Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Avertismentele Rusiei la adresa Republicii Moldova…

DIGI 24

Rusia avertizează Republica Moldova. Rogozin: Apropierea de UE va avea consecinţe grave

Se arata ca:

Rusia avertizează din nou Republica Moldova. Dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a sărbătorit Ziua Victoriei cu parade militare grandioase, la Moscova şi în Crimeea, vicepremierul rus s-a dus la Tiraspol. Acesta i-a avertizat pe liderii de la Chişinău că apropierea de Uniunea Europeană va avea consecinţe grave. El a avut un mesaj şi în ceea ce priveşte Transnistria. Vicepremierul rus afirmă că acest teritoriu este sub „protectorat rus”. Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană luna viitoare.

Prezent pentru o zi la Tiraspol, pentru a participa la parada militară de Ziua Victoriei, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a profitat din nou de ocazie pentru a ameninţa Chişinăul cu consecinţe dacă va continua să se apropie de Uniunea Europeană.

„Avertizăm în mod direct că (n.r. – semnarea Acordului de Asociere cu UE ) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale. Suntem categoric împotriva faptului că Transnistria nu este invitată să participe la negocierile dintre Chişinău şi Bruxelles”, a spus Dmitri Rogozin.

Oficialul rus nu a spus niciodată la ce fel de consecinţe se referă, dar a adăugat că apropierea de Uniunea Europeană este un lucru dorit doar de clasa politică de la Chişinău, nu şi de populaţie, mai ales că 700 de mii dintre cetăţenii moldoveni, susţine oficialul rus, lucrează în Rusia.

„Rusia va fi bucuroasă să coopereze cu Republica Moldova. Îi iubim pe moldovenii noştri ortodocşi, însă avem probleme cu politicienii care au decis să se îndrepte spre Bruxelless. După părerea mea, ei pot pleca singuri spre Europa şi nimeni nu va avea de suferit”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte Transnistria, Dmitri Rogozin spune că recunoaşterea independenţei Transnistriei este o „problemă complicată” care depinde de modul cum va evolua situaţia din regiune, însă nu evită să îşi arate afecţiunea pentru republica separatistă.

„Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere. Rusia cunoaşte dorinţele transnistrenilor şi ţine cont de toate referendumurile care au avut loc în regiune, dintre care două au fost legate de integrarea în Rusia”, a subliniat vicepremierul rus.

Nu este pentru prima dată că Dmitri Rogozin avertizează Moldova. Anul trecut, tot în timpul unei vizite în Transnistria, oficialul rus a ameninţat Chişinăul că ar putea să rămână fără gaz rusesc, în plină iarnă, dacă vor continua să facă paşi pentru integrarea europeană. Mai mult, oficialul rus a ironizat aspiraţiile europene ale Chişinăului. Dmitri Rogozin spune că Republica Moldova poate fi cel mult primită în vestiarul organizaţiei continentale. Noua vizită a lui Rogozin a fost îndelung criticată de autorităţile de la Chişinău, care consideră acestă iniţiatvă una de sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.”

Sincer sa fiu, mi-e foarte greu sa-i inteleg pe acesti oameni – Rogozin, Putin, Medvedev et comp. – si chiar ma intrebam daca m-as putea adapta in conditiile in care ar trebui sa locuiesc mai multa vreme in Rusia, daca nu cumva toti rusii sunt asa… In primul rand eu nu inteleg logica sanctionarii Republicii Moldova. Pentru ce? Pentru ca semneaza un Acord de Asociere si Liber Schimb? Eu nu vad ce lege incalca Republica Moldova pentru ca sa fie sanctionata si cum ar gresi fata de Rusia prin semnarea acelui Acord. Dupa aceea nu specifica despre ce fel de sanctiuni ar fi vorba, decat ca ar fi „consecinte foarte grave”. Auziti ce spune: „Îi iubim pe moldovenii noştri ortodocşi”… In primul rand, ca nu sunt ai lor. In al doilea rand, Rusia cred ca nu mai e demult o tara ortodoxa. Cum poate fi o tara ortodoxa o tara care isi ameninta si-si dusmaneste in mod constant vecinii? Este tara care a imbratisat comunismul si a facut tot ce i-a stat in puteri sa-l raspandeasca in lume. Iar acum are un Presedinte care in loc sa salute prabusirea comunismului si a odioasei URSS spune ca „URSS era „marea Rusie” si disparitia URSS a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut”. URSS, un stat comunist si ateu!! Ce fel de tara ortodoxa mai este aceasta? O fi avand Biserica Ortodoxa, dar mai poti sa spui ca e o tara ortodoxa? O tara cu un stat criminal, care nu mai respecta regulile de drept international si calca in picioare drepturile si libertatile fundamentale ale omului? O astfel de tara cum mai poate fi ortodoxa?

Tot discursul lui Rogozin este ciudat: el vorbeste in numele poporului din Republica Moldova, ca si cum si el ar fi moldovean „de-al nostru”, nu v-ati prins?

„Transnistria se află sub patronajul Rusiei”, spune Rogozin. Dar cum poate sa se afle Transnistria „sub patronajul” Rusiei in conditiile in care Rusia nu recunoaste Transnistria? Transnistria este o republica separatista ilegala iar cei care sustin aceasta ilegalitate, domnule Rogozin, trebuie adusi in fata Justitiei, adica, mai pe intelesul Dvs., in fata completului de judecata!! E atat de greu de inteles, D-le. Rogozin?

Gandul

Rusia ameninţă din nou. Avertismentul premierului Dmitri Medvedev către Republica Moldova. Reacţia lui Ponta

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează Republica Moldova cu sancţiuni economice pentru că autorităţile de la Chişinău au percheziţionat avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, informează Itar-Tass.

Încursul unei întrevederi cu oficiali guvernamentali, Dmitry Medvedev a declarat că Rusia ar putea ţine cont de acest incident „în cadrul cooperării economice” cu Republica Moldova.

După aceste declaraţii, premierul Victor Ponta, a afirmat că România trebuie, cu atât mai mult, să sprijine Republica Moldova în apărarea tuturor drepturilor sale suverane. El a susţinut din nou, la România TV, că nu există niciun risc al unui conflict armat în ceea ce priveşte România.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat, sâmbătă, că autorităţile moldovene au confiscat cutii conţinând „liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei” pe care oficialii ruşi care s-au aflat la Tiraspol intenţionau să le transporte la Moscova.

La rândul său, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat că a adus la Moscova petiţii adresate Rusiei pentru recunoaşterea regiunii separatiste Transnistria.”

Amenintarea deja clasica, cea cu „sanctiuni economice”. Si auziti de ce: „au percheziţionat avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin” 😆 . Asa, si? Care e problema? E absolut normal cum au procedat! Republica Moldova e o tara suverana, cel care a calcat in picioare Republica Moldova e Rogozin: cum si-a permis sa aiba in avion cutii continand „liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei”. Totusi, D-le. Rogozin, este inadmisibil sa fii ditamai demnitarul si sa faci ilegalitati pe fata, fara nicio rusine.

Medvedev ar trebui sa stie urmatorul lucru: ca daca Republica Moldova si-ar vinde productia de vinuri la New York ar castiga (cel putin) de cateva ori mai mult decat castiga daca si-o vinde in Rusia! Iar cei 700.000 de oameni lucreaza in Rusia si contribuie la PIB-ul Rusiei, s-ar putea sa n-o mai faca pentru ca se poate castiga mult mai bine in alta parte…

As dori sa spun ceva si in legatura cu „referendumurile”…

Acuma e de bonton printre separatistii rusi, oameni a caror buna-credinta o punem la indoiala, sa abuzeze de acest instrument: referendumul. Tocmai din aceasta cauza si punem la indoiala buna lor credinta. Nu stiu cum se face, ca tot rusofonul (cel putin din Ucraina…) e pornit sa o puna de-un referendum… Oamenii acestia ar trebui sa stie ca fac lucruri ilegale si pot ajunge in fata instantei de judecata! Schema e urmatoarea: organizarea referendumului din cauza „fricii” de UE – declararea „independentei” – alipirea la Rusia (sau chiar direct alipirea la Rusia). Au organizat actiuni care sa produca haos in societate, tulburand linistea si ordinea publica pentru ca sa aiba justificarea asa zis morala a unui referendum prin care sa ceara separatia, Moscova tinandu-le isonul: autoritatile de la Kiev ar actiona impotriva unor „oameni nevinovati”. El organizeaza starea de haos, el creeaza dezordine, pentru ca sa strige ca-l „omoara” autoritatile, acelea vrand sa restabileasca doar ordinea, cum e normal. Bineinteles, autoritatile de la Kiev sunt facute drept „fascisti”, „nazisti”, „junta” si tot ce vrei si ce nu vrei de catre toti cei ce nu vor sa respecte si sa se respecte legea!

HotNews

MAE condamna „asa-zisele referendumuri” din regiunile Donetk si Lugansk si cere Rusiei sa nu recunoasca rezultatele

Se arata ca:

Ministerul roman al Afacerilor Externe „condamna asa-zisele <referendumuri> organizate la 11 mai 2014 in regiunile Donetk si Lugansk, parti integrante ale Ucrainei suverane si independente, si reitereaza in acest context pozitia sa de principiu privind ilegalitatea si natura nelegitima a acestora. Asa-numitele <referendumuri> sunt contrare Constitutiei Ucrainei si incalca principiile fundamentale ale dreptului international. Totodata, rezultatele acestor pretinse <referendumuri> nu pot fi considerate relevante si nici nu pot produce efecte juridice”, considera MAE. De asemenea, Ministerul roman de Externe lanseaza  un apel catre Federatia Rusa „sa nu recunoasca asa-zisele <referendumuri> din 11 mai 2014 si rezultatele sale, sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sa revina in cadrul dreptului international, inclusiv prin retragerea neintarziata din Crimeea.”
MAE subliniaza ca „Organizarea in sine a pretinselor <referendumuri> reprezinta un act provocator suplimentar si face parte din seria de actiuni indreptate impotriva suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, urmand inclusiv anexarii ilegale a peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa, din 21 martie 2014.”

De asemenea „Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca dreptul international nu permite secesiunea unei provincii sau regiuni in absenta consimtamantului statutului din care face parte. Nicio modificare teritoriala care este rezultatul unui act ilegal de folosire a fortei nu poate fi recunoscuta pe plan international, existand o obligatie generala de nerecunoastere a acesteia, respectiv a oricarei situatii care este rezultatul sau care se bazeaza pe aceasta.”

„Romania este profund atasata pastrarii integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei, care reprezinta elemente fundamentale, absolut necesare pentru mentinerea stabilitatii si securitatii regionale. De asemenea, Romania este profund preocupata de faptul ca astfel de tendinte secesioniste conduc la instabilitate in regiune, conturand un arc de conflicte prelungite in zona Marii Negre, in masura sa genereze provocari de securitate cuprinzatoare. In calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO, Romania continua sa urmareasca activ, cu deosebita atentie si ingrijorare, evolutiile din Ucraina si ramane in contact cu partenerii sai din UE si NATO in legatura cu aceste evolutii, inclusiv pentru a da un raspuns adecvat acestora”, incheie MAE.”

In Kosovo a fost vorba de un drept moral, uman al populatiei kosovare care a luptat impotriva regimului Milosevici, care a facut acolo crime impotriva umanitatii!! Pe cand aici, la Donetk, la Lugansk, in Crimeea, nu sunt altceva decat facaturi ordinare. Mai ales ca in Ucraina sunt alegeri prezidentiale, din cate am inteles, pe 25 mai. Si atunci de ce tot atat taraboi?

Este stupefiant si inadmisibil ce sustine fostul cancelar german, Dl. Gerhard Schröder (social-democrat):

b1TV

Fostul cancelar german Gerhard Schröder: UE este principalul vinovat pentru criza din Ucraina

Se arata, printre altele, ca:

„Dând asigurări că „erori au fost comise de toate părţile”, Schröder nu condamnă anexarea Crimeei de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională.

„Alipirea Crimeei este contestată pe planul dreptului internaţional, dar acum este o realitate. Crimeea a decis prin referendum că vrea să fie o regiune rusească. Iar acest lucru a fost pus în practică”, a subliniat el.”

Adica daca nu se respecta regulile de drept international, in opinia D-lui. Schröder nu trebuie condamnat deoarece „acum este o realitate”… Este inadmisibil: se poate deschide, in felul acesta, calea catre un razboi mondial! Eu cred ca a venit vremea ca SUA sa vada ce prieteni are, care lucreaza pentru Gazprom si sustin lucruri contrare intereselor americane. Ma refer nu numai la Germania, dar si la Franta care vinde nave militare rusilor. Sa se compare acestea cu loialitatea Romaniei fata de SUA! Partea proasta este ca oameni importanti, precum un fost cancelar, ma refer la Dl. Schröder, desigur, poate sa faca astfel de afirmatii, legitimand raul. Iar daca UE ar fi de vina, nu am auzit ca s-a implicat activ si ca ar fi atras responsabililor de la Bruxelles atentia atunci, cand trebuia.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

mai 13, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. Gerhard Schroder …are dreptate : ” UE este principaul vinovat pentru criza din Ucraina „. Mai bin e zis ” politica ” UE de anexare { deoarece in unele cazuri chiar n-a fost vorba despre acceptare } a noi piete d e desfacere . Pai chiar credeau ca Rusia va sta cu bratele incrucisate si va privi nepasatoare la manevrele politicianiste ale consortiilor din UE ,mai ales ca rusii stiu foarte bine ca o acceptare in UE inseamna aproape automat si o acceptare din partea NATO ? Cum credeau politicienii de la Bruxelles ca va reactiona Rusia ,mai ales dupa ce NATO le va fi vecin ? Intrebare : oare , n-ar fi mai usor sa-i propuna cineva …nu stiu cine …cineva , Rusiei , aderarea la NATO decat sa-i lase sa zburde in voie , deocamdata doar in tarile ” foste ” dar….oare cand si-n tarile ” foste satelit ” ? Cat despre Rogozin ….ti-aduci aminte d e Jirinovski ? Acelasi discurs ! Viseaza revitalizarea mamuthului sovietic acum , cand a scapat de grija acelor ” tribunale ” care , l-ar fi condamnat la moarte prin impuscare in secunda doi ,pentru …deviationism !

  Comentariu de Marian | mai 13, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Un Acord de Asociere si Liber Schimb nu inseamna integrare in UE, cel putin nu una imediata. Gandeste-te cat timp i-a trebuit Romaniei, din 1989 si pana in 2007. Deci 18 ani… Integrarea in NATO a survenit, in cazul nostru, in 2004, deci mai devreme!! S-ar putea ca in cazul Rep. Moldova integrarea in UE sa se produca mai repede, fiind ajutata puternic de noi. Insa nu e obligatoriu… Dar gandeste-te la Ucraina, o tara mare, peste 40 de milioane de locuitori, si saraca – integrarea in UE ar putea surveni peste vreo 15-17 ani de la semnarea unui Acord de Asociere si Liber Schimb…

   Pe de alta parte, Rusia n-ar trebui sa se planga!! A avut numai de castigat de pe urma UE: exporturi de resurse, importuri de produse finite, care au ajutat economia Rusiei, invesitii straine, care de asemenea au ajutat substantial economia Rusiei! Rusia a beneficiat de pe urma UE, nefiind membra a UE, mai mult decat o tara membra!! Cine ti se pare ca a beneficiat mai mult (in special in ultima perioada) de UE Spania, Grecia sau Rusia? Mie mi se pare ca Rusia.

   In legatura cu NATO Rusia de asemenea n-ar trebui sa se planga! Exista un Consiliu NATO-Rusia. Iar in Noul Concept Strategic adoptat de NATO se arata, printre altele, ca:

   „In any future reductions, our aim should be to seek Russian agreement to increase transparency on its nuclear weapons in Europe and relocate these weapons away from the territory of NATO members. Any further steps must take into account the disparity with the greater Russian stockpiles of short-range nuclear weapons. […]
   33. NATO-Russia cooperation is of strategic importance as it contributes to creating a common space of peace, stability and security. NATO poses no threat to Russia. On the contrary: we want to see a true strategic partnership between NATO and Russia, and we will act accordingly, with the expectation of reciprocity from Russia.” (v. textul integral aici )

   Exista si un punct privind politica portilor deschise (Open door), dar observa ca spune foarte clar: „NATO poses no threat to Russia”, adica „NATO nu pune nicio amenintare Rusiei”. Ca NATO dezvolta si alte parteneriate, cu Ucraina, cu Georgia, asta e altceva. Sunt parteneriate care nu pun vreo amenintare Rusiei. Insa Rusia nu impartaseste aceleasi valori cu NATO, pentru a fi compatibila cu calitatea de membru, iar evenimentele din ultima perioada confirma lucrul acesta. Rusia nu a explicat (cel putin eu n-am auzit) de ce considera „extinderea Aliantei spre est drept o potentiala amenintare militara” ? In asemenea conditii nu vad cum s-ar putea integra Rusia in NATO… Romania, Bulgaria, Polonia s.a. au considerat extinderea spre est a Aliantei drept o potentiala amenintare militara? Nu cred! De unde rezulta ca Rusia nu impartaseste aceleasi valori cu NATO, cu tarile membre ale Aliantei. Iata ce spune, printre altele, declaratia ministrilor de externe ai NATO :

   „Over the past twenty years, NATO has consistently worked for closer cooperation and trust with Russia. However, Russia has violated international law and has acted in contradiction with the principles and commitments in the Euro-Atlantic Partnership Council Basic Document, the NATO-Russia Founding Act, and the Rome Declaration. It has gravely breached the trust upon which our cooperation must be based.”

   incerc sa traduc:

   „De peste 20 de ani, NATO a lucrat in mod consistent pentru o cooperare cat ami stransa si de incredere cu Rusia. Oricum, Rusia a violat dreptul international si s-a comportat in contradictie cu principiile si angajamentele din Documentul de baza al Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, Actul Fondator NATO-Rusia, si Declaratia de la Roma. S-a creat o bresa grava in increderea pe care trebuie sa se bazeze cooperarea noastra.”

   Insa eu cred ca la Moscova, la Kremlin, nu la toata lumea place politica dusa de Vladimir Putin!

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 14, 2014 | Răspunde

 2. Onorabile …iti multumesc pentru lamuriri si mai ales pentru informatii .Acestea au facut lumina in mintea mea pierduta in ceata politicii inalte 😉 ! Atata lucru insa, mai stiam si eu , oricum multumiri . Am dorit insa sa spun altceva …adica o chestie scrisa in urma cu vreo 57 de ani pe zidurile fabricii ” Vulcan ” { aia din zona Sebastian …. } : ” Si vis pacem …parabellum ” si semnata , I.V…….STALIN 🙂 !!!! Stiu ca dureaza ceva de la un acord oarecare si pana la aderarea in sine , pana la acceptare insa….in cazul Ucranei acceptarea in NATO s-ar fi produs instantaneu ….pui pariu ! Adica , asa cum se spunea in acea chestie de pe zidurile fabricii ” Vulcan ” si atribuita ” maretului conducator al popoarelor ” : sa-si faca NATO , amici din inamici si sa-i primeasca cat mai curand in organizatia respectiva ….inainte ca acestia sa-si arate dusmania pe fatza deoarece dupa ….este mai greu sa mai dreaga busuiocul . Fireste este interpretarea data d e mine respectivei maxime a ” maretului conducator ” insa….este d e actualitate 😎 . Ai sa razi insa …eu stiu mai bine decat dumneata ce-i la Moscova . Nu uita totusi ca Moscova este una ….Kremlinul …alta ! Vladimir Putin a crescut in TOATE sondajele la peste 80% la TOATE CAPITOLELE !!! Cine , ce sef de stat a reusit sa creasca in sondaje de la vreo 50% la 80% si asta intr-un timp atat de scurt ? L-ai vazut pe Hollande ? Nu ca ar fi avut prea multa sustinere „populara ” la capitolul incredere atunci cand a avut meciul cu Sarcozy dar acum…..7% incredere ????? Angela Merkel….atunci cand l-a devansat pe Schroeder a reusit sa depaseasca cu oarece ajutor pragul de 50% insuficient insa pentru o guvernare fara probleme si a fost nevoita sa ….” coopereze ” cu altii . Acum , azi … cam d e cata incredea crezi ca se mai bucura fiziciana …la ea acasa , in conditiile in care , in fostul Est somajul este mai mare ca niciodata decat in Westul de unde plecase prin ’88 respectiva frau ? Omule , realizezi ce-nseamna asta 80%….peste 80% de fapt , incredere a mujicilor rusi in tzarul lor ?!! Asta ca tot ma luai in betze mai zilele trecute referitor la ….nevoia omului deaavea un tatuc , de a se supune cuiva ,d e a fi supus cuiva !!! 😎 Atentie Ion Iliescu a avut peste 90% participare la vot si cam tot atata incredere deoarece , romanii nu stiau inca cu ce se manaca democratia si mai ales capitalismul , ce are democratia la baza . Rusii au trait si oarece democratie , datorita glasnostului si perestroicii infiripata de Mihail Srgheevici Gorbaciov insa si capitalismul salbatic { pioate mai ticalos si mai salbatic decat cel d e la noi } si mai ales au vazut ce -nseamna ….” roadele ” democtratiei si capitalismului . Putin le ofera o noua perspectiva rusilor ,iar acestia chiar cred ca …vor putea in viitorul nu foarte indepartat s a redevina ce au fost inainte de schimbarile , d e ” tradarea ” lui Gorbaciov si anume o mare putere .Ca exista si unii carora politica lui Putin si-a Kremlinului le da fiori reci si ca atare ai transforma in opozanti…asta-i altceva . Ce vrei sa spui ca-n SUA , politica lui Obama si a Casei Albe …n-are dect sustinatori ? Facand o paralela intre cele doua puteri militare , asi spune ca si-n Rusia ….exista democratie . Oare Obama o avea macar ….30% la capitolul incredere populara ? tare ma-ndoiesc de asta .Daca-ti aduci matale aminte ,eu te-am mai intrebat referitor la faptul ca dupa desfiintarea Tratatului Militar al Pactului de la Varsovia ,NATO a ramas acelasi si mai mult …a continuat sa se intareasca si sa se inarmeze . Crezi oare ca rusilor nu le-a stat figura asta in gat , mai ales ca dupa cate-mi aduc aminte , in urma cu niste ani ,se vorbea chiar despre INTEGRAREA RUSIEI IN NATO !!!!! ” Si vis pacem…parabellum ” cum spunea ” maretul conducator ” Stalin 😉 😎 !

  Comentariu de Marian | mai 14, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Ai facut o remarca foarte interesanta: Putin are in sondaje 80% la capitolul incredere si simpatie. Merita, intr-adevar, comentat acest lucru.

   Eu nu neg faptul ca Putin ar avea merite legate de dezvoltarea economica a Rusiei si cresterea nivelului de trai al cetateanului rus. Insa poporul asta, care ii acorda lui Putin increderea sa intr-o asa de mare masura, nu intelege ca Rusia n-ar fi putut sa ajunga la o asemenea dinamica a dezvoltarii, la cresteri economice mari, fara reformele facute de Mihail Gorbaciov.
   Pe de alta parte, economia Rusiei deja a suferit o contractie si s-ar putea ca sanctiunile impuse Rusiei de catre UE si Statele Unite sa determine un recul economic simtitor in Rusia. In asemenea conditii popularitatea lui Vladimir Putin s-ar putea sa scada. In general vorbind, dupa un maxim din acesta urmeaza si o scadere. Stai sa creasca putin somajul, sa se inrautateasca putin conditiile de trai si sa vedem ce se intampla: se va mai bucura Putin de o asa mare popularitate, va mai fi un asa orgasm intre popor si conducator? Repet parerea mea: Rusia a beneficiat de pe urma UE mai mult decat unele state membre. Acum cresc cheltuielile pentru inarmare (de ambele parti, cred), dar cred ca ar fi de ajuns sa scada investitiile UE si SUA in Rusia pentru ca Rusia sa ajunga intr-o situatie critica din punct de vedere economic. Cu atat mai mult daca s-ar incepe construirea gazoductului Nabucco. Daca Europa gaseste o alternativa la gazul rusesc s-ar putea sa asistam la o cadere pronuntata a economiei Rusiei. Rusia, in aceste momente, se supraestimeaza pe sine. Lucrurile nu stau chiar asa! De aceea Rusia ar fi trebuit sa adopte o alta strategie, as zice eu…

   Strategia de baza, care ar fi trebuit adoptata de catre Rusia, era cea bazata pe dezvoltare economica, atragere de invesititii straine, crearea unui mediu de afaceri atractiv si competitiv. Daca, de pilda, Ucraina dorea si ar fi semnat Acordul de Asociere si Liber Schimb cu UE, era treaba lor. Ar fi trebuit sa-i lase in pace sa se convinga ei, ucrainenii, singuri, cum e. Daca e bine pentru ei sau nu. Nu sa vina Rusia sa-i „convinga”. In niciun caz nu trebuia anexata Crimeea sau sa atenteze cumva la suveranitatea Ucrainei. Pentru ca Ucraina, la PIB-ul pe care il are, nu e o tara de Uniunea Europeana. De aceea si fosta Revolutie Portocalie n-a durat decat „trei zile”, cum se spune. Dar lucrul asta e treaba lor! Treaba Rusiei era dezvoltarea economica si imbunatatirea nivelului de trai al populatiei, cum aratam si mai sus, nu sa ameninte, sa anexeze etc.

   Conceptul gresit, revolut pe care il imbratiseaza conducatorii Rusiei de azi provine de la Petru cel Mare si vizeaza, in principal extinderea imperiului (deci o viziune extensiva). Singurul care a inteles ca lucrul asta e o greseala a fost Mihail Gorbaciov. Aici trebuie spus ca in momentul apartiei radiolului, intreaga lume trecuta, cea din sec XVIII, XVII, XVI etc a inceput sa se prabuseasca, iar conceptele politice, strategice si militare de atunci nu se mai pot potrivi cu noua lume de acum, care a ajuns intre timp la internet!! Spre exemplu, pentru Rusia nu mai e important sa ajunga la gurile Dunarii sau sa mentina Transnistria. Nu ajuta cu nimic Rusia. Rusii au suferit deseori de complexul izolarii. Or, despre ce izolare sa mai vorbim acum cand exista internet? Nu mai suntem pe vremea lui Petru cel Mare!! De aceea toata conceptia lui Petru, care s-a potrivit cu vremurile pana la aparitia radioului (analizez din punctul de vedere al Rusiei), acum trebuie schimbata!! Nu ajuta cu nimic Rusia daca ar avea Estul Ucrainei. Daca pe vremea lui Petru cel Mare inglobarea teritoriului Ucrainei in Imperiul Tarist era un avantaj de natura evidentei pentru Rusia, acum, in zilele noastre, pentru aceeasi tara, Rusia, reprezinta o povara greu de suportat si la care e dureros sa renunte…
   Stalin, ca pomeneai de el, ce a facut? A dus mai departe si a perfectionat politica lui Petru cel Mare. In zilele noastre lucrul acesta e contraproductiv. Oamenii nu inteleg, de asta se bucura Putin de o asa simpatie si Gorbaciov e „tradator”: daca Gorbaciov nu lua masurile pe care le-a luat, URSS ajungea in mizeria de azi a Coreei de Nord. Pana si chinezii au facut reforme cand au inteles ca altminteri merg spre mizerie! Asa ca degeaba se bucura Putin de o asa mare popularitate si incredere daca e gresit conceptul pe care il imbratiseaza!

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 14, 2014 | Răspunde

   • In conditiile in care majoritatea rusilor , a vulgului { banuiesc ca si la rusi exista vulg nu doar la noi } , a mujicilor si hazaicelor rusesti au considerat deschiderea si transparenta reformelor gorbacioviste drept tradare nationala ….cine sunt eu sa contest asta ???? Lasa-l pe Saharov , pe Grigorovici , pe Maturin sau Alexandru Soljenitin ori …. alti tipi mai iesiti din comun ….eu ma refeream doar la VULG , la mase ca in ultima instanta alea conteaza !!!! Putin le-a facut pe plac deoarece a avut cu ce si mai ales pentru ca aia greii din ” servicii ” { nu ma refer la generalii d e carton …aia care apar zilnic cu pieptul incarcat d e decoratii } , aia se saturasera sa fie luati mereu in batjocura si considerati drept slabi comparativ cu Westul cu SUA , NATO sau UE . In ’89 pe cand Gorbaciov avea fel d e fel de intalniri cu aia din Germania d e West,intalniri pur comerciale , pur d e afaceri ce insemnau pentru URSS comert , economie si bani ….mujicii al injurau in ura mare { fiind lasati in pace d e autoritati ca era …democratie } pe Gorbaciov si-l faceau tot asa in gura mare tradator . Pentru ca se intrezarea destramarea imperiului rusesc ? Nu frate ,pentru ca era atat d e bun prieten cu Germania de West …adica und e se cuibarisera nazistii pe care acei mujici sau parintii lor ai invinsesera in Marele Razboi . Sti cate milioane de fosti luptatori sau urmasi ai acestora din Marele Razboi pentru Apararea Patriei exista inca …doar in Rusia ???? Pe cand Gorbaciv era pupat cu multa love pe ambii obraji in timpul vizitelor in SUA …in URSS { inca nu s e destramase } se murea la propriu d e foame . De ce ? Pai nu prea mai aveau comenzi , deci nici bani iar rubla devenise { desii sustinuta d e Banca Centrala } …o gluma buna . Stiai ca-n pietele moscovite d e prin ’89 marfa s e vindea doar contra dollari ? Deci nu la duty free ,nu la magazine cu plata in valuta …la piata de zarzavat !!!Soci …nu este in Crimeea ? Sti ca la Soci toti cei cu d-alea babane prin GRU sau Duma de stat isi trimeteau familiile pe timpul verii si…chiar si iarna …pentru relaxare ? Parca si Nichita Sergeevici Hrusciov avea o dasha pe acolo ….Da , ai dreptate referitor la dorintele imperiale rusesti . Mai ti minte inscaunarea lui Putin ? Cred ca Petru cel Mare ar fi fost mandru de …urmasul sau care … de fapt , nici nu-i rus ci …hahol precum era si Lenin . Poporul rus este mandru d e stralucirea tzarilor sai si in special a lui Petru cel Mare a carui statuie ecvestra a fost ultraprotejata in timpul blocadei germane …de fapt pe toata durata razboiului . Ai vazut vreodata ” cizma ” lui Petru cel Mare ? Oare pentru ce crezi ca bolsevicii lui Lenin si apoi…comunistii lui Stalin si Hrusciov sau Brejnev { si care dracu o mai fi fost } au lasat-o neatinsa ca piesa d e muzeu ? Eu stiu ca…dumneata sti 😉 !

    Comentariu de Marian | mai 14, 2014

   • Trecerea la economia de piata, de la un sistem totalitar la o societate libera nu e usoara. N-a fost usor nici la noi… Si gandeste-te ca si la noi n-a fost usor cand inca Ceausescu traia si era la Putere!! Cand nu gaseai mai nimic prin Alimentari, penurie si cozi interminabile la paine, si stat cu scaunelul de la 3 dimineata „ca poate s-o aduce ceva”. Culmea este ca nostalgicii nostri uita lucrurile astea si se refera doar la ce s-a intamplat dupa Revolutie, cand, trebuie s-o recunostem, usor n-a fost…

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 15, 2014

 3. Motane…am mai spus-o la matale pe blog ,de ce ma obligi s-o repet ? ” Nostalgicii ” nostrii nu au nostalgia cozilor sau a lipsurilor insa….dupa ce ani de zile au fost obligati sa munceasca in draci , au fost obligati la lipsuri de tot felul in numele ” socialismului biruitor ” dupa ’90 s-au trezit in fata adevarului suprem : TOTUL A FOST VORBARIE GOALA , LIPSITA D E CONTINUT iar cei c e le predau zilnic lectia patriotismului au devenit cei mai mari oameni de …” succes ” ai Romaniei ,pe ce si mai ales de unde….asta ai oftica pe oameni !!!! Chiar daca in urma unor schimbari de ideologii este normal ca sa se prabusasca si anumite esafodaje , la noi n-a mai functionat decat sistemul „pot deci…fac , deoarece nu iau d e la mine si-n plus de asta …cine sa vina sa ma judece ” iar din toata munca si sacrificiile a milioane d e oameni s-a ales praful si puberea …doar din „munca ” unora s-au ales bani multi .

  Comentariu de Marian | mai 15, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: