Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre moralitate…

A vorbi despre moralitate dintr-o perspectiva crestina e un lucru cu anevoie de facut. Mi-a atras atentia comentariul Cristinei la aceasta postare a mea:

„Nici Eminescu si nici Dinescu nu sint standardul in ceea ce inseamna moralitate. Altcineva este cel care da verdictul a ce este moral si ce nu, iar Eminescu si Dinescu nu este acela.”

In primul rand, cred ca trebuie spus ca in crestinism vorbim de mantuirea omului, de nadejde, credinta si dragoste. Si ca sa vedeti ca lucrurile nu sunt atat de simple cum par la prima vedere, va voi cita ce spunea Sfantul Marcu Ascetul, foarte interesant:

„Unii, implinind poruncile, gandesc sa le puna in cumpana cu pacatele. Iar altii isi castiga bunavointa lui Dumnezeu prin jertfa Celui ce a murit pentru pacatele noastre. E de intrebat: care din acestia cugeta drept?”

(Sfantul Marcu Ascetul – Despre legea duhovniceasca. Despre cei ce-si inchipuie ca se indreptatesc din fapte, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 2010; subl. mea)

Si de asemenea sa nu uitam ce spune Apocalipsa:

„11. Cine e nedrept sa nedreptateasca inainte. Cine e spurcat sa se spurce inca. Cine este drept sa faca dreptate mai departe. Cine este sfant sa se sfinteasca inca.

12. Iata, vin curand, si plata mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa cum este fapta lui. ” (Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul, 22, 11-12)

Se poate observa ca crestinismul nu ingradeste libertatea omului, nici macar in plan moral, pentru ca Dumnezeu i-a daruit omului liberul arbitru. Liberul arbitru e un mare dar pe care noi, nevrednicii, l-am primit de la Dumnezeu! Dar cel cu adevarat moral este omul care se teme nu atat de legile omenesti si de pedepsele care sunt (spre exemplu legile date de Parlament), nu atat de autoritati sau de Politie, sau DNA, SRI, ca sa fim in actualitate, la ordinea zilei, cum poate ar crede unii, ci omul care se teme de Infricosatoarea Judecata a lui Dumnezeu! Or, astfel de oameni sunt foarte putini…

Noi avem, in Ortodoxie, Rugaciunea Vatafului de Talhari, care spune asa:

„Nu cer ceva mai mult de la tine Iubitorule de oameni, ci cate prin marturisire se ruga cel mai inainte de mine talhar. Si precum la talharul acela, asa si la mine talharul fa minunate milele iubirii Tale de oameni. Primeste-mi aceasta plangere de pre pat la ceasul mortii, si precum pre cei din ceasul al unsprazecelea i-ai primit, care nu lucrasera nici un lucru vrednic, asa si pre mine ma primeste, spalandu-ma cu aceste putine lacrimi ale mele, si curatindu-ma cu ele. Da-mi iertare, si nu-mi cere ceva mai mult. Ca nu da vremea, fiindca s-au apropiat cei ce vor sa ia sufletul. Dar nu prelungi, nici cerca; ca nu vei afla ceva bun intru mine; ca m-au cuprins faradelegile mele, si la ceasul de seara rau am ajuns. Ca nepovestite sunt datoriile mele. Ci precum ai primit plangerea cea amara a lui Petru, primeste si a mea Iubitorule de oameni, si turnand aceste lacrimi preste zapisul pacatelor mele, sterge cu buretele milostivirii Tale gresalele mele cele nemasurate.”

(Acatistier care cuprinde in sine rugaciuni si alte canoane umilicioase pentru osardia si evlavia fistecaruia Crestin. Tiparit cu binecuvantarea Prea Sfintiei Sale Parintelui Episcop al Ramnicului Noului Severin CALINIC.  Ramnicu Valcea, Tipografia Calinic Ramniceanu, 1861. )

Ma gandeam la aceste lucruri… Si la faptul ca orice actiune a omului are valoare daca e facuta printr-o alegere libera. Daca, de pilda, credinta nu s-ar face printr-o alegere libera s-ar mai numi credinta, ar mai avea valoare? Daca pocainta nu s-ar face printr-o alegere libera, s-ar mai numi pocainta, ar mai avea valoare? Acest talhar care se pocaieste in fata Mantuitorului Iisus Hristos a ales in mod liber pocainta. Desi stia ca-l va prinde potera si-l va omori, problema lui era cu totul alta: daca se va mantui. Iar el a nadajduit in iubirea de oameni pe care Domnul nostru Iisus Hristos o are fata de noi, pacatosii, si in „jertfa Celui ce a murit pentru pacatele noastre„, cum spunea Sfantul Marcu Ascetul. Nu atat condamnarea la moarte era pentru el problema, ci faptul groaznic ca nu are niciun raspuns bun la Infricosatoarea Judecata a lui Dumnezeu – „ca nu vei afla ceva bun intru mine”. Si nici nu nadajduia in oameni, ca oamenii sa-i stearga multele sale pacate, ci in Dumnezeu: „sterge cu buretele milostivirii Tale gresalele mele cele nemasurate”, pentru ca Dumnezeu este Ziditorul si El l-a zidit! Sa nu uitam si aceasta extraordinara rugaciune a Sfantului Ioan Gura de Aur:

„Doamne al cerului si al pamantului, pomeneste-ma pe mine, pacatosul Tau, nerusinatul si necuratul, intru imparatia Ta. Amin”

Or, iata ce am citit de curand in Evenimentul Zilei:

„Religia, obligatorie ca și matematica”

Se arata ca:

Controversele pe tema orei de Religie din școli continuă. Profesorul universitar dr. Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului, spune că, potrivit legii, Religia este materie obligatorie, nu opțională.

Legea educației naționale nr. 1/2011, în articolele 65 și 18, prevăd că „din trunchiul comun prevăzut de Lege fac parte materii care sunt predate în mod obligatoriu şi care nu sunt facultative sau opţionale. Aceste materii sunt cunoscute, şi anume: limba şi literatura română, matematica, istoria, geografia, fizica, chimia etc. Printre acestea figurează şi Religia. În alte cuvinte, Religia are regimul legal prevăzut pentru celelalte materii obligatorii şi trebuie să fie predată în aceleaşi condiţii”, ne explică prof. univ.dr. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

„Traducând” legea, universitarul mai arată că Religia, fiind cuprinsă în trunchiul comun, nu poate fi obiectul curriculumului care cuprinde disciplinele opționale stabilite de școală și nu prin lege.

Argumente

„Un exemplu este edificator. Astfel, în locul Religiei poate fi matematica, care pe modelul Religiei ar putea fi predată sau nu după cum elevul dorește sau nu, ceea ce este absurd. În alte cuvinte, o materie obligatorie trebuie să fie şi predată, pentru că altfel efectul obligativităţii nu se realizează, iar acest fapt lipseşte de eficienţă reglementarea legală a obligativităţii materiei în cauză. În acelaşi timp, nu se poate invoca numărul mic de elevi care ar urma un curs de Religie, pentru că Legea nu condiționează organizarea cursului în cauză de numărul elevilor, folosind sintagma <>. Pe cale de consecinţă, este greu de modificat textul din art.18 alin. (2) din Legea nr.1/2011 potrivit căruia „elevul poate să nu frecventeze orele de Religie”, întrucât modificarea acestui text ar însemna ignorarea caracterului obligatoriu al Religiei, ceea ce ar fi ilegal”, susține fostul Avocat al Poporului.

CCR, două decizii contrare

Reamintim cititorilor faptul că articolele 65 și 18 din Legea nr.1/2011 au făcut obiectul a două excepţii de neconstituţionalitate, una în anul 2012 şi cealaltă în 2014. Soluțiile pronunțate de Curtea Constituțională sunt contrare. Astfel, prin Decizia nr.306 din 27 martie 2012 Curtea Constituţională a stabilit că prevederile art.18 din Legea nr.1/2011, care se referă la orele de Religie, sunt constituţionale. Doi ani mai târziu, CCR a decis total invers, prin Decizia nr.669 din 12 noiembrie 2014.

Statul să respecte cerințele specifi ce fiecărui cult

„Neconstituționalitatea celor două opinii ale CCR se referă la faptul că prevederile constituționale trebuie respectate și se impun tuturor membrilor societății democratice românești, Constituția reglementând adevărate obligații pentru aceștia, inclusiv pentru autoritățile publice”, susține fostul Avocat al Poporului. „Făcând parte din trunchiul comun, astfel cum Parlamentul a decis prin Legea nr.1/2011, religia se impune ca obligatorie pentru elevi, iar statul are și el obligația deja examinată. Desigur că, obligația statului de a asigura predarea religiei trebuie să respecte „cerințele specifice fiecărui cult.” (art.32 alin.(7) din Constituție). Repet, religia este ca și matematica, ambele sunt obligatorii și trebuie frecventate, în funcție de specificul cultului în cauză”.

„Ambele decizii sunt neconstituționale”

În Decizia din 2012, Curtea a reţinut că prevederile art.18 din Legea nr.18/2012 sunt în concordanță cu cele din art.29 și din art.32 alin. (7) din Constituție, cu cele din art.18 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, cu cele din art.18 alin.(1) și art.13 pct.3 din Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, precum şi cu cele din art.9 paragraful l din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Astfel, Curtea a statuat „că este asigurat dreptul părinţilor sau tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine, întrucât, potrivit legii criticate, la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie, iar în acest caz situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie.”

În decizia din 2014, Curtea a reţinut că disciplina Religie are caracter obligatoriu, ca disciplină şcolară care face parte din trunchiul comun.

„Cu toate acestea, cu totul neconstituțional, Curtea a constatat că religia «nu poate fi opusă elevilor, întrucât instituirea lui are drept scop atingerea exigențelor constituționale » referitoare la obligațiile statului. În acelaşi timp, şi tot neconstituţional, Curtea a reţinut că obligativitatea Religiei este opozabilă numai statului care este ţinut de necesitatea organizării învăţământului religios prin asigurarea predării Religiei pentru cele 18 culte recunoscute”, mai arată prof. Iancu.”

Romania incepe sa devina tara in care totul e obligatoriu… Exista si o poza la acest articol cu niste copii, in clasa, care, daca e sa judecam cel putin dupa pozitia mainilor, se roaga (sau se inchina?!)… Stau si ma intreb daca Vataful de Talhari a invatat religia in scoala. Obligatoriu, ca si matematica. Rugaciunea se poate invata obligatoriu, ca si matematica? Dar inchinarea? Se speculeaza asupra unor tehnici de yoga crestina in ceea ce priveste Rugaciunea Numelui: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma”, la care se poate adauga „pe mine pacatosul” spre pocainta. Si ma intreb: de ce oare? De ce oare cand Domnul nostru Iisus Hristos a spus cat se poate de deslusit cum trebuie sa ne rugam:

„23.Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte.

24.Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.” (Sfanta Evanghelie dupa Ioan, 4, 23-24)

Si atunci a te inchina in „duh si in adevar” se poate invata obligatoriu precum matematica? Ce facem noi aici? Iar daca Rugaciunea Numelui se mai numeste si Rugaciunea Inimii, de acord ca trebuie sa ne rugam cu mintea in inima, dar ne rugam noi oare cu toata inima?

Dar ce inseamna sa te inchini in duh si in adevar? Mie mi se pare ca inseamna nu numai sa te lepezi macar pentru o clipa de lumea asta pacatoasa, si sa lasi la o parte toate grijile lumesti, dar sa si te lepezi, macar pentru o clipa, de tine insuti, deci lepadarea de sine. Iar cand ne rugam, ne si inchinam lui Dumnezeu. Daca religia incepe a fi invatata obligatoriu, precum matematica, atunci ea va fi tratata tot la fel, precum matematica. A luat un 5 la matematica. Asa poate sa ia un 5 sau un 3 la religie… Are asta o semnificatie in plan religios? Adica daca ia un 3 la religie ii e blocata mantuirea? Nicidecum! Pentru ca doar pentru o clipa omul poate sa se lepede de sine si sa se roage in duh si in adevar, precum Vataful de Talhari, si sa se mantuiasca! Insa chestia asta cu invatatul obligatoriu – si observati ca se vorbeste de Legea Educatiei Nationale, de CCR – il poate indeparta pe om de duhul Orotodoxiei, care e al libertatii fiintei, il poate indeparta de inchinarea in duh si in adevar. Pentru ca poate avea note de 2, de 3 si de 4 la religie, dar poate merge pentru o clipa la biserica si se poate ruga in clipa aceea, inchinandu-se in duh si in adevar, iar Dumnezeu sa-i ierte toate pacatele! Sa nu uitam ca dupa adevarata judecata a lui Dumnezeu, vamesul a fost indreptat si nu fariseul! Or, in societatea noastra parca imparateste fariseismul! Iar eu unul il prefer, ma simt apropiat sufleteste de Vataful de Talhari decat de fariseismul acesta ce domneste in societatea noastra! Iar cel mai rau este ca scoala noastra scoate pe banda rulanta – sper totusi sa nu fie asa! – niste farisei, decat niste vatafi de talhari!

Am intrat zilele trecute intr-o librarie crestina si pe usa era pus un anunt sa nu se incurajeze cersetoria, era dat in acel anunt exact textul de lege si pedeapsa pentru cel ce ar incalca legea. Eu stau si ma intreb: ce facem? Ce fel de societate e asta? Eu il prefer pe Vataful de Talhari care a cerut: „fa minunate milele iubirii Tale de oameni”. Eu stau si ma intreb daca noi nu ne indepartam de crestinism, desi facem parada de cat de buni crestini suntem… Uitati-va cat de frumos spune: „fa minunate milele iubirii Tale de oameni„! Si acel om nu a invatat religia obligatoriu in scoala, ca si matematica. Si sunt sigur ca a miluit un cersetor, el care a jefuit si a ucis, si era plin de atatea pacate!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

februarie 7, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 comentarii »

 1. Domnul Profesor Universitar Gheorghe Iancu , fost Avocat al Poporului …a pierdut ocazia sa taca . Mai bine tacea ….asa cum a facut d e fiecare data cand Statul a incalcat Legea vis a vis d e cetatzeni sai adica taman treaba pe care el in calitatea-i d e Avocat al Poporului trebuia s a contracareze , trebuia sa impiedice ! N-am nimic contra studierii Religiei , chiar si ca materie OBLIGATORIE a curriculei scolare insa…..din clasa a XI-a sau a XII -a sub forma ISTORIEI RELIGIILOR , ce se studiaza acum , fie ca materie optionala din clasele I-IV , fie ca materie obligatorie { nu pentru toti fireste ca….nu toti copii sant crestini….mai exista si musulmani printre ei } din clasa V-VIII nu-i altceva decat indoctrinare , manipulare teologica , indobitocirea mintilor tinere ale copiilor care { ma-ndoiesc d e faptul ca acel tanar din USA care-a deschis focul cu pistolul Berreta cal 40 a avut oarece mustrari d e constiinta fie innainte fie dupa oribilul sau gest } , traind in ACEASTA lume violenta , unde violenta este afisata ….pana si pe cer , nu vor sti a cui este vina pentru cele intamplate : a lui Dumnezeu c-a permis , a lui Satan c-a-ndemnat sau a lor …c-au executat un ordin . Dupa aceasta logica …multi asasini ar trebuii eliberati urgent din detentie . ” Vamesul a fost indreptat si nu fariseul ” ….te auzi c e spui ? Fariseii si saducheii…erau adeptii unor dogme …cine dracu sa-i ” indrepte ” pe aia care credeau doar in….ceea ce credeau ? vamesul….avea o slujba din care-si agonisea bucata d e paine mai alba sau mai neagra ….in functie fie d e smecheriile pe care le s cornea el ….fie in functie d e ordinele primite d e sus , ordine d e care incerca saracu om s a profite si el cat putea .Nu-mi aduc aminte , fie la dumneata pe blog fie la altcineva…chiar nu-mi aduc aminte dar , la un moment dat al citam pe Einstain { preluasem citatul d e undeva d e pe Yuotube ca-mi placus e cum suna si-n plus puteam epata 😉 } care , spunea cam asa { citez din memorie deci….fi si matale intelegator in privinta unor ” scapari ” } : ” Stiinta , cercetarea stiintifica nu poate exclude RELIGIA , TEOLOGIA ….CERCETAREA RELIGIOASA deoarece , una n-o poate exclude pe cealalta ci DIMPOTRIVA . Luate separat sant doar …dogme si eforturi dar impreuna inseamna CUNOASTERE UMANA DE CEL MAI INALT NIVEL , CUNOASTERE CE NE POATE APROPIA D E DUMNEZEU ” ! Cand spunea chestia asta ? La inceput d e secol XX si nu uita ca tipul…era evreu ! Prin anul ’90 am cunoscut un medic chirurg { medic la actualul spital Sf. Ioan din Bucuresti } ce era pe deasupra si ….un fel d e diacon …d e presbiter ceva , la o biserica a AzS . Tipul m-a onorat cu amicitia sa { plus concedii medicale ….la cerere 😉 } vreme d e aproape douazeci d e ani …pana s-a carat la fie-sa in USA …fireste . Acest om spunea cam la fel cu evreul Einstein cu diferentza ca el spunea : ” religia si stiinta mergand mana in mana inseamna indeplinirea dorintei si indemnului lui Dumnezeu Fiul atunci cand spune ucenicilor , CERCETATI SCRIPTURILE , IN ELE VETI GASII ADEVARUL ” !!!

  Comentariu de Marian | februarie 7, 2015 | Răspunde

  • @Marian
   A fost pe 1 februarie Duminica Vamesului si a Fariseului. Stii ce impresie am avut? Ca Romania e tara Vamesului si a Fariseului… Cam asa…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 7, 2015 | Răspunde

   • Romania este inca { deocamdata sper …ca macar cu speranta am ramas } tara VAMESILOR dar…poate in timp , va devenii si tara oamenilor integri….asa cum se numeste o tara din Africa 😉 !

    Comentariu de Marian | februarie 7, 2015

  • @Marian

   ” { ma-ndoiesc d e faptul ca acel tanar din USA care-a deschis focul cu pistolul Berreta cal 40 a avut oarece mustrari d e constiinta fie innainte fie dupa oribilul sau gest } , traind in ACEASTA lume violenta , unde violenta este afisata ….pana si pe cer , nu vor sti a cui este vina pentru cele intamplate : a lui Dumnezeu c-a permis , a lui Satan c-a-ndemnat sau a lor …c-au executat un ordin .”

   Stii… citeam mai demult niste randuri in care cineva ii cerea socoteala lui Dumnezeu cum dracu a permis ororiile secolului XX: nazismul, lagarele de concentrare, oameni gazati in camerele de gazare sau bagati de vii in cuptoare… Deci daca ii cerea socoteala, ca unei Persoane, inseamna ca omul respectiv credea totusi in Dumnezeu… De ce Dumnezeu nu i-a omorat intr-o clipa pe acesti asasini nenorociti, pe aceste brute diavolesti, pe acesti diavoli in chip de oameni!! Dar eu ma intreb: cum stam noi cu iubirea fata de oameni, fata de semenii nostri, cu dragostea fata de Dumnezeu?

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 7, 2015 | Răspunde

   • Acel ” cineva , nu eram cumva …chiar dumneaeu 😉 ?????

    Comentariu de Marian | februarie 7, 2015

   • Aha! Deci dumneatu! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2015

 2. Bai al dracului Motan dar….te pricepi la teologie …manaci religie pe paine dimineata ???? Pe bune : carei biserici apartii ??? Nu-i suparare ci dimpotriva dar…s-o stiu si eu c-alminteri crapa cordu’ inimii in mine de curiozitate : pune doar initialele si….m-oi descurca eu si singur sa aflu despre ce-i vorba ! Merci mon cher !!!! Merci d’avance !!!!

  Comentariu de Marian | februarie 7, 2015 | Răspunde

  • 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 7, 2015 | Răspunde

   • D’al dracului d e secretos ce esti….n-ai binevoit sa dai curs rugamintii mele , care-mi da dureri la nervii capului d e curiozitate !!!!!

    Comentariu de Marian | februarie 7, 2015

   • Stii, citeam undeva o chestie interesanta si chiar originala (deci ideea pe care ti-o voi spune nu e a mea, dar merita consemnata, ca sa zic asa). Cel care vorbea facea referire la arhitectura moderna, care e mai mult din sticla. Blocuri din sticla, transparenta, nici macar perdele. Nu ca nu ar fi frumoasa o asemenea arhitectura din zilele noastre. Dar el se intreba cum mai poate fi pastrat secretul intr-o lume atat de transparenta… 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2015

 3. 😦 😦 😦 !!!!!!!

  Comentariu de Marian | februarie 7, 2015 | Răspunde

 4. Sti ca ai dreptate, dumneata sau
  ” arhitectul ” respectiv ??? O lume transparenta….lipsita d e masti , lipsita de ” perdele ” lipsita d e ….orice ar putea ascunde ceva din viatza zilnica a oamenilor , din obiceiurile si apucaturile lor ….Nu-i rea deloc ideea ! Ia vezi….poate le dai niscai idei si astora d e la SRI 😉 ! Nu ma-ndoiesc d e faptul ca….exista careva p’acolo care ….te citeste si pe dumneata , mai des decat Sf. Evanghelie . Si-o intrebare , ca tot ” mananci religie pe paine ” : pe primii oameni { Adam si Eva sa , sau pe fii acestora Abel si …. nefericitul ala d e Cain } chiar ai pot intelege ca au incercat s a ascunda , sa tina ” la secret ” unele dintre faptele lor , dar pe ” ceilalti oameni ” ….pe cei ce le-au urmat….p’aia chiar nu-i pot intelege ! Frate , stie toata lumea ca esti un ticalos , un nemernic un criminal si tradator ….la ce mama dracului sa mai ti secreta chestia asta { dac’o stiu toti ….ce fel de ” secret ” mai poate fi …al lui Polichinnelle ? } si sa nu te-arati alora …asa cum esti d e fapt : un nemernic , un ticalos …o scursura vrednica de dispretz ? Fireste ca fac aluzie la….” politicienii ” nostrii ce , atunci cand sant ….oameni obisnuiti , oameni simpli sant mai ceva decat erau sfintii lui Dumnezeu , iar cand ajung …acolo sus …..isi leapada tot si raman goi golutzi ….adica toate ” secretele ” sant la vedere ca sa zic asa . Oare daca ar fi goi d e la bun inceput , cu ” toate alea ” la vedere….n-am avea o ” tara ca afara ” si noi ? Fireste , daca Elena Udrea sau Alina Gorghiu ar fi aparut vreodata sau….permanent in public , fara nimic pe ele , goale golutze cum le-au facut mamicile lor , le-asi fi votat la doua maini ca , una singura , chiar ca nu-mi ajungea 😉 oricat d e ” ocupata ” ar fi fost aceasta mana 🙂 🙂 🙂 !

  Comentariu de Marian | februarie 8, 2015 | Răspunde

  • @Marian
   😆
   Finalul comentariului e tare! 😆

   Dostoievski spunea undeva, din cate imi amintesc, ca daca oamenii nu si-ar mai ascunde secretele si s-ar da toate pe fata, ar incepe sa puta. S-ar imputi atmosfera… Totusi, destul de pesimista abordarea.

   Dar e mai bine asa.

   „10. Ai auzit cuvant? Sa moara la tine; fii fara grija, ca nu te va sparge.
   11. Din pricina unui cuvant care trebuie tainuit, cel nebun se va chinui ca aceea care naste prunc.
   12. Sageata infipta in coapsele trupului, asa e cuvantul in inima nebunului.” (Intelepciunea lui Isus Sirah, 19, 10-12)

   De asemenea mai spune:

   „17. Nu tine sfat cu un nebun, caci el nu va putea pastra taina ta.” (Intelepciunea lui Isus Sirah, 8, 17)

   Iar Solomon, in Pildele sale, spune:

   „14. Cei intelepti ascund stiinta, iar gura celui fara de socotinta este o nenorocire apropiata” (Pilde, 10, 14; subl. mea)

   Foarte interesanta aceasta idee de a ascunde stiinta! De aceea putini stiu anumite lucruri si unele poate s-au si pierdut si sunt greu de redescoperit, de restaurat sau pornind de la un mic indiciu sa refaci acea stiinta, macar sa stii despre ce a fost vorba…
   Insa poate mai putini mediteaza la ce spunea Sf. Apostol Pavel:

   „1. Pentru aceea, oricine ai fi, o, omule, care judeci, esti fara cuvant de raspuns, caci in ceea ce judeci pe altul, pe tine insuti te osandesti, caci aceleasi lucruri faci si tu care judeci.
   2. Si noi stim ca judecata lui Dumnezeu este dupa adevar, fata de cei ce fac unele ca acestea.
   3. Si socotesti tu, oare, omule, care judeci pe cei ce fac unele ca acestea, dar le faci si tu, ca tu vei scapa de judecata lui Dumnezeu?” (Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel, 2, 1-3).

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 9, 2015 | Răspunde

   • Da frate , dar Dovstoievski …in primul rand este rus { puahhhh !!! } , in al doilea rand a fost parnaias , in al treilea rand conte deci….exploatator iar ceea ce ramane este doar etichetarea fara putintza de tagada cum ca ar fi un Michelangelo al literaturii ruse si chiar Universale { pentru asta pot depune marturie scrisa si semnata cu propriul meu sange ! } deci….ala-si permitea s a spuna chiar orice : tot ca un diamant era perceput !!! Alde Pavel….de multe ori folosea cuvinte alambicate dar….cei c e trebuiau s a le priceapa ….le pricepeau chiar daca erau oameni simpli . Nu uita c-a fost si iudeu , si grec si….mai ales cetatzean roman { deci…poliglot , cum ar fi zis Ion Iliescu prin ’90 😉 }, in plus d e asta…ai uitat ca a avut ghinionul sa mearga o data pe drumul spre Damasc ? Crezi ca-i mai trebuia si altceva dupa acea experientza { absolut terifianta zic eu….omul modern } traita pe acel drum public deci….apartinand d e primarie ????? Pai dup-o trebusooara d e genul asta …ce era nebun sa-i mai judece pe altii ca pe vremea cand ai vana pe crestini mai abitir decat Ion Tiriac mistretii de pe domeniul sau d e la Ballc ? Ai mustra si el prin epistolele sale dar altminteri ……ai lasa dracului in plata Domnului !!! Onorate Motan …iti urez un inceput d e saptamana si fireste intreaga saptamana sa-ti fie plina d e ….profitabilitate , cum ar zice alde Friedman

    Comentariu de Marian | februarie 9, 2015

   • @Marian
    Multumesc! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 9, 2015

   • @Marian
    La fel si tie: o saptamana excelenta! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 9, 2015


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: