Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre dezastrul din Cercetare…

Sunt cateodata momente cand nu mai pot sa ma revolt. Simt ca ma inabusa o mahnire adanca, dar nici aceasta caracterizare a starii mele interioare nu e foarte corecta… Gandul imi zboara la ce spunea Albert Camus despre unele personaje din tablourile lui Giotto, pe fata carora se poate citi calmul si indiferenta omului care nu mai asteapta nimic, care nu mai spera.  Astfel de stari (amestecate, ce-i drept) m-au cuprins cand am citit urmatorul articol din Romania Libera:

Europa a oferit 10 miliarde euro pentru cercetare. România, singura ţară care nu a atras nici un euro. Ungaria – 90 milioane, Germania – 1,5 miliarde

Se arata ca:

„Timp de şapte ani, România nu a atras nici un euro din fondurile europene destinate cercetării ştiinţifice, deşi Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie statelor membre sume colosale. Spre exemplu, Marea Britanie a primit peste două miliarde euro, iar state precum Ungaria sau Polonia au primit zeci de milioane pentru finanţarea unor proiecte naţionale de cercetare.

Uniunea Europeană ofe­ră statelor membre sume de bani nu doar pentru construcţia de autostrăzi sau pentru agricultură, ci şi pentru cercetare, o ramură vitală pentru viitorul unei naţiuni. Faptul că România ocupă ultimul loc în atragerea de fonduri europene în aproape toate ramurile economice şi sociale este o chestiune arhicunoscută. În ceea ce priveşte fondurile europene pentru cercetare situaţia este mai dramatică. România nu doar că păstrează poziţia ultimă, dar nu a atras nici un euro din fondul impresionant pus la dispoziţie de Comisia Europeană. Asta deşi România contribuie cu sume importante la bugetul Uniunii Europene destinat cercetării.

Buget de miliarde de euro

Consiliul European al Cercetării (European Research Council – ERC) reprezintă o ramură a celui de-al şaptelea program, cadru pentru cercetare (FP7). Consiliul European al Cercetării a avut un buget iniţial de 7,8 miliarde euro pe o perioadă de şapte ani: 2007-2013. ERC dorea să ofere un ajutor financiar “pentru stimularea excelenţei în toate domeniile ştiinţei. Excelenţa este singurul criteriu de selecţie al proiectelor şi nu există o ramură ştiinţifică pe care să o considerăm prioritară în faţa alteia. Competiţia este deschisă cercetătorilor de vârf de pretutindeni”, potrivit documentelor de prezentare de pe site-ul oficial al Comisiei Europene, instituţie sub egida căreia funcţionează ERC. Bugetul a fost mărit, deoarece la finalul acestui program (2013) un calcul simplu arată că suma alocată prin ERC a fost de peste 10 miliarde de euro. Aceşti bani au fost folosiţi de Consiliul European al Cercetării – exclusiv – pentru a oferi granturi/burse de cercetare pentru oameni de ştiinţă de top din toată Europa.

În urma Ungariei şi a Bulgariei

În cei şapte ani au fost aprobate şi finanţate 4.000 de proiecte de cercetare de pe întreg cuprinsul Europei. Au fost implicaţi în proiecte ştiinţifice un 7.000 de doctoranzi şi 9.500 de ­doctori din toate statele membre ale Uniunii Europene. Cu o singură excepţie: România. Potrivit datelor oficiale, România nu a reuşit să atragă fonduri pentru nici un proiect european de cercetare finanţat prin ERC. Suma finală atrasă de România prin programul European ERC a fost ­zero. Spus fără ocolişuri: timp de şapte ani, forurile europene au decis că nici un proiect de cercetare românesc nu ­merită să fie finanţat din bani europeni. Deşi astfel de proiecte au fost ­depuse (de ordinul zecilor) din România. ­Asta, în condiţiile în care doar ­pentru 2013 Comisia Europeană a pus la bătaie pentru finanţarea proiectelor de cercetare suma de 1,75 miliarde euro.

Dacă România a atras zero euro, nereuşind să câştige nici un grant european oferit – începând din 2007 – prin intermediul ERC, Marea Britanie a câştigat 897 de granturi, Germania – 568, Franţa – 525, Spania – 217. Şi statele din fostul spaţiu de influenţă sovietică s-au mişcat onorabil reuşind să câştige mai multe burse: Ungaria – 34, Polonia – 14. Şi Bulgaria se află înain­tea României, câştigând finanţare pentru trei proiecte de cercetare. Sumele oferite au fost generoase. Pentru un “starting-grants” (atunci când conducătorul proiectului are mai puţin de 7 ani de la finalizarea doctoratului şi este considerat un cercetător foarte promiţător) se oferă suma de 2 milioane de euro, iar pentru un “advance grants” 3,5 milioane de euro. Pornind de la aceste cifre, am calculat că Marea Britanie a atras fonduri europene pentru cercetare de 2,3 miliarde euro, Germania – 1,5 miliarde euro, Franţa – 1,35 miliarde, Spania – 550 milioane, iar Ungaria – 90 milioane euro, Polonia – 33 milioane, Bulgaria – 9 milioane de euro. Clasamentul este încheiat de România, cu zero proiecte admise spre finanţare şi zero euro atraşi din fondurile europene de cercetare.

Ajutorul de stat, oprit în 2012

Dragoş Ciuparu a fost preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) în timpul mandatului de ministru al Educaţiei al lui Daniel Funeriu.

Ciuparu, care a fost mai mulţi ani profesor-cercetător la Yale University, ne-a precizat că principalul motiv pentru care nu au venit bani europeni pentru cercetare în România îl reprezintă lipsa de credibilitate a instituţiilor de învăţământ din România. “Atunci când European Research Council evaluează un proiect, are în vedere calitatea acestuia, valoarea cercetătorului şi credibilitatea instituţiilor unde urmează să se desfăşoare proiectul în cauză. Din păcate, instituţiile de învăţământ din România sunt prost văzute afară şi nu apar în clasamentele anuale internaţionale (nici măcar în primele 500 de poziţii, să spunem). Acest aspect poate fi decisiv pentru respingerea unui proiect, chiar dacă el ar putea fi ştiinţific valid”. În timpul mandatului său de şef al ANCS, Ciuparu a ­încercat să contracareze acest handicap, iar în primăvara anului 2012 a lansat – sub egida Ministerului Educaţiei – programul “ECS – Like”.

“Am decis să finanţăm prin Ministerul Educaţiei echipele româneşti de cercetare ale căror proiecte treceau de faza de preselecţie a Consiliului European al Cercetării şi ajungeau în faza de evaluare. Chiar dacă, în final, nu câştigau o bursă europeană, ajutam financiar cu bani de la buget echipele de cercetători din România considerând că dacă proiectul lor a trecut de o instanţă ştiinţifică dincolo de orice îndoială (ERC) – chiar şi numai câteva etape – este unul valoros. Cu banii oferiţi de noi, ei îşi puteau consolida echipa de cercetători, puteau participa la conferinţe etc.”, explică Ciuparu. Au fost finanţate zece proiecte, dar programul s-a oprit în mai 2012 o dată cu schimbarea puterii în România.

Birocraţia, inamic public

Despre motivele acestei contraperfor­manţe l-am întrebat pe Sergiu Moroianu, doctor în matematică la Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din lume, şi profesor la Şcoala Normală Superioară din Bucureşti. “În România au rămas destul de puţini cercetători care să fie recunoscuţi drept lideri în domeniul lor la nivel european. Cei foarte buni au fost atraşi de universităţile din străinătate. În plus, dacă eşti om de ştiinţă şi vrei să te întorci în România ai nevoie de un an numai ca să-ţi echivalezi diplomele, ceea ce reprezintă o barieră administrativă. De asemenea, orice om de ştiinţă cu rezultate recunoscute în străinătate îşi doreşte în eventualitatea unei întoarceri în România o poziţie universitară definitivă. Doar că în ultimii ani s-au scos foarte puţine posturi universitare la concurs”. Sergiu Moroianu ne-a explicat că cercetătorii români pornesc cu un mare handicap deoarece echipele străine de evaluatori au o imagine negativă despre mediul academic din România din cauza scandalurilor de plagiat, a diplomelor false, a imposturii din universităţile româneşti, fapte cunoscute în Occident.

În Occident, un cercetător este lăsat să se concentreze doar pe partea ştiinţifică a proiectului de cercetare. Partea birocratică – redactarea, forma, traducerea proiectului – este lăsată în seama unor echipe de profesionişti plătite de respectivele universităţi. În România aşa ceva nu există.

Continuitate. Costoiu: Nu vom mai concura cu Franţa şi Germania

Programul ERC a fost gândit pe o perioadă de şase ani (2007-2013). Datorită succesului avut, Comisia Europeană a decis să prelungească programul de finanţare a cercetătorilor europeni printr-un nou program ERC care se va întinde din 2014 până în 2020. Bugetul este de 13,1 miliarde euro , iar pentru 2014 bugetul este de 1,7 miliarde euro. ERC va face, la rândul lui, parte dintr-un program mult mai complex denumit “Excelenţa în ştiinţă Horizon 2020”, cu un buget de 70 de miliarde euro. Actualul ministru delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu, cunoaşte problemele avute de România şi spune că principala cauză pentru care cercetătorii români nu au primit finanţare europeană a fost “lipsa de anvergură a universităţilor româneşti care i-au susţinut. Din acest considerent am cerut, iar Comisia Europeană a fost de acord ca pentru Horizon 2020 să existe un buget aparte doar pentru statele mai nou-intrate în UE. În acest fel, cercetătorii români care aplică pentru granturi europene nu vor concura cu state precum Germania sau Franţa. Acest buget pentru statele nou-intrate în UE este de 2-4% din bugetul întreg al Horizon 2020, cifrat la 70 miliarde euro”, ne-a precizat Costoiu. În ciuda eşecului răsunător de până acum, există totuşi cercetători români care au câştigat finanţări UE semnificative. Din păcate pentru noi, aceştia lucrează doar în universităţi occidentale. Povestea lor, în numerele viitoare ale RL.

„Instituţiile de învăţământ din România sunt prost văzute afară şi nu apar în clasamentele anuale internaţionale (nici măcar în primele 500 de poziţii, să spunem). Acest aspect poate fi decisiv pentru respingerea unui proiect, chiar dacă el ar putea fi ştiinţific valid.“

Dragoş Ciuparu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică”

Acest articol ilustreaza cum nu se poate mai bine dezastrul din Cercetarea romaneasca din ultimii ani in conditiile in care tara noastra are institute de cercetare de stat, un invatamant preponderent de stat, incat stai si te intrebi daca acest stat mai este capabil sa gestioneze chestiunile economice ale acestei tari sau e in stare doar ca s-o duca de rapa. Faptul ca institutele de cercetare sunt intens politizate cu o clientela politica de proasta calitate, dar tinuta de acest stat pe sume grase de bani, nu cred ca mai e un secret. In ceea ce priveste invatamantul asta al nostru, cred ca e cam acelasi lucru. Politizarea excesiva a condus la distrugerea Cercetarii si la patrunderea in acest sector foarte important al economiei romanesti a unor oameni ce nu au nici in clin si nici in maneca cu domeniul acesta. Se tot vorbeste ca din ’90 incoace au tot plecat oamenii valorosi… Dar stau si eu si ma intreb: guvernele noastre ce au facut? Ce au facut ca sa-i tina in tara pe acesti oameni pentru a putea face o Cercetare performanta aici in tara? Sigur, nu poti sa-i opresti sa plece, dar poti sa-i convingi sa ramana. Insa acesti oameni valorosi – pentru ca vedeti si Dvs. : pleaca de aici, ajunge in SUA si acolo e angajat la Massachusetts Institute of Technology!!! – au plecat din cauza bataii de joc la care a fost supus acest domeniu, in mod permanent, de catre politicieni, din ’90 incoace. In fiecare an s-au alocat sume de la buget din ce in ce mai mici, intr-un fel indemnand oamenii sa plece, au fost pusi in functii de conducere oameni care au sabotat efectiv institutele de cercetare pe care le conduceau, in felul asta ajungandu-se la dezastrul actual. A carui dimensiune o banuim oare? E vorba de subdezvoltarea tarii pe termen lung. Se observa indiferenta guvernelor fata de acest sector, plin de finii si nepotii cui trebuie, si din faptul ca din 2007 Romania nu a mai reusit sa atraga niciun euro din fondurile europene, deosebit de generoase, dupa cum lesne se poate constata, destinate Cercetarii. Din 2007, deci sapte ani de zile!! Practic, nu a mai interesat pe nimeni Cercetarea ci ori angajarea clientelei politice, ori aspectul imobiliar si banisorii ce ar putea rezulta din astfel de afaceri. Trebuie spus ca ceea ce s-a intamplat in Cercetare intra la capitolul subminarea economiei nationale si factorii de decizie implicati trebuie trasi la raspundere de catre Justitie pentru acest lucru! Este inadmisibil sa ajungem in halul asta si, trebuie sa ne gandim bine, daca vom continua asa vom ajunge si mai rau. Dezastrul asta trebuie oprit repede! De observat ca si Bulgaria a reusit sa atraga 9 milioane de euro, Romania niciun euro! Sigur, e foarte rusinos, dar e si altceva: e anormal!! E anormal ce se intampla in tara asta!! In principal de doua lucruri trebuie curatata Cercetarea romaneasca: nepotismele si politizarea, care trebuie legata mai intotdeauna de coruptie, mai exact banisori pentru partid. Aceste doua boli au adus Cercetarea in faza ultima, de metastaza! Si tare mi-e teama ca starea aceasta poate arunca Romania intr-o situatie fara iesire cel putin pe termen mediu: accentuarea saraciei. Romania nu numai ca pierde bani, Romania pierde si timp, un timp pretios, pe care in loc sa-l foloseasca pentru dezvoltare si progres, il risipeste prin prelungirea unor astfel de boli. In al doilea rand trebuie impiedicata patrunderea in sistem a unor oameni de alta calificare decat cea a profilului respectiv. Spre exemplu, intr-un institut de cercetare de drumuri ar trebui sa existe doar oameni care au terminat o facultate de profil sau cu un profil ce are legatura cu domeniul respectiv, in cazul nostru: domeniul de drumuri. Inteleg, spre exemplu, un geolog pentru ca e un domeniu- geologia – ce are legatura cu drumurile, dar nu inteleg de ce ar trebui angajat un absolvent al Facultatii de Instalatii sau cineva de la Calea Ferata. Impartirea pe bresle mi se pare obligatorie in Cercetare pentru ca trebuie sa existe o ordine si trebuie sa avem oamenii domeniului respectiv, nu oameni straini de domeniul respectiv, adica sa lasam, asa cum s-a procedat, din pacate, in Romania postdecembrista cel putin pana acum, loc larg imposturii. Evident, trebuie sa existe stimularea celor care obtin rezultate bune si foarte bune.  In paralele cu acestea, ar trebui imbunatatit managementul Cercetarii, care e, dupa parerea mea, la pamant.

Ar trebui sa avem in vedere privatizarea unor institute de cercetare, dar o privatizare responsabila, pregatita bine, si care sa fie un succes. O privatizare care sa fie dovada si incununarea unei politici de dezvoltare a Cercetarii desfasurata cu succes la noi in tara. Sunt institute mari de profil in Europa si ar trebui sa-i contactam si sa vedem daca ar putea sa ne ajute.

Este o situatie disperata si trebuie sa facem ceva. Noi nu reusim sa beneficiem de avantajele  pe care ni le ofera integrarea in UE. Nu reusim sa producem decat emigratie si pentru asta suntem respinsi in Vest.  Acest articol din Romania Libera e foarte dureros pentru ca ne arata cat de jos a ajuns Romania. Si e cu atat mai dureros cu cat e in exclusivitate vina noastra.  Nu putem lasa sa se scurga inca niste ani si sa nu reusim sa atragem niciun euro din fondurile europene puse la dispozitie. Eu nu cred ca ne putem permite un astfel de lux.

In cazul in care ar fi vorba de un abuz la adresa Romaniei, ii solicit pe europarlamentarii nostri sa nu doarma in front ci sa se interseze si, daca asa stau lucrurile, sa ia o atitudine viguroasa impotriva unui asemenea abuz!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

februarie 10, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 comentarii »

 1. Adica , cam ceea c e spuneam eu mai deunazi !!! Din aceasta carutza cu gologani europeni alocati pentru cercetare Guvernul Romaniei n-a fost in masura sa ” atraga ” nici macar un …eurocent . Spun americani si europenii in genere dar mai mult americanii ca ” institutiile d e invatamant sant prost vazute in afara si nu apar in clasamentele internationale anuale „….pai or fi ele ” prost vazute in afara ” insa , ” produsele ” acestor institutii , asa numitele ” creiere ” , aurul cenusiu ” romanesc , muncesc pe bani adevarati in USA sau Europa …{adica in anume tari din Europa } asa cum este cazul domnului Ciuparu sau al domnului Moroianu . MIT….nu-i chiar ceva de neglijat ca si Yale University insa…sa nu uitam ca aceste creiere si-au facut totusi studiile aici in Romania ! Ciuparu vad ca este absolvet de ” Petrol si Gaze ” al Univesitatii de profil din Ploesti , astalalt este absolvent al Facultatii d e matematica din cadrul Univestitatii Bucuresti iar majoritatea educatiei si-au facut-o pe timpul comunistilor , adica scoala generala , liceu facultate . Cel putin domnul Ciupariu abia in ’91 a absolvit susnumita facultate . Cine-i vinovat de faptul ca Romania n-a fost in stare s a atraga nici macar acel eurocent gaurit…pai cred ca tot aia pe care am eu mare necaz , asa numitele ” elite ” romanesti , inclusiv fostul Ministru al Educatiei domnul Daniel Funeriu care ….si-a definitivat cercetarile prin Japonia si care n-a fost in stare sa ceara , sa IMPUNA guvernului Boc din care facea parte , Presedintelui Basescu sau Parlamentului pur si simplu ,, suplimentarea bugetului pentru invatamant ca sa nu mai vorbesc despre gologanii europeni pentru cercetare , ca-mi vin nervii si-l mai si injur de ma-sa !!! Europarlamentarii nostri , care se ocupa de fonduri europene dintre ei ?! Aici stiu ca in guvernul Ponta exista unul numit Teodorovichi care , chiar asta ar fi trebuit , teoretic cel putin , sa fie treaba domniei sale si….lulu ! ” Europarlamentari nostrii la Bruxelles invata …la gat cravatei cum sa-i faca nodul si-apoi , Ne vin de fericesc norodul , Cu chipul lor istetz de oaie bleaga ” . Saracu’ Eminescu , daca ar mai fi trait se pricopsea , la cate articole sau poezii pe tema astora , a europarlamentarilor romani , ca sa nu mai vorbesc de „politicienii din tara „, ar fi scris …. chiar daca i s-ar fi platit cu doar un ban cuvantul !

  Comentariu de Marian | februarie 11, 2014 | Răspunde

 2. Mariane, are dreptate. Cine, si pentru cine sa atraga banii destinatrii cercetarii. Cercetarii „a ce”? Pai crezi ca acesti guvernanti corupti si analfabeti, de ieri si de azi, au neviie sa se cerecetze ceva in tara asta? Cine Doamne Iarta-ma are nevoie de oamnei destepti in tara asta? sa faca ce? Sa se intrebe si sa intrebe DE CE? si CUM?
  Pai fondurile ptr cercetare nu sunt ca cele ptr infrastructura, sa le poti manipula cum vrei. Ptr fondurile din cercetare trebuie sa AI REZULTATE, la nivelul lor. Pai ce cerc etare sa facem noi cand toate instituturile de cercetare romanesti au fost devaliztae si vandute pe doi lei catre unul si altul din anturajul puterii de ieri si de azi.
  Noi stim deja cum sa construim cel mai scum km de autostrada, la ce mai avem nevoie de cercetare? Noi stim cum sa furam si sa ne vaitam ca altii au furat MAI MULT, si sa ne mai si creada poporul, deci ce sa mai cercetam?
  Singurele fonduri ce le atrage Romania sunt cele pe care politicienii le pot fura fara probleme, fara intrebari incomode. Cercetarea da batai de cap prin insasi destinatia si definitia ei.

  Comentariu de Rica Venturiano | februarie 11, 2014 | Răspunde

 3. Regretabil ce se intampla…

  Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 11, 2014 | Răspunde

  • Da Motane, regretabil. Si cel mai grav este ca se intampla intampla indiferent de cine, este la putere. In Constanta de exemplu, PSD-ul a impartit mereu „ciolanul” fondurilor europene numai catre „merituosii” care „se achitau de datorie”, sau „apropiatilor”.
   Eu inca mai sper intr-o normalitate, ca macar nepotii mei sa poata progresa si traii intr-o „tara ca afara”. Sper, dar ms tem ca singura lor sansa ca trsiasca intr-o tara normala, este sa plece intr-o tara normala, ca in Romania, pana nu scapam de prostie, de indolenta, de mitocanie si de „las-o bah ca merge asa”, nu vad cum s-ar putea schimba ceva. Intr-o tara in care se vrea „democratie cu 30%” nu vad cum se vor schimba lucrurile in bine.

   Comentariu de Rica Venturiano | februarie 11, 2014 | Răspunde

   • Nu indraznesc sa zic nimic deoarece …parca vad c-ai sa-mi dai cu huo s-ai sa-mi strigi ca mai am putin si ies pe strada cantand ” Internationala ” 😎 ! ” Normalitate ” inseamna inclusiv sa fi „amabil ” cu cei ce te sprijina in campania electorala { chiar este ceva normal si elegant deoarece cu aia-ti mananci amarul } dar ” normalitate ” ca la noi….la nimenea ! Sa dai frate daca ai de unde dar , dupa ce ca oamenii din tara ta nu stiu pe unde sa mai scoata camasha pentru a face rost d-un ban gramada { au inceput sa fure si stalpii de inalta tensiune …asa ceva chiar ca muream si n-asi fi crezut vreodata c-am sa traiesc sa vad ! } iar tu sa te-ngrijesti doar de ” alesi „…parca nu-i chiar OK pe viatza mea ! In Constanta onorate Rica Venturiano INTOTDEAUNA a fost cam tot ca acum . Fie c-a fost Basescu si frate-sau Mircea si neamul lor , fie Nicusor Constantinescu si Mazare cu gasca sa …acolo-i Eldorado al Romaniei . Am mai spus-o si-mi mentin parerea : sa vina Justitia , sa le ceara gologanii jefuiti sau luati sub forma d e ciubuc dupa care sa le dea si-un minim de cate 1000 d e ani de parnaie si-i….mult prea putin insa , s-ar face oleaca de dreptate in tarisoara asta ….macar o data in sase sute de ani , de la Vlad Tepes incoace ! Rica …a luat-o pe campii { o fi adus niscai ” iarba ” braziliana si-a facut uz d e ea ca era pacat s a s eusuce aiurea ! } si viseaza frumos insa…pana nu vor fi bagati la bashca multi , foarte multi dintre japitzele astea d e si-au impartit tara sub forma d e ” baronate ” { prafu sa s e aleaga d e ei d e nehaliti , ca ai lor mancau mamaliga cu zeama d e corcodusi si ziceau c-au servit masa la ” Capsa ” iar astia …se spala cu shampanie la popou dupa ce-si fac nevoile }, pana nu vor fi puse niste impozite babane pe averile lor iar ei….sa fie obligati in cel mai bun caz sa munceasca in folosul comunitatii la ….ranit asfaltul d e pe Transfagarasan….degeaba vom visa ca nepotii nostrii macar sa , traiasca intr-o tara ” ca afara ” ! Pentru asta chiar ar fi necesar un pumn de fier in manushe de otel nu de alta dar politicienii nostrii au dobandit o piele atat de groasa { pielea obrazului fireste } ca n-o poti strapunge nici macar c-o lovitura d e …AG9 ! Dovada….Adrian Severin { fost ministru d e externe , adica diplomat , adica om finut , cu obraz subtire , baiat educat cum s -ar zice la mine-n mahala } care inclusiv azi este …europarlamentar roman la …..UE 😎 !

    Comentariu de Marian | februarie 12, 2014

   • Mariane, cand ti-am cu huo onorabile, ca sa-ti dau si acum? Ai perfecta dreptate referitor la normalitate, asa este cum spui. Prin 2000 vb cu un prieten turc, si-mi spunea ca la ei, daca auzi ca un „parlamentar” de-al lor a bagat 1 mil de euro in buzunar, sigur 10 mil au intrat in visteria statului.
    Mariane, in toata lumea „politicienii” se achita de „datoriile electorale”, ca ASA ESTE NORMAL, numai ca se mai ocupa si de treaba ptr care au fost alesi. Furaciunea si coruptia nu-s inventate de romani, ele exista IN TOATA lumea, numai ca la noi, imbecilii astia de politicieni, dupa ce sunt analfabeti, sau tocmai pentru ca sunt analfabeti, ne mai sfideaza si desconsidera.
    Crede-ma Mariane ca mai pornit ca mine pe TOATA clasa politica nu cred ca esti, pentru ca eu am vazut ca se poate face treaba chiar daca se mai si baga mana la „caraiman” de catre onor alesii neamului. Eu i-as cresta pe toti si le-as pune sare in timp ce le-as imparti averile la saraci, in fata lor.

    Comentariu de Rica Venturiano | februarie 12, 2014

   • @Rica
    Fara puseuri de tortionar comunist, te rog….

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 13, 2014

   • Monsher Mariane, Constanta este mai degraba „Crucea de Piatra” decat Eldorado. Aici totul este mai scump ca in Bucuresti, de la rosiile di piata pana la apartamente. Cu banii pe un apartament de 3 camere din Berceni, abia daca-ti iei unul cu 2 la Poarta 6, 🙂
    Mazare & Co au bordelizat orasul in favoarea statiunii Mamaia. Le da pensionarilor cate o sacosa cu faina, orez si ulei, si il venereaza ca pe D-zeu, fara sa vada ca restul se duce de rapa. Orice afacere vrei sa incepi, trebuie sa „fi amabil” cu primaria, iar toate zonele centrale si terenurile din oras apartin clanului „Peas & Cie”
    Si indiferent ca a fost PDL sau PNL la putere, PSD-ul a taiat si-a spanzurat in judet.
    Si eu as vrea sa vad ca se confisca TOATE averile demonstrate ca ilicite, de la tiganul cu turnulete pana la politicianul cu vila si mertzan luate din bani furati.

    Comentariu de Rica Venturiano | februarie 12, 2014

   • Motane, fac si eu ca tine, leaga-te de ce am zis, 😀
    Care ar fi puseul de „tortionar communist”?? Te referi la „Eu i-as cresta pe toti si le-as pune sare in timp ce le-as imparti averile la saraci, in fata lor.”?? Bine, fara crestaturi si fara sare, 😀
    Pai doar asa i-ai face sa sufere, impartindu-le averile „agonisite cu greu si truda”, 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | februarie 13, 2014

   • Pardon, nu promovezi marxismul ci haiducia! 😉 Cum era cantecul ala: Eeeeee haaaiiduuc .. etc, fireste! 😉

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 13, 2014

   • Doamneeeeee, ce m-as mai face haiduc. Doi trei ortaci, sa luam casa cu casa, si sa le scoatem ochii TUTUROR HOTILOR SI FANARIOTILOR ASTIA.
    Nu de putine ori am zis „TRAIASCA GARDA SI CAPITANUL”, ca in stadiul asta m-au adus toti hotii astia din politica.

    Comentariu de Rica Venturiano | februarie 14, 2014

   • @Rica
    Sunt motanul de larga respiratie intelectuala, dar totusi nu pot sa fiu de acord cu declaratiile pe care le faci! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 14, 2014

   • Pai motane, nici eu nu sunt, dar ce cele mai multe ori esti adus in situatia asta, sa incepi sa srigi pe strada, „UNDE ESTI TU TEPES DOAMNNE”
    Nu sunt genul ochi ptr ochi, dar nici nu intorc celalalt obraz.
    Eu spun ca am niste principii sanatoase si consider ca legea trebuie sa fie ptr toti deopotriva si in aceeasi masura, nu dupa CAT AI SI CINE ESTI.

    Comentariu de Rica Venturiano | februarie 14, 2014

   • @Rica
    Da, te-am inteles…

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 14, 2014

   • Cantecul la care faceai referire, este facut dupa versurile lui Alecsandri, si interpretat de Phoenix, inainte de a pleca spre alte zari, in cutiile boxelor altei formatii.

    Andrii Popa
    Text: V. Alecsandri

    Cine trece-n valea seacă
    Cu hamgerul fără teacă
    Şi cu pieptul dezvălit
    Andrii Popa cel vestit
    Şapte ani cu voinicie
    Şi-au bătut joc de domnie
    Şi tot pradă neîncetat
    Andrii Popa, cel bărbat
    E haiduc, şi e vestit
    Andrii Popa cel voinic

    Zi şi noapte tot călare
    Trage bir din drumul mare
    Şi din ţară peste tot
    Fug neferii cât ce pot

    Căci el are-o puşcă plină
    Cu trei glonţi la rădăcină
    Ş-are-un murg de patru ani
    Care muşcă din duşmani

    E haiduc, şi e vestit
    Andrii Popa cel voinic

    Ş-are fraţi de cruce şapte
    Care-au supt sânge cu lapte
    Şi nu-i pasă de nimic
    Andrii Popa cel voinic

    Comentariu de Rica Venturiano | februarie 14, 2014

 4. @Rica Venturiano Sal’tare si respect onorabile musiu ….oriunde te-ai afla ! Nu dumneata ai pomenit despre apetentza mea catre „Internationala ” ci stimatul amic Motan cu alta ocazie si fireste in gluma , iar chestia cu ” huoo ” era doar ….o ” licentza ” poetica 😉 , ca sa vada amicul ca sunt poliglot 🙂 🙂 🙂 🙂 😎 .

  Comentariu de Marian | februarie 13, 2014 | Răspunde

  • Aaaaa, m-am prins, cam greu e drept.
   Ce ne-am face fara umor stimabile?
   Sincer, ma bucur sa te vad debordand de umor, de acest „haz de necaz”. inseamna ca inca mai poti, deci e bine. Speranta ne moare ultima monsher. Dupa speranta, murim si noi.
   Eu, asa cum am mai zis, INCA MAI SPER!! 🙂
   SA FITI IUBITI SI SANATOSI STIMBABILILOR!

   Comentariu de Rica Venturiano | februarie 14, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: