Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Republica Moldova si… spionajul rusesc

Am privit ieri  Jocurile de Putere ale lui Rares Bogdan de la Realitatea. A fost vorba si despre Republica Moldova. Trebuie sa spun ca nu am urmarit de la capat emisiunea. Dar, cred eu, trebuie remarcat un aspect esential care nu a fost definit precis in emisiune. Si anume care ar fi obstacolul principal care blocheaza o apropiere mai mare a Romaniei de Republica Moldova? Pe tema asta s-a mai discutat. Unii, Cristian Preda, daca nu ma insel, spuneau ca principalul obstacol ar fi comunistii si socialistii de acolo. E si nu e asa. La o privire mai adanca asupra realitatilor de acolo s-ar putea sa constatam altceva.

Evenimentele din Ucraina, care au indeparat regimul pro rus al lui Ianukovici, au avut ca efect, pe langa ocuparea ilegala a Crimeii, intensificarea spionajului rusesc in regiune. Nu numai in Ucraina, dar si in Republica Moldova. De fapt, Republica Moldova a fost permanent expusa actiunilor de spionaj ale Rusiei inca de la declararea independentei (27 august 1991). La putin timp dupa acest important eveniment, rusii au orchestrat un razboi civil (1992) si au reusit sa rupa ilegal Transnistria de Republica Moldova, mentinand in autoproclamata republica separatista Armata a XIV-a, in ciuda promisiunilor de retragere a acesteia. O alta victorie a spionajului rusesc s-a intamplat in 1994, cand noul parlament ratifica Tratatul de aderare la CSI, renunta la imnul national „Desteapta-te romane” si instituie „limba moldoveneasca” drept limba de stat, iar prin noua Constitutie din 1994 Transnistria si Gagauzia devin regiuni autonome in cadrul Republicii Moldova. Bineinteles, trebuie amintite si alegerile parlamentare din 1998 si 2001, precum si cele prezidentiale din 2000 care au adus la Putere Partidul Comunistilor din Republica Moldova si pe deja celebrul Vladimir Voronin!

Dar de ce oare au preferat rusii sa rupa Transnistria de Republica Moldova? Pentru ca le convine asa! Transnistria e o zona controlata in exclusivitate de catre Kremlin. Fara doar si poate. Republica Moldova e controlata altfel, fara o forta militara care sa sustina un regim in mod clar pro rus. Rusii controleaza mass-media, sectorul bancar si, poate cel mai important, oamenii politici din Republica Moldova. E adevarat, nu pe toti. Dar o foarte mare parte sunt controlati de spionajul rusesc. Coruptia e doar unul din ingredientele necesare. Rusia nu este interesata in prosperitatea Republicii Moldova, ci doar in controlul de ordin politic asupra acesteia. O Republica Moldova prospera s-ar putea rupe de influenta Rusiei. Evident, unul din obiectivele principale ale spionajului rusesc este ingreunarea relatiilor dintre Republica Moldova si Romania, dintre Republica Moldova si UE, dar mai ales dintre Republica Moldova si NATO!

Nu e greu de vazut si un alt obiectiv urmarit de catre Rusia. Ce se intampla? Kremlinul nu e sigur ca, intr-un final, Republica Moldova nu s-ar uni cu Romania. Cum nu e sigur ca ar putea impiedica un asemenea proces de unificare. Ideea principala este ca daca ar avea loc unirea, la care Rusia s-ar putea sa nu se opuna, ba chiar sa si doreasca lucrul asta, sa aiba oamenii lor acolo pentru a putea desfasura in mod eficace actiuni de spionaj si de influenta pe teritoriul Romaniei. Rusia este foarte interesata de acest lucru, mai ales ca Romania e membra NATO!

Rusia exercita actiuni de presiune, inclusiv economica, asupra Republicii Moldova. Spre exemplu, interzicerea importurilor de vinuri din Republica Moldova pe motivul nereal ca ar fi de „proasta calitate”. Ideea principala este de a arata inclusiv populatiei ca UE nu-i ajuta cu nimic din punct de vedere economic, dimpotriva! Propaganda impotriva UE este condusa profesionist, dar fara prea mari batai de cap deoarece nu intampina o rezistenta pe masura din partea populatiei. Rusii doresc sa faca populatia sa creada ca oamenilor le va fi foarte rau daca Republica Moldova se va integra in UE. Lucrul acesta nu e greu de realizat deoarece peste 60% dintre emigrantii proveniti din Republica Moldova lucreaza in Rusia, majoritatea dintre ei provenind din mediul rural (64,6%). Presiunea politica este exercitata de catre Rusia inclusiv asupra Romaniei, prin Viktor Orban: pretentiile de unire ale Romaniei cu Republica Moldova s-ar putea sa le corespunda pretentiile Ungarei de a avea Ardealul.

Pentru ca Romania sa poata ajuta in mod eficace Republica Moldova nu e de ajuns efortul financiar. Ci trebuie mai ales sa aiba in oamenii politici din Republica Moldova parteneri sinceri, dedicati prieteniei cu Romania si imuni la actiunile de spionaj si influenta efectuate de catre Rusia.

Este de remarcat ca in Republica Moldova nu am vazut o Revolutie Portocalie, apoi o schimbare de regim, cum am vazut in Ucraina. Nici o schimbare de regim, care sa aduca la Putere un regim pro UE si mai ales pro american, cum am vazut in Georgia. In ambele cazuri rusii au reactionat violent, folosind forta armata. Ce s-ar intampla in Republica Moldova daca la Putere ar veni un regim pro american? Ar actiona, oare, rusii cu trupe din Transnistria asupra Republicii Moldova? Sau nu ar proceda asa deoarece Transnistria e deja sub controlul univoc al Kremlinului? Insa influenta Rusiei ramane foarte mare, inclusiv in plan religios. Iata ce aflam din Wikipedia:

„Conform recensământului din anul 2004:

In conditiile in care:

„Conform recensământului (2004), separat în teritoriul controlat de guvernul moldovean și în Transnistria, situația este[92]:

# Naționalitate Republica Moldova  % Transnistria  % Total  %
1. băștinași (declarați Moldoveni 69,62%
declarați Români 1,86%)
2.638.125 77,97 177.888 32,03 2.815.760 71,48
2. Ucraineni 282.406 8,34 160.069 28,82 442.475 11,23
3. Ruși 201.218 5,95 168.678 30,37 369.896 9,39
4. Găgăuzi 147.500 4,36 4.096 0,74 151.596 3,85
5. Bulgari 65.662 1,94 13.858 2,49 79.520 2,02
6. Romi 12.271 0,36 507 0,09 12.778 0,32
7. Alții 36.150 1,07 30.251 5,45 66.401 1,69
8. Total 3.383.332 100 555.347 100 3.938.679 100
Notă:[93]

Populația rusă și ucraineană este concentrată în mediul urban, în special în municipiile Chișinău și Bălți, și în regiunea transnistreană. Ucrainenii sunt majoritari în unele sate din nordul țării. Numărul rușilor a scăzut în 15 ani cu 171.412 persoane sau cu 30,4%.

Harta etnică a Republicii Moldova, conform datelor oficiale ale recensământului din 2004 din Republica Moldova și autoproclamata RMN

Etnicii găgăuzi reprezintă 4,4% din numărul populației, în creștere cu 0,3% față de 1989, fiind al patrulea ca și dimensiune grup etnic din țară. Găgăuzii unicul grup etnic din Moldova care dispune de o autonomie administrativ teritorială (UTA Gagauz-Yeri), în care locuiesc 86,7% din cetățenii găgăuzii. Limba găgăuză este utilizată ca limbă vorbită în familie de 54% din populația autonomiei.[94]

În Moldova locuiesc cca. 12,300 de cetățeni romi (2004), reprezentând 0,4% din populație. Conform unor surse populația romă ar fi mai numeroasă de la 15,000 până la 20,040, precum susțin unii lideri ai comunității rome. În același timp, nu există date exacte care să confirme faptul că numărul populației roma este mai mare decât cel prezentat în datele oficiale.[95]

La recensământul din 2004,[96] 60% din cei 3.383.332 de locuitori ai Republicii Moldova (fără regiunea nistreană) au declarat limba moldovenească ca limbă maternă, limbă neexistentă, și că aceasta este limba în care vorbesc de obicei; 16.5% din locuitorii statului au afirmat că au limba română ca limba maternă și că aceasta este limba în care vorbesc de obicei.[97].

Majoritatea rușilor, ucrainenilor, găgăuzilor și bulgarilor au indicat ca limbă maternă una singură, respectiv limbile rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară. Limba rusă este considerată neoficial limba de comunicare interetnică, iar fiecare al doilea ucrainean, fiecare al treilea bulgar și fiecare al patrulea găgăuz au declarat că vorbesc de obicei limba rusă. Doar 5% din moldoveni au declarat că vorbesc de obicei limba rusă.

380.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au declarat limba rusă ca limbă maternă, peste 500.000 persoane declară rusa ca limba pe care o folosesc de obicei, indiferent că se declară moldoveni (români), ucrainieni, găgăuzi, români sau bulgari. În comparație cu recensământul din 1989, folosirea zilnică al limbii ruse a scăzut semnificativ din cauza emigrației multor ruși din Republică, precum și din cauza diminuării politicii de rusificare, în administrație fiind mult mai mulți vorbitori de limbă română (« moldoveni »/« români»).”

O asemenea situatie impiedica buna desfasurare a unei relatii de ajutor a Republicii Moldova din partea Romaniei. Dar blocajele sunt in cea mai mare parte la nivel politic. Spionajul rusesc a dobandit inca o victorie la alegerile parlamentare din 2014. Rusii, se pare, au renuntat la comunisti in favoarea socialistilor, desi comunistii au obtinut si ei un procent mare (17,48%). Partidul socialistilor castiga alegerile cu un procent de 20,51%!! Acest partid, cu Igor Dodon presedinte:

„Pledează pentru federalizarea Moldovei, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală și Uniunea Euroasiatică și denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.[1][2][3][4][5][6][7]” […]

În noiembrie 2014 Valentin Crîlov l-a acuzat pe Igor Dodon că ar fi instrument al unor scenarii care pot provoca vărsare de sânge în Republica Moldova și în regiune, precizând că „Partidul Socialiștilor” a ajuns în serviciul altei țări, transformându-se într-un instrument politic al acesteia, și atentează la stabilitatea, pacea și însăși existență Republicii Moldova și o face în baza resurselor financiare extraordinar de mari, proveniența cărora naște îndoieli rezonabile. El a mai accentuat:[12][13]

„Vreau să fiu înțeles corect: eu sunt etnic rus, dar țara mea natală este Republica Moldova, de aceea nu vreau ca țara mea să fie atrasă în jocuri atât de periculoase, cum o face etnicul moldovean Igor Dodon.” […] (sursa: Wikipedia)

Romania trebuie sa militeze activ pentru intarirea democratiei in Republica Moldova si sprijinirea din rasputeri a partidelor pro romanesti si pro europene: Partidul Liberal Democrat din Moldova si Partidul Liberal. Acesta e un lucru esential care trebuie facut. Sa nu uitam ca Rusia poate pregati inclusiv provocari periculoase si nu pot sa nu ma gandesc la o actiune a Rusiei atunci cand ma gandesc la Antifa. Combaterea influentei Rusiei se poate realiza in primul rand politic. Trebuie denuntate manipularile pe care le face Rusia si agentii sai de influenta. Lucrul acesta este dificil deoarece tentaculele spionajului rusesc, am impresia, ating si cele doua partide pro romanesti si pro europene. Dupa parerea mea, SIE trebuie sa actioneze impotriva unui asemenea fenomen, care poate aduce atingere inclusiv intereselor Romaniei. Republica Moldova trebuie sa aiba prin aceste doua partide o optiune clara si ferma pentru UE si NATO, care sa fie exprimata cu tarie in societate. Lucrul acesta nu este posibil daca acestea sunt vulnerabile la tentaculele spionajului rusesc si, in consecinta, la influenta Rusiei. Trebuie neaparat ca aceste doua partide sa ia atitudine impotriva cazurilor de coruptie si impotriva partidelor si liderilor politici care primesc sume enorme nu se stie de unde dar promoveaza in Republica Moldova interesele Rusiei. De unde are, de pilda, Igor Dodon acele „resurse financiare extraordinar de mari„? Trebuie aratat cu tarie ca mentinerea Republicii Moldova sub influenta Rusiei nu e de bun augur pentru Republica Moldova, ci o „solutie” pentru saracirea in continuare a tarii, lucru ce convine Rusiei.

Update – Decretul semnat de Putin…

Gandul

Vladimir Putin a semnat un decret prin care se stabileşte distrugerea alimentelor venite din Europa

Se arata ca:

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care cere distrugerea tuturor alimentelor venite din Europa în ciuda interdicţiilor puse pe importul de produse occidentale.

Vladimir Putin a semnat săptămâna aceasta un decret prin care se cere „distrugerea” tuturor alimentelor aduse în ţară în ciuda interdicţiilor puse pe importurile de produse occidentale, scrie Business Insider.

Aceste interdicţii au făcut parte dintr-o serie de măsuri instituite în anul 2014 ca răspuns la sancţiunile statelor vestice impuse asupra Rusiei în urma crizei din Ucraina. Ele au avut un impact major asupra vieţilor cetăţenilor ruşi care obişnuiau să fie mari consumatori de bunuri europene.

Decretul lui Putin va intra în vigoare pe data de 6 august. „Bunurile agricole, materiile prime şi alimentele provenite dintr-un stat care a luat decizia de a introduce sancţiuni economice împotriva entităţilor ruse şi/sau a indivizilor sau care s-a alăturat unei astfel de decizii, şi care au fost interzise pentru importul în Federaţia Rusă,…trebuie distruse”, se explică în acest decret potrivit Moscow Times.

Sancţiunile împotriva Rusiei şi cele impuse de Rusia statelor occidentele nu au afectat doar locuitorii acestei ţări. Multe dintre ţările europene care erau mari exportatoare pe piaţa rusească au fost afectate.”

O masura halucinanta! Greu de inteles… Pentru ce? Pentru ca sa infloreasca piata neagra? Stimuleaza contrabanda? Antioccidentalismul lui Putin atinge cote patologice! Astfel de masuri ar trebui sa determine UE si SUA la regandirea unor politici… Ma gandesc in special la cele economice. Dar, pe de alta parte si nu mai putin important, trebuie vazut ce inseamna in plan politic astfel de masuri. Ce anume urmareste Putin? Inrautatirea relatiilor cu Occidentul? Aceasta masura de ostilitate evidenta fata de UE trebuie neaparat analizata de catre Comisia Europeana, care ar trebui sa ceara Rusiei explicatii. Sanctiunile impuse Rusiei nu au fost fara temei. Rusia a incalcat tratatele internationale la care era parte. O masura simetrica era de asteptat: interzicerea importurilor de produse occidentale. Insa aceasta masura, care cere si distrugerea unor produse occidentale inofensive, depaseste o anumita limita de conduita in relatiile internationale ale unei tari. Totusi, UE nu poate sta insensibila, fara reactie, in fata unei astfel de masuri belicoase din partea Rusiei.

De asemenea trebuie evaluat exact care e pericolul de ordin militar pe care il reprezinta Rusia pentru Europa. La ce ne putem astepta? In orice caz NATO trebuie sa fie gata pentru orice surpriza din partea Federatiei Ruse. Ar trebui luate masuri si marite efectivele NATO la frontiera estica a UE.

Putin se contrazice pe sine:

Putin critică Europa pentru lipsa de independenţă: ”Dacă vrem să discutăm cu partenerii noştri europeni, trebuie să mergem la Washington”

Se arata ca:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a deplâns, într-un interviu acordat Radio-televiziunii elveţiene (RTS), publicat luni pe site-ul acesteia, lipsa de „independenţă” a Europei faţă de Statele Unite, potrivit AFP.

Întrebat despre eventualitatea unui nou război în Europa, Vladimir Putin a răspuns: „Sper că nu, dar ne-ar plăcea să vedem Europa manifestându-şi mai mult independenţa şi suveranitatea”.

În ce priveşte Franţa şi legăturile cu NATO, liderul de la Kremlin a adăugat că „este un pic curios dacă, pentru a discuta probleme interne cu partenerii noştri europeni, trebuie să mergem la Washington”.

În acest interviu acordat sâmbătă la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a criticat rolul jucat de Statele Unite în cursa înarmării, dar şi acţiunea acestora împotriva FIFA pe care o consideră „inacceptabilă”.

„Relansarea” cursei înarmării „a fost provocată de Statele Unite, datează de la ieşirea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul rachetelor antibalistice. Acest tratat era piatra de temelie a oricărui sistem internaţional de securitate”, a acuzat el.

În ce priveşte scandalul care zguduie FIFA, declanşat de Statele Unite, Vladimir Putin a acuzat Washingtonul că a acţionat pentru propriile interese.

„Statele Unite au candidat pentru a găzdui Cupa Mondială din 2022. Cel mai apropiat aliat al lor din Europa, Marea Britanie, a candidat pentru 2018. Iar această luptă împotriva corupţiei, aşa cum are loc, mă face să mă întreb dacă nu este o continuare a luptei pentru campionatele mondiale din 2018 şi 2022”, a subliniat preşedintele rus.

„În niciun caz, o ţară, mare sau mică, nu se poate deplasa prin lume şi reţine pe cine îi place să aducă în închisorile sale”, a adăugat el.

În mai la Zurich, şapte oficiali cu rang înalt ai FIFA au fost reţinuţi şi trimişi în arest, la cererea Statelor Unite, care au deschis o procedură judiciară contra lor, suspectându-i de corupţie.

În legătură cu ascensiunea unor partide de extremă-dreapta din Europa, ai căror lideri susţin politica promovată de el, Vladimir Putin a răspuns: „În lume şi în ţările europene, observăm schimbări tectonice în rândul opiniei publice. Şi aceasta în direcţia unei apărări sporite a intereselor naţionale”, scrie Agerpres.”

Si atunci de ce aceasta ostilitate fata de Europa? Pentru ca, practic, Putin obliga Uniunea Europeana la regandirea politicilor si relatiilor sale cu Federatia Rusa. Inseamna ca trebuie politici noi, adecvate masurilor luate de Vladimir Putin impotriva Europei. Uniunea Europeana a urmarit o relatie constructiva cu Rusia. Decretul pe care l-a semnat liderul de la Kremlin urmareste ceva contrariu.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iulie 31, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 comentarii »

 1. Mai ramane doar ca Vladimir Putin sa dea un Decret si-n urma acestuia , TOATE CARTILE OCCIDENTALE , scrise d e autori occidentali , sa fie arse in Piata Rosie ! In privinta alimentelor din occident…te anunt cu placere ca , inainte cu cateva zile de inceputul Crizei Rachetelor si-a Blocadei incepute de USA impotriva Cubei , J.F. Kennedy a solicitat secretarului sau personal , sa-i faca un stoc de trabucuri cubaneze . Chestie absolut verificabila si adevarata , povestita de catre Hennry Kissinger la multi ani de la acele evenimente . Si astazi exista inca la Memorialul JFK de la Casa Alba ceva trabucuri din acea perioada , ca nu le-o fi fumat Clinton si Monica pe toate 😉 !!!

  Comentariu de Marian | august 1, 2015 | Răspunde

 2. Interesan articolul alora de la „Gandul ” insa , n-ai observat ca inclusiv la noi exista astfel d e practici in a scapa de unii tipi ce devin „suparatori ” la un moment dat ? Din sfera „serviciilor ” nu se iese decat cu picioarele inainte { iar chestia asta o stiu si copii de gradinitza…macar din filme 😉 } , iar cei c e ” dau din casa ” , sunt atentionati inca din momentul in care semneaza contractul de angajament ca , se poate intampla orice daca …. Doar Mihai Pacepa , se zice c-ar supravietuii …inca 😉 si sa nu-l uitam pe Traian Basescu fireste , ca-i „mai apropiat de zilele noastre 🙂 🙂 😉 !

  Comentariu de Marian | august 2, 2015 | Răspunde

 3. Ce-ar fi să-i lăsăm pe reuşi să-şi vadă de treaba lor şi noi să ne vedem de ale noastre !
  Un documentar excepţional !

  Comentariu de Radu Humor | august 2, 2015 | Răspunde

  • Da, interesant documentarul!
   Conceptul de datorie se bifurca, si anume:
   – datoria in moneda straina si
   – datoria in moneda proprie

   Periculoasa poate fi datoria in moneda straina. Cea in moneda proprie poate conduce, cum e spre exemplu in United States, la cresterea plafonului de indatorare, dar nu e atat de periculoasa ca si prima. Se lasa cu contre politice intre republicani si democrati de ies scantei!

   Un alt lucru ce trebuie subliniat este avantajul monedei proprii. Grecia, spre exemplu, si-ar fi putut devalorioza moneda proprie, daca ar fi avut-o, castigand astfel in competitivitate, lucru pe care l-au facut si alte state in situatii de acest gen si au avut succes.

   Despre euro si Zona Euro, va recomand sa cititi:
   https://motanulfilozof.wordpress.com/2013/05/16/despre-euro-si-zona-euro/

   Apropo de rusi, stiti ce e interesant…? Se zice ca, intr-o discutie libera, Brejnev i-ar fi spus lui Ceausescu: „Sa nu faci datorii mari”. El nu a spus ca e rau FMI sau ca e bun FMI, ca e rau neoliberalismul sau ca e bun neoliberalismul. Ci a spus: sa nu faci datorii mari. Ca a avut dreptate, sigur ca da… Insa ceea ce a spus el mai spune ceva: sa le faci inteligent!! Asta e arta! Nimeni nu spune sa nu te imprumuti deloc in moneda straina. Insa datoria trebuie facuta inteligent in sensul ca aceasta trebuie sa produca valoare, atunci e bine si pentru popor. Dar daca faci datorii care sa aiba, in final, efectul sa te impovareze, ce ai facut? Evident, ai inrautatit situatia si se vede, din pacate, in cazul Greciei. Ce inseamna, deci, sa le faci inteligent? Inseamna ca, prin aceste datorii, sa folosesti acesti bani spre a mari productivitatea. Si citez din interviul acordat de Milton Friedman pe care l-am evidentiat in postarea mea Despre euro si Zona Euro (sa invatam si sa retinem!):

   John Hawkins: Daca euro va inlocui dolarul, ca mediu de schimb, daca fiecare (toata lumea) va cumpara si va vinde bunurile sale in euro si nu in dolari, va avea lucrul acesta un impact asupra economiei Statelor Unite?

   Milton Friedman: Succesul Statelor Unite va depide de cat de mult va produce acasa, cat de mult va vinde peste hotare, ce cumpara din afara. Este mai putin importanta denominarea in dolari sau euro.”

   Deci succesul depinde de cat de mult vei produce acasa, cat de mult vinzi peste hotare, ce cumperi din afara. Este mai putin importanta denominarea in dolari sau euro!

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2015 | Răspunde

   • Si mai interesant este faptul ca , imediat dupa ’90 „elitele ” noastre prospat recunoscute , in genul lui Petre Roman , Mishu Negritzoiu , Mircea Cosa , Florin Georgescu , Theodor Stolojan si….fireste Mugur Isarescu , sustineau exact contrariul acelui sfat pe care Leonid Brejnev ai daduse lui Ceausescu…prafu’ sa se-aleaga de amandoi si d e toti cei pe care i-am enumerat mai inainte ;-( !!! Sustineau pur si simplu ca { iar romanii prosti i-au crezut ca de , tipii „aveau facultati ” vorba feciorului lui Balosu 😉 } , o tara ce n-are creditori , adica DATORII 🙂 , nu poate exista in noul concert global spre care se indrepta { asa sustineau tipii } Romania cu oamenii ce traiau aici cu tot ! Printre putinii ce sustineau si incercau s a demonstreze contrariul se afla culmea , Nicolae Vacaroiu insa …a fost repede pus la colt cu eticheta de …ETATIST 😉 fireste tot d e catre Petre Roman care s-a si grabit sa caute creditori pentru a ajuta la …dezvoltare a tarii si a industriei care era , ” un morman d e fiare vechi ” ! Teoria exprimata d e catre Milton Friedman sta la baza economiei si , mai nu stiu cand ma laudam cu chestiile alea pe care le invatasem cu foarte mult timp in urma , adica cam tot ce mai tineam minte din toata economia politica invatat vreodata : marfa comandata , livrata si….gologanii incasati , asta-i economie d e piata si doar pe asta s e bazeaza din toate timpurile . Omule…ce parere ai de astia doi Ponta si Johannis ? Dupa stiinta dumitale , cunosti inca vreun caz d e Prim -Ministru in functie , care sa-si abandoneze treburile guvernului sau si …sa plece aiurea-n tramvai prin lume si chiar nimeni sa n-aiba nimic d e obiectat ? Tot asa , dupa stiinta dumitale…teutonul …chiar isi indeplineste atributiile constitutionale prevazute in fisa postului sau de Presedinte al Romaniei in situatia in care , desii n-a excelat prin ceva din 14 Noiembrie incoace umbla si asta brambura prin lume ? Mai sunt de astfel d e cazuri sau la noi este o exceptie ? Si inc-o intrebare : cum este posibil ca dupa 14 Noiembrie 2014 – in situatia in care toata lumea a vazut cum au procedat britanicii ce-au candidat in UK -Ponta sa scada in sondaje cu doar cateva procente mai ales dupa escapadele in Dubai sau aiurea iar Johannis…cam la fel desii tipul …chiar n-a facut nimic ca sa merite acel ” sprijin popular ” , n-a facut altceva decat sa …viziteze locuri ??? Scoate-ma rogu-te , din acesta dilema !

    Comentariu de Marian | august 3, 2015

   • Dar sa stii ca Romania nu a avut datorii publice mari pana la aparitia crizei economice in 2008.

    Bine, acuma nu stim daca intr-adevar si-a abandonat treburile…

    Dar tu ce crezi: „teutonul …chiar isi indeplineste atributiile constitutionale prevazute in fisa postului sau de Presedinte al Romaniei”? Ai putea sa-mi dai un exemplu ca nu si le indeplineste?

    Pentru ca nu s-a atins de salarii, pensii. Somajul e scazut. N-a facut nicio reforma. Ar putea fi posibile explicatii. Tu ce zici?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2015

 4. Somaj scazut ??? Glumesti nu ? Pai…ai uitat ca-i inca vara ? Ai uitat ca majoritatea celor ce-s azi someri isi fac lucrarile agricole pe-acasa , pe la tzara pe unde-si au cate-o bucatica d e pamant si cine n-are …lucreza pur si simplu la negru iar tinerii – cei ce-au absolvit cu chiu cu vai liceul , cu sau fara BAC – s-au carat pe litoral unde presteaza munci sezoniere ? Ai rabdare sa vina toamna si-ai s a vezi , ce cozi s e vor forma pe la ANOFM ! Vrei sa-ti dau ” un exemplu ca nu si le indeplineste ” ? Chiar nu pot intelege cum poate devenii cineva tata , dar pe bune nu doar asa de ochii lumii , in situatia in care el este plecat la mama dracului iar sotia sa este…singura acasa . Ce , parerea dumitale este ca….prin acele preumblari teutonul ” face legaturi d e prietenie cu alte popoare ” ? Eu sincer sa fiu…chiar n-am aceasta impresie . In vreme ce astia doi { nu doar ei ci…cam majoritatea „clasei politice ” , cu cateva exceptii 😉 ce-s ” de serviciu ” pe langa unele televiziuni } umbla brambura…in tara s e intampla …tot ceea ce vedem la stirile d e zilnice de la TV .Pai…Victor Orban…vine la ” scoala d e vara ” a UDMR si face ce vrea muschii lui , spune ce vrea gura lui iar Presedintele si Prim Ministrul …. viziteaza locuri ! In justitie bunaoara , orice magistrat { fie el procuror sau judecator } face ce-i da prin cap in aplicarea unei legi iar astia…se preumbla prin lume ca si cum totul ar fi OK ! Cazanciuc este in continuare ministru de justitie chiar daca-i mai nou membru cu acte in regula al UNPR iar Udrea si Basescu { adica ceea ce romanii au identificat ca fiind sursa tuturor relelor din aceasta tara desii…ei i-au ales } zburda linistiti in ciuda spumelor pe care le fac aia d e la Antena 3 ? Si nu doar ei fireste . Nenorocitul ala d e Cod Fiscal…aprinde capetele romanilor impartindu-i in doua cete { in smintiti si in misei } nimeni nemaiintelegand nimic …daca-i bun sau nu acel cod iar astia….se vantura prin lume ?!? Asta oare o insemna oare ca , totul este OK si ca…merge treaba in Romania , ” economia duduie ” ??? Cum de poti spune ca nu si-au ” abandonat treburile ” in astfel d e situatii ? Insasi amicul dumitale Milton Friedman , avertiza asupra faptului ca , criza inca n-a trecut in ciuda semnalelor optimiste date de catre unele entitati politico-financiare si ca este posibil s a revina cu si mai mare forta iar Spania , Portugalia si Italia s a urmeze scenariul grecesc . Pai si-atunci , in situatia in care sti precis cati romani muncesc si traiesc in acele tari , tipi ce…s-ar putea sa-ti fie trimesi ramburs tu , vizitezi ? Romania a scapat de efectele crizei grecesti datorita faptului ca , inca n-a adoptat moneda unica insa aici TOTUL se plateste in acea moneda . Deci , d e criza inca n-am scapat insa….ne preumblam fie pe la Miami , fie prin Spania pe banii…babachii !!!! Am aflat mai zilele trecute faptul ca , un membru marcant { o femeie } a Parlamentului Australian a demisionat in urma acuzei c-ar fi folosit un helicopter platit din bani publici pentru…niste deplasari mai rapide …unde avea femeia nevoie . Mai mult decat atata , si-a luat si angajamentul de-a returna sumele cheltuite de stat , din banii contribuabilior cu tot cu dobanzile aferente . Aia din UK , n-a fost de-ajuns c-au demisionat din functii …acum dau socoteala pentru fiecare schiling , pentru fiecare penny pe care l-au folosit in campanie . La noi…nu s e intampla nimic din toate acestea insa….Presedintele si Prim Ministrul …..se relaxeaza plimbandu-se pe aiurea prin lume 😦 ! Oare sa astept si eu tot toamna , ca sa vad oarece miscare in sensul celor prezentate mai sus ?

  Comentariu de Marian | august 4, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: