Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

„Clasicul” 3,3%

Ziare.com

Prognoza buna pentru Romania: Crestere economica de 3,3% in acest an

Se arata ca:

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus prognoza privind cresterea economica a Romaniei in 2015 si 2016, la 3,3% si, respectiv 3,4%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2015 – 2018 – varianta de primavara.

Anterior, in prognoza din iarna, CNP previziona un avans al PIB de 2,8% pentru 2015.

Potrivit sursei citate, Produsul Intern Brut se va ridica in 2015 la 701 miliarde de lei, iar in 2016 la 742 miliarde de lei. Pentru 2017, CNP prevede o crestere economica de 3,7%, iar pentru 2018 de 4%.

Banca Mondiala, optimista: Romania va devansa alte economii europene in urmatorii ani

Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca, in acest an, consumul final va creste cu 3,1%, iar in 2016 cu 3,3%, consumul individual al gospodariilor se va majora cu 3,2%, respectiv cu 3,4%, iar cel colectiv efectiv al administratiei publice cu 1,4% si, respectiv cu 3%.

Potrivit datelor publicate pe 13 mai de Institutul National de Statistica, Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 1,6% in termeni reali in primul trimestru din acest an fata de trimestrul IV din 2014, iar comparativ cu perioada similara a anului trecut a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier.

Fondul Monetar International a revizuit in crestere la 2,7% estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in acest an, potrivit raportului World Economic Outlook publicat, in 14 aprilie, de institutia financiara internationala.

In raportul publicat in toamna anului trecut, FMI estima o crestere de 2,4% pentru economia romaneasca in 2015. In ceea ce priveste estimarile pentru 2016, FMI prognozeaza ca economia romaneasca va inregistra un avans de 2,9%, peste cel de 2,5% prognozat in luna octombrie a anului trecut.

Prognoza spectaculoasa pana in 2018, pentru Romania: Evolutia salariilor

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie.

De asemenea, Banca Mondiala se asteapta ca economia Romaniei sa inregistreze o crestere a Produsului Intern Brut de peste 2,4% in 2015, gratie cererii solide a consumatorilor, revenirii treptate a investitiilor si cresterii exporturilor, potrivit Financial Times, care a consultat un raport cu cele mai noi estimari ale Bancii Mondiale.”

Prognoza de primavara: PIB revizuit in jos, cresterea revizuita in sus

Se arata ca:

Urmare a celor mai recente masuri ale guvernului in functie si ale raportarilor semnal ale INS, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus cresterea economica pe acest an, dar a redus, totodata, nivelul estimat al PIB, exprimat atat in lei cat si in euro.

Concret, in loc de 2,8%, cresterea economica ar urma sa ajunga la 3,3%.

Prognoza buna pentru Romania: Crestere economica de 3,3% in acest an

In schimb, nivelul PIB a fost ajustat de la 705 miliarde de lei la 701 miliarde, respectiv de la 158,1 miliarde de euro la 157,2 miliarde.

Toate ritmurile de crestere pe domenii de activitate au fost modificate semnificativ in sus in prognoza de primavara fata de prognoza de iarna.

De remarcat ritmul destul de robust pe care se conteaza in domeniul constructiilor, dar, mai ales, dublarea ritmului de crestere din agricultura. Asta in pofida conditiilor meteo favorabile din 2014.

Mai mult, avansul formarii brute de capital fix a fost si el revizuit de la +4% la +5%, ceea ce nu poate decat sa ne bucure daca se va dovedi adevarat. In schimb, ritmul de crestere al impozitelor nete pe produs (cealalta componenta care intra in calculul PIB alaturi de valoarea adaugata bruta) a fost redus de la 2,6% la 2,0%, ceea ce explica diminuarea in valoare nominala a PIB pe 2015.

Situatia arata bine si pe partea de consum, unde ritmurile estimate au fost crescute pe toata linia intre prognoza de iarna si cea de primavara. Atat gospodariile, cat si administratia publica au primit o „bonificatie” de patru zecimi de punct procentual.

Citeste mai multe despre prognoza de primavara pe Curs de guvernare

De ceva vreme incoace cresterea economica a tarii este cam de 3,3% din PIB, ceea ce, de fapt, inseamna 2,7-2,8%. Pe de o parte e bine: economia romaneasca pare a incepe sa se invioreze. Este adevarat ca avem nevoie de crestere economica, fara indoiala. Insa dupa cum usor se poate constata, cresterea este, ca sa zic asa, controversata de vreme ce cresterea economica e revizuita in crestere, dar, in schimb, PIB-ul e revizuit in scadere!

Pe de alta parte, nu e bine! Si anume pentru ca aceasta crestere de 3,3% este, in realitate, una destul de modesta. Si PIB-ul Romaniei este destul de modest fata de tarile avansate din Vest, dar, din cate am inteles eu, tara noastra, ca tara emergenta, ar fi trebuit sa aiba o crestere de peste 4% din PIB cel putin. Dupa parerea mea, o asemenea crestere, de 4-5% din PIB, poate fi considerata semnificativa pentru dezvoltare.

Efectul acestei cresteri economice este de a avantaja actuala Guvernare Ponta care, atunci cand vor fi alegeri, la anul, va fi comparata de  catre electorat cu Guvernarea Boc, cea care a taiat salarii si pensii si cand nici nu se pomenea de crestere economica. Acest 3,3% are darul de a-l face pe Ponta sa stea cat se poate de linistit si sa astepte increzator alegerile. Sigur, domnia sa are probleme pe la DNA, dar nu discut acum despre acestea. Ponta are nevoie sa arate poporului ca e crestere economica, nivelul acesteia nefiind prea important pentru scopurile electorale ale PSD. Cu alte cuvinte, scopul este ca PSD sa poata spune oricand: „Avem crestere economica!”, ca dupa aceea sa valorifice electoral acest lucru.  Ca investitiile au ajuns la un minim istoric, asta are mai putina importanta pentru PSD la ora actuala.

Acestea sunt aspecte politice si PSD cauta sa valorifice la maximum orice avantaj. Problema esentiala este ca aceasta crestere este, totusi, prea mica, iar volumul investitiilor trebuie sa creasca semnificativ in tara noastra. Apropo si de aspectul politic insa, mi s-a parut foarte interesant acest articol al D-lui. Lucian Isar:

Mineriada dlui. Iliescu vs Mineriada dlui. Ponta

Se arata ca:

„Ambele mineriade au avut menirea de a mentine statul capturat si economia inchisa. Ambele mineriade au avut ca rezultat amanarea investitiilor localilor si strainilor in economie. Ambele au abuzat de “tehnologie” inclusiv propagandistica de inspiratie estica.

Unii copartasi au bifat ambele mineriade. Probabil pentru a asigura transferul de know-how intre generatii.

Dl. Iliescu avea dreptate cand spunea ” ce ati fi fost voi daca nu eram eu”. A nimerit sensul corect atat la nivel personal pentru grupul de copartasi la mineriadele din ’90 precum si la nivel global: Romania ar fi fost avansata precum Polonia daca nu ar fi cazut in sfera de influenta rusa, garantata prin dl. Iliescu.

In cazul mineriadei dlui. Iliescu, mineriada l-a pastrat la butoane dar a distrus optimismul investitional post revolutie pentru circa 7 ani (cam pana cand urmatorul presedinte a decis schimbarea unui sef de serviciu de informatii copartas).

Minerii folositi de dl. Iliescu au platit economic cu varf si indesat faptul ca s-au lasat prostiti.

Mineriada dlui. Ponta este realizata tot prin manipularea unei mase de manevra cu putere de a mentine statul capturat, parlamentarii cu sensibilitate la noile coduri si la scutul de la Deveselu.

Mineriada dlui. Ponta este in plina desfasurare.

Investitorii asteapta deja de 2 ani un semn de diminuare a capturii statului.

Va mai dura inca 5 ani efectul mineriadei actualului emanat al dlui. Iliescu?”

Interesanta e o comparatie intre Romania si Polonia dupa outlook-ul FMI – aici. Diferente, desigur, sunt. In favoarea Poloniei, la unii parametri economici. Trebuie subliniat ca Romania avanseaza din punct de vedere economic, cu toate dificultatile intampinate in ultima vreme. Cu toate acestea rezultatele sunt inca slabe, cum spuneam si mai sus. Totusi, ele exista – nu putem face abstractie de asa ceva. Care va fi replica PNL-ului? Si ce plan are PNL pentru a accelera cresterea economica si pentru a se face mai multe investitii. Cum vede cresterea investitiilor publice? Sau, in eventualitatea in care ar veni la guvernare, va fi una de tip Boc… ?

Un alt lucru foarte important…

… este ceea ce semnaleaza D-na. Andreea Paul pe blogul dansei:

Vom vedea banii de la Rompetrol la Sfântul Așteaptă!

Se arata ca:

„PNL cere înfiiințarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a verifica modul în care  Guvernul  Ponta a apărat interesele  naționale în ceea ce  privește recuperarea  celor 600 milioane de  dolari datorii de la Rompetrol. Solicitarea a fost semnată de 95 de parlamentari de la grupul parlamentar al PNL, deputați DP, deputați PC-PLR și deputați neafiliați aparținând PSRO.

Adresez public patru întrebări de interes național:

1. De ce statul român nu a încasat niciun leu din datoriile Rompetrol sub Guvernul Ponta?

2. Cum au votat reprezentanții statului roman în AGA a Rompetrol când s-a luat decizia intrării în insolvență?

3. Care sunt companiile îndatorate statului român care vor beneficia de același tratament și mecanism de ștergere a datoriilor?

4. De ce prim-ministrul Victor Ponta nu a salvat Oltchim și un oras întreg, Râmnicu Vâlcea, în același fel în care a procedat cu Rompetrol? Oltchim are o poziție strategică și e o industrie aducătoare de profit. Cele 600 de milioane de dolari datorii încă neîncasate de la Rompetrol ar fi fost suficiente pentru salvarea Oltchim.

Ucenicul Ponta își depășește maestrul Năstase în escrocheria Rompetrol.

Orice deținător vremelnic de vreo funcție publică este obligat să apere interesul statului înainte de orice. În problema Rompetrol, prim-ministrul Victor Ponta și echipa desemnată pentru negociere, în cunoștință de cauză, ilegal și mințind de mai multe ori, nu au apărat interesul statului român. Rezultatul acestui comportament îl cunoașteti: statul român nu a încasat niciun leu din datoria de 516 milioane de euro, adică aproape 600 de milioane de dolari.

Minciuna prim-ministrului Victor Ponta prin care a încercat să acopere această nemernicie, și anume crearea fondului de investiții, s-a dovedit un fum în ochii tuturor. Românii nu au văzut niciun ban din fondul de investiții de 1 miliard de dolari promis.

Ceea ce nu i-a în calcul prim-ministrul Victor Ponta în tot comportamentul său este că minciuna are picioare scurte. Mai devreme sau mai târziu, orice nemernicie iese la suprafață. Acum se dovedește a fi cazul Rompetrol. Pe fond, avem un Guvern incompetent și incapabil să ia deciziile necesare pentru o bună guvernare, avem un Guvern penal, care are în frunte un prim-ministru urmarit penal.

Reamintesc că această companie, Rompetrol, a fost avantajată de două ori în 10 ani, de către prim-miniștrii Adrian Nastase și Victor Ponta. De aceea am numit-o în plenul Parlamentului ‘escrocheria deceniului Năstase-Ponta’.

Să facem o scurtă istorie:

În septembrie 2003, datoriile Rompetrol către statul roman se ridicau la 570 de milioane de euro din neplata impozitelor și taxelor.

Prim-ministrul Adrian Năstase a luat decizia să transforme aceste datorii în obligațiuni, în 2003, prin lege.

În august 2010, cu 20 de zile înainte de împlinirea termenului de 7 ani pentru răscumpărarea obligațiunilor sau pentru conversia lor în acțiuni, Rompetrol a înțeles să achite o tranșă de 54 de milioane euro din datoria inițială. Astfel, a rămas în discuție o datorie nerăscumparată de statul roman de 516 milioane euro, adică aproape 600 de milioane dolari.

Pe baza Codului de procedură fiscală, în septembrie 2010, ANAF a impus măsuri asiguratorii pe bunurile și acțiunile societății. Rompetrol a atacat decizia în instanță la Tribunalul Constanța.

Prim-ministrul Victor Ponta a renunțat la judecată, la aceste litigii ale statul român pentru recuperarea datoriilor de la Rompetrol prin suspendarea procesului cu câteva zile înainte de decizia definitivă a instanței. Cum a făcut asta? Semnând un memorandum în februarie 2013 în numele Guvernului PSD cu Rompetrol Grup prin care accepta ca statul român să nu mai încaseze aproape 600 de milioane de dolari, contra unei ‘promisiuni’ de investiții de un miliard de dolari, de la bun început fantasmagorice și fără nicio clauză punitivă.

Timp de un an, Guvernul Ponta s-a chinuit să dea cât de cât o formă legală memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunța la recuperarea creanței de aproape 600 milioane de dolari.

Mai întâi a încercat să forțeze Parlamentul să voteze o lege, diluând responsabilitatea guvernamentală printr-o lege dată cu dedicație pentru o tranzacție comercială. Această tentativă a fost contestată la Curtea Constituțională și declarată neconstituțională.

Mai tineți minte cum ne spunea Victor Ponta că cei care contestă legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, “unui mare proiect de investiții”, în realitate o mare escrocherie PSD.

Asa se face că memorandumul a fost aprobat în ianuarie 2014 printr-o Hotărare de Guvern și nu prin lege în Parlament.

Repet, în ianuarie 2014, Guvernul PSD condus de Victor Ponta a șters efectiv o datorie a Rompetrol Group către statul român de circa 600 de milioane de dolari.

De atunci, a trecut un an și jumătate. Singurul efect al memorandumului a fost că Rompetrol a scăpat de litigiile cu statul a căror miză erau cele 600 milioane dolari. În rest, statul nu s-a ales cu nimic: nici cu cedarea unor acțiuni contra a 200 milioane de dolari, nici cu fondul de investiții de 1 miliard de dolari. Din contră, statul român a pierdut șansa de a recupera cele 600 milioane dolari, în pofida declarațiilor pozitive de intenție ale KazMunaiGaz care au anuntat public că sunt dornici să acopere o parte bună din gaură.

Memorandumul a fost atât de prost făcut de către Guvernul Ponta încât nu prevede vreun termen ca acționarul majoritar al Rompetrol – KazMunayGaz din Kazahstan – să-și îndeplinească promisiunile și nici vreo clauză sancționatorie în cazul nerespectării acestor angajamente.

Anul acesta, la sfârșitul lunii mai, Rompetrol a cerut intrarea în insolvență. Au fost refuzați de Tribunalul București în primă instanță. Dacă s-ar fi cerut insolvența cu măsurile asiguratorii sau sechestru puse de ANAF asupra Rompetrol, s-ar fi schimbat rolul statului român în recuperarea datoriilor.

Practic, după cererea de intrare în insolvență, după presiunea publică de peste doi ani de zile, Guvernul Ponta a anunțat abia acum demararea licitației publice. Procedura de licitație va dura cel putin 10 luni, eventual rămânând în responsabilitatea următorului guvern.  Rompetrol are drept de preemțiune și licitația se închide doar dacă se plătește suma minimă de 200 de milioane dolari de către Rompetrol cu prioritate, sau de către alt investitor dacă Rompetrol refuză tranzacția. Dar azi, prețul pieței la cursul BVB pentru pachetul de 27% se ridică la circa 100 milioane de euro, adică vreo 112 milioane de dolari. Anunțul Guvernului  Ponta se poate traduce mai simplu: vom vedea banii de la Rompetrol la Sfântul Așteaptă.

Fondul de investiții rămâne o iluzie, atâta timp cât nu s-a realizat tranzacția de 200 milioane de dolari. Memorandumul prevedea ca Rompetrol să realizeze o investiție de 1 miliard de dolari în 7 ani. Până acum, fondul de investiții nu a fost creat și statul român nu a beneficiat de niciun leu. Ministerele de linie sunt complet blocate la nivel politic în cazul Rompetrol.

Doresc să mă adresez acum românilor ca sa înțeleagă ce înseamnă o nemernicie de  600 milioane de dolari: echivalentul a 6 spitale noi echipate complet.

Cât timp unei firme i-a făcut cadou aceste milioane, cetățenilor români pe care era obligat să-i apere și pentru care trebuia să guverneze, Victor Ponta nu le-a oferit nici măcar un spital nou construit în toți acești ani.”

Afacerea asta e una dintre cele mai tenebroase ale guvernarii Ponta. Premierul ar trebui sa dea explicatii. Propun interpelarea dumnealui in Parlament pe aceasta chestiune. De ce Guvernul Ponta a sters o datorie de aproape 600 milioane  $US a Rompetrol Group catre Statul Roman? Care sunt justificarile?

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iunie 20, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

81 comentarii »

 1. he he he he.
  „De ce Guvernul Ponta a sters o datorie de aproape 600 milioane $US a Rompetrol Group catre Statul Roman? Care sunt justificarile?”
  pai de ce ar fi trebuit sa castige statul? Esti „etatist”?? 🙂 🙂 🙂 🙂
  Pai la fel am pus si eu problema Motane, legat de privatizarile in care statul a „vandut’ ce era al sau pe doi bani, si m-ai luat cu acest „etatism” rezultat al afirmatiilor mele.
  Acum ce faci? Te intrebi de ce n-a fost statul mai grijuliu cu „asset-urile” sala cand le-a vandut?

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 21, 2015 | Răspunde

  • Aici nu e vorba neaparat de etatism ci de faptul ca a sters aceasta datorie si intrebarea fireasca este: de ce a facut-o?

   Legat de privatizare, interesant ar fi altceva… KazMunaiGaz este o companie de stat din Kazahstan, nu? Si atunci apare intrebarea: privatizarea unei companii de stat cu o alta companie de stat din alt stat?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Rompetrol

   „2007 – In August 2007, the Kazakh company KazMunayGas acquired 75% of the Rompetrol shares from the owner Dinu Patriciu for around US$2.7 billion”

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015 | Răspunde

  • Exact. N-are a face cu etatismul, cum nici remarcile mele legate de privatizarile de doi bani, nu avea. Depinde de interpretare, nu-i asa? 🙂
   Daca nu ma insala memoria, am vorbit ceva vreme in urma despre „privatizarea” Petromidia catre Patriciu, despre imensele datorii atasate la dosarul de sarcini, despre conditia ca cel ce castiga licitatia sa faca UN ANUME nivel de investitii, despre conditia ca restructurarile de personal sa nu fie facute in urmatorii X ani de la preluare, etc etc, dar omiterea „din gresala” a concesiunii pe 100 de ani a unor terenuri petrolifiere din fosta republica sovietica, concesiune facuta pe vrema lui ceasca, ca fiind popoare prietene si fratesti.
   Cum la licitatiile initiale nu s-a „rezolvat” nimic, a licitat pana la urma si patriciu, ca deh, nu mai erau altii interesati. Si dupa preluare, s-au sters si datoriile, au aparut si consiunile, dar nu s-a vorbit de ele, s-a ales praful si de investitiile cerute, si de restrictiile legate de restructurare. E drept, a devenit profitabila in scurt timp, avand in vedere ca era INCA o rafinarie moderna, unica in felul ei in Europa. Cei de la Munai gaz (sau cum i-o chema) au vrut de fapt sa-si recupereze terenurile, generoase de altfel, mai ales ca aici putea prelucra titiul brut extras de acolo, DE LA EI DE ACASA, DIN PAMANTUL LOR.
   sa nu uitam sa punem pe tabla si faptul ca petromidia avea si ARE propriul port, propriile manifolduri de incarcare/descare, bazine de stocare, deci TOT CE-I TREBUIE pentru a fi rentabil.
   Bine, acum nu stiu daca ar fi fost benefic pentru tara, sau doar pentru „reprezentantii ei”, ca prin privatizari facute asa cum trebuie sa intre cat mai multi bani in „visterie”.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 21, 2015 | Răspunde

   • Daca o companie are o datorie de platit statului are de a face cu etatismul? Da, e o problema interesanta… Eu am inteles din postarea Andreei Paul ca Victor Ponta vorbea de „un mare proiect de investitii” de 1 miliard $US. Cu alte cuvinte, se sterge aceasta datorie deoarece compania KazMunaiGaz are in vedere o astfel de investitie. La modul brut calculand, ar fi fost un castig indirect de 400 milioane de $US. Or, nu se vad nici investitiile de care vorbea Ponta… Insa vezi tu cum sta treaba cu etatismul: guvernarea Ponta este una, zice-se, social-democrata. Ideologic vorbind, ar trebui sa fie mai etatista, nu? Pe de alta parte, aceasta guvernare Ponta si-a facut un titlu de glorie din combaterea evaziunii fiscale, din atragerea de bani la buget, din faptul ca are excedent bugetar. Nu te-ai fi asteptat atunci sa recupereze datoria de aproximativ 600 de milioane de $US de la o asa mare companie precum KazMunaiGaz? Saormeriile sunt de vina, n-asa? Ceea ce spune Andreea Paul are o culoare evident etatista, insa dansa e in PNL!! M-as fi asteptat sa spuna aceste lucruri actuala guvernare, Dl. Ponta personal! Chestiunea este ca Ponta nu a dat nicio explicatie cu privire la stergerea acestei mari datorii, nici macar una de forma. Atunci de ce Rompetrol sa nu faca si alte datorii catre stat? Atunci altii de ce sa nu faca si ei datorii catre stat?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015

   • Frumos ce spui, te-ai fi asteptat la o alta atitudine din partea PNL. CARE PNL?? Motane, ma doare sa admit ca la ora actuala, PNL-ul nu prea mai are liberalism, daca e sa vorbim de politica. In altele, moravuri, legitimitate, da, sunt liberali, daca pot spune asta, dar ca atitudine POLITICA, nu prea.
    Hai sa fim realisti,in Romania nuconteaza doctrina politica nici cat negru sub unghie. Socialisti, liberali, democrati, toti acelasi … „lokum” (cum spune Marian). Te-ai fi asteptat ca sub conducerea liberala proprietatea privata sa fie intarita, nu slabita. Acum, avem conducere socialista, dar nici astia nu dau dovada ca sunt SOCIALISTI, ca nici partea cu „socialul” nu se vede. O guvernare haotica ce ne distruge incet-incet de 25 de ani.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 22, 2015

   • He he. Ia incearca tu sa faci datorii la stat. Motane, lui fi’miu i-au blocat contul (in care avea 2000 de roni, salariul) pentru o amenda rutiera ce aparea ca neplatita, in conditiile in care o platise in primele 48 de ore, ca sa dea mai putin. Norocul lui ca a pastrat chitanta. Ei si? Tot a durat o luna pana i-au deblocat contul, deoarece „s-a pierdut dosarul” initial, si a trebuit sa-l refaca. Cum iti explici tu ca statul e foarte promt pentru o datorie minora, de cateva sute de roni, si extrem de lent si indulgent cu datorii de MILIOANE DE EURO??
    Cat de orb trebuie sa fie cineva sa nu vada neregula? Cat de „nestiutor” in ale politicii poate sa fie cineva, sa nu priceapa ca aici PUTE rau a interese obscure, a masinatiuni menite sa ingroase buzunarele cuiva.
    Avem guvernare si majoritate parlamentara SOCIALISTA, nu-i asa? Dar „capitalistii” sunt protejati mai bine decat „cetatenii”, nu-i asa? Si doar unii. Sa nu intru in amanunte, si sa-ti spun cate batai de cap avem noi, firma privata, cu „IRS”-ul romanesc, atunci cand vine vorba de achitarea taxelor LA TERMEN. Cum naiba reusesc aia, datornicii, sa scoata bani din conturi pentru salarii, ptr dividende sj pentru bonusuri? CUM? Poate imi explici tu. 😊

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 22, 2015

   • Si cum de a fost privatizata o companie de stat, preluata fiind de o companie tot de stat, dar a altui stat?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

   • Si ar mai fi o intrebare: cum de s-au facut aceste privatizari cu firme din Spatiul Ex-Sovietic, mai exact CSI, cand se stia foarte clar ce si cum e acolo si cum merg lucrurile in respectivul Spatiu… ?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

   • Cum? De ce intrebi Motane cum, cand explicatia este la indemana. Cum vrei tu ca acesti politruci de conduc destinele tarii asteia dec25 de ani sa aiba orientare pro-vest, cand ei au fost educati cu dragoste de „mama russia”? Orientarea pro-rusa e evidenta.
    Care a fost motivul celorlalti, ti-am spus. Kazacii au vrut sa-si recupereze terenurile date in concesiune. Si cu ocazia asta si-au luat si o infrastructura capabila sa le prelucreze materia prima. BRAVO LOR, ca au stiut sa-si urmareasca interesul. Ptr kazaci toata stima. Ptr ai nostri, nu pot spune acelasi lucru.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 26, 2015

 2. Din tot ce-ai postat , interesanta { FOARTE INTERESANTA } mi-a parut opinia d.nei Andreea Paul . Intrebarea mea este : de ce domnia sa , precum si guvernul PDL si fireste Presedintele , mult iubit si stimat vreme de zece { 10 !!!!! } ani 😦 n-au luat nici o masura pentru ca tipii din board-ul Rompetrol , adica kazacii de la KazMunaGaz sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin contract , macar alea care prevedeau o investitie masiva d e capital { aproximativ vreo 3 MILIARDE de Euro } in retehnologizarea si modernizarea Rompetrol ? Pana s a le stearga datoria alde Ponta si PSD-ul { caci asta inseamna Ponta si Guvernul sau : PSD !!! } la butoane a fost PDL sub directa obladuire a dl.i Boc si fireste supervizat d e catre Traian Basescu deci puteau sa-i stranga d e boashe pe cazaci pana scoteau d e la ei macar investitiile promise ….eventual conform legii sa fi declansat procedura de ….recuperare a bunului in litigiu . Vezi cat d e delicat ma exprim ? RECUPERARE 😉 si nu , NATIONALIZARE cum au facut alde Chavez prin Venezuela ! Dar despre nemerniciile facute in timpul guvernarii PDL-UDMR pentru ce-i oare dn.a Andreea Paul atat d e secretoasa ? Vrea cumva sa credem ca ciracii domniei sale au fost ingeri de lumina diferit de astia ai lui Ponta ? Dracu o crede pe madamma asta !!! Mai frate , cum dracu d e vede doar paiul din ochii altuia si trece cu vederea barna din ochii lor ??????????

  Comentariu de Marian | iunie 21, 2015 | Răspunde

  • Marian, intrebarile din comentariul tau sunt de inteles… Totusi, din cate inteleg, Guvernarea Boc nu le-a sters datoria…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015 | Răspunde

   • ” Guvernarea Boc nu le-a sters datoria „, dar ….nici NIMIC n-a facut pentru ca aia sa-si indeplineasca indatoririle contractuale NIMIC , NIMIC , NIMIC ca d e altfel , in nici o cauza unde era vorba despre acelasi gen d e angajamente din partea unor :” investitori ” straini care nu si-au achitat nici macar un singur leu din cei promisi cu atat larghetze la demararea contractului de angajament ! Dupa cate stiu eu , ori ca furi , ori ca ti sacul este cam tot aia si , exista chiar si-un articol d e lege care incrimineaza chestia asta , numai dl. Boc nu este deranjat d e la Cluj , d e la Primaria Municipiului 😉 Cluj-Napoca , pentru a da explicatii la Parchet iar dl. Basescu face show-uri la B1 cand vrea muschii lui …tot asa fara sa-l deranjeze nimeni , d e parca chestia cu AL-RO s-ar fi petrecut in secolul XIX ! TOATE guvernarile , toate presedentiile { desii n-ar fi fost treaba …presedentiilor } si nici macar toate parlamentele romanesti succedate de-alungul acestor ani n-au facut NIMIC pentru ca distrugerea economica a Romaniei s a inceteze : VORBE , VORBE , VORBE . In asta aconstat tot ceea ce au facut politicienii romani de-alungul anilor . D e fapt…a parlamenta inseamna a vorbi si atat tot deci…au vorbit oamenii insa care-i rezultatul ? Abia acum vede d.na Paul { parlamentar roman si specialista in domeniul economico-financiar } care-i rezultatul ?Esti amabil spunandu-mi ca intrebarile mele sunt d e inteles insa , diferit d e faptul ca aceste intrebari , ca si altele pe care ti le-am a dresat de-alungul vremii { d e cand iti bantui blogul cel putin } ” sunt de inteles ” , ele sunt in primul rand , intrebarile unui om care , cu mult cu putin , a fost OBLIGAT sa contribuie intr-un fel sau altul la construirea acelor bunuri nationale { unde-si castigau painea lor si a familiilor zeci sau chiar sute si mii de romani amarati } si care inca se intreaba , retoric evident dar plin de ura : cum de si-au permis acesti indivizi { uniti sub sigla de STAT ROMAN } sa dispuna d e munca lui , ca si cum ar fi fost mostenita de la vreo matuse Tamara 😉 sau…in cel mai bun caz , de la parintii lor , urmasi ai lui Gelu , Glad sau…Menumorut !?! Spunea mai nu stiu cand Rica Venturiano { Sal’tare si …respect onorabile , oriunde te-ai afla 😉 !!! } si chiar si dumneata despre jaful sustinut caruia i-a fost supusa industria , economia romaneasca . Dumneata insati ai prezentat d e multe ori niste postari unde era arata clar faptul ca din trei ” privatizari „…doua si jumatate au esuat sau au fost in paguba statului roman insa…cine a fost strans de oua in aceste cazuri stie cineva ? VINOVATII AU PLATIT IN VRE-UN FEL ??? Aceasta-i marea intrebare . Nicu Vacaroiu …ca si el { el care s e dadea drept ” mare specialist ” in fel de fel d e negocieri …in special cu aia d e la FMI } a fost PM si s-a ocupat mai mult sau mai putin de aruncarea pe apa Sambetei a muncii multor generatii de romani ce face la ora a sta ? Isi savureza linistit cafeaua ” indulcita ” cu rom ? Mircea Cosa , Theodor Stolojan , Radu Vasile { despre morti….numai d e bine fireste } , Victor Ciorbea { fost mare lider sindical } , ADRIAN NASTASE …astia ce fac , isi admira linistiti tablourile si-si numara banii obtinuti pentru ” privatizarile dezastruoase pentru statul Roman ” ca sa-l citez pe acelasi Nicu Vacaroiu ?!! Ei bine…aceste nume le-asi dorii eu { si cred ca nu doar eu ci , toti aceia care au contribuit la creearea acelor avutii nationale adica…inclusiv parintii dumitale si poate chiar dumneata la un moment dat } anchetate de procurorii dn.ei Kovesi insa nu pana la Pastele cailor ci aduse cu celeritate in fatza judecatorilor { care judecatori…poate ca s-or gasii macar trei cinstiti , onesti , corecti } iar acestia sa dea un verdict pentru ca , vinovatii sa plateasca inclusiv material , nu doar cu cativa ani d e parnaie cu suspendare . Frate draga , sper sa nu ma categorisesti si pe mine , asa cum ai facut cu Rica , drept etatist insa dupa parerea mea , daca chestiile intamplate in Romania s-ar fi petrecut in orice alta tara europeana { chiar si-n Rusia lui Eltzen sau Putin } …la ora asta , vinovatii mai aveau de asteptat cateva sute de ani pana la eliberarea conditionata !!!!! Te-ntreb eu stimate Motan…daca eu asi fi promis guvernului USA , statului american atunci cand Detroit-ul era falimentar ca voi investii acolo cateva zeci sau sute d e miliarde de dolari cu conditia sa-mi cedeze mie un minim de 75 % din actiunile societatilor aflate pe teritoriul acelui stat insa…dupa semnarea si intrarea in proprietate mi-asi fi pus palma in fund fara sa investesc nimic din ce am promis si mai mult asi mai fi avut si tupeul sa dau statul american Michigan , guvernul american in judecata { cam cum fac azi fratii Micula si altii ca ei de-a lungul timpului } , oare ce s-ar fi ales d e mine ca ” investitor strain ” ??? Si mare atentie , la americani…nu statul este cel ce investeste ci , niste privati , niste persoane particulare { doar n-ai sa-mi spui ca Henry Ford a primit subventii de la Guvernul USA atunci cand si-a inceput afacearea cu automobile sau pe parcurs } asta spre deosebire de Romania unde , statul a luat din buzunarele tuturor , a investit si…tot statul asteapta investitorii dispusi sa cumpere iar banii sa fie inapoiati doar unora alesi pe spranceana . Daca nici asta nu-i tradare nationala atunci…ce-o fi ???

    Comentariu de Marian | iunie 22, 2015

   • @Marian
    Foarte interesant comentariul tau, mai ales la final! Da, intr-adevar, compara-l pe Henry Ford cu Statul. Gandeste-te bine, te rog!

    Daca ai fi un investitor privat si ai vrea sa investesti in Detroit sau undeva in Statul Michigan, ce ai urmari? De ce ai face-o? Ia gandeste-te! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

   • Stimate prieten …nimeni nu investeste de florile marului ! Dau ca sa-mi dai , investesc un leu , pentru a castiga minim trei ce-i asa mare filozofie ?? Aceasta este d e fapt baza economiei de piate , a negotului in general si dumneata ai citit chestiile astea cu mult inainte in lucrarile lui Friedman , fireste sub alta forma si nu la modul ferentarist prezentat d e mine . Da , daca asi fi avut gologani si asi fi investit in statul american Michigan , orasul Detroit , o faceam , nu d e dragul milioanelor de … 😉 afro-americani de-acolo ci , pentru a scoate { in timp fireste } suma investita plus , minim dublul ei reprezentatnd castigul meu cinstit . Ce n-am dreptate ? Ideea este ca , daca cineva s-a angajat printr-un contract { mai ales printr-un contract si nu doar pe baza cuvantului de om 😉 } sa investeasca pentru a aduce un bun oarecare la anumite standarde , atunci tu , vanzatorul unei parti sau a mai multe parti din bunul respectiv , ai obligatia { daca bunul este al tau si in mod normal te intereseaza acel bun } sa urmaresti daca ala s e tine d e cuvant si de litera contractului si , face investitiile promise . Nu le face…al executi cu portareii si toba pe ulitza , ce-i asa mare greutate ?! Kazacii ne-au tepuit dar , daca pe aia poate fi ceva mai greuceanu sa-i iei de oua …. din partea partii romane , cine raspunde , cine a raspuns , cine va raspunde …daca va raspunde AUD ??? Madamme Andreea Paul…s e face c a ploua la fel ca si procurorii madammei Kovesi !

    Comentariu de Marian | iunie 24, 2015

   • @Marian
    Tu zici de Friedman, dar uite ce spunea el:

    „There are four ways in which you can spend money. You can spend your own money on yourself. When you do that, why then you really watch out what you’re doing, and you try to get the most for your money. Then you can spend your own money on somebody else. For example, I buy a birthday present for someone. Well, then I’m not so careful about the content of the present, but I’m very careful about the cost. Then, I can spend somebody else’s money on myself. And if I spend somebody else’s money on myself, then I’m sure going to have a good lunch! Finally, I can spend somebody else’s money on somebody else. And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government. And that’s close to 40% of our national income.”

    incerc sa traduc:

    „Sunt patru moduri in care poti cheltui banii. Poti sa cheltuiesti proprii tai bani pentru tine insuti. In acest caz esti intr-adevar atent la ceea ce faci si cauti sa obtii cat mai mult de pe urma banilor. Apoi poti cheltui banii tai pentru altcineva. De exemplu, cumpar un cadou cuiva. Ei bine, atunci nu sunt atat de grijuliu asupra continutului cadoului, dar sunt foarte grijuliu asupra costului. Apoi, pot cheltui banii altcuiva pentru mine insusmi. Si daca cheltuiesc banii altcuiva pentru mine insumi, cu siguranta merg sa iau un pranz bun! In final, pot cheltui banii altcuiva pentru altcineva. Si daca cheltuiesc banii altcuiva pentru altcineva, nu sunt preocupat nici de cat de mult este, nici de ceea ce obtin. Si acesta e guvernul. Si aceasta se apropie de 40% din venitul nostru national.”

    Asta este si diferenta dintre Henry Ford si Stat… Noi – multi dintre oamenii obisnuiti – avem o conceptie potrivit careia Statul actioneaza sau trebuie sa actioneze in interesul general. O prima intrebare: trebuie ca Statul sa actioneze in interesul general? Dar daca nu se intampla asa? Si ar mai fi o intrebare: cum trebuie s-o faca? Astfel de lucruri nu sunt lamurite in societatea romaneasca postdecembrista. Uite, am dat peste un articol mai vechi al meu, din 2013:

    Doua teme de discutie

    in care ideea era urmatoarea:

    „Va propun azi doua teme de discutie referitor la situatia din Romania:

    1. Cum putem avea antreprenori activi si puternici?

    2. Cum pot fi atrase investitii private in zonele sarace?”

    iar in final spuneam asa:

    „In ceea ce priveste atragerea de investitii, eu as propune ca parlamentarii nostri, care in exercitarea mandatului „sunt in serviciul poporului” (art. 69, al.1 din Constitutie), sa se implice in atragerea de investitii in colegiile dumnealor, in judetul in care au fost alesi, pentru a contribui la dezvoltarea economica a judetului, ceea ce ar insemna si imbunatatirea vietii oamenilor, a poporului. Bineinteles, nu sustin ideea ca un parlamentar sa-si insuseasca foloase necuvenite prin aceasta implicare in atragerea de investitii. Dar daca esti in serviciul poporului, lucrul acesta – implicarea in atragerea de investitii – ar trebui sa fie facuta in folosul poporului.

    Suntem foarte statici… Nu vad miscare, nu vad ca se misca treburile din punct de vedere economic, lucru ce nu poate avea consecinte bune. Este adevarat ca traversam si o perioada de criza ce se manifesta in toata Europa si care incetineste economia pana la stagnare, dar ar trebui sa incercam sa facem mai mult.”

    Nici aceste lucruri – cum putem avea antreprenori activi si puternici si cum pot fi atrase investitii private in zonele sarace – nu sunt lamurite la noi. Zone sarace avem? Avem. Problema dezvoltarii acestor zone cred ca este de o acuta actualitate. Cum trebuie procedat? Pentru ca altminteri degeaba ne tot lamentam ca multi – si, cred, mai ales tinerii – cauta sa plece in strainatate pentru a cauta o viata mai buna.

    La noi, dupa cat mi se pare mie, ceea ce se cheama Stat, clasa politica, sunt intemeiate pe interese de grup, dornici sa suga de la țâta Statului bani publici cat mai multi. O remarca: ori e vorba de interese de grup, de gasti, ori e vorba de interesul general. La noi, pentru ca sa ajungi primar, parlamentar, director la o intreprindere de stat sau intr-o alta functie de conducere si nu numai, ministru etc trebuie sa faci parte dintr-un grup, dintr-o gasca si trebuie sa fii „de incredere” pentru grupul respectiv. De asemenea foarte importanta este sustinerea de care te bucuri din partea altora mai mari… Un alt factor important este nepotismul, gradele de rudenie. Nu conteaza prea mult nici pregatirea profesionala, nici meritele (cine a zis ca in Romania e o societate meritocratica?), ci apartenenta la grup, poate mai bine zis la haita. Aceste grupuri sunt in directa legatura cu Statul, integrate fiind intr-o arhitectura de Putere stabilita dinainte. Din fericire la noi e democratie – de exemplu avem un Presedinte care provine din Opozitie. Dar, revin, chestiunea e ca aceste grupuri isi vad de propriile lor interese, nu de interesul general. Vor, de exemplu, ca firmele lor sa ia toate contractele din judet, pentru cele ale unora din Opozitie sa nu mai ramana nimic. Vor sa aiba, de exemplu, o influenta totala, aproape dictatoriala intr-un judet sau intr-o regiune pentru propria lor Putere. Tu crezi ca ei se gandesc la democratie la libertate? Asta este si marele pericol ce pandeste societatea noastra la ora actuala: aceste legaturi maligne cu Statul pentru Putere personala, pentru o cat mai ampla inavutire personala, pentru obtinere de favoruri cat mai mari din partea Statului.

    De asemenea, uite ce scriam nu cu multa vreme in urma:

    Chestiunea…

    „Faptul ca un fost Presedinte a impins Romania in Compactul Fiscal, fara negociere, a fost o chestiune eminamente politica. Nici macar n-are a face cu economia. Din punctul de vedere al lui Basescu, care reprezenta Statul Roman, aderarea la Compactul Fiscal reprezenta interesul manifestat de Stat de a se ralia mainstream-ului european pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia in Uniunea Europeana, nu sa ramana in afara ei printr-o opinie separata.”

    Nu am auzit pe cineva dintre cei responsabili sa explice, la vremea respectiva, de ce Romania trebuie sa adopte Compactul Fiscal si ce efecte va avea din punct de vedere economic(benefice sau nu). Parlamentul a adoptat Compactul Fiscal, dar au fost din PSD, pe atunci in USL, care au dat toata vina pe Basescu, fara sa vad ca PSD s-a opus atunci acestei adoptari!!

    Deci atata vreme cat nu sunt lamurite chestiuni importante, si ceea ce am evidentiat eu sunt doar trei dintre ele – interesul general, cum putem avea antreprenori activi si puternici care sa produca si sa aiba succes, nu sa caute sa suga de la țâta generoasa a statului si sa caute sa aiba puteri sporite in plan politic pentru ca sa-si aroge favoruri si mai mari din partea statului, cum pot fi atrase investitii private in zonele sarace, cum pot fi dezvoltate aceste zone si cine trebuie sa actioneze -, nu putem lamuri nici problema responsabilitatilor.

    Din pacate, problema resposabilitatii factorilor de decizie a fost complet ignorata incepand inca din 1990 si, mai rau, lasata asa multa vreme pe criteriul ca nimeni nu a mai experimentat in lume trecerea de la comunism spre democratie si economie de piata – deci era un mers pe o terra incognita in care greselile, orice greseala este, de fapt, automat scuzabila. De ce a fost aceasta problema a resposabilitatii factorilor de decizie multa vreme lasata asa, adica ignorata? Pentru ca lucrul asta a convenit multora.

    Trebuie, de asemenea, inteles ca noi, societatea romaneasca, nu ne-am raportat la interesul general dupa Revolutie. Interesul privat e distinct de cel general. Eu nu spun ca trebuie exclus interesul privat din societate, ci ca a fost ignorat cel general. Noi nu ne-am raportat la interesul general ci, de pilda, la indeplinirea criteriilor de integrare in Uniunea Europeana. Dar nimeni nu a demonstrat ca indeplinirea acestor criterii coincid cu interesul general. Asa s-au facut, de pilda, privatizari la norma si s-au distrus unitati industriale si agricole. In asemenea conditii, nici problema responsabilitatilor nu poate fi una clara.

    Asa ca sunt inca multe lucruri ce au ramas neclare si care inca nu sunt elucidate in societatea noastra. Nici macar problema coruptiei…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015

   • Uite, apropo de ce aratam – „Noi (aici ma refer mai ales la factorii de decizie care reprezinta tara noastra) nu ne-am raportat la interesul general ci, de pilda, la indeplinirea criteriilor de integrare in Uniunea Europeana. Dar nimeni nu a demonstrat ca indeplinirea acestor criterii coincid cu interesul general.” – sa luam problema fondurilor europene, la care Romania are dreptul – si lucrul asta trebuie sa fie bine inteles, tara noastra cotizand la UE. Felul in care Romania a vazut chestiunea a fost urmatorul: in contul unitatilor industriale si agricole ce s-au distrus in urma restructurarilor si privatizarilor esuate, Romania, indeplinind criteriile de integrare in UE si integrandu-se in UE, va beneficia de miliardele de euro venite de la Bruxelles, pentru a porni din nou dezvoltarea, una noua de data aceasta. Ei, uite ca lucrurile nu stau deloc asa de simplu, cum credeam noi. Si tara noastra nu reuseste sa absoarba intr-o proportie satisfacatoare, cum trebuie, aceste fonduri europene care, intr-adevar, ii stau la dispozitie. Viziunea asta asupra fondurilor europene, pe care am descris-o mai sus, a avut-o si Basescu: ideea era ca ai, dom’le, fondurile europene la dispozitie, aia iti dau banii, doar ca tu trebuie sa soliciti. Chiar si Basescu, cred, a considerat ca va fi de fapt usor. Sau poate ca nu, e doar o impresie… In orice caz, ideea aceasta, ca va fi „usor” a aratat, in realitate, mai mult o gandire „usoara”, adica superficiala, decat o lipsa de resonsabilitate. Mai mult decat atat: noi, tara noastra, nu depunem proiecte la UE, pe care aceia sa ne dea banii si sa-i decontam. Din cate inteleg, inca se merge pe proiectele depuse pe vremea cand PDL era la guvernare. Nici asta nu am luat in calcul! De unde rezulta ca noi nu am fost chiar atat de bine pregatiti pentru a ne integra in UE pentru ca nu am clarificat cum trebuie niste probleme importante in societatea noastra si lucrurile au fost lasate asa, sa zicem din comoditate, multi ani.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015

   • Mariane, perfect adevarat ce spui, cu o mica „erata” 😊. NU KAZACII ne-au tepuit. Tepuiala a fost a lui Patriciu, care a luat Petromidia pe doi lei. Cand a vandut pachetul majoritar, astia din urma au dat bani buni. Intrebarea este CUM DE S-A PUTUT FACE VANZAREA, EXISTAND DATORII LA STAT???

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 27, 2015

   • Interesant este ca Statul Roman nu a facut altceva decat sa-l imbogateasca (nejustificat, as zice eu) pe Dinu Patriciu si sa dea, iarasi fara o justificare clara, o companie de stat unei alte companii de stat, dar din alta tara.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 27, 2015

   • 😊Partial corect Motane partial corect. O justificare exista, insa nu in sensul pe care-l gandim noi, astia „mici si prosti” care inca speram ca statu sa fie altceva decat o cloaca de parveniti si de incompetenti, hoti si demagogi. Cei pusi sa protejeze interesele statului roman sunt de fap „tepuitori”. E normal ca intr-o afacere sa cauti punctele slabe ale celuilalt si sa le exploatezi in folosul tau. De ce sa ii cautam vina partii kazace ca a epatat un punct slab, si dand niste „comisioane” a scutit cateva milioae bune? Cine n-ar da cateva zeci de milioane „comision” ca sa economiseasca macar O SUTA DE MILIOANE?
    Crede-ma ca oriunde in lume,si orice afacere se incheie in felul asta. Fiecare ii cauta punctele slabe celuilalt, ca sa leexploateze in folosul sau.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 27, 2015

   • Da, dar stii care e treaba…? O companie de stat a fost preluata de fapt de alta companie a altui stat. Asta s-a numit privatizare… Dar parca statul e un prost manager, nu? Alt stat poate fi un bun manager…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 28, 2015

 3. Da Motane, cam asa este. Avem crstere economica, dar a scazut PIB-ul. Paradoxal. Tare as vrea sa stiu si DE UNDE vine aceasta crestere economica. E posibil sa fie crestere economica, din moment ce ne permitem cheltuieli suplimentare de la buget pentru INALTII DEMNITARI care, nu-i asa, au dreptul la recunostinta si apreciere din partea noastra, a boilor platitori de taxe.
  la partea cu investitiile straine, eu zic s-o lasam mai moale, ca in ultima vreme, cel putin din cate stiu eu, majoritatea investitorilor stau cam in stand-by. Crede-ma, ca la fiecare discutie purata legat de activitatea din Romania, printre primele intrebari este cea legata de situatia politica. Si normal ca fiind roman, sunt mereu intrebat si de „curentul” actual, in ce directie cred eu ca se va misca. Tu, in locul meu, ce ai raspunde daca fiind un CEO la un branch al unui consortiu strain in Romania, ai fi intrebat intr-un consiliu de conducere „in ce directie CREZI TU ca se indreapta politica din tara ta???
  Ce explicatie pot eu sa dau cand vine vorba de o investitie ce include cumpararea unui teren, si fara a unge niste mecanisme nu-l poti lua? Sau chiar daca il iau de la un particluar, pentru a obtine autorizatiile necesare trebuie unse zeci de balamale de la zeci de usi?
  Cum sa nu stea in stand-by investitorii, cand se vede cu ochiul liber ca nimic nu merge catre o economie de piata in tara asta. Si cand spun asta nu ma refer la piata de consum, ca asta merge, suntem aspiratoare de produse, fara a avea prea multe exigente legat de calitate, dar cand vine vorba de investitii pe termen lung apar probleme. In primul rand avem o acuta lipsa de profesionisti. Cei buni au plecat si o duc bine-mersi pe afara. Cei ramasi, multi, foarte multi, nu prea sunt la nivelul cerut. Uita-te in jur si ai sa vezi ca multe corporatii prefera sa aiba managementul strain, pentru ca in tara INCA exista lipsa de profesionisti la nivelul cerut. Ce-i drept, se misca treburile cat de cat in directia buna, dar destul de lent.
  Pararea mea este ca principalul vinovat este factorul politic. Cand ai un prim-minsitru care pleaca hoteste la „doctor”, care contesta legitimitatea sctului de justitie, care sustine public persoane aflate sub suspiciunea unor acte de coruptie, ce poti sa reprosezi investitorilor? Cum ii vezi tu venind cu bvani sa faca ceva, sa construiasca ceva, cand scandalul retrocedarilor ilegale si cu iz de coruptie a depasit granitele tarii. Cand insusi familia prim-ministrului este acuzata de deturnare de fonsuri EUROPENE, cum vrei tu sa fie privita Romania pe ansamblul ei?
  Paradoxal este ca ai dreptate. ASsa este, PSD-ul a reusit sa transforme un rahat in savarina, si sa convinga o masa mare de alegatori s-o manance. Si se va manca din aceasta „avarina” pana la alegeri, cand abia la ultima lingurita, dupa stampilarea buletinului de vot ii vor simti adevaratul gust. Culmea este ca romanii uita si o iau de la capat ciclic. Acu avem o noua manevra mediatica, cu internarea lui tonta la Istanbul. Starea sanatii nu-i permite zborul cu avionul, ca nu stiu ce i se poate ruope in genunchi, sau poate in cot, unde-l doare de fapt de tara si de cetatenii ei. Ruta Istanbul-Bucuresti este de 650 km, pe care cu masina ii faci in 8 ore, in conditiile in care nu esti demnitar. El ca mare demnitar, ii poate face in 4 ore.fara sa stea la granita si avand si girofar in fata. Si ca alta remarca, vazandu-l cum mergea dupa accident, sunt convins ca n-a avut ceva foarte grav. la ce leziuni se spune ca avea, pai nu putea sa mearga asa de tantos cu genunchiul ala. Eu am avut o lovitura la genunchi, fara sa am nimic rupt sau distrus, si o saptamana abia ma sprijineam pe piciorul ala, iar dupa ce s-a desumflat, inca aveam dificultai la urcarea si cobararea scarilor. Hai sa fim seriosi. Cusatura cu atat alba este atat de vizibila incat pana si strainii cu care lucrez au vazut-o si fiind destul de harsiti in ale „manevrelor de culise” au zis ca aici ceva pute. O eschiva destul de puerila a marelui om politic tonta.

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 21, 2015 | Răspunde

  • Rica, nu asa: Doamne fereste sa fii bolnav! Nu e bine sa vorbesti asa despre un om, fie el si prim-ministru, care are o problema de sanatate. Eu ii doresc lui Ponta insanatosire grabnica. Nu discutam aici problemele de sanatate ale lui Ponta.

   „Tu, in locul meu, ce ai raspunde daca fiind un CEO la un branch al unui consortiu strain in Romania, ai fi intrebat intr-un consiliu de conducere „in ce directie CREZI TU ca se indreapta politica din tara ta???”

   As cere sa detalieze intrebarea. E o intrebare pusa la modul general. Are un caracter filozofic. As cere sa discutam pe exemple concrete: care ar fi problemele concrete cu care se confrunta consortiul si cum le putem rezolva. Impotriva cazurilor de coruptie, eu vad ca se iau masuri. Au un exemplu sau exemple concrete de cazuri de coruptie care impiedica buna activitate a consortiului? Sa le discutam! As fi deschis: sa discutam deschis despre ce temeri au! Pentru ca asa cum e pusa intrebarea se estompeaza ce anume au in vedere. Nu e clar. Nu e clar ca au in vedere coruptia – poate au altceva in vedere… Asa cum, din aceasta intrebare, nu e deloc clar ca se refera la Guvern sau la Ponta.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015 | Răspunde

   • Da Motane, ai dreptate atat timp cat nu vorbim de „o boala” inventata ca scuza, ca praf in ochi.
    Normal ca discutia a fost mult mai detaliata, iar raspunsrile mele au fost cat se poate de ancorate in realitate. O realitate pe care am si ilustrat-o live, aducandu-i in contact direct cu ea. Invariabil, dupa fiecare intalnire cu un reprezentat al sistemului de stat de care chiar ne lovim la fiecare pas in domeniul nostru, concluzia era aceesi. Astia chiar vor sa ne lase sa facem treaba, sau vor doar „atentii”. Si crede-ma ca cei ce detin pachetele majoritare in acest concrn au nasul format si citesc oamenii rapid. N-ar fi ajuns la o asa cifra de afaceri altfel, nu crezi? Sigur ca as putea sa-i aburesc, dar cum as aparea eu in ochii lor dupa? Dupa cum am zis, faptul ca sunt roman nu inseamna sa nu vreau sa vad adevarul si sa-l neg.
    Avem de furca multi ani de acum incolo. Din pacate degeaba vor unii, daca majoritatea se pune piezis pentru ca nu pricepe si nici nu vrea s-o faca?

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 21, 2015

   • Dificultatile de la noi sunt de ordin economic, social, demografic, politic si evident sunt si alte componente. E o chestiune complexa. De fapt, tot Estul fost comunist (si nu numai!!!) se confrunta cu probleme, mai ales in actualele conditii in care austeritatea Compactului Fiscal produce efecte. Uite-te la Ungaria, dar chiar si la Polonia! Crezi ca in Polonia nu sunt probleme?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015

   • Nu numai la noi sunt probleme. Uite aici o comparatie intre Ungaria, Polonia si Romania dupa outlook-ul FMI.

    Somajul in Ungaria si Polonia e mai mare decat la noi. In ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat in $US, la preturi curente, diferente exista – e mai mare in Polonia si Ungaria decat la noi. Dar, totusi, diferentele nu sunt mari. Polonia are o datorie guvernamentala bruta mai mare decat a noastra. Dar uite-te la Ungaria ce estimare avem pe 2015 l acapitolul datorie guvernamentala: 75,476% din PIB!! Asta e cea bruta. Cea neta este estimata in 2015 la: 70,486% din PIB!! La noi datoria bruta este estimata pe 2015 la: 40,548% din PIB. Destul de mare si la noi si se vede ca aplicarea Compactului Fiscal nu a condus la o diminuare a datoriei guvernamentale. Insa uite-te cat e in Ungaria… Iar in Ungaria se remarca si un dezechilibru destul de marisor intre cererea de investitii totale si savings-urile nationale brute (in favoarea celor din urma). Astea pe langa situatia politica de acolo, cu Viktor Orban si Fidesz-ul sau. „in ce directie CREZI TU ca se indreapta politica din tara ta???” – lucrul asta se poate intreba si un investitor strain care doreste sa investeasca in Ungaria, de fapt oriunde… Polonia si Ungaria au avantajul, daca se poate spune asa, unei inflatii mult mai mici fata de cat e la noi, dar si somajul e mai mare acolo.

    https://en.wikipedia.org/?title=Phillips_curve

    Cel putin pe termen scurt se poate aplica Curba Phillips, dupa cum se poate vedea din comparatia facuta mai sus: o crestere a inflatiei conduce la o diminuare a somajului. Milton Friedman a explicat ca, in felul asta, prin cresterea inflatiei, firmele incep sa angajeze vazand oportunitatea si posibilitatea maririi profiturilor, dar lucratorii constata dupa ceva vreme ca salariul real se diminueaza si vor salariu mai mare, ceea ce nu se poate decat daca inflatia incepe sa scada, altminteri, daca creste, creste si salariul nominal, dar cel real se diminueaza sau se poate diminua… Insa cel putin pe termen scurt corelatia inversa intre inflatie si somaj este sesizabila. De fapt la noi s-a vazut ca o diminuare a inflatiei a condus la o usoara crestere a somajului…

    Probleme sunt peste tot si in alta parte s-ar putea sa fie mai dificile. E si o chestiune de perceptie: avem impresia ca noi avem problemele cele mai grele fata de altii unde par usoare…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015

   • Nu stiu cum este in Ungaria { sti ca nu-i pot suferii pe unguri si…Ungaria in general } dar in Polonia…ti-o spune fratele matale , acolo este bine , nu-i plange p’aia ! In Polonia un somer care-si gaseste d e munca la Warsovia si locuieste in Kracovia sa zicem , ajunge cu masina proprie si personala in maxim o ora dintr-un oras in altul . La noi , daca esti din Oltenita { 100 Km } sau Giurgiu { 60Km } , Ploiesti { tot vreo suta } pai pana ajungi { daca mai ajungi intreg } la Bucuresti { presupunand ca ti-ai gasit loc de dat cu sapa aici sau , dimpotriva esti bucurestean si ti-ai gasit loc d e munca in acele orase enumerate } , in cel mai bun caz faci , cam doua ore …. parcurgand aceeasi distanta sau chiar mai mare pe care-o parcurge ala din Kracovia pentru a ajunge la Warsovia si invers . In plus de asta , ai uitat de ” instalatorul polonez ” care a invadat UK sau USA…inca inainte de aderarea Poloniei la UE ? Polonezii sunt catolici…astia au fost sprijiniti si le-au fost facute toate hachitzele atunci cand au fost INVITATI si ACCEPTATI in UE asta spre d eosebire d e noi care …am fost acceptati dar , doar in genunchi . Traiasca Adrian Nastase 😦 ca lui trebuie sa-i multumim pentru asta 😦 , lui si fireste , marelui partid PSD fireste si dl-ui Iliescu ca , era sef d e partid pe-atunci , sef plin nu doar ” d e onoare ” cum este acum . D e parca Iliescu ar avea , ar sti ce-i aia onoare !!!

    Comentariu de Marian | iunie 22, 2015

   • Mie nu mi se pare ca ar fi asa de bine in Polonia, chiar facand o comparatie cu Romania… Intr-adevar, PIB-ul e ceva mai mare, dar diferentele nu sunt mari. Si eu cred ca Romania se putea descurca mai bine. Insa e mult spus, foarte mult spus ca „ei sunt catolici si ca de asta ar fi fost sprijiniti”.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

   • Pe bune acum…chiar pare cuiva nefezabila ideea unui Guvern care pana in 2016 si poate…si pe mai departe sa fie condus de Generalul de Administratie { cu patru stele deci…aproape Maresal 😉 } , Gabriel Oprea ?!?

    Comentariu de Marian | iunie 22, 2015

   • Nefezabila nu-mi pare ideea. Dar de ce sa fie condus de Gabriel Oprea? Numai ca asa a recomandat Ponta?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

  • @Rica Venturiano Cum ” d e unde vine aceasta crestere economica ” ? Pai tocmai iti spuse Motanul : de la CNP ! Ai dreptate in ceea c e priveste drumul pana la Istambul il faci in maxim opt ore daca nu esti demnitar dar Ponta…a plecat cu avionul deci a ajuns mult mai devreme 😉 . Iti dau dreptate deoarece , dupa cum probabil sti , eu am o adevarata fobie de zborul cu avionul asa incat , ori d e cate ori am avut , n-am avut treaba , atunci cand am fost in Turcia am folosit fie autocarul { aia d e pe Viilor , Ortadoglu } fie am mers cu masina cuiva si intr-adevar cam acesta-i timpul pe care-l pierzi …mai ales dupa ce depasesti Bulgaria care , are ” drumuri ” cam la fel , daca nu si mai proaste ca si Romania . Atat ca bulgarii , n-au CANDR cum avem noi 😉 . Am mai spus-o : Ponta , n-avea nevoie de operatia aia facuta …. tocmai in Turcia , el avea nevoie d e liniste pentru negocieri , simplu ca buna ziua . Nu-i clar ca tipul isi aranjaza ploile ?

   Comentariu de Marian | iunie 22, 2015 | Răspunde

 4. N-asi fi revenit azi…este totusi o Duminica ploioasa si-ti arde de orice , doar de stat in fatza PC-ului nu ! Te intreb , avand in vedere relatiile sus puse pe care le ai : CNP [ Comisia Nationala de Prognoza ] sau INS-ul ala este consultat d e cineva pe bune sau…si rapoartele lor sant precum cele ale Curtii de Conturi si-ale CCR , doar CONSULTATIVE ?! Iar rapoartele alora sant pe bune sau ….doar asa la harneala sa nu zica careva ca ard gazul de pomana ?

  Comentariu de Marian | iunie 21, 2015 | Răspunde

  • Marian, comentam ce apare in presa pe baza datelor oficiale ale INS…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015 | Răspunde

 5. Am citit un comentariu naucitor la articolul lui Ion Cristoiu:
  http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-22-iunie-2015/

  „Pai daca el e in Turcia, si-a luat stampilele cu el????”

  😆 😆 😆 😆 😆

  Uluitor!! 😆

  Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2015 | Răspunde

  • Cam toate articolele dl.i Cristoiu sunt naucitoare deci…. 🙂 🙂 🙂 🙂 .

   Comentariu de Marian | iunie 22, 2015 | Răspunde

   • Mai, nene, dar comentariul e tare rau de tot!! 😆 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

  • Pai Cristoiu este cunoacut ca un „managaietor” al PSD. Vad ca acum „ii pute” indemnul „isteric” la adresa lui ponta, ca acesta sa-si dea demisia, dar nu-l deranja catusi de putin acelasi indemn la adresa lui base, cand frate-su a fost arestat. Era normala si fireasca „isteria jos base”, dar complet a-normala isteria „jos ponta”.
   Totusi vorbim de un prim ministru, si eu consider ca motivele „incapacitatii” sale de a conduce un guvern sunt foarte importante. Nu cred ca „alo, azi nu vin ca sunt bolnav”, se poate invoca.
   Dar ce sa ma mai mire, cand este un discipol al altui mare pesedist. Ba chiar l-a intrecut, si aici vorbsc de nascase. Acolo tot asa, am vrut sa ma sinucid, dar m-a salvat politistul care a venit sa ma aresteze, si m-am bandajat cu fularul burberry.
   Dar asa este cum spui, pentru electoratul pesede, acest om e bolnav. Culmea este ca si pentru celalalt elctorat, tot bolnav este, insa difera boala.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 22, 2015 | Răspunde

   • Mai, Rica, ai grija sa nu te imbolnavesti tu! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

   • Pai m-am imbolnavit Motane, asa este. M-am imbolnavit de lehamite. Mi-e lehamite de tot circul asta. Vorba fetei mele, „tie ce-ti pasa? Nu vezi ca te agiti ca Pepsi’n sticla, degaba?”
    CATA DREPTATE ARE!!. Partea proasta este ca tineretul de azi, nu mai da doi bani pe politisa si politicienii din Romania, si asta se vede si se va vedea.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 23, 2015

   • „Nu vezi ca te agiti ca Pepsi’n sticla, degaba?” – tare de tot!! 😆 😆 😆

    Are si ea dreptate, insa as ruga-o sa citeasca acest articol:
    http://www.mediafax.ro/economic/biografie-cine-e-mihai-viorel-fifor-propus-ministru-al-transporturilor-14481263
    Ca sa vada cum, in Romania, PSD promoveaza impostura la nivel de conducere de minister strategic: ministerul Transporturilor. Uite-te numai ce studii are respectivul si cata tangenta au studiile sale cu ministerul pe care va trebui sa-l conduca!! Daca asa merg lucrurile in tara asta, e o minune ca inca obtinem crestere economica!!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

   • Pe Cristoiu eu il inteleg… El a si declarat in repetate randuri ca e „comunist” si nu stiu cat de in serios a fost luat, dar are talc ce a zis. De ce spun ca-l inteleg? El e din Vrancea, e moldovean. Dupa parerea mea, toata Moldova (noastra) e majoritar sau absolut majoritar comunista. Bine, daca o adaugam si pe cea de peste Prut – Basarabia, lucrurile sunt limpezi, e clar! Dupa parerea mea, tara noastra e impartita in doua. Ia harta tarii si du prin mijloc o linie dreapta: partea de Est e comunista, cea de Vest e mai putin comunista. Comunismul e foarte inradacinat in Moldova, chiar si la tanara generatie. De aceea si e si un fief la PSD de ani de zile. Nu prea e in regula ce se intampla, de aceea PNL trebuie sa-si intensifice activitatea in Moldova, sa propage ideile liberale si sa promoveze liberalismul, initiativa privata libera, sa expuna ideile liberale. Pentru ca in Moldova deja incepe sa se simta un deficit de democratie si o reluctanta, o atitudine refractara la tot ce inseamna nou, progres, europenism, euroatlantism. Iar lucrurile acestea negative se petrec mai ales din necunoastere. N-ar strica sa se organizeze conferinte liberale in Moldova, de exemplu in orase precum Bacau, Suceava, Iasi, dar si la Chisinau si alte orase din Republica Moldova (cea de peste Prut!). Diferentele ideologice, dar si culturale dintre Estul si Vestul Romaniei incep sa se simta destul de bine acum. Cu vreo 10-15 ani in urma nu se simteau atat de tare. Mie mi-e teama sa nu se accentueze in urmatorii ani… Atitudinea impotriva lui Iohannis a lui Cristoiu nu ii e proprie doar megaeditorialistului. Ea e caracteristica unei parti mai largi din populatie, iar in partile Moldovei eu cred ca sunt multi care gandesc asa (dar nu numai acolo, desigur). De aceea, pentru ca sa se schimbe astfel de perceptii zonale, PNL trebuie sa acorde importanta acestei zone si sa promoveze acolo liberalismul. Altminteri s-ar putea ca nu peste multa vreme sa avem o problema: multi dintre romani sa nu se mai regaseasca deloc in valorile altor romani. Iar PSD, cu actuala conducere si viziune, nu da semne nici de europenism , nici de euroatlantism, nici de o viziune deschisa catre liberalism etc. Da dovada de comunism, face dovada unui partid retrograd, corupt, care promoveaza impostura bazata pe mici intelegeri intenstine si altele de genul asta, lucru care, desigur, nu e deloc in regula.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

 6. Rica Venturiano

  sigur sigur ca a scazut PIB ul? Sigur?
  Nu de alta da vezi aici : http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/21333/14420301/3/3-pib.jpg
  si intreg articolul : http://www.zf.ro/eveniment/romania-a-iesit-din-criza-pib-ul-din-t1-2015-l-a-egalat-pe-cel-din-t3-2008-varful-de-dupa-revolutie-14420301

  ZF nu este chiar prietenos fara de PSD …

  La fel de docomentate sunt si celalte alegatii ale tale?!

  A inteleg , te referi la articolasul ala din cursude prostologeala .. trebuia sa citesti si tu mai cu atentie În schimb, ritmul de creștere al impozitelor nete pe produs (cealaltă componentă care intră în calculul PIB alături de valoarea adăugată brută), a fost redus de la 2,6% la 2,0%, ceea ce explică diminuarea în valoare nominală a PIB pe 2015. De aici o crestere mai mare desi … scade. Ca au scazut taxele.

  Cat despre transformarea rahatului in savarina nu depaseste capacitatea actualei opozitii de a tranforma si amandina si mascota si savarina in rahat pretinzand ca este profiterol ..
  a despre asta este vorba … o mica cretsere economica care straneste poftele baloase a actyualie opozitii „E un ban de furat !!!”

  Comentariu de Ghita Bizonu' | iunie 22, 2015 | Răspunde

  • Ghita, uite-te si tu: constructiile sunt inca cu 33% sub nivelul din 2008… Multumesc pentru articol!! Dar sa retinem ce spune in final articolul din ZF:

   ” Economia românească închide astfel aproape şapte ani de criză şi revenire în care nu a făcut decât să lupte să ajungă iar la nivelul pe care îl atinsese în trimestrul III din 2008. Astăzi însă cu o datorie publică de 38% din PIB faţă de 22% din PIB în acel an şi cu imposibilitatea de a majora această datorie pentru dezvoltarea ţării. De acum marea întrebare este dacă vom putea avea creştere economică de peste 4% în condiţii de deficit bugetar, deficit de cont curent şi inflaţie sub 2%, plus stabilitate a cursului de schimb.

   Între 2000 şi 2008 datoria publică nu a crescut, în schimb cea privată a explodat, iar deficitul de cont curent a ajuns şi la peste 12% din PIB. Ce-a fost a fost. Măcar ştim că de-acum începem să mergem pe podul de piatră care s-a dărâmat, a venit apa şi l-a luat. Am reuşit în şapte ani să facem altul pe râu în jos, dar a costat mult.”

   Lucru ce arata ca:
   1. ar fi trebuit sa se poata si mai bine;
   2. dificultatile nu au trecut inca.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015 | Răspunde

  • Motane

   matale bashit sau mai rau (minus habet) ?
   Chiar asa nu stii ca in 2008 constrictiile erau „pe val” sau mai precis pe „bula”. O sa mai vezi asa ceva peste mult mult timp (sectorul imobiliar se mentine in vechiul ritm ( 8 ani sus opt ani .. jos. ) V cicluri economice. (unii reusesc sa se parleasca de 2 ori in viata. Altii mai norocisi adica longevivi chiar de 3 ori!)

   Aoi cresterea datorieiu publice – uiatsi cestia cu imediat 20 mld „centura de siguranta” ?!

   Cat despre datorioa privata ce a explodat iti recoamnd un steag rosu si iesit in pita „traisca socialismu” . S avedem cum o sa mai vii e casa (daca …)

   Ce nioaba pareai inteligent (felina nu canida!)

   Comentariu de Ghita Bizonu' | iunie 23, 2015 | Răspunde

   • @Ghita Bizonu’
    Si mie mi se pare ca porecla „Bizon” vi se potriveste de minune! 🙂

    Eu n-as crede ca o crestere sanatoasa de PIB trebuie sa se bazeze pe cresterea impozitelor si taxelor (atat ca numar dar si ca valoare), Guvernul sa se laude ca are excedent bugetar, dar sa nu faca investitii publice. Mai degraba ar trebui sa se bazeze pe cresterea valorii adugate brute. Guvernul Ponta a excelat prin marirea taxelor si impozitelor, si prin marirea abnorma a bugetului ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Daca Dvs. vedeti in acest fel marirea PIB si cresterea economica, eu va spun ca o astfel de crestere nu mi se pare deloc sanatoasa

    Apropo de Constructii. Si ce propuneti? Sa nu se mai lucreze in Constructii? Desfiintam si Universitatea (de stat) aferenta? PSD a facut destule nenorociri in tara asta, asa ca n-ar fi deloc de mirare daca ar face inca una sau doua. Insa uitati-va ce oameni „competenti” pune PSD in fruntea unui minister strategic precum cel al Transporturilor:
    http://www.mediafax.ro/economic/biografie-cine-e-mihai-viorel-fifor-propus-ministru-al-transporturilor-14481263

    Se arata, printre altele, ca:

    ” Fifor şi-a început cariera în anul 1994, ca cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

    În perioada 2001-2005 a condus Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

    În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi tot pe parcursul acelui an şi-a început un nou mandat la muzeu, unde a stat până în mai 2012, când s-a întors pe poziţia de secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deţinut-o până la alegerile din decembrie.

    Fifor are o licenţă în Filosofie, terminând în 1994 Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii Craiova, iar după un an a dobândit un master în literatura română. În anul 2003, Fifor a devenit doctor în antropologie socială, tot la Universitatea Craiova.

    Ulterior, el a urmat un masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar în 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, precum şi Securitate şi bună guvernare, la Colegiul Naţional de Apărare.

    Postul de ministru al Transporturilor este vacant de mai bine de o săptămână, când Ioan Rus a demisionat în urma declaraţiilor sale referitoare la românii din străinătate. Rus a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că „de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”. Rus a fost numit ministru al Transporturilor în iunie anul trecut.”

    Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.
    Domnu’ Bizonu, ceea ce a facut PSD, prin numirea acestui om la Transporturi, mie imi miroase (pute, mai exact spus) a IMPOSTURA sau PROMOVAREA IMPOSTURII, daca te iei dupa studiile pe care le are omul respectiv si tangenta lor cu Transporturile. Stiu, s-ar putea sa fie un bune manager. Insa eu va spun ceva: in ceea ce priveste starea in care se afla sectorul Constructiilor, aici nu e vorba neaparat de ciclurile economice ci de neglijenta CRIMINALA cu care Guvernele Romaniei au tratat acest sector din 2008 si pana acum, pentru ca l-au adus in halul in care e acum, neputandu-se dezvolta. Iar cand spun neglijenta CRIMINALA ma refer ca factorii de decizie, cei responsabili de aceasta CRIMA, trebuie sa plateasca in fata legii, cu PUSCARIA!!

    „Cat despre datorioa privata ce a explodat iti recoamnd un steag rosu si iesit in pita „traisca socialismu” . S avedem cum o sa mai vii e casa (daca …)” – eu nu cred ca, in Romania, ati platit Dvs. datoria privata a altuia! „20 mld „centura de siguranta”” – din cate stiu eu, banii aceia nu s-au cheltuit – erau doar „centura de siguranta”. Datoria publica nu a crescut din 2008, de la 13,387% din PIB si pana azi, la 40,548 (estimare dupa outlook-ul FMI) deodata ci treptat, in timp – vedeti aici. Asa ca lasati „centura de siguranta” ca nu asta era problema! Chestiunea e ca in 2008 aveam datorie publica putin peste 70 de miliarde de lei, acum avem aproape 300 de miliarde de lei. Problema cu socialismul e ca datoria publica o platim cu totii!!

    Asa ca „Bizonule”, vad ca dai pe dinafara de „dăstept” ce esti!! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015

   • Motane, din cate am invat „io”, atat in scoala (aia comunista), cat si „dupe aceia”, PIB inseamna (in mintea din capul meu 😊) „PRODUS INTERN BRUT” Cum sa calculez un PIB bazat pe creterile de taxe? Eu am recunoscut ca’s „prost”, si-i multumesc lui Ghitza ca mi-a atras atentia in mod delicat, dar tot nu pricep cum poti pretinde ca „ai crestere de PIB” bazandu-te pe cresterile provenite din incasarile unor taxe noi si marite???? 😊

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 24, 2015

   • @Rica
    Ideea pleaca de la faptul ca in unele metode de calcul al PIB intra, prin adunare, impozitele, de exemplu impozitele pe produs, inclusiv TVA sau impozitele legate de productie si de import. Deci la noi, daca aceste impozite scad, constatam si o scadere a PIB-ului… Unii asa au interpretat, din cate inteleg. Daca lucrurile stau asa, ma intreb daca aceasta crestere e una sanatoasa. Pentru ca atunci cand vorbim de crestere economica in calcul intra ponderea muncii, ponderea capitalului, aportul progresului tehnologic. Nu trebuie neaparat sa scada impozitele ca sa scada si PIB-ul. Cu alte cuvinte, la noi, ca sa creasca PIB-ul ar trebui sa te impoziteze mult. In tarile dezvoltate, lucrurile stau altfel, se pune accent pe investitii solide in echipare tehnica, in modernizare, in capital uman, apoi un factor foarte important sunt inovatiile. Insa Ghita a pus si articolul din ZF care are o alta abordare: luand media trimestriala a anului 2000=100, face o comparatie intre trimestrul III din 2008 si trim. I din 2015, deci cum stam acum fata de intrarea in criza, in 2008. Facand o comparatie mai ampla, articolul arata ca:

    ” PIB-ul din trimestrul I 2015 a avut o valoare de 169,9 puncte procentuale măsurate faţă de media trimestrială a anului 2000 â 100. În trimestrul III 2008, anul de vârf de dinainte de criză, valoarea PIB-ului raportat tot la nivelul mediu trimestrial al anului 2000 a fost de 167,8 puncte procentuale.

    Reperul 2000 a fost ales de către Statistică pentru că România a înregistrat o creştere economică neîntreruptă între 2000 şi 2008, practic cea mai lungă perioadă de dezvoltare din ultimele decenii.

    În cei opt ani s-a adăugat la PIB-ul real al României circa 60%. Este de remarcat că, luând în calcul suişurile şi coborâşurile dramatice de după 1990, PIB-ul României de astăzi este doar cu 32% mai mare în mod real faţă de 1990, astfel încât degeaba s-au acumulat 60% din PIB-ul anului 2000 în cei opt ani de creştere, dacă punctul de start a fost sub cel din 1990.

    Acum vestea este că în sfârşit punem paranteză celei de-a treia perioade de recesiune declanşate ca urmare a crizei financiare mondiale şi în sfârşit egalăm ceea ce am produs în cel mai bun trimestru al României de după 1990.”

    Mie nu mi se pare prea grozav! Si pun inca o data ceea ce arata articolul la final:

    ” Economia românească închide astfel aproape şapte ani de criză şi revenire în care nu a făcut decât să lupte să ajungă iar la nivelul pe care îl atinsese în trimestrul III din 2008. Astăzi însă cu o datorie publică de 38% din PIB faţă de 22% din PIB în acel an şi cu imposibilitatea de a majora această datorie pentru dezvoltarea ţării. De acum marea întrebare este dacă vom putea avea creştere economică de peste 4% în condiţii de deficit bugetar, deficit de cont curent şi inflaţie sub 2%, plus stabilitate a cursului de schimb.

    Între 2000 şi 2008 datoria publică nu a crescut, în schimb cea privată a explodat, iar deficitul de cont curent a ajuns şi la peste 12% din PIB. Ce-a fost a fost. Măcar ştim că de-acum începem să mergem pe podul de piatră care s-a dărâmat, a venit apa şi l-a luat. Am reuşit în şapte ani să facem altul pe râu în jos, dar a costat mult.”

    Eu am facut o observatie care, cel putin mie, mi s-a parut inofensiva. Am fost facut „motan bashit”; da, desigur, sunt „basist”, n-asa? 😀 Cand daca te iei dupa ce scrie articolul pe care chiar Ghita la pus, se vede ca prea grozav nu e… Adica tie ti se pare extraordinar de bine: „PIB-ul României de astăzi este doar cu 32% mai mare în mod real faţă de 1990”? Si, atentie!, vorbim de 1990. Din 1990 pana acuma s-au scurs 25 de ani… Asa a spus acest articol, nu eu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015

   • Motane, bine ai venit in Romania reala. Vad ca ai intrat si tu in „categoria cealalta”, 🙂 🙂 🙂 🙂
    Daca iti aduci aminte, sistemul comunist se ghida dupa „esti cu noi, sau imporiva noastra”. Din pacate pentru dezvoltara acetei tari, mi avem de mers cale lunga. Vezi? Doar pentru faptul ca nu canti aceleasi note si nu esti in ton cu „masa”, ti se baga etichete idioate.
    Dupa cum am mai spus, mitocanul perecepe educatia si diplomatia ca pe un viciu. daca ii vorbesti frumos unui mitocan, el o percepe ca pe o slabiciune si atunci instinctul ii spune ca trebuie sa atace. BATA este singurul limbaj de care pricep aceste exemplare.
    🙂 🙂 :). Motane, oricine nu este de partea PSD, automat este „bashit”, n-ai inteles?
    Asta e Romania pe care o vrem???

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 25, 2015

 7. De ce-or avea ăştia nevoie să fie păziţi de 2100 de poliţişti ?
  Dacă noi nu ştim, ei ştiu 😉
  Şi le e al naibii de frică :mrgreen:
  http://www.la7.it/la-gabbia/video/democrazia-sospesa-per-proteggere-il-bilderberg-18-06-2015-157576

  Comentariu de Radu Humor | iunie 22, 2015 | Răspunde

  • VIP-uri!! 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2015 | Răspunde

  • Ok, am putea spune ca sunt masuri excesive. Totusi, vorbim de o intalnire la nivel inalt, cu sefi de guverne, si vor sa evite orice „incident”.
   Totusi, nu inteleg de ce ne-ar deranja asta, cand pe Valea Prahovei, mai ales in weekend, cand si asa traficul este cum este, cei care se fac vinovati de acel haos de pe DN1, trec in colane oficiale, cu giroafaruri, cu masini ante-mergatoare si pre-mergatoare, care mai au putin si te scot de pe drum,. in conditiile in care „alesii neamului (ma’sii)” merg „la munte”, sa se relaxeze, deci nu undeva „:oficial”.
   Cum murim noi de grija altora, dar nu ne vedm „gunoiul din curte”.
   Probabil ca pe dvs v-ar deranja si security check-ul din aeroport, nu-i asa? Iar acei reporteri pana la urma fac doar un reportaj gen Ant3. Din cate stiu, la asemnea evenimente se depun cereri ptr acereditare, si cei care primesc asa ceva NU AU PROBLEME, DAR E NORMAL SA LE FIE VERIFICATE GENTILE SI EFECTELE PERSONALE.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 24, 2015 | Răspunde

  • @Radu Humor
   Vladimir Putin nu se teme?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015 | Răspunde

 8. Mai frate dar { ca sa-l citez pe Rica ” cum sa calculez un PIB pe bazat pe cresterile d e taxe ” ? Dupa umila mea cultura economica , ramasitza scolii comuniste 😉 { ca si eu am absolvit cam aceleasi scoli pe care le-a absolvit si Rica cel putin la nivel mediu } , in primul rand PIB-ul s e calculeaza pe PRODUCTIE MARFA COMANDATA , VANDUTA SI….GOLOGANII INCASATI si….abia dupa aceea se adauga si taxele sau…poate ma-nsel eu foarte tare !? Parca n-asi crede insa…asa am invatat atunci si…bunul meu simtz imi dicteaza ca si azi , criteriul d e calcul al ORICARUI PIB DIN LUMEA ASTA TOT ASA S E CALCULEAZA !!!!! Altmiteri…ce fel d e PIB este ala …cumva grecesc ??? Astia d e la ANOFM spuneau mai zilele trecute ca ” in Romania sunt circa …600 .000 de someri ” dar , au uitat s a spuna si ca este vorba doar despre cei ce-s in baza lor d e date , aia care-s inregistrati ca atare si care iau acea alocatie d e somaj . Cati or mai fi cei c e au iesit din plata sau cei care muncesc la negru ? O cifra optimista ar fi…cam tot 600.000 si atunci…cu cine produci acea MARFA si de unde dracu iei gologanii ??? Astia au tabarat ca lupii pe micii intreprinzatori , i-au adus páia la sapa d e lemn , au scos d e pe piata sute d e IMM-uri , producand sute si mii d e someri si au …un PIB d e 3,3 % , sa fim seriosi !?! Minciunile socialistilor sau ale social-democratilor nu mai tin cam pe nicaieri , se vede si fara binoclu situatia incordata din UE . Motane…ti-am mai spus parca , drumurile mele mi-au purtat pasii m si prin Franta si prin Germania insa…cam pe nicaieri n-am vazut atatea Ferrari , Lamborghinni , Mercedes E Clase sau Rolls-uri ca-n scumpa si frumoasa noastra patrie …in Bucuresti mai precis ca…aici imi fac eu veacul .Te pot asigura prietene ca , daca in Germania un tip oarecare s-ar afisa c-o limuzina din marcile sus amintite…dracu l-ar lua instantaneu , ar platii de cand s-a nascut , taxe fiscului german doar pentru ca isi permite o astfel d e marca . In Franta…hai sa zic ca aia sunt nationalisti d e la Napoleon incoace insa , prin Paris circula in general masini avand marci franceze si nu atatea ” avioane ” din cizma italiana . Da , poti sa calculezi PIB-ul si pe baza taxelor insa aceste taxe sa fie aplicate ca-n Germania { nu-mi permit nici macar in gluma sa amintesc USA si …taxele alora in ceea ce ai priveste pe tipii doldora d e banet } , iar din ceea ce s-ar aduna d e la astia care-u jefuit ca-n codru Romania asta de rahat sigur s-ar putea prognoza un PIB de minim 3,3 % pentru minim cinci ani , dar asa….. Pai numai gologanii { c e gologani ca aia sunt BANI SERIOSI !!!! } despre care vorbesc astia de la DNA ca i-ar fi matrasit Chiliman si inseamna ….IMENS !!!! Stie cineva , cam de cat timp n-a mai fost reactualizat acel „cos minim ….obligatoriu ” ??? Pai la acest PIB …normal ar fi ca toti romanii sa manace d e trei ori pe zi doar icre negre { un minim d e trei kg. per capita 😉 } si sa bea doar lapte d e cuc ! Vezi dumneata pe unde te poarta pasii prin tara asta romani stand la soare cu burtile pline d e …icre d e balena macar …ca alea-s mai ieftine 😉 ?! In Romania sunt vreo cateva mii d e insi care …isi permit luxul de-a manca inclusiv icre de …soparla dar Fiscul Roman…nu s e gandeste sa-i impoziteze p-aia cu un minim de…80% asa cum ar trebuii si cum s e laudau socialistii lui Ponta si Iliescu la inceputul anului . Sa nu ma-ntelegi gresit , n-am nimic cu acea atat de laudata clasa mijlocie sau cu acei oameni PUTRED D E BOGATI chiar ma bucura 😦 ca Romania are la cinsprezece sau saisprezece milioane d e locuitori care s e zbat de pe-o zi pe alta sa-si duca zilele si cateva mii d e oameni plini d e bani ! Foarte bine , asta inseamna ca aia au minte in cap suficienta pentru a putea sa-i ajute si pe altii sa devina ca si ei deci { parerea mea si nu-s comunist precum alde Cristoiu 😉 } , ia-le alora toata agoniseala pana la al seaptelea neam si apoi sa demonstreze PRACTIC …cum au reusit ei cu mintea lor stralucita sa acumuleze atat purcoi d e banet ! Referitor la ” comunismul ” afisat , clamat d e dl. Cristoiu : vrajala d e Buftea ! Fronda nimic altceva ! Fitze , figuri ! Aia din Moldova despre acre vorbeai …aia achieseaza la comunisti doar pentru ca aia ” le dadeau „…orice , inclusiv locuri d e munca eise faceau ca lucreaza dar …”Statu’ le dadea salar ” . La puturosenia care este in 75% din populatia Moldovei { ma refer la Moldova noastra nu la „ailalta ” } cum dracu sa le placa ideile liberale care …pun baza pe munca fiecarui individ ? Ce sa caute liberalii acolo …sa le tina alora cursuri d e liberalism asa cum sugerai matale ? Intrebare , adresata voua astia care aveti multa minte in creierul capului : cum dracu d e reusesc astia de-s pusi ministri sa adune atatea facultati , atatea licente si doctorate { cu referire directa la Fifor asta , dar nu doar la el } ca mie pentru a absolvii un liceu amarat …mi-au fost necesari sase ani din viata ??? Cred ca singurul ministru ce-a trecut pe la Ministerul Transporturilor si care n-avea un doctorat era …ala care a fost la un anume moment liderul SIndicatului Soferilor …Miron Mitrea ca-n rest…toti si-au „afisat ” diplomele , licentzele , doctoratele dar …. sosele n-avem , ” autostrazile ” romanesti sa nu mai vorbim , CFR…la pamant , transportul maritim …Dumnezeu cu mila Sa { chiar onorabile musiu Rica…mai exista vapoare romanesti care sa formeze Flota COmerciala si d e Transport Marfuri a Romaniei ?????? } insa , am avut ministrii ” scoliti ” ! Iarta-ma c-am tastat un roman dar…comentariile afisate mi-au incins nervii capului si daca nu imi prezentam parerea , riscam fie un atac la cordul inimii fie o …apoplexie si asta in cel mai bun caz deoarece …mai era si varianta iesirii cu furca ca la 1907 😉 !

  Comentariu de Marian | iunie 24, 2015 | Răspunde

  • @Marian

   „Motane…ti-am mai spus parca , drumurile mele mi-au purtat pasii m si prin Franta si prin Germania insa…cam pe nicaieri n-am vazut atatea Ferrari , Lamborghinni , Mercedes E Clase sau Rolls-uri ca-n scumpa si frumoasa noastra patrie …in Bucuresti mai precis ca…aici imi fac eu veacul .Te pot asigura prietene ca , daca in Germania un tip oarecare s-ar afisa c-o limuzina din marcile sus amintite…dracu l-ar lua instantaneu , ar platii de cand s-a nascut , taxe fiscului german doar pentru ca isi permite o astfel d e marca . In Franta…hai sa zic ca aia sunt nationalisti d e la Napoleon incoace insa , prin Paris circula in general masini avand marci franceze si nu atatea ” avioane ” din cizma italiana . „

   Dar trebuie sesizat un lucru foarte important, cred eu: prin actiuni de ordin politienesc, poate mai bine zis militienesc, sau juridic-securistice nu putem, totusi, progresa pentru ca sa ajungem la nivelul Germaniei sau Frantei, sau, de ce nu, al Italiei. In general vorbind, nu prea vad tentative de progres la noi si lucrul asta ma ingrijoreaza…

   Cum sa nu aiba ce cauta liberalii in Moldova (a noastra si cea de peste Prut)? Bineinteles ca au ce cauta! Evident, nu numai in Moldova, desigur. Dar acolo trebuie intensificata miscarea liberala si promovat liberalismul. E adevarat, poate e mai greu in mediul rural, dar in mediul urban trebuie promovat obligatoriu!! De ce in Moldova? Nu se poate ce e acolo: prea mult comunism, dupa parerea mea. Prea multe idei si conceptii comuniste acolo!! De asta si trebuie avuta in vedere zona aceasta a tarii, dar nu numai, as zice ca si Dobrogea, spre exemplu Constanta, de unde e Rica, daca am inteles bine, Tulcea. Trebuie, trebuie!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015 | Răspunde

   • DA???? Si cu care ” liberali ” sa s e duca la aia Motane , cu astia de azi care n-au in creierii din cap decat fumuri ??????? CUmva cu Tariceanu { pardon…asta nu-i liberal , asta-i d e la …. ALDE 😉 ! } , cu madamme Gorghiu { singurul presedinte d e partid din politica romaneasca pus pe functie si nu ales de Congresul ala al lor … „liberal ” } cumva cu dl. Blaga sau cu Johannis …”Presedintele tuturor romanilor ” care-a dovedit ca , de fapt este un Basescu mai mutalau dar in rest la meme Marie avec ….aceeasi palarie , poate croiala ” palariei „fiind diferita ??? Cum sa s e duca in Moldova ca…acolo-i Oprisan si pana mai ieri alaltaieri era si …” mos Nechifor Cotzcariul ” , primarul de Iasi ? Ai fost vreodata in Moldova { chiar si …peste Prut } sa vezi cum traiesc aia ? Te fereasca Dumnezeu fratioare !!!!!!!!!!! Frumos si mai a les apoteotic : ” trebuie , trebuie ” insa…de la ” trebuie ” pana la a intreprind e ceva concret … va mai curge apa pe Dambovita !
    Si cum dracu sa te duci cu ” promovarea liberalismulüi ” acolo unde sti precis ca primarii , chiar alesi in mod democratic conduc acele comune rurale despre care faceai vorbire ca pe propriile feude , cat d e nebun s a fi s a faci asta , mai ales daca ai si familie p ‘acasa ?!? Si pentru ce ? Pentru niste japitze politice , niste ecscroci politicianisti care , n-au habar de vreo doctrina si tot ce stiu s a faca este doar …sa palavrageasca pentru a aiurii oamenii ??? Pai d e la asemenea oameni { si ecscroci politici si cei ecscrocati in aceeasi masura } …poti astepta ” tentative d e progres la noi ” pana la … Sfantu Asteapta , vorba doamnei Andreea Paul 😦 !

    Comentariu de Marian | iunie 25, 2015

  • Marian, noi nu trebuie sa avem in vedere doar Puterea – lucru ce se poate obtine prin masuri de forta, in general militienesti si juridico-securistice. Noi trebuie sa avem in vedere mai ales Progresul societatii, lucru extrem de important, prin dezvoltarea societatii romanesti ca o societate libera – lucru ce nu se poate decat prin liberalism, prin promovarea liberalismului si a unui spirit liberal in societate, prin faptul ca liberalismul sa fie curentul dominant in societate – altminteri pericolele derapajelor exista si nu sunt de neluat in seama. Deci noi NU trebuie sa ne focalizam neaparat si exclusiv asupra Puterii, cat asupra Progresului societal. Vezi ce importante sunt aceste lucruri? Or, la noi, curentul securistic este destul de intens si blocheaza sau chiar franeaza Progresul, de aceea trebuie luate atitudini impotriva acestui curent securistic, facut un fel, ca sa zic asa, de opozitie sau opinie separata – lucruri care trebuie sa existe in societatea noastra de azi obligatoriu, dupa parerea mea. Bineinteles, trebuie sa existe si celalalt curent, cel pro, de exemplu pro Binom. Dar trebuie sa fie si unul contra, la fel de legitim. Insa ideea principala ar fi sa ne concentram asupra Progresului, nu neaparat si exclusiv asupra Puterii.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015 | Răspunde

   • Ceea c e spui dumneata , a spus-o { fireste sub alta forma } si Isus Cristos cu peste doua mii d e ani mai inaite ! Chestia cu ” sa ne concentram asupra Progresului ” { sigur nu-i vorba despre Gara Progresul sau piata cu acelasi nume 😉 ? } a spus-o …fireste putin diferit d e dumneata , dl. Nae Catavencu la o intrunite electorala 😉 ! Intrebare : oare ce-i retine pe ” politicienii ” nostrii de mucava sa taie macaroana acestui monstru securisto- militienesc ce-si ridica capul in Romania , inca d e la inceputurile primului mandat al lui Basescu { fara suparare insa…asa este , chiar am dreptate } si continua cu brio sub teutonul d e Sibiu ???

    Comentariu de Marian | iunie 25, 2015

   • Marian, acest „monstru securisto- militienesc ce-si ridica capul in Romania” o face doar de la „inceputurile primului mandat al lui Basescu”? Doar de atunci?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 26, 2015

  • Mariane, daca x sau y justifica banii cu care si-a luat „limuzina de fitze”😊, nimeni nu are treaba cu el. Daca el mananca iaurt cu grisine, cum era vorba „pe vremea noastra” 😁, doar ca sa-si ia Dacie, nimic de zis. Problema la noi e ca legile se aplica dupa „beneficiar”. Ia fa-ti tu „palat cu turnulete”, si vezi in cat timp esti luat la ochi de fisc. Ia uita-te cate palate cu turnulete si „mertzane S Klasse” au „conlocuitorii” nostri, care n-au platit UN LEU taxe in viata lor, si nimeni nu le face nimic. Pai daca „bulibasha” a avut grija si le-a dat legi „reparatorii”…..
   Mai oameni buni, am zis-o si-o repet, poate pricep si „altii” de pe aici, nici neamtul, nici englezul si nici altii din lumea asta, nu respecta legea din convingere, sau ca asa au ei in sange. NU!! O fac de teama aplicarii legii. Neamtul nu arunca gunoaie din masina pe autobahn pentru ca stie cat il ustura buzunarul dupa acea. Nu parcheaza pe DOUA LOCURI, ca-i salta masina si plateste de-l ustura.
   Cum sa indrepti asa ceva, cum sa determini romanul (de exemplu) ca legea TREBUIE RESPECTATA, cand aia de-s alesi si pusi sa le faca, sunt primii care „de facto” nu o fac?
   A ajuns sa ma distreze acum (extrema cealalta 😊 ) cum se pune problema „la nivelul strazii”. Daca apare o veste despre „legatul” unuia din afara gashtii pesede, toata lumea aplauda, ca legea isi face treaba. Daca apare insa un nume „agreat”, acuzat de fapte asemantoare, totul este masinatiune politica menita sa-l discrediteze pe bietul pm, care n-a facut altceva decat sa se sacrifice ptr „bobor”, sau ptr „VULG” cum spune Marian 😁.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 25, 2015 | Răspunde

   • La altii e si alt nivel de cultura si civilizatie…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 25, 2015

   • Hm, nu neaparat Motane. daca i-ai vedea „la lucru” prin alte parti, cred ca ti-ai schimba pararea. E vorba totusi de IMPUNEREA LEGII!

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 25, 2015

   • @Rica Venturiano Cred ca glumesti onorabile musiu Rica …ca alta explicatie logica chiar nu gasesc la comentariul dumitale care, pe deasupra mai esti si…” etatist ” 😉 cum te-a categorisit atat amabil Motanul mai zilele trecute 🙂 🙂 🙂 ! Fiscul din Germania , Franta , UK sa nu mai vorbesc despre marota mea , USA , n-are nevoie d e justificarile nimanui , el IMPOZITEAZA , cu justificarile …s e ocupa alte institutii , fara suparare . Ai ce ai cu tziganii musiu Rica { nici eu nu-i am la stomac dar merg pe blat …sa nu ma acuze careva d e discriminare rasiala si mai ales , sa nu-l supar oftamologic pe amicul Motan } insa…pentru ce uiti ca , datorita astora suntem recunoscuti pe plan mondial ca un popr d e hoti , cersetori si…in general drept un popor d e tigani , pardon : ROMI 😉 ! Este si acesta un mod de promovare a ” frumusetilor ” si ” minunatiilor ” romanesti , nu ?!! Ma bucura enorm faptul c-ai reusit sa te cobori in mijlocul ” poporului ” , sa te amesteci cu …vulgul { vorba lui Madalin Voicu 😉 } , d e la ei inveti mai multe decat d e la zece ca Friedman sau Freud ! S e bucura oamenii cand cineva ” din gashca ” politicienilor este legat…pai nu-ti pare normal asta deoarece …in orice demiocratie , in orice stat d e drept { adica asa cum NU ESTE Romania } , trebuie sa primeze Legea si litera ei daca s e poate si mai ales PENTRU TOTI , „de la vladica si pana la opinca „, cum spunea …” mos Ion Roata si Unirea ” 😉 . Oamenii vad ca doar ei s e zbat sa-si asigure painea pentru ziua d e maine cu frica si respect { mai mult sau mai putin } fata d e Lege , indurand cele mai grele chinuri pentru painea asta amarata in vreme ce altii…au oua d e crocodil probabil caci legea sau legile asupra lor n-au repercursiuni , n-au efect . Culmea sti care-i ? Nu doar ” neamtul d e rand ” are grije sa nu parcheze masina aiurea ci si…aia care nu sunt „d e rand ” , deoarece aia stiu precis ca , d e la Hitler incoace sunt datori s a dea , sa fie EXEMPLU pentru aia ” d e rand ” si poate si din acest motiv Germania este o tara civilizata asa cum ma-ndoiesc ca va fi vreodata Romania !

    Comentariu de Marian | iunie 25, 2015

   • Marian, te rog scuza-ma, dar e o prostie sa crezi ca Hitler i-a civilizat pe nemti.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 26, 2015

   • Evident ca nu Hitler i-a civilizat pe nemti dar…. „n-am gasit alta rima ” , vorba lui Mircea Diaconu in scheciul ala cu Toma Caragiu si-n plus de asta , credeam ca nu te prinzi d e figura 😉 ! Daca Adolf Hitler sau ciracii sai , ar fi avut macar o bruma d e civilizatie in cap…nu i-ar fi dus pe nemti si intreaga omenire , la acel dezastru al secolului XX , dezastru numit WWII !

    Comentariu de Marian | iunie 26, 2015

   • Mariane, scuza-ma, impoziteaza ei, dar banii trebuie sa proivina sdin afaceri LICITE, pentru ca altfel nu s-ar mai obosi nimeni „sa-si spele avutiile” prin zeci de banci si off-shore-uri. Daca ar fi asa cum spui tu, orice traficant, orice mafiot, ar declara banii, ar plati impozit si gata, dar nu-i asa. Orice venit, LA EI, trebuie justificatvca fiind LICIT, si abia apoi impozitat. Normal ca aia nu discuta cand vine vorba de IMPOZITARE, ca acolo „portareii” nu tin cont ca te cheama X, Y, sau „cine te-o mai chema”, ca oricum „te cheama ei” sa le dai banii.
    Da, asa este, „la ei”, nu doar „ala de rand” respecta legea, CI TOTI o respecta. Si culmea ca „aia care nu-sd e rand” nu comenteaza ca „legea-i comandata politic”, ci tac din gura si platesc cohorte de avocati sa-i scoata din hazna. La noi cum nu-i convine unuia ca ponta o lege, cum da ordine sa fie schimbata in favoarea luo si a acolitilor lui. Si noi, PROSTII DE NOI, care le dam votul, ne trezim ca somnabulii si sounem ca ‘SA NU-SI MAI BAGE STRAINII NASUL IN CIORBA NOASTRA, ce daca ciorba miroase a imputit, noi asa o vrem.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 28, 2015

   • Da, dar afaceri de genul Microsoft, EADS se pare, din cate inteleg, ca nu-si au originea in Romania, epicentrul nu e aici. Aici a venit doar unda de soc, ca sa zic asa. Uite un articol – aici.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 28, 2015

   • Pai eu ce spun Motane. Dar de ce sa dam vina pe cel ce vinde? Hai sa ne intelegem. Eu produc ceva si implicit am nevoie de piata de desfacere. Pe piata libera concurenta e acerba, si deja doarcalitatea nu mai este suficienta. Atunci caut si fac tot ce-mi sta in putinta sa-mi asigur pata de desfacere. Sincer, politicienii romani, deja renumiti ptr gusa de pelican in care tot baga si tot baga, sunt de mult tintele celor care vor sa-si vanda produsele. Sunt convins ca avand „motivatia necesara” oricine poate vinde statului roman pana si aripi de musca sau limbi de tzantzar, ca doar nu le plateste cel ce semneaza contractul.
    Motane, daca cei pusi in functiile menite sa gestioneze cum trebuie banul publc si-a face treaba, atunci aceste discutii nu ar mai avea loc. Atata timp cat cei ce arunca bani publci pe fereastra nu raspund ptr modul in care sunt cheltuiti acesti bani, vom avea mereu parte de „dosare” din acestea.
    Ce nu pricep insa, este cum de au fost lasati s-o faca, atata timp cat aud ca „erau in vizorul autoritatilo competente” de multa vreme. DE CE AU FOST LASATI ?? De ce nu i-a luat nimeni de urechi la timp, pana sa ajunga sa pagubeasca statul?

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2015

   • Mariane, imi cer scuze ca iar am fost ambiguu. Cand am zis „daca i-ai vedea la lucru prin alte arti”, nu m-am referit la tiganii nostri. Nu moncher, m-am referit la nemti si englezi, care scapati de rigorile legii „de acasa”, isi pun in cap. Am avut ocazia sa ii vad nu de putine ori. Si sa-ti dau cateva exemple:
    – in Tenerife ieseau beti din baruri, pe la 3-4 dimineata si aruncau cu sticle, se agatau de palmieri, urlau din toti bojocii, pentru ca li se permitea. Fara turisti aia ar fi morti. Fac asa ceva in UK? Pai cum au facut-o cum apare SY si-i baga la zdup si le aplica si-o amenda. In Madeira in fata mea a parcat un neamt de a ocupat doua locuri. Am indraznit sa-i atrag atentia si mi-a replicat scurt „scuteste-ma, sunt in vacanta”.
    Asta am vrut sa spun Mariane. Nici ai nu-s mai breji ca noi, dar exista o impunere a legii de care nu scapa nici madam Merkel si nici mister Cameron.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 1, 2015

  • Motane, nu NOI, astia de „ne agitam ca Pepsi’n sticla” (ca am vazut ca te-a amuzat) trebuie sa ne concentram, ci AIA de sunt alesi de NOI s-o faca trebuie sa se axeze pe asta, si sa lase naibii politele de platit.
   Acum in Romania, se practica aceeasi „politica aplicata” ca pe vremea „secretarilor de partid”. Atunci, care cum ajungea „sef la partid” incepea sa-si plateasca politele catre dusmani, doar pentru ca putea, si pozitia ii permitea.
   Ce politica este asta de acum? Da-mi exemple ca ma insel, Motane.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 25, 2015 | Răspunde


 9. Aşadar, o schiţă de portret

  Mihai Răzvan Ungureanu, în vârstă de 43 de ani şi care se trage dintr-o familie de evrei intelectuali din Iaşi, a fost membru supleant al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, fireşte, înainte de 1989. A absolvit Facultatea de istorie-filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în 1992. Apoi s-a înscris pentru masterat la Oxford, la Centrul de studii evreieşti şi de ebraică (Centre for Jewish and Hebrew Studies). După ce a absolvit aceste cursuri în 1993, anul următor s-a înscris la doctorat tot la Facultatea de istorie a Universității din Iaşi.

  Mihai Răzvan Ungureanu a fost membru al conducerii Fundaţiei Soros în România. Deasemenea, acesta a fost întotdeauna un apropiat al statului evreu – în timpul unei vizite în Israel, în calitatea de ministru de externe, a fost întâmpinat cu cuvintele „Bine ai venit, prietene!” de omologul său din acea vreme, Silvan Shalom. Acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa „românului”, „un expert în iudaism şi un prieten al Israelului”. Mihai Răzvan Ungureanu a primit de două ori premiul „Felix Posen” în 1997 şi în 1998, acordat de Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel.

  O parte din studiile–activităţile de la începutul carierei sale au fost finanţate de un celebru infractor internaţional, evreul Mark Rich, unul dintre sateliţii „magnaţilor” evrei ai lumii şi ai diverselor servicii secrete israeliene, coiniţiator, în România anilor 90, a mai multor lovituri de hoţie financiară, cea mai mare fiind dată – împreună cu Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi cu mai mulţi dintre cei care ar trebui să fie judecaţi pentru înaltă trădare: ROŞIA MONTANA.

  O altă parte de studii i–a fost finanţată de Dinu Patriciu.

  Mihai Răzvan Ungureanu este iniţiat în iudeofrancmasonerie şi în alte diferite tehnici ezoterico–oculte, care sunt, în realitate, tehnici sataniste, îndreptate împotriva lui Hristos, şi deci, împotriva neamului şi poporului românilor.

  În multe împrejurări şi-a afirmat admiraţia şi filiaţia faţă de unul dintre cele mai sinistre personaje din întreaga noastră istorie: Ana Pauker (după numele ei adevărat, Rabhinson). De altfel, Mihai Răzvan Ungureanu nu este un caz aparte; foarte mulţi, dacă nu toţi tinerii politicieni sunt fie nepoţi, fie fii de personaje care s-au evidenţiat în lupta împotriva lui Hristos şi a neamului românesc şi aparţin fie comunităţii evreieşti, fie minorităţii ţigăneşti, fie celei maghiare. Nu este o tehnică de a arunca vina pe străini – este chiar realitatea, care poate fi verificată, relativ uşor. Pot fi date foarte multe exemple, cu care ne gândim că am putea face un raport al orbului de sine stătător – ceea ce ne şi propunem să facem.

  Mai departe câteva ultime şi foarte selective date: prin acordul dintre guvernele României şi Ungariei (din octombrie 2005), conceput de Mihai Răzvan Ungureanu, o parte din averea Fundaţiei Emanuil Gojdu, rămasă în Ungaria, a fost trasferată ilegal statului ungar; în ciuda opoziţiei Bisericii Ortodoxe Române, executoare testamentară, care a cerut respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu. Fără să îşi facă prea multe probleme, Ungaria a vândut Curţile Gojdu din Budapesta unei firme off–shore din Cipru, al cărei proprietar este o companie israeliană, „Autoker Holding Rt”.

  La vizita în Rusia, ca ministru de externe, (ca de altfel în foarte multe alte împrejurări, când a avut iniţiative – personale? – de neînţeles, decât prin apartenenţa la lojă şi la servicii secrete străine) Mihai Răzvan Ungureanu a transmis Patriarhului Alexei al II-lea, din partea Patriarhului Teoctist un mesaj – care nu a fost niciodată emis, într-adevăr de către Patriarhul Teoctist. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a fost consternată în faţa unei astfel de „iniţiative” – de fapt, executare a unui ordin venit pe calea lojei iudeofrancmasonice şi, probabil transmis prin servicii secrete străine – care era de drept, nimic altceva decât o intruziune abuzivă în relaţiile externe ale Bisericii.

  Ca ministru de externe al României, a semnat în 2005, cu ministrul de externe rus Lavrov, un tratat, pentru care în orice alt loc din lume ar fi fost executat la întoarcerea în ţară: „Legea pentru ratificarea Protocolului dintre România şi Rusia, privind inventarierea relaţiilor bilaterale”, prin care, de fapt şi de drept, România renunţă, de bună voie, prin trădarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, faţă de poporul român (îndeplinindu-şi astfel datoria faţă de duşmanii românilor – şefii săi de la lojă), la o mare parte din teritoriul Ţării, cel ocupat de Rusia (Basarabia); totodată a renunţat definitiv, în numele României, tot prin înaltă trădare, la Tezaurul României (http://axa.info.ro/anul-iii/axa-35/item/312-cel-mai-mare-jaf-din-istoria-moderna) sechestrat la Moscova de Lenin, în 1918 şi „uitat/pierdut” de sovietici/ruşi.

  În mai 2006, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat public că cetăţenii din Republica Moldova vorbesc „o variantă a limbii române”, un fel de „light Romanian”. Sunt, după cum spuneam mai sus, doar câteva date – credem suficiente, pentru a clarifica profilul de personaj al lui Mihai Răzvan Ungureanu.
  P.S.
  Nu se ştia de măgăria cu Codex Aureus ?!

  Comentariu de Radu Humor | iunie 24, 2015 | Răspunde

  • Atata vreme cat nu avem o sursa a acestor informatii e foarte greu de stabilit credibilitatea acestora.

   Ceea ce mi se pare mie clar este ca MRU nu covine PSD, Ilie Sarbu a si luat atitudine – la deranjat tare faptul ca nu a fost consultat Ponta.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015 | Răspunde

  • @Radu Humor
   Cititi asta mai bine, ce spune Ion Cristoiu (eu chiar vreau sa am articolul pe blogul meu):

   Pentru MRU, numirea la șefia SIE e o umilire!

   Se arata ca:

   „Deși m-am decis de dimineață să nu mai ies la suprafața actualității din adîncurile trudei la reportajul de 40 de pagini despre Crîncena exploatare a sînului Julietei, lectura reacțiilor la numirea lui MRU în fruntea SIE m-au împins să-mi calc decizia.

   Așadar, pe scurt, cum se cuvine la un Gînd de Breaking news:

   1. Pentru MRU e o umilire. După ce-ai candidat la candidatura la președinție, dovedind că ai fi fost mai bun decît Klaus Iohannis, după ce ai fost presupus premier al PNL, deoarece ai mai fost premier, răsturnat de Mafia din PDL, să te întorci șef la SIE, unde ai mai fost, înseamnă practic o cădere și nu o urcare.
   Eu îl vedeam, totuși, premier și nu pe fotoliul ocupat la un moment dat de Claudiu Săftoiu.
   2. Nominalizarea lui MRU pune capăt speranțelor acestuia de a fi numit premier al Partidului Meu. E semn că președintele rămîne credincios promisiunii cu Cătălin Predoiu? Nu cred. Cătălin Predoiu are la DNA dosarele pe jumătate ieșite din sertarele a căror cheiță o ține la gît Lulutza, pe numele de buletin Codruța Kovesi. Cred că Klaus Iohannis îl vrea pe generalul Gabriel Oprea. E premierul ideal pentru un președinte Rață mecanică a Structurilor.
   3. Prin nominalizarea lui MRU SIE își recapătă puterile tot mai slăbite în ultimul timp de lucrăturile Serviciului concurent numit SRI. Să vrea Rața mecanică să se elibereze de sub controlul SRI astfel încît să fie măcar Rață vie, rață pur și simplu?
   4. Nu cred că Victor Ponta mai contează bătălia politică din România pentru a avea un cuvînt de spus în numirea directorului. Generalul Gabriel Oprea a și anunțat deja la televiziunea familiei Iohannis că e de acord cu orice propunere face Klaus Iohannis, fie această propunere și Carmen Iohannis.
   5. Umilirea PSD în acest caz – care avea dreptul măcar la SIE să obțină un om – e un nou semnal de alarmă:
   PSD trezește-te! De mai mult timp SRI te anunță, prin purtătorii săi de cuvînt din presă – Dan Turturică, de exemplu – că ți se pregătește lichidarea de către sergenții majori mesianici. Schimbă-l urgent pe Victor Ponta! Adu în fruntea ta un lider puternic, un lider care să nu poată fi șantajat de Binomul SRI-DNA! Pînă nu e prea tîrziu.”

   si (re)cititi ce scriam eu pe 13 iunie:

   Victor Ponta la Baku…

   Unde aratam, printre altele, ca:

   „E clar ca PSD are nevoie de o schimbare de imagine. O schimbare in bine. Si este foarte clar ca are nevoie, la nivel de conducere, de un om respectat pe plan european, un lider de calibru european, care sa aiba experienta Uniunii Europene. De asemenea ar trebui operate schimbari si la nivelurile inferioare de conducere, pentru ca acest partid nu functioneaza bine cu oameni precum Dragnea sau Rus. De exemplu, demisiile in semn de solidaritate cu Liviu Dragnea pun PSD intr-o situatie delicata, pentru ca e cel mai mare partid din Romania si pentru ca e un partid care se afla la guvernare si care aspira in continuare la aceasta calitate.”

   Singura problema ramasa ar fi cu cine trebuie inlocuit Victor Ponta… Pe de alta parte, ar mai fi o problema: de Ponta nu vom scapa (cel putin pana la viitoarele alegeri) – este si asta o posibilitate.

   Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 24, 2015 | Răspunde

   • Imi pare rau ca-s nevoit sa-l contrazic pe maestrul Cristoiu insa , umilire pentru MRU ar fi fost daca-l propunea Johannis , la sefia REBU . La sefia SIE …chiar nu m-asi simtii umilit daca m-ar propune pe mine personal acolo 😉 ! Cu cine TREBUIE INLOCUIT Victor Ponta …poate cu insusi Dumnezeu deoarece , in serparia din PSD , este greu , daca nu chiar imposibil s a gasesti pe cineva care sa nu s e declare pana la urma ” invins de sistem ” eventual …. ” invins d e securitate ” !!! Ce dracu Motane crezi ca-n PSD { si-n orice partid politic romanesc } exista Sf. Augustin sau Maica Tereza ? Fi serios frate !

    Comentariu de Marian | iunie 25, 2015

   • Da Motane, asta este o problema, CU CINE II INLOCUIM. Si din pacate problema asta o avem din 89 incoace. Atunci am avut de inlocuit un sistem, mentinut de niste indivizi, cu un alt sistem, complet diferit, la polul opus chiar, dar folosind aceiasi indivizi. Acum, dupa 25 de ani, noi inca lucram la inlocuirea acelui sistem, fara sa schimbam „indivizii”.
    Zilele trecute, am fost la „sindrofie”, unde INEVITABIL s-a ajuns la discutii politice 😊. Ce m-afrapat a fost remarca unui invitat, om cu studii si mult bun-simt, care foarte hatru a spus „bun, si cu cine ii inlocuim pe astia”? Omul a punctat foarte serios aceasta problema, „CU CINE INLOCUIM NISTE INCOMPETENTI??” Motane, noi aici avem problema cea mai dureroasa. NU AVEM politicieni care sa faca intr-adevar politica, si nu altceva. Si cand spun POLITICA ma refer la cea adevarata, nu la asta a hotiei pe care o practica ai nostri. Nici acum, dupa 25 de ani de la inlaturarea lui ceasca de la hatzuri, noi nu stim ce vrem sa fim. Capitalismul ne pute, socialism nu mai vrem, de comunism nici nu se mai pune problema. Cel putin eu, din tot ce am vazut, atat pe linie profesionala, cat si din exemplele de pe strada, am ajuns la concluzia ca romanul vrea doar sa aiba drepturi, dar de obligatiile sale sa se ocupe statul. Romanul vrea loc de munca, la stat sau la patron, nu conteaza, dar vrea ca STATUL sa-i asigure si sa-i garanteze salariul. Romanul vrea drepturi, dar obligatii cat mai putine.
    Pai de unde vrei tu sa iasa in fata ceva ce noi n-avem? De unde? Dintre ce valori vrei tu sa alegi una ce se remarca? Uita-te in jur si ai sa vezi ca tot romanul „se invarte, se descurca”, si atunci e normal ca odata ajuns intr-o pozitie DE UNDE POATE sa se „invarta mai mult, la un nivel mult mai mare”.
    Asa ca „io cu cine votez nene motan”???😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 26, 2015

   • Bine, dar asa face si un new-yorkez: „se invarte si se descurca!” 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 26, 2015

  • @Radu Humor Cum dracu sa nu stie de Codex Aureus , la cata carte are in mintea capului ??? Nedumerirea mea consta in propunerea lui Johannis { sau a ” consilierilor ” acestuia } de a-l desemna pe acest MRU , drept sef { again } la SIE cunoscand faptul ca , acesta l-a tradat pe Crin ANtonescu si PNL , pe Basescu { und e ar fi pomana ca TOTI sa-l tradeze pe javra asta ? } , iar in calitate-ai d e PM a ajuns d e legenda drept…” PM unguient ” sau ” PM vita Kobe ” iar PNL-ul { din care a facut parte inclusiv dl. Johannis pe vremea cand era doar primar la SIbiu } a fost unul dintre partidele care au semnat Motiunea de Cenzura prin care MRU a fost inlaturat d e la Guvern .

   Comentariu de Marian | iunie 25, 2015 | Răspunde

 10. Motane … ai o intelgenta canina …

  „PIB-ul României de astăzi este doar cu 32% mai mare în mod real faţă de 1990″? Si, atentie!, vorbim de 1990. Din 1990 pana acuma s-au scurs 25 de ani…
  Deci asdar si prin urmare este nasol , nashpa , rau ca acu a mia crexcut ceva. Era mai bine cu Boc cii?!
  Sau cu reforma Ciorbista ?!

  Pai din cuza asta de abia cu 32% in 25 de ani..
  Asa spre stiinta ta .. in 90 taote tarile exsocialiste au scazut. Insa in 95-96 cel traziu in 97 au recuperat si au ajuns la nivelul din 1898.

  O exceptie la recuperare :Romania.
  Care deja era o sceptie – din 1983 PIB ul era in contractie .. in 89 toate cadeau cam liber BUM! pana a cazut si Ceasca.
  Datorita „turbulentelor” am continuta sa scadem .. Ceva ceva s-a facut cu guvernul Vacaroiu .. adica a inceput un pic de stabilizare .
  Anuzlat de reforma ciorbista :BUm! BUM! Caderea ccelarata..
  De abia prin 2003 am rations nivelul statistic din 89 .. care era mai jos decat ala din 83 !!!
  A urmat o crestere pana in 2008 .. cand criza. Unii pe aici mai dobiBoci credau ca Romania va scapa (bietii idioti xcredeau ca daca esti mai inapoiat scapi de tirbulentele generale.. )
  Reagimul Basescu s-a tinjut de o manarie. A introdus auteritate cu dedicatie INSA insa .. cresteau incasarile dar cresteau cheltuililie. DA CRESTEAU!!! Scazusra salrii, samd, crescusera taxele dar duduiuau „serviciile” si unii „constructori”
  Ei bine acei „contrictori” au ofts pusi la post. Si PNB si PIB cresc.. si ei nimic nimicutza? Ca au de platit elicoptere nu?!

  O da.. de aocre ca niste inbvestitii in infrastyruictira ar fi bune rau.. Dar se pare ca sunt uibnele „probleme” asa ca mai bine pastram banii decat sa ii kwentuoim pe luzul unor Umbrarescu ..
  Cat despre late copmstrictii.. Cum sa iti zic .. in 2008 a fopts un boom imobiliar nitel (mult prea) optimist. Basat pe speranta si speculatie. Este de pruspus ca nu vei mai vedea asa ceva in urmatorii 30 si peste de ani. Nu de lata dar in Bucuresti preturile depasisera preturile din Viena. De aici marele boom – si piederile..
  Si i rest.. acum un an auzeam ca se mai construieste … nu era chiar rau ci era chioar o revenire.. in sectorul particular .
  Dar cum zic azi asflatangii fac foame …. E si cazul!

  Comentariu de Ghita Bizonu' | iunie 27, 2015 | Răspunde

  • Ghitule, eu asta am si zis, dar te-ai suparat si m-ai facut „motan bashit” (trecerea de la „motan bashit” la „ai o inteligenta canina” o iau drept compliment 🙂 ), si anume am zis ca dificultatile nu au trecut.

   Daca era mai bine cu Boc sau Ciorbea? Eu spun ca e cazul sa vedem ca e mai bine decat ceea ce a fost in trecut, sa vedem intr-adevar dezvoltare si ca merg bine lucrurile. Tu spui: „Dar cum zic azi asflatangii fac foame …. E si cazul!”. E cazul ca unii sa faca foamea? Lasa-l pe Umbrarescu… Te intreb: e cazul ca unii sa faca foamea? Eu cred ca n-ar trebui sa mai fie cazul.
   Eu am spus asa:

   „1. ar fi trebuit sa se poata si mai bine;
   2. dificultatile nu au trecut inca.”

   Sigur ca trebuie sa depasim dificultatile, sper ca esti de acord. Si cred ca e valabil si punctul 1, adica trebuie sa se poata mai bine, altminteri degeaba tot vorbim ca Romania e una din cele mai sarace tari ale UE si ca la tara au aia closetul in fundul curtii – ca PSD tot aminteste de aceste chestiuni!
   Tu mergi pe firul unei relatii de cauzalitate cu ceea ce a fost anterior. Eu pot sa inteleg asta, dar daca o tinem tot asa, cu „greaua mostenire” drept tap ispasitor…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 28, 2015 | Răspunde

 11. […] nelimitate, ne-a condus spre o crestere economica de 3,5% – „clasic” cum spuneam mai de mult – dar si la o crestere abrupta a datoriei publice, de la 13% din PIB in 2009, la 40% din PIB […]

  Pingback de Nu este optim. Dar este o echilibrare…? « Motanul Incaltat | martie 10, 2016 | Răspunde

 12. […] Lucrurile nu stau deloc asa si sa nu uitam ca acea mult laudata crestere economica a fost una mica in jurul lui 3,3%. Iar daca au existat totusi si mariri de salarii, ele s-au produs in sectorul bugetar, preponderent […]

  Pingback de O manipulare electorala: „cat de performanta a fost guvernarea Ponta!!” « Motanul Incaltat | iunie 13, 2016 | Răspunde

 13. […] tarziu. Lucrul care ma ingrijoreaza este ca pentru anul asta – dupa ce anul trecut am avut o crestere economica mai mare decat de obicei, efectul acesteia in 2017 ar putea fi unul recesionar. Pentru ca toate aceste cresteri record din […]

  Pingback de Despre Buget nu se prea discuta… « Motanul Incaltat | februarie 15, 2017 | Răspunde

 14. […] in niciun caz nu i s-au pus piedicile care i se pun acum. Toate acestea au reusit sa mentina o crestere economica in jur de 3,3 % si sa conduca, anul trecut, la o crestere de 4,8% (prima crestere mai consistenta postcriza), desi […]

  Pingback de Vom ajunge sa-l regretam pe Victor Ponta? Pe cine vom ajunge sa mai regretam? « Motanul Incaltat | aprilie 24, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: