Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Nu se poate sa nu-ti lase un gust amar…

… ceea ce se intampla pe plan intern, cu atatea arestari si duceri pe la DNA. E o atmosfera incarcata, dar partea cea mai proasta este ca nu prea se intrezareste nimic bun din toate aceste lucruri. Nu vad sa creasca economia in mod semnificativ,  nu vad o imbunatatire a mediului de afaceri, a sectorului privat, chiar o refacere a sectorului privat dupa perioada de criza, nu vad investitiile necesare pe care Statul trebuie sa le faca… Ceea ce vedem sunt arestarile si plimbarile la DNA. Acum i-a venit randul Elenei Udrea care, din cate am inteles, are multe de povestit procurorilor. Vom vedea. Gestul ei cu degetul la nas m-a lasat indiferent.

Insa altceva, cred eu, trebuie semnalat… Aici vedem consecintele unor politici de stanga care au blocat reformele in Romania timp de 2 decenii. Eu si acum ma gandesc la ce spunea fostul premier, Dl. Vacaroiu, ca la noi 80% din privatizari au fost ratate. Consecintele acestei stari de fapt le vedem in dosarele de acum de la DNA. Aceleasi politici de stanga, chiar mai accentuate, au fost duse si de regimul Basescu care din 2005 si pana in 2014 nu a reusit sa faca nicio privatizare, ba mai mult ratand privatizari importante. Cu efecte catastrofale asupra economiei tarii. Aceste politici de stanga, duse de mai toate regimurile postcomuniste, au creat, din nefericire, un mediu de afaceri infractional (sau cvasi-infractional) in Romania, lucru care ne blocheaza dezvoltarea pe multi ani. Aici nu e vorba, de pilda, de a avea o inteligenta mercantila de a te descurca si de a face bani. Ci de faptul ca pentru a face bani si pentru ca sa-ti mearga bine trebuie sa fii conectat la politic, la țâța Puterii. Trebuie sa fii conectat la resurse, iar Statul, politicul adica, dispune de ele in cel mai mare grad. Asta e diferenta, una din diferente, desigur, dintre noi si SUA: acolo resursele nu sunt detinute de Stat, adica de politic. Pe cand la noi Statul nu numai ca detine aceste resurse, dar le mai si administreaza „admirabil” de prost! Uitati-va cum din excedentul bugetar, cu care se tot lauda Ponta, nu vedem ca se face absolut nimic. Si chiar nu se face nimic, decat pomeni electorale, n-asa dom’ premier? In felul asta sa nu ne miram de decaderea tarii noastre… Iar investitiile straine sunt foarte mici in tara noastra, in comparatie cu alte tari si nu vad sa creasca ceva semnificativ…

Iata un exemplu, apropo de cele aratate mai sus:

Gandul

Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, trece în arest la domiciliu

unde se arata, printre altele, ca:

„Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriu, că faptele s-ar fi desfăşurat în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014 şi sunt legate de activitatea preşedintelui suspendat al CJ Braşov Aristotel Căncescu şi a lui Radu Petru Ispas, administrator public al judeţului Braşov, care s-au folosit de funcţii pentru interesele proprii şi ale firmelor Gotic şi Ramb Sistem, respectiv ale persoanelor care le administrau.

„Aceste două firme «de casă» deţineau cvasi-totalitatea contractelor derulate cu CJ Braşov, întrucât le erau acordate preferenţial, prin încredinţare directă, ca urmare a dispoziţiei inculpatului Căncescu Andrei Aristotel. Concret, în perioada 2006 -2007, în urma desfăşurării procedurilor de achiziţie publică – licitaţie deschisă, Consiliul Judeţean Braşov, reprezentat de inculpatul Aristotel Căncescu, a încheiat două contracte cu societatea comercială Gotic SA Braşov, declarată câştigătoare a licitaţiilor, reprezentată de inculpatul Diniţă Ion, în calitate de director general.
Aceste contracte aveau ca obiect întreţinerea, reparaţia şi salubrizarea drumurilor judeţene (contractul de achiziţii publice nr. 69/20.09.2007) şi execuţia, finalizarea şi întreţinerea drumului Rupea – Racoş (contractul de achiziţii publice nr. 8798/10.11.2006)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.” (subl. mea)

Insa din acest exemplu ar rezulta ca exista si alte firme – e foarte important -, in afara de cele doua, si care au fost nedreptatite…

O a doua chestiune. Ma uitam la Romania Tv, a lui Sebastian Ghita. Ideea era ca uite dom’le ce coruptie a reprezentat Basescu – Elena Udrea e doar demonstratia acestui lucru – ca si cum PSD e mult mai uscat, mult mai curat, a invatat sa nu mai faca in scutec si nici gura nu-i miroase… Mai bine s-ar gandi la judetele pe care ei le pastoresc, daca se poate spune asa, in fine, fieful lor electoral, la cum arata aceste judete: LUMEA A TREIA!!!! Televiziunea lui Ghita a tocat subiectul Elena Udrea pe ideea: cat de corupt e regimul Basescu. N-ar fi trebuit s-o faca? Ar fi trebuit, numai ca aici se vede iarasi o incercare de diversiune propagandistica si cu o mireasma electorala evidenta: in continuare vorbim numai despre Basescu, despre regimul Basescu… Mai bine s-ar uita cum arata judete ca Vaslui, Botosani, Iasi etc… Pentru ca nu putem s-o tinem langa doar cu diversiunea Basescu!! De ani de zile aceste judete unde PSD are o influenta foarte mare, sunt cele mai sarace din tara!!! Stiu, Elena Udrea e de vina, Traian Basescu, niciodata PSD, niciodata Victor Ponta, Tata Socru sau altcineva din PSD, care nu-i asa, isi „face datoria” tovarasi. Cu exceptia faptului cand il critica pe Pontanel sau pe Tata Socru! Atunci e dat afara din partid. Insa diversiunile Famigliei sar in evidenta…

Dar sa ne uitam mai bine acolo unde PSD, deci stanga, conduce… Moldova, unde PSD castiga aproape constant alegerile, e cea mai saraca regiune a Romaniei. Oltenia, nici Oltenia nu e departe. Si atunci cum se explica faptul ca acolo unde e PSD-ul nu se vede niciun progres? Decat baroni locali. Cat ar fi Aradul de basist, acolo tot mai vezi o oarece modernitate si un mers inainte. Uitati-va la Sibiul lui Iohannis, se vede ceva, e altceva… Pe cand acolo unde e PSD, acolo se cam vede inapoierea, neoiobagia intretinuta de baronii locali. Ironia amara este ca unii numesc lucrul asta „piata libera”…

Un editorial interesant din Gandul, semnat de Loredana VOICULESCU :

Oficial o ducem al dracului de bine!

Se arata ca:

Niciodată românii nu au trăit mai bine ca acum. Păi când am mai avut noi o economie care să fie “cea mai stabilă şi predictibilă” din regiune, aşa cum ne-a împărtăşit deunăzi cu însutită bucurie şi ales respect premierul Victor Ponta? Au mai simţit vreodată cei mai săraci bugetari în prea găuritele lor buzunare foşnetul unui salariu minim pe economie de fix nouăsuteşaptezecişicinci de lei? A mai existat oare vreun Guvern care să nu majoreze nici o taxă la început de an? Cu siguranţă nici bunicii noştri nu îşi mai aduc aminte să fi trăit vreodată o atât de mare fericire. Aferim, Mărite Guvern! Jos troica creditorilor tirani!

Ca să nu mai vorbim de pensiile pe care le au acum vârstnicii noştri! Pensia minimă garantată este acum de fix patrusutedelei. Prea-bunul-şi-atentul Executiv a decis majorarea punctului de pensie încă de la început de an, după cum li se aminteşte mereu la TV cârcotaşilor care nu au ce face şi tot comentează verzi şi uscate.

Ce dacă asta era prevăzut în lege. Important este că s-a dat, nu s-a luat. Nu s-a luat cum li s-a luat bugetarilor 25% din lefuri în 2010, în vremea odiosului regim băsescian. Dar să nu uităm de inflaţie, care este acum la cel mai mic nivel din istorie. Avem privilegiul să fim contemporani cu cele mai mici creşteri de preţuri din ani şi ani!

Şi, cu toate acestea, nimeni sau aproape nimeni, dacă îi dăm la o parte pe unii cu averi de milioane – unii dintre ei defilând în ultima vreme pe la DNA cu metal la încheieturi –  nu pare mulţumit de cum o duce.

Degeaba îşi tot bate gura în fiecare zi premierul Victor Ponta să ne explice, cum poate el mai bine, ca să înţeleagă nu numai cei cu scaun la cap că, de exemplu, “reducerea CAS (la angajator cu 5 puncte procentuale n.n.) nu a generat o catastrofă, ci începe să producă efecte pozitive anticipate”. Cui îi mai pasă acum că angajatorii au “uitat” să mai verse din banii economisiţi astfel şi în conturile angajaţilor, aşa cum se jurau unii dintre patroni?

La fel de OK este şi managementul companiilor de stat „care s-a îmbunătăţit considerabil”.  Vasăzică Hidroelectrica a înregistrat în 2014 cel mai mare profit din istorie, iar companiile din transporturi feroviare sunt în 2014 pe profit operaţional. Nu vi se pare că aţi mai auzit partea cu cefereul? În anul 2000 ceferiştii erau fericiţi, „când datoriile erau zero şi CFR Marfă era pe profit”, după cum spunea Anca Boagiu într-un interviu.

Totul este sub control, iar populaţia va simţi desigur şi noile „realizări importante”. Puţintică răbdare doar.

“Aceste realizări importante ne dorim foarte mult să se reflecte şi în viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean”, a grăit luni cu înţelepciune premierul, după întâlnirea cu delegaţia FMI. Unde mai pui că, aşa cum ne-a anunţat tot domnul prim-ministru, preţurile la gaze naturale pentru populaţie nu vor creşte de la 1 aprilie, aşa cum tiranii din troica FMI-UE -Banca Mondială ne “solicită”.

Preţul gazelor naturale este unul dintre punctele pe care Guvernul se pare că nu a căzut de acord cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale. Pe scurt, FMI „solicită” scumpirea gazelor, iar bravul Guvern s-a opus. Cât curaj, nu?

„Solicitarea FMI se referea la o creştere de la 1 aprilie de la 53,3 lei (pe MWh n.n.) la 62 lei (pe MWh  n.n.), destul de abruptă, pe care o considerăm nesustenabilă. Altfel nu facem decât să acumulam datorii la CET-uri şi să facem factura pentru anul viitor imposibil de achitat pentru oameni (…)”, a pozat ultrapopulist premierul Ponta în apărătorul oamenilor care consumă gaze naturale.

Un amănunt fără importanţă: FMI nu poate „solicita” să majorăm preţurile la gaze, ci doar să respectăm calendarul pe care România şi l-a asumat în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană.  O amânare a majorărilor de preţ nu înseamnă că am scăpat de scumpiri de gaze. Dacă gazele pentru populaţie nu se vor scumpi de la 1 aprilie, aşa cum e prevăzut în calendar, asta poate însemna că, din 2016 sau 2017 majorarea preţului va fi mult mai mare.

Adevărata problemă cu gazele naturale explicată pentru gândul de oameni din domeniu este că odată cu epuizarea zăcămintelor „vechi” şi folosirea resurselor identificate în Marea Neagră, de exemplu, nimeni nu va mai putea impune un preţ sub costuri, iar atunci nu doar că preţul va sări în aer, dar şi replierea va fi greu de imaginat.

Revenind la scrisoarea de intenţie cu FMI despre care premierul Ponta a anunţat că nu a fost semnată. Semnalul este că Guvernul nu vrea să mai respecte constrângerile impuse de înţelegerile cu organismele internaţionale, o abordare considerată “la modă” în ultimele săptămâni, după exemplul Greciei şi Ungariei.

Abordarea este considerată de unii analişti ca fiind deosebit de riscantă şi va tensiona şi mai mult investitorii străini, care oricum sunt neliniştiţi de situaţia din această regiune. Riscul, sintetizat aici de unul dintre colaboratorii gândul, este pierderea “plasei de siguranţă” din partea FMI.

Pe de altă parte, stabilitatea macroeconomică mult lăudată de autorităţi nu se datorează rezultatelor politicilor Guvernului. Dacă ne uităm doar la inflaţie, care a ajuns la valori minime, o simplă privire în datele statistice arată că în întreaga Uniune Europeană inflaţia este foarte mică, iar în unele state se înregistrează chiar valori negative pentru creşterile de preţuri. Cât priveşte creşterea economică, unii analişti economici susţin că este fluctuantă şi poate oricând să îşi schimbe tendinţa, dacă exporturile româneşti vor scădea.

Statisticile seci arată că nici cu încasările bugetare nu suntem pe roze, ba dimpotrivă. Guvernul a ratat ţinta de venituri pe 2014 cu 3,8 miliarde de euro, potrivit execuţiei bugetare pe anul trecut. În grea suferinţă sunt şi fondurile europene, ca să nu mai amintim de diferenţa între kilometri de autostrăzi promişi pe hârtie şi cei inauguraţi.

Însă doar cei rău intenţionaţi s-ar mai împiedica de asemenea detalii mizere când, în statistici toţi o ducem al dracului de bine.

PS Aş fi curioasă câţi dintre cei 55% din românii care într-un sondaj IRES realizat în noiembrie, după alegerile prezidenţiale, susţineau că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună mai cred în asta.”

Trebuie spus, dupa parerea mea, ceva in legatura cu cresterea pretului la gaze. Iar ceea ce voi spune se bazeaza in principal pe Philips Curve si IS-LM model. Chestiunea nu e atat: ” Dacă gazele pentru populaţie nu se vor scumpi de la 1 aprilie, aşa cum e prevăzut în calendar, asta poate însemna că, din 2016 sau 2017 majorarea preţului va fi mult mai mare.”, ci alta: cresterea pretului la gaze determina in mod clar o presiune inflationista. Or, in conditiile ideologice si politice actuale, inflatia trebuie sa fie foarte scazuta. Cu alte cuvinte, daca trebuie sa majorezi pretul gazelor, trebuie si inflatia sa ramana scazuta. Or, nu prea vad cum se poate realiza lucrul asta intrucat daca cresc preturile la materii prime, combustibil, energie, se repercuteaza in costul productiei interne si atunci trebuie sa avem o inflatie prin cresterea costurilor si restrangerea ofertei, deoarece nu se vede o crestere a cererii pe piata, care sa faca sa creasca atat ratele dobanzii cat si PIB-ul. PIB-ul ar putea sa creasca si prin marirea ofertei de moneda, de bani, caz in care ratele dobanzilor ar trebui sa scada. Dar daca cererea nu creste, in schimb cresc preturile (macroeconomic vorbind), si ratele dobanzii cresc, lucrul asta nu se poate realiza decat printr-o scadere a ofertei de moneda/preferintei pentru lichiditate, lucru ce ar conduce tara in recesiune si, intr-adevar, populatia ar saraci, trebuind sa plateasca un pret mult mai mare la gaze, pe care sa si-l permita cu greu. Dezechilibrul acesta se poate explica prin faptul ca Romania, sau Bulgaria, fata de Germania, ca sa dau un exemplu, e o piata saraca, pe de o parte, dar pe de alta parte, aceasta marire a pretului se bazeaza poate pe un „calendar pe care România şi l-a asumat în 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană” sau de dorinta firmelor de a-si maximiza profitul. Insa aceasta crestere de pret nu e determinata de o crestere a cererii agregate de pe piata romaneasca! Lucrul asta, cred eu, trebuie punctat. Pentru ca aici se confunda aspectul politic, aspectul ideologic si aspectul economic. Confuzia este intretinuta pe plan european. Asemenea cresteri de preturi au scos populatia in strada in Bulgaria si s-a vazut ca era vorba in exclusivitate de dorinta furnizorului strain de a face un profit foarte mare, in foarte scurt timp, marind excesiv pretul produsului destinat populatiei, fara o crestere corespunzatoare a cererii.

Mai trebuie punctat un lucru. Interesul nostru la FMI este acela ca Fondul sa ne asigure finantarea in moneda straina. Cu alte cuvinte Romania se imprumuta in moneda straina, lucru riscant din start. In schimb Romania, ani de zile, nu a facut ceea ce trebuia sa faca: privatizari reusite si crearea unui mediu de afaceri performant, a unei Burse performante. De aceea si ceea ce ne cere FMI e greu… Insa Romania ar trebui sa incerce sa-si foloseasca mai mult propria moneda, fata de care are un control suveran, si nu atat moneda straina. De vazut ce s-a intamplat cu oamenii care au contractat credite in franci elvetieni… De ce nu au contractat direct creditele in lei romanesti? In general, moneda straina trebuie evitata. Si ar trebui sa luam exemplu de la SUA, care-si foloseste propria moneda foarte bine, nu una straina si de aceea si datoriile SUA sunt mai usor de gestionat, fiind datorie in moneda proprie si nu in moneda straina!! De aceea, leul trebuie folosit optim, pus la treaba, cum se spune in popor.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

februarie 11, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

 1. JOS GUVERNUL ” SOCIALIST ” !!!! Multumit ??? Cand dl. Vacaroiu spunea { ATENTIE : NU DOAR EL !!! } ca , ” la noi 80% dintre privatizari au fost ratate ” , cine era la conducerea tarii ? Cine era PRESEDINTE , cine era PRIM MINISTRU , cine constituia MAJORITATEA PARLAMENTARA si CEL MAI IMPORTANT : SRI EXISTA P’ATUNCI ???? Cine se scuza …se-acuza ” zice o vorba de pe la mine d e prin Berceni ! Eu am luat intotdeauna cuvintele politicienilor ce ” acuzau ” cate-o chestie facuta de catre ” ailalti „, drept , scuze la adresa neprofesionalismului de care au dat dovada ….TOTI !!!!! Gestul Udroaicei , ala cu ” degetul la nas ” , demonstreaza foarte clar ca derbedoaica a sta politicianista cunoaste ” limbajul ” celor numiti tot d e catre ea si cei ca ea , INTERLOPI adica a unor oameni ce …are ce are legea cu ei . Ce-au sa-i faca ? Au sa-i ia caii de la bicicleta asta vor face ! Ia sa s e gandeasca derbedeii astia d e la ” institutile statului ” si sa ai cadoriseasca pe nemernicii astia , Udrea , Berceanu , Cancescu , Nastase , Dragnea , Videanu , Boc , VACAROIU , MIRCEA COSEA , Chiuariu , Basescu { cu tot familionul lui } , Anca Boagiu , Sarbu….si ala d e la PRO TV si ….tata socru , Victor Ponta ….Alina Bica si….pot s a tastez o saptamana la sir si….tot nu voi reusii sa-i pot enumera pe toti , cum zic , ia sa-i cadoriseasca justitia lu’ peste cu cate 500 d e ani d e puscarie , cu posibilitatea eliberarii conditionate la….350 d e ani si-atunci sa-i vad eu pe javrele astea !!! Sa-i vezi cum ar face coada pe la fisc ca sa dea …si c e n-au , s a dea inapoi si c e n-au furat , doar doar , sa capete doar …..100 de ani d e puscarie in loc de 500 !!! te-ntreb eu onorate prieten , ai matale cunostiinta ca sa se fi petrecut ceva in tara asta fara ” voie de la politie ” , fara stirea SRI ??? FI serios onorabile dar….ce , aia nu-s tot oameni , nu trebuie sa aiba si ei….macar un cont amarat acolo prin Ceylon sau Caiman sau …Cipru in valoare d e….un minim d e vreo 100 sau 500 de milioane d e ….macar dolari ??? Chiar crezi ca Udroaica-i nebuna , chiar crezi ca-l acuza pe Coldea aiurea-n tramvai …cand stie ca oricand are ocazia sa-si serveasca la ceaiul sau cafeaua d e dimineatza si-o portie de cesiu sau chiar …uraniu ca tot se gaseste pe toate drumurile ? Spunea madamme Loredana Voiculescu { are vreo legatura sau….doar coincidentza nefericita 😉 } in articolul ei ca FMI solicita guvernului Romaniei cresterea pretului la gazele naturale { asta in conditiile in care ….foarte putine tari din Europa au in subsolul lor gaze naturale in cantitatile pe care le detine Romania } si mai mult si la energia electrica ….asta in conditiile in care Romania are cel mai mare sistem hidrografic comparativ cu alte tari din UE si deci hidrocentrale ….plus CENTRALA NUCLEARA d e la Cernavoda . Frate dar…stiai ca Romania EXPORTA si GAZE si ENERGIE ELECTRICA IEFTINA ??? Stiai ca la anumite { daca nu la mai toate } CET-uri de cele mai multe ori ….curentul electric produs….daca nu-i trimes la vanzare p’afara de catre ” baietii destepti ” este pur si simplu ….descarcata ….in sol ???? Nu-ti vine a crede ? Pai cine dracu sa creada asa ceva dar…este adevarat ! FMI are tot interesul ca Romania s ase imprumute in ” moneda straina „. FMI este o uriasa banca iar faptul ca o tara oarecare este obligata s a s e imprumute in moneda straina aduce acestei banci profituri uriase . Pana si-n distrugerea industriei romanesti …daca FMI si UE n-au avut si ele un rol acolo….inseamna ca Dumnezeu minte ! Sunt al dracului d e curios caci , vad ca grecul asta de-i acum Prim Ministru si cu…..stanga lui radicala le-au transmis astora d e la FMI sa-i mai s labeasca pe greci cu ” administrarea acestui medicament numit AUSTERITATE ” ! S-a saturat lumea { adica oamenii cinstiti , oamenii obisnuiti } de acest fel de ” politica ” . Cred ca d e la WWII incoace nu s-a mai trait atat d e prost ….in majoritatea tarilor UE …fireste cu exceptia UK , sau Germania { partea de West ca-n Est….tot ca-n Romania s e traieste stai linistit } insa in s pecial in majoritatea tarilor ” foste ” !!! Polonia…este o exceptie fireste sau Cehia sau Slovacia .

  Comentariu de Marian | februarie 11, 2015 | Răspunde

  • @Marian
   Zici, printre altele, asa:

   „JOS GUVERNUL ” SOCIALIST ” !!!! Multumit ??? Cand dl. Vacaroiu spunea { ATENTIE : NU DOAR EL !!! } ca , ” la noi 80% dintre privatizari au fost ratate ” , cine era la conducerea tarii ? Cine era PRESEDINTE , cine era PRIM MINISTRU , cine constituia MAJORITATEA PARLAMENTARA si CEL MAI IMPORTANT : SRI EXISTA P’ATUNCI ????”

   Asa. Chiar, cine era prim-ministru, cine era Presedinte si cine constituia majoritatea parlamentara? 🙂 SRI exista pe atunci, dar asta e mai putin important. Multi cred ca e foarte important, dar nu e… Mai important mi se pare aspectul politic. Or, din punctul asta de vedere, lucrurile sunt destul de clare: Stanga conducea tara…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 11, 2015 | Răspunde

  • Din pacate, nici CDR nu a facut prea mare lucru… Trebuie sa fim corecti si sa amintim si acest aspect. Daca iti mai amintesti de politica „privatizarii la norma” a CDR… Foarte slab si CDR-ul… Cert este ca lucrul asta, ce semnala Nicolae Vacaroiu, ne trage foarte tare in jos!

   ” FMI are tot interesul ca Romania s ase imprumute in ” moneda straina “. FMI este o uriasa banca iar faptul ca o tara oarecare este obligata s a s e imprumute in moneda straina aduce acestei banci profituri uriase . Pana si-n distrugerea industriei romanesti …daca FMI si UE n-au avut si ele un rol acolo….inseamna ca Dumnezeu minte ! „

   Trebuie sa stii sa te folosesti de o banca, asa cum trebuie sa stii sa te folosesti de moneda proprie. Nu e neaparat rau sa te imprumuti in moneda straina, dar depinde cum, in ce conditii si cat. Trebuie sa ai un plan economic si niste estimari daca vrei sa te imprumuti in moneda straina, nu inseamna neaparat sa distrugi. Multa lume spune ca FMI si UE „au avut acolo un rol” – asta vrea sa insemne: cel mai mare rol. Nu mi se pare chiar asa pentru ca e foarte usor sa dai vina pe altii pentru greselile mai mult sau mai putin intentionate pe care le faci tu si sa-i acoperi pe cei vinovati spunand ca altii sunt vinovati.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 11, 2015 | Răspunde

  • @Marian
   E o dovada de superficialitate sa crezi ca toata lumea ar fi vinovata… Vacaroiu (dar nu numai el) amintea de listele cu care venea la noi delegatia FMI, pomelnicul de intreprinderi neperformante despre care delegatia FMI ne intreba ” ce aveti de gand sa faceti cu ele?”, pentru ca ele trebuiau, de fapt, in viziunea FMI, inchise, pentru ca erau, dupa ei, neperformante. Lucru asta ma face sa ma intreb daca nu cumva relatia noastra cu FMI e prost gandita sau la fel ca pe vremea lui Ceausescu, neschimbata de atunci. Noi ar fi trebuit – si aici era treaba guvernelor noastre, nu a FMI – sa rentabilizam economia nationala, sa gasim cai prin care sa facem performante aceste intreprinderi, singurele pe care le aveam. Asta era, repet, treaba noastra, nu a FMI. Noi nu trebuia sa distrugem aceste intreprinderi. Dar ma uitam si la Basescu, care la un moment dat mi s-a parut ca a substituit Guvernul cu FMI, adica, vreau sa spun, FMI conducea treburile economice si Guvernul Boc era un simplu executant – in asta vedea Marinarul o atitudine economica de dreapta. Ca a fost sau nu tradare de tara din partea lui Basescu, nu m-as hazarda sa trag concluzii. Cert este ca relata noastra cu FMI e una, asa mi se pare, gresita: adica noi gresim felul in care tratam aceasta relatie. Pentru ca noi trebuie sa construim, nu FMI sa construiasca in locul nostru. Responsabilitatea e a noastra, a partii romane, nu a FMI. Or, noi nu facem… Spre exemplu, spuneam in postare de Bursa. Ar trebui sa vedem cum sa dezvoltam piata de capital. Sa incercam sa privatizam cu succes ceva – nu vad ca se face, tu vezi? Si atunci cum sa mearga lucrurile bine? Doar cu ajutorul DNA si ca Ponta are excedent bugetar? Se si vede ca in felul asta doar „oficial o ducem al dracului de bine”, ca s-o citez din nou pe distinsa jurnalista de la Gandul…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 11, 2015 | Răspunde

 2. Omul lui Dumnezeu !!! I-am votat p’aia d e la CDR ….l-am votat pe japitza aia d e Emil Constantinescu { am fost internat pentru o operatie d e ulcer perforat…la „Spitalul de urgentza ” taman in seara in care si Emil venise acolo sa se operez e la cur …la anus …la dracu sa-l ia ce , ca inca nu era decat Presedintele CDR } deoarece am crezut , chiar am crezut ca in fine Romania va avea un Havel in fruntea ei !!! S-a dovedit un paduche …un nenorocit care diferit ca n-a avut nici macar UNUL dintre acii 15.000 de specialisti care abia asteptau s a puna Romania pe ” roti „….s-a mai si lasat ” invins d e ….securitate ” !!!CU ce ne-am ales in locul promisiunilor CDR , ale spumelor facute d e madamme profesor universitar Zoe Petre , Mezinceasca , Cornea , Dinescu sau Ana Blandiana ? Cu aceeasi japitze ce pana in ’89 ne tot tineau lectii despre iubirea si eventual despre sacrificiul fatza de tara ….pentru tara asta d e cacat !!! Frate draga …..realizezi ce-nseamna ca din 1952 sa-ti bage cineva in cap chestiile ale a patriotarde , chestiile alea cu iubirea si sacrificiul necesar pentru tara si ….stramosii tai iar dupa ’89 , adica dupa 37 de ani s a descoperi ca….tocmai astia au devenit demolatorii aceleiasi tari , aceluiasi popor pe care l-au mintit atitia ani ??? Ei bine , asta ma oftica …d e asta explodez ca nitroglicerina cand citesc chestii dintr-astea despre acesti mari borfasi !!!!! Vacaroiu….pai …ai uitat ca guvernarea sa era considerata drept cea mai eficienta pentru industria Romaniei avand productia ce a mai mare d e dupa ’89 insa….NIMENI n-a spus ca , guvernul lui Vacaroiu pastorea d e fapt , o industrie c e PRODUCEA PE STOC !?! Nu el era ala care s e lauda ca ” are experientza de negociator ” cu tipii de la FMI pe care-i cunoaste …ca pe buzunarele lui ??? Ce mama dracului ai tot iei apararea ticalosului asta ??? Ma mir ca nu-l aduci in discutie pe….Radu Vasile !!! SI lui Emil Boc….d e ce-i iei apararea ? De ce cazi in capcana aia cu….” Boc executantul ” ? Pai daca era doar un simplu executatnt { taman ca ala d e conducea Securitatea pana-n ’89 …ala de recunoastea spasit : ” AM FOST UN DOBITOC ” } c e mai cauta in functie ? Daca a executat dispozitii nelegale , dispozitii despre care stia ca-s nelegale ca-s contra tarii sale el profesorul d e Drept Constitutional …oare n-ar trebuii sa fie si asta arestat nitzel ..precum multi dintre colaboratorii lui Ceausescu ? Venea FMI ” cu liste ” ? Si atunci…..acele intreprinderi ” neperformante { care fusesera facute cu banii si munca si sudoarea tuturor romanilor inclusiv a parintilor dumitale si { crap de oftica pe chestia a sta } si-a mea , acele intreprinderi….trebuiau ” vandute ” pe …. un dolar ??? Unde dracu s -a mai vazut asa ceva ??? Cine a cumparat pe un dolar Electronica bunaoare…nu cumva un arab care-a demolat-o si…a castigat doar din vanzare a fierului vechi cat n-ar fi castigat in zece vieti la el in tara ? ” Autobuzul ” unde am muncit vreo zece ani si d e la acre inclusiv azi am ….un certificat de…actinar in baza caruia trebuia sa primesc….” dividente ” ….ARO Campulung …s-a ales prafu’ de ele si Romania importa autobuze si Jeepuri de la aia care…nu mai aveau und e le exportau . Videanu pe vremea cand era inca Primar General…a achizitionat niste autobuze Mercedez ….noi romanii care faceam autobuze d e peste saizeci de ani fiind aruncati pe drumuri cu….autobuzele noastre cu tot si…ma poti cred e pe cuvand autobuzele facute in colaborare cu aia de la DAF….erau infinit mai competitive decat acele Mercedezuri !!! Basescu….nici macar n-avea habar de chestia aia cu ” dreapta ” sau ….” stanga ” : treaba lui a fost sa stranga purcoiul d e gologani pentru el , neamul lui si…” colegii ” insa…cine-si inchipuie ca a facut treaba asta doar cu ajutorul DUhului Sfant…se-nsala amrnic ! Vrei sa-ti marturisesc o chestie , adica o chestie pe bune ??? EU nu-s d e acord cu arestarile astea { put a China pur si simplu ….mai putzin la ….finalizare } televizate si anuntzate cu surle si trambitze …chiar daca dumneat spui ca guvernul lui Ponta { apropo ….asta cand va a junge sa dea cu subsemnatul pe la DNA ….macar pentru figura cu Oltchimul daca nu si ….pentru altele ? } a reusit sa aiba un excedent bugetar ! Nu exista STAT DE DREPT und e oamenii s a fie saltati si bagati la beci cate treizeci sau saizeci d e zile ….timp in care sa-si dovedeasca , s a fie nevoiti sa-si demonstreze nevinovatia . Daca javrele astea de la DNA , jigodiile aste de procurori sant cat decat profesionisti , daca-s meseriasi cu adevarat si respecta legea si s piritul ei …aduna probe BETON iar asta cu celeritatea din care s a nu lipseasca seriozitatea si…judecatorii , n-au altceva d e facut decat s a pronuntz e sentinta iar avocatii…sa ceara cel mult clementza ! ” caderea domnilor …bucuria nebunilor „…poate-o fi si-o bruma d e adevar in chestia a sta …cu conditia ca aceasta cadere s a fie cadere adevarata si nu ….facatura . Udrea….o vezi p’aia s a stea 100 de ani la Targsor ?? M-ndoiesc profund d e asta si…chiar daca va sta totusi { daca s-ar putea in conditiile anilor ’50 !!!!!!!!!! } iar gologanii ai vor ramane la fereala ….pai si eu asi s ta la puscarie si 2000 de ani daca copiilor mei , urmasilor mei le vor ramane ….valori immobiliare , sau gologani purcoi….adica niscai sute d emilioane de….dolari , euro , lire sterline sau chiar franci elvetieni si….nici macar Yen-ul nu m-ar deranja ! ” N-au bani…ia-le vita din batatura , ia-le cenusa din vatra dar….fa-i s a plateasca „….mai s ti pe und e era scris a chestia a sta ? Asa ar trebuii s a faca un adevarat stat { chiar si-un stat de drept ….chiar si statul roman care numai un stat d e drept nu-i } vis a vis d e javrele astea….fatza d e acesti tradatori si demolatori cu buna stiinta ai a cestei tari . Fireste…aceasta nu-i doar parerea mea ….aia ” multi da’ prosti ” gandesc cu totii exact la fel !!! Oare cand , astia ce conduc statul vor percepe si reversul : PROSTI DAR….MULTI ???? Referitor la titlul articolul distinsei jurnaliste d e la ” Gandul”…parca aia de la ” Timpuri Noi ” aveau o melodie intitulata astfel ….

  Comentariu de Marian | februarie 12, 2015 | Răspunde

  • Dar eu nu am zis ca trebuiau privatizare pe $1 si nici nu-i tin partea lui Boc, Vacaroiu sau Ponta.

   In alte ordine de idei, apropo de ce spuneai despre arestari, DNA. Ai auzit de Republica Mazare, asa-i? Radu Mazare, Primarul Constantei, a si facut o plimbare pe la DNA. Multi spun ca uite dom’ne ce coruptie e in Constanta sub Mazare, chiar si pe Rares Bogdan il auzeam cum spunea ca a auzit el taman de la Cluj, ca de vreo 10-12 ani se tot vorbeste, si atunci cum de n-au auzit autoritatile statului? Dar eu as pune altfel problema: Radu Mazare e ales de ani de zile, nonstop, Primar in Constanta. Deci pe el il aleg cetatenii!! Inseamna ca oamenilor asa le place: cu Mazare. N-am auzit, n-am cunostinta ca alegerile in Constanta sa fi fost fraudate. Dar sa presupunem ca la un momendat nu ar mai fi Mazare primar, ar veni altul, din Opozitie. Tu crezi ca s-ar schimba dramatic in bine situatia din Constanta? Sau s-ar inlocui o mafie cu o alta? Sau tu crezi ca daca Mazare a facut o plimbare la DNA sau ca are dosare la DNA, lucrurile astea ii micsoreaza sansele pentru a obtine un nou mandat la Constanta? Astfel de lucruri nu i-au micsorat NICIODATA sansele, iar daca cineva crede ca aceasta abordare justiara va avea efecte la Constanta in sensul ca-l va rasturna pe Mazare, cred eu, se insala.

   Si atunci ce facem? Sacrificam Democratia, alegerea libera a oamenilor, a cetatenilor pe altarul DNA? Eu cred ca n-ar fi cazul… Dar, pe de alta parte, coruptia care se intampla la noi este o frana pusa atat democratiei si libertatii, cat si dezvoltarii economice. Pentru ca un simplu cetatean, intr-un judet sau intr-un oras, este aservit intereselor ilegale ale vreunui baron local, impotriva caruia nu poate lupta singur. Asta e lucrul periculos care se intampla la noi in tara. De asemenea e periculoasa mentalitatea romanilor care il aleg doar pe Mazare si PSD de ani de zile, nevrand sa schimbe nimic, macar putin. Nu stiu ce ma face sa cred ca oamenii de acolo ii considera pe ceilalti, adica aia care nu sunt din PSD, niste „derbedei si lichele” si nu fac nicio schimbare in peisajul politic din zona.
   Mie mi-e teama ca in asemenea conditii: cu baroni locali si nelocali, cu interese oculte ilegale, afaceri ilegale, coruptie, cu asemenea mentalitati inapoiate se pune in pericol statul national unitar roman…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 12, 2015 | Răspunde

   • Cand l-oi vede pe RADU MAZARE PRIMARUL ALES D E VREO TREI ORI AL CONSTANTEI { ALES D E CONSTANTZENI } JUDECAT SI CONDAMNAT LA ….MACAR 300 D E ANI D E PUSCARIE ….VOM MAI DISCUTA , PANA ATUNCI….RAMANE IN PRONUNTZARE !!!!! Deocamdata …am vazut-o pe-o amarasteanca care….statea intr-un carutz cu rotile si-i plangea aluia in bratze spunandu-i ca : ” Daca el merge la puscarie MERGE SI EA LANGA EL ” !!! Sa dea Dumnezeu sa….meraga a mandoi bratz la bratz …ala Mazare , pentru acuzele ce i s e aduc iar aia….pentru cat d e idioata poate fi !!!!! Pai eu daca eram in locul ” reporterilor ” ce-au inregistrat chestia aia …o intrebam pe femeia aceea idioata : ” Doamna …ati fost vreodata cu Radu Mazare in ….Madagascar ” ????????????????????

    Comentariu de Marian | februarie 12, 2015

 3. Frate….sa ma ierti ca ti-am tastat un roman dar….chiar mi-am facut nervi la cordul inimii si mai ales la creierul din cap !!! Jura-te pe ….Ion Iliescu ca , n-am a vut dreptate in niciunul dintre cele cele doua comentarii lungi cat o zi de post !!!!!

  Comentariu de Marian | februarie 12, 2015 | Răspunde

  • Ei, sunt comentarii interesante! 🙂 Da, foarte bine ca ai postat: comentam, dezbatem! E normal!

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 12, 2015 | Răspunde

   • Oricat de ciudat ti-ar pare dar…nu comentez la matale deoarece ma plictisesc ca…tot sunt pensionar si pana-mi vine ” pensia „…. dureaza ! Pur si simplu aceasta este un debuseu , pentru nervii pe care mi-i fac in creierii din cap ….ma mai linisteste de nervii capului si mai ales de cordul inimii , cand postez cate-un comentariu ca raspuns la postarea matale si….” injur ” tot ce-mi cade in colimator ….la liber 😉 !!!!

    Comentariu de Marian | februarie 12, 2015

   • 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 13, 2015

   • @Marian
    Te inteleg! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 13, 2015


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: