Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

A fost „cumplit de greu”…

… cu ghilimelele de rigoare, bineinteles! Cu totul intamplator m-am uitat pe subiectele de la matematica date la Evaluarea Nationala 2014. Insa e totusi o problema si cu ghilimelele astea: daca ne uitam la cati au reusit sa ia note peste 5 la simulare trebuie sa le mai punem?

DCNews

SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2014. BAREM, după orele 15,00

Se arata, printre altele, ca:

SUBIECTE MATEMATICA EVALUARE NATIONALA 2014: Absolvenţii claselor a VIII-a au  susţinut  miercuri ultimul test al evaluării naţionale, proba scrisă la Matematică. DC News va prezenta în timp util varianta de SUBIECTE. BAREMELE de rezolvare, după orele 15,00, iar vineri, pe site-ul DC News veți găsi rezultatele de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2014 de la fiecare Inspectorat Școlar Județean.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale afişarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, până la ora 16,00, după care vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 20,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

Vezi AICI Barem MATEMATICĂ EVALUARE NATIONALA 2014

SUBIECTE MATEMATICA EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Ministerul Educaţiei a publicat cinci teste suplimentare de pregătire la Matematică pentru elevi, după ce doar 30,4% dintre elevii de clasa a VIII-a, care au susţinut simularea Evaluării Naţionale 2014, au luat note peste 5 la Matematică.

Citește și: SUBIECTE și BAREME MATEMATICĂ, EVALUARE NAȚIONALĂ 2014. Teste suplimentare propuse de EDU.ro

Testul pentru proba scrisă la disciplina MATEMATICĂ este format din trei subiecte, cu mai multe subpuncte. Teoretic, primul subiect nu ar trebui să pună niciun fel de problemă niciunui absolvent al clasei a VIII-a.  Acesta conține itemi de completare, subiectul al doilea şi subiectul al treilea conțin itemi de tip rezolvare de probleme şi itemi de tip întrebare structurată. Testul conține şi itemi care au un caracter aplicativ şi care solicită mai mult argumentarea bazată pe raționament deductiv.

Citește și: BAREM Limba română de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2014

BAREM MATEMATICĂ, EVALUARE NAȚIONALĂ 2014

Se arata ca:

EVALUARE NAȚIONALĂ 2014. Cei 167.000 de absolvenți ai claselor a VIII-a au terminat, miercuri, cu proba de la MATEMATICĂ,  primul examen major al vieții.  EDU.ro a dat publicității BAREMELE de la Varianta cu numărul 3 de la la MATEMATICĂ.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2014. Pentru proba de la MATEMATICĂ, absolvenții au avut de rezolvat Varianta cu numărul 3. Durata examenului a fost de două ore.

Vezi AICI BAREMUL de la MATEMATICĂ

Vezi AICI Varianta numărul 3 de la MATEMATICĂ

În cadrul examenului de Evaluare Naţională 2014, proba la MATEMATICĂ a  cuprins trei subiecte, cu mai multe subpuncte. Teoretic, primul subiect nu ar trebui să pună niciun fel de problemă niciunui absolvent al clasei a VIII-a.

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. SUBIECTE și BAREME la limba maternă

Citește și: BAREM Limba română de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2014

Varianta 3 a presupus subiecte relativ simple. Partea I presupunea calcule ușoare, iar subiectele de geometrie au fost și ele destul se accesibile. De exemplu, elevii trebuiau  să afle volumul unei cutii. In general, subiectele au avut  nivel acceptabil, iar elevii pot obține ușor nota 8.

La primul subiect, elevii au  realizat calcule matematice, procente, suma de laturi a unei figuri geometrice, de conceput și rezolvat o problemă pe baza unei diagrame. La subiectul al doilea au avut de rezolvat o funcție, o problemă algebrică, o ecuație și de la un desen să calculeze o medie.

Subiectul al treilea a fost cel mai dificil, au avut de rezolvat două probleme, una de geometrie plană și una de geometrie în spațiu.”

SUBIECTE și BAREME MATEMATICĂ, EVALUARE NAȚIONALĂ 2014. Teste suplimentare propuse de EDU.ro. Vezi subiectele la matematică

Se arata ca:

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Ministerul Educaţiei vine în sprijinul celor 167.000 de absolvenți ai  claselor a VIII-a care vor susţine, miercuri, proba la MATEMATICĂ de la  Evaluarea Naţională 2014. Pe lângă modelele de subiecte la toate disciplinele de examen, publicate deja, elevii au la dispoziţie cinci teste suplimentare de pregătire la Matematică. Rămâi pe De Ce News penntru a afla  varianta  de subiecte de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Baremele vor fi publicate după orele 15,00.

SUBIECTE și BAREME MATEMATICĂ,  EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Ministerul Educaţiei a publicat cinci teste suplimentare de pregătire la Matematică pentru elevi, după ce doar 30,4% dintre elevii de clasa a VIII-a, care au susţinut simularea Evaluării Naţionale 2014, au luat note peste 5 la Matematică.

TEST 1 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014

TEST 1 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014 – BAREM DE CORECTARE

TEST 2 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014

TEST 2 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014 – BAREM DE CORECTARE

TEST 3 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014

TEST 3 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014 – BAREM DE CORECTARE

TEST 4 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014

TEST 4 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014 – BAREM DE CORECTARE

TEST 5 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014

TEST 5 de pregatire la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014 – BAREM DE CORECTARE

SUBIECTE și BAREME MATEMATICĂ, EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Începând din acest an, la admiterea la liceu, media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% (faţă de 50% cât a fost până acum), iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25%. Ministerul Educaţiei a anunţat că a luat această decizie în urma rezultatelor de la Evaluarea Naţională 2013, care „au relevat diferenţe notabile între mediile mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile mai mici, obţinute la Evaluarea Naţională”.

Citește și: BAREM Limba română de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2014

De asemenea titreaza si Gandul:

EDU.RO – Subiecte Evaluare Naţională 2014 Matematică

Se arata, printre altele, ca:

EDU.RO – Subiecte Evaluare Naţională 2014 Matematică. Absolvenţii de clasa a VIII-a primesc la matematică trei subiecte, cu mai multe cerinţe fiecare. Proba de matemtatică este cea mea grea, rezultatele de matematică sunt de obicei mai mici decât cele de la limba română. Acest lucru s-a observat înainte de susţinerea evaluării naţionale elevii de clasa a VIII-a, atunci când elevii  au fost testaţi în privinţa cunoştinţelor pe care le au la limba română şi matematică în cadrul unei simulări naţionale. Rezultatele de la această simulare la Evaluare Naţională 2014  arată că 48,8% dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5. De asemenea, 66,95% dintre elevi au luat peste 5  la Limba română şi doar 30,4% la Matematică.  Rezultatele pe judeţe arată că cel mai ridicat procent la Limba română a fost  Bucureştiului, unde 81,23% dintre elevi au obţinut note peste 5, iar cel mai mic procent s-a înregistrat în judeţul Harghita – 38,72%. La Matematică, primul loc a fost ocupat tot de Bucureşti, cu 46,38%, iar cel mai scăzut procent a fost în judeţul Caraş-Severin- 19,33%.”

Ceea ce m-a frapat a fost: „[…] după ce doar 30,4% dintre elevii de clasa a VIII-a, care au susţinut simularea Evaluării Naţionale 2014, au luat note peste 5 la Matematică„.

La aceasta Evaluare Nationala subiectele au fost jenant de simple!! S-a dat mai mult decat elementar: subiectele pot fi facute in minte, daca esti putin atent si te concentrezi bine. Cu toate acestea, la simulare, doar 30,4% au reusit sa ia note peste 5!! Si asta in conditiile unor subiecte foarte usoare (v. aici, aici si aici).

Da… Voi incerca sa va descriu starea mea acum, cand scriu aceste randuri… As fi dorit sa fiu inflacarat, sa ma transform in para de foc, precum odinioara Bolintineanu si sa spun impreuna cu dansul:

Viitor de aur tara noastra are
Si prevaz prin secoli a ei înaltare.

Partea proasta este ca, privind la subiectele acestea si la cati au reusit sa ia note peste 5, nu prea pot spune asa… Cand privesti la o asemenea, nu mediocritate, mai bine zis decadere, mai poate sa-ti fie sufletul ca „focul soarelui de vara”? Am asa o stare de pleostire… Dintre copiii acestia vor fi oamenii politici de maine, va dati seama… Ma intreb si eu cu spaima: cine ne va mai plati pensiile!!! Eu ma intreb daca intelegem ce nenorocire e asta… Si spre ce se indreapta tara asta…

As dori un remember… Iata o problema de geometrie in spatiu de odinioara:

„Intr-un cerc de raza R se inscrie un triunghi dreptunghic ABC (unghiul A=90), arcele AC si AB fiind invers proportionale cu numerele 1,(3) si 0,(6). Pe perpendiculara ridicata in A pe planul triunghiului ABC se ia un segment AV=3R/2. Sa se afle:

a). masura arcelor AC si AB;

b). aria triunghiului VBC;

c). unghiul plan al diedrului format de planele (VBC) si (ABC).”

(Probe de verificarea cunostintelor pentru inscrierea in treapta I de liceu, jud. Prahova, 1976)

Ar fi interesant de vazut urmatorul lucru: daca la Evaluarea Nationala s-ar da subiectele de atunci (sau foarte asemanatoare cu cele de atunci) cati dintre elevii de azi ar putea sa ia note peste 5… Sa comparam: elevii de atunci, din anii ’70, si cei de acum: cine e mai tare? 🙂 Mi-e teama ca aceasta competitie ar fi castigata detasat de elevii de atunci… Ce parere aveti? Atunci ne indoctrina statul comunist, dar elevii mai invatau cate ceva. Acum nu ne mai indoctrineaza nimeni si e dezastru!

Uitati-va la urmatorul exemplu de chestiune de examen:

Se considera functia f : RR, f(x) = x-2

a). Calculati f(2);

b). Reprezentati grafic functia f intr-un sistem de coordonate xOy.

„Cumplit de greu”! Sa pun sau sa nu pun ghilimelele? 😀 Transpiri din greu, asuzi la un astfel de subiect! Baremul la punctul a). este asa: daca scrii „f(2) = 2-2 =” primesti 3 puncte, daca adaugi „= 0”, primesti 2 puncte!! Asta e cireasa de pe tort! 😀

Update

Gandul

Rezultate Evaluare Naţională 2014, pe Edu.ro. Notele din toate JUDEŢELE şi lista celor mai bune LICEE din ţară

Se arata, printre altele, ca:

Rezultate Evaluare Naţională 2014, pe Edu.ro. Cei care au susţinut examenul au aflat vineri, 27 iunie, rezultatele. Rezultatele la Evaluare Naţională 2014 s-au afişat la şcolile unde elevii au susţinut examenul până cel târziu la ora 16:00. Notele la Evaluare Naţională nu vor fi publicate pe Edu.ro. La nivel naţional, aproximativ 73% au obţinut note peste 5 la română şi matematică.

Rezultate evaluare naţională 2014, pe Edu.ro. Elevii de clasa a VIII-a care au susţinut examenul de Evaluare Naţională 2014 au aflat vineri, 27 iunie, notele obţinute la cele două, respectiv trei probe date. Rezultate Evaluare Naţională 2014 au fost afişate la şcolile unde elevii au susţinut examenul până cel târziu vineri la ora 16:00. Rezultate Evaluare Naţională 2014 nu vor fi publicate pe Edu.ro. Ierarhia mediilor de admitere la liceu va fi făcută publică pe 4 iulie, pe site-ul Edu.ro. Din cei aproximativ 167.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a care au susţinut examenul de Evaluare Naţionala 2014, 70,8% au obţinut note peste 5, potrivit datelor prezentate în premieră de fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu la Gândul LIVE. Rezultatele la Evaluare Naţională 2014 sunt mai slabe decât cele din 2013, când, înainte de contestaţii, 76% dintre elevi obţinuseră note peste 5.

La nivel naţional sunt 583 de note de 10 la română, 4.235 la matematică şi 219 medii de 10. Peste 46.600 de elevi, aproximativ 30% au obţinut note sub 5, a mai spus Andronescu.

Cele mai bune rezultate la Evaluare Naţională 2014 s-au înregistrat în Bucureşti, Brăila, Prahova şi Gorj, iar cele mai slabe în Caraş-Severin, Călăraşi, Vaslui, Giurgiu şi Timiş.

Gândul vă oferă toate notele şi Rezultate Evaluare Naţională 2014, precum şi harta celor mai bune licee din Bucureşti şi din fiecare judeţ din ţară.

[…]

Rezultate evaluare naţională 2014 – Edu.ro. Cum se calculează media pentru admiterea la liceu

Rezultatele la Evaluarea Naţională 2014 sunt foarte importante pentru admiterea la liceu în condiţiile în care, de anul acesta, notele obţinute reprezintă 75% din media de intrare la liceu, iar media ciclului V-VIII are o pondere de 25%. Până în 2013, media de admitere la liceu era compusă în proporţii egale din media claselor V-VIII şi media obţinută la examenul de Evaluare Naţională 2014.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA= (ABS+3 EN):4 (media de admitere este egală cu media generală de absolvire de la gimnaziu plus de trei ori media generală de la evaluarea naţională, totul împărţit la patru). Unde:  MA = media de admitere;  ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Rezultate Evaluare Naţională 2013, înainte de contestaţii

Anul trecut, aproape 76% dintre elevii care au susţinut examenul de Evaluare Naţională  au obţinut medii peste 5, cu aproape 10 puncte procentuale mai mulţi decât în 2012. Cea mai bună performanţă s-a înregistrat în judeţul Brăila, unde aproape 90% dintre elevi au obţinut medii peste 5, la polul opus aflându-se judeţul Olt, unde doar 61% dintre absolvenţii claselor a VIII-a care au susţinut examenul de Evaluare Naţională au obţinut medii peste 5.

Ponderea elevilor care au reuşit să obţină o medie peste 5 a scăzut în ultimii ani. Astfel, în 2011 aproape 82% dintre elevi au luat peste 5, în 2010 – 85,97%, în 2009 – 88,90%, în 2008 – 89,93%.

Gândul vă oferă în timp real toate informaţiile despre Rezultate Evaluare Naţională 2014, soluţionarea contestaţiilor şi Rezultate Finale Evaluare Naţională 2014, precum şi rezultatele repartizării computerizate pentru admiterea în liceu, care vor fi publicate şi pe Edu.ro.”

Asa, DA! 🙂

Totul e bine cand se termina cu bine! Ce happy end!! 🙂

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iunie 26, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

 1. Părerea mea e ca inca se indoctrineaza. Sa nu ma injuri pentru asta. Promit ca e ultimul comentariu.

  Comentariu de Cristina | iunie 26, 2014 | Răspunde

 2. Si cand ma gandesc ca ,din vreo saisprezece mii de locuri d e munca oferite prin ANOFM , 85% erau pentru muncitori calificati in domeniul …asfaltarilor d e drumuri ! Oare cate din aceste locuri d e munca vor fi ocupate de viitorii ….bacalaureati ?

  Comentariu de Marian | iunie 27, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Fii atent la urmatoarea maxima a lui Milton Friedman:

   „In a bureaucratic system, useless work drives out useful work”
   Read more at http://izquotes.com/quote/283073

   Adica:

   „Intr-un sistem birocratic, munca inutila (nefolositoare) indeparteaza munca folositoare”

   La cati crezi ca le pasa…?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 28, 2014 | Răspunde

 3. Evident nimanui , onorabile Motan ! Cred ca sistemul nostru birocratic al depaseste cu mult pe cel al Rusiei din perioada in care Mihail Bulakov isi scria celebra-i carte ” arsa si rescrisa din memorie ” …. Maestrul si Margareta . Am sa ma apuc sa-l studiez mai temeinic pe Friedman , nu de alta dar vad ca nu-i prost de loc tipul , chiar stie ce spune si….imi place cum gandeste !

  Comentariu de Marian | iunie 28, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Dupa parerea mea, ar trebui sa ne gandim foarte serios la situatia statului si rolul sau in economie. N-as vrea sa spun vorbe mari, dar cred ca trebuie regandit lucrul asta. Pana nu e prea tarziu.

   Ce se intampla? Hai sa stam stramb si sa judecam drept! Sa incercam! In ceea ce priveste rolul statului in economie s-a vazut ca inca de pe vremea lui Ceausescu – in care toata economia era de stat (nimic sau aproape nimic privat, am subliniat ca sa fie foarte clar) – statul nu a mai putut sa tina economia. E si unul din motivele caderii regimului comunist. Dupa care tot nu s-a vazut vreo imbunatatire a situatiei, dimpotriva! O mare parte din unitatile economice de stat s-au distrus pur si simplu, fara ca statul sa poata impiedica acest fenomen. Adevarul e ca e foarte usor sa distrugi, greu e sa construiesti. Pentru a construi iti trebuie stiinta. Ceea ce a ramas s-a transformat in celebrele „gauri negre”, care reprezinta pierderi (foarte mari) in economie. Pe de alta parte, avem un stat clientelar, lipsit de meritocratie, parazitar chiar (poate cuvantul e prea tare, dar nu e asa?). PCR (Pile, Cunostinte, Relatii) e in floare. Si nepotismul, as adauga eu.. S-a vazut cum statul a actionat chiar impotriva propriilor lui interese – si aici ma gandesc, de pilda, la contractul cu Bechtel care, cel putin din ce am putut citi si auzi din presa si din partea unor oameni de decizie in stat, a avut clauze contractuale defavorabile statului roman. Situatia statului se vede si din politica fiscala: un pomelnic de taxe si impozite si, din cate am inteles, veniturile bugetare scad. Somajul creste. Actualul Guvern pare a nu intelege ca nu poti tine o tara numai cu taxe si impozite, multe si marite. Investitii, de catre stat, nu prea se fac. Nu se construiesc nici lucrari de infrastructura, atat de necesare dezvoltarii tarii, desi producatorii de automobile de la noi cer cu insistenta, cu vehementa chiar, constructii de drumuri si autostrazi. Cetateanul plateste tot felul de biruri dar nu vede o imbunatatire a situatiei. Realitatea pe care el o constata este ca batem pasul pe loc, si asa si e. Mi-e teama ca altii ne vor lua cu mult inainte. Noi riscam sa ramanem tot unde suntem. Lupta anticoruptie nu aduce un plus de bunastare oamenilor, ceea ce ma face sa cred ca si daca s-ar elimina total coruptia din stat, treburile nu vor merge mai bine, va fi cam tot cum este acum (economic vorbind).

   Un alt aspect deosebit de negativ e faptul ca noi nu reusim sa atragem suficiente fonduri europene pentru dezvoltare. Atragem foarte putin, cat sa ne tinem pe o linie de plutire totusi foarte fragila, foarte nesigura. Or, economia romaneasca, la ora actuala stii pe ce se bazeaza? Doar pe bani europeni (pe care nu-i atragem intr-o masura suficienta, pe imprumuturile de la FMI, si pe taxe si impozite, foarte mari, dar cu un randament foarte slab la colectare.

   Or, asa cum stau lucrurile mie unuia nu prea imi place…

   Pe de alta parte, comparativ cu statele occidentale dezvoltate si cu SUA (apropo de Milton Friedman) avem un sector privat slab si neperformant. Noi trebuie sa ne gandim foarte serios la faptul ca economia romaneasca e tare necompetitiva. In aceste vremuri sectorul privat sufera din multe pricini, multe firme dau faliment. Asta e partea cea mai proasta. Noi ar trebui sa cautam cai de ranforsare a sectorului privat. Productivitatea noastra e foarte slaba in comparatie cu tarile din Zona Euro, de aceea eu imi exprim scspticismul fata de intrarea tarii noastre in Zona Euro. Poate ar fi un succes politic, dar economic…?Iti dai seama ca nu poate sa mearga de vreme ce statele occidentale dezvoltare au o productivitate de vreo 4-5 ori mai mare decat a noastra…

   Asta e, din pacate, situatia si trebuie sa vedem cum putem sa o schimbam in bine.
   Pentru ca daca o s-o tinem tot asa…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2014 | Răspunde

  • Trebuie, cred eu, inteles extrem de clar si sa fie clar pentru oricine ca Romania nu este, de pilda, Egiptul, unde 65% din populatie este analfabeta si care sa se tina, economic vorbind, doar din turism. Romania este o tara europeana, apartine unui alt spatiu economic si, pana la urma, cultural, si are alte pretentii. Mult mai mari! Uite ce scrie in Capital despre Egipt:

   „Revoluția din 2011 a adâncit și mai mult această sărăcie, combinată cu gradul ridicat de nesiguranță și alungarea turiștilor. O întreagă istorie de acum multe mii de ani, citită pe ziduri, colorată cu zei, zeițe, faraoni, regi, regine, temple și piramide, zace în uitare: turiștii pot fi numărați pe degete.

   Romania nu-si poate permite astfel de revolutii, care s-o dea inapoi. Sub nicio forma! E un lucru pe care noi nu trebuie sa-l acceptam niciodata! Singurele revolutii pe care trebuie sa le dorm sunt acelea care sa ne duca spre dezvoltare si progres!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2014 | Răspunde

 4. Din nenorocire Romania s e indreapta vertiginos spre ” modelul ” egiptean in domeniul culturii ! Din nenorocire Romania nu se poate compara nici macar cu Grecia , Spania , Italia sau Portugalia ce fac bani nu doar din turism { asa cum face Egipt-ul } , ci mai cu seama di agricultura .Culmea este can-n toate aceste tari somajul este infinit mai ridicat decat este in Romania si…ma-ntreb : DE CE ??? Nu cumva pentru ca avem dupa peste douazeci de ani de ” capitalism ” niste pseudoelite ce ne conduc spre….dracu stie unde , adoptand in sinea lor acea zicere a lui Nero : ” Dupa noi … potopul ” ? Romania nu-si mai poate permite EXPERIMENTE , insa o revolutie adevarata { nu-mi aduc amite sa fi avut vreodata loc asa ceva pe meleagurile mioritice } , cred ca …s-ar putea . Problema e…cu cine ? Batranii , sant tot mai batrani , tinerii…prefera s a plece la dracu-n praznic …cred ca o viitoare revolutie va avea loc , ca-n acele tari sud americane { ca si asa avem parte de-o ” democratie d e tip sud american }, condusa de …colonei sau chiar d e generali , in genul acelui col.rez. Dogaru sau gen.rez. Degeratu si…mare minune de nu ….

  Comentariu de Marian | iunie 30, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Acum, in momentul asta, e frumos afara, cald, soare, lumea se uita la meciurile de fotbal… Vreau sa spun ca acum nu e deloc evident daca ar putea izbucni o revolutie (intr-o forma sau alta – nu neaparat intr-o forma violenta, desi nu putem sti). Insa daca Basescu, cu toate pacatele lui, a avut totusi dreptate in ceva a fost atunci cand a sustinut necesitatea reformei statului. Chestiunea este ca trebuie sa si stii cum s-o faci, ce sa reformezi din stat… Asta e marea problema. Nu e vorba numai de lupta anticoruptie. Insa ce se intampla? Felul in care functioneaza statul la noi este unul defectuos… Si atunci de ce sa nu gandesc si asa: daca nu reforma, de ce nu o revolutie? Chiar ma gandesc serios la chestiunile astea, pentru ca lucrurile ca nu merg bine, nu merg cum ar trebui…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2014 | Răspunde

   • Onorate Motan ….nu te-ai prins ca orice politician manaca din a ceeasi cutie d e ” Lokum ” din care a mancat si Basescu , adoptand aceleasi fraze ? ” Necesitatea reformei statului „….pai cine dracu i-a impiedicat s-o faca ? Daca ar fi facut asta , populatia le-ar fi stat alaturi in ciuda curbelor d e sacrificiu { doar ale populatiei nu si-ale lor } pe care le-au decis , asa insa…populatia prefera sa ” s e uite la meciurile d e fotbal ” . Apropo , ai vazut ca brazilienii sant nemultumiti , ei marii iubitori d e fotbal , de faptul ca guvernul a cheltuit atat amar d e bani pentru organizarea CM ? Si daca-s nemultumicti , ce ? Ai doare fix la popou pe cei c e conduc Brazilia d e problemele populatiei . Vazusem , intr-un reportaj pe unul , un individ oarecare , dintre cei de circulau pe strazile braziliene , probabil un corporatist , spunand referitor la nevoile populare : „- N-au case ? Sa-si cumpere ! N-au paine ….sa-si cumpere ?! ” Credeam ca doar in Romania s e gasesc idioti insa….au si brazilienii cativa .

    Comentariu de Marian | iulie 1, 2014

   • @Marian

    „N-au case ? Sa-si cumpere ! N-au paine ….sa-si cumpere”

    Asa ar trebui, dar stii ce se intampla? In tari ca Romania, Brazilia, Argentina etc, tari de buna seama asemanatoare, obraznicul mananca praznicul, cum se spune in popor! Asta e problema sau, daca doresti si poate mai bine spus, una din problemele importante! Totusi, ai vazut ce stare de nemultumire si revolta e in Brazilia, in ciuda Campionatului Mondial…

    Dupa parerea, reformarea statului e o necesitate reala. „Lokum” au mai mancat si altii si, la un moment dat, s-au vazut in fata unei situatii fara iesire. Aminteste-ti de situatia statului de pe vremea regalitatii absolutiste din Franta. Pe atunci statul francez functiona pe baza urmatoarei filozofii:
    1. Statul sunt eu (eu, adica Regele);
    2. Dupa mine (e vorba tot de Rege), potopul!

    Si intr-un final au vazut ce s-a intamplat…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 1, 2014


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: