Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

10 mai

Sa mai vorbim si despre alte lucruri, ca prea ne otravim sufletul cu politica si cu urile de fiecare zi… Sa vorbim despre ziua de 10 mai! Este o zi cu semnificatii profunde pentru Romania si nu ar trebui sa fie uitata de niciun roman! Sa amintim aceste semnficatii, iata ce spune Adevarul:

Ziua Regalităţii. 10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică

Se arata ca:

„Ziua Regalităţii. Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din aprilie anul acesta, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor.

10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională.

Ziua Regalităţii: 10 mai 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

Ziua Regalităţii: 10 mai 1877, obţinerea independenţei României faţă de Imperiul Otoman

Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Totodată, Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.

Ziua Regalităţii: controverse

Există încă anumite confuzii referitoare la data când a fost proclamată independenţa României şi asta pentru că, în timpul regimului comunist, pentru a se disocia momentul proclamării Independenţei de 10 Mai, Ziua Dinastiei şi Ziua Naţională a României, oamenii erau învăţaţi, la şcoală, că, pe data de 9 mai a fost proclamată deplina independenţă a ţării. Istoricul Manuel Stănescu, blogger adevarul.ro, explică: „E foarte adevărat că celebrele cuvinte ale lui Kogălniceanu au rost rostite la 9 mai (stil vechi). În aceeaşi zi cele două camere au votat, în unanimitate în Senat şi cu două abţineri în Camera Deputaţilor, «independenţa absolută a României». Apoi, brusc, amnezie în istoriografie, timp de decenii. În realitate, la 10 mai, guvernul, membrii corpurilor legiuitoare, mitropolitul Moldovei, preşedintele Curţii de Casaţie, preşedintele Curţii de Conturi, reprezentanţii altor autorităţi şi delegaţii ale locuitorilor din Argeş şi Buzău au mers la Palat,felicitându-l pe Carol pentru a 11-a aniversare a urcării sale pe tron şi aclamându-l în noua calitate de suveran independent. Domnitorul a proclamat solemn independenţa. Acestea sunt faptele, care nu lasă loc de interpretări“.

Ziua Regalităţii: 10 mai 1881, încoronarea Principelul Carol

De altfel, proclamarea Independenţei la 10 mai 1877 este argumentul principal pentru care unii istorici susţin că şi astăzi Ziua Naţională a României ar trebui să fie pe 10 Mai. Alţi istorici sunt mai puţin categorici, dar atrag atenţia că ziua de 10 Mai trebuie marcată ca una dintre cele mai faste din istoria naţională. Şi asta pentru că, la 10 Mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României. Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.”

Chiar si cei care nu sunt regalisti ar trebui sa nutreasca fata de aceasta zi respectul cuvenit deoarece 10 mai simbolizeaza inceputul modernizarii Romaniei, a occidentalizarii acesteia, iesirea Romaniei dintr-un Orient mizer si supus brutalitatilor politice sau navalirilor barbare, niciodata sigur, niciodata prietenos cu tara noastra, care a suferit atat din cauza turcilor, dar si din cauza rusilor sau a oricaror aliante occidentale facute cu acestea. 9 mai si 10 mai 1877 se contopesc. Nu intamplator.

Trebuie sa recunostem rolul major al Monarhiei romane, al regilor din familia Hohenzollern-Sigmaringen, care, pentru faptul ca au inceput modernizarea, acest lucru a facut posibila independenta Romaniei!! Iar 10 mai 1881 a facut posibila Romania Mare de mai tarziu! Faptul ca tara noastra a devenit regat, bazat pe valori occidentale – trebuie subliniat foarte clar lucrul asta – a intarit-o de o maniera pe care nu o cunoscuse pana atunci. Tara noastra a devenit puternica si respectata. Si in felul acesta a putut sa fie si unita si sa-si intregeasca teritoriul national.

Este foarte bine spus ca in „timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă. In mod criminal, as adauga eu. Trebuie inteles ca, privind dintr-o perspectiva istorica mai ampla, regimul comunist n-a reusit nici pe departe sa faca pentru Romania cat a facut Monarhia. Regimul comunist a fost intoarcerea tarii la acel Orient de care vorbeam mai sus, ca sa se proslaveasca Rusia. De observat ca si acum, sub dictatorul Putin, Rusia – care e un dusman permanent pentru Europa – vrea controlul nu numai al fostelor tari comuniste, dar pe toata Europa, ca sa se proslaveasca ea si Putin – ceilalti pot sa moara si de foame, nu conteaza. Comunistii au supus tara rusilor. Pe plan intern au facut o multime de crime, dupa model sovietic. Practic, in Romania s-a implementat un model sovietic, stalinist, extrem de dur, cu consecinte nefaste pentru tara noastra, consecinte pe care le-am simtit cu totii in 1989, cand lumea se saturase de mizerie si a iesit in strada, dar, din nefericire, le simtim si acum!! Sa facem o comparatie cu ce a insemnat Monarhia. Trebuie sa facem aceasta comparatie. Sub Monarhie tara noastra s-a intregit, a devenit Romania Mare!. Sa ne gandim la inflorirea artelor si a stiintei in Romania, ma gandesc, de pilda, la un Stefan Procopiu, la un Nicolae Paulescu, oameni care au ajuns foarte aproape de Premiul Nobel! Sa ne gandim la marea literatura romana – cand s-a intamplat oare acest fenomen, nu cumva pe vremea Regelui? Sa ne gandim la George Enescu, la Dinu Lipatti. Sigur, sunt atat de multe personalitati de marca insa nu e scopul acestei postari sa vorbesc pe larg despre ele, mai ales ca mi-ar lua si mult spatiu. As dori sa mentionez aici si Gazeta Matematica – expresie clara a modernizarii tarii noastre in spirit occidental si lucru care a impulsionat puternic invatamantul romanesc, facandu-l sa fie performant! Sa ne gandim la forta Armatei romane din Primul Razboi Mondial! Si la multe altele, si vom constata marile, cu adevarat marile, realizari – iar daca spun epocale – sa ne gandim la Romania Mare! – nu cred ca gresesc – pe care tara noastra, sub Monarhie fiind, le-a inregistrat intr-un timp relativ scurt.

Esecurile de pe vremea Monarhiei s-au datorat lipsei reformelor, pentru ca in Romania, la fel ca si in zilele noastre, a existat o clasa sociala influenta, destul de puternica, insa reticenta la reforme sau indiferenta la asa ceva, cand aceste reforme ar fi trebuit facute de mai demult, fiind necesar acest lucru. Daca s-ar fi facut, 1907 (v. si acest articol), de pilda, nu cred ca ar fi existat. In niciun caz nu ar fi avut o asemenea amploare. Insa in Romania e greu cu reformele, din pacate. Adevarul este ca unii au o frica de reforme, dar nejustificata as adauga eu, desi e de inteles totusi… Iar daca vorbim de lucrurile rele – includ aici si acel 16 februarie 1933, despre care exista suspiciunea ca ar fi fost o diversiune a lui Carol al II-lea  – sa nu uitam sa vorbim si de cele bune, cum ar fi anul 1938 – an de varf atat din punct de vedere economic, cat si din punctul de vedere al bunastarii populatiei.

Ieri m-am plimbat prin Bucuresti. Ma uitam la casele vechi. Au mai ramas in picioare, din fericire! Ar trebui sa avem grija de ele, unele dintre ele adevarate capodopere arhitectonice si ne aduc aminte de o Istorie pe care nu am cunoscut-o, dar, de ce nu?, privindu-le, o putem banui si chiar reconstitui macar mental. Ma gandeam si zilele trecute: 10 mai nu face parte din Istoria mea. Mai bine de doua generatii nu a cunoscut Monarhia si ce inseamna in definitiv un astfel de regim politic. Regimul comunist a accentuat, desigur, foarte puternic, doar lucrurile negative intamplate sub acest regim monarhic si doar partile rele ale unui astfel de regim, ca si cum ar exista un regim politic care sa aiba numai parti bune – in realitate nu exista asa ceva. Iar daca ne vom gandi la cate rele au facut comunistii, la crimele facute de comunisti, va trebui sa observam ca relele de pe vremea Monarhiei – nu spun ca nu ar fi existat – sunt palide in comparatie cu relele de pe vremea comunistilor si aservirea tarii Moscovei, inclusiv pierderile teritoriale suferite din partea rusilor.

10 mai nu face parte din Istoria mea, insa nu se poate sa nu recunosti – decat daca esti de rea credinta – rolul major jucat de Monarhia de Hohenzollern-Sigmaringen in dezvoltarea si modernizarea adevarata a tarii noastre – un rol pe de-a-ntregul benefic, un factor motor al dezvoltarii noastre.

Iata si un interesant punct de vedere, al D-lui. Cristian Preda, profesor de stiinte politice si europarlamentar:

„Pe 9 mai 1877 eram alături de ruși, în război contra turcilor, pentru a ne câștiga independența, susținuți fiind, sub un rege neamț, de unele dintre cele mai influente puteri europene. Pe 9 mai 1945, eram aliați cu rușii, după ce fusesem în tabăra nemților aproape tot războiul, iar Turcia rămăsese în cea mai mare măsură neutră. Pe 9 mai 2015, suntem membri ai UE, mai favorabili Turciei și mai anti-ruși decât ceilalți europeni, și tocmai am ales un președinte din minoritatea germană. Istoria nu ne vădește decât foarte rar coerenți, atunci când căutăm în calendar zile de sărbătoare și le raportăm la evoluția națiunilor.”

Insa trebuie spus urmatorul lucru: in 1877 Romania impunea respect Rusiei. In 1945 avem de a face, din pacate, cu o monarhie in scadere, lucru inceput, dupa parerea mea, cu Carol al II-lea care a instituit dictatura (1938), dar in vremuri in care cele doua mari totalitarisme ale sec. XX se confruntau: fascismul/nazismul si comunismul. Cu toate acestea, tradarea democratiei a venit din partea acestui rege, Carol al II-lea, controversat si pe buna dreptate. Pentru ca el, prin viata sa personala libertina, a tradat valorile monarhiei, amplificandu-se coruptia, ducand spre o decadere a Statului. Sa ne intelegem, Carol al II-lea nu era un om oarecare, nici macar un om bogat, spre exemplu un om de afaceri, oarecare. In momentul in care permiti coruptia si influenta amantei, a Duduii, desigur, in treburile statului, lucrurile sunt destul de clare. Dar pe de alta parte, se vede din viata lui ca pe el nu prea l-a interesat Tronul. Iata ce arata Wikipedia:

„După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la Tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe Principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Carol și-a părăsit familia și nu s-a mai întors din străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la Tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit Tronul la moartea Regelui Ferdinand, în 1927.”

Eu chiar stau si ma intreb daca el a vrut cu adevarat Tronul…

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

mai 11, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. E bine Motane modernizarea incepuse ceva mia inainte. Sa zicem din 48 … s-a accelerat dupa Unire . Carol modernizatoru a avut la modernizare in merite : Krupp! (pusca Dreyse era depasita la adoptarea de catre Principate. Aprausera deja pusti cu cartus metalic)
  A ca s-a facut si pirma cale ferata.. ei da este adevrart. Da Sultanu avut grija sa plateasca niste englezi sa faca un in Dobrogea ,, cava mai inaonte ! Dar asta dupca ce a fost data in exploatare aia de la Oravița – Baziaș.
  Oriucum Motane adaoti aminte ca in 1871 Caro, a vrit sa plece insa Bratianu Batranu a zis : eu te-am adus eu te tin!!!!

  Asa ca 10 mai nu e ziua Regalitatii este ziua Pupincurismului !!!!

  Comentariu de Ghita Bizonu' | mai 12, 2015 | Răspunde

  • @Ghita Bizonu

   🙂

   Dati-mi voie sa va contrazic: in Istoria Romaniei, ceea ce se cheama Epoca Moderna incepe de la 1821, cu putin inainte de pornirea miscarii revolutionare conduse de Tudor Vladimirescu. Altii, si nu fara temei, iau in considerare incheierea lucrarilor de elaborare a Regulamentelor organice (30 martie 1830) care au fost „o adevarata Constitutie care inzestra Principatele cu institutii moderne menite sa favorizeze dezvoltarea lor pe calea capitalismului” si „Regulamentele organice au facut un pas insemnat spre unitatea administrativa a fiecarui principat, prefigurand chiar unirea lor pe temeiul comunitatii de origine, limba, religie, obiceiuri si interese. Regulamentele organice au servit celor doua tari romane drept lege fundamentala pana in 1858 (cu exceptia perioadei revolutiei de la 1848).” – citatele sunt din Instoria Romaniei in date, Editura Enciclopedica Romana, Bucuresti, 1971. Aceste lucruri, inclusiv Revolutia de la 1848, desigur, au condus la unirea Principatelor – un lucru extraordinar, epocal!!

   Insa modernizarea Romaniei in sensul european occidental a avut loc pe vremea monarhiei si a inceput cu regele Carol I. Ce se intampla? Pe 20 noiembrie 1861 Poarta otomana admite unirea administrativa si politica a Principatelor dand „Firmanul de organizare administrativa a Moldovei si Valahiei” (22 nov./4 dec. 1861), dar recunoasterea era insotita de nota restrictiva sugerata de Austria habsburgica, ca unirea sa inceteze la sfarsitul domniei lui Al. I. Cuza. Prin proclamarea printului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen drept domnitor al Romaniei (10/22 mai 1866), faptul ca era agreat de numeroase curti monarhice europene a facut ca acea nota restrictiva sa-si piarda din valoare, dupa cum se si vede peste putina vreme cand prin firmanul de investitura a lui Carol I, Poarta otomana renunta implicit la acea „nota restrictiva” (11/23 oct. 1866). Pe de alta parte, sa nu uitam promulgarea noii Constitutii a Romaniei (1/13 iul. 1866), redactata dupa modelul Constitutiei Belgiei din febr. 1835, lucruri care au permis modernizarea de care vorbeam, occidentalizarea Romaniei, iar prima consecinta a fost obtinerea Independentei in 1877 si apoi la Romania Mare – alte lucruri extraordinare, epocale!! Asta a insemnat conectarea Romaniei la Occident. Din pacate, dupa 1945 cand a fost din nou conectata fara voia ei la un Orient ateu si comunist, s-a vazut ce a urmat, cum am fost aserviti rusilor plus pierderile teritoriale pe care le-a suferit tara noastra…

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 13, 2015 | Răspunde

   • Auzi Motane si constitutiunea aia cine dna ma-sa (de constitutie) a scris-o? Altetea sa princiara cu mana propre ?!
    Si ia s amai rapsunzi la intrebarea – si la Sf Sava cine preda lb romana ? tit printzul? Preda cumva si la universitate? A dat el al lopata la caile ferate si a proectat el podul de la Cernavoda?!
    Si as aintre noi fie vorba – Bratieni, Kogalniceanu, Rosestesti, Ghiculesti ce faceau? Beau vutci si mastica si isi marleau tigancile ? Doar atat?!

    Comentariu de Ghita Bizonu' | mai 15, 2015

   • @Ghita Bizonu
    Sa vedem ce inseamna a moderniza:
    http://dexonline.ro/definitie/moderniza
    unde se arata, printre altele:

    „A adapta la cerințele, la realitățile prezentului, a face să corespundă stadiului contemporan al progresului; a înnoi. ♦ A da unui lucru un aspect modern, conform gusturilor și cerințelor actuale.”

    Or, monarhia de Hohenzollern-Sigmaringen tocmai asta a si insemnat si asta a si facut pentru statul roman. Repet, pentru STATUL ROMAN. Si implicit pentru tara noastra.

    Imi dai exemplu Colegiul National „Gheorghe Lazar”, puteai sa adaugi Universitatea Bucuresti. Da, erau oameni culti, bine pregatiti, si pe vremea aceea, inainte de a veni regele pe tron. Dar modernizarea STATULUI – si implicit a tarii – intr-un sens occidental al cuvantului s-a inceput si s-a facut sub aceasta monarhie, iar rezultatele s-au vazut si inca destul de repede: obtinerea INDEPENDENTEI.

    Monarhia a insemnat trecerea la un alt regim politic decat cel de pana atunci. Citeste si articolul din Adevarul, pe care poate l-ati citit dar ati trecut repede peste aceasta fraza:

    „Şi asta pentru că, la 10 Mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.”

    Scuza-ma, te rog, nu te supara, dar eu constat ca nu intelegi un lucru: trecerea politica de la DOMNITOR la REGE!!! Incerc sa explic un lucru: Romania a avut domnitori, da? Asta reprezenta un anumit regim politic. Cuza, care a facut reforme importante, a fost domnitor. Carol I a fost si el domnitor pana cand Parlamentul voteaza transformarea Romaniei in REGAT (14/26 martie 1881), iar Carol I se va incorona REGE la 10/22 mai 1881. Deci avem de a face cu trecerea politica de la DOMNITOR LA REGE, de la DOMNIE LA REGALITATE. Evident, a fost o perioada de tranzitie, ca sa zic asa, intre 1866 si 1881. Dar a insemnat inceptul modernizarii, modernizare care a continuat apoi si dupa 1881, evident. Deci trebuie sa retinem elementele de baza ale acestei transformari politice:
    – Plebiscitul pentru alegerea ca domn si apoi proclamare ca domnitor al Romaniei de catre noua Adunare (aleasa 9/21 apr. 1866) la data de 10/22 mai 1866.
    – Promulgarea unei noi Constitutii (1/13 iul. 1866), in vigoare cu unele modificari din 1879, 1884 si 1917 pana in febr. 1923.
    – Renuntarea de catre Poarta otomana la „nota restrictiva” de care vorbeam, prin firmanul de investitura a lui Carol I, si recunoasterea perpetuitatii celor doua tari romane (11/23 oct. 1866).
    – Obtinerea Independentei la 1877.
    – Transformarea Romaniei in regat, la 1881.
    Si mai trebuie sa retinem ca aceasta transformare politica – de la DOMNIE la REGALITATE – a insemnat inceputul unei modernizari clare a Romaniei in sens OCCIDENTAL – sa ne gandim: Carol I era un print german, din familia nobila de Hohenzollern Sigmaringen care este o ramura a dinastiei de Hohenzollern care a condus Prusia si Germania pana in 1918. Apoi faptul ca printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen era agreat de numeroase curti monarhice europene, atesta caracterul occidental al acestei transformari modernizatoare: NU NE MAI SUFLA RUSIA IN CEAFA!! E mai clar acum? Iar indepartarea de practicile otomane, de Imperiul Otoman e cat se poate de clara.

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 15, 2015

  • A da. Liceul Gheorghe Lazar . Infiinatat in 1860. Dupa cum se stie liceele sunt de model otoman, da?!

   Comentariu de Ghita Bizonu' | mai 15, 2015 | Răspunde

   • Dar la 1860 tara era independenta? Nu era!

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 15, 2015


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: