privatizari reusite? N-avem un stat care controleaza economia? Atunci ce vi se pare gresit din ce a spus el?

   Insa un lucru care ar trebui sa se faca si nu se face sunt investitiile publice. La noi trebuie facute astfel de investitii, mai ales in infrastructura. De fapt, astfel de investitii se fac si in Occident, si in SUA.

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 30, 2015 | Răspunde

   • Până la urmă, am vrut să spun că dacă am duce-o bine, am simţi-o pe propria piele, n-am avea nevoie să ne „explice” alţii că o ducem aşa !
    Deocamdată, se cheltuie sume exorbitante spre a ni se demonstra că Obama e alb, sau că laptele e negru !

    Comentariu de Radu Humor | octombrie 30, 2015

  • Iertati-ma tov Humor ca v-am deranjat inteligenta, mai ales ca am recunoscut ca sunteti mai desptept ca mine,m deoarece aveti o circumvolutiune in plus, cea de la „cashcheta”.
   Concret, puteti sa-mi spuneti CE S-A FACUT din ce am zis eu ca NU S-A FACUT?
   Avem autostrazi? N-AVEM. Avem un pod NOU inaugurat la Agigea, ne-deschis traficului.
   Se pare ca Cristoiu avea dreptate, unii nu-sai dau seama, oricat de „telugenti” se dau.
   Vad ca suferiti rau de tot dupa „sinistra dictatura si odioasa ei sotiei”, ceea ce u face decat sa aduca un argument in plus la ce spuneam eu, ca pana nu scappam de aceste mentalitati CA A DUMNEAVOASTRA, tara asta o sa fie mereu trasa inapoi pentru ca unii nu vor sa priceapa.
   In alta ordine de idei, chiar daca am facut Institutul de Mariina, si 4 ani am fost :incarcerat” in servicul militar obligatoriu :), nu cred ca ne-am lovit „AZP”-urile prin curtea unitatii de intendenta, unde se pare ca ati absolvit. V-am spus, nu-mi permit sa va raspund cu acelasi ton si aceasi coloratura, din respect ptr gazda noastra. Nu stiu de ce, dar imi aduceti aminte perfect de un alt interlocutor, de pe alt blog, care la fel de colorat vorbea. In fond, nu va impacientati, nu va strofocati, ca nu va cere nimeni mai mult decat puteti da.
   In rest, numai bine va doresc. Si nu uitati sa va luati medicamentele, ca sa nu patiti vreun necaz.
   „Cu stima monsher, Rica Venturiano un coate goale, matze fripte, de la gazeta”
   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 30, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: