Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Inadmisibil!

Este absolut inadmisibil ce se intampla in Transnistria! Un nou abuz al autoritatilor separatiste, protejate de Kremlin, a avut loc!

Publika.MD

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, REŢINUT de miliţia transnistreană. REACŢIA oficialilor de la Chişinău

Se arata ca:

„Directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană. Totodată, au fost reţinuţi contabilul instituţiei şi şoferul. Toţi trei se întorceau din Căuşeni şi au fost opriţi în localitatea Parcani, fiind învinuiţi de contrabandă.

„Sunt reţinuţi toţi trei: şoferul directorul liceului şi contabila. Au fost reţinuţi cu trei ore în urmă. Telefonul şoferului este bruiat. Ei au mers ieri după salariu. Înainte de a primi salariul au dus actele necesare la Căuşeni, de unde luăm salariul. Nu i-au oprit nimeni la punctele de trecere. Astăzi i-au oprit, dar ei au spus că nu au ce declara. După postul de pacificatori au fost opriţi şi învinuiţi că aduc contrabandă, dar în afară de bani ei nu aveau nimic. Acum nu ni se permite să luăm legătura cu ei”, a declarat pentru Publika TV Raisa Pădurean, director adjunct la liceul Lucian Blaga din Tiraspol.

Totodată, Raisa Pădureanu a declarat că acţiunile autorităţilor transnistrene sunt încă o dovadă că profesorii şi elevii din regiune sunt terorizaţi.

„Scopul transnistrenilor este să vadă salariile profesorilor, pentru că doamna contabilă are actele la ea. Este o fărădelege într-o regiune unde nu sunt respectate drepturile omului. Prin vama lor se face trafic de organe, de fiinţe umane, iar profesorii aşteaptă un salariu mizer”, a mai spus Raisa Pădurean.

Premierul Iurie Leancă le-a cerut reprezentanţilor Biroului pentru Reintegrare să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a soluţiona problema.

„Se pare, totuşi, că tentativele de a menţine tensiunile pe problemă unde e vorba de copii, în primul rând, văd că mai persistă la unii de la Tiraspol. Să mă ţineţi şi pe mine la curent şi dacă e nevoie să ne vedem de urgenţă”, a declarat Leancă.

Vicepremierul pentru Reintegrare spune că autorităţile de la Chişinău au reacţionat imediat şi sunt în căutarea soluţiilor. 

„La Chişinău a fost convocată o şedinţă a delegaţiei CUC din partea Republicii Moldova, a Chişinăului, am avut consultări cu partenerii internaţionali, a fost solicitată o deplasare de urgenţă a observatorilor militari din partea CUC. Pentru ca această deplasare să aibă loc este nevoie de acordul tuturor participanţilor care încă nu este”, a menţionat Carpov.

Viceministrul Educaţiei Igor Grosu susţine că, prin aceste acţiuni, partea transnistreană creează noi piedici în procesul de funcţionare a şcolilor din regiunea transnistreană, care se subordonează Guvernului de la Chişinău.

„S-a promis că şcolile îşi vor continua activitatea, dar nu e aşa. Am informat partenerii de dialog, OSCE, despre acest caz şi vom reveni cu detalii. Ministerul a fost informat despre acest incident, iar datele au fost transmise Comisiei Unificate de Control”, a anunţat Igor Grosu.

„Suntem alertaţi de ce s-a întâmplat. Procesul educativ parcurge în mod normal, însă nu se ştie ce ne asteaptă, ce va fi cu viaţa noastră mai departe. Este regretabil că nu suntem protejaţi, suntem lăsaţi în voia soartei. Noi ne aşteptăm la nişte măsuri concrete de a soluţiona acest conflict. Lucrările acestui grup de lucru au un efect negativ.  Trebuie de luat alte măsuri, nu este normal ceea ce se întâmplă, dovadă că ceea ce promite Tiraspolul nu coincide cu înţelegerile anterioare„, a precizat directorul Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi.

Cazul a fost criticat şi de membrii organizaţiei „Promo Lex” care au spus că este regretabil ceea ce se întâmplă. Mai mult, ei au susţinut că este o nouă provocare din partea Tiraspolului care se înscrie în şirul logic al acţiunilor ce vizează şcolile cu predare în limba română.

„Asistăm la o nouă provocare pe care în principiu trebuia să fie aşteaptată de autorităţi, se înscrie în şirul logic al lucrurilor făcute de Tiraspol. Scopul este bine ştiut, se doreşte divizarea societăţii. Trebuie să reacţioneze Procuratura Generala, să fie iniţiată urmarirea penală pentru privarea ilegală de libertate. Este o privare ilegală de libertate, este o infracţiune comisă de nişte unitaţi care s-au autoproclamat”, a spus juristul Asociaţiei „Promo-LEX”, Pavel Postică.

Solicitat de Publika TV, Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control a declarat că: „În timp ce grupurile de negociatori pe marginea conflictului transnistrean discută, se face un pas incomparabil mai grav: sunt arestaţi directorul liceului şi câţiva angajaţi”. El se pronunţă ca autorităţile de la Chişinău să iasă din ceea ce el a numit „prostiile de negocieri cu un regim rebel, care nu se supune niciunei legi şi este iresponsabil”. Ion Leahu propune să fie abandonat şi formatul de negocieri 5+2 şi consideră că de acest incident se face vinovat întregul regim de la Tiraspol, „începând cu Şevciuc şi terminând cu ultimul miliţian”.

Paula Redondo Alvarez-Palencia, purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE în Moldova a declarat că „ţinem legătura cu reprezentanţii ambelor părţi. Am făcut apel să se abţină de la acţiuni unilaterale şi să discute problema şcolilor cu predare în limba română la următoarea întâlnire a domnului Carpov şi doamnei Ştanski, vinerea aceasta, la Tiraspol”.

Publika.md aminteşte că, anterior, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost citat la judecătoria din oraş. Iovcev era chemat repetat de instanţă pentru a oferi explicaţii în cadrul unui dosar în care este acuzat de nesupunere faţă de administraţia de la Tiraspol.

Ulterior, administraţia de la Tiraspol a blocat conturile instituţiei de învăţământ în luna ianuarie. Măsura a intervenit după refuzul conducerii liceului de a prezenta rapoartele financiare fiscului local. Directorul instituţiei, Ion Iovcev, a motivat decizia prin faptul că liceul se subordonează Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

Ulterior, conturile Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, aflat în subordinea Chişinăului, au fost deblocate. S-a întâmplat la doar o zi de la vizita în regiune a reprezentantului Special al OSCE, ambasadorului Radojko Bogojević.

Noi provocări la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol: Profesorii spun că sunt terorizaţi de administraţia separatistă (VIDEO)

Se arata ca:

„Atmosfera din liceul „Lucian Blaga” de la Tiraspol este foarte tensionată. Profesorii spun că sunt terorizaţi de administraţia transnistreană şi vin cu frică la şcoală. Ei nu ştiu dacă vor urma şi alte provocări şi nici când îşi vor primi salariile. Cu toate acestea, pedagogii nu renunţă să-şi facă meseria.

Profesorii spun că cel mai mult au de suferit copiii:

„În fiecare dimineaţă intri în clasă şi priveşti la ochii care te întreabă care va fi soarta lor şi care respectiv va fi soarta noastră, a tuturor. Este destul de dureros şi de complicat”.

Pedagogii sunt indignaţi şi de faptul că sunt discriminaţi de Tiraspol, iar elevilor nu li se permite să înveţe în limba maternă. 

„Copiii ruşilor pot învăţa din manualele şi programele din Rusia. De ce moldovenii nu au voie să înveţe aceeaşi limbă pe care o vor părinţii?”.

De teamă că ar putea fi terorizaţi de administraţia transnistreană, unii profesori au rugat să le fie protejată identitatea. Oamenii cer autorităţilor de la Chişinău mai multă implicare pentru a rezolva problemele lor.

„Şcolile acestea le stau ca osul în gât de mult timp şi au un scop să le închidă cumva, dar văd că profesorii şi copiii luptă. Vom vedea cu ce se va termina, dar dacă s-ar mai întoarce cumva Guvernul mai serios, nu aşa numai din spus poate cu ajutorul Publika poate vor ajunge la conducerea noastră de vârf”, a declarat o profesoară.

În cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană sunt 560 de profesori. Potrivit unui studiu al OSCE, în 2012 în aceste instituţii învăţau aproximativ 1.800 de elevi.

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă reţinerea celor trei angajaţi ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

Se arata ca:

„Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă reţinerea pe baza unor acuzatii nefondate  a celor trei angajaţi ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol . Potrivit diplomaţiei de la Bucureşti, incidentul face parte din acţiunile de presiune la adresa celor opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, accentuate în ultima perioadă.

Totodată, într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Bucureşti se menţionează că reprezentanţii acestuia au fost, ieri, în contact permanent cu autorităţile de la Chişinău şi au urmărit evoluţia situaţiei.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a semnalat incidentul consilierilor Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale.

Diplomaţia de la Bucureşti mai dă asigurări că va continua să facă eforturi pentru încetarea acţiunilor de intimidare a şcolilor din regiunea transnistreană.”

Reacţia Parlamentului European la presiunile Tiraspolului în şcolile cu predare în limba română

Se arata ca:

„Provocările Tiraspolului au provocat ecouri şi în cancelariile occidentale. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care condamnă politizarea educaţiei în regiunea transnistreană. Oficialii europeni îndeamnă autorităţile să găsească soluţii pentru a depăşi situaţia creată.

Forul legislativ european îşi manifestă dezacordul faţă de chiriile ridicate, blocarea conturilor liceelor cu predare în limba română şi hărţuirea cadrelor didactice. Totodată, oficialii de la Bruxelles consideră că dreptul la educaţie al elevilor şcolilor cu predare în limba română este grav încălcat.

În acest context, Parlamentului European îi recomandă Comisiei Europene să accelereze procesul de liberalizare a regimului de vize pentru moldoveni, precum şi a procedurilor privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului de Asociere.”

Reguli, dar nu pentru toţi. Maşinile Federaţiei Ruse de la Chişinău intră nestingherite în regiunea transnistreană

Se arata ca:

„Regulile sunt făcute pentru toţi, cu excepţia diplomaţilor ruşi. Toate maşinile cu numere diplomatice sunt supuse verificărilor la intrarea în regiunea transnistreană. De această procedură sunt scutite numai automobilele care aparţin Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Acestea sunt întâmpinate şi petrecute cu onoruri.

Din imaginile surprinse de echipa Publika TV se vede că maşina Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a stat minute în şir la linia administrativă, până au fost verificate actele şoferului. Aceeaşi practică a fost şi în cazul automobilului care aparţine Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

Cu totul altfel a fost tratată maşina cu numere diplomatice ale Ambasadei ruse în Moldova. Nimeni nu a îndrăznit să oprească automobilul. Dimpotrivă, aşa-numiţii vameşi transnistreni au stat în poziţie de drepţi, cu mâna la chipiu, cât timp maşina a trecut nestingherită prin post.

Reprezentanţii Tiraspolului nu au comentat deocamdată prin ce se explică acest tratament selectiv.

Tiraspolul îl ameninţă pe directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol cu amendă în valoare de până la 100.000 de lei

Procurorii din Chişinău analizează oportunitatea de a porni dosar penal pe cazul Iovcev

Romania Libera ne spune:

Profesorul Iovcev a fost eliberat. Acum e acasa. E intr-o stare grava. Salariile pentru profesorii din liceul sau au fost confiscate. La fel si actele si telefoanele

Se arata ca:

„Profesorul Ion Iovcev a fost eliberat. A ajuns acasa cu putin timp in urma. Asta am aflat adineauri de la Raisa Padurean, directoarea adjuncta de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol. Doamna Raisa spune despre colegul ei ca este epuizat, abia mai putand sa-si tina puterile. Separatistii care l-au retinut la granita i-au confiscat salariile pe care le avea pentru profesorii din liceu, telefoanele si actele.”

A ajuns acasa si abia de mai deschidea gura.

A zis ca azi nu vrea sa vb cu nimeni

i-au eliberat le-au fost confiscate toate lucrurile si salariul si masina scolii si stampila,telefoanele mobile etc””

Reactia Comisarului pentru Exrindere, Dl. Stefan Fule – aici si se arata ca:

„European Parliament, Plenary Session

Strasbourg, 6 February 2014

Mr. President, Honourable Members of the European Parliament,

The Republic of Moldova is facing a very difficult political situation this year, where deep-rooted domestic factors of instability are compounded by systematic undermining of the country’s sovereignty and territorial integrity from outside. Attempts to escalate tensions in Transnistria belong to the latter category. We deeply deplore them and will continue to help Moldova withstand pressures.

In a ruling published in October 2012, the European Court of Human Rights found that harassment of the Romanian-language schools in Transnistria was in violation of the right to education of children living in the Transnistrian region and whose Romanian is the mother tongue. The European Union stands firm in the fight for fundamental rights: we strongly condemn any action by the Transnistrian de facto authorities that infringe on the right to education in the territory they control.

But the European Union also supports, and will continue to support by all means, Moldova’s sovereignty and territorial integrity. An escalation of tensions between Chisinau and Tiraspol poses a formidable threat. We will therefore put all our weight behind efforts to resolve the schools issue by way of negotiation. The OSCE, which coordinates the ‘5+2’ talks, issued in November 2012 a comprehensive set of recommendations to address this issue, which are highly regarded by the international community.

We feel strongly that the way forward lies in nudging the two sides into renewing dialogue on education issues, along the lines of the OSCE recommendations, with a view to upholding the right to education of all children. Of course, the use of ultimatums at the negotiating table is not acceptable, and it will be first necessary to lift current pressure on the Romanian-language schools. We will address the schools issue along these lines during the next round of 5+2 negotiations, scheduled for the end of this month.

Honourable Members of the European Parliament,

While paying so much attention to the schools issue, it is crucially important not to gloss over the many other factors of tension in Transnistria. With a new allocation of €28 million of technical and financial assistance agreed last year, we will continue implementing our programme of confidence-building projects, which allow the establishment of lasting cooperation at the civil society and local levels across the Nistru River.

Moreover, we will continue working for the Transnistrian de facto authorities to consider in earnest the substantial benefits the region can gain, if it participates in the future Association Agreement with Moldova. This offer is about social progress, improvement in human rights and economic modernisation. Our aim is opening up many new opportunities for the people living in Transnistria, who also are among our closest neighbours.

Thank you for your attention.”

Reactia Misiunii US de pe langa OSCE in care se arata:

„Incident in the Security Zone in Moldova

As delivered by Ambassador Daniel B. Baer
to the Permanent Council, Vienna
February 6, 2014

We take note of reports of a recent incident involving the principal of a Latin-script school and Moldovan military observers, which occurred in Parcani in the Security Zone.

This incident could represent a troubling escalation of tensions in Transnistria and we call on all parties to refrain from taking any steps that could further destabilize the situation there.

This incident underscores the need for Moldovan and Transnistrian officials to find a peaceful resolution to the larger issue of the operations of Latin-script schools in Transnistria, to ensure that children growing up on both banks of the river have access to the best possible education.

We recall the report published in February 2013 by the OSCE Mission to Moldova and the OSCE High Commissioner on National Minorities that called attention to this important issue.

Incidents like this highlight the need for the OSCE Mission in Moldova to have unrestricted access to all of Moldova to enable it to serve as a neutral arbiter and eyes on the ground for the international community.

We appreciate Ambassador Brush’s continued efforts to faithfully and impartially engage all parties and to encourage open communication and foster trust.

Thank you, Mr. Chairman.”

Dar iata cum vad rusii problema:

Gandul

Deputat rus: Prezenţa militară rusă în Transnistria trebuie sporită deoarece România vrea unirea

Se arata ca:

„Deputatul rus Roman Hudiakov propune suplimentarea prezenţei militare ruse în Transnistria, afirmând că o unificare a Republicii Moldova cu România nu poate avea loc fără soluţionarea crizei separatiste transnistrene.

„Cred că este necesară suplimentarea contingentului militar rus din Transnistria în vederea evitării repetării unor provocări precum cele” din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, a spus parlamentarul rus, citat de RIA Novosti.

Hudiakov a reamintit că România se pronunţă constant în favoarea unirii cu Republica Moldova, arătând că unificarea nu poate avea loc fără soluţionarea crizei transnistrene, „unde locuiesc peste 200.000 de cetăţeni ruşi”.

„Oare putem fi siguri că autorităţile moldovene şi române nu vor fi tentate să rezolve această problemă teritorială prin recurgerea la forţă?”, a întrebat Hudiakov.

Deputatul a îndemnat autorităţile ruse să acorde o atenţie specială acestei probleme, ţinând cont de exemplul „carnagiului sângeros comis în Abhazia şi Osetia de Sud”, regiuni separatiste georgiene.”

Oficial rus: România va înghiţi Republica Moldova, dacă Chişinăul va urma „opţiunea europeană”

Se arata ca:

„R.Moldova va fi înghiţită de România dacă va urma „opţiunea europeană”, a anunţat pe contul său de Twitter preşedintele Comisiei de Politică Externă din Duma de Stat, Aleksei Puşkov, citat duminică seara de Komsomolskaia Pravda, în pagina electronică.

„«Opţiunea europeană» ar însemna un câştig pentru o elită restrânsă, poporul nu câştigă şi nici nu pierde, iar ea va fi înghiţită de România”, a scris pe contul său de Twitter Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

Anterior, Puşkov s-a remarcat cu altă apreciere, potrivit căreia decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova de a recunoaşte limba română drept limbă oficială este „un pas spre despărţirea de Transnistria”.

Joi, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Cu aproape o săptămână mai devreme, pe 29 noiembrie, Republica Moldova, reprezentată de premierul Iurie Leancă, a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, care urmează să fie semnat în septembrie 2014.”

Incercare de dezmembrare a Republicii Moldova

Un articol foarte interesant din Capital:

DEUTSCHE WELLE: Rusia a demarat un plan de rupere a Moldovei în trei

Se arata ca:

„Autorităţile din Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova (sudul Moldovei) au organizat duminică un pseudo-referendum.

În cadrul celor nouă birouri electorale, oamenii au fost chemaţi să aleagă între aderarea Moldovei la Uniunea Europeană sau aderarea la Uniunea vamală Rusia -Belarus – Kazahstan. De asemenea, localnicii au fost întrebaţi (în cele trei buletine de vot) dacă sunt de acord ca Autonomia Găgăuză să iasă din componenţa Republicii Moldova, dacă aceasta îşi pierde suveranitatea.

Aşa-zisul referendum a sfidat integral legislaţia Republicii Moldova, inclusiv o hotărâre a instanţei de judecată de la Comrat (din 3 ianuarie) prin care a fost anulată decizia Adunării Populare de la Comrat (organul legislativ al autonomiei) de a desfăşura referendumul. Procuratura Generală a iniţiat un dosar penal pentru samavolnicie, iar Poliţia un alt dosar penal pentru aţâţarea vrajbei, diferenţierii şi dezbinării naţionale. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a refuzat să se implice în acest exerciţiu electoral, prin urmare finanţarea a venit din partea unui om de afaceri cu cetăţenie rusă şi moldovenească, firma moldovenească a căruia datorează bugetului de stat zeci de mii de lei.

Iurie Leancă: E mâna comuniştilor

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că în spatele sondajului efectuat în Unitatea Teritorial Administrativă „Gagauz-Yeri” este Partidul Comuniştilor care vrea să tensioneze situaţia în zonă prin promovarea separatismului. „Au identificat Comratul ca zonă unde posibilitatea de speculare pe anumite subiecte este mare, deoarece, spre regret, oamenii din sudul ţării nu posedă limba română şi nu au acces la informaţii. Din acest motiv nu cunosc suficient despre perspectivele şi oportunităţile integrării europene”, susține Leancă.

Nu doar comuniştii din opoziţie au susţinut aşa-zisul referendum, dar şi socialiştii conduşi de ex-comunistul Igor Dodon care a fost surprins discutând duminică, la Comrat, cu deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Roman Hudiakov. Potrivit presei de la Chişinău, socialiştii intenţionează să organizeze „referendumuri” similare şi în alte localităţi din Republica Moldova.

Deşi la nivel central, reprezentanţii Partidului Democrat (partid care face parte din coaliţia de guvernare) susţin integrarea europeană, politicienii PD din filiala găgăuză au făcut agitaţie în favoarea Uniunii Vamale Rusia – Belarus – Kazahstan.

Presa: E mâna FSB-ului rusesc

Presa de la Chişinău a publicat luni mai multe articole în care demonstrează implicarea serviciilor secrete ruseşti în diversiunea din sudul Republicii Moldova. Potrivit ziarului „Timpul”, Rusia şi-a trimis în Autonomia Găgăuză grupuri de agenţi ai serviciilor secrete, unul dintre acestea fiind întors, de la vama Palanca, pe 31 ianuarie. Echipa era condusă de Kim Koshev născut 1934, ofiţer în rezervă al Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse. În plină acțiune de organizare a aşa-zisului referendum, în raionul Taraclia, pe 1 februarie, a fost surprins colonelul cazacilor din Federația Rusă, Cuiuzuclu Vasilii Petrovici născut 1960. Ziarul citat publică şi copia carnetelor de agenţi ai celor doi.

Conform rezultatelor prealabile ale aşa-zisului referendum, făcute publice de Comisia Electorală de la Comrat, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan s-ar fi pronunțat 94,49 la sută din localnici. Pentru aderarea la Uniunea Europeană s-ar fi pronunțat 2,69 la sută dintre participanții la sondaj. În ceea ce privește proclamarea independenței Găgăuziei în cazul pierderii suveranităţii Moldovei – 68 la sută dintre participanți s-au pronunțat „pentru” dezlipirea de Moldova, iar 1,75 la sută – „împotrivă”. Prezența la urne a fost de 70,42%.

Oazu Nantoi: E mâna Rusiei şi a agenturii acesteia

În opinia analistului politic, Oazu Nantoi, pseudo-referendumul de duminică face parte dintr-un scenariu amplu al Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova în ajunul semnării şi parafării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. „Statul este ameninţat. În opinia mea, este vorba de un plan orchestrat de destabilizare a situaţiei politice în perspectiva semnării Acordului de Asociere şi a alegerilor parlamentare din acest an – plan realizat de Federaţia Rusă prin agentura sa. Este vorba de Ivan Burgudji, Valerii Neoglo şi Mihail Formuzal (exponenţii puterii locale de la Comrat). Din păcate, structurile de stat ale Republicii Moldova nu au fost capabile să anihileze din start această ameninţare. Însăşi faptul că pretinşii observatori care au fost trimişi de Federaţia Rusă au fost nevoiţi să facă cale întoarsă de la vama moldovenească demonstrează: 1. Veridicitatea ipotezei că este un scenariu rusesc; 2. Că structurile de stat ale Republicii Moldova s-au mobilizat, însă, mobilizarea din partea Parlamentului lipseşte. Moldova este o republică parlamentară, însă Partidul Comuniştilor care face parte din opoziţia parlamentară joacă rolul de „coloana a 5-a” a Rusiei”, a conchis analistul politic.

Autonomia Găgăuză este o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi – un popor vorbitor al unei limbi turcice, însă de confesiune creştin-ortodoxă. Originea exactă a găgăuzilor nu se cunoaşte. Populația totală este de aproximativ 160.000 de persoane.”

Ma astept la o reactie mai energica a UE si a SUA fata de abuzurile care se fac in Transnistria, pastorite de Kremlin, dar si fata de o inadmisibila subminare a Republicii Moldova de catre Rusia, dupa cum ne arata articolul din Capital, prin FSB, Partidul Comunistilor impreuna cu Socialistii din interiorul tarii – de citit si acest articol al D-lui. Cristian Preda in acest sens. Nu prea mi-a placut reactia Misiunii SUA pe langa OSCE pentru ca nu condamna in termeni fermi abuzurile pe care le face regimul separatist transnistrean si nici amestecul inadmisibil al Rusiei in treburile interne ale Republicii Moldova, lucrand la dezmembrarea acestei tari! Reactia Comisarului pentru Extindere a fost ceva mai viguroasa, dar nu prea viguroasa: trebuie condamnat in termeni duri si cu cea mai mare fermitate aceste barbarii inadmisibile practicate de regimul separatist transnistrean si politica Moscovei de subminare a statalitatii Rep. Moldova. In acest sens trebuie luate in considerare sanctiuni de natura economica, financiara si militara impuse Federatiei Ruse. Asemenea barbarii nu pot ramane nepedepsite! Nu au ce cauta in sec. XXI!

De asemenea nu trebuie uitat faptul ca romanii reprezinta 40% din populatia Transnistriei (de vazut si aici)! Asta inseamna in jur de vreo 250.000 de romani carora li se incalca sistematic drepturile legitime si sunt supusi unor persecutii greu de imaginat intr-o lume civilizata! De asemenea mai trebuie spus ca separatia de Republica Moldova este ilegala si asa numita Republica Moldoveneasca Nistreana nu este recunoscuta nici macar de Rusia!! Separarea este rodul aceluiasi amestec  si suport din partea Rusiei dat separatistilor pentru subminarea Republicii Moldova. Astfel de lucruri sunt inacceptabile si samavolniciile practicate de Rusia, care acorda sprijin unor guverne ce nu tin cont de Drepturile Omului, care nu au niciun fel de legitimitate, cum e cel transnistrean, in plus si lucrand prin serviciile secrete la subminarea uneu tari –  Rep. Moldova, tind sa creeze in aceasta regiune o stare acuta de instabilitate si s-a vazut lucrul asta in Ucraina. Iar lucrurile nu se vor opri aici! De aceea dorim sa vedem ca SUA si UE sunt mai active in combaterea unor astfel de practici, precum cele ale Moscovei sau ale regimului transnistrean separatist, expuse mai sus. Pentru ca nu se poate ca abuzurile, incalcarile Drepturilor Omului, practicile barbare la care e supusa populatia romaneasca din Transnistria sa continue la nesfarsit!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

februarie 7, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 comentarii »

 1. Republica Moldova cum doreste sa intre in UE : cu sau fara Transnistria si ….Tiraspol ? Aia din UE …cum ai vor primii , cu gagauzi sau fara ? Stiai ca astia din Republica Moldova carora l-am facut ” poduri d e flori ” si le-am tot dat cetatenie romana …abia de curand au renuntat sa ne mai ceara pasaportul la granita Romano….Romana ? De fapt tipii au vazut c-au intrat intr-un fel de con de umbra si…trebuiau sa inflameze si ei spiritele ….nu erau de-ajuns ucrainienii ! Chiar , oare la ce l-or trebuii astora din UE sa-si bage boii in card cu Republica Moldova , printre cele 28 de state ce-o formeaza ca prin acea ” Republica ” …pe acolo e pustiu frate ?!

  Comentariu de Marian | februarie 7, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Problema e alta: Rusia sprijina regimul separatist transnistrean, care e ilegal, si ilegalitatile comise de acesta. Transnistria e parte integranta din Rep. Moldova, regimul separatist din Transnistria e ilegal.

   Ce le trebuie astora din UE „sa-si bage boii in gard” cu Rep. Moldova? De ce nu pui problema invers: de ce ii trebuie Rep. Moldova „sa-si bage boii in gard cu UE”? Adica ce te face sa crezi ca totul vine numai din partea UE? De ce nu crezi ca vine din partea Rep. Moldova aceasta dorinta de aderare la UE? Si uite la cine se opune integrarii Rep. Moldova in UE: nu rusii neaparat (sau cel putin nu toti), ca sunt acolo si rusi care vor unirea cu Romania!! Ci comunistii, socialistii, fesebistii, caghebistii, persoanele care sunt santajate de catre Moscova, cu un trecut de colaborare cu Kremlinul inca de pe vremea URSS. Cel putin asta e percceptia mea.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2014 | Răspunde

   • Pe moldoveni ai pot intelege …saracie ca acolo este doar in Somalia si aia nici macar nu este o tara din Europa insa….pe astia d e la Bruxelles, pe astia chiar nu-i pot intelege ! Oare au uitat ca ei , gestioneaza gologanii TUTUROR contribuabililor din tarile UE ? Adica acei contribuabili fara sa-i intrebe nimeni daca sant sau nu de acord sa-i subventioneze cu banii lor pe putorile astea moldovenesti si pe junghiurile lor politice ? Asta chiar n-o pot intelege in ruptul capului ! Ce dracu frate , chiar nimeni nu vrea sa priceapa ca ce a fost ELITA sau MESERIAS in Republica Moldova…acum este deja de multi ani cetatean al altei tari occidentale sau de peste ocean si nici macar la betie n-ar vrea sa destanuie cuiva ca s-a nascut in Republica Moldova ? Acolo au mai ramas doar batranii , prostituatele { alea fraiere sau incepatoare , ca meseriasele de mult au acaparat ” piatza de munca ” din Franta , Grecia , Malta , Spania Italia sau Germania } , necalificatii deoarece daca nu sant cam nici un fel de fabrici ….unde sa munceasca si mai ales unde sa invete aia meserie si mai ales …de la cine ? La aia nici macar pamantul n-a fost cultivat vreodata decat cu cartofi , porumb , ovaz, orz si …vitza de vie iar septelul l-au halit rusnacii de mult !Lasa-ma fratele meu in pace cu aiurelile patriotarde :” unirea tarilor surori „, „fratii d e peste Prut ” ” repararea unei nedreptati a …istoriei „…etc ! De ce dracu nu se gandeste nimeni dintre actualii ” patrioti unionisti ” din Romania ca poate ar fi mai bine sa ne unim , sau sa ne reunim cu….Austria sau cu Luxemburg bunaoara ? Eventual cu …Suedia ca tot vorbea in urma cu douazeci si trei d e ani Ion Iliescu despre „modelul suedez ” 😎 ! Tocmai cu aia din Republica Moldova ? S-au gasit si la aia ….gaze de sist cumva or avea si aia vreo Rosia Montana si inca n-am aflat inclusiv eu ? Te-nteleg si-ti respect perceptia dumitale mon cher asupra situatiei insa….aceasta-i parerea mea sincera , parerea unui om care a fost de cateva ori prin Republica Moldova { fie in tranzit ,fie invitat de catre vreo cunostiinta sa-i vizitam neamurile de ….peste Prut } si ce am vazut acolo , voi spune si la morti !

    Comentariu de Marian | februarie 8, 2014

   • Deci s-a vazut foarte clar ca Rep. Moldova nu are sanse de dezvoltare alaturi de Rusia. Tu vorbesti de „nedreptatile istoriei”… Cu Rusia alaturi ele vor continua.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2014

   • Locul firesc, normal al Rep. Moldova, si nu numai al Rep. Moldova, dar a toata Basarabia, este in primul rand alaturi de Romania si in al doilea rand in UE. Insa in niciun caz nu e alaturi de Rusia sau Ucraina.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2014

 2. […] incepusera sa se vada si rezultatele muncii sale, incasarile la bugetul de stat au fost mai mari cu 6,5% decit cele de anul […]

  Pingback de De ce si cum a fost convins Chitoiu sa demisioneze? Ce se intampla de fapt in PNL? | Hai ca se poate! | februarie 7, 2014 | Răspunde

 3. […] Oricum Crin Antonescu joaca tare deci nu ne ramane altceva de facut decat sa speram ca o sa fie […]

  Pingback de Klaus Iohannis la MAI si vicepremier la Guvernului Ponta | Hai ca se poate! | februarie 7, 2014 | Răspunde

 4. Fara sa ma dau mare patriot , fara sa ma dau mare iubitor de tara si neam …zic si acum asa cum am zis intotdeauna ca …normalitatea sec XXI inseamna inclusiv reintoarcerea tinuturilor Romaniei la Romania . Dar ce ne vom fac e daca bulgari-si aduc aminte ca …ar avea si ei niscai ” creante ” la pamantul romanesc , la unele din tinutuirile din Dobrogea bunaoara ? Pana si aceasta ar fi o normalitate pentru secolul XXI ! Insa unirea cu moldovenii de peste Prut cand si dac-o avea vreodata loc …pai la cat de saraci suntem noi { fireste nu mai mult decat sant ei } va fi taman bine : in loc sa spunem ” vai de mine ” , vom spune … „vai de noi ” !

  Comentariu de Marian | februarie 8, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Bun, asa ne putem aduce si noi aminte de Cadrilater… 🙂

   Saracia poate fi depasita si inca destul de repede daca vom face ceea ce trebuie in acest sens. Nu sunt de acord cu teoria asta de adunare a saraciilor, adica a noastra cu a lor, ca ar da o si mai mare saracie sau una cel putin egala. De ce sa nu ne gandim pozitiv? Chestiunea e daca faci ceea ce trebuie ca sa scapi de saracie…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2014 | Răspunde

   • ” Chestiunea e daca faci ceea ce trebuie ca sa scapi de saracie „…aici chiar ai pus punctul pe IIIIIIIIIIIIIIIII { vorba lui Dem Radulescu } onorabile Motan ! ” Clasa muncitoare ” , aia care mai e…face saraca , deoarece s-a confruntat cu prea multe neajunsuri in acest ” capitalism ” romanesc si nu stau acum sa ti le enumar , le sti foarte bine . Insa ” elitele conducatoare ” aia …aia fac ” ceea ce trebuie ” pentru ca TOTI ,sa scapam d e saracie , sau se merge in continuare pe vechea { dar nu invechita dupa cum se vede } , formula …catzavenciana : ” ORI CU TOTII SA MURITI ,ORI CU TOTII SA SCAPAM ” iar de vazut ca se merge in continuare pe aceeasi formula …chiar nu-i necesar binoclul ca s-a vezi ! De ce nu esti matale de acord cu ” teoria asta de adunare a saraciilor ” este strict treaba dumitale insa…niscai argumente { am invatat asta de la cel mai bun , adica de la dumneata 😉 } , niscai argumente solide , pe care sa-ti sprijini teoria , ai onorabile ? Parca nu-mi vine a crede ! Daca nici asta nu este gandire pozitiva… atunci , chiar nu mai stiu eu ce-i aia !

    Comentariu de Marian | februarie 9, 2014

   • @Marian
    Vrei argumente solide… Pai, nu se poate trata problema in astfel de termeni: adunam saracia noastra cu saracia lor si rezulta tot saracie (mai mare sau mai mica). Economic vorbind, unirea Romaniei cu Republica Moldova ar trebui sa fie benefica si noua si lor. Ei au un invatamant bun, o forta de munca de buna calitate si ar fi pentru noi un aport insemnat de forta de munca, lucru ce nu trebuie neglijat. Sigur, depinde si de cum e condusa tara… Daca e condusa bine nu se poate ca lucrurile sa mearga prost. Ar rezolva si o problema demografica care are consecinte economice negative: scaderea natalitatii. Gandeste-te ca multi se intreaba cum se vor plati pensiile in viitor si cine la va plati? Saracia nu e ceva de nedepasit! Stii cum e cu Romania…? Nici in trecut, pe vremea comunismului, dar nici inainte, Romania nu era, spre exemplu, la nivelul economic al Germaniei (de Vest), dar nu se poate spune ca era saracie. Anul 1938 a fost un an economic de varf la care Romania s-a raportat inclusiv pe vremea comunismului. Sa fie foarte clar: Romania nu e Somalia sau alta tara de genul asta!! Tu nu ti-ai pus problema asta: daca Romania era o tara saraca si inapoiata cum de au rasarit la noi un Stefan Procopiu, un Nicolae Paulescu? Si am dat doar doua exemple, dar acestea pot continua. E adevarat, sunt exemple ce ating Premiul Nobel, desi respectivii nu l-au primit vreodata, dar asta e alta problema… Si atunci de ce sa fiu pesimist? De ce trebuie neaparat sa „adun” saraciile? Iti mai dau un exemplu: Spiru Haret! Deci de asta iti spun: Romania nu era o tara saraca. Saracia se poate depasi! Asta nu este un obstacol in unirea Romaniei cu Basarabia (iata, acum spun Basarabia!!). Nu saracia e un obstacol. Obstacolul cel mai mare este reprezentat de comunisti si socialisti, mai ales de cei de acolo, desi nici cei de aici nu sunt de neglijat. Oameni, vorbesc de cei de acolo, care au legaturi cu Kremlinul inca de pe vremea URSS, au dosar acolo, sunt santajabili si care fac jocul dictat de Kremlin… Si cu cei de aici lucrurile stau asemanator, as zice eu, nu chiar identic, in ceea ce priveste pozitionarea politica fata de Moscova. Astia sunt pericolul, nu saracia. In ceea ce priveste comunistii si socialistii de aici, astia ii vor trada pe rusi pentru ca legaturile sunt mai slabe si chestiunea nationala e prioritara. Ar trebui vazut, cu ajutorul serviciilor secrete, desigur, dar nu numai si nu neaparat, cum putem sa atragem de partea noastra pe unii dintre comunistii de acolo, ca sa creem o bresa in aceasta „coloana a 5-a” a Moscovei.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 9, 2014

 5. Fara suparare dar eu am invatat la armetica in urma cu un mileniu ca : 0+0=0 ! Poate ai descoperit matale vreo alta matematica intre timp si atunci …chiar n-am a ma plange o iau cum imi este servita insa….tot 0 va insemna in veacul vecilor , rezultanta acelei adunari . Stefan Procopiu , Nicolae Paulescu , Spiru Haret …iti bati joc d e mine ? Mai ramane sa -mi pomenesti acum si numele lui Nicolae Grigorescu pentru a ilustra mai bine ” saracia ” in care s-au nascut si au trait acestia !!! Pai nici macar George Cosbuc …acela supranumit „poetul saracimii „…nici macar ala n-a fost din vreo familie d e amarasteni !!! Ai mare dreptate ” Romania nu era o tara saraca ” si nici macar chiar toti oamenii ce-o compuneau …saracia exista dar nu la cei pomeniti d e dumneata . Si chiar nu m-am gandit ca aceasta saracie ar fi un obstacol in calea unirii Romaniei cu Basarabia insa trebuie sa ti cont si d e ” realitatile economice fie ca-ti face , fie ca nu-ti face placere ” …vorba amicului dumitale Milton Friedman . Daca n-ar fi spus-o el , atunci ar trebui inventata , asa cum fac eu acum ! O ” bresa in coloana a 5-a a Moscovei ” vei creea doar cand rusii vor dorii asta insa dupa cum ai cunosc ….tare ma-ndoiesc . Iar ” ajutorul serviciilor secrete „….chiar vrei sa ma-nveselesti azi deoarece este inca Duminica 🙂 ? Merci beaucomp mon cher …chiar nu era necesar ” am cu ce ” 😎 vorba lui Artanu de la ” Timpuri Noi „…formatia muzicala , nu fabrica care intre timp…s-a cam dus dracului !

  Comentariu de Marian | februarie 9, 2014 | Răspunde

  • Conceptia „aritmetica” nu are, chiar nu are, ce cauta aici!
   Eu ti-am spus care ar fi obstacolul in calea unirii. Rusii duc o politica gresita, de aceea nici nu prea le iese cum vor ei…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 9, 2014 | Răspunde

   • La ce te poti astepta d e la un fost KGB-ist , un individ care din copilarie si-a dorit sa faca parte din aceste servicii si care si-a dedicat intreaga viata acestui deziderat ? la ce te puteai astepta d e la un fost membru al serviciilor secrete sovietice ….pardon 🙂 ruse ? Ce , chiar credea careva ca daca Putin va fi la Kremlin , Rusia-si va deschide …arhivele 😉 ? Chiar crezi ca Vladimir Vladimirovici ia hotarari dupa cum al taie capul sau chiar ai crezut ca POLITBIROU-l de pe timpul lui Brejnev a disparut o data cu …moartea lui Andropov ? Este vorba despre o politica dictata doar de serviciile carora Putin le-a fost pupil , care l-au crescut si ca atare ….merg asa cum merg . Sa-l puna dracu vreodata pe Vladimir Vladimirovici Putin sa nu-i asculte pe aia ca …in secunda doi pielea sa nu mai valoreaza nici o copeica macar !

    Comentariu de Marian | februarie 9, 2014

   • @Marian
    Interesant punct de vedere!

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 9, 2014

 6. Ma rog , parerea mea chiar daca nu prea conteaza . Stiu insa precis ca din cadrul acelor ” servicii ” nu se iese decat cu picioarele inainte iar de ordinele lor trebuie sa asculti pana pui copitele pe piept indiferent ce functie ai sau…tocmai de aceea . Chiar nu strica o Rusie puternica in , ca o contrapondere la NATO { care n-a binevoit sa se autodizolve asa cum au facut aia din Pactul de la Varsovia si cum ar fi fost normal si ne asteptam multi exaltati printre care inclusiv eu , sti chestia cu ” O sansa pacii ” …} insa…chiar n-ar strica ca Rusia sa inceapa colaborarea { daca nu chiar aderarea la NATO asa cum era preconizat in urma discutiilor purtate de ala de externe al rusilor inca din 2008 cel putin pe tema terorismului ce se pare ca a cam inceput si ala sa vina din fostele ” republici sovietice ” .

  Comentariu de Marian | februarie 9, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: