Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Daca nu ai nici un venit de unde sa platesti?

Si rezolva problema?

Ceea ce ma frapeaza pe mine este modul in care Guvernul nostru trateaza aceasta problema. Am urmarit ceva si din discutiile de la Realitatea, de la Jocurile de Putere ale lui Rares Bogdan (v si aici). Inteleg ca s-au eliminat anumite medicamente de pe lista compensatelor, dar persoanele cu pensii mici vor benficia mai mult de acestea. De asemenea, la unele medicamente scade gradul de compensare de la 90% la 20%, astfel acestea vor deveni mai scumpe.

Mie mi se pare ca modul de abordare al problemei este unul gresit din start. Faptul ca nu sunt bani e un lucru cunoscut. Nu sunt bani in sensul ca deficitul in ceea ce priveste bugetul acordat pentru Sanatate este greu de finantat, eu asa inteleg. Si atunci te intrebi cum s-ar putea rezolva aceasta problema.

Se discuta foarte mult despre efecte, nu despre cauze. De exemplu, faptul ca pentru unele medicamente se va plati mai mult e un efect. In ceea ce priveste bugetul asigurarilor sociale, a impozita mai mult persoanele fizice fara venit mi se pare a fi o identificare incorecta a cauzei.

Sanatatea nu este un sector productiv in sensul ca in acest caz nu se poate vorbi de o productie precum cea de nasturi, din care sa poata rezulta un profit. Industria de medicamente este o alta problema. Dar si aici este o problema delicata pentru ca, spre exemplu, sunt oameni care nu au venituri sau au venituri foarte modeste, dar au o nevoie stringenta de anumite medicamente care pot fi scumpe sau foarte scumpe. De aceea aceste medicamente trebuie sa le fie asigurate. Din aceste motive Sanatatea e un sector care depinde in mod direct de buna functionare a economiei nationale in ansamblul sau.

Chestiunea principala care e defectuos gandita este ca acest nou Cod Fiscal pune accent pe impozitarea pregnanta a firmelor de apartament sau a persoanelor fizice (PFA) sau, cum e cazul de fata, a celor care nu au venituri. Lucrurile acestea seamana cu a stoarce bani de unde nu sunt de fapt. Evident, asta nu inseamna o reforma. Evident, este si un derapaj ideologic din partea PSD. Dar problema ideologica ma intereseaza mai putin acum. Chestiunea de fond, cred eu, este ca nu ai cum sa rezolvi problema deficitului bugetului asigurarilor sociale in felul acesta. Fara o reforma economica care sa vizeze cu precadere intreprinderile de stat cu pierderi, care nu-si platesc nici contributiile datorate statului, la care Guvernul de ani de zile nu are alta solutie decat stergerea imenselor datorii pe care le au, si numarul mare, nesustenabil economic, de functionari publici, nu se poate rezolva problema. Uitati-va cum Kelemen Hunor propune stergerea datoriilor la bugetul de stat a TVR, pe cand un privat e imediat executat de catre Fisc daca se afla intr-o situatie similara.

Sectorul privat, la noi, nu este inca bine dezvoltat si nu produce la valoare adaugata mare. De aceea el trebuie sa aiba conditii sa se dezvolte in continuare. Uitati-va cum coruptia de la stat conduce, in Romania, la imbogatiri rapide, pe seama sectorului privat. Uitati-va cum Guvernul nu face decat foarte putine investitii publice, lucru care, iarasi, e in detrimentul sectorului privat. In asemenea conditii nu se creeaza, ca sa zic asa, bogatie in societate. Mai degraba o imensa risipa si ineficienta. Or, in asemenea conditii nu ai cum sa sustii un sector atat de important precum Sanatatea.

Citesc si eu aici:

„MUNCA LA NEGRU, FENOMEN NAŢIONAL

– 1,5 milioane angajaţi fără forme legale

– prejudiciu la bugetul de stat: 4 miliarde euro/an

Sursa: Consiliul Fiscal”

Insa nimeni nu poate avea atatia bani ca sa satisfaca pofta de cheltuiala a statului/guvernului. Cand vom avea un sector privat puternic, atunci se vor reduce drastic atat risipa cat si coruptia. In 2010 datoriile statului catre mediul de afaceri se cifrau la 1,5 miliarde de euro. Foarte multa vreme statul a fost un generator de blocaj financiar, care a pus de fiecare data sectorul privat intr-o situatie dificila. De lucrurile acestea nu se prea vorbeste, dar acestea sunt, dupa parerea mea, cauzele reale ale situatiei actuale.

Ma intreb de ce nu sunt avute in vedere aceste cauze, pentru a gasi solutii viabile, pe termen lung. Pe cand la noi se gasesc mai intotdeauna, de catre „onor” guvernantii nostri, surogate de solutii care, chipurile, ar rezolva problema. Iar problema nu numai ca nu se rezolva, se mai si adanceste.

Prin aceasta supraimpozitare a firmelor de apartament, a PFA-urilor, a persoanelor fara venit, nu faci altceva decat sa stimulezi neplata taxelor si impozitelor de catre acestea. Eu stau si ma intreb: asta se urmareste? De ce faci, in felul acesta, ca omul sa evite plata taxelor si impozitelor? Daca la un salariu minim de 1200 de lei cineva trebuie sa plateasca CASS in valoare de 66 lei pe luna, e destul de clar ca omul respectiv se va orienta, de pilda, si catre munca la negru, fara sa-si declare veniturile suplimentare. Si cu asta ce-am facut? Vorba lui Tanase. Adevarul este ca prin astfel de solutii nu se creeaza nu bogatie in societate, ci un fel de pat germinativ propice furtului, dar si unor nemultumiri acute. Nicidecum rezolvarea problemei bugetului asigurarilor sociale de sanatate. Iar cei potentati, care fura, vor putea spune: dar si cei care au venituri mici fac acelasi lucru. Pentru ca o astfel de politica stimuleaza evaziunea fiscala.

Mai grav este ca nu se rezolva problema, iar apetitul acestei clase politice pentru a face reforme e unul foarte scazut, daca nu chiar la zero.

Hai ca se poate!

daca nu ai nici un venit de unde sa platesti

In atentia domnului premier, domnului ministru de Finante, domnului ministru al Sanatatii si a Presedintelui Romaniei.

Desi domniilor voastre le este greu sa inteleaga si sa creada, in Romania sunt oameni care in mod real, o perioada de timp nu au nici un venit si care din anumite motive nu au cerut venitul minim garantat.  Deci nu ma refer la cei care au venituri dar nu vor sa le declare ci la acelea care chiar nu au.

Inteleg ca noul Cod fiscal prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2016, aceste persoane vor fi nevoite sa plateasca anual contributii de asigurari sociale de sanatate de aproape 792 de lei.

Inteleg ca se doreste combaterea fenomenul nedeclararii veniturilor, fenomen practicat in special de cei care muncesc la negru, atat în tara, cat si in strainatate.

Totusi cu persoanele care in mod real, o perioada de timp nu au nici un venit ce…

Vezi articolul original 134 de cuvinte mai mult

septembrie 11, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Ce-i acela ” venit minim garantat ” onorate Motan ? Eventual daca-mi poti spune …cam c e poti face cu acel ” venit ” ? ” Daca ai un salariu minim de 1200 cineva trebuie sa plateasca CASS in valoare d e 66 de lei „…daca ar fi doar atata , nu cred ca ” cineva ” s-ar mai duce sa munceasca si la negru decat daca si-ar dorii sa traiasca decent . Pentru o saracie crunta , 1200 de lei minus 66 de lei CASS { doar 66 de lei la CASS nefiind totusi o suma ce nu ar ingaduii saracia lucie } ar putea totusi sa le ingaduie romanilor sa zica ca traiesc cat d e cat . Chiar nu-i mai pot intelege pe acesti politicieni : pe de-o parte clameaza bunastarea poporului si pe de alta …cauta sa-l spolieze prin orice mijloace ! De fapt , daca in functiile d e lideri ocupate azi de acesti politicieni { pe care NOI I-AM ALES } ar fi omul potrivit la locul potrivit si daca i-ar interesa cat negru sub unghie viata alora d e i-au votat ” venitul minim garantat ” ne-ar permite sa traim si noi ca afara insa…probabil ca nu vor asta . Pentru ce sa-i mai intereseze de viata altora cand …ei trebuie sa aiva grije d e viata lor ? Vad ca a duci in discutie Codul Fiscal…pai cand ai vazut dumneata in Romania ca STATUL sa-ti dea ceva c-o mana , fara sa-ti ia inapoi cu doua ??? Spue Codul despre ” munca la negru „…pai cine din cei ce-u visat noaptea si al aplica ziua Codul au fost nevoiti sa lucreze ” la negru ” te-ai intrebat vreodata ? ” Prejudiciul la bugetul de stat – 4 milioane d e euro pe an ” ?!!! Doar atat ??? Pai daca ANAF-ul si-a fi facut treaba vreodata si ar fi colectat de-acolo d e und e trebuia taxele la timp , daca Justitia si-ar fi facut treaba si in loc de pedepse cu suspendare pentru coruptii DOVEDITI ai acestei tari ar fi dictat si confiscarea TOTALA a averii sau…macar 60% din ea….realizezi faptul ca Romania , ca bugetul de stat al Romaniei ar fi avut un venit anual comparativ cu al Elvetiei ???

  Comentariu de Marian | septembrie 11, 2015 | Răspunde

  • Pai, da, adica ei, adica „onor” polticienii nostri, ori sunt incompetenti, ori fura (vezi recenta afacere Oprescu, dar, e adevarat, trebuie sa asteptam sa vedem cum judeca si Curtea unui tribunal), iar cetatenii trebuie sa le plateasca taxe si impozite din ce in ce mai mari?

   Venit minim garantat? Cine ti-l garanteaza?

   Citeste, te rog, o postare mai veche a mea legat de acest subiect:

   Despre ce inseamna o fiscalitate grea…

   E scrisa pe 9 august 2014…

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 12, 2015 | Răspunde

   • Pai…si unde-s neconcordantele dintre cele ce le discutam atunci si cele despre care discutam azi , la un an distanta ? Iti pare cumva ca …mi-am schimbat parerile ? Venitul minim….am auzit ca-i garantat d e catre stat { probabil ca si prin vreun articol din Constitutie } dar , daca ” statul ” spune precum Moromete { ti-aduci aminte ca si atunci l-am citat } : ” N-AM BANI ! DACA N-AM CE-O SA-MI FACI „??? I-ai vazut dumneata d e multe ori pe romani in strada { ca pe aia din Atena } deoarece statul ” n-a avut bani sa le plateasca ” venitul minim garantat ” ? Problema devine „dupa facultati ” dupa cum glasuia feciorul lui Balosu !!! Astia ce s e numesc magistrati si care in mod normal ar trebui sa-i trimeata pe carabusi sa-i adune pe ecscrocii d e tot felul { cu ” facultati „….sau fara , chiar ca n-ar mai conta 😉 } vad ca-s preocupati d e orice altceva in afara de asta si-n plus…chiar daca Romania va ajunge vreodata mai rau decat Grecia…ei au bistari si …cei cu teschereaua plina sint primiti cu bratele deschise oriunde in lume ….si-au dat si ei seama de asta intr-un final 😦 !

    Comentariu de Marian | septembrie 13, 2015

   • Eu nu am vazut in Constitutie ca ar scrie despre un „venit minim garantat”. Spune-mi tu, te rog, articolul din Constitutie care vorbeste despre asa ceva.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 13, 2015

 2. Am spus PROBABIL insa…ce bine ar fi fost sa fie si asta 😉 GARANTAT DE CONSTITUTIE SI PRIN CONSTITUTIE : ABIA ATUNCI AM FI FOST SI NOI PRECUM AIA DIN USA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Comentariu de Marian | septembrie 14, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: