Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre situatia din Ucraina

Gandul

Violenţe fără precedent în Ucraina. 26 de oameni au murit. Merkel s-a înţeles cu Putin pentru oprirea violenţelor iar Obama îl ameninţă pe Ianukovici: Vor exista consecinţe. LIVE STREAM

de Iuliana Enache – Mediafax, Valentin Vidu

Se arata, printre altele, ca:

„Violenţele din centrul Kievului au ajuns, marţi seară, la cote fără precedent, după ce autorităţile au intervenit în forţă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Sute de oameni au fost răniţi, iar bilanţul morţilor creşte de la o oră la alta, atât de partea protestatarilor, cât şi de cea a poliţiştilor. Liderii internaţionali condamnă violenţele şi cer regimului Ianukovici să le pună capăt, iar UE discută impunerea de sancţiuni Ucrainei. Gândul vă ţine la curent, în timp real, cu desfăşurarea evenimentelor şi vă pune la dispoziţie un stream video din capitala Ucrainei

Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine au izbucnit marţi dimineaţă în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examina o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale. Marţi seară, Poliţia a intervenit în forţă, 26 de oameni fiind ucişi în timpul confruntărilor, după ce, iniţial, Opoziţia anunţase că trei persoane au fost împuşcate mortal. Numărul răniţilor a trecut de 364, printre aceştia aflându-se 15 jurnalişti, unii de la Reuters şi Associated Press. Potrivit Ministerului de Interne, 47 de poliţişti au fost răniţi, relatează CNN, o parte din morţi provenind din rândurile forţelor de ordine. Înainte de intervenţie, două avioane de vânătoare au survolat centrul Kievului, la înălţime medie, în încercarea de a-i intimida pe opozanţii regimului Ianukovici. Guvernele străine, de la cel al SUA până la cel al Suediei, le cer autorităţilor ucrainene să înceteze violenţele. În ciuda numărului de morţi şi răniţi în continuă creştere, 30.000 de protestatari rămân pe poziţii. Târziu în noapte, liderii Opoziţiei au avut o serie de discuţii cu preşedintele Ianukovici. Fără niciun rezultat însă, pentru că acesta le-a cerut, potrivit lui Vitali Kliciko, doar să părăsească piaţa şi să predea armele pe care protestatarii susţin că nu le au.

Ministrul de Externe al Poloniei a fost mandatat de UE să conducă negocierile cu Ucraina, iar joi va avea loc o întâlnire între preşedintele Ianukovici şi miniştrii de externe ai Poloniei, Franţei şi Germaniei.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că a obţinut acceptul telefonic al lui Vladimir Putin, de a face totul pentru oprirea escaladării violenţelor din Ucraina.

Ianukovici l-a schimbat pe şeful Armatei, un general care anterior declarase că nimeni nu are dreptul să folosească forţe armate pentru a limita drepturile cetăţenilor. Schimbarea vine în contextul în care Armata va face parte din operaţiunea anti-teroristă declanşată de serviciul secret ucrainean SBU, care include angajarea persoanelor extremiste şi înarmate.

UPDATE 23.30 Viktor Ianukovici anunţă un armistiţiu şi reluarea negocierilor cu opoziţia

UPDATE 23.10 Barack Obama a avertizat Ucraina că vor exista „consecinţe” dacă vor fi depăşite limitele

UPDATE 20.45Preşedintele Viktor Ianukovici l-a înlocuit pe şeful Statului Major al Armatei, după ce atribuţiile Armatei au fost sporite, ca urmare a operaţiunii anti-teroriste declanşate de serviciul secret SBU.

Şeful Statului Major, Volodimir Zamana, a fost demis, fiind înlocuit cu Iuri Iliin. În această lună, generalul Zamana a declarat că „nimeni nu are dreptul să folosească forţele armate pentru a limita drepturile cetăţenilor”, conform AFP.

Cu puţin timp în urmă, Ministerul Apărării anunţase că armata ucraineană ar putea face parte din operaţiunea antiteroristă declanşată de SBU. Astfel, armata poate utiliza armele şi poate impune interdicţii de circulaţie, în cadrul măsurilor antiteroriste adoptate pentru neutralizarea „extremiştilor”. „Militarii au dreptul să utilizeze arme în cadrul operaţiunilor antiteroriste”, preciza Ministerul Apărării, citat de AFP. „Militarii au dreptul de a limita şi a interzice circulaţia vehiculelor şi a pietonilor”, a adăugat instituţia.

UPDATE 20.25 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că s-a înţeles cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să facă tot ce este posibil pentru a opri escaladarea violenţelor din Ucraina, conform Reuters.

UPDATE 19.45Rusia a amânat până vineri tranşa de 2 miliarde de dolari din pachetul de 15 miliarde destinate ajutorării financiare a Ucrainei, conform Reuters. Motivele ar fi tehnice, conform unor surse din Guvernul Ucrainei.

UPDATE 18.30 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a sunat pe Viktor Ianukovici pentru a-şi exprima „şocul faţă de ultimele ciocniri din Ucraina, care au dus la un număr important de morţi şi de răniţi”, conform unui comunicat al Comisiei. Barroso a cerut „oprirea imediată a violenţei şi a condamnat folosirea forţei pentru rezolvarea crizei politice”.

UPDATE 17.50 Ministrul de Externe al Poloniei, mandatat de UE să negocieze cu Ucraina, a anunţat că joi are loc o întâlnire cu preşedintele Ianukovici, la care vor participa el şi miniştrii de Externe ai Germaniei şi Franţei. Totodată, SUA a anunţat că se consultă cu UE asupra posibilelor sancţiuni de impus Ucrainei, a anunţat Ben Rhodes, adjunctul consilierului de securitate naţională de la Casa Albă. SUA face presiuni asupra puterii din Ucrainei să retragă miliţia din Piaţa Independenţei şi să impună un armistiţiu, pentru a putea discuta cu opoziţia.

UPDATE 17.20 S-a ajuns la un consens între liderii europeni şi ai instituţiilor UE, pentru a impune sancţiuni Ucrainei, conform adjunctului ministrului de Externe al Poloniei, Piotr Serafim. Acesta a anunţat că premierul polonez Donald Tusk a obţinut reacţii consensuale de la liderii cu care a vorbit la telefon.

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, se îndreaptă către Kiev, fiind trimis din partea UE.

UPDATE 16:50 François Hollande şi Angela Merkel au condamnat miercuri „acte incalificabile, inadmisibile”, comise în Ucraina, dând asigurări că autorii lor vor fi „sancţionaţi”, relatează AFP. „În Ucraina se produc acte incalificabile, inadmisibile. O violenţă, o brutalitate, o reprimare, iar cancelarul şi cu mine, împreună cu guvernele noastre, am condamnat toate aceste acte şi reprimarea de către putere”, a declarat preşedintele francez, promiţând sancţiuni.

„Suntem alături de bărbaţii şi femeile care suferă la Kiev”, a adăugat Angela Merkel.

UPDATE 16:30 Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunţat miercuri lansarea unei operaţiuni „antiteroriste” la nivel naţional, împotriva unor grupări radicale pe care le consideră responsabile de reizbucnirea violenţelor care s-au soldat cu 26 de morţi la Kiev, relatează AFP.

Pentru a justifica această acţiune, şeful SBU Oleksandr Iakimenko a declarat că „în multe regiuni din ţară, clădiri municipale, birouri ale ministerului de Interne, ale securităţii statului şi ale procurorului general, unităţi de armată şi depozite de arme sunt luate cu asalt. Sălile de judecată sunt incendiate, vandalii distrug apartamente particulare, omorând cetăţeni paşnici”.

UPDATE 16:27 Nu mai există pavele în Piaţa Independenţei. Toate au fost scoase, sparte şi pregătite pentru a fi aruncate în forţele de ordine, transmite Reuters.

UPDATE 15:55 Trupe au fost mobilizate între diferite baze militare în vederea consolidării securităţii unor depozite de armament şi instalaţii militare, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează agenţia Interfax-Ukraine.

UPDATE 15:12 Protestatarii se strâng din nou în zona EuroMaidanului, potrivit Reuters. AFP transmite că au început noi ciocniri între poliţie, care foloseşte grenade lacrimogene şi tunuri de apă, şi protestatari. […]”

Eu am auzit vorbindu-se si de un eventual razboi civil in Ucraina…

DCNews

Țările vecine Ucrainei se pregătesc de război civil la Kiev. Asul din mâneca Rusiei și trei scenarii de final

de

Se arata ca:

Țările cu care se învecinează Ucraina se pregătesc pentru eventualitatea unui război civil la Kiev, acolo unde violențele au escaladat, vorbindu-se deschis despre posibilitatea unei scindări a Estului de Vest. SUA și Uniunea Europeană caută soluții pentru rezolvarea crizei ucrainene, în timp ce președintele Vladimir Putin are un mesaj ferm pentru Occident: “nu vă amestecați în Ucraina”. În raport cu Rusia, Europa are o vulnerabilitate pe care Moscova o poate exploata pentru a avea câștig de cauză în Ucraina: insecuritatea energetică.

Cancelarul Angela Merkel s-a întâlnit, vineri, la Berlin, cu premierul polonez Donald Tusk. Întâlnirea nu este o surpriză, mai ales că dl. Tusk face parte din rețeaua de noi contacte pe care Merkel și-a alcătuit-o după ce a obținut cel de-al treilea mandat de  cancelar. După discuțiile cu Angela Merkel, Donald Tusk a declarat că Polonia lucrează la planuri de contingență pentru situația în care va izbucni un război civil în Ucraina.

“Țările cu care se învecinează Ucraina, în particular cele care compun grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia) se pregătesc, desigur, pentru diverse scenarii”, a spus Tusk, citat de EuObserver.

El a adăugat că un grup de experți din cele patru țări ale grupului de la Vișegrad pregătesc o soluție pentru scenariul în care Rusia sistează aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, țară tranzitată de țevile care asigură necesarul de gaze pentru majoritatea țărilor europene. “Ne concentrăm pe evitarea unor astfel de scenarii, în care să se confruntăm cu situații de urgență”, a punctat liderul de la Varșovia.

Prezent și el în Germania, Traian Băsescu, președintele României, țară care se învecinează la nord cu Ucraina, nu a inclus în discursul său aspecte similare celor prezentate de Donald Tusk, însă a blamat un “eșec ak UE”, acela de a nu remarca faptul că țările care au făcut parte din URSS au o sensibilitate diferită vis-a-vis de UE sau NATO, față de foste state comuniste precum România sau Polonia.

Trei scenarii pentru finalul crizei de la Kiev:

1. Soluția de compromisUcraina nu ia măsuri drastice în defavoarea relațiilor cu Rusia, dar se angajează serios pe drumul european, cu un orient de aderare la Uniune care să-i mulțumească pe protestatarii pro-Occident. Aici intervine rolul Uniunii Europene care trebuie să propună Ucrainei un proiect european viabil, cu un substanțial ajutor economic.

2. Viktor Ianukovici desprinde Estul. Analiștii iau serios în calcul ipoteza secesiunii, în contextul în care, deocamdată, cele două facțiuni nu cedează, iar compromisurile sunt insignifiante în raport cu dimensiunea conflictului. Există o paletă largă de considerende care vine în sprijinul acestui posibil deznodământ. Spre exemplu, în Estul Ucrainei rezidenții vorbesc rusește, sunt ortodocși și loiali Patriarhiei Moscovei, în timp ce ucrainenii din Vest sunt catolici și loiali Patriarhiei Kievului. (O expunere mai amplă a acestor factori o găsiți în articolul lui Bogdan Chirieac – “Ucraina, în război civil“)

3. Rusia folosește mijloace militare. Acest ultim scenariu este extrem, puțin probabil, dar nu trebuie exclus datorită valențelor geostrategice ale Ucrainei, care este în același timp și un important bazin agricol și carbonifer. Iar în timp ce pentru Vest gândirea în termeni militari poate părea arhaică, pentru Rusia nu este. Trebuie menționat că Vladimir Putin a exclus în numeroase ieșiri publice varianta unei intervenții militare în Ucraina. Mai mult, el a respins comparația cu anul 2008, atunci când Rusia a folosit forță militară în conflictul din Georgia, al provinciilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud. În timpul conferinței de presă maraton de la finele anului trecut, liderul de la Kremlin sublinia că Rusia nu-și face probleme în privința celor două porturi de mare importanță pe care le are în Ucraina, Sevastopol și Odessa, pentru că Moscova le controlează sub un contract semnat cu Kievul.

Rolul Generalului Iarnă

Nevoile și amenințările asimetrice cu care se confruntă statele membre UE au lăsat organismul european vulnerabil pe frontul securității energetice. Situația devine cu atât mai delicată cu cât Rusia are mâna deasupra robinetului cu gaze naturale într-o iarnă care a lovit năprasnic Europa, mai ales partea Sud-Estică. Dacă Moscova sistează exportul, cele mai multe țări ar putea rezista 2-3 zile cu rezervele stocate în depozitele subterane.

Cum va face față UE unui astfel de scenariu?”

Iata ce spune si un alt site de analiza politica:

Politicon.md

În Ucraina nu-i război civil, ci o intervenție a Rusiei

analiza de Petru Bogatu

Se arata ca:

„Cuvintele din titlu nu-mi aparțin. Le-a spus joi unul din foștii conducători ai principalului serviciu de securitate de la Kiev. La început declarația acestuia mi s-a părut o exagerare. La o privire mai atentă însă înclin să-i dau dreptate.

Prin Kiev șuieră gloanțele ca la război

Evoluțiile din Ucraina iau o turnură tragică. Câțiva protestatari au fost uciși. Sute de persoane sunt rănite. Există și oameni dispăruți fără urmă.

Kievul pare un câmp de luptă. O linie a frontului. Orașul e împânzit cu baricade, catapulte, fumigene. În aer șuieră gloanțele, iar oamenilor le rămâne doar să ghicească dacă acestea sunt oarbe, de cauciuc sau de război.

Revolta populară se extinde rapid și în provincie. Într-o serie de centre regionale (Lvov, Ternopol, Rovno, Jitomir, Cerkasî ş.a.), manifestanții anti-Ianukovici au preluat controlul asupra sediilor în care se află administrațiile locale.

Toate acestea par a fi semnele unui război civil. Unii comentatori s-au și grăbit să concluzioneze că mitingurile pașnice au degenerat deja într-un conflict armat intern.

În această situație, presa internațională încearcă să se dumerească până unde pot ajunge lucrurile. Se discută pe tema unei posibile invazii străine în Ucraina.

Publicația spaniolă „El Mundo”, bunăoară, într-un articol întitulat „Va interveni oare Rusia în Ucraina”, trage concluzia că, deşi ispita este mare, o agresiune din afară  este puțin probabilă până la finele Olimpiadei de la Soci. Dar și mai târziu nu se știe dacă-i posibilă, scrie ziarul, deoarece Moscova riscă să-și compromită definitiv relațiile cu SUA și UE, ceea ce îi va aduce pagube economice imense.

Logistică rusească

Între timp, Stanislav Recinski, fostul șef al serviciului de presă al Securității Ucrainene (SBU), este de cu totul altă părere. El consideră că în Ucraina a început nu un război civil, ci o intervenție a Rusiei. Nu e vorba, desigur, de introducerea unor trupe regulate străine, ci de o încurajare și de o dirijare din umbră a represaliilor.

Logistica și stilul operațiilor desfășurare de Forțele Speciale împotriva Euromaidan-ului, potrivit lui Recinski, sunt eminamente rusești. În plus, afirmă el, grupul „Berkut”, precum și unitățile armate, folosite contra demonstranților, sunt  consultate în secret de trimiși ai Moscovei. Asasinarea militantului proeuropean Iuri Verbiţki, spune fostul ofițer al SBU, este de asemenea o lucrătură a serviciilor secrete ruse.

De bună seamă, este greu de crezut că Putin va ezita să-i sară în ajutor lui Ianukovici. Căderea acestuia din urmă ar însemna pierderea irevocabilă a Ucrainei pentru Moscova, fapt absolut inacceptabil pentru actualul lider de la Kremlin.

Este curios faptul că ofițerii de miliție refuzaseră să înăbușe acţiunile de protest. În același  timp, fostul ministru de Interne al Ucrainei Luțenko susținea că structurile responsabile pentru menținerea ordinii publice au obosit și nu doresc să lupte cu poporul.

Ulterior însă, lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Împotriva Euromaidan-ului au fost aruncate grupuri noi ale forțelor speciale și ale armatei regulate ai căror combatanți vorbesc doar în rusește și acționează cu o ferocitate ieșită în comun. Se poate spune că anume comportamentul lor voit violent a provocat mulțimile, obligându-le să riposteze.

Nu se poate trece sub tăcere nici faptul că deputatul Radei Supreme din partea Partidului Regiunilor, Oleg Țariov, a îndemnat Rusia să intervină militar în Ucraina pentru a pune capăt influenței americane în această țară. Există și alte voci care așteaptă să vină rușii.

Internaționalizarea conflictului intern

Oricum, fără sprijinul Moscovei Ianukovici nu s-ar fi încumetat, pesemne, să înăsprească legislația, adoptând niște norme juridice extrem de restrictive și de vădită inspirație putinistă. Ca să nu mai vorbesc de duritatea necruțătoare cu care sunt reprimate manifestațiile. Se creează impresia că președintele a aruncat zarurile, simțind că are un spate tare în Est.

Rămâne de văzut încă, desigur, cât de mult s-a implicat efectiv Moscova în situația din Ucraina. Deocamdată un lucru este cert. Se prefigurează o internaționalizare  accentuată a conflictului. Vineri,  Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, a sosit la Kiev în noua sa calitate de reprezentant special al UE.

Vicepreședintele american Joe Biden i-a cerut telefonic lui Victor Ianukovici încetarea grabnică a reprimării manifestațiilor, amenințând cu sancțiuni. O atitudine similar a adoptat și cancelarul Angela Merkel. Concomitent, Partidul Popular European propune convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru dezbaterea chestiunii ucrainene.

Nu încape îndoială că un eventual compromis menit să impună dacă nu pacea, cel puțin un armistițiu poate fi atins doar pe plan extern. Ucraina e o carte mult prea mare ca să-i lase impasibili pe marii jucători ai lumii.

Război civil sau intervenție rusă, la Kiev e o confruntare sângeroasă cu morți și răniți. Asistăm la o libanizare periculoasă a vecinei noastre din Est.”

Eu ma intreb daca ucrainenii se gandesc serios la ce consecinte ar putea sa aiba actiunile lor… In conditiile in care un razboi civil ar putea desparti Estul Ucrainei de partea sa Vestica se pun, cel putin pentru Romania dar nu numai, doua probleme:

1. Nu se vor mai putea mentine efectele Pactului Ribbentrop – Molotov;

2. Nu vor mai putea fi respectate Acordurile de la Helsinki care sunt in vigoare (sa ma corecteze cineva daca gresesc).

Este clar ca ar fi absurd sa se mentina efectele Pactului Ribbentrop – Molotov in cazul unei dezmembrari teritoriale a Ucrainei. Noi avem teritoriile noastre acolo si avem obligatia inclusiv morala de a le lua sub obladuire si de a le recupera in sfarsit dupa atatia ani. Astfel punctul 4 din Declaratia de Principii de la Helsinki – integritatea teritoriala a Ucrainei  – nu va mai putea fi respectat intrucat o asemenea situatie va conduce la modificari de teritorii: Polonia isi va lua partea care i-a apartinut, Romania partea din Ucraina care i-a apartinut, Slovacia la fel. Pentru ca Vestul Ucrainei nu va putea subzista de sine statator fiind. O actiune militara de recuperare a acestor teritorii nu e deloc exclusa!! Noi avem Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Sudul Basarabiei, care sunt, de fapt, provincii romanesti! Si numai asa trebuie sa se intample!! Pentru ca dezmembrarea Ucrainei inseamna o noua pozitionare geopolitica in care influenta Rusiei ar fi redusa si „impinsa” spre granitele sale. Intr-un astfel de scenariu o unire a Romaniei cu toata Basarabia este posibil, si ar putea antrena inclusiv alungarea regimului separatist din Transnistria.

DE citit si…

Mediafax

Focuri de armă cu muniţie de RĂZBOI la Kiev: Cel puţin 100 de morţi, 67 de poliţişti luaţi ostatici. Ianukovici e de acord cu alegeri anticipate în 2014. Un guvern de uniune naţională ar urma să fie creat în 10 zile. Opoziţia susţine că nu există acord cu Ianukovici – LIVE TEXT, LIVE VIDEO, FOTO

Se arata, printre altele, ca:

Focuri de armă cu muniţie de război s-au desfăşurat joi în centrul Kievului, conform AFP. Cel puţin 100 de persoane au murit, alte aproximativ 500 fiind rănite, au afirmat surse medicale citate de CNN. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile, a anunţat premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP. Opoziţia a negat un acord cu Ianukovici.

UPDATE 23:11 Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat un bilanţ de 75 de morţi începând de marţi

Violenţele de la Kiev s-au soldat cu moartea a 75 de persoane începând de marţi, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Sănătăţii într-un comunicat.

Bilanţul precedent anunţa 67 de morţi începând de marţi. În plus, începând de joi dimineaţă, „76 de persoane sunt spitalizate în stare gravă”, a adăugat Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

UPDATE 21: 50 Opoziţia din Ucraina susţine că nu există niciun acord cu regimul Viktor Ianukovici

Liderii opoziţiei ucrainene susţin că, deocamdată, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, în pofida anunţului privind alegerile anticipate, iar miniştrii de Externe trimişi de UE au revenit la preşedinţia Ucrainei, informează AFP.

„Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun rezultat”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, după întrevederea cu miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia, aflaţi la Kiev.

Laurent Fabius (Franţa), Frank-Walter Steinmeier (Germania) şi Radoslaw Sikorski (Polonia) negociază cu Administraţia Viktor Ianukovici şi cu liderii opoziţiei un plan pentru depăşirea crizei din Ucraina, după violenţe soldate cu aproximativ 100 de morţi.

Cu puţin timp în urmă, premierul Poloniei anunţase că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în cursul anului 2014, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Principala revendicare a opoziţiei ucrainene era organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

UPDATE 21:09 Un guvern de uniune naţională ar urma să fie creat la Kiev în curând

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile, anunţă premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

UPDATE 20:58 Viktor Ianukovici este de acord să convoace alegeri anticipate în 2014

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri anticipate în anul 2014, anunţă Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP.

„S-a convenit cu preşedintele Ianukovici ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale anticipate să aibă loc în 2014”, a declarat Tusk.

UPDATE 18:15 Cel puţin 67 de protestatari au murit joi la Kiev, anunţă autorităţile

Autorităţile regionale din Kiev au confirmat moartea a 67 de manifestanţi în violenţele comise joi în capitala Ucrainei, informează AFP.

UPDATE 17:20 Şaizeci şi şapte de poliţişti au fost luaţi ostatici de protestatari

Şaizeci şi şapte de agenţi de poliţie au fost capturaţi de manifestanţi proeuropeni, la Kiev, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, avertizând că ar putea decide o intervenţie în forţă pentru eliberarea „ostaticilor”.

„În cursul atacurilor extremiştilor, 67 de agenţi ai Ministerului de Interne au fost capturaţi”, precizează instituţia.

„Forţele de ordine au dreptul să utilizeze armele pentru eliberarea colegilor”, avertizează Ministerul de Interne.

UPDATE 16:25 – CNN: Bilanţul violenţelor este de cel puţin 100 de morţi

Cel puţin 100 de persoane au murit, joi, în cursul violenţelor de la Kiev, alte aproximativ 500 fiind rănite, afirmă surse medicale citate de CNN.

Bilanţul a fost furnizat de şeful serviciului medical al protestatarilor proeuropeni.

Acest bilanţ nu a fost confirmat de surse oficiale. Până acum, pentru violenţele de joi exista un bilanţ confirmat de 21 de morţi.

Potrivit AFP, bilanţul total al violenţelor izbuncite marţi este de 53 de morţi. […]”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

februarie 20, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 comentarii »

 1. In 22 Decembrie 1989 pe deasupra celor ce erau adunati in fata fostului CC al PCR au trecut doua avioane d e vanatoare . Seamana al dracului de bine scenariile intre ele , mult prea bine ca sa nu-mi revina in minte vechile intrebari referitoare la ” scenaristul ” din Romania . Mie-mi este foarte greu sa-i inteleg pe turbatii astia d e ucrainieni . Au fost atatia ani alaturi d e rusi { fireste nu intotdeauna d e dragul alora } fie in USSR fie in CSI . Cand Rusia a dat semne d e slabiciune { pe timpul lui Gorbaciov sau a lui Eltzin } s-a grabit sa-si declare independenta . Oare pe atunci capetele luminate si infierbantate de la Kiev nu stiau ca viata economica din Ucraina depinde de gazele rusesti ? Se asteptau la tratament preferential doar pentru ca aveau o istorie comuna ? Ucrainienii nu-i au la stomac pe rusi …chiar mai inainte d e Stalin si d e masurile luate d e acesta pentru ai decima insa , vor nu vor trebuie sa stea acolo und e i-a amplasat Dumnezeu sau Dracu …adica in zona aceasta tampon intre Est si Vest . Culmea este ca aia , ucrainienii din est au facilitati , aia muncesc in Rusia si …castiga bani buni comparativi banii pe care i-au primii in tarile din UE alea babane ca dezvoltare , fara nici o gluma , in timp ce aia din Vest…aia sant vai mama lor si desii toti sant ucrainieni sant nevoiti sa se bata intre ei pentru ca nu stiu cine , a venit cu ideea aderarii la UE considerand-o drept chintesenta la toate problemele lor . Ce spune frau Merkel sau Obama….alea sant doar vorbe ! Ca sa se rupa de influenta Moscovei si a alora din strada Liublianka sau unde-o mai fi azi sediul KGB sau FSB cum dracu i-o zice azi …sant necesari sa treaca foarte multi ani si sa dispara pe ” cale naturala ” { insa tare bine ar fi si pe ” cale nenaturala ” } minim doua generatii si d e rusi si de ucrainieni . Vorbesti matale despre acel nenorocit ” pact ” Ribbentrop – Molotov insa te intreb eu : va convenii cuiva o noua impartire geo-politica mai ales ca consecintele acesteia se vad si fara binoclu in fosta RSF a Yugoslaviei ? Crezi matale ca ucrainienilor le va convenii sa ramana dintr-o putere { cel putin militara } un fel d e Transnistria ? Ti s e pare atat de diferita Ucraina de Yugoslavia in acest sens ? Ai uitat ca Ucraina nici macar nu exista pe harta la inceput de secol al XVI decat sub forma knezatului Kievean adica Kiev si….inprejurimile ?Crezi ca rusilor { deoarece Putin nu va fi vesnic la Kremlin , este si el om si ca atare ….muritor ca orice om } le va convenii ca in loc sa aibe drept zona tampon intre ei si UE evident si NATO , in locul unei tari puternice o enclava oarecare ? Tare m-asi indoii d e figura asta si chiar cred ca rusii vor face pe dracu in patru { inclusiv prin a-i oferii lui Ianukovichi o portie de mancare d e hribi serpesti sau un ceai indulcit cu poloniu } pentru asi putea mentine influenta si de ce nu pentru a mentine Ucraina asa cum este ea acum …chiar daca vor fi nevoiti sa trimeata un ” desant de parasutisti ” s-o scoata pe Iulia Timoshenko din parnaie si s-o repuna in functie , la fel cum a patit si Mussolinni in urma cu vreo saizeci de ani daca-ti aduci matale aminte ! Ca si noi romanii, rusii si ucrainienii tin foarte mult la vechiul proverb …chinezesc 😉 : ” camasa iti este mai apropape de inima decat haina ” si in consecinta mancatoria d e rahat a lui Obama sau Merkel sau a lui Tusk ramane fireste ceva incurajator pentru actiunile lor insa….tot mancatorie d e rahat este , indiferent de forma in care e facuta aceasta .Razboi civil in Ucraina….pai te anunt ca si in fosta Yugoslavie s-a pornit destramarea …tot in urma unui razboi civil orcestrat de altii . Chiar crezi ca ucrainienii , liderii lor … si aici nu ma gandesc in nici un caz la Ianucovichi { da-l dracaului este doar un dictator de paie ce nu se ridica nici macar la nivelul aluia din Belarus } sau nu stiu ce sef al Armatei sau SBU nu realizeaza chestia asta ? Tare ma-ndoiesc .

  Comentariu de Marian | februarie 20, 2014 | Răspunde

  • Dupa parerea mea, Ianukovici a facut doua greseli majore:
   1. Arestarea Iuliei Timosenko

   Eu cred ca nu e in regula ce se intampla azi. Tu nu vezi: cum castiga Opozitia alegerile ii baga la parnaie pe aia care au fost inaintea lor la Putere. Unde ajungem in felul asta? Eu cred ca este un lucru indreptat impotriva democratiei si libertatii. A castigat Partidul Regiunilor si Ianukovici, imediat (si nu cred ca exagerez prea mult) au bagat-o pe Iulia Timosenko la racoare! Ca sa loveasca Opozitia pro occidentala!

   2. Nu a avut loc un referendum cu privire la Acordul de asociere si liber schimb cu UE

   Dupa parerea mea, un referendum pe aceasta tema era absolut necesar. De fapt asa e si democratic: poporul sa-si exprime vointa. Daca majoritatea doreste, atunci trebuie sa tii cont de vointa oamenilor. Dar Ianukovici, cred eu, putea sa semneze fara riscuri , cred eu, acel Acord de asociere. Fara riscuri! Nu implica mare lucru, nu insemna integrarea Ucrainei in UE si ar fi anihilat motivele de protest din partea Opozitiei. Daca-l semna ce era? Nu se intampla nimic. Chiar as indrazni sa spun ca nu obliga Ucraina cu absolut nimic: era doar un gest simbolic si atata tot. Acordul ar fi trebuit parafat, dar si asa atata timp cat Ucraina nu e membra a UE, acordul asta nu inseamna mare lucru. Este o diferenta mare intre un Acord si un Tratat international. Un Acord nu obliga foarte mult. Dar cel mai bine ar fi fost organizarea unui referendum pe aceasta tema! Poporul sa spuna: vor asociere si liber schimb cu UE sau nu! Si asa trebuia procedat!

   Este absurd ca in cazul in care Ucraina se dezmembreaza sa ramana efectele Pactului Ribbentrop – Molotov. In fosta Iugoslavie a fost un conflict intern, intre ei, acolo. Pe cand aici sunt interese care ii vizeaza si pe vecinii Ucrainei: Romania, Polonia, Slovacia. Spre exemplu noi avem teritorii in Ucraina si nu le putem lasa in aer daca Ucraina se destrama. Asa cum nici polonezii nu cred ca pot lasa Lvovul, stravechi oras polonez, in aer, in cazul destramarii Ucrainei. La fel si noi, de pilda nu putem lasa Ismailul, Cernautiul de izbeliste! Sunt teritoriile noastre si ele trebuie sa revina la patria mama: Romania!

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 20, 2014 | Răspunde

  • @Marian

   „[…] va convenii cuiva o noua impartire geo-politica mai ales ca consecintele acesteia se vad si fara binoclu in fosta RSF a Yugoslaviei ? Crezi matale ca ucrainienilor le va convenii sa ramana dintr-o putere { cel putin militara } un fel d e Transnistria ? Ti s e pare atat de diferita Ucraina de Yugoslavia in acest sens ? Ai uitat ca Ucraina nici macar nu exista pe harta la inceput de secol al XVI decat sub forma knezatului Kievean adica Kiev si….inprejurimile ?Crezi ca rusilor { deoarece Putin nu va fi vesnic la Kremlin , este si el om si ca atare ….muritor ca orice om } le va convenii ca in loc sa aibe drept zona tampon intre ei si UE evident si NATO , in locul unei tari puternice o enclava oarecare ?”

   Se vede foarte clar ca sunt doua forte opuse in Ucraina: una de partea Vestului si alta de partea Rusiei. Daca se dezmembreaza Ucraina la asa ceva se ajunge: la o noua impartire a sferelor de influenta in acea regiune. Numai ca doar partea Vestica a Ucrainei nu poate sa subziste singura pentru ca ea a apartinut si apartine de jure altora. Sovieticii, dupa cel de-al doilea razboi mondial, au comis un rapt teritorial, ilegal, si au mentinut incorporate in URSS care nu le apartineau. URSS s-a prabusit, nu mai exista. Si asa efectele Pactului Ribbentrop – Molotov se mentin, vreau sa spun actualmente, la ora actuala, in chip absurd.

   Ucraina este diferita de Iugoslavia pentru ca nu e un stat federal. Insa modul nedemocratic in care a procedat Ianukovici poate aminti de cel al lui Milosevici, care a dorit o Iugoslavie condusa doar de Serbia (sustinuta de Rusia) si fara schimbari democratice.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 20, 2014 | Răspunde

 2. Onorate prieten , daca-ti aduci matale aminte alde Timosenko a fost condamnata pentru faptul c-ar fi abuzat d e functia sa , si in favoarea unor ologarhi rusi ce operau in anume domenii pe teritoriul ucranian . Parca tot eu la un moment dat imi exprimam nedumerirea vis a vis de faptul ca nu intervine Putin in favoarea sa insa cunoscand faptul ca Putin are printre oligarhii rusi amici si inamici , am crezut ca aia pe care i-a favorizat Timosenko erau …d e cealalta parte si n-am mai insistat pe subiect . Ianucovichi a venit la putere tocmai pe valul d e nemultumiri populare produs de serviciile specializate { de parca mai era nevoie de serviciile lor 😎 } asa cum s-a dovedit dupa aceea , iar votul pentru investitura sa a fost dat d e majoritatea ucrainienilor cu manutele lor proprii si personale !Iulia Timosenko era bine vazuta in occident este adevarat deci te intreb onorabile : atunci pentru ce n-a fost infiintat un ” euromaidan ? Pentru care motiv atunci cand erau date publicitatii plangerile sale ca ar fi fost batuta , abuzata fizic si pshihic si chiar violata in inchisoare ….atunci de ce oare ucranienii n-au infiintat un maidan ad hoch ? Nu cumva pentru ca nu era momentul atunci ci…abia acum ? La investitura lui Ianucovichi chiar n-am vazut in Ucraina prea multe proteste ci dimpotriva , iar daca la votarea sa ca presedinte a fost vorba de 50+1 sau 90+1 ca rezultat al optiunilor de vot sau al votarii propriu zise …chiar ca nu conteaza la ora asta . Ceea ce conteaza este doar faptul ca vad la ceva mai putin de 1000Km de granitele Romaniei , imagini pe care de regula le vedeam si ma bucuram la vederea lor { stai linistit ca si astea ma bucura cum nu-ti poti inchipui ,indiferent d e consecinte ! } prin Libia , Siria Egipt sau Tunisia ! Pui pariu cu mine ca daca acolo n-ar fi existat televiziuni si alte posibilitati d e transmitere a imaginilor { cam asa ca-n Romania anului 1989 cand se vorbea deja pe canalelel straine si ca atare demne de crezare despre 60.000 de morti } la ora asta Ianucovichi si gasca sa era deja istorie ?Ucraina nu se va destrama NICIODATA chiar daca deja au inceput unii sa-si faca iluzii si planuri iluzorii . Ucraina este o tara de limba slava si va ramane vesnic alaturi de sora sa Rusia indiferent de ce vor spune Obama sau Merkel si cine dracu si-o mai baga nasul in nebunia aceea din Kiev deoarece acel vechi proverb chinez functioneaza chiar si la Kiev .! Chiar la Milosevici faceam si eu referire atunci cand pomeneam despre Yugoslavia insa sincer …chiar uitasem numele sau si-n plus ….oare chiar nu-ti era clar faptul ca stiam ca-i vorba despre o federatie inca din momentul in care am tastat RSF….adica FEDERATIVA a Yugoslaviei ?!Milosevici a fost condamnat d e catre TPI la niste ani d e puscarie pentru crime impotriva umanitatii . Merg la pariu ca daca insusi Broz Tito s-ar fi sculat din groapa …ar fi primit aceeasi condamnare ? Sunt al dracului d e curios …in cazul lui Ianucovichi TPI va lua o decizie , va formula vreo acuzatie impotriva sa sau este nevoie d e un numar ceva mai mare d e morti pentru asta ?Oricum daca la ora aceasta civilii raspund la folosirea armelor de foc d e catre autoritati , cu arme d e foc ….asta nu mai este doar un protest , democratic pana la un punct ci deja miroase a razboi civil mai ales daca va intervenii si armata pe firul evenimentellor . Sa nu-si faca careva iluzia ca daca acum , astia din cadrul opozitiei , aia de pe euromaidan folosesc arme ” d e duzina ” impotriva militiei si jandarmeriei sau ce ma-sa au aia pe acolo ca forte d e ordine , nu vor folosii forte egale si ca atare arme egale ca putere d e foc dupa interventia armatei , lipsindu-le probabil doar tancurile { desii nu-s chiar atat de greu de procurat } sau aviatia . Intrebarea d e un milion de ruble este : va intervenii armata in forta impotriva manifestantilor sau al va debarca pe Ianucovichi ? Nu d e alta dar …dupa unele surse { inclusiv ale Al Jazeera } multi ucrainieni se indreapta spre Kiev iar aia sant inarmati si nu cu furci sau topoare !

  Comentariu de Marian | februarie 20, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Stii ce se intampla? E nevoie de timp ca sa se formeze un Euromaidan. Iulia Timosenko a fost inchisa pentru ca, se zicea si zicea asa noua Putere, n-a respectat legea. Numai ca, vezi, aia era mai degraba o condamnare politica!! Ce vreau sa spun? Condamnarea Iuliei Timosenko nu a facut nimic pentru ca sa detensioneze situatia. Dimpotriva, a agravat si mai rau situatia!!
   „Ucraina nu se va destrama NICIODATA chiar daca deja au inceput unii sa-si faca iluzii si planuri iluzorii” – aminteste-ti ca insusi Putin arata la Summitul NATO de la Bucuresti ca Ucraina nu e o tara.
   In chestiunea cu TPI eu cred ca e prematur acum sa facem supozitii…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 20, 2014 | Răspunde

 3. […] nedemocratice, opusa libertatii in fostul spatiu ex-sovietic. Vorbeam in postarea anterioara despre Ucraina. Si acolo e o situatie similara cu cea din Rusia. Ianukovici, din punctul de vedere al […]

  Pingback de Incredibil!!! « Motanul Incaltat | februarie 20, 2014 | Răspunde

 4. Si bine ca mi-am adus aminte : conform legilor si regulamentelor militare ale tuturor armatelor lumii civil nu este definit drept cel ce nu poarta vreo uniforma a vreunei armate anume ci , cel ce n-are arme ascunse sau la vedere asupra sa si care ca atare , ” nu prezinta pericol pentru respectivi militari ” . Ala care are asupra sa fie si-un amarat de pistol ” Carpati ” pe care-l poate folosii impotriva militarilor respectivi , ala este tratat ca insurgent , este tratat ca terorist si poate fi executat pe loc . Acesta-i pericolul pe care-l reprezinta incercarea lui Ianucovichi d e a declara stare de urgenta si de a insarcina Armata cu ” plantarea de panselutze ” in squarul din fata Teatrului de Stat din Kiev .

  Comentariu de Marian | februarie 20, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: