Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

„Fara limitari”…

Faptul ca Senatul a respins cererea de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova a starnit reactii internationale puternice. Iata ce ne spune Mediafax:

REACŢII internaţionale după votul Senatului în cazul lui Dan Şova

Se arata, printre altele, ca:

Mai multe ambasade au reacţionat după ce Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova. Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova.

Ambasada britanică: Monitorizăm evoluţiile din justiţie şi deciziile Parlamentului privind imunitatea

Ambasada Marii Britanii a precizat, miercuri, după ce Senatul a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova, că monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară.

„Ambasada britanică monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Documentul remarcă, totodată, cu îngrijorare, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor de arest preventiv”, precizează Ambasada britanică.

Misiunea diplomatică apreciază „rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupţiei” şi sprijină eforturile sale constante în această direcţie.

„Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental şi anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu”, mai afirmă Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

Ambasada SUA: Imunitatea nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere

Ambasada SUA a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane şi că trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii.

„Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice, după ce Senatul a respins ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova.

„Trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii”, mai precizează Ambasada SUA.

Ambasada Olandei: Urmărim cu îngrijorare şi cu surprindere evoluţiile privind ridicarea imunităţii

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că urmăreşte „cu îngrijorare şi cu surprindere” evoluţiile privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, mai ales în contextul în care partidele politice şi-au luat angajamentul de a lupta împotriva corupţiei.”

Dar poate ca cea mai interesanta reactie a fost cea a Ambasadei Germaniei:

Ambasada germană, despre cazul Şova: Observăm cu îngrijorare evenimentele actuale. Au efecte asupra MCV

Se arata ca:

Respectul faţă de independenţa justiţiei impune ca imunitatea parlamentară să nu fie uzitată abuziv, în scopul protejării unor persoane, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ambasada Germaniei,care observă cu îngrijorare evenimentele actuale ce au efecte directe asupra evaluării procesului MCV.

„Ambasada Germaniei la Bucureşti sprijină eforturile constante ale autorităţilor române de urmărire penală în lupta împotriva corupţiei. Acestea sunt expresia obligaţiilor asumate de România în cadrul comunităţii de drept şi de valori pe care o reprezintă UE şi care se concretizează, printre altele, în Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, se arată în răspunsul Ambasadei, după ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova.

Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea instituţiilor care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfăşura fără limitări. Respectul faţă de independenţa justiţiei şi faţă de principiul separării puterilor în stat impun abordarea imunităţii parlamentare de aşa manieră, încât aceasta să nu fie uzitată în mod abuziv, în scopul protejării unor persoane individuale„, a mai precizat, vineri, Ambasada Germaniei.

Misiunea diplomatică subliniază că, în acest context, observă „cu deosebită atenţie şi îngrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluării procesului MCV”.

Reacţia Ambasadei Germaniei vine după cele ale Ambasadei SUA, Marii Britanii şi Olandei, precum şi a Comisiei Europene.

Senatul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova în dosarul în care este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Curtea Constituţională va discuta, pe 22 aprilie, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament, şeful statului arătând că atitudinea Legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.

Tot pe 22 aprilie, CC va discuta şi o sesizare a PNL privind decizia Senatului de a respinge cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a lui Şova.”

As spune urmatorul lucru: orice strategie privind securitatea sau riscurile de securitate pentru o tara nu numai ca este motivata, dar este determinata de o anumita ideologie politica. Pentru ca, mai intai, trebuie sa definim termenii: ce inseamna, ce intelegem prin securitate sau risc de securitate nationala? Or, definirea acestor termeni este determinata de o anumita ideologie politica. In momentul in care afirmi: „coruptia este un risc pentru securitatea nationala” trebuie sa ai in vedere definirea termenilor, care nu se poate face fara ideologia politica aferenta, pentru ca aceasta le da un sens, o consistenta.

Raspunsul dat de Ambasada Germaniei este interesant prin incarcatura sa ideologica:

Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea instituţiilor care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfăşura fără limitări.” (subl. mea)

Ambasadele SUA si Olandei au insistat pe principiul ca „toti oamenii sunt egali in fata legii”, care tine de o ideologie democratica, de un crez democratic. Spre exemplu, Ambasada Olandei a tinut sa precizeze: „Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în acelaşi fel”. De asemenea a mai precizat: „că România şi instituţiile sale „iau în considerare recomandările din rapoartele MCV””.

Raspunsul dat de Ambasada Germaniei cu privire la acest eveniment este usor, dar semnificativ, diferit si intr-o anumita masura neclar. In definitiv si la urma urmei ce inseamna acel: „fara limitari”? Nuanta este diferita fata de adagiul: „toti oamenii sunt egali in fata legii”. Se refera la „activitatea instituţiilor care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România„, nu la oameni, nu la individ. Dar intr-o democratie activitatea oricarei institutii este limitata de lege. Pentru ca legea e cea care limiteaza nu numai activitatea unei institutii dar si actiunile umane. Daca activitatea unei institutii, oricare ar fi ea, nu ar fi limitata de lege, atunci ar urma ca institutia respectiva are puteri nelimitate si nu mai respecta nicio lege, nicio regula. Daca eu, ca simplu individ, nu sunt limitat de lege care imi interzice sa violez o femeie, de ce n-as viola una? Ar ramane la liberul meu arbitru sa decid. Acelasi lucru, extrapoland de la individ la institutii, se poate spune si despre o institutie: daca activitatea sa se desfasoara fara limitari, atunci decide dupa bunul plac. Dar daca cineva decide dupa bunul plac, nu inseamna ca decide drept, just. Cu atat mai mult e indoielnic faptul ca se poate implini justitia in felul acesta. Daca „activitatea instituţiilor care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România” se desfasoara „fara limitari” cine garanteaza ca toata actiunea acestora nu se transforma, nu s-ar putea transforma intr-una de politie politica? Dar in acest caz ar submina democratia.

Reactia ambasadelor straine a starnit si reactia unor cetateni:

Proteste în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară faţă de votul pentru Şova

Se arata ca:

Aproximativ o sută de persoane s-au adunat din nou la Universitate, vineri seară, pentru a protesta faţă de respingerea cererii DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova. Câteva sute de persoane au participat, în mai multe oraşe din ţară, la proteste faţă de imunitatea parlamentarilor.

Aproximativ o sută de persoane s-au adunat din nou la Universitate, vineri seară, pentru a protesta faţă de respingerea solicitării DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova.

Oamenii scandează „Vrem dreptate” şi „Fără imunitate” şi aproape toţi au venit cu foi pe care au scris mesaje precum: „Parlamentul adăpost pentru puşcăriaşii de lux”, „Parlamentul ruşinii”, „Şi miruiţi, tot o să plătiţi”, „Nu şovăim” sau „Dan ş-o va lua”.

Şi miercuri seară, aproximativ 100 de persoane au protestat la Universitate faţă de avizul negativ dat, în aceeaşi zi, de senatori în cazul cererii procurorilor DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova, precum şi în cazul cererii procurorilor DIICOT de începere a urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian, pe 12 februarie.

Câteva sute de persoane, la proteste faţă de imunitatea parlamentarilor organizate în mai multe oraşe

Proteste faţă de imunitatea parlamentarilor şi de avizul negativ dat de senatori în cazul lui Dan Şova au avut loc, vineri seară, în mai multe oraşe din ţară, la Cluj, Sibiu sau Iaşi câteva sute de persoane scandând „Parlament penal, marş la Tribunal” şi „Şova nu uita, mirul nu te va salva”.

Peste 300 de oameni au participat, vineri, la Cluj-Napoca, la un miting în Piaţa Unirii şi la un marş prin centrul oraşului.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum „Jos Ponta, jos comunismul”, „Ponta nu uita, eşti mai rău ca Ebola”, „Vrem integritate, nu imunitate”, „DNA rupe mafia”, „Dan Ş-o va lua”, „Parlament penal, marş la Tribunal”, „Chiar şi miruiţi, tot o s-o plătiţi”, „DNA curăţă politica”, „PSD egal Mafie” şi „Ponta nu uita, o să mergi la DNA”.

Marşul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor – Prefectura Cluj – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii, participanţii scandând „Jos Ponta”, „Demisia”, „Afară, afară, cu PSD din ţară” şi „Jos Guvernul mafiot”.

Unul dintre protestatari a declarat că protestul a fost organizat faţă de imunitatea parlamentară de care profită unii aleşi, „cum este senatorul Dan Şova”.

„Este o bătaie de joc ce a făcut PSD în Senat la votul care îl privea pe Şova. Iar acesta s-a ascuns pur şi simplu în spatele imunităţii pentru a nu răspunde pentru faptele de corupţie. Ar fi trebuit să arate că e un bărbat politician, şi să îşi asume faptele, nu să demonstreze că e un politruc”, a spus acesta.

Printre participanţii la miting s-au numărat şi Adrian Papahagi şi deputatul PNL Radu Zlati.

Protestul s-a încheiat după o oră fără incidente.

O acţiune similară a avut loc şi la Sibiu, unde aproximativ 200 de persoane au protestat în centrul oraşului.

Manifestanţii au stat câteva zeci de minute în Piaţa Mare, apoi au plecat în marş pe bulevardul central din Sibiu.

Oamenii au scris pe foi de hârtie mesaje împotriva lui Dan Şova, a lui Victor Ponta, dar şi împotriva Parlamentului şi au scandat lozinci precum „Legi egale pentru toţi, nu frăţie între hoţi”, „Şova nu uita, mirul nu te va salva”, ”Jos, Ponta, jos, eşti un mincinos”, „Parlament de hoţi, ne-aţi furat pe toţi”, „Jos Ponta!”, „Nu şovăim, vrem dreptate”.

De asemenea, protestatarii au cerut alegeri anticipate şi demisia lui Victor Ponta.

Potrivit oficialităţilor din Sibiu, manifestarea nu a fost autorizată, iar participanţii au fost supravegheaţi de câteva echipaje de jandarmi şi poliţişti locali.

Şi la Constanţa, peste 50 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii, acestea ţinând în mâini foi A4 pe care scria „Ponta Ş-Ova lua/marş la DNA”, „Nu Parlamentului scut pentru hoţi”, „Peştele de la cap se împute, de la coadă se curăţă”, „Vrem dreptate pentru toţi”, „Jos hoţii”, „Jos ANAF”.

De asemenea, ei au scandat „România trezeşte-te”, „Jos Guvernul Ponta”, „Jos Guvernul mafiot”, „Jos Parlamentul”, „Jos imunitatea”.

Protestul a dura aproximativ o oră şi s-a desfăşurat fără incidente.

La Iaşi, aproximativ 60 de persoane au protestat în Piaţa Palatului din centrul oraşului, acţiunea fiind organizată de către Asociaţia M10.

Participanţii la protest au avut pancarte cu mesaje precum „Imunitatea creează pungaşi”, „Miruiesc parlamentari penali gratis”, „DNA, DNA curăţă politica”.

De asemenea, oamenii au scandat ”PSD partid de hoţi, ticăloşi şi mafioţi”, „Nu se mai poate, vrem anticipate”, „Ponta mincinos jos, jos, jos” şi „DNA să nu ne laşi, vino şi la noi la Iaşi”.

Traian Rînja, preşedintele Asociaţiei M10 Iaşi, le-a spus celor prezenţi că Parlamentul s-a transformat într-o ”peşteră de tâlhari”, el întrebând de ce parlamentarii cercetaţi de DNA se ascund în spatele imunităţii şi nu se duc în justiţie ca să-şi dovedească nevinovăţia.

Mitingul, care nu a fost autorizat, a fost supravegheat de mai mulţi jandarmi.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Ulterior, Dan Şova a anunţat că a luat decizia de a se autosuspenda ”din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD” şi a susţinut că votul din Senat îi va permite să se apere ”aşa cum se cuvine”, dacă dosarul său va ajunge în instanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis afirma, după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiţiei, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanţă.

Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei şi Germaniei, dar şi Comisia Europenă au criticat decizia, manifestând surprindere şi îngrijorare, şi atrăgând atenţia că România trebuie să respecte recomandările MCV şi în ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor.

Senatul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Chiar dacă majoritatea senatorilor prezenţi au votat „pentru”, cererea a fost respinsă pentru că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor. Pe de altă parte, potrivit Constituţiei, hotărârile camerelor Parlamentului se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi.

Curtea Constituţională (CC) a fost sesizată de PNL privind decizia Senatului, urmând să analizeze sesizarea pe 8 aprilie.

Tot atunci, CC va discuta şi cererea preşedintelui Klaus Iohannis de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament, şeful statului arătând că atitudinea legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.”

Daca vom privi cu atentie, protestele au fost ma mult impotriva PSD. Insa ceva nu e in regula, si anume in lozinci de genul: „Dan ş-o va lua”, „Parlamentul adăpost pentru puşcăriaşii de lux”,”Parlament penal, marş la Tribunal”, „Ponta Ş-Ova lua/marş la DNA” etc. Nu spun ca trebuie sa fii un simpatizant al PSD, sau ca trebuie sa-l aprobi pe Ponta, pe Sova, sau sa-ti placa de Sova sau chiar sa fii de acord cu decizia Senatului, dar acesti oameni care au mers sa protesteze calca in picioare prezumtia de nevinovatie. Dimpotriva, ei prezuma vinovatia, inclusiv atacand Parlamentul: „Parlamentul adăpost pentru puşcăriaşii de lux”, „Parlament penal, marş la Tribunal”, lucru cu totul neconstitutional! Nu stiu cati dintre cei participanti la mitinguri s-au gandit ca in felul acesta, cu asemenea infierari, fac un atac la adresa Constitutiei, cu efect destabilizator asupra statului, inclusiv al statului de drept. Nemultumirea fata de clasa politica e una, dar ceea ce au facut acesti oameni, participanti la astfel de mitinguri, constituie un risc la siguranta nationala pentru ca au atacat Constitutia.

Sesizarea Curtii Constitutionale de catre Presedintele Iohannis este un lucru firesc:

Iohannis cere Curţii Constituţionale soluţionarea conflictului juridic dintre Parchet-CSM şi Parlament: Atitudinea Parlamentului în cazuri precum Şova a condus la un blocaj instituţional

Se arata ca:

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, preşedintelui CC o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament, arătând că atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti”.

În scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis se arată că „atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie”, menţionează sursa citată.

SCRISOAREA INTEGRALĂ A PREŞEDINTELUI CĂTRE CC

În documentul adresat preşedintelui CC, Augustin Zegrean, preşedintele Iohannis menţionează că, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. (2) din Constituţie, cele două Camere ale Parlamentului au fost sesizate de ministrul Justiţiei, potrivit legii, cu cereri de încuviinţare a reţinerii şi/sau arestării preventive a unor deputaţi şi senatori în dosare ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie.

„La data de 25 martie a.c., pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a fost înscrisă cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Theodor-Cătălin Nicolescu aprobată cu 174 de voturi pentru şi 99 de voturi împotrivă, hotărârea fiind adoptată în conformitate cu prevederile Art. 76 alin. (2) din Constituţie. La aceeaşi dată, pe ordinea de zi a Senatului au fost înscrise două cereri de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru doi senatori, respectiv pentru Darius Bogdan Vâlcov şi Dan-Coman Şova. Supusă la vot, cererea referitoare la domnul Darius Bogdan Vâlcov a întrunit 97 de voturi pentru şi 48 de voturi împotrivă, 5 fiind anulate, iar hotărârea a fost adoptată în conformitate cu prevederile Art. 76 alin. (1) din Constituţie; supusă la vot, cererea referitoare la domnul senator Dan-Coman Şova a primit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra şi 5 anulate şi, motivat de faptul că nu a întrunit voturile senatorilor, această cerere a fost respinsă. Aplicarea diferită a normelor legale şi regulamentare referitoare la majoritatea necesară încuviinţării acestor cereri a creat un statut juridic diferenţiat între deputaţi şi senatori, fapt ce contravine prevederilor Art. 69-72 coroborate cu cele ale Art. 65 alin. (2) lit. j) şi ale Art. 73 alin. (3) lit. c) din Constituţie, republicată, ce consacră un statut nediferenţiat deputaţilor faţă de senatori. În mod concret, în timp ce la Camera Deputaţilor, asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi/sau arestării preventive a unor deputaţi s-a hotărât, potrivit Art. 195 alin. (8) din Regulament, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, la Senat, asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi/sau arestării preventive a unor senatori s-a hotărât, potrivit Art. 173 din Regulamentul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor. În acest mod, una dintre cererile menţionate a fost respinsă de Senat, pe motiv că acestea nu au întrunit numărul de voturi necesare adoptării”, se precizează în document.

Preşedintele solicită Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra existenţei unui conflict juridic de natură constituţională ivit între autoritatea judecătorească, reprezentată în cauză de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de-o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, „generat de omisiunea celor două Camere ale Parlamentului de a pune de acord dispoziţiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, şi ale Art. 173 din Regulamentul Senatului cu prevederile Art. 76 alin.(2) din Constituţie, republicată”.

„Potrivit jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, noţiunea de conflict juridic de natură constituţională constă în «acte sau acţiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe îşi arogă puteri, atribuţii sau competenţe, care, potrivit Constituţiei, aparţin altor autorităţi publice, ori omisiunea unor autorităţi publice, constând în declinarea competenţei sau în refuzul de a îndeplini anumite acte care intră în obligaţiile lor» (Decizia nr. 53 din 28 ianuarie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 17 februarie 2005). Astfel, pentru a interveni Curtea Constituţională în vederea soluţionării unui conflict apreciem că sunt îndeplinite cumulativ cele trei condiţii, respectiv: a) conflictul să fie între autorităţi publice; b) conflictul să fie juridic; c) conflictul să fie de natură constituţională”, se mai arată în cererea aresată CC.

În document se menţionează de asemenea că autorităţile enunţate, respectiv Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, sunt autorităţi publice, fiind reglementate în Titlul III „Autorităţile publice” din Constituţie.

„Conflictul este unul de natură juridică, având în vedere că izvorul acestuia îl reprezintă inacţiunea Parlamentului prin care nu a fost pusă în acord legea organică cu dispoziţiile Legii fundamentale”, continuă sursa citată.

În document se precizează şi faptul că, în ceea ce priveşte cererile de reţinere, arestare sau percheziţie a senatorilor referitor la majoritatea necesară aprobării prin hotărâre a acestora, sunt aplicabile următoarele prevederi: art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, potrivit cărora Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi; art. 173 din Regulamentul Senatului, potrivit cărora Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul majorităţii membrilor săi; art. 195 alin. (8) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

„Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 392/2007 referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Art. 11 alin. (3) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 325 din 15 mai 2007), Curtea Constituţională a statuat că, de regulă, hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritate simplă de voturi, dacă Legea fundamentală nu prevede altfel. În acelaşi sens, menţionăm şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 990/2008 privind constituţionalitatea dispoziţiilor Art. 150 alin. (3) din Regulamentul Senatului (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 716 din 25 martie 2008) – referitor la majoritatea necesară adoptării hotărârilor Senatului privind cererile de urmărire penală în cazul senatorilor care sunt sau au fost membri ai Guvernului; prin această decizie, Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea prevederilor Art. 150 alin. (3) din Regulamentul Senatului, statuând că cererile anterior menţionate se aprobă printr-o hotărâre a Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, întrucât Constituţia nu prevede în această situaţie o altă majoritate necesară adoptării acestui tip de hotărâri”, se mai arată în solicitare.

Şeful statului mai spune în scrisoarea adresată preşedintelui CC că „obligativitatea deciziilor Curţii Constituţionale (exprimate, în cazul de faţă, şi printr-o jurisprudenţă constantă a acesteia) generează, în conformitate cu dispoziţiile Art. 147 alin. (4) din Constituţie, republicată, obligaţia de respectare a acestora de către toate autorităţile publice, pe cale de consecinţă, Parlamentul avea obligaţia de a modifica Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006, iar Senatul avea obligaţia de a modifica şi Art. 173 din regulamentul propriu de organizare şi funcţionare”.

„În consecinţă, conflictul ivit este unul de natură constituţională, purtând asupra competenţelor Parlamentului care, în conformitate cu prevederile Art. 61 alin. (1) şi ale Art. 147 alin. (4) din Constituţie, republicată, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării, avea obligaţia constituţională de a modifica dispoziţiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale. Această omisiune a generat un regim juridic diferit în soluţionarea cererilor de încuviinţare a reţinerilor şi arestării preventive a unui deputat faţă de un senator şi a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie. Astfel, prin raportare la o majoritate – în esenţă neconstituţională – Parlamentul a blocat posibilitatea instanţelor de judecată/procurorului de a se pronunţa asupra temeiurilor cererii de arestare preventivă/reţinerii în condiţiile prevăzute de lege, prin prisma imperativului asigurării intereselor urmăririi penale sau a judecăţii, şi a fost încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi cel al obligativităţii unui comportament loial al autorităţilor publice faţă de Constituţie”, se arată în document.

Preşedintele solicită să se constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, „conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti”.

De asemenea si PNL a facut o sesizare la Curtea Constitutionala:

PNL sesizează Curtea Constituţională, privind decizia Senatului în cazul lui Şova

Se arata ca:

PNL a decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la decizia Senatului de a respinge cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă în cazul lui Dan Şova, a anunţat prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, care a precizat că sesizarea va fi depusă vineri.

Orban i-a transmis şi un mesaj lui Dan Şova: ”Şova, nu scapi nici în gaură de Ponta!”.

Prim-vicepreşedintele PNL a arătat că sesizarea PNL va fi depusă în cursul zilei de vineri la Curtea Constituţională, având peste 40 de semnături ale senatorilor PNL, în numele cărora se va sesiza neconstituţionalitatea, în urma deciziei luate de Senat, în cazul cererii DNA privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova.

”Sesizarea de neconstituţionalitate pe care o adresăm Curţii Constituţionale are practic două capete de cerere. Primul, cerem neconstituţionalitatea articolului 173 din Regulamentul Camerelor, în care se prevede că Senatul hotărăşte cu votul secret al majorităţii membrilor săi. În al doilea capăt de cerere, solicităm CC să constate neconstituţionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Şova şi să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii formulate de ministrul jusitiţiei, număr necesar stabilit conform Articolului 76 din Constituţia României, care prevede că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritatea senatorilor şi deputaţilor prezenţi”, a explicat Ludovic Orban.”

Insa in articolul de mai sus, legat de proteste, se arata ca:

„Preşedintele Klaus Iohannis afirma, după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiţiei, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanţă.”

aratand in felul acesta spiritul in care s-au facut aceste contestatii la Curtea Constitutionala. Trebuie totusi spus ca daca Parlamentul nu se poate erija in instanta, nici DNA nu se poate erija in instanta. Or, daca ne referim la instanta, ne referim la autoritatea judecatoreasca. Este foarte important, dupa parerea mea, sa intelegem un lucru: Ambasada Germaniei s-a referit la: „activitatea instituţiilor care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfăşura fără limitări” si nu la autoritatea judecatoreasca, care da un verdict, conform legii, normelor si filozofiei dreptului, intr-un anumit caz. De aceea ar trebui ca un judecator sa hotarasca arestarea preventiva, pe baza probelor prezentate de Parchet, dupa audierea argumentelor Apararii. In acest caz Senatul, spre exemplu, nu s-ar mai putea opune unei hotarari judecatoresti de arestare preventiva. Pentru ca una sunt „instituţiile care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România” si altceva este autoritatea judecatoreasca, reprezentata printr-un judecator, intrucat arestarea preventiva implica lipsirea de libertate a subiectului, dar, in conditiile actuale de la noi, nu rezulta ca subiectul ar fi vinovat. Alina Bica, de pilda, e tinuta de 4 luni in arest preventiv, dar nu rezulta ca ar fi vinovata. Arestul preventiv ar trebui intemeiat pe o hotarare judecatoreasca, pentru ca numai aceasta poate judeca impartial, deci drept. Pentru ca nu e drept sa lipsesti de libertate 4 luni de zile pe cineva fara sa stii daca acel cineva e vinovat sau nu. Altminteri se deschide calea nu catre statul de drept, ci catre cel nedrept in care arestarea preventiva capata interpretari politice si nu de drept.

Ma uit in dictionar la cuvantul judecator. Observ ca in dictionarele actuale nu e termenul de judecator de instructie. In schimb, in dictionarele din 1929 si 1939 figura acest termen:

Judecător, de instrucțiune saŭ judecător instructor, care cercetează crimele și delictele, pune să se aresteze prevenițiĭ și adună probele relative la cauza lor.” – Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)

Judecător, de instrucțiune saŭ judecător instructor, care cercetează crimele și delictele, pune să se aresteze prevenițiĭ și adună probele relative la cauza lor. – Sursa: Scriban (1939)

Asa cum noi ar trebui sa avem nu institutia mediatorului ci a judecatorului de pace (de ocol), cum era pe vremuri. Pentru ca judecatorul de pace are competenta necesara, formula judecatorului de pace nu admite impostorii!

Ce observam? Ca nu DNA trebuie sa cerceteze crimele si delictele si sa puna „să se aresteze prevenițiĭ și sa adune probele relative la cauza lor„, ci judecatorul de instructiune. Or, rolul judecatorului de instructiune e luat acum de catre DNA, care nu are competenta necesara pentru astfel de lucruri – observam ca judecatorul de instructiune „cercetează crimele și delictele” -, o stare de fapt care nu ne duce intr-o formula democratica. Dimpotriva! Aminteste de comunism, de anii ’50!! De arestarile de atunci! Mai mult decat atat, genereaza mitinguri in care se striga lozinci ce sunt impotriva Constitutiei, lucru ce se constituie intr-un risc la siguranta nationala. Ajungem sa vorbim de binomul SRI-DNA, binom totalmente nedemocratic. Si chiar mai mult decat atat: deschide calea spre riscul unor presiuni din exterior care ar putea sa submineze democratia si chiar statul de drept sub pretextul sprijinirii acestora.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

martie 28, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 comentarii »

 1. Ce face teutonul…se cotrazice ??? Pai , ” ieri alaltaieri ” adica , in campania pentru Cotroceni spunea ca , el nu se va amesteca in NICIODATA in problemele Justitiei sau ale Parlamentului iar acum…da indicatii , urmeaza ” exemplul luminos ” al lui Basescu ? Eu , fara s a fiu mai prost decat permite legea…nu-i pot intelege pe astia : nici pe tipii d e la DNA-SRI sau pe tipii din Parlament ce-s acuzati d e cate ceva . Pe Sova …cu atat mai putin . In calitatea-i d e profesor sau lector universitar la Facultatea d e Drept ar trebuii sa stie ca aducerea cazului domniei sale in fatza unei instantze d e judecata poate face luina , poate clarifica odata pentru totdeauna situatia … fireste daca se stie curat . Ma uitam la manifestatiile si manifestantii ce strigau contra senatorilor ce nu permisese arestarea lui Sova . Sute d e oameni ? Cred ca era vorba despre o gluma eu , fiind un protestatar cu state vechi am cam invatat sa estimez numarul protestatarilor , fara s a am nevoie de estimarile Jandarmeriei sau ale altor structuri si evident fara sa am nevoie d e estimarile televiziunilor . Nici la Bucuresti , nici la Cluj….n-au fost mai mult de…maxim o suta cncizeci d e insi …in ambele orase . Majoritatea ” postaci ” . Dar este adevarat , oamenii s-au saturat de subterfugiile pe care le folosesc ” alesii ” pentru a s e proteja de…” abuzurile procurorilor ” . Ai fost atent ? Nimeni n-a strigat NIMIC contra retinerii lui Valcov…doar contra Parlamentului in spetza a Senatului si-a lui Dan Sova . Nu-s de acord nici cu aceste retineri de circ facute d e catre tipii doamnei Kovesi : ai probe beton…al arestezi n-ai …iti vezi d e treaba ta ! Ceea ce spune domnul Orban Ludovic…ar avea sens daca si numai daca domnul Johannis , ar fi facut pe dracu-n patru pentru ca Traian Basescu sa nu mai aiba in jurul sau atatia SPP-isti si nici sa nu mai fi tras de timp pentru ca Basescu s a s e joace cum a vrut muschii lui cu vilele d e protocol ce in conceptia sa i s e cuveneau conform legii . Sti ca ami acum vreo doi sau trei ani iti spuneam despre Constitutia noastra ca-i proasta si ca trebuie schimbata { desii ar fi fost ….cam a cincea Constitutie d e dupa WWII } iar dumneata imi replicai ca dimpotriva Constitutia noastra este foarte buna si…ai trebuiesc mici ajustari …p’ici pe colo ??? Acum sunt din ce in ce mai convins ca Antonie Iorgovan { nu uita c-a fost si avocat } a facut Contitutia ….pentru avocati si hotii ce trebuiau aparati d e catre acesti avocati . Dupa parerea mea d e bun crestin { ti-am spus ca am devenit mai bun crestin acum ca s e apropie Pastii } TOATA clasa politica , TOTI judecatorii si TOTI procurorii ar trebuii arestati , aruncati in temnitza si aruncata cheia celulelor !!! Cine sa le ia locul ? Pai crezi matale c a nu s -ar gasii ? Doar cimitirele sant pline d e oameni d e neinlocuit . Merg la pariu ca viitorii politicieni , judecatori sau procurori nu vor mai face ce-au facut astialalti !!! Uite …chiar mi-a placut ceea ce spunea pungasul ala d e Guse mai ieri : ” Daca doar 10% din faptele d e care-i acuzat Valcov sant reale …atunci inseamna c a , ” noua generatie ” d e politicieni in care ne-am pus toti multe sperante , a esuat lamentabil !” Au avut drepatte zic eu sa esueze lamentabil deoarece astia au invatat sa fie asa cum sant d e la …aia vechii ce , mjoritatea erau , ” fosti ” . Si cand ma gandesc ca te basicai pentru expresia pe care-am folosit-o la adresa Laviniei Sandru si care era ….foarte eleganta chiar daca era arhaica ! Pai , azi am vazut imagini d e la nunta s a cu Valcov . daca si a sta va declara exact ca Elena Udrea si anume ca nu stia nimic despre afacerile sotzului ….atunci m-am lamurit deplin : ROMANIA A FOST SI ESTE CONDUSA , DE-O CLASA MAFIOTA CE-SI FAC TREBURILE DUPA PRINCIPIILE MAFIOTE : UNNA GRANDE FAMIGLIA !!!!! Este interesanta si chestia cu judecatorul d e instructie { in Franta exista o astfel d e institutie } insa…ideea lui D.D. { stiu ca propunea inclusiv juratii in sala d ejudecata , jurati care sa hotarasca daca insul este sau nu vinovat } nu poate fi pusa in aplicare decat dupa ce Romania va face ceea ce-am spus eu cu marea majoritate a politicienilor vechi si mai noi , a judecatorilor , procurorilor si…a politistilor !

  Comentariu de Marian | martie 28, 2015 | Răspunde

  • @Marian
   Zici asa:

   „Dupa parerea mea d e bun crestin { ti-am spus ca am devenit mai bun crestin acum ca s e apropie Pastii } TOATA clasa politica , TOTI judecatorii si TOTI procurorii ar trebuii arestati , aruncati in temnitza si aruncata cheia celulelor !!”

   A, bun, asta e parerea ta! Dar nu inseamna ca in felul asta se face justitie. Cum ramane cu:

   „Nu-s de acord nici cu aceste retineri de circ facute d e catre tipii doamnei Kovesi : ai probe beton…al arestezi n-ai …iti vezi d e treaba ta !” ?

   Eu tocmai asta spun: D-na Kovesi nu e judecator de instructie. Citeste bine, ca am dat definitia judecatorului de instructie si ceea ce face el. Mai punem inca odata:

   „“Judecător, de instrucțiune saŭ judecător instructor, care cercetează crimele și delictele, pune să se aresteze prevenițiĭ și adună probele relative la cauza lor.” – Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)

   Judecător, de instrucțiune saŭ judecător instructor, care cercetează crimele și delictele, pune să se aresteze prevenițiĭ și adună probele relative la cauza lor. – Sursa: Scriban (1939)”

   Citeste bine, te rog! El cerceteaza crimele si delictele pe baza de probe. Are competenta in acest sens, pe care DNA sau Procuratura nu o are. DNA il aresteaza preventiv. Sa zicem! Dar el nu e vinovat pentru ca nu a stabilit nicio instanta lucrul asta. Insa arestarea preventiva inseamna lipsirea de libertate pe un anumit interval de timp. Or, lucrul asta, pentru a fi justificat, trebuie stabilit de un judecator, nu de D-na. Kovesi.

   Una e nemultumirea fata de situatia actuala, fata de clasa politica – lucru subiectiv – si altceva e infaptuirea unui act de justitie. Datorita faptului ca sistemul nostru judiciar nu e bine pus la punct sunt posibile astfel de puncte de vedere, precum cel al Ambasadei Germaniei, care „din perspectiva ei” spune ca „este decisiv ca activitatea instituţiilor care sprijină, protejează şi dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfăşura fără limitări.”, ceea ce nu e democratic. O institutie a statului a carei activitate se desfasoara „fara limitari” e un stat in stat si lucrul asta da nastere la abuzuri. De asemenea ar mai trebui adaugat ceva: institutia respectiva ar putea actiona „fara limitari”, dar la comanda politica, ceea ce e iarasi un abuz. De asemenea daca instututia respectiva actioneaza „fara limitari”, ce siguranta ai avea ca tocmai acea institutie n-ar fi o mare famiglie mafiota care actioneaza de fapt conform propriilor ei interese? Sau poate si mai rau: conform unor interese straine…?

   Partea proasta este ca, de la Basescu incoace, avem asa numita „Republica Procurorilor”, lucru care nu inseamna justitie, ci doar acuzare. „Un comisar acuza” , era filmul lui Sergiu Nicolaescu. Acum e „Un procuror acuza”! Basescu se inspira din filmele lui Sergiu Nicolaescu: „un fleac, i-am ciuruit” – „Cu mainile curate”, acum avem un asa zis „Mani pulite romanesc”.

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 28, 2015 | Răspunde

  • Am gasit pe google o poza pe care merita s-o pun si aici!! Fi atent, faza dura!

   😆 😆

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 28, 2015 | Răspunde

  • Marian, am auzit si nu o data spunandu-se despre Constitutia noastra ca ar fi proasta. Vor sa schimbe Constitutia – mi-e teama sa nu produca una si mai proasta decat aceasta. Mie mi se pare ca sunt destui dintre politicienii nostri care nu vor s-o respecte. Au remarcat si altii ca aceasta Constitutie nu a prea fost respectata de-a lungul timpului, si nu e neaparat vorba de Basescu. Uite-te si tu la ce spune acest articol din Gandul :

   Senatoarea Jipa, reacţie nervoasă în faţa jurnaliştilor: „Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!”

   Se arata ca:

   Senatoarea UNPR Florina Jipa a avut, miercuri, o reacţie nervoasă, în faţa jurnaliştilor care au întrebat-o despre votul de respingere a cererii DNA privind arestarea lui Dan Şova, ea afirmând că decizia se ia cu ”jumătate plus unu”, şi adăugând: ”Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!”.

   Jurnaliştii au întrebat-o pe senatoarea UNPR dacă votul în cazul Şova se va vedea în viitoarele rapoarte MCV.

   ”Oameni buni, nu înţelegeţi că în străinătate nu se procedează aşa? Că noi suntem înt-o anormalitate în ţara asta? Nu înţelegeţi acest lucru? Acum au apărut astea, peste noapte. Până acum nu au fost? De ce nu se iau măsuri cu toată lumea? Că am aşteptat zece ani să se termine acea imunitate”, a răspuns ea.

   Întrebată dacă interpretarea votului în cazul Dan Şova este legală, Florin Jipa a spus: ”Decizia se ia cu jumătate plus unu. Aţi observat că au fost unele voturi în plus”.

   La referirea unui jurnalist, că prevederile Constituţiei diferă de decizia Senatului în cazul Şova, Florina Jipa, care este membră în comisia juridică a Senatului, a replicat: ”Mai lăsaţi-mă cu Constituţia. Păi dacă voi ştiţi mai bine decât mine ce am vrut eu să demonstrez astăzi, nu mă mai întrebaţi. Nu fiţi ca nişte..”.

   Jipa a ţinut să comenteze şi cererea de arestare preventivă a lui Dan Şova: ”Pentru o faptă săvârşită acum câţiva ani, ce rost mai are arestarea? Niciunul. Ce rost mai are?”.

   Întrebată cum explică votul PSD în cazul Vâlcov, Jipa a replicat: ”Dânsul a vrut. Domnul Vâlcov a spus că el cere să… Domnul Şova se apără”.

   Ea i-a acuzat pe jurnaliştii prezenţă că nu ştiu să fie ”ziarişti adevăraţi” şi că îi pare rău că a dat declaraţia.”

   Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

   Deci membra in comisia juridica a Senatului si uite ce replica a dat unei intrebari cat se poate de normale: „Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!”. Tu cum ai caracteriza o astfel de atitudine din partea unui membru din comisia juridica a Senatului fata de Constitutia Romaniei? Repet, e vorba de un membru in comisia juridica a Senatului, nu de un oarecare din Piata Matache…

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 29, 2015 | Răspunde

 2. Interesant : Bruce Willis caruia i-a fost taiat capul iar in loc i-a fost atasata capatzana lui Basescu ! Atentie Bruce Willis si nu Sergiu Nicolaescu care , in toate filmele din seria ” comisarului ” a folosit un pistol cu cilindru sau…daca-ti place mai mult cu butoi ca , tot s e apropie Pastele 😉 . Noroc ca Bruce este un tip ce stie de gluma si nu se basica prea usor altminteri , nu ma-ndoesc de faptul ca l-ar da imediat in judecata pe vinovat . Este una sa joci rolul unui gangster si alta sa fi comparat cu unul ce-i detestat de catre….7.4 milioane de romani ! Nu uita ca-n USA , Al Capone sau Bonnie si Clyde fac parte din galeria eroilor nationali , alaturi de Linncon si….Billy the Kid 😉 si….nu-s detestati d e catre americani asa cum este Basescu la ora asta ! Sa nu te-ndoiesti de faptul ca n-asi fi citit foarte atent explicatia dumitale inca din prima postare dar , acei judecatori d e instructie ce emit sentinte doar pe baza d e probe si nu pe ….” suspiciuni rezonabile ” { chestia cu suspiciunile rezonabile o aveau in practica lor de lucru , inclusiv Politia sau FBI din USA , patria democratiei avansate …cu mult mai inainte d e 9/11 deci…n-am inventat noi apa calda } , p’aia de unde-i iei ? Cumva dintre cei ce azi sunt studentii astora ce ….tot azi , judeca cu masuri strambe si condamna oameni nevinovati , dupa care , atunci cand nevinovatia alora este probata si tipii eliberati d e acuzatii nu platesc in nici un fel , modul defectuos in care au incadrat hotararea de condamnare , modul defectuos si gresit inteles de-a aplica legea ? Poate dintre studentii lui Dan Sova ? Sunt mai mult decat d e acord cu dumneata in ceea ce priveste ” parerea mea d e bun crestin ” si-mi dau seama ca-n acest fel nu s-ar mai face justitie insa , probabil ca s-ar face oarece dreptate ! Nu uita de faptul ca , intre Justitie si Dreptate este o imensa diferentza . Ambasada Germaniei….ma lasi ? Microsoft si EADS….iti spune ceva ? Fireste in acest caz dreptatea si legea ….este posibil sa fie aplicata mai intai la Munchen si apoi….poate si-n Romania . Daca procurorii si judecatorii germani au avut atat sange in instalatie incat sa-l condamne la inchisoare pe Helmuth Kholl { mentorul si ” taticul ” actualei frau Merkel } , sunt absolut convins ca , vor avea inca pe atat incat , sa sape in dosarele mai secretizate decat pe timpul Gestapo si….daca ambasadorul Germaniei la Bucuresti a fost implicat in vreun fel { a fost conform lui Vlad Georgescu fostul comentator al Free Europa } , inclusiv acesta sa ajunga la zuhaus ….la noi , probabil ca plevusca va infunda parnaia dar rechinii , vor continua sa innoate linistiti . Si-o intrebare pe marginea postarii dumitale referindu-ma la ” republica procurorilor ” : oare cine-l poate impiedica pe un judecator sa judece corect daca n-are muste pe caciula ? Cine-l poate impiedica sa ceara probe beton , s a le studieze si…abia apoi sa lege pe cineva , dupa un anume articol din Noul Cod Penal ?

  Comentariu de Marian | martie 29, 2015 | Răspunde

  • Montajul este extraordinar facut! Nu atat prin faptul ca-l prezinta pe Basescu intr-o anumita postura. Dar extraordinara mi s-a parut expresia feţei lui Basescu pe care au gasit-o cei ce au facut acest montaj si incadrarea ei foarte buna in structura modelului – omul cu pistolul, ceea ce arata, din partea celor care l-au realizat, intelegerea foarte fina a ratiunii structurii modelului, ca sa reiau o idee a lui George Calinescu. Uite-te la privire, la gura – autorii au cautat o caracterizare psihologica a „personajului”. Si au facut-o cu multa atentie la detaliu. O elaborare foarte ingrijita. Au reusit intr-un mod remarcabil sa-l transpuna pe Basescu intr-o imagine de film artistic, facand din acesta un „personaj” doar printr-o simpla poza. Sa recunoastem ca trebuie talent ca sa realizezi asa ceva. Mai mult, daca te uiti la poza, nu vezi nimic fortat, nimic in plus, care sa distoneze cu ansamblul. Iti da impresia ca e real. Foarte bine realizat!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 29, 2015 | Răspunde

  • @Marian
   Apropo de intrebarea ta, din final: vorbesti de „republica procurorilor” si apoi te referi la judecatori. Nu e acelasi lucru. Pe un judecator n-ar trebui sa-l impiedice cineva ca sa judece drept, pe baza de probe. In schimb un procuror nu judeca. Sa nu se inteleaga, Doamne fereste, ca n-ar avea judecata. Dar el nu e cel care judeca intr-un anumit caz. Indiferent cat ar fi de „mafioti”, ca sa te citez, politicienii, o lozinca de genul „DNA curăţă politica”, cum s-a strigat pe la miting, nu exprima un lucru democratic, nu e democratica. Ci mai degraba totalitara, exprima totalitarismul. Iar DNA nu e totuna cu tagma judecatorilor.

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 29, 2015 | Răspunde

   • Procurorii sant asimilati magistratilor dupa stiintza mea…cel putin in Romania ! Ai dreptate ” un procuror nu judeca ” insa….judecatorul o face si pe baza probelor administrate d e procurori deci , daca un judecator este fie ” carlan „… vorba lui Ion Iliescu , fie neprofesionist , fie coruptibil sau chiar corupt asta ca s a nu mai amintesc d e acea stare d e lene pe care-o ai fie lunea fie vinerea…. ala nici macar nu sta s a citeasca si s a anlizeze dosarul sau probele si d a sentintza doar pe baza probelor furnizate d e catre procurori . Eu am avut parte d e un astfel d e proces { atunci cand am dat patronul in judecata pentru neplata s alariului pe vreo trei luni si neplata somajului tehnic….tot pe trei luni basca alte drepturi salariale stipulate in Contractul Colectiv de Munca } si…mi-am format o parere , poate subiectiva deoarece , ai iau pe judecatori la toptan dar….asta-i parerea mea si-i mai tare ca o stanca ! Poza….pai ce era nevoie de-o poza pentru ca cineva s a se prinda ca tipul este ….dus cu pluta ? In USA un profesionist intr-ale psihologiei l-ar fi calificat instantaneu drept potential ucigas in serie 😉 !

    Comentariu de Marian | martie 30, 2015

   • Un comentariu care, cel putin mie, mi se pare destul de pesimist… Finalul e lipsit de simtul umorului.

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 31, 2015

  • @Marian
   Zici asa, si nu fara temei:

   ” Sa nu te-ndoiesti de faptul ca n-asi fi citit foarte atent explicatia dumitale inca din prima postare dar , acei judecatori d e instructie ce emit sentinte doar pe baza d e probe si nu pe ….” suspiciuni rezonabile ” { chestia cu suspiciunile rezonabile o aveau in practica lor de lucru , inclusiv Politia sau FBI din USA , patria democratiei avansate …cu mult mai inainte d e 9/11 deci…n-am inventat noi apa calda } , p’aia de unde-i iei ?”

   Chestiunea s-ar putea pune in felul urmator: ce anume vrei sa realizezi prin aceasta lupta anticoruptie? Doresti sa realizezi o birocratie performanta sau eliminarea (spun eliminarea nu omorarea, subliniez ca sa fie clar!!) unor oameni din viata publica, politica?
   Daca doresti formarea unei birocratii performante, atunci se pune problema cat de mare trebuie sa fie aceasta birocratie.
   Iti recomand sa citesti aceasta analiza de intelligence a Stratfor despre lupta anticoruptie din China. Remarcam ca lupta anticoruptie e in zilele noastre un fenomen ce se manifesta pe plan mondial: si statele comuniste si cele capitaliste duc lupta anticoruptie. Ce vrea sa faca Xi Jinping? El doreste trei lucruri: sa-si intareasca puterea si sa consolideze puterea centrala impotriva unor eventuale tendinte centrifuge, sa formeze o birocratie de inalta performanta si, in plan economic, sa stimuleze consumul domestic, inovatia, serviciile si sa realizeze o industrie care sa aiba o productie cu valoare adaugata mare, in conditiile in care vechiul model, elaborat de Deng Xiaoping nu mai este valabil. Vechiul model era bazat pe exporturi low-cost, investitii in constructii. Ideea este ca aceasta mare tara de aproape 1,4 miliarde de locuitori trece de la un model economic la altul nou, diferit si se observa inca de pe acum o crestere a PIB/loc semnificativa fata de trecut. Sigur, China este o tara foarte mare. Problema este cat de mare trebuie sa fie birocratia, care nu contribuie (cel putin in mod direct) la realizarea productiei, inovatiei, serviciilor.
   Ce vreau sa spun prin asta si care e legatura cu Romania? Ma gandeam azi la acesta analiza de intelligence… Schimbarile pe care doreste sa le faca Xi in China se pot realiza, dar realizarea acestora se poate face doar printr-un sector privat performant. Sectorul privat e cel care inoveaza, cel care poate produce la valoare mare. Or, in China, datorita sistemului, pe langa faptul ca alocarea resurselor o face in cea mai mare masura statul si tot statul redistribuie venitul (sau averea cum ii place Cristinei sa spuna), redistribuirea aceasta a intregii averi rezultate din productie la peste 1,3 miliarde de oameni se face in mod automat, prin sistem. Or, tocmai lucrul asta se opune noului model economic pe care il are in vedere Xi. El doreste deja o dezvoltare intensiva a economiei. Intarirea respectarii legii e necesara, nu si suficienta pentru a atinge acest deziderat. Trebuie si sectorul privat dezvoltat intr-o economie de piata libera. Ceea ce vrea el sa faca sunt atributele sectorului privat si economiei de piata libera. Nu poti, spre exemplu, sa faci aceste lucruri cu o birocratie mare si stufoasa (mai ales tinand cont la cat de mare e China).

   Bun, noi ce dorim, care sunt obiectivele noastre strategice, prin aceasta lupta anticoruptie? Noi dorim doar schimbarea actualei clase politice cu o alta – lucru evidentiat si de Presedintele Iohannis. Speranta noastra este ca acea viitoare clasa politica va fi formata din oameni cinstiti sau mai cinstiti decat actualii. In rest nu se vede o gandire strategica. Lupta anticoruptie a fost folosita de regimul Basescu ca sa loveasca in adversarii politici. La randul sau SRI doreste, prin implicarea activa in lupta anticoruptie sa obtina un control mai mare in societate. De asemenea, participam la campania anticoruptie pentru ca asa face toata lumea in zilele noastre – de la Barack Obama la Xi Jinping! In rest… mai nimic… Ai auzit tu, la noi, in Romania, de crearea unei birocratii de inalta performanta? La noi, doar sa vina oameni cinstiti. Sarac si cinstit, vorba D-lui. Iliescu. Ai auzit tu discutandu-se la noi de crearea unui model industrial prin care industria sa se dezvolte si sa produca la valoare adugata mare? Ai auzit la noi de strategii care sa stimuleze inovatia? La noi sunt doar vorbe sau lozinci aceste lucruri… Articolul din Stratfor, la care faceam referire mai sus si pe care il recomand a fi citit integral si in original, spune printre altele:

   „Authoritarianism and effective rule of law are not fundamentally incompatible. Neither are dictatorship and efficient administration. History offers several examples of countries that combined strong government and legal protection for things like private property and contracts without also adopting democracy: 19th century Prussia, for example, or 20th and 21st century Singapore. As China’s leaders attempt to bolster their own rule of law and bureaucratic reforms, these examples are likely not far from their minds.”

   Incerc sa traduc:

   „Autoritarismul si regula legii efectiv aplicata nu sunt fundamental incompatibile. Nici dictatura cu o eficienta administratie. Istoria ofera multe exemple de tari care au combinat un guvernamant puternic si protectia legala pentru lucruri cum ar fi proprietatea privata si contractele fara sa adopte democratia: in sec XIX Prusia, de exemplu, in sec XX si XXI Singapore. Desi liderii Chinei urmaresc sa intareasca propria lor regula a legii si reforme birocratice, aceste exemple nu sunt departe de gandurile lor”

   La noi, autoritarismul si regula legii, care nu sunt incompatibile, tind sa distruga democratia si libertatea, fara vreo alta realizare notabila. La noi se urmareste doar autoritarismul, fie ca e vorba de un regim politic sau de SRI, nimic altceva. Incalcarea Constitutiei, a drepturilor si libertatilor. In schimb, promovarea unei politici prin care se creeaza o birocratie cat mai mare (si neperformanta), politici de protectie sociala cat mai costisitoare. Gandeste-te cum Guvernul Tariceanu a angajat, intre 2004 si 2009, 500.000 de functionari la stat, numarul lor crescand de la 900.000 la 1.400.000. Nu se vorbeste mai deloc despre sectorul privat, greu afectat de criza, care ar trebui reparat si dezvoltat. Nu se vorbeste despre capital si atragerea acestuia. Iar atata vreme cat societatea, tara noastra balteste in felul asta, intr-adevar: „p’aia de unde-i iei ?”.

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 29, 2015 | Răspunde

   • Nu ma intereseaza ce spune oricare cercetator de la Stratfor sau un chinez indiferent cine ar fi ala !!!!!! Bunul simt sugereaza ca prin lupta anticoruptie nu vei elimina NICIODATA coruptia din minte a oamenilor insa….le vei mai domolii putin apetitul pentru a s e lasa corupti desii….in China bunaoara inca exista institutia ce remite rudelor ordinul d e plata pentru glontul folosit in executarea aluia . La noi….asta-i ceea ce ar trebuii s a intereseze : LIMITAREA APETITULUI CUIVA PENTRU A S E LASA CORUPT IAR ASTA NU TINE NICI DE PROASTA SALARIZARE SI…NICI MACAR DE DORINTA UNORA DE-A ACUMULA AVERI CU ORICE RISC CI….DOAR D EMODUL IN CARE LEGEA ESTE PUSA IN APLICARE : DREPTATE PANA LA CAPAT !!! Ati spune ceva acest slogan ?

    Comentariu de Marian | martie 30, 2015

   • @Marian
    Vezi… la noi e cu „Dreptate pana la capat”… Vorbim, desigur, de coruptia care exista in societate.
    Chestiunea se poate pune intr-un mod mult mai profund: lumea intreaga, repet: lumea intreaga, sufera actualmente o transformare fara precedent. Progresul stiintific se desfasoara foarte rapid. Inclusiv societatea romaneasca sufera o transformare pe care nu a cunoscut-o in trecut. Vorbim, deci, de ceva cu totul nou. Traim vremuri revolutionare? Poate ca da… Chestiunea este in ce masura suntem noi pregatiti pentru a face fata cu succes unor astfel de metamorfoze… Astfel de prefaceri dau nastere la tot felul de fenomene: coruptie, razboaie, extremismul islamic, aparitia de partide extremiste, eurosceptice etc. Aceste fenomene coexista alaturi de altele pozitive sau cu potential pozitiv. Daca vorbim despre o transformare, si mai ales despre una profunda, atunci trebuie sa avem in vedere o stare de instabilitate in societate. Dinamica sociala, economica este foarte puternica. Stabilitatea apare atunci cand transformarile isi incetinesc ritmul. Nu ma refer doar la conflictul intre generatii, necesar de altfel. Eu sper sa nu ajungem in situatia de a nu mai vedea padurea din cauza copacilor. Sunt multe lucruri pe care trebuie (sau, mai bine zis, ar trebui) sa le avem in vedere.

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 31, 2015

 3. Sa nu uit : blogul dumitale politic prin excelentza , a ramas singurul pe care-l mai frecventez si nu-mi permit sa nu citesc cele scrise de dumneata decat cu maxima atentie , iar comentariile mele pe marginea postarilor sa fie { chiar daca zeflemitoare cateodata ….fireste nu la adresa dumitale } foarte serioase si….bazate pe argumente caci, dumneata esti cel ce cerea de fiecara data sa-mi argumentez comentariile si….m-am invatzat asa ! Ti-am spus nu odata si motivele ce m-au tinut legat de acest blog { ne le mai repet acum pe ploaia asta } deci , crede-ma ca , INTOTDEAUNA citesc foarte atent { cateodata si d e cate trei patru ori } postarile inainte de a comenta pe marginea lor . Adica , romaneste spus , nu-mi place sa fiu ….. musca din lapte sau aia din dosul calului 😉 !

  Comentariu de Marian | martie 29, 2015 | Răspunde

  • Nu e chiar politic prin excelenta… Am pus si muzica, am vorbit si despre alte lucruri decat politica…

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 29, 2015 | Răspunde

  • Multumesc pentru aprecieri! 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 29, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: