Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Un caz…

It has been my experience that folks who have no vices have very few virtues.
Abraham Lincoln

Read more at http://izquotes.com/author/abraham-lincoln/10

„Am constatat din experienta ca oamenii care nu au vicii au foarte putine virtuti”

Abraham Lincoln
Romania Libera

DNA a reținut-o pe Gabriela Ciuburciu, o influentă femeie de afaceri din Vaslui, pentru fraude cu fonduri europene

Se arata ca:

„O influentă femeie de afaceri din Vaslui a fost reținută de procurorii DNA pentru luare de mită, înşelăciune, spălare de bani şi fals şi uz de fals. Magistrații urmează să se pronunțe cu privire la arestarea preventivă în cazul ei.

Potrivit DNA, acuzațiile care i se aduc Gabrielei Ciuburciu, directorul general, dar şi acţionarul majoritar al SC Vascar SA Vaslui, sunt:

-folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, in formă continuată, 

fals in înscrisuri sub semnătura privată, in formă continuată;

– folosire cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, in forma continuată;

– spălare de bani;

– folosire cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii, în formă continuată;

– efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in formă continuată;

În același dosar cu femeia de afaceri mai este cercetat de procurori, Iuliu Cepoi, fost director comercial si director economic al SC Vascar SA și acționar al acestei societăți, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor concurente de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, în formă continuată și complicitate la folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, in forma continuată. 

Contabila firmei, Florina Șușu, este și ea cercetată pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societății, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, spălare de bani, în formă continuată, complicitate la folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii, in legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in formă continuată;

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că, în cauză, există date şi probe din care a reiese suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanțat din fonduri comunitare “ pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile programului naţional pentru dezvoltare rurală”, perioada de implementare fiind de 24 de luni.

Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei.

Unele persoane din conducerea SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela, ajutată de inculpata Şuşu Florina, contabil sef al societății comerciale, au planificat si au executat în detaliu fraudarea proiectului finanțat prin programul FEADR, prin simularea legalității procedurilor de achiziții, obținând astfel, atât din bugetul comunitar, sume foarte mari de bani, pe care și le-a însușit, prin simularea unor operațiuni comerciale licite.

Astfel, 9 contracte de achiziții de utilaje au fost atribuite unei firme (al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, director si acționar și in cadrul SC Vascar SA), in urma unor proceduri de selecție simulate, la preturi mult supraevaluate, o parte a banilor fiind ulterior returnați inculpatei Ciuburciu Gabriela, prin intermediul firmelor controlate in mod absolut de către aceasta și familia sa.

Astfel, această societate comercială a fost interpusă in cadrul procedurilor de achizitii, aceasta societate comerciala achiziționând utilaje si echipamente de la furnizori și vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preț total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piață.

Pentru a simula respectarea prevederilor privind procedurile de achiziţii aplicabile și pentru a ascunde conflictul de interese ce rezulta din legăturile dintre structurile acţionariatului SC Vascar SA și al firmei câștigătoare a licitației, inculpata Ciuburciu Gabriela a întocmit și semnat mai multe documente în cuprinsul cărora a menţionat, în mod nereal, faptul că nu există nici un interes care să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor.

În perioada 2009-2010, prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive, denumite “punere la dispoziţie de personal”, inculpatii Ciuburciu Gabriela, Cepoi Iuliu si Șușu Florina au transferat în conturile SC Vascar SA și ale altor două firme, controlate in mod absout de Ciuburciu Gabriela, din contul firmei al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, suma totală de 510.079,70 lei, pentru a disimula originea ilicită a acesteia.

De asemenea, alte 16 contracte au fost încheiate de către SC Vascar SA, reprezentată de Ciuburciu Gabriela, cu diverse societăţi comerciale din Romania și din străinătate, cu sprijinul unor persoane care au emis si trimis oferte pur formale in numele altor firme.

Scopul acestor acțiuni a fost acela de a simula legalitatea procedurilor de atribuire și al creării aparenţei eligibilității cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziţii.

Faptele au avut ca rezultat obținerea fără drept de către SC Vascar SA a sumei totale de 5.277.354,56 lei, din finanțarea nerambursabila acordata de Agenția de Plăti pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in cadrul proiectului.

De asemenea, distinct de faptele legate de obţinerea fara drept a finanţării nerambursabile in cadrul proiectului, inculpata Ciuburciu Gabriela, beneficiind si de sprijinul inculpatei Şuşu Florina, a transferat, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, prin intermediul mai multor operaţiuni comerciale nejustificate, vădit defavorabile SC Vascar SA, pe care inculpata, in calitate de director general al companiei, potrivit prevederilor Legii 31/1990, era incompatibila sa le deruleze, suma totala de 4.981.852,81 lei, în conturile a trei societăți comerciale care aparţineau inculpatei si familiei acesteia.

”Inculpaților ŞUŞU FLORINA, CEPOI IULIU și CIUBURCIU GABRIELA li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, în data de 02 iulie 2014, Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă.

Precizam ca in cauza se efectuează cercetări și fată de alte persoane fizice si juridice”, arată DNA.”

Cazul in sine s-ar putea sa para, la o prima vedere, neinteresant…  Intr-un fel asa si e, dar problema pe care el o ridica este, cred eu, intr-adevar interesanta!! Nu ne referim „la ce si cum a facut si la ce si cum a dres” ci la cauzele unor astfel de fenomene. Despre ce sa fie vorba: imoralitate, nestiinta…? Ce anume nu merge in mediul nostru de afaceri ca se intampla astfel de lucruri? Eu unul nu sunt dumirit pe deplin. Si, iarasi foarte interesant, nimeni sau aproape nimeni nu discuta serios despre cauzele unor astfel de fenomene…

Pe de alta parte, s-ar putea vorbi de lacomie, de sete de putere si de bani, de faptul ca sunt oameni de afaceri verosi si ca, in general, nu prea au ceva comun cu ceea ce se numeste virtute. In schimb exista oameni cinstiti, oameni fara vicii (sau cu foarte putine vicii), care-si vad de treaba lor dar care niciodata sau aproape niciodata nu se vor angaja intr-o afacere pe cont propriu. Niciodata sau aproape niciodata nu vor avea apetitul riscului, necesar inr-o lansare in afaceri. Si atunci acesti oameni ce asteapta oare? Nu cumva ajutor de la Stat, nu cumva ca Statul sa le asigure locuri de munca? As dori sa stiu si eu cati din cetatenii obisnuiti de la noi ar avea curajul sa se implice intr-o afacere asa cum a facut-o aceasta doamna. Vasluiul este un fief al PSD de multa vreme. Este un judet sarac de multa vreme. Si atunci stau si eu si ma intreb ce doresc, ce spera cetatenii de acolo… Pomeni de la Stat, n-asa? Sa vina Statul sa le creeze locuri de munca, nu? As dori sa stiu si eu cati dintre vasluieni ar avea forta si curajul sa lase ajutoarele de la stat si sa se implice serios intr-o libera intreprindere, sa aiba macar curajul D-nei. Ciuburciu, deoarece pentru „luare de mită, înşelăciune, spălare de bani şi fals şi uz de fals” iti mai trebuie si curaj, si dorinta nestapanita de a risca!! Altminteri cum va ramane in continuare Vasluiul? Un judet socialist, cu oameni avand conceptii socialiste. Cam asa va ramane in continuare si Romania… Eu sunt convins ca multor barbati le-ar tremura nadragii de frica, in schimb priviti-o pe aceasta femeie care nu a pregetat sa dea mita, sa insele, sa spele bani, sa faca uz de fals pentru afacerea ei!  Observati cat de percutanta e aceasta doamna, fata de multi barbati care nici vorba sa miste un deget: crasma din sat, Statul sa vina sa le dea… A, ca sunt multi buni doar de gura? Da, desigur.

UPDATE. Bihor: Trei persoane, reţinute în cazul de evaziune cu prejudiciu de peste 6 milioane de lei şi 600.000 euro

Se arata ca:

„UPDATE. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat în vederea continuări cercetărilor 4 sisteme de calcul, 2 laptopuri, 3 carduri bancare, 3 token – uri, ștampile aparținând unor societăți comerciale din Ungaria, Slovacia și Italia și documente financiar contabile.

–-

Procurorii Parchetului Bihor au reţinut, marţi seară, trei dintre persoanele bănuite de prejudicierea statului cu peste şase milioane lei şi 600.000 de euro, după ce poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor percheziţionaseră sediile unor firme şi locuinţe, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Bihor, omul de afaceri Dan Fechete, fostul consilier local PDL Cosmin Bonica, în prezent membru PNL şi administrator al unei societăţi comerciale, şi administratorul altor societăţi, Ioan Cozac, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Cosmin Bonica, fost consilier local PDL în comuna Sânmartin, este de şase ani membru al PNL şi administrator al unei societăţi, el câştigând în ultimii ani numeroase contracte pentru reabilitări de drumuri, de cămine culturale şi pentru introducerea sau extinderea unor reţele de apă şi canalizare.

Dan Fechete, care deţine împreună cu un asociat o firmă de construcţii, a contractat, la mijlocul anilor 2000, construirea Orăşelului Copiilor, acoperirea Bazinului Olimpic şi apoi modernizarea şi extinderea Grădinii Zoologice din Oradea, dar şi numeroase lucrări de apă, canalizare, construire de poduri şi consolidări de baraje.

Conform cercetărilor efectuate până în prezent, în perioada 2011 – decembrie 2013, firma lui Bonica ar fi înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive provenind de la alte două societăţi, ambele fără activitate, administrate de orădeanul Ioan Cozac. Iniţial, facturile au fost emise către firma lui Bonica, iar ulterior, din 2012, au fost „plimbate” întâi printr-o societate intermediară, administrată tot de Cosmin Bonica, potrivit comunicatului citat.

Aceeaşi sursă arată că circuitul facturilor avea un dublu rol, fiind folosite de Bonica pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit datorat statului, dar şi pentru a majora devizele unor lucrări publice pe care le avea de executat, mai scrie sursa citată.

Anchetatorii au găsit mai multe facturi emise de o firmă către societatea deţinută de Bonica, inserate în situaţiile de lucrări prezentate spre decontare primăriilor comunelor bihorene Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, cu care cea de-a doua firmă a lui Bonica avea contracte pentru execuţia infrastructurii de apă şi apă uzată. Concret, contractele fictive între cele două societăţi au fost încheiate pentru închirierea de echipamente (buldoexcavatoare, excavatoare, cilindru compactor, autogreder şi autobasculante), deşi una dintre firme nu a deţinut niciodată asemenea utilaje, dar pentru care administraţiile locale au decontat chirii în valoare de peste 1,9 milioane lei.

La fel ar fi procedat şi administratorul Dan Fechete în cazul lucrărilor de amenajare a Grădinii Zoologice din Oradea şi la extinderea Cimitirului Municipal din Oradea, incluzând în devize facturi în valoare de 744.000 lei şi 618.388 euro, provenind de la aceeaşi firmă de la care veneau facturile pentru societatea lui Bonica, pentru prestări de servicii care, în realitate, nu au fost executate.

În total, potrivit calculelor făcute de anchetatori, cei doi oameni de afaceri au provocat un prejudiciu de 6,1 milioane de lei şi 600.000 de euro bugetului de stat şi celor ale administraţiilor locale pe care le-au înşelat.

Marţi dimineaţă, peste 30 de poliţişti bihoreni au făcut percheziţii în municipiul Oradea şi în localităţile Haieu şi Sântandrei, la sediile a şase firme şi la locuinţele a şapte persoane suspectate de evaziune fiscală.”

Mie tare mi-e teama ca in urma acestei „curatenii generale” vor ramane in Romania doar oamenii cinstiti, fara vicii, va ramane acea Romanie linistita pe care o stim cu totii, cu oameni care sa astepte cresterea nivelului de trai de la Stat, locuri de munca de la Stat, ajutoare sociale de la Stat, pomeni de la Stat si, in general vorbind, totul de la Stat. Vor ramane oamenii care-si stiu lungul nasului, oamenii care „isi stiu locul lor”, dar care nu vor mai misca un deget sa faca ei ceva in locul Statului, ci Statul sa faca pentru ei. Cam asa va arata ceea ce generic se numeste „Romania curata”. Fara afaceri, fara riscuri, fara libere intreprinderi. Si atunci eu stau si va intreb: mergem inainte? Mergem, oare, inainte? Omul va ajunge ca un copil, cu o inocenta deplina si dezbracat de orice responsabilitate, iar Statul, ca o mama iubitoare, il va lua in brate si-l va hrani la pieptul sau generos! Ca doar suntem cu totii fii ai tarisoarei noastre dragi!!

In aceeasi ordine de idei sa aruncam o privire la cum arata Romania:

O femeie din Pitești, anchetată în scandalul doctorițelor șpăgare, s-a sinucis de frica DNA

Se arata ca:

„O pensionară în vârstă de 57 de ani, anchetată de D.N.A Piteşti în scandalul doctoriţelor şpăgare, s-a sinucis luni după-amiază, în Pitești. Femeia a lăsat o scrisoare de două pagini în care spunea că se teme că va ajunge la închisoare şi că va sta acolo şase ani.

Ea a fost audiată la D.N.A Piteşti, alături de alţi pensionari, aceştia fiind suspectaţi că au primit concedii de boală mituind medicii din comisia de evaluare. Deşi a fost reprezentată de un avocat, femeia s-a speriat foarte tare când a aflat că este acuzată de dare de mită şi că, dacă nu recunoaşte fapta, poate primi o pedeapsă de şase ani de închisoare, conform Adevărul.ro.

Ancheta de la Piteşti vizează 800 de persoane pensionate pe caz de boală. Femeia era pensionată medical din 2001, având o pensie de 400 de lei. În fiecare an, ea trebuia să se prezinte în faţa comisiei medicale de stabilire a capacităţii de muncă. Aşa se explică şi faptul că procurorii au chemat-o la audieri pentru lămuriri suplimentare, alături de alte 800 de persoane. Scandalul şpăgii pentru doctori a izbucnit în data de 12 iunie când două dintre doctoriţe, Maria Iulia Mihai şi Camelia Săndulescu, au fost reţinute şi ulterior arestate pentru 29 de zile.”

Auziti, femeia aceasta avea pensie de 400 de lei si a fost acuzata de dare de mita! S-a sinucis din cauza ca i-a fost frica de  DNA!! Victima „colaterala” sau cum…? Este o alegorie care ne arata spre ce se indreapta lucrurile: o mare frica de DNA! Asta se traduce in felul urmator: Statul sa-ti dea de mancare, Statul sa te imbrace, Statul sa te calce, sa te spele, in general Statul sa fie in tot si in toate. In rest frica – sa nu cumva sa calci pe bec, ca tot Statul, la o adica, te ia la „trei-pazeste”! O sa avem numai oameni cinstiti, numai oameni la locul lor. Nu vor mai fi oameni care sa aiba curajul de a sfida Statul, care sa faca ceva pe cont propriu, fara Stat si ajutorul sau. Cine va mai avea curajul sa desfida DNA? Bine, poate nu multi se vor sinucide, dar vor tremura chilotetii ca si cand ar fi un vant puternic care sufla din toate directiile. Vor mai exista oameni cu forta percutanta pe care o are Gabriela Ciuburciu? Oameni care sa aiba forta morala de a renunta la binefacerile statului si de a se apuca ei insisi de ceva, sa faca ceva pentru ei, sa castige bani pentru ei? Nu, munca va fi pentru Stat, pentru propasirea Statului, nu a individului. Vom avea un Stat cu institutii puternice, un Stat mare si puternic iar omul se va pune in genunchi si se va ruga, in lacrimi, acestui Idol ca sa-l ierte numai daca i s-ar parea ca a gresit cu ceva!

In conditiile in care capitalul ajunge sa se acumuleze pentru Stat, nu pentru individ, despre ce capitalism mai poate fi vorba? Eu stau si ma intreb: noi, de fapt, ce construim aici…? Milton Friedman spunea:

The black market was a way of getting around government controls. It was a way of enabling the free market to work. It was a way of opening up, enabling people.

Incerc sa traduc:

„Piata neagra a fost o cale de a scapa de controalele guvernamentale. A fost o cale de a restabili piata libera si de a o pune la lucru. A fost o cale de deschidere, imputernicind oamenii”

Or, noi ce facem? Imputernicim Statul… Imputernicim Guvernul! Imputernicim noi oamenii, cetatenii? Uitati-va la biata femeie care s-a sinucis. De frica. Va intreb: ce fel de societate libera mai e asta?

Interesant este ca Statul nostru, care e un monument de coruptie, a esuat in tot ce inseamna bun din economia de piata libera – a esuat in privinta privatizarilor, a facut contracte prin care s-a pagubit el insusi, a pus in fruntea intreprinderilor si institutilor sale clientela de partid, pe salarii grase, si oameni corupti, n-a atras si nici nu face investititii decat la modul insuficient -, vrea acum sa restabileasca, daca se poate spune asa, „ordinea” intr-un exces de zel care distruge capitalismul si economia de piata!! Acest Stat, mai bine zis aceasta povara pe care cetatenii trebuie s-o suporte, nu urmareste altceva decat un control politic total sau aproape total, prin inlocuirea unei mafii cu alta mafie!! Iar acum i se dau puteri aproape nelimitate!! Pentru ca ceea ce se urmareste este un control subtil al Justitiei. Iar cine are controlul Justitiei, are Puterea! Voi incerca sa ma explic mai bine…

La noi, dupa Revolutie, s-a urmarit obtinerea Puterii. Nu e vorba numai de Puterea dobandita prin alegeri libere. Distrugerile de intreprinderi – in locul unor privatizari sanatoase – au urmarit obtinerea Puterii pe cale economica, prin controlul capitalului economic si financiar acumulat. Era si o vorba: „Dai in mine, dai in tine,/ Dai in fabrici si uzine”. Acum se incearca o noua metoda de acaparare a Puterii, prin controlul Justitiei cu ajutorul organului represiv al acesteia – DNA. Daca aceasta cale e mai eficienta decat prima, ramane, totusi, de vazut. Cert este ca ambele cai n-au insemnat, nu inseamna pentru tara aceasta decat o stagnare prelungita in mizerie. Nu s-au vazut nici cresteri economice notabile, serioase (chiar de loc!) si nici imbunatatirea nivelului de trai al populatiei. Este demn de remarcat faptul ca liberalizarea de la inceputul anilor 2000 a marcat o perioada de vreo 8 ani de crestere, perioada in care, totusi, s-au facut si greseli grave. Deoarece chiar si in aceasta perioada s-a urmarit marirea Statului prin angajarea a 500.000 de functionari publici, in loc sa se adopte politici de sustinere, promovare si dezvoltare a sectorului privat. Nenorocirea consta in faptul ca astfel de politici nu sunt dorite in Romania. Dezvoltarea sectorului privat in tara noastra ar darama aceasta monstruozitate corupta numita Stat. Tocmai asta nu se vrea, iar sectorul privat e mai mereu prezentat pe post de Bau-Bau cetatenilor care trebuie sa ramana creduli ca niste copii prosti. Sau e prezentat ca ceva dubuios, veros, indoielnic pentru ca oamenii sa aiba increderea cea mai mare in Stat. Si nu se vrea pentru ca altminteri n-ai mai putea obtine Puterea, care, repet, nu se rezuma doar la cea castigata prin alegeri libere. In aceasta lupta politica, in aceasta ecuatie politica interesul cetatenului e o cantitate care poate fi neglijata. E un infinit mic, la care se renunta. Toate aceste modele au ca scop acapararea unei Puteri cat mai mari si, pe cale de consecinta, o coruptie cat mai mare. Puterea si mentinerea ei nu poate fi disociata de coruptie, cu tot DNA-ul si cu toate bunele intentii (daca exista asa ceva).  Daca se dizolva coruptia atunci Puterea se dizolva pe ea insasi deoarece se dizolva firele prin care aceasta actioneaza. De asemenea aceasta Putere, obtinerea si mentinerea ei, urmareste in mod necesar ca Statul sa fie bogat, nu cetateanul sa fie bogat!! Astfel de oameni, ca acea femeie cu pensia de doar 400 de lei pe luna, sunt doriti, nu cetateni bogati, liberi. Ci oameni saraci care mai asteapta cate ceva de la Stat, care se bucura, precum niste copii cand primesc din cand in cand niste bomboane, de faptul ca „se da ceva” in ajunul unei campanii electorale, ca Statul mai mareste, precar, salariile, dar si cu frica de acest Stat care-i poate altoi oricand. Numai asa Puterea poate fi deplina! Poate fi exercitata in mod sigur, fara riscul ca oamenii ar putea sa incerce ceva, sa se elibereze din aceasta situatie. Oameni liberi si bogati nu sunt doriti in tara noastra. Ei reprezinta exceptiile. Iar cei care emigreaza, duca-se! Asa se prezinta tabloul social, politic si economic de la noi din tara. Ceea ce se doreste este o masa manipulabila si credula, si infricosata, fara abilitati de a incepe ceva pe cont propriu si a reusi intr-o intreprindere libera.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iulie 2, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

36 comentarii »

 1. Motane, pot sa-ti spun ca in Romania, NU POTI sa rezisti in mediul de afaceri, ba sa si prosperi, fara sa DAI IN STANGA SI-N DREAPTA, indiferent de ce culoare politica este la carma. Acum insa e si mai rau. Politicul te sugruma, si daca nu le faci jocurile ai libertatea SA PLECI. Crezi tu ca pe „alesul X sau Y” il intereseaza ca afacerea ta da de munca la sute de angajati?? Vax!! Conteaza CE SI CAT le iese lor.
  Din cauza unor „pretentii absurde” unele firme, printre care si cea la care lucrez, se orienteaza spre alte locatii, unde politicul nu este atat de LACOM.
  Un exemplu simplu. Certificatele verzi se dau dupa „afinitati”. Cei ce le au insa, vin sa faca treaba tot cu noi, iar la pretul nostru de executie, ei isi mai pun „un adaos” ceea ce se vede in pretul final. Asta inseamna relansarea economiei? Lansare catre CE?

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 3, 2014 | Răspunde

  • @Rica
   La noi e o chestie foarte nesanatoasa, nu atat amestecul statului, de asta nu mai vorbesc, cat amestecul politicului in economie, intotdeauna foarte nociv, deloc constructiv… E o nenorocire mare pentru tara noastra, din pacate… Si nu ne afecteaza numai pe noi, ci va afecta si generatiile viitoare. Eu tot stau si ma gandesc la ce trebuie facut… Daca ar fi sa ma exprim mai abrupt as spune: mai bine fara acest stat!!

   Pornind de la situatia descrisa de tine, mie mi-e teama de un lucru: ca ne prabusim, economic vorbind, pana la urma… Si asta in conditiile in care statul nu atrage intr-un mod mult mai consistent fonduri europene, nu face investitii, nu atrage investitii, in schimb pune un pomelnic de taxe si impozite – chipurile in felul asta obtine el mai multi bani la buget, somajul creste, si mai si chinuieste mediul de afaceri cu tot felul de pretentii lacome…
   😦

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 4, 2014 | Răspunde

  • La noi nimeni nu intelege necesitatea investitiilor in economie. Spre exemplu, investitii in infrastructura, foarte necesare de altfel si care ar putea sa relanseze economia. Producatorii de automobile au criticat, si pe buna dreptate, ca la noi de ceva vreme, nu se mai fac drumuri, autostrazi. Nimeni nu intelege de ce. Ceea ce vezi aici e doar lupta asta anticoruptie, care e o lupta pentru Putere pana la urma, dar nu se vad si cresteri economice mai mari si sanatoase, de care Romania are neaparata nevoie.
   Daca s-ar intelege necesitatea invesititiilor, atunci s-ar face. Gandeste-te ca investitiile ar crea si locuri de munca. Clasa noastra politica crede ca poate merge si asa. Eu ii spun de pe acum ca nu merge!! Eu sper ca aceasta clasa politica, Guvernul, baronii locali sa aiba un moment de intelepciune si sa inteleaga… Profit, dar fara sa faci invesitii nu este posibil. Or, la noi este ceva antieconomic ce se intampla! Statul isi imagineaza ca poate avea mai multe venituri doar, subliniez – doar – , prin mariri de taxe si impozite bazandu-se pe cresterea economica de anul trecut, dar care a fost recesionara, cum au aratat specialistii, datorata unui an agricol bun. D-na. ministru Ioana „Usturoi” Petrescu vrea sa impoziteze si mai mult!! Pai, numai asta si e o lovitura grea data sectorului privat!
   Tema coruptiei in Romania mi se pare a fi ca „politicul”, cum ziceai tu, doreste sa castige bani:
   1. nefacand nimic;
   2. prin contracte cu statul.
   Punctul 1. exprima din start un lucru antieconomic. Punctul 2. mai treaca mearga, statul fiind finantator, dar cu politicile pe care le duce nu poate sa aiba banii necesari. Consecinta este ca iti cere tie, ii cere aluia – trebuie „sa DAI IN STANGA SI-N DREAPTA, indiferent de ce culoare politica este la carma”.
   Ca sa poti sa indrepti lucrurile trebuie sa ai o politica serioasa de investitii sanatoase. Altminteri, doar cu imprumuturi de la FMI se vede ce nu merge. Pana la urma nu facem decat sa ne indatoram si nimic mai mult. Pe de alta parte, trebuie sa te gandesti ce faci totusi cu un sector de stat foarte neperformant, care reprezinta o gaura neagra, cum se spune, care iti provoaca pierderi foarte mari.
   Altminteri nici nu ma mira ca trebuie „sa DAI IN STANGA SI-N DREAPTA, indiferent de ce culoare politica este la carma”: foamea de bani e mare… Nici n-ar trebui sa ne mire prea mult situatia asta: „luare de mită, înşelăciune, spălare de bani şi fals şi uz de fals” din acelais motiv…

   In sistemul economic de la noi din tara Statul joaca un rol important si e foarte dificil de renuntat la el in conditiile in care sectorul privat nu e inca bine dezvoltat. Dar daca Statul nu-si indeplineste cum trebuie rolul si atributiunile atunci e si mai dificil. Iar daca sectorul privat nu reuseste sa se dezvolte, atunci… e si mai dificil…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 4, 2014 | Răspunde

  • @Rica
   Poate parea paradoxal… Dar stii cum as numi eu lucrul asta: „NU POTI sa rezisti in mediul de afaceri, ba sa si prosperi, fara sa DAI IN STANGA SI-N DREAPTA, indiferent de ce culoare politica este la carma.”?
   Taxa pe saracie…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 4, 2014 | Răspunde

 2. […] Ca sa nu se mai foloseasca numele celui mai important presedinte al Americii, Washington, sub forma de expletiv, se propune ca numele capitalei sa fie schimbat in Obamadelphia. Vedeti aici de ce: […]

  Pingback de Noua capitala a SUA: Obamadelphia | Enjoying homeschooling's Weblog | iulie 4, 2014 | Răspunde

 3. […] putin asa spun oamenii astia atit de […]

  Pingback de America a implinit 2014 ani!! | Enjoying homeschooling's Weblog | iulie 4, 2014 | Răspunde

 4. Motane, cu riscul de ma critica iar, eu cred ca uitandu-te in jurul tau, pe strada, poti sa gasesti raspunsul. Romanul, in marea lui majoritate, cu foarte mici exceptii, nu mai respecta nimic. Educatia s-a dus la vale, si am ajuns o natiune de manelisti si parveniti, care nu dau doi bani pe legi sau pe cele mai elementare reguli de bun simt.
  Si atunci cum vrei tu ca un asemenea „cetatean”, odata ajuns intr-o pozitie mai importanta, sa respecte legea sau pe cei din jur?
  Cei ce ne conduc sunt din randul acestui popor prost educat. Cine are nevoie de oameni destepti? Pai desteptii intreaba,

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 5, 2014 | Răspunde

  • @Rica
   O sa-ti spun pararea mea, cum vad eu chestiunea aceasta a Educatiei Nationale… Daca tara sufera din punct de vedere economic, atunci si Educatia sufera, dar nu numai economic. Un om este coordonat de propriul sau interes… Simone de Beauvoir spunea undeva: „sa nu dispretuiesti inteligenta unui copil de 5 ani”… Iar omul, cand vede ca lucrurile merg prost din punct de vedere economic, interesul lui pentru educatie, invatatura scade. Pentru ce te pregatesti? Ca sa ajungi ceva in viata. Lucrul asta necesita un efort pe durata mai multor ani de studiu, cu lucrari de control, examene etc. Or, daca situatia economica nu-i permite omului sa promoveze mai tarziu pe baza a ceea ce a invatat atunci interesul sau scade…

   „Romanul, in marea lui majoritate, cu foarte mici exceptii, nu mai respecta nimic” – pestele de la cap se-mpute.

   Pe de alta parte citeam un articol, de fapt doua pe aceeasi tema:
   http://cristianpreda.ro/2014/07/03/vanghelie-controleaza-universitatea/

   http://tismaneanu.wordpress.com/2014/07/04/uraganul-ponta-continua-palmuirea-educatiei-nationale/

   Sigur, este vorba de critica adusa de Opozitie, care pune, zic eu, o problema de maxim interes: depinde ce vrei sa faci! Depinde ce vrei sa faci cu Educatia Nationala. Daca vrei ca aceasta sa fie un fel de paltforma care sa-ti asigure (cazul PSD-ului) o mare masa de votanti, care sa voteze cu tine, atunci… este exact cum scrie in cele doua articole. Citez din articolul D-lui. Preda despre ce doreste sa se faca prin aceasta Ordonanta:

   „- să deschidă porțile universităților pentru tineri care nu au fost în stare să treacă de BAC, introducând un plus de confuzie administrativă și risipind resurse care ar putea fi folosite pentru întărirea liceelor;
   – să scadă standardele de calitate, permițând oricui să deschidă o școală privată, întorcându-ne în epoca în care tot felul de aventurieri analfabeți erau rectori ai unor fabrici de diplome;

   Daca e asa atunci e foarte probabil sa creasca masa de votanti ai PSD pentru ca PSD le faciliteaza multora intrarea in universitati, daca asa stau lucrurile, cum spune articolul.

   Insa contradictia de fond, cred eu , este urmatoarea: vrei sa faci un invatamant puternic, performant, dar din punct de vedere economic treburile merg prost si nu prea se misca spre ceva mai bine… Arata-mi, te rog, si mie, o tara dezvoltata care sa aiba universitati proaste. Germania are universitati proaste? Franta? Poate Olanda…? SUA…? Si acum arata-mi o tara mai slab dezvoltata in care invatamantul sa straluceasca ca o stea, ca un Luceafar!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 5, 2014 | Răspunde

 5. Motane, si inainte de 90 Romania putea fi clasata intre tarile sarace, cu toate ca aveam destule bogatii ca stat, dar aveam rafturi goale in alimentare. Dar atunci aveam un invatamant care a dat valori. Aveam si licee industriale, si scolj de maistri, scoli profesionale, aveam licee de mate fizica unde CHIAR intrau acei copii capabili, aveam facultati de renume, care au dat fizicieni, matematicieni, ingineri de valoare.
  Acum, s-a dat totul peste cap. Orice analfabet si incult termina un liceu, ba chiar si o facultate, pentru ca acea triere care insemna examenul de admitere a fost desfiintata.
  In Olanda, Germania, in tarile enumerate de tine, trebuie sa faci dovada ca esti CAPABIL ca sa accezi intr-o facultate. Si normal ca un capabil devine mai bun in timpul facultatii. Acolo o diploma chiar inseamna ceva. Brazilia, e tara favelelor, tot o tara saraca, dar acolo cine intra la facultate chiar merita, iar „diploma” acolo e platita bine, pentru ca INSEAMNA CEVA.
  Nu din cauza ca suntem saraci nu avem invatamant de calitate, ci pentru ca onor guvernantii nostri au facut in asa fel incat sa-si faca ei rost de diplome si doctorate.
  Ori atunci cand scoala nu mai are valoare in ochii oamenilor, se ajunge unde am ajuns noi. La corupti, la hoti, la parveniti. Ce mai inseamna in ziua de azi apelativul „inginer”, sau „doctor”?

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 5, 2014 | Răspunde

  • Si inca ceva Motane. Coruptie exista inclusiv in tarile enumerate de tine, insa e ascunsa, sau mai bine zis, e facuta mai cu perdea, ca la noi. In Romania, coruptii isi fac legile in asa fel incat sa scape nevatamati, iar invatamantul e ultima lor preocupare. Pai e mai usor de manipulat o masa de alegatori inculta si needucata, decat una „cu scoala”.

   Comentariu de Rica Venturiano | iulie 6, 2014 | Răspunde

   • Uite un interviu cu Pascal Bruckner aparut in Contributors:
    http://www.contributors.ro/cultura/interviu-cu-pascal-bruckner-putin-ne-priveste-ca-pe-niste-degenerati-2/
    si auzi ce zice:

    Care va fi rolul Franței în Europa in etapa urmatoare?

    Habar n-am, dar coborarea asta va continua, Franța o să aibă poate un rol tot mai mărunt.

    Chiar nu știu cum vor evolua lucrurile. Habar n-am. Insă dacă situația Franței nu se va redresa, ea va juca un rol tot mai neînsemnat în Europa. Redresarea trebuie să plece de la schimbarea ideilor cetățenilor de rând, schimbarea guvernului și a președintelui. Abia după aceea avem șanse să avem prestanță în Europa, dar deocamdată nu suntem nimic, suntem ”bolnavul” Europei.

    Francezii sunt foarte deprimați. Toți francezii inteligenți părăsesc țara. Și cei bogați, și tinerii absolvenți, toți francezii pleacă, iar deocamdată nu se întrevede niciun viitor. Țara noastră este paralizată, blocată de manifestările birocrației, de prejudecăți, ura față de bani, ura față de comerț.

    Notati în Fiul cel bun că dezgustul va declanșa rapid dispariția Franței, din cauza sentimentului de vinovăție. Credeți că eseul „Le Sanglot de l’homme blanc” isi pastreaza actualitatea si astazi?

    Cred că, dintr-un anumit punct de vedere, da. Nefericirea francezilor este un amestec de aroganță și de ură față de propria persoană. Francezii sunt foarte aroganți deoarece consideră că au fost aleși să fie un model la scară universală, dar nu-i mai urmează nimeni, de aceea se simt singuri. Ura față de sine vine din conștiința fragilității noastre și a mustrărilor de conștiință privind cel de-al doilea război mondial, imperiul colonial, sclavagismul. Este un melanj de sentimente foarte special, care explica mentalitatea franceză. Francezii simt permanent că lumea întreagă nu le mai urmează exemplul, ne dăm seama că exemplul nostru nu mai are mare valoare în afara granițelor Hexagonului. Franța trebuie să fie reformată, însă pentru moment nu există nici un reformator. Avem doar cântăreți din flaut, care ne leagănă cu vorbele lor dulci. Vom continua să decădem puțin câte puțin până pe fundul abisului, după care vom începe, probabil, să ne revenim.

    Spuneți in carte că anii ’60 erau foarte frumoși în comparație cu prezentul – care este trist, plin de amărăciune. E ca si cum Franța ar vrea să iasă din istorie. Cand s-a produs această schimbare? Cand au fost înlocuite bucuria și libertatea cu tristețea și sentimentul de vinovăție?

    Cred că nu doar Franța, ci întreaga Europă parca vrea să iasă din istorie. Europa nu are o armată comună, nu are guvern, nici președinte comun. Putem spune că Europa va avea o greutate tot mai mică în istoria lumii. Vor rezista doar marile națiuni ale lumii, ca Statele Unite, Brazilia, India, China, Israel. Cred că, la ora actuală, Europa moare din cauza poverii grele a istoriei. A ieșit din cercul marii istorii prima dată în 1945, apoi în 1989, la căderea Zidului Berlinului. Europa crede că nu are dușmani, dar, în orbirea ei, nu vede că în prezent o amenință cel puțin doi mari dușmani. Unul este islamismul radical (sunt vreo 15 sau 20 de milioane de musulmani care trăiesc în Europa și unii dintre ei sunt atrași de radicalism), iar celălalt dușman este Rusia lui Putin. Putin nu ne spune cât de mult ne urăște, ne disprețuiește. El ne privește ca pe un soi de decadenți, de degenerați, o societate vândută homosexualilor și lesbienelor. În toată Europa continuă să apară scandaluri. Vedeți, nu este doar o boală a Franței. Este o boală europeană.

    Din cultura burgheză, atât de politicoasă, a luat naștere o barbarie inimaginabilă – acesta a fost unul dintre gândurile dvs. în momentul în care ați citit Muntele vrăjit al lui Thomas Mann.

    Europenii au multe defecte, dar nu mai sunt niște barbari, ca înainte. Probabil că Europa este cel mai civilizat continent din lume. In Europa nu există barbarie acum.

    Evident, recomand citirea integrala si in original a intregului interviu.

    Iata ca probleme sunt si in Franta, nu numai la noi… Sigur, situatiile sunt complexe, e foarte greu de spus in cateva cuvinte… Insa mi se pare uluitor ce arata:

    „Francezii sunt foarte deprimați. Toți francezii inteligenți părăsesc țara. Și cei bogați, și tinerii absolvenți, toți francezii pleacă, iar deocamdată nu se întrevede niciun viitor. Țara noastră este paralizată, blocată de manifestările birocrației, de prejudecăți, ura față de bani, ura față de comerț.”

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014

  • @Rica
   Sincer iti spun: pe mine ma ingrijoreaza ce se intampla la noi…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014 | Răspunde

  • @Rica
   Da, dar inainte de ’90 diploma insemna ceva pentru ca dupa ce terminai o scoala, indiferent la ce nivel, aveai un loc de munca garantat de stat. Terminai o facultate ieseai mai bine decat unul ce avea doar o scoala profesionala. In conditiile in care si invatamantul era totalmente gratuit si sa termini o facultate insemna un salariu mai mare si o pozitie sociala mai buna, si posibilitati de promovare mai mari, normal ca era interes. Sigur, nu toti terminau o facultate, dupa cum aratai si tu: „Aveam si licee industriale, si scolj de maistri, scoli profesionale, aveam licee de mate fizica unde CHIAR intrau acei copii capabili, aveam facultati de renume, care au dat fizicieni, matematicieni, ingineri de valoare.”. Dar faptul ca aveai un loc de munca cu un venit care-ti permitea sa traiesti decent conta foarte mult, mai ales ca intr-un loc de munca puteai sa stai pana la pensionare.
   Dezinteresul oamenilor fata de invatamant, fata de educatie s-a manifestat de cand a inceput sa avem ” rafturi goale in alimentare”. Dezinteresul si declinul invatamantului nu au inceput dupa ’90. A fost un fenomen care a inceput inca din anii ’80. La inceput era nesesizabil, ca sa zic asa. Dupa ’90, cand si declinul economic s-a accentuat, a devenit sesizabil. In anii ’80 nu era sesizabil pentru ca inca oamenii mai credeau ca odata cu plata datoriei externe vom trai mai bine. Au crezut apoi ca dupa ce a cazut Ceausescu treburile vor merge mai bine. Din pacate nu a fost sa fie asa…

   In legatura cu „onor guvernantii nostri”, parerea mea este ca acestia sunt iresponsabili.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014 | Răspunde

   • Gresit motane. Pe vremea lui ceasca, un inginercastiga mai putin ca un maistru sau ca un strungar cu categoria I. Un inginer nu-si putea lua Dacie in rate, un muncitor putea. Poate de aceea aveam si scoli profesionale, si de maistri, si post-liceale.
    Da, facultatea este „facultativa”, si tocmai de aceea eu cred ca era buna „selectia” prin examen. Te duce capul, bine, nu te duce, avem nevoie si de muncitori, nu doar de „ingineri”, ca ne-am duce dracului, cum de altfel ne-am dus. Problema este ca nici ingineri buni nu mai avem, dar nici strungari. Din cauza acestui invatamant dat peste cap nu mai avem oameni capabili la nici un nivel.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 6, 2014

   • Castiga mai putin ca un maistru sau strungar categoria I la inceput, dar dupa aceea… Dupa aceea se schimba situatia pentru ca un muncitor sau un maistru ramanea plafonat, pe cand un inginer putea ajunge inclusiv intr-o functie de conducere sau sa aiba un salariu mare. Dar la inceput de cariera, da putea avea mai putin decat un muncitor sau maistru. Erau profesori tineri (de liceu) care aveau salariu mai mic decat un muncitor de cat. 1 cu ani multi vechime. Dar de asemenea cunosc ingineri care, odata vechimea dobandita,aveau un salariu mai mare decat un muncitor. Insa e adevarat ca discrepantele salariale nu erau mari.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014

   • Spre exemplu, un proiectant nu avea salariu mai mare decat un inginer. Insa puteai ajunge proiectant principal cu salariu la prima treapta de inginer, daca erai foarte bun, dar asta spre sfarsitul carierei. Ti-o spun din sursa sigura! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014

   • Stimate Motan , Rica Venturiano…chiar are dreptate : pe vremea lui Ceasca un strungar putea castiga mai mult decat un inginer si chiar decat un maistru . Pe vremea cand lucram inca la „Autobuzul ” castigam lucrand in acord global si cu orele suplimentare aferente { fara alocatia pentru copii } , circa 4500 de lei lunar , adica cu vreo 500 de lei mai putin decat directorul general care avea totusi un doctorat si avea o raspundere infinit mai mare decat aveam eu , el era , DOAR doctor inginer . Profesorul de ” mate” ce preda la Sincai in ’86 avea salariu de 1800 de lei iar eu { si nu doar eu } , elevul seralist….ai cam scuipam in cap ca sa zic asa la capitolul salarizare . Totusi ar fi fost o nebunie , ar fi fost caz d e puscarie imediata sa incerci sa ” cumperi ” bunavointa unui profesor pentru a lua o nota mai d e doamne ajuta . Pe atunci { ai dracului comunisti …prosti mai erau } chiar se invata carte , exista cultul invataturii iar profesorii…fara suparare , dar daca trecea un profesor pe hol , toti elevii , oameni trecuti de 25 de ani , oameni cu profesii , oameni cu familii , cu copii …se lipeau de ziduri cu respect . Daca stateam in pauza sa fumam in curtea liceului si venea vreun profesor { si ala tot la fumat venea da-l dracului ! } majoritatea palma tigarile . Astazi…elevii fumeaza cot la cot cu profesorii si….ce pretentie sa mai avem ca imbecilul asta de-i ministru la Invatamant se lauda cu „rezultatele ” de la BAC zicand ca-i ” un succes ca sant 59% promovabilitate ” 😡 ! Problema este cu aillalti ….49% insa respectivul domn…chiar nu cunoaste raspunsul , domnia sa fiind numit politic si nu in urma unor merite . Am mai spus-o tot la matale pe blog cu alta ocazie si-o repet : TOTI ministrii invatamantului { culminand cu Ecaterina Andronescu } de dupa ’89 s-au dorit egalii lui Spiru Haret si ca atare au incercat sa-si lase amprenta asupra invatamantului romanesc facand nenorocirea pe care-o vedem azi . Fireste ca nu doar ei sant vinovati insa….

    Comentariu de Marian | iulie 7, 2014

   • @Marian
    Nu am nostalgii dupa perioade totalitare si nici nu sunt de acord cu turnatoria, fie ea si de bloc… Asemenea metehne ar trebui sa dispara total din societatea romaneasca.

    Poate ca tocmai aceasta „egalitate” care exista in comunism a facut ca acum sa nu mai avem oameni care „sa-si stie locul”, vorba lui Rica, sau „toape cu laptop”, cum ar fi spus Cristian Tudor Popescu. Tocmai pentru ca nu s-a facut ce trebuie, si anume ca un om cu pregatire superioara trebuie sa aiba venituri mult mai mari decat un muncitor si sa se bucure de o stima sociala considerabila din partea celorlalti cetateni.
    Un parinte din zilele noastre are obligatia fata de copilul sau sa faca de asa maniera ca acesta sa invete cateva limbi straine, chiar obligat, si apoi sa faca o facultate, ca dupa aceea sa plece undeva in exterior, sa munceasca acolo confirm pregatirii sale. Pentru ca aici, daca ai facultate, nu numai ca esti dispretuit de niste oameni inferiori tie, de acele „toape cu laptop” si oameni dintr-o astfel de categorie, dar nici de lucru nu gasesti conform pregatirii tale, nici bine platit nu esti, ci tot asa „mai putin decat un muncitor”. Asa ca cel mai bine ar fi sa incerci sa parasesti aceasta tara si… Dumnezeu sa fie cu tine si sa te ajute! Altminteri, n-ai decat sa stai aici, sa faci munci inferioare tie si pregatirii pe care o ai, sa nu-ti gasesti de lucru intr-o lume de smecheri cu relatii (dar prosti ca noaptea!), cu alte cuvinte intr-o societate care, incet-incet, se autodistruge.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 8, 2014

 6. Scuze, trebuia sa fie „nu ca la noi”. Mea culpa.

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 6, 2014 | Răspunde

 7. Intrebare : daca PSD-ul { tot este la guvernare si…poate 😉 } va da o lege prin care sa fie eliminat examenul de admitere la facultatile d e stat , la TOATE facultatile d e stat , eventual si-o lege prin care toti tinerii intre ….14 si 21 de ani sa primeasca cate-o subventie baneasca babana lunar NERETURNABILA ….asta inseamna ca in acest fel va creste masa votantilor PSD ? Oare pentru ce nimeni , nici un partid , nici un guvern nu s-a gandit pana acum la figura asta mai ales ca…pare viabila la o prima examinare ?

  Comentariu de Marian | iulie 6, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Excelenta intrebare! Bravo!!! 🙂 Serios vorbesc!

   Da, printr-o astfel de forma de populism, cu o probabilitate vecina cu siguranta, cum ar spune Heinrich Böll, va creste masa votantilor PSD.
   E foarte probabil sa se fi gandit si altii la asa ceva. Problema este urmatoarea: de unde bani? 🙂 Ca placinta n-o fi ea fixa, dar nici prea mare nu e… La noi cel putin, filozofia placintei e urmatoarea: ei isi trag partea cea mai mare, la restul ce ramane… Iar daca placinta e mica… 🙂

   Chestia asta cu eliminarea examenului la facultatile de stat am mai auzit-o. Ideea pe care se bazeaza este ca facultatea, prin insasi denumirea sa, ar inseamna ceva facultativ, nu obligatoriu. Deci daca vrei, vii si frecventezi cursurile, daca nu vrei atunci nu vii. De unde ar rezulta ca examenul de admitere nu ar prea avea rost. Sigur, si mie mi se pare usurel de tot rationamentul asta…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014 | Răspunde

  • Mariane, PSD-ulnu se bazeaza pe tineri, ci pe „hodorogii” de varsta noastra, care inca mai au nostalgia „epocii de aur”. Pe tinerii de azi nu ii intereseaza politica DELOC. Asa ca oricate diplome le-ar da, tot degeaba. Poate daca le-ar da la toti salarii de mii de euro sa ii intereseze cumva.

   Comentariu de Rica Venturiano | iulie 6, 2014 | Răspunde

   • @Rica
    Te rog uite-te la intrebarea pe care i-am adresat-o lui Marian. Tu ce parere ai?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014

   • @Rica
    Cu remarca urmatoare: nu toti „hodorogii” care au nostalgii dupa „epoca de aur” voteaza cu PSD. Au fost care au votat cu PDL.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014

   • Rica, ai si tu dreptate… Acum tinerii vor din start un salariu foarte mare. N-ai muncit deloc, n-ai nicio vechime si vrei salariu mare de tot… E aiurea… Insa ma intreb de ce oare? Si ce educatie au acesti tineri…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014

   • Motane, eu a intreb CUM gandeste electoratul. Ce ia acest electorat in consideratie atunci cand voteaza. Raspunsul cred ca e dat de alegerea lui Diaconu. Ce realizari remarcabile a avut ca parlamentar roman, ca sa merite alegerea in forumul european?
    „Deci”?

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 7, 2014

   • De ce? Pai cand pe toate canalele posibile se idolatrizeaza prostia, cand se popularizeaza la maxim prostia, curvasaria si manelismul, cum ai vrea sa gandeasca acest tineret? Uite-o pe nasasoasa aia care pute de prostie, plus altele ca ea, cum sunt popularizate si prezentate. Educatie? De unde? Ce sa faca un profesor care vine cu RATB-ul la scoala in fata unui elev care vine cu „gipanu”si mai are si-un parinte mitocan cu bani?
    Asa ca o sa avem parte de toate acestea multa vreme de acum incolo pana cand nu vom aseza EDUCATIA la locul ei. Motane, in toate tarile cu care facem noi comparatie, LEGEA este cea care pune totul la locul potrivit. Neamtul nu arunca gunoaie pe strada de teama amenzilor. Olandezii nu depasesc viteza de teama camerelor, si tot asa. Nicaieri in lume legea nu atat de ignorata ca la noi. Si nu- mi da ca scuza „saracia”, ca ma bufneste rasul. 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 7, 2014

   • @Rica
    Si de ce crezi ca legea e atat de ignorata la noi? De cine e ignorata? De toata lumea sau exista cu precadere anumite categorii interesate? Care e parerea ta?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 8, 2014

   • @Rica Venturiano Sal’tare si respect onorabile …oriunde te-ai afla ! ” Hodorogii de varsta noastra ” au la aceasta ora posibilitatea de a da ” sarche pe goagal ” daca doresc neaaparat sa faca politica d e crasma . Tineretul…are de asemenea aceasta posibilitate si-n numar mult mai mare d ecat ” hodorogii ” insa nu-i intereseaza politica deoarece dintre cele cateva milioane d e tineri …doar cativa vor fi alesi sa faca bani din ” activitatea politica ” si procedeaza in consecinta : executa program sexual cand este vorba despre politica si politicienii care-i trateaza pe moment cu-n tricou si-o sapca , plus doi mici si-o bere , iar dupa…cu curu 😡 !!! ” Hodorogii ” stau sa linga blidele partidelor in speranta ca doar , doar vor reusii sa discute cu ” aia marii ‘ despre pensiile lor de rahat si poate , poate vor afla inaintea altora…cand le va fi marita…pensia . Fireste printre ei exista si fosti neica nimeni care acum…au devenit brusc lideri d e opinie , lideri de grupuri insa in ochii tuturor ….tot neica nimeni raman oricat ….” Lokum ” , ar manca . Salarii de mii d e Euro…este relativ simplu de dat TUTUROR insa….vorba ” apostolului ” Stolojan 😉 : DE UNDE ?

    Comentariu de Marian | iulie 7, 2014

   • Sal’tare Mariane. Acum sunt pe plaiuri mioritice, si ne cam facem bagajul, ca firma.
    Monsher, ai dreptate, exista „Goagal” dar nu toti il folosesc, referitor la „hodorogii” de varsta noastra.
    Uita-te injur monsher, la vecinii de bloc doar, si ai sa vezi mentalitatea romanului, cum gandeste cand vine vorba de politic. Intreaba pe oricare dintre ei, la intamplare, indiferent de nivelul de studii, si ai sa vezi ce inseamna ptr fiecare notiunea de „liberal, socialist, democrat”. Cati dintre alegatori au macar idee despre ideologiile politice ale partidelor di Romania? Pai nici n-au cum, mai ales ca cei ce conduc partidele respective nu dau doi bani pe ele. Si atunci, cum vrem noi sa fie bine (ca sa nu fie rau :))?

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 8, 2014

   • @Rica
    Da.. dar de ce e asa…? Uite, de ce, spre exemplu, unul care are dosare penale, probleme cu Justitia, este votat de (unii) cetateni pentru ca sa ocupe functia de primar sau parlamentar? Oamenilor nu le pasa…?! De ce asa o lipsa de sensibilitate la oameni fata de ceea ce inseamna integritate morala. De ce atata nepasare…?

    Si trebuie sa-ti spun ca scriind aceste randuri ma gandeam la Radu Mazare, apropo si de faptul ca tu esti din Constanta.

    Ce parere ai?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 8, 2014

 8. Heinnrich Boll se insela dand ca sigura …probabilitatea : NU , NU VA CRESTE MASA VOTANTILOR PSD DEOARECE , OAMENII DE AZI…AU FACUT OCHI SI SE INTREABA LA ORICE FEL D E INITIATIVA ….FIE EA SI BUNA : QUI PRODEST ? Oamenii , tinerii de azi , chiar si aceia pe care noi astia mai purisanii ai judecam drept novici , drept flusturatici si dezinteresati de orice altceva in afara …vietii pe care-o aleg ei s-o traiasca , chiar si asa tinerii s e intreaba …. DE UNDE BANII ??? Culmea este ca ei stiu DE UNDE-S BANII !!! Ai vazut matale sa-i creasca popularitatea lui …Obama bunaoara , in SUA dupa ce…a luat niste masuri mai degraba d e stanga ? Eu sincer nu si , mai mult decat asta am vazut c-a atins un nivel d e popularitate , atat d e scazut incat …zic aia d e fac sondaje la ei ca…” n-a mai fost atins in ultima suta d e ani ” ! In noua mea calitate d e pensionar…urmaresc cu religiozitate orice stire care miroase a …marire de pensie . In aceeasi calitate , discut si eu cu …pensionari asemeni mie si TOTI la un ison spun acelasi lucru ” chiar daca le va fi marita pensia …nu agreeaza PSD-ul ” , deoarece TOTI pensionarii STIU PRECIS de unde-si trage PSD-ul obarsia . Cunosc pensionari carora organizatiile PSD { si nu numai } le asigura la final d e luna sau de multe ori de saptamana , excursii ….la mama dracului prin tara . Majoritatea dintre ei …platesc cotizatia { meteahna veche 😉 } dar …NU VOTEAZA PSD . Cunosc destui pensionari care , DOAR PENTRU FAPTUL ca asteapta cu gura cascata si ochii cat cepele o stire , o singura stire daca , sau cand le va creste pensia …fie si cu aia 50 de lei pe care-i tot promite madamme Plumb si prin vocea ei PSD-ul….NU VOR VOTA NICIODATA PSD-UL ! Si-atunci …de unde sa le creasca masa votantilor ? Cunosc destui tineri { adica tipi de …pana in 30 de ani } care graviteaza in jurul lui Elena Udrea si a PMP-ului . Majoritatea o fac…pentru bani nu pentru c-ar crede in acel partid si-n ” ideologia ” lui . Nu m-ar mira ca la un anume moment acestia …sa paraseasca acel PMP fara regrete orientandu-se catre …alte partide . Au avut de und e lua lectii, parlamentarii nostrii , alesii nostrii , a lesii natiei …au oferit niste ” modele ” pe care ei azi sau maine …le vor urma .

  Comentariu de Marian | iulie 6, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Nu a spus ca probabilitatea ar fi sigura, ci vecina cu siguranta. El vorbea de o vecinatate, foarte interesant, zic eu. 🙂

   Totusi, sa nu amestecam lucrurile si sa nu-l confundam pe Obama cu PSD-ul… Sunt situatii diferite, tari diferite. Nu e acelasi lucru. Cu toate acestea, nu ar trebui sa ne referim doar la PSD. Discutia despre PSD a pornit de la articolul D-lui. Preda. Dar toate partidele urmaresc acest scop: sa-si mareasca masa de votanti, sa castige voturile cetatenilor, iar strategiile pentru atingerea unui asemenea scop sunt diverse. Populismul functioneaza foarte bine in anumite conditii si poti sa atragi voturi in felul acesta.

   In zilele noastre actiunile politicienilor si, bineinteles, ale partidelor, sunt marcate de acest deziderat: castigarea de voturi, sa atraga de partea lor cati mai multi cetateni. In felul acesta, cred eu, trebuie vazute si anumite actiuni ale D-lui. Obama, dar, desigur, nu numai ale dumnealui.

   Referitor la ce ai aratat, ca unii „nu vor vota niciodata PSD”, aici trebuie sa aratam un lucru: depinde carui tip de electorat te adresezi, pe cine vrei sa atragi, ca sa te voteze. Pentru ca atunci incepi sa vorbesti, ca sa zic asa, pe limba acelui electorat pentru ca sa te poti face usor inteles.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Uite, vorbeai de PMP si electoratul sau… Da-mi voie sa te intreb daca electoratul care l-a votat pe Mircea Diaconu, care a fost sustinut de PSD (Olguta Vasilescu a si declarat lucrul asta) gandeste asa:
   http://cristianpreda.ro/2014/07/05/invalidarea-sau-demisia/

   Tu ce zici? 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2014 | Răspunde

   • Parerea mea este ca , PSD-ul a dat unda verde pentru votantii sai sa-i dea voturi lui Mircea Diaconu { nu prea multe ca…i s e apleaca } , pentru a le taia macaroana liberalilor , pentru a le da peste nas insa….tipii nu s-au asteptat ca Diaconu va lua chiar atatea voturi , chiar au crezut ca aia peste trei sute d e mii ce i-au acordat incredera sub forma semnaturilor sant , fie la hoha fie ….nu-l vor mai vota o data ajunsi in fata urnelor .Ei bine…s-au inselat . Ei bine , eu care n-am incredere in promisiunile lui Mircea Diaconu ca o data ajuns in Parlamentul European va face …pe dracu praf , am si semnat pentru el , l-am si votat ! De ce ? Pentru c-asa am vrut eu …sa-i fac in oftica aluia d e la ANI , sa ma bage la puscarie daca are sange-n oua 😡 !!! Domnul Preda din pacate …si-a cam mancat lefteria in fata multor votanti romani ce l-au perceput exact asa cum este : un linge blide , un fripturist politic , un chelner de bacsisiuri mici ! Parerea mea este ca doar comunicatul celor de la Bruxelles este TOT ceea ce conteaza si-i doresc succes domnului Diaconu…chiar daca nu cred in ” programul ” sau .

    Comentariu de Marian | iulie 7, 2014


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: