Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Franta…

Se discuta foarte mult despre demisia Cabinetului condus de Manuel Valls, dar eu cred ca ar fi interesant sa vedem care e situatia reala si pentru asta propun sa vedem ce zice Eurostatul.

Sa vedem cum stam cu PIB-ul. Eurostatul ne spune ca PIB-ul e stabil in Zona Euro si chiar a crescut cu 0,2% in EU28 in trim. II 2014 comparativ cu trim. precedent. Zona Euro nu este in recesiune!! Romania este in recesiune datorita a doua scaderi consecutive pe trimestrele I si II din 2014. Nu acelasi lucru se poate spune despre Franta unde avem o stagnare pe cele doua trimestre sus amintite, adica celebra crestere economica zero (la noi e cu minus in fata!!). Franta sta chiar mai bine decat Germania la acest capitol: Germania a inregistrat o scadere de 0,2% in trimestrul II din 2014, dar nu e in recesiune.

Inflatia a scazut in Zona Euro la 0,4%. Inflatia anuala calculata in iulie 2014 era in Franta de 0,6%, in Germania de 0,8%, in Romania de 1,5%. Deci preturile ar trebui sa se mentina stabile.

Probleme apar in Zona Euro la productia inregistrata de sectorul constructiilor cu o scadere de 0,7% in Zona Euro (0,3% in EU28). Dar productia in acest sector a scazut dramatic din 2007 incoace in toata Europa. Romania inregistreaza printre cele mai mari scaderi: de 2,6% in iunie 2014 fata de mai 2014, si de 1,1% fata de trim. 1 din 2014. In Franta scaderea este de 0,7% fata de trim. I din 2014, in Germania 5,7% fata de trim. I din 2014.

Un alt fenomen creator de probleme este scaderea productiei industriale in iunie fata de luna precedenta de 0,3% in Zona Euro, 0,1% in EU28. Romania inregistreaza o scadere de 0,7%  in iunie fata de mai 2014. In Franta avem o crestere de 1,4% (iunie fata de mai), iar in Germania o crestere de 0,2% pentru aceleasi luni din acest an.

De unde se poate constata, dupa acesti parametri, ca Franta nu sta chiar asa de rau. Adevarata problema a Frantei, pe care guvernarea socialista nu a reusit s-o rezolve este somajul ridicat – v. aici si aici. Franta are un somaj ce se mentine aproape constant la 10,2%, fata de Germania unde el este de 5,1%. Daca ar fi sa ne luam dupa teoria legata de Philips curve (Curba Philips), o inflatie foarte mica nu ajuta deloc sa scada rata somajului. Ar trebui un nivel mai mare al inflatiei pentru ca somajul sa inceapa sa scada. Or, tocmai acest lucru nu e dorit de Germania, care se teme ca sporirea masei monetare (in cazul nostru euro) ar conduce la rate mari ale inflatiei. Daca ne uitam pe Outlook-ul FMI vom constata ca Franta are o datorie guvernamentala bruta mai mare, ca procent din PIB, decat cea a Germaniei, care este in scadere, si un cont curent negativ, fata de cel al Germaniei unde este cu plus si cifre mari… Dar sa revin la forta de munca: Germania are o populatie estimata (FMI) la 80,925 milioane locuitori si 40,946 milioane angajati in campul muncii.  Franta are o populatie estimata (tot FMI) la 63,951 milioane locuitori si 25,822 milioane angajati in campul muncii. Este o diferenta de 15,124 milioane de angajati in favoarea Germaniei. Olanda are o populatie de 16.856.620 locuitori si un PIB nominal de $838,036 miliarde. Vorbim de tari dezvoltate, cu un nivel economic asemanator. Pe de alta parte, in Franta cei mai afectati de somaj sunt tinerii sub 25 de ani, cu o rata a somajului de 22,4% fata de Germania unde rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani este de 7,8% (nivel luna iunie 2014) – v. aici.

De asemenea iata ce arata rfi Romania:

Agenţia Standard & Poor’s retrogradează Franţa

Se arata ca (articolul este din 8 noiembrie 2013):

Franţa a fost penalizată pentru lipsa de reforme şi slabele performanţe economice. Agenţia Standard & Poor’s a scăzut cu o treaptă calificativul acordat economiei franceze. Decizia agenţiei a fost criticată dur de ministrul de Finanţe francez, Pierre Moscovici.

S&P a scăzut nota Hexagonului până la nivelul AA, cu perspectivă stabilă. Se întâmplă din cauza îngrijorărilor privind lipsa de creştere economică.

Agenţia de evaluare financiară consideră că reformele guvernului de la Paris, precum cele din domeniul fiscalităţii şi al legislaţiei muncii, nu vor îmbunătăţi substanţial perspectivele de creştere economică, pe termen mediu.

Totodată, şomajul ridicat afectează sprijinul acordat de populaţie pentru noi măsuri structurale şi în domeniul politicii fiscale care ar fi adus creştere economică.

Perspectiva ratingului este stabilă, ceea ce înseamnă că există şanse mici ca S&P să îmbunătăţească sau să micşoreze calificativul Franţei, în următorii doi ani.

Imediat după publicare, ministrul francez de Finanţe Pierre Moscovici a criticat decizia ca fiind incorectă şi a explicat că S&P emite judecăţi critice şi inexacte.

Moscovici a indicat că politicile lui Francois Hollande sunt o încercare „masivă” de a însănătoşi economia Franţei.

Comisia Europeană anticipează pentru acest an un avans al PIB de 0,2%, urmat de o creştere de 0,9% în 2014. Datoria publică a Franţei este aşteptată să urce la 96% din PIB până în 2015, de la 90,2% în 2012, când Hollande a devenit preşedinte.

Celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody’s au retrogradat şi ele Hexagonul în iulie anul acesta, respectiv în noiembrie anul trecut. Un anunţ de acest gen, notează BBC, duce la creşterea preţului la care respectiva ţară se împrumută de pe pieţele externe. Şi într-adevăr, randamentul obligaţiunilor franceze pe zece ani a crescut după anunţul S&P cu două zecimi, de la 2,1 la 2,3%.”

Ceea ce ma uluieste pe mine este urmatorul lucru: aici vorbim de economia Frantei, una din cele mai mari din Europa, o tara dezvoltata, unde nu se poate spune ca nu exista capital, ca nu exista bani. Franta este a 5-a cea mai mare economie din lume, dupa PIB-ul nominal, si a 9-a dupa PIB-ul luat la paritatea puterii de cumparare. Intr-o astfel de tara, guvernul socialist a decis sa mareasca foarte mult taxele si impozitele, impovarand sectorul privat, creator de locuri de munca. Cum e posibil ca un ministru al industriei, Arnaud Montebourg, sa spuna ca vrea (vor rog sa tineti cont de acest aspect: a spus ca vrea) ca ArcelorMittal sa plece din Franta? Lasand la o parte maniera grobiana in care a procedat respectivul ministru, el goneste investitorii din tara. Or, investitiile sunt extrem de importante pentru crearea de noi locuri de munca, asta o puteti citi in orice manual serios de economie. Este ciudat, dar Franta a ajuns o tara xenofoba… Inainte vreme cand spuneai Paris spuneai inainte de toate deschidere. Franta era o tara a libertatii, inclusiv a libertatii economice. Francezii erau recunoscuti drept oameni joviali, usor superficiali si cu simtul umorului, nicidecum cu o aversiune fata de straini, dimpotriva!! Pe vremuri la Paris era ceea ce as putea numi o desfatare a libertatii si cred ca lucrul asta o sa vi-l spuna oricine care a vizitat si a stat in Franta cu mult inainte de vremurile noastre, de azi. Acum economia Frantei a ajuns reglementata in cel mai inalt grad. Conceptiile etatiste domina. Franta a ajuns o tara inchistata si o economie inchistata. Or, se vede ca guvernarile semisocialiste dinainte de Hollande si cea socialista de acum nu reusesc sa rezolve problemele si ele se mai si agraveaza in plan politic, Frontul National, partid de extrema dreapta, prinzand tot mai mult teren. Insa si acest partid este si mai xenofob, inchistat si incapabil sa dea un avant economiei franceze. Ba chiar mai mult, sunt filozofi, precum Alain Badiou, carora li se pare o idee buna comunismul. Pe mine ma uluieste ca aceasta tara nu reuseste sa realizeze un mediu investitional si de afaceri prietenos,  atractiv si dinamic, capabil sa creeze locuri de munca. Aceasta treaba se poate, trebuie sa se poata face in Franta, o tara dezvoltata, cu posibilitati foarte mari, fara indoiala. Ar trebui sa ne amintim, si ar trebui mai ales ca francezii sa-si aminteasca, faptul ca ceea ce numim azi laissez-faire a aparut in Franta. Se pare ca la 1681 erau, in statul francez, oameni mai deschisi la minte decat cei din zilele noastre. Acum sunt goniti investitorii straini din tara!! Cand Parisul ar fi trebuit sa fie printre cele mai mari, daca nu chiar cel mai mare centru investitional si de afaceri din Europa, la concurenta cu Londra. Unde intr-adevar sa te simti liber sa pornesti o libera intreprindere si sa ai si conditiile necesare pentru a duce la bun sfarsit o asemenea actiune. Acuma statul iti pune talpi!

Ceea ce se intampla acum este un esec socialist si de aceea socialistii europeni ar trebui sa-si regandeasca politicile, in special cele economice, pentru ca se vede ca nu merge asa. Evident ca este un semnal foarte prost si pentru Victor Ponta care, prin politicile de marire a taxelor si impozitelor si de adaugare a altora noi, a copiat modelul francez, practicat de Partidul Socialist Francez, aflat acum la guvernare. Franta a stagnat doua trimestre consecutive, Romania a ajuns in recesiune. Daca se va continua asa, nu vreau sa fiu alarmist, dar exista riscul ca si Franta sa intre in recesiune… De cand Franta a ajuns sa nege existenta lui Dumnezeu sau s-o puna cumva la indoiala, sau sa nu mai tina cont de aceasta, a ajuns transformandu-se din tara luminilor, cum era odinioara, intr-o tara oarecare. Au inceput sa apara tot felul de ganditori socialisti, nu v-ati prins? Or, socialismul asta e greu de spus unde va duce tara, nu prea spre bine, dupa cat se vede… La noi, dupa ce s-a pus un pomelnic de taxe si impozite, scad veniturile la buget. Nu cumva asa e si in Franta? 😉 Mai nou, gandirea socialista (din putul gandirii, da’ ce credeati?) concepe un tip de economie in care nu se mai fac investitii. Vrem locuri de munca, dar fara sa mai facem investitii! E „bine”, tovarasi, e „foarte bine”!! Nici macar Ceausescu n-a facut asa, dragi tovarasi si prieteni!! Acuma la noi, poate se inspira si Dl. Hollande din originala gandire socialista romaneasca, se zvoneste prin targ ca Guvernul Ponta doreste sa dea o ordonanta de urgenta (de urgenta, cum altfel?) ca doua saptamani primarii sa poata trece dintr-un partid in altul fara nicio problema. Liber la migratie politica, tovarasi! Ati vazut, asta e libertatea! 😆 Cu astfel de ganditori – ei sunt peste tot, si la PPE, desigur – eu stau si ma intreb unde va ajunge tara, unde va ajunge Europa… Uitati-va la rata mare a somajului in Franta, mai ales in randul tinerilor – statul nu face nimic pentru ei. A le plati ajutorul de somaj nu inseamna sa faci ceva. Un esec clar al politicilor de ocupare a fortei de munca.

Legat de Romania, trebuie spus, cred, ca anul acesta nu se va intampla mare lucru. Vor fi alegeri prezidentiale, e adevarat. PSD, partid nerestructurat si care are inca solide mentalitati comuniste, doreste sa-si impuna candidatul. Chestiunea este insa alta, indiferent de cine va fi castigatorul: ce se va intampla la anul…? Mie mi se pare ca de la anul vor incepe masive disponibilizari de personal din sectorul de stat… Anul acesta nu e posibil intrucat e an electoral si nimeni nu te mai voteaza daca faci asa ceva. Dar de la anul e foarte posibil intrucat nu sunt nici bani, nici nu sunt atrase investitii straine, nici statul nu face investitii. O politica economica bazata in exclusivitate pe cresteri de taxe si impozite, favorizarea baronilor locali, lupta anticoruptie pentru recuperarea banilor, nu e nici fiabila si nici viabila. Lupta anticoruptie, care a fost servita pe toate posturile de televiziune, nu a tinut loc de crestere economica si nici de locuri de munca intrucat nu a reusit sa rezolve problemele structurale. Statul nostru nu numai ca nu a creat nu cadru foarte bun in care sa se dezvolte sectorul privat, caci asta inseamna „Laissez-nous faire„, dar a si ingreunat mai mult problema, a complicat-o si mai mult. Nici vorba ca ar fi actionat in interesul cetatenilor. Statul nostru nu a reusit nici direct, nici indirect, prin mixul de politici, desigur, sa creeze job-uri productive. A creat, in schimb, tot felul de insuficiente. Prin tot felul de reglementari. Traim vremuri in care se creeaza somaj de lunga durata, nu job-uri productive. Asta nu va da de gandit? De ce oare? De ce, daca statul intervine in economie, daca statul sufoca sectorul privat cu taxe si impozite sporite? Se dau in schimb, cu sutele, microbuze scolare, acolo unde posturile de soferi sunt blocate! Iti vine sa si razi, pentru ca e absurd, daca n-ar fi tragic.

august 28, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 comentarii »

 1. Dovada ca propunerile lui Keynes ca un grup de oameni sa controleze economia esueaza in continuare.

  Comentariu de Cristina | august 28, 2014 | Răspunde

  • Dar nu se poate sa gonesti investitorii straini din tara si sa le vorbesti in felul asta: Keynes n-ar fi facut niciodata asa ceva. Stai, discuti impreuna cu mediul de afaceri, incerci sa gasesti solutii, dar nu sa-i gonesti din tara, cum au facut „istetii” de francezi…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 28, 2014 | Răspunde

   • Keynes a spus ca o elita trebuie sa conducă economia. Elita franceza o face, asa cum crede de cuviinta.

    Piața trebuie sa fie liberă, guvernul nu trebuie sa se amestece, sa găsească soluții, etc.

    Comentariu de Cristina | august 28, 2014

   • Elita franceza?!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 29, 2014

   • Pai da, ca doar nu omul de rind da legile existente….

    Comentariu de Cristina | august 29, 2014

   • Pai da, dar daca e s-o luam asa atunci si Dragnea e tot „elita”…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 29, 2014

   • Nu stiu cine-i ala si nici nu ma intereseaza. Eu vorbeam de principiul general…

    Comentariu de Cristina | august 29, 2014

   • Educatia prusaca continua in Franta. Trebuie ca oamenii sa fie indobitociti pentru ca guvernul sa-i poata controla mai usor.

    http://www.lifesitenews.com/news/french-president-criticized-for-appointing-gender-ideologue-as-new-educatio

    Comentariu de Cristina | august 29, 2014

 2. Mon cher chat botte 😉 pentru ce in analiza pe care-o faci nu spui adevarul curat , asa cum este el de fapt despre economia franceza , despre Franta in general ? Pentru ce nu spui ca-n afara guvernarilor lui De Gaulle si George Pompidou , Franta a trait pe credite …cu toata industria pe care-o lauzi matale si care …la ei inca exista ?! De ce nu spui ca muncitorii francezi de origine magrebiana , deoarece de regula nu-i angajeaza NIMENI in afara celor d-un neam cu ei { caci sant si puturosi si prosti meseriasi si tupeisti …adica obraznici pe deasupra } , stau in somaj si-n ajutoare sociale si ei si familiile lor ce de multe ori numera si 12-15 indivizi ? Statul francez…le da bani dar de la cine ia statul { ca statul nu da nimic , niciodata moca } bani , daca de la a stia nu ca…n-are de unde ? Pai ia din buzunarele alora ce reprezinta clasa mijlocie ce au fost obligati intotdeauna sub orice guvernamant socialist sa plateasca , sa plateasca si iar s a plateasca ! Ce s a plateasca …pai , linistea sociala . Daca puneai postarea asta in urma cu cateva zile …iti puteam spune mai multe despre Franta si bolile ce-o macina ca , urmarisem pe TV5Monde o discutie pe tema economiei franceze . Spui matale ca-i ” ciudat dar , Franta a ajuns o tara xenofoba „. Pai , fara suparare dar …asa a fost Franta intotdeauna : nationalista pana la extrem si in aceeasi masura xenofoba .Alain Badieu …pai aluia ai este usor sa se joace cu vorbele , cu ideile , daca el personal n-a trait niciodata , nici el si nici neamurile si nici alti mancatori de care filozofeaza pe tema ideologiei comuniste , n-au trait nici in comunism si nici macar in ” societatea socialista multilateral dezvoltata ” cum a fost la noi la un anume moment . Vrea comunism , ai plac ideile comuniste lui Badieu si altora ca el ….pentru ce nu da o fuga pana-n Coreea de Nord ? Manuel Valls , fost ministru de interior pe vremea lui Sarcozy….asi fi pariat ca va ramane acelasi guvern , acelasi premier iar schimbarile vor fi…doar aia doi sau trei care au cartit inpotriva lui Valls sau Hollande care , la cata cota mai are …ma mir ca nu-i luat cu farasul de la Elysee . Despre porcaria aia pe care-o fac derbedeii astia din PSD { ca ei sant capul rautatilor } , mizeria aia cu OG care sa suspende o Lege Organica , daca dumitale ti s e pare OK…si mie-mi pare la fel dar….nu-i deloc in ordine . Asta era o chestie pentru institutia Avocatul Poporului insa…domnul Victor Ciorbea….parca-i avocatul statului , al guvernului si nu al….” poporului ” . Nu sunt de acord cu dumneata ….anul acesta…vor fi bani , poate si la anul si mai ales in 2016 insa , mai devreme sau mai tarziu va trebuii sa decontam cumva acesti bani ce NU PROVIN DIN ECONOMIA ROMANIEI , NU PROVIN DIN PRODUCTIA MARFA VANDUTA SI …. 😉 GOLOGANII INCASATI AI INDUSTRIEI DIN ROMANIA CI : DIN INPRUMUTURI !!!!!!!!!!!!! Spun ” sa decontam ” deoarece , noi suntem cei ce vor platii si nu Ponta , Udrea sau Basescu asa cum sti si dumneata foarte bine 😡 !

  Comentariu de Marian | august 28, 2014 | Răspunde

  • Bineinteles ca nu mi se pare OK ordonanta lui Dragnea!

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 29, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Zici asa:

   ” De ce nu spui ca muncitorii francezi de origine magrebiana , deoarece de regula nu-i angajeaza NIMENI in afara celor d-un neam cu ei { caci sant si puturosi si prosti meseriasi si tupeisti …adica obraznici pe deasupra } , stau in somaj si-n ajutoare sociale si ei si familiile lor ce de multe ori numera si 12-15 indivizi ? Statul francez…le da bani dar de la cine ia statul { ca statul nu da nimic , niciodata moca } bani , daca de la a stia nu ca…n-are de unde ? Pai ia din buzunarele alora ce reprezinta clasa mijlocie ce au fost obligati intotdeauna sub orice guvernamant socialist sa plateasca , sa plateasca si iar s a plateasca ! Ce s a plateasca …pai , linistea sociala .”

   Uite, iti citez cate ceva din articolul pus de Cristina:

   „Items in the official curriculum for high school include graphic “sex education,” depiction of abortion as a woman’s right, gender ideology, sexually explicit works of literature and thematic history – many French youngsters have no idea whether the Middle Ages came before or after Victor Hugo and have never even heard of Joan of Arc.
   […]
   Najat Vallaud-Belkacem was close to Peillon during the campaign which led to Hollande’s election. She has already stated that under her office, schools will be intent on their task of teaching children “reading, writing and arithmetic” – more that 20 percent of French children cannot do any of these properly by the time they reach 6th grade – and on “promoting equality between girls and boys.””

   D-na. Najat Vallaud-Belkacem, 37 de ani, e noul ministru al Invatamantului. Ai citit in postare cat e somajul in Franta, la ce nivel e somajul in randul tinerilor. Iata ce arata articolul: spune despre programa din invatamantul liceal care include „educatia sexuala”, descrierea qavortului ca un drept al femeii, ideologia de gen, sexualitatea in literatura si tematica istorica, in conditiile in care multi tineri francezi nu stiu sa precizeze este inainte sau dupa Victor Hugo si nu au auzit vreodata de Ioana d’Arc. Mai mult de 20% din copii francezi care au ajuns in clasa a VI-a nu stiu bine sa citeasca, sa scrie sau sa faca operatiuni aritmetice… Nu stiu daca e vorba doar de cei de „origine maghrebiana”…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 29, 2014 | Răspunde

 3. Respectiva doamna , cred c-a studiat in Romania in anii ’80 atunci cand , copiilor de clasa a VII le era predata ca materie d e invatamant educatia sexuala iar fetele erau invatatte ca in cazul in care raman gravide in urma unor ” relatii ” sa apeleze cu incredere la …statul socialist . In ceea ce priveste cultura MAJORITATII tineretului francez { dar nu numai a tineretului din Franta ci si a altor tineri din …cam toata lumea cu exceptia North Koreea } , pot spune ca , mi-ai luat o piatra d e pe inima : credeam ca doar ai nostrii sant tampiti . Si apropos d e asta , ma gandeam in urma cu vreo treizeci d e ani { si ma gandesc si-acum } ca dezinteresul copiilor , al tinerilor in general pentru cultura , pentru cultura tarii lor poate provenii si dintr-o informatie genetica care le tyransmite : ” Gata …degeaba ve mai chinuiti s a invatati si sa ajungeti mari carturari ca…sfarsitul este aproape ” ! Matale , care esti priceput si-n probleme de religie { dupa cum am putut constata in mai multe ocazii } , ce parere ai , este posibil sa fie si-o chestie din astea ? Spunea mai nu stiu cine , mai nu stiu cand : ” Secolul al XXI-lea , va fi religios sau…nu va mai fi deloc ” . AVand in vedere faptul ca { nu doar la noi } religia a ajuns marfa vandabila { oare cati gologani fac cultele religioase din daniile enoriasilor ? } iar slujitorii ei doar niste amploiati foarte bine platiti ce parere ai , avea sau nu francezul ala drepatte …eventual si eu ?

  Comentariu de Marian | august 30, 2014 | Răspunde

 4. Sa nu uit …doamna respectiva este…magrebiana sau este casatorita cu-n magrebian ?

  Comentariu de Marian | august 30, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: