Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Cu cine ne infratim? Cu Republica Populara Democrata Coreeana?

Inchisorile CIA in care ar fi fost anchetati prin tortura teroristi islamici e un subiect la ordinea zilei. E o atmosfera in care toata lumea acuza! Nu s-ar fi respectat Drepturile Fundamentale ale Omului. Acei detinuti au fost supusi unor tratamente inumane. Daca nu ma insel, chiar China a inceput sa critice SUA inclusiv pentru rasism. A aparut Dl. Obama ca sa ne spuna ca „Noi nu suntem asa”, ca SUA ar putea fi tarata si in procese internationale. Amnesty International, Consiliul Europei, Parlamentul European ancheteaza subiectul in vederea tragerii la raspundere a tarilor care au gazduit astfel de inchisori! Si Presedintele Obama, la unison cu China Populara, pare a cauta sa-si traga la raspundere propria tara pentru astfel de fapte. Penale.

Daca cineva s-ar naste azi si automat ar creste pana la o varsta la care sa inteleaga lucrurile, sa stie sa scrie si sa citeasca, ar ramane cu urmatoarea impresie: cat de rea e SUA (nu tarile care au gazduit inchisorile, acelea sunt victimile imperialismului american!!) si ce buni sunt teroristii!! Zau, dar despre ce vorbim aici? Am vazut o doamna, la televizor, care avea o figura serioasa, parca marcata de fapta ingrozitoare petrecuta: cum e posibil ca teroristii sa fie tratati asa? Am avut impresia ca asist la condamnarea unui grav caz de child abuse: teroristii, niste bieti copii fara aparare, abuzati sexual si fizic de niste parinti descreierati care nu pot fi decat imperialistii americani, desigur. Cum e posibil asa ceva! Saraca doamna, care vorbea, parca nici nu mai stia sa rada, sa schiteze un zambet, de serioasa ce era! Doar in treacat s-a mentionat ca prin anchetarea unui astfel de prizonier s-a ajuns la localizarea si prinderea lui Osama Bin Laden. Nu as vrea sa se creada ca sunt pentru rele tratamente, inumane, aplicate detinutilor, dar impresia pe care ti-o lasa povestea asta este aceea ca teroristul islamic este o persoana ingenua, o fata inocenta, pura si candida in fata brutalului opresor, exploatator capitalist newyorkez, numai interes si sange rece!

Eram mai demult pe una din camerele de chat de pe Yahoo Messenger, despre adevaratul inteles al Islamului, si intrase o tipa care auziti ce a putut sa spuna despre crestinism: ca este, de fapt, adorarea omului alb… Crestinii erau cei rai, islamicii cei buni, in viziunea sa.

Departe de mine in a imparti lumea in baieti buni si baieti rai, insa toata dezbaterea actuala despre inchisorile CIA par a avea acest sens: noi suntem cei rai, ei sunt cei buni. Noi nu respectam Drepturile Fundamentale ale Omului, de parca teroristii sunt cei care le respecta cu multa scrupulozitate. Parca nici n-ar exista oameni decapitati de acesti teroristi si filmata toata scena, apoi difuzata in toata lumea.

Romania Libera

Peste 5.000 de persoane, omorâte de jihadiști în noiembrie

Se arata ca:

„Peste 5.000 de persoane au fost omorâte de jihadiști în luna noiembrie, o cifră care arată că acestea sunt „mai puternice ca oricând”, potrivit unui studiu britanic publicat joi, relatează AFP, conform Mediafax.

Irakul a înregistrat cele mai multe victime, urmat de Nigeria, Afganistan şi Siria, potrivit acestui studiu realizat de BBC World Service şi centrul de cercetare ICSR din cadrul King’s College din Londra.

Aproximativ 664 de atacuri au fost recenzate în total. Şaisprezece grupări au revendicat aceste atacuri sau au fost identificate ca fiind responsabile de comiterea acestora, dintre care 60% nu au nicio legătură cu reţeaua teroristă Al-Qaida, inamicul numărul unu acum câţiva ani, subliniază studiul.

Aproape jumătate din atentate (44%) au fost comise de gruparea Stat Islamic (SI), care operează în principal în Irak şi în Siria. Această grupare ar fi ucis 2.206 persoane în 308 atacuri.

La rândul ei, gruparea nigeriană Boko Haram ar fi ucis 801 persoane în 30 de atentate.

Aceste date sunt „stupefiante având în vedere că acum trei ani în lumea occidentală se punea că s-a terminat, Al-Qaida este în declin, moartă, învinsă strategic”, a comentat Peter Neumann, cercetător la King’s College.

„Toată lumea crede că primăvara arabă a adus libertate şi democraţie. Ori există o mişcare jihadistă în părţi ale lumii unde nu ne-am imaginat că va apărea vreodată”, a adăugat el.

Autorii recunosc, totuşi, limitele unui astfel de studiu, mai ales într-un context de război civil, în care este greu de atribuit unele acţiuni unei grupări anume şi în care colectarea de informaţii întâmpină dificultăţi.”

Jihadist, jihadist, dar la o adica ii place stilul de viata american 😉

Jihadiştii, amatori de băuturi şi gadgeturi occidentale

Se arata ca:

„Localnicii nu doar trăiesc în teroare din cauza acestor militanţi, care folosesc execuţii în masă brutale şi decapitări pentru a se impune, dar încearcă de asemenea să găsească modalităţi de a supravieţui crizei economice provocate de cei trei ani de război civil.

Mulţi spun că cea mai bună strategie este să le furnizeze luptătorilor gustările şi băuturile care le plac. Chipsurile, ciocolata, băuturile energizante şi berea fără alcool sunt printre preferatele luptătorilor străini care s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI) în Siria.

Decretele religioase ale SI şi preferinţele militanţilor au transformat economia locală în zonele ocupate de gruparea islamistă. Magazinele de băuturi alcoolice sunt închise, în timp ce vânzătorii de alimente de tip junk food, magazinele de haine – în special cele în stil militar – şi cele de telefoane mobile înregistrează profituri modeste.

„Economia în zonele controlate de SI este dictată de luptătorii străini. În rest, totul este zero”, a declarat Saleh, un vânzător de articole vestimentare din oraşul Rakka. Mulţi vânzători din zonele rurale nu au auzit până acum de băuturi ca Red Bull şi nici nu se gândeau să vândă chipsuri Pringles şi ciocolată Snickers sau Bounty, preferatele luptătorilor străini.

Afaceriştii locali cumpără astfel de produse din zonele controlate de regimul sirian sau din Turcia şi le vând la un preţ mai mare, pentru a acoperi şi sumele date ca mită la punctele de control ale armatei. Militanţii SI, care au venituri mult mai mari decât civilii, „nici nu se uită la preţuri, banii nefiind o problemă pentru ei”.

Un alt domeniu aflat în dezvoltare este cel al telefoniei mobile. Dacă localnicii au modele vechi de telefoane Nokia, magazinele sunt pline acum cu cele mai noi tipuri de smartphone-uri. Luptătorii SI, „în special cei din Golf, sunt obsedaţi de telefoane mobile”, a declarat proprietarul unui magazin.”

Unul din cele mai stranii lucruri la acesti baieti, jihadistii, e urmatorul: atunci cand baietii astia revin in deplinatatea facultatilor mintale, lasa pusca si se comporta tratandu-te ca si cum ai fi la Camera de Comert din Chicago! 🙂 Sigur, se admite si un whisky, dar sa nu stie lumea – e doar intre tine si el chestia asta 🙂 . Fiti atenti la cum se comporta acesti oameni: „nici nu se uită la preţuri, banii nefiind o problemă pentru ei”. Oamenii astia nici nu-si inchipuie ca pentru un american banii sunt o problema, sunt intotdeauna o problema. Nu stiu ce ma face sa fiu sigur ca baietii nici nu-si inchipuie ca poti sa fii foarte talentat si sa n-ai masina, sa circuli cu metroul… In mentalul colectiv este de neconceput yankeul, exploatator brutal, desigur, care nu stie si nu are in vocabular decat un singur cuvant – profit – sa se uite la preturi, banii sa fie o problema pentru el si sa circule cu metroul…

Executiile

Jihadiștii asasinează încă un occidental

Se arata ca:

„Statul Islamic a făcut publice duminică imagini video în care un călău mascat şi îmbrăcat în negru stă aplecat deasupra unui cap tăiat, aflat la picioare, şi pretinde că este al unui voluntar umanitar american, Peter Kassig, un fost ranger al armatei, dispărut de peste un an la un post de control din nordul Siriei, în timpul livrării de materiale medicale. SI a revendicat din august execuţia a patru ostatici occidentali.

Autenticitatea acestei înregistrări, difuzată de Al-Furqan, organul mediatic al grupurilor jihadiste, nu a putut fi verificată imediat. Punerea în scenă diferă de precedentele execuţii de ostatici filmate de SI şi nu prezintă decapitarea lui Kassig, neexistând vreo filmare cu el recitând un ultim mesaj dictat de răpitori. Dar arată scena, de o rară violenţă, a asasinării a cel puţin 18 oameni prezentaţi ca fiind soldaţi sirieni, aliniaţi, îngenunchiaţi fiecare în faţa unui călău. Unul dintre ei, probabil acelaşi care anunţă moartea lui Kassig, are accent britanic şi este îmbrăcat în negru, conduce scena şi se adresează preşedintelui american, Barack Obama: „Azi, tăiem gâtul soldaţilor lui Bashar. Mâine, vom tăia gâtul soldaţilor tăi”. Cei care au analizat înregistrarea estimează că ar putea fi asasinul ziariştilor americani James Foley şi Steven Sotloff. Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat că experţii serviciilor secrete din SUA sunt la curent cu înregistrarea video şi „lucrează cât mai rapid posibil pentru determinarea autenticităţii”. „Dacă se confirmă, suntem consternaţi de asasinarea brutală a unui voluntar umanitar american, nevinovat, şi exprimăm sincere condoleanţe familiei şi prietenilor”.

Ostatic din 2013

Originar din Indianapolis, Peter Kassig, 26 de ani, a fost capturat la 1 octombrie 2013 la un punct de frontieră din estul Siriei, în provincia Deir ez-Zor, pe când livra material medical, potrivit apropiaţilor săi. Media nu a menţionat capturarea sa până când a apărut la finele unei înregistrări video a SI ce prezenta decapitarea voluntarului umanitar britanic Alan Henning, la 3 octombrie.

Jihadiştii ameninţau că îl vor executa şi pe Kassig, ca represalii la loviturile aeriene ale SUA în Siria şi în Irak contra poziţiilor SI. Kassig a fost deţinut la început separat, apoi transferat într-o închisoare situată la subsolul unui spital pentru copii din Alep, apoi din nou transferat într-o reţea de închisori din Raqqa, capitala autodeclarată a „califatului” autodeclarat de grupul extremist SI.

Peter Kassig s-a alăturat armatei SUA în 2004, potrivit dosarului său militar consultat de Associated
Press. O scurtă perioadă a fost ranger în Irak, între aprilie şi iulie 2007, şi a fost demobilizat din motive medicale. Kassig a studiat apoi la Universitatea Butler din Indianapolis înainte de a merge în Liban, în 2012, ca voluntar medical pentru a veni în ajutorul refugiaţilor sirieni, apoi în Gaziantep, Turcia, în apropierea frontierei siriene. De acolo, a condus o mică ONG fondată în 2012, Special Emergency Response and Assistance (SERA), care forma civili pentru a putea asigura îngrijiri medicale şi oferea hrană,
haine şi medicamente, după cum declară tatăl tânărului american.

Act de „crimă contra umanităţii“

Premierul britanic, David Cameron, s-a declarat „oripilat de uciderea cu sânge rece a lui Peter Kassig. SI şi-a demonstrat încă o dată întreaga perversitate. Gândurile mele se îndreaptă către familia lui”.

Preşedintele francez, François Hollande, a denunţat actul de barbarie şi a precizat că, dacă se confirmă moartea lui Kassig şi asasinarea soldaţilor sirieni, este vorba de „crime contra umanităţii”.”

Haideti sa ne lamurim: daca acestea sunt crime impotriva umanitatii noi infieram, cu manie proletara, desigur, inchisoriile CIA? Incepem sa preamarim China pentru ca acolo traieste „in pace si in armonie” tot „poporul muncitor”? Incepem sa ridicam in slavi Coreea de Nord unde toata lumea „de la orase si sate” traieste „in pace si voie buna”? Uitati-va ce fac acesti oameni, jihadistii. Nu prea vad o condamnare in termeni duri a crimelor impotriva umanitatii comise de acesti oameni. Suntem doar oripilati. Or, nu e de ajuns sa fii numai oripilat. Impresia mea nu e doar ca mangaiem pe crestet o banda de asasini, ci ii mai luam si-n brate vrand sa le schimbam scutecul, sa fie mai curati, mai uscati.

„Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat că experţii serviciilor secrete din SUA sunt la curent cu înregistrarea video şi „lucrează cât mai rapid posibil pentru determinarea autenticităţii”. „Dacă se confirmă, suntem consternaţi de asasinarea brutală a unui voluntar umanitar american, nevinovat, şi exprimăm sincere condoleanţe familiei şi prietenilor”.”

Suntem consternati? N-am inteles bine… Suntem revoltati, stimata doamna sau domn purtator de cuvant!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

decembrie 12, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. DE citit si…
  UPDATE. Raport: CIA a interogat cu brutalitate suspecții de terorism. Obama critică tehnicile folosite de CIA. Cum se apără agenția
  Se arata ca:

  „UPDATE 19.15: Directorul CIA admite că au existat erori prin folosirea tehnicilor brutale de interogare, însă aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste după atentatele din 11 septembrie 2001.

  „Au existat erori. Dar aceste tehnici brutale de interogare au permis obţinerea unor informaţii care au permis evitarea unor atentate, capturarea teroriştilor şi salvarea de vieţi omeneşti”, a spus Brennan.

  UPDATE 19.05: Președintele american Barack Obama a criticat metodele de interogare folosite de CIA, potrivit Mediafax.

  „Aceste tehnici de interogare au afectat puternic reputaţia Statelor Unite pe plan global”, a declarat Barack Obama într-un comunicat, promiţând că va face totul pentru ca aceste metode să nu mai fie utilizate niciodată.

  CIA a utilizat metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism și a indus în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute, arată raportul elaborat de Senatul SUA, citat de Mediafax.

  „În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie şi fără oprire”, precizează raportul.

  „Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului”, adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut „parţial dezbrăcat” pe o podea de beton.

  Conform raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni.

  Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, precizează autorii raportului.”

  Eu nu spun ca aceste metode nu ar fi fost brutale, dar comparatiile cu ceea ce au facut teroristii la 11 septembrie 2001 si cu ceea ce fac acestia acum:

  „Dar arată scena, de o rară violenţă, a asasinării a cel puţin 18 oameni prezentaţi ca fiind soldaţi sirieni, aliniaţi, îngenunchiaţi fiecare în faţa unui călău. Unul dintre ei, probabil acelaşi care anunţă moartea lui Kassig, are accent britanic şi este îmbrăcat în negru, conduce scena şi se adresează preşedintelui american, Barack Obama: „Azi, tăiem gâtul soldaţilor lui Bashar. Mâine, vom tăia gâtul soldaţilor tăi”.

  Una e sa stai cu mainile legate deasupra capului si alta e decapitarea a 18 oameni!!!!

  Analiză Stratfor: Serviciile secrete și tortura
  Se arata ca:

  „Cum s-a ajuns la torturarea unor deținuți bănuiți de legături cu Al Qaida, practică ce a stârnit un imens scandal în Statele Unite și la nivel internațional, se întreabă fondatorul Stratfor, George Friedman. El consideră că marea problemă a fost eșecul serviciilor secrete, incapabile să ofere suficiente informații despre capacitățile de acțiune și intențiile grupului terorist islamic.

  Administrația Obama a publicat o serie de documente din timpul administrației Bush, scrie Friedman, din care rezultă că autoritățile au aprobat măsuri deosebite de anchetă, printre care privarea de hrană solidă, ținerea deținuților în poziții inconfortabile, în celule foarte reci și fără îmbrăcăminte potrivită, aplicarea de lovituri și amenințarea cu măsuri represive contra familiilor în caz că nu colaborează cu anchetatorii.

  Friedman spune că este groaznic că s-a petrecut așa ceva, dar atrage atenția că mulți dintre decidenți au fost foarte tulburați după atacurile de la World Trade Center și Pentagon și că cel mai terifiant aspect a fost slaba cunoaștere a capacităților Al Qaida. Se știa că există multe alte celule teroriste pe teritoriul SUA, care pot să atace oricând. În plus, a existat temerea că Al Qaida ar putea deține un focos nuclear, dar autoritățile nu aveau decât frânturi de informații, de nevalorificat, ceea ce a sporit tensiunea.

  Lipsa de informații a obligat autoritățile să lucreze pe cel mai pesimist scenariu. Informațiile despre Al Qaida au devenit o prioritate națională și nici o metodă nu a mai părut inacceptabilă. Tortura părea să ofere acces rapid la informații cruciale.

  Doar că aceasta ridică probleme morale importante, iar președintele, care jură să apere Constituția, se află într-o dilemă: apărarea principiilor morale fără a proteja efectiv națiunea ar fi fără sens. Cei aflați sub jurământ nu-și permit o abordare teoretică, ci trebuie să acționeze în acord cu jurămintele depuse. Președintele George W. Bush știa că nu are informații precise și că, pentru a-și respecta jurământul, trebuie să afle rapid care este amenințarea.

  Neștiind exact ce caută, cercetările au fost extinse foarte mult, și astfel s-a ajuns la torturarea unor persoane care nu aveau informații utile. Mai mult, spune Friedman, folosirea torturii de către persoane fără o pregătire specială fac neproductivă metoda, mai ales când cel supus torturii spune ceea ce crede că vrea să audă anchetatorul pentru a scăpa. Pe de altă parte, criticii torturii o consideră un abuz gratuit, nu o metodă disperată de a preveni o catastrofă și argumentează că, pe termen lung, alte metode dau rezultate mai bune. Dar, atrage el atenția, a vorbi despre termene lungi după atacurile de la 11 septembrie este nepotrivit.

  Ce e mai important, însă, spune George Friedman, este că SUA s-au întors la tortură din cauza unui eșec major al serviciilor de informații, care nu au reușit să ofere decidenților o privire de ansamblu asupra amenințării Al Qaida, iar faptul că au recurs la tortură este dovada eșecului, nu o parte a unui efort competent de strângere de informații.

  Eșecul își are originea în ideea că, după încheierea Războiului Rece, Statele Unite nu mai au nevoie de un efort masiv în domeniul informațiilor de securitate. Friedman enumeră o mulțime de factori ai acestui eșec, de la decizii politice care au limitat capacitatea de acțiune a serviciilor secrete sau lipsa de înțelegere a diferenței dintre Al Qaida și alte grupări teroriste până la tendința publicului de a minimaliza riscurile de securitate.

  George W. Bush a fost pus într-o situație imposibilă după doar nouă luni de mandat, consideră Friedman, și a reacționat așa cum ar fi făcut oricine în locul lui, utilizând ceea ce a avut la dispoziție. Problema torturii e aceea că este o măsură excepțională, utilă cel mult în situații excepționale; pus în mâna unor birocrați, acest instrument extraordinar devine o rutină. La un moment dat, urgența a dispărut, iar serviciile secrete americane s-au concentrat pe creionarea unei imagini coerente asupra Al Qaida cu ajutorul aliaților din lumea islamică; atunci ar fi fost momentul ca Bush să oprească ceea ce devenise rutină, dar nu a făcut-o.

  Președintele Obama, mai spune analistul Stratfor, a gestionat această problemă în stilul cu care ne-a obișnuit deja; a dat publicității documentele prin care Bush a aprobat tortura și a făcut astfel ca întreaga problemă să cadă pe umerii administrației anterioare, în timp ce a refuzat anchetarea vreunuia dintre cei asociați cu aceste practici.

  Întrebarea fundamentală a rămas și poate să rămână și pe viitor fără răspuns: când un președinte jură să apere Constituția, care sunt limitele obli­gațiilor sale? Această problemă trebuie analizată cu atenție de oricine intră în această dezbatere, mai ales de preșe­dinți, încheie Friedman.” (subl. mea)

  Nu cumva asta e cheia „enigmei”: sa arate cat de „rea” a fost administratia anterioara si cat de „bun” e el, Dl. Obama? 😉

  Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 12, 2014 | Răspunde

 2. DE citit si acest editorial din Gandul semnat de Lelia Munteanu:

  Crimele care salvează vieţi

  Se arata ca:

  Cele 528 de pagini ale raportului Comisiei de Informaţii a Senatului American confirmă, cu brutalitatea unor detalii greu de citit, ceea ce o lume întreagă ştia. În Orientul Mijlociu circulă de ani de zile mărturii ale supravieţuitorilor torturii din închisorile CIA presărate prin lume, inclusiv în România.

  N-are importanţă de ce şi cum şi de ce acum a apărut raportul Senatului. Nu cred în relevanţa unor astfel de întrebări, care se pun frecvent şi la Bucureşti în legătură cu orice. Nu mă preocupă nici faptul că, citit politic, raportul pare a fi parte a luptei electorale dintre democraţi şi republicani.

  Documentul există – în sfârşit – şi, cu toate lacunele lui, pune o problemă etică fundamentală: sunt mai puţin sau deloc blamabile crimele comise pentru a salva vieţi? Pentru că răspunsul responsabililor CIA la acuzaţiile care li se aduc e invariabil acelaşi: în atmosfera de teroare de după 11 septembrie 2001, când profesioniştii agenţiei îşi pierduse sângele rece, când circulau informaţii despre valize nucleare plasate pe teritoriul Americii, gata să explodeze în orice clipă, nu exista altă soluţie decât să fie umplut urgent golul de informaţie. Nu era timp pentru interogatorii clasice. Teroriştilor trebuia să li se smulgă rapid mărturisirile care ar fi oprit alte atacuri. Poate că ar fi fost de înţeles – iar preşedintele Geoge W. Bush ar fi fost îndreptăţit să spună că a acţionat conform Constituţiei, apărându-şi poporul – dacă interogatoriile sub tortură n-ar fi devenit un mod de lucru, întins pe ani de zile, cu spaţii secrete de detenţie în toată lumea.

  Astăzi, fostul preşedinte, se arată consternat de grozăviile din raport. Un raport care îl prezintă ca pe un personaj rupt de realitate, informat post factum. Lucrul acesta nu se potriveşte nici măcar cu memoriile sale (George W. Bush, Decision Points, 2010), în care recunoaşte: ”Aş fi preferat să obţinem informaţia într-un alt mod. Dar opţiunea între securitate şi moralitate a fost una reală”.

  Preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, reacţionează la ororile cuprinse în raport, deplângând încălcarea valorilor, după care pune degetul pe rană: ”Aceste tehnici de interogare au afectat puternic reputaţia Statelor Unite pe plan global”.

  Au afectat reputaţia Statelor Unite, la vremea când s-au produs şi imediat după. Cel puţin în Orientul Mijlociu sunt puţine şanse ca aversiunea împotriva Americii să crească din acest motiv. (Când se vorbea despre torturile din închisorile secrete, CIA nega existenţa lor şi le punea pe seama exaltării mitomane a cercurilor islamiste). Raportul Senatului va fi utilizat, probabil, o vreme, de propaganda furibundă a aşa-zisului Stat Islamic. Altele sunt însă problemele care ating, în acest moment, reputaţia Statelor Unite, cel puţin în Orientul Mijlociu: promisiunea neonorată a închiderii închisorii de la Guantanamo, făcută de Obama, şi folosirea abuzivă a dronelor (avioane ucigaşe fără pilot), care presară Pakistanul, Yemenul, Somalia cu mii de ”victime colaterale”. Faptul că laureatul Nobelului pentru Pace a trimis, doar în primul an de mandat, mai multe drone decât predecesorul său în opt ani e greu de explicat prin invocarea valorilor sau prin aceea că ”nici o naţiune nu este perfectă”.

  Cât priveşte aserţiunea că ”una dintre forţele Statelor Unite este voinţa de a-şi înfrunta direct trecutul”, rostită de Barack Obama acum, pentru a valoriza patriotic raportul Comisiei senatoriale, nu e valabilă nici pentru Guantanamo, nici pentru drone, care ţin de prezentul cel mai dramatic. Si închisoarea din Guantanamo, şi dronele sunt faţete ale aceleiaşi probleme etice legate de torturile din închisorile secrete – a crimelor care salvează vieţi. „

  Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 12, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: