Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ce i-a scapat din vedere lui Albert Camus… ;)

Marele scriitor francez a scris o povestioara, Mitul lui Sisif. Acest Sisif a fost sortit ca in intreaga sa existenta sa se chiunuiasca ridicand un bolovan pe un munte, pana in varf. Toata aceasta lupta a lui este incununata de o victorie, victoria lui, cand ajunge in sfarsit cu bolovanul pe varful muntelui. O victorie absurda. Dupa care bolovanul cade si se duce la vale de unde a fost initial, iar Sisif incepe aceeasi munca, o ia de la capat…

Lui Camus i-a scapat insa din vedere ceva… Ceva mult mai absurd, o munca si mai absurda, despre care e greu sa spui ca va fi incununata vreodata cu vreo victorie… Si anume: cum sa urci bolovanul la deal, impingandu-l la vale!! 🙂 O astfel de munca cred ca l-ar fi facut pe Sisif invidios! 😉

Capital

DEZASTRU BUGETAR: Guvernul taie investiţiile şi pierde fondurile UE

Iata ce se arata:

„Nerealizarea investiţiilor şi, paradoxal, absorbţia slabă a fondurilor europene au ţinut bugetul pe linia de plutire, în prima jumătate a anului. În ciuda creşterilor de taxe, încasările au fost sub program.

Taxele şi impozitele nu au fost colectate aşa cum cerea programul stabilit la începutul anului. Cu excepţia impozitului pe profit, se constată nerealizări pe toată linia. Cel mai puţin, faţă de nivelul programat, a adus la buget TVA, cu 1,5 miliarde.

EXCLUSIV: Supraaciza la benzină are efect de bumerang. Şoferii au alimentat mai puţin, ca urmare încasările Finanţelor au scăzut din aprilie

Iar absorbţia fondurilor europene poate fi numită, fără ezitări, un de­zastru. România ar fi trebuit să atragă 7,86 miliarde euro din fondurile UE, în prima jumătate a anului 2014. Însă, încasările au fost de numai 3,58 miliarde euro. În aceste condiţii, atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetului au fost afectate. „Cererile de rambursare aferente proiectelor finanțate cu fonduri UE post-aderare au fost mai mici cu 2,8 miliarde de lei, comparativ cu sumele programate, nerealizarea acestor proiecte antrenând, de asemenea, economii de cheltuieli comparativ cu nivelul programat de circa 4,4 miliarde de lei“, arată Consiliul Fiscal.

Cele două cauze: necolectarea TVA şi lipsa de absorbţie a fondurilor UE au dus la venituri mai mici cu 4,6 miliarde lei.

Încasările s-au prăbuşit în prima jumătate a anului: Pierderi de 1 miliard lei la impozitul pe venit şi de 1,5 miliarde lei la TVA

Contraperformanţa fondurilor UE

Contraperformanţa fondurilor UE se transformă într-un avantaj pentru atingerea deficitului bugetar. „Nerealizarea unui proiect de investiţii atrage economii de cheltuieli mai mari decât pierderea de venituri din sumele rambursate de UE“, explică, într-un raport, Consiliul Fiscal. „Aşadar, impactul asupra deficitului bugetar este în sensul diminuării, întrucât costul obiectivului de investiţii include atât cofinanţarea suportată de stat, cât şi cheltuielile neeligibile pentru ramursarea din partea UE“, continuă documentul citat.

Capitolul de cheltuieli reflectă aceeaşi abordare. Deşi, cu excepţia salariilor, celelalte tipuri de cheltuieli au fost mai mici decât în program, nu există o altă scădere atât de dramatică precum în cazul investiţiilor. Guvernul a tăiat, în primul semestru, 30% din programul de investiţii pentru a  acoperi slaba colectare a impozitelor. Suma destinată investiţiilor a fost 9,6 miliarde lei.

Consiliul Fiscal observă că lipsa investiţiilor are efect de bumerang pentru buget şi estimează că circa 1,2 miliarde lei din TVA s-au pierdut din acest motiv. Veniturile bugetului au fost de 100,4 miliarde lei, în primele şase luni, însemnând 95,7% din program. La rândul lor, cheltuielile au fost de 103,9 miliarde lei.

Proiectul de rectificare bugetară încearcă să regleze rateurile din prima jumătate a anului. Anunţul premierului Victor Ponta privind o rectificare pozitivă este contrazis de cifre atâta timp cât încasările nu au fost realizate cu 4,5 miliarde lei.

Misterul banilor din CAS

Comparativ cu bugetul inițial, rectificarea majorează veniturile cu 1,54 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 1,81 miliarde de lei, deficitul fiind revizuit în sus cu 270 milioane de lei. Sume de ordinul sutelor de milioane lei sunt acordate Transporturilor, Educaţiei, Sănătăţii sau autorităţilor locale. Pe capitole de cheltuieli, apar suplimentări la salarii cu 289 milioane lei, fără să fie date explicaţii. Majorarea acestor cheltuieli este contrară acordului cu Fondul Monetar Internaţional care pretinde ca orice modificări să fie în plafonul decis prin legea bugetului. Cresc cheltuielile cu bunurile şi serviciile cu 830 milioane lei şi cele cu subvenţiile cu 250 milioane lei.

Continuând în aceeaşi manieră, ca în primul semestru, rectificarea mai taie 1,15 miliarde lei de la investiţii. Atât execuţia bugetară, cât şi rectificarea reflectă aceeaşi viziune: pe de o parte, cheltuielile sunt ţinute strâns, mai puţin cele de personal, unde s-au acordat sporuri pentru angajaţii Internelor sau plata cu ora a cadrelor didactice. Pe de altă parte, sunt tăiate masiv investiţiile. Cheltuielile autorităţilor locale sunt  excesive, iar colectarea slabă a taxelor, în ciuda majorărilor succesive, grevează bugetul. Un exemplu îl reprezintă accizele, care au adus mai puţin cu 387 milioane lei, în al doilea trimestru faţă de primele trei luni, deşi la 1 aprilie a fost aplicată supraaciza de 7 eurocenţi.  O altă practică a Finanţelor, care afectează programul iniţial, este estimarea eronată a veniturilor şi cheltuielilor.  Rectificarea nu include reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie. Pierderea prognozată, anterior, de Finanţe este de 1,1 miliarde lei, în 2014. De vreme ce nu a fost depistată nicio sursă de compensare, se pune întrebarea dacă micşorarea CAS, deşi dezirabilă pentru economie, este posibilă.

270 milioane lei este suma de majorare a deficitului bugetar, în urma rectificării, însă ca pondere în PIB rămâne nemodificat, datorită creşterii economice prognozate la 2,8%

Click pentru mărire

” (subl. mea)

Fraza care m-a frapat cel mai mult (frapat e putin zis, mai bine spus m-a naucit) a fost urmatoarea:

Contraperformanţa fondurilor UE se transformă într-un avantaj pentru atingerea deficitului bugetar. „Nerealizarea unui proiect de investiţii atrage economii de cheltuieli mai mari decât pierderea de venituri din sumele rambursate de UE“, explică, într-un raport, Consiliul Fiscal. „Aşadar, impactul asupra deficitului bugetar este în sensul diminuării, întrucât costul obiectivului de investiţii include atât cofinanţarea suportată de stat, cât şi cheltuielile neeligibile pentru ramursarea din partea UE“, continuă documentul citat.”

Deci neperformanta in atragerea fondurilor europene are ca efect reducerea deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor cu cofinantarea, suportata de stat, a proiectelor din bani europeni… Pe cale de consecinta:

„Capitolul de cheltuieli reflectă aceeaşi abordare. Deşi, cu excepţia salariilor, celelalte tipuri de cheltuieli au fost mai mici decât în program, nu există o altă scădere atât de dramatică precum în cazul investiţiilor. Guvernul a tăiat, în primul semestru, 30% din programul de investiţii pentru a  acoperi slaba colectare a impozitelor. Suma destinată investiţiilor a fost 9,6 miliarde lei.”

Pe cale de consecinta, se taie puternic de la investitii pentru ca sa se poata realiza tinta pentru deficitul bugetar (adica un deficit cat mai mic)… Si atunci daca reduci atat de mult investitiile cum mai poti sa pornesti economia? Cum mai poti sa ai cresteri economice mari, pentru ca Romania ar trebui sa aiba cresteri de peste 4% din PIB in mod continuu, ani la rand, ca sa poata ajunge in Zona Euro in conditiile in care riscurile sa fie drastic diminuate. Deci cum poti sa urci bolovanul la deal, impingandu-l la vale? Asta este intrebarea!!

Mie imi face impresia ca tara asta bate pasul pe loc nu pentru ca, de pilda, s-a „distrus invatamantul”, cum nu putini afirma… Ci din cauza unor imposibilitati de ordin logic. Ca sa poti sa cresti economia, nu se poate fara investitii. Prin investitii se creaza locuri de munca, deci se reduce somajul, se stimuleaza activitatea economica si, datorita efectului lor multiplicativ, cresc veniturile. Pe cand la noi nu se investeste dintr-un sigur motiv: sa se reduca deficitul bugetar (la sub 3% din PIB si cel structural la sub 0,5% din PIB), conditie impusa de Tratatul de Guvernanta Fiscala, adoptat si de Romania, desi tara noastra nu e in Zona Euro si are o datorie publica mult mai mica decat tarile din mai sus amintita Zona. Decizia de a reduce deficitul bugetar este corecta (insa ar trebui sa vedem daca lucrul asta este un scop sau este un mijloc), cum semnala D-na. Aura Socol in articolul sau de pe Contributors, pe care l-am evidentiat intr-o postare anterioara:

„In concluzie, limitarea deficitului structural la 0,5% are calitatea de a face curatenie in finantele publice romanesti. Impunerea unei limite pe deficitul bugetar structural poate inlatura multe din derapajele create in economia romaneasca. Cu atat mai mult cu cat acesta a reprezentat o sursă a multor dezechilibre macroeconomice majore în România. De altfel, capacitatea de reducere a deficitului structural a fost calificata in repetate randuri de FMI si BNR drept adevarata masura a sanatatii unei economii. Personal, sustin de multa vreme folosirea indicatorului sold structural in procesul de evaluare a eficientei politicii fiscale, pe care de altfel l-am si estimat pentru Romania inca din 2007.

In Romania, „curatenia” finantelor publice romanesti este absolut necesara. Cu cat vom intelege cu totii mai repede asta, cu atat va fi mai bine. Din pacate in Romania marja de manevra a politicii fiscale a fost sever limitata de perpetuarea deficitelor bugetare din trecut. In conditiile in care in perioada de expansiune economica, Romania a acumulat deficite bugetare uriase, am ajuns sa fim printre putinii din UE permanent „prociclici”. Si in expansiune, cand ar fi trebuit sa acumulam si n-am facut-o, si in recesiune, cand ar fi trebuit sa crestem cheltuielile, dar noi am fost nevoiti sa le taiem. In timp ce alte tari isi permit sa acorde stimuli fiscali pentru ca au plecat de la deficite anterioare mici, noi suntem obligati sa facem o ajustare fiscala larga.”

Deci ar fi vorba de un guvern econom care isi reduce cheltuielile inutile (adica acelea de care se poate dispensa) fara sa puna o povara fiscala prea mare pe populatie si pe firme. In felul acesta reducerea deficitului bugetar este un mijloc de a face ca treburile sa mearga mai bine. Grav este cand reducerea deficitului bugetar incepe sa fie un scop in sine. La fel si cum privatizarea, pe vremea CDR, a fost un scop in sine, cand a inceput sa se privatizeze la norma, ca sa avem cat mai multe firme private si nu pentru ca in felul acesta sa imbunatatim si sa eficientizam activitatea economica a intreprinderilor. Din aceasta cauza si marea majoritate a privatizarilor au fost ratate, cum si afirma fostul premier, Dl. Nicolae Vacaroiu. Si atunci ce facem? Dintr-o masura buna ajungem la un dezastru…? E greu de inteles cum reusim noi sa atingem astfel de „performante”, cu ghilimelele de rigoare, fireste… Chestia cu „luminita de la capatul tunelului”, celebra luminita, e mai rea decat soarta lui Sisif. Acela a inregistra totusi victorii. Absurde, dar victorii. Pe cand noi ne tot chinuim sa ridicam bolovanul fara sa avem vreodata certitudinea unei mici , macar mici, victorii, dimpotriva as zice eu. Din antichitate si pana astazi nu s-a inventat o metoda ca urcarea unui corp pe un plan inclinat sa se realizeze impingand corpul la vale.

Si atunci cum vrei sa obtii macar o mica victorie, fie ea si absurda?

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

august 5, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

48 comentarii »

  1. 🙂 🙂 🙂
    Motane, te rog incearca sa explici asta unuia din participantii la marele FAS PSD-isto-comunist din Oltenia. Mai ales aceluia cu „daca nu te-a facut ma’ta roman”, si vezi ce-ti raspunde. Sunt convins ca nici „doamna profesoara” cu pricina n-ar pricpe nimic din ce spui tu, insa ar intelege ca acest guvern „REDUCE CHELTUIELILE” ne-folosind banii din UE. Logic ptr aia „multi”, acei 30%, dar anormal pentru cei ce au cu ce sa judece SINGURI!!!
    🙂 🙂 🙂 🙂
    Asta ca tot vorbim de fiecare voteaza cu cine vrea. Tocmai din aceasta cauza am zis si sustin ca ACEST POPOR ARE CONDUCATORII PE CARE II MERITA. Daca asa vrea „boborul”, cine suntem noi sa-l invatam ca „nu-i bine mai nea Vasile, nu-i bine”

    Comentariu de Rica Venturiano | august 6, 2014 | Răspunde

    • @Rica
      Sincer, chiar lor vreau sa le explic! Si, desigur, nu numai lor…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 6, 2014 | Răspunde

      • 🙂 🙂 🙂
        Esti masochist? . 🙂 🙂 🙂
        Pe bune, intentia ta este laudabila, dar chiar as vrea sa te vad explicandu- aluia cu „nu te-a facut ma’ta roman” toate aceste mecanisme economice. 🙂 🙂 🙂
        Si eu ma rog ca TOTI sa inteleaga mecanismul economiei capitaliste, unde CINE MUNCESTE BINE are un trai decent. Unde fiecare asteapta de la Stat DOAR ceea ce plateste EL, NU ALTII, unde fiecare ISI PLATESTE toate datoriile catre stat si apoi are pretentii.
        Cand ai sa reusesti sa lamuresti un „exemplar” din acela, de care am pomenit eu, atunci am sa-mi scot palaria.

        Comentariu de Rica Venturiano | august 7, 2014

      • Rica, eu i-as explica si aluia cu ” nu te-a facut ma-ta roman” printr-un exemplu. Spre exemplu, Regele Carol I. Insa trist este ca Ponta, care conduce partidul din care ala face si el parte, nu-i explica, ci dimpotriva! Sa stii ca pe mine ma deranjeaza aroganta asta a lui Ponta: tot PSD-ul trebuie sa-i inalte lui ode si osanale, daca Ponta zice o prostie, se aproba in unanimitate, ca si cum tot PSD-ul ar fi format dintr-o turma de dobitoci care fac eforturi fizice si intelectuale deosebite sa nu fie mai destepti decat seful lor! Chiar ma deranjeaza aspectul asta!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Motane, iar eu as vrea ca aroganta asta de care vorbesti tu sa fie observata de cat mai multi romani.

        Comentariu de Rica Venturiano | august 7, 2014

  2. http://pamelageller.com/2014/08/muslim-mob-abduct-christian-nurse-home-gang-rape-agai.html/

    Nu stie asistenta asta medicala atita lucru?? De ce nu i-a lasat in pace pe musulmani? Daca ii lasa in pace nu o mai violau de nenumarate ori!! Zici ca ai pretentii de la oamenii cu scoala…..

    Comentariu de Cristina | august 7, 2014 | Răspunde

  3. http://news.msn.com/world/video?videoid=2bfdecd8-28d6-bd10-3bdb-9fe0cecfe467&ap=False&src=v5:share:sharepermalink:&from=sharepermalink

    Mai, mai, mai!! Nici copiii astia nu-i lasa in pace pe musulmani?? Oare parintii lor nu le spun sa-i lase in pace si sa nu-i deranjeze?? Pai se poate sa fie atit de neascultatori? Asa le trebuie, nu? Asta au cerut copiii astia, daca nu i-au lasat in pace!! Ooooo, stai putin!!! Poate copiii astia au vrut petrolul musulmanilor, de aia nu i-au lasat in pace!! Rusine acesto copii!! Data viitoare sa stea acasa si sa se joace cu jucariile lor, sa nu mai deranjeze niste oameni nevinovati!!

    Comentariu de Cristina | august 7, 2014 | Răspunde

    • Pe vremea lui Saddam Hussein se intampla asa ceva? Din cate stiu, ministrul lui de Externe, Tariq Aziz , era crestin…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014 | Răspunde

      • Foarte usor de verificat:

        http://history1900s.about.com/od/saddamhussein/a/husseincrimes.htm

        http://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Saddam_Hussein's_Iraq

        http://en.wikipedia.org/wiki/Halabja_chemical_attack

        Ce tupeu pe oamenii astia!! Nu au lasat in pace musulmanii, asa le trebuie!

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Eu nu am zis ca regimul lui Saddam Hussein ar fi unul bun… Uite ce scrie in primul link pe care mi l-ai dat:

        „Saddam Hussein, the president of Iraq from 1979 until 2003, has gained international notoriety for torturing and murdering thousands of his own people. Hussein believes he ruled with an iron fist to keep his country, divided by ethnicity and religion, intact. However, his actions bespeak a tyrannical despot who stopped at nothing to punish those who opposed him.”

        Si acum gandeste-te la ISIS… Daca era vorba de oameni precum cei din ISIS…?

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Approximately 1,500 other townspeople, including children, were rounded up and taken to prison, where many were tortured. After a year or more in prison, many were exiled to a southern desert camp. The town itself was destroyed; houses were bulldozed and orchards were demolished.

        Da, ISIS….

        Sa fim seriosi, ti-am aratat citeva dovezi, ca sint mult mai multe, in care ti-am aratat ca musulmanilor nu le trebuie motive ca sa omoare. In tari ca Iran si Afganistan sint omoriti crestini. Deci nu ca cineva nu-i lasa in pace! In Afganistan nu exista nici o biserica crestina. De ce? I-au atacat crestinii pe musulmani??

        Dar nu conteaza, tu crezi tot ce vrei. Doar am vrut sa-ti arat ca crezi gresit, ca nu de aia sint atacati americanii, ca cumva nu i-au lasat in pace pe musulmani.

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Bun, si tu cum vezi solutia? Noua Cruciada care sa se soldeze, ca si celelalte, cu un esec rasunator?

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Eu nu despre asta vorbeam. Tu ai acuzat americanii de un lucru. Eu ti-am aratat ca insinuarile nu sint adevarate.

        Nu, mai bine trebuie lasati crestinii, femeile si copiii sa fie torturati…..

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Eu despre asta vorbeam. 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Da, vorbeai si vorbeai gresit. Ti-am demonstrat ca nu e asa….

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Nu prea e carteziana demonstratia ta…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Nu e sau nu vrei sa recunoști ca ai crezut greșit?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Nu e carteziana demonstratia ta. 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Sau nu vrei sa fie 😉

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Eu as vrea sa fie carteziana…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Este. Doar ca nu vrei sa accepti ca musulmanilor nu le trebuie motive ca sa omoare, ei se supun poruncilor lui mohamed.

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Insa au fost si regimuri care i-a tinut in frau pe extremisti si nu le-a permis sa-si faca mendrele.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • I-a tinut in friu pe „unii” extremisti. Islamul, prin porunca mahomedaniana, trebuie sa-i omoare pe crestini si pe evrei. Adica crestinii au suferit de pe urma credintei lor in tarile islamice.

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

  4. http://www.hrw.org/news/2014/07/19/iraq-isis-abducting-killing-expelling-minorities

    Pai asa nu se mai poate!!! Toata lumea a inebunit??? De ce nu-i lasa pe musulmanii astia in pace??? De ce ii deranjeaza lumea??? Nu au altceva mai bun de facut??? Sa le fie rusine crestinilor ca nu trec la islam, o religie a pacii!!Cum indraznesc sa aiba alta religie si sa nu-i lase in pace pe musulmani!

    Comentariu de Cristina | august 7, 2014 | Răspunde

    • Stii cum e asta? Exact ce vorbeam si despre Libia post-Gaddafi…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014 | Răspunde

      • Prostii! Si aia tot musulmani sint! Au facut si o vor mai face, indiferent cine e presedinte/conducator! Uita-te in Sudan, Nigeria, etc. cum sint atacati crestinii.

        Dar nu, americanii sint rai ca nu ii lasa in pace pe musulmani! De aia sint atacati americanii, ca americanii nu i-au lasat in pace, nu? Dar oamenii astia de ce sint atacati, violati, taiati capul, omoriti?? Ei pe cine nu a lasat in pace?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • O iau cu fraza a doua. A spus cineva ca „americanii sunt rai”? Eu nu generalizez…

        Nu e indiferent cine e e presedinte/conducator… Gandeste-te la unul care e in stare sa-i tina in frau pe extremisti. Crezi ca e simpla treaba asta? Crezi ca se poate face cu duhul blandetii…? Cu mangaiatul pe crestet…?

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Ba da, ai spus ca daca americanii i-ar fi lasat in pace pe musulmani, musulmanii nu ar fi atacat America. In exemplele date de mine, crestinii i-au lasat in pace pe musulmani, de ce atunci sint torturati si omoriti???

        Crestinii sint extremisti?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Pentru ca in urma prabusirii unui regim care-i tinea in frau pe toti acesti gangsteri, acestia din urma au iesit la suprafata. Stii cum e? Ca in proverbul acela: „cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa”. Din pacate, actualmente in Irak si Libia, pisica nu-i acasa…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Oh, da, ca inainte de caderea acestor regimuri, crestinii erau lasati in pace. Sau copiii si femeile, nu???

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Care e solutia?

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Asta este alta discuție. In primul rind trebuie sa recunoaștem problema.

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Eu recunosc problema. Asa, si?

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Recunoști ca nu de aia i-au atacat musulmanii pe americani, ca aceștia nu i-au lăsat in pace?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Recunosc! Ca nu i-au lasat in pace, e un motiv subsidiar.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Si omorirea crestinilor ce motiv este?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Ce se intampla acum, ti-am zis: „cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa”… Acum stii cum e p-acolo? Nu mai e lege, nu mai e ordine…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Si înainte a fost? Înainte au fost lăsați creștinii sa trăiască liber in Iran si Afganistan?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Inainte nu am auzit de lucrurile, adica atrocitatile, care se intampla acuma in zona aceea. In Afganistan situatia s-a inrautatit o data cu razboiul purtat de sovietici si, pe urma, de cand au venit talibanii la Putere acolo. Ti-am pus un link cum arata Afganistanul in 1960…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • A fost asa pentru musulmani, dar a fost asa si pentru creștini? Care a fost scuza papilor ca sa înceapă Cruciadele?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Dar Papa ce vroia de fapt? Sa rezolve problema sau sa-si intinda Puterea? 😉

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Normal ca sa-si intinda puterea. Dar cind a cerut oamenii ca sa lupte, care a fost motivul? Ocupatia musulmanilor cu forta si razboiul impotriva crestinilor. Cum si-a facut Mohamed adepti? Cum a ajuns religia musulmana sa aiba atitia membrii?

        Comentariu de Cristina | august 7, 2014

      • Uite, hai sa luam Egiptul. Pe vremea lui Mubarak, Egiptul era o destinatie turistica de prin rang. Riscul unor atentate teroriste era minim. Te puteai duce sa vizitezi, sa vezi Piramidele… Erau statiuni vizitate chiar si de turisti evrei, din Israel. Acum ai mai avea curajul sa te duci acolo, sa faci o vacanta acolo? Egiptul pierde enorm de pe urma acestui lucru, oamenii nu mai merg acolo in vacanta, nu se mai face turismul care se facea inainte…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

      • Nici in Egipt n-am auzit de astfel de tulburari pe vremea lui Mubarak. Acum situatia e tulbure…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2014

  5. Ooooops, iar ma bag ca musca’n lapte. Am o nelamurire. CE LEGATURA ARE UN VIOL CU RELIGIA??? Conteaza ce religie este cel violat, sau cel ce violeaza?
    Despre care „crestini” sau „musulmani” vorbim aici? Cand au trecut rusii prin Romania dupa ’44, au violat, ucis, torturat, cat n-au facut-o toti turcij si tatarii ce ne cotropeau pe vremuri. Si erau ORTODOCSI, deci crestini, NU???
    Daca e sa fim onesti, nepartinitori si informati, atunci trebuie sa ne intrebam CAND, CUM si DE CE a aparut TERORISMUL, asa cum il stim azi. Musulmanii l-au preluat (si perfectionat :)) de la crestini. Trebuie doar sa urmariti evenimentele petrectue in Europa inainte de formarea ststului evreu, de evenimentele di Irlanda anilor 70, de Tara Bascilor, unde „aceste atrocitati” erah facute de CRESTINI.
    Asa ca nu cautati explicatii religioase, acolo unde OMUL e fara credinta.
    As intreba-o pe Cristina daca a citit Coranul. Eu de curiozitate, dupa o discutie similara cu un musulman, l-am citit. E Biblia noastra scrisa cu alte cuvjnte, in alta limba, si cu alte nume. Si in Coran se spune sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu inseli.
    Terorismul nu are nimic de-a face cu religia, cum nici cruciadele nu aveau nimic sfant

    Comentariu de Rica Venturiano | august 8, 2014 | Răspunde

    • @Rica
      Da, si ca o completare as aminti faptul ca Mihai Eminescu ii considera pe rusi mai periculosi decat turcii!!

      In chestiunea cu Coranul, ca ar fi „Biblia noastra scrisa cu alte cuvinte, in alta limba, si cu alte nume”, nu sunt de acord. Coranul nu este nici macar Vechiul Testament „scris cu alte cuvinte”. Mahomedanismul nu are puncte comune cu crestinismul. Musulmanii nu recunosc faptul ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, nu recunosc faptul ca Sfanta Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu, nu recunosc Sfanta Treime, nu recunosc intruparea Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra si, in general vorbind, in Coran nu exista notiunea de mantuire si Mantuitor. Musulmanii nu recunosc nici Vechiul Testament si ca acesta ar vorbi in taina despre Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Sa-l socoti pe Hristos drept „un prooroc” si pe Sfanta Fecioara Maria drept o femeie care nu a nascut pe Dumnezeu, deci ca nu ar fi Mama lui Dumnezeu, este cu totul strain crestinismului. Poti sa nu ucizi, sa nu furi, dar sa nu fii crestin… Iar punctul central al Bibliei noastre este ca nu prin Lege (cea a Vechiului Testament) ne indreptam si ne mantuim, ci prin Hristos Iisus, Domnul, Dumnezeul si Mantuitorul nostru. Este mantuirea prin harul lui Hristos si nu prin Lege.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 8, 2014 | Răspunde

    • Terorismul are de a face cu religia. Si in trecut multi crestini au fost omorati de pagani dar si de musulmani pentru dreapta lor credinta. Ti-as aminti aici pe Sfintii Brancoveni care au murit pentru ca nu au abjurat crestinismul si nu au dorit sa treaca la mahomedanism. Dar, sigur, se pot da si alte exemple de crestini care au suferit mucenicia pentru dreapta credinta in Hristos Dumnezeu.

      Talharul – deci era talhar, adica fura, insela, daca nu chiar si ucidea…- s-a mantuit pe cruce, fiind langa Crucea pe care era rastignit Hristos – datorita dreptei sale marturisiri: „Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni in imparatia Ta” la care Hristos i-a raspuns: „Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai” (Luca 23, 42-43). Pentru ca L-a marturisit ca Dumnezeu, desi era rastignit ca si el si suferea in trup, deci L-a marturisit ca fiind Dumnezeu intrupat si L-a rugat sa-l pomeneasca pe el, pacatosul.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 8, 2014 | Răspunde

    • @Rica
      Iti recomand sa citesti aceasta postare a lui Vladimir Tismaneanu:

      Monica Macovei, Catalin Predoiu, Traian Basescu si dreapta romaneasca in 2014

      In care iata ce arata printre altele:

      „Suntem in razboi?

      Vladimir TISMANEANU: In razboi cultural de aflam de mai mult timp. Societatea deschisa, idealul celor care cred in pluralism, in economia de piata, in drepturile inalienabile ale omului, are numerosi inamici. Unii dintre acestia stiu sa mimeze ceea ce putem numi jargonul libertatii, sa foloseasca armele democratiei pentru a sufoca democratia. Fenomenul nu e nou. A fost detectat de regretatul ganditor politic francez Jean-Francois Revel intr-o carte din anii 80 intitulata “Cum pier democratiile”. Vladimir Putin a devenit, mai ales in ultimii ani, catalizatorul acestei reactii de negare a societatii deschise. Mai intai in Rusia, apoi dincolo de granitele ei. Dar nu vorbim aici doar de Putin si putinism. Exista si islamismul, o ideologie neo-totalitara care urmareste lichidarea structurilor democratice ale Vestului si impunerea unui model teocratic la scara planetara. Mai sunt si cei care anunta, asemeni premierului maghiar Viktor Orban, finalul democratiei liberale si canta osanale unui autoritarism paternalist de tipul comunismului chinez. Exsta si variile grupuri, grupuscule, secte si partide ale unei stangi utopice, convinsa ca a sosit, din nou, ceasul unei apocaliptice revolutii globale.

      “Time” a publicat o coperta roşie cu imaginea lui Putin a carui umbra e un avion de razboi – Cold War II. Nici alte publicaţii nu s-au lasat mai prejos. Chipul lui Putin cu gura murdara de sange, Bloodimir, sau colţii de vampir. L-au subestimat liderii politici pe Putin?

      Vladimir TISMANEANU: Evident, da. S-au lasat imbatati cu imagini propagandistice, au pariat pe Putin drept raul mai mic, au acceptat imaginea sa ca un kaghebist spasit, penitent. In realitate, toate semnalele duceau in aceeasi directie: sub egida lui Vladimir Putin s-a reconstruit sistemul de dominatie autoritar, a fost plasmuita o ideologie expansionista in care se contopesc ortodoxismul, nostalgia tarismului, dar si a bolsevismului, nationalismul velicorus, militarismul si alte asemenea constructii pe care eu le numesc fantasme ale salvarii. In unele cazuri, indeosebi in Germania, a contat si mai conteaza, demonstrabile acte de coruptie individuala ale unor influente personaje. Dezinformarea, o specialitate a comunismului chinez si a branselor sale din tarile fostului Tratat de la Varsovia, a continuat sa distorsioneze perceptiile vestice.

      Nu avem doar tensiunile din regiune, nu e vorba doar de Ucraina. Faşia Gaza e terenul unor sangeroase lupte intre Hamas şi Israel. Occidentul e şi el intr-un razboi al propagandei parţilor. Civili, femei şi copii, folosiţi drept carne de tun, imagini şi relatari dramatice. Care este cheia acestui razboi?

      Vladimir TISMANEANU: Istoria Orientului Mijlociu in a doua jumatate a secolului XX este una in care o parte (cea araba) a incercat, militar si cu alte metode, inclusiv terorismul, sa distruga cealalta parte. Unii oameni politici si intelectuali din lumea araba au ajuns la concluzia ca prelungirea acestei inclestari mortale este absurda, ca trebuie ajuns la o solutie de convietuire. Hamas nu este decat aparent, ca fatada, o organizatie politica. In fapt, a fost si ramane un grup care are ca scop anihilarea Israelului. Evident, sunt lucruri socante in recenta confruntare, au murit copii, au fost atacate scoli si spitale. Dar nu ca scoli, nu ca spitate, ci ca adaposturi utilizate de Hamas in scopuri catusi de putin umanitare. In acest timp, propaganda stangista, combinata cu aceea islamista, a abuzat in chip obscen de falsa, scandaloasa analogie dintre sionism si nazism.

      Exacerbarea populismului, naţionalismului, nostalgia comunismului/socialismului nu o gasim doar in spaţiul ex-sovietic. Exista o nevoie disperata dupa utopii, nevoia de evadare dintr-o realitate prea dura, insa aceasta evadare deschide uşa radicalismului, exceselor, confuzilor, exagerarilor. Ce ii rezerva istoria Romaniei? In contextul geopolitic al regiunii şi in condiţiile in care politica externa nu se ridica la nivelul complicatei situaţii din regiune.

      Vladimir TISMANEANU: La o conferinta tinuta la Washington in urma cu cativa ani, profesorul Ken Jowitt, unul dintre cei mai rafinati interpreti ai tendintelor politice ale lumii contemporane, dar si un admirabil cunoscator al Europei de Est si al Romaniei in particular, spunea ca lucrul cel mai bun petrecut in aceasta regiune in ultimii 500 de ani a fost adoptarea ei de catre UE. Cred ca are dreptate. Oricate convulsii vor avea loc, oricate crize politice, ele se vor petrece intr-un univers guvernat de lege si de proceduri impersonale, nu de pulsiuni ataviste si de narcisisme belicoase.”

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 8, 2014 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.