Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Hai sa-l radem pe Stoica!!

Asta se intampla ziele acestea: Stoica este mult-hulitul, infractorul primejdios „pentru ordinea publica”, pentru ca are o „mentalitate infractionala”, nu-i asa, pentru ca „manifesta lipsa de scrupule”.

Stiti de ce se spune asa despre Gruia Stoica? Stiti de ce i se pregateste lui Stoica puscaria? Pentru ca este om de afaceri!! Asta e, de fapt, explicatia a ceea ce se intampla! Niciodata statul roman nu va recunoaste ceea ce este, si anume ca e un prost manager. Niciodata nu va recunoaste ca trebuie sa se dea la o parte si ca prezenta sa in economie si nu numai trebuie sa se restranga. Iar echivalentul acestui niciodata este ca mereu romanii vor trai in mizerie si saracie. Daca s-ar fi privatizat CFR Marfa si ar fi fost preluata de Grupul Grampet, al lui Gruia Stoica, sunt convins ca treburile acolo, la CFR Marfa, ar fi mers mult mai bine, s-ar fi pastrat si locurile de munca si cred ca societatea ar fi fost, in cele din urma, pusa pe profit!! Parerea mea este urmatoarea: nu s-a vrut, statul roman nu a vrut asa ceva, nu a dorit privatizarea, chiar daca ar fi avut efecte economice benefice. Noi intotdeauna (observati, folosesc acelasi cuvant care arata vesnicia)  am dat vina pe FMI pentru greselile noastre. FMI ne-a indemnat intotdeauna sa privatizam pentru ca sa putem moderniza economia tarii. Lucru pe care noi mereu nu l-am facut decat ori deloc ori, in mod voit (si asta e parerea mea!!), foarte defectuos! Pentru ca de fiecare data statul asta nenorocit nu a dorit sa faca asta, nu a dorit sa privatizeze!! A luptat cu o ardoare demna de mentalitatea comunista (lucru pentru care nimeni nu a fost arestat si declarat pericol public) pentru o mentinere cat mai mare a prezentei sale in economie. Si trebuie inteles ca mai ales in acest fel s-a mentinut dupa ’89 ceea ce se cheama mentalitatea comunista, in cardasie cu sindicatele (cureaua de transmisie a guvernului, n-asa?) care intotdeauna au aparat etatismul, exceptiile confirmand regula. Gruia Stoica e de vina, tovarasi! Oamenii de afaceri, mama lor de capitalisti, sunt vinovatii, ca ne exploateaza si vor sa ne distruga tara, dragi tovarasi! Nu, statul nu, statul asta in care a domnit mereu o mentalitate comunista, daca nu comunista atunci socialista, daca nu socialista atunci etatista, acest stat atat de frumos, mai bine zis Welfare State, nu e niciodata de vina! Asadar sa-l radem pe Stoica, dragi tovarasi. Care a gresit grav fata de statul nostru brav si fata de societate!! Si sa lasam statul nostru in pace sa se amestece in continuare in economie, in societate, in viata personala a fiecaruia, eventual sa fie de fata si cand cineva isi fute iubita, nu care cumva sa faca un act infractional!!!

Gandul

UPDATE: Gruia Stoica, arestat preventiv. STENOGRAME. „Eu vă dau 3 milioane . Dar nu le ceri deodată. Ţi le dau anual: 1 milion – 1 milion”

Reacţia parlamentarilor croaţi după ce presa străină a scris despre reţinerea lui Gruia Stoica, „rumunjski tajkun”

Se arata ca:

„Presa croată a preluat ştirea privind reţinerea de către procurorii DNA a patronului Grampet, Gruia Stoica – pe care îl numesc rumunjski tajkun (mogulul român n.n.) -, unele site-uri preluând şi înregistrarea video difuzată de televiziunile de ştiri din România cu momentul în care Gruia Stoica era adus, miercuri seara, în cătuşe, la DNA.

Reţinerea patronului Grampet a stârnit reacţii şi în parlamentul croat care şi-a întrerupt sesiunea parlamentară pentru 10 minute pentru a anunţa informaţia reţinerii lui Gruia Stoica. Mai mult, parlamentari croaţi au cerut demisia ministrului croat al Transporturilor, Hajdas Doncic, pentru eşuarea privatizării operatorului operatorului de stat de transport feroviar de marfă din Croaţia, HZ Cargo.

„Gruia Stoica a fost reţinut pentru o mită de 3 milioane de euro”, a anunţat parlamentarul Boro Grubisic, membru al partidului HDSSB, fiind susţinut de laburistul Mladen Novak, citat de 24sata.hr.

Patronul Grampet anunţase în vara anului trecut că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfă din Croaţia, însă privatizarea a eşuat, Stoica motivând recent, pentru Mediafax, prin deteriorarea situaţiei financiare a operatorului feroviar croat de transport.

Parlamentarii îi cer ministrului croat al Transporturilor să explice public cum a fost posibil să fie desemnat câştigător al licitaţiei de privatizare Grupul Grampet, cu care au fost purtate negocieri până de curând pentru preluarea pachetului de 75% din acţiunile HZ Cargo.

Ei au atras atenţia că, dacă privatizarea nu ar fi eşuat, soarta a 3.500 de angajaţi ai HZ Cargo ar fi ajuns în mâinile patronului Grampet, dar şi viitorul portului Rijeka şi calea ferată dintre Rijeka şi Budapesta.

Presa croată a scris, citând declaraţii ale ministrului croat al Transporturilor, că HZ Cargo riscă falimentul dacă nu va recurge cât mai repede la disponibilizarea a 1.000 de angajaţi.

La jumătatea lunii ianuarie a.c. GFR infirma informaţiile potrivit cărora privatizarea din Croaţia a eşuat, precizînd că „nici măcar nu a ajuns la faza depunerii garanţiilor.  „Procedura continuă, după cum declară chiar Ministrul Transporturilor croat. Declaraţiile croate au fost preluate greşit”, anunţa GFR, într-.un comunicat pe 15 ianuarie.

„În realitate, privatizarea HZ Cargo este în plină desfăşurare, iar Grampet Group, împreună cu autorităţile guvernamentale croate, reprezentate de Ministerul Transporturilor, continuă negocierile pentru privatizarea a 75% din HZ Cargo, operatorul feroviar de transporturi de marfă, aflat în present în proprietatea statului croat”, se preciza într-un comunicat al Grampet din 15 ianuarie.

În iunie 2013 GFR, firmă aparţinând Grrupului Grampet, a fost declarată câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Tranzacţia nu a fost finalizată însă până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra operaţiunii.

GFR este implicat şi în procedura de privatizare a companiei feroviare TRAINOSE din Grecia, operează pe piaţa din Ungaria şi a anunţat că doreşte să se extindă în Germania, Austria, Republica Moldova şi Serbia.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

Gruia Stoica a fost arestat joi pentru 29 de zile.

Gruia Stoica a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie şi va fi prezentat joi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, iar avocatul Doru Boştină a primit interdicţie de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Totodată, procurorii susţin că Gruia Stoica, care controlează SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, membră a grupului Grampet, a încercat să denatureze mediului concurenţial, prin încercarea de a obţine informaţii nedestinate publicităţii de la o societate de stat, pentru a-şi putea adapta oferta, astfel încât să nu există riscul necâştigării licitaţiei de către societatea controlată de acesta.

Anchetatorii notează şi că Gruia Stoica, prin grupul de firme pe care le controlează, a participat la procesul de privatizare a CFR Marfă, fiind chiar declarat câştigător al procedurii organizate de Ministerul Transporturilor.

Totodată, procurorii susţin că lăsarea în libertate a lui Gruia Stoica ar putea crea o percepţie negativă potenţialilor investitori şi ar putea fi interpretată ca o încurajare a unor astfel de „practici infracţionale”.

Procurorii au mai arătat că Gruia Stoica a dat dovadă de „lipsă de scrupule, evidenţiată de presiunea constantă generată asupra funcţionarilor CFR Marfă şi nu numai, în scopul adjudecării în mod ilegal a unor contracte care să asigure supravieţuire.”

Uitati-va cum reusim noi, romanii, sa ne dam cu stangul in dreptul. Deja in Croatia Stoica este „rumunjski tajkun„. O sa incerc sa traduc… Asta nu inseamna neaparat „mogulul roman”, ci inseamna ceva rau legat de Romania. Pentru ca un om de afaceri, care are o companie mare si care mai merge si bine, e de la sine inteles ca e si bogat. A, e rau sa fii bogat…? Asta ce ideologie o mai fi oare…? Ghici, ghicitoarea mea! 😉 Si, dupa cum lesne se poate observa, e inca un prilej ca sa ni se puna eticheta de tara corupta! Pur si simplu nu avem nevoie de oameni bogati, de investitori romani, care sa mai investeasca si in alte tari, nu numai in Romania. Va dati seama? Trebuie sa-i radem, sa-i distrugem… Multa lume vorbeste de „privilegiile comuniste” ale unora din societatea noastra dar nu sesizeaza ca, de fapt, comunismul se regaseste in mentalul nostru prin astfel de lucruri: vrem o prezenta chiar totalitara a statului in economie, vrem numai si numai dreptate, justitie, mai abitir ca in anii ’50, nu vrem oameni bogati, nu vrem oameni de afaceri, vrem ca statul sa fie in tot si toate si sa ne organizeze viata. Si ce e cel mai trist este ca in loc sa ne privim critic, imbratisam cu drag toate aceste lucruri cu o inconstienta demna de o cauza mai buna! Dar eu pun urmatoarea problema: toate aceste lucruri, care sunt induse de anumite forte datorita mentalitatii noastre de sluga, nu de stapan (politica in genunchi pe care o practica Romania fata de Bruxelles si Washington demonstreaza aceste lucruri, optica, psihologie venita din vremuri foarte indepartate), vor distruge aceasta tara. Cine va raspunde?

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

ianuarie 31, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 comentarii »

 1. Apropo de reactia croatilor: nu cumva Gruia Stoica a deranjat Germania…? 😉

  Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 31, 2014 | Răspunde

 2. […] Preda se vrea si el din nou europarlamentar. Probabil ca vrea si Elena Udrea. De ce nu? La cat este Udrea de luptatoare de ce sa nu […]

  Pingback de A inceput marea coagulare. Strans uniti in jurul lui Basescu | Hai ca se poate! | ianuarie 31, 2014 | Răspunde

 3. Gigi Becali a fost oare condamnat deoarece era , in afara de ” om de afaceri ” si un tip milostiv cu saracimea romaneasca , un tip ce-a facut sute si mii de acte caritabile ? Poate gresesc onorate amic dar, mergand pe firul logicii dumitale , majoritatea celor ce-si asteapta judecata si eventual condamnarea … ” daca vor fi gasiti vinovati ” , { pentru a folosii si eu acelasi cliseu pe care-l folosesc de regula stiristele posturilor TV } : Miron Mitrea , Monica Ridzi, S.O.Vantu , Dan Voiculescu , Mircea si …de ce nu { ???} Traian Basescu , Georgica Cornu { actualul sot al Marinei Almasanu } sau alti ” regi ai asfaltului ” sant absolut nevinovati , puri ca si Fecioara Maria si ca atare …doar faptul ca sant ” oameni de afaceri ” face din ei niste tinte pentru Justitie ?! Cum dracu’ de abia acum in astia peste douazeci de ani de la rahatul ala din ’89 se descopera faptul ca ” statul este un prost manager ” ? Adica statul de pana in ’89 era un prost manager…pai si atunci cum dracu de pe atunci erau si fabrici si uzine si agricultura cacalau si …cam tot ce se producea era trimes la dracu-n praznic numai aici nu erau de gasit ? Nu-mi spune chestia cu ” vanzarile de tip troc ” ca ma-nbolnavesti de nervii capului ! Sa nu-mi spui ca …pana in ’89 nu existau ” oameni de afaceri ” deoarece …desi ai avea dreptate , acei tipi nu si-ar fi permis sa cheluiasca aiurea nici macar un cent gaurit , caci stiau ca …ar fi fost terminati …ca oameni . In China , acolo te-ntreb eu ….managerul treburilor , al majoritatii treburilor nu-i tot statul ? Acolo cum dracu de treburile merg suficient de bine incat China a ajuns in situatia Japoniei din anii ’60 , devenind o amenintare pentru majoritatea economiilor lumii ? Cumva pentru ca statul este un prost manager sau …pentru ca acelor manageri ai intreprinderilor de stat inca existente in numar suficient de mare in China , l-i s e pune in vedetre atunci cand sant unsi in functiile respective , faptul ca , in caz de Doamne fereste , in afara de confiscare a TOTALA a averii agonisite , familiei respectivului manager ai vor fi imputate si costul cheltuielilor de judecata , pretul glontului si….TVA-ul pe deasupra ? Gruia Stoica { am a vut niste amici care au lucrat pentru el asa incat …al stiu cat de cat . Asta a inceput activitatea de busissman cu-n shopron in care cumpara fier vechi { majoritate a furat de tiganii lui …d e pe unde apucau si…aveau de unde ca doar domn Stoica platea shpaga la Politie ! } dupa care vindea fierul respectiv si ….dintr-o data , a ajuns mare afacerist , dintr-un tigan smecher si fara prea multa carte sau …cultura in materie de economie . Pe pariu ca nu l-a citit pe Friedmann ! Asta dupa ce a contribuit de fiecara data cu sume importante de bani la ….TOATE campaniile electorate , sponsorizand cam TOATE partidele indiferent de culoare politica . Pentru Stoica doar culoarea banilor conteaza . Daca aiureala aia numita ” privatizarea CFR Marfa ” reusea , Gruia Stoica reusea cel mai mare , sau printre cele mai mari tunuri din istoria economica postrevolutionara a Romaniei …exceptand-ul poate pe Dan Diaconescu si si chestia aia numita Oltchim dar , in nici un caz nu s-ar fi comparat castigul lui Diaconescu cu ce ar fi castigat Stoica in urma dezmembrarii si vanzarii , deoarece asta stia , asta ar fi facut cu CFR Marfa ! Oare crede cineva ca daca vine altcineva in locul lui Stoica va proceda altfel ? Atunci ala a trait in ultimii douazeci si patru de ani oriunde, numai in Romania …. NU ! Cat despre faptul ca s-au basicat croatii ….ma doare fix in tender de ei ! Da-i mai frate in ” aia ” 😉 a ma-sii sa vorbeasca altii nu ei ! Vorbesti matale despre faptul ca se doreste din partea romanilor ” numai dreptate si justitie ” ? Tin sa-ti reamintesc cu umilinta faptul ca dreptatea-i una …justitia altceva ! Croatii sa nu uite ca-n anii ’50 in fosta RSF a Yugoslaviei din care faceau si ei parte se traia ca-n occident { nu uita ca intreaga Yugoslavie era numita Elvetia ” lagarului socialist ” } , deoarece asa dorea Tito sa le faca-n oftia rusilor lui Stalin , sau Hruscev si care dracu a mai fost sef pe la Kremlin in acei ani !!!

  Comentariu de Marian | februarie 1, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   As incepe prin a spune ca eu nu sunt de acord cu ceea ce afirma Vladimir Putin, si anume (citez din memorie) ca „prabusirea comunismului a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a sec. XX”. Eu as zice altceva, si anume: comunismul a fost cel mai mare esec al sec. XX!! Un esec nu numai economic, nu numai social, nu numai cultural, ci tot sistemul in bloc. Chinezii si-au dat seama de asta spre sfarsitul perioadei de domnie a lui Mao, de aceea dupa ce a murit Mao au si luat masuri de reforma, am mai vorbit despre asa ceva, cred ca tii minte.Rusii incepusera si ei sa-si dea seama si au incercat sa ia si ei masuri de reforma sub Gorbaciov. Dar aceasta reforma a condus pana la urma la prabusirea comunismului in Rusia si Europa de Est, iar chinezii au luat masuri de reforma capitaliste, conform economiei de piata. Noi eram in partea asta, in sfera de influenta a URSS… Or, noi ce facem? Invocam de fiecare data un esec… Din pacate asta facem…

   Vorbeai ceva de „regii asfaltului”… Eu nu prea inteleg de ce e asa peiorativ sa spui „regii asfaltului”. De ce? Ca au contracte cu statul? Daca statul finanteaza lucrarile de drumuri cu cine ai dori sa aiba contracte? Daca n-ar finanta statul atunci ar avea cu cel care finanteaza astfel de lucrari. Dar eu vreau sa spun ca in toata lumea – il rog pe Rica sa ma contrazica – firmele de drumuri au contracte de lucrari cu statul, singura exceptie fiind cea a drumurilor private. Dar daca e vorba de drumuri publice atunci cu cine sa ai contract daca nu cu statul? Si de ce sa nu se dezvolte si la noi niste firme private puternice in domeniu?

   Nu l-a citit pe Friedman dar e important ca s-a zbatut sa puna pe picioare o afacere si a reusit. Pentru ca sa stii ca e dificil inceputul. Si pe urma e dificil sa te mentii si sa ai succes. Sunt si multe riscuri… De ce Gruia Stoica trebuie privit batjocoritor? De ce trebuie privit ca ceva rau sa fondezi o libera intreprindere, sa intri in afaceri? Si de ce nu crezi ca ar fi pus CFR Marfa pe picioare?

   „Daca aiureala aia numita ” privatizarea CFR Marfa ” reusea , Gruia Stoica reusea cel mai mare , sau printre cele mai mari tunuri din istoria economica postrevolutionara a Romaniei …exceptand-ul poate pe Dan Diaconescu si si chestia aia numita Oltchim dar , in nici un caz nu s-ar fi comparat castigul lui Diaconescu cu ce ar fi castigat Stoica in urma dezmembrarii si vanzarii , deoarece asta stia , asta ar fi facut cu CFR Marfa ! Oare crede cineva ca daca vine altcineva in locul lui Stoica va proceda altfel ? Atunci ala a trait in ultimii douazeci si patru de ani oriunde, numai in Romania …. NU ! „

   Citeste mai bine si ce gaura neagra reprezinta CFR Marfa!! De ce nu crezi ca Stoica ar fi reusit s-o puna pe picioare, pe profit? Daca lucrurile stau asa inseamna ca CFR Marfa, care e de stat, care ajunsese sa nu mai poata sa-si plateasca nici contributiile sociale la pensii, la sanatate si care e manageriata de catre stat, nu privat, e terminata. Si tu ai nostalgii dupa comunism…? „Pentru Stoica doar culoarea banilor conteaza” – dar el e om de afaceri, treaba lui e sa faca profit. Dupa Milton Friedman: „este unica lui responsabilitate sociala”.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 2, 2014 | Răspunde

   • Dupa umila mea parere conceptul d e comunism reprezinta o contrapondere la conceptul de capitalizare , de capitalism . Din nefericire cei ce aplica aceste concepte cu rare exceptii , sant oameni ca mine si ca dumneata care, fac ceea ce fac , doar in functie de interese, de interesele lor , de interesele unui grup anume sau ale unei societati …cateodata si al unui stat si eventual a populatiei acelui stat . Pentru ca unul dintre aceste concepte sa -si dovedeasca infailibilitatea este necesar ca cei ce gandesc si eventual cei ce aplica respectivele regului ce fac sa functioneze conceptele in cauza sa fie ei insasi niste Isusi , niste sfinti ….adica cam orice , numai oameni limitati de timp si mai ales limitati in ganidire , NU . Nu uita ca totusi in lumea in care traim exista totusi nenumarate tentatii …ce l-ar face si pe un sfant sa abjure ! Ti-am dat exemplul acelui amalgam economic numit Republica Populara Chineza deoarece ….este totusi un model de impacare si a caprei si a verzei mai mult sau mai putin . Ma refeream strict asa cum ai observat doar la ceea c e li s e intampla acolo alora care gresind in functiile de conducere , d e decizie ” submineaza statul „, economia sa , si increderea cetatenilor in conceptul d e stat , atat si nimic in plus . Chiar nu-mi pare rau pentru conducatorii , pentru managerii chinezi : chinezii sant cu mult peste 1.3 miliarde de insi asa incat …ai dau dracului chiar pe toti ! Crezi matalutza ca ” reformele ” lui Mihail Sergheevici Gorbaciov reprezentau cu adevarat ceva ? Te-nseli amarnic prietene ! La rusi in aceea perioada se instaurase exact ceea c e se intaplase la noi in acel an 1990 …adica un fel d e haos . Oricum , numai un aiurit asi putea inchipuii ca glastnost sau perestroka insemna altceva decat acel ” comunism cu fatza umana ” despre care vorbea Ion Iliescu din decembrie ’89 si pana prin …decembrie ’90 ! Spui matale ca : ” comunismul a fost cel mai mare esec al secolului XX ” . Oare asa sa fie sau….aplicarea ideilor comunismului , ale comunismului adevarat , ale comunismului pentru om si pus in slujba omului , au fost deturnate de la sensul lor adevarat ? Dar ce , capitalismul chiar ti s e pare o lumina din acest punct de vedere ? Oare toate crizele economice din secolul XX au aparut in societatile ” comuniste ” sau….Aceasta criza economica , prima din secolul al XXI-lea { si dupa cum s e prefigureaza economia si indicele demografic mondial nici sa nu te gandesti c-ar fi si ultima ! } a aparut datorita ” fostelor tari comuniste ” sau intr-una dintre ele ? Sa fim seriosi onorate prieten !” Regii asfaltului „….nici macar nu m-am gandit c-ar fi peiorativ sa vorbesti despre niste tipi imbogatiti { atat d e rapid si atat d e mult incat Rokeffeler sau Ford pot fi folositi pe post d e ventilator la cat s -au rasucit in groapa d e…necaz ca nu sant in locul astora } , ” peste noapte ” ,din asfaltari in conditiile in care Romania n-are drumuri suficient d e civilizate , iar cele pe care le contracteaza si le executa firmele astora …au nevoie de reparatii majore in primele sase luni de la darea in exploatare . Nici macar nu m-am gandit c-ar fi peiorativ sa numesc astfel niste tipi ce-au scos bani din ” piatra seaca ” !In SUA pe vremuri existau ” regi ” ai cremei d e ghete , ai pastei d e dinti , ai….asfaltului insa….produsul alora era cu adevarat ceva de-o reala calitate . Acel baraj ” Hoover” a fost executat de doar doua firme de constructii dar…. il vezi ca rezista si azi fara probleme si sa fi sigur ca va exista si peste o suta d e ani ! Strada pe unde-mi duc eu traiul zilnic ..a fost asfaltata d e doar doi ani . Ma poti cred e pe cuvand deoarece alta garantie mai serioasa chiar n-am : la doua luni dupa terminarea lucrarii…a aparut in asfalt nu una ci….trei gropi babane pe o lungime de doar un km . Anul asta …s e vede inca d e pe acum ca ….s e prefigureaza alte gropi c e vor trebuii ….reparare , reabilitate reasfaltate sau cum vrei matale sa denumesti chestia a sta . Sincer chiar n-am stiut ca-s peiorativ la adresa astora 😉 …insa daca-i injuram ca la usa cortului te deranja pe matale vizual si…. Cat d espre CFR ….Unde ai vazut matale in lumea asta cai ferate , indiferent ca-s d e transport persoane sau marfuri care , sa fie numite fie macar si-n gluma ” gauri negre ” ? Lumineaza-ma te rog ! Stoica n-ar fi putut pune pe picioare nici macar o carutza deoarece …meseria lui de baza si mai ales etnia careia ai apartine nu-i permite asta deci….trage singur concluziile onorabile !Milton Friedman ste el saracu c e spune insa…te-ai intrebat vreodata daca oamenii de afaceri stiu ca pentru a face profit trebuiesc indeplinite niste conditii sine qua non : numite cercetare , investitie , , inovatie , achizitie si iar cercetare si iar INVESTIITII BANESTI pentru a putea realiza acel profit despre care zicea Friedman ca reprezinta principala si ” unica sa responsabilitate sociala ” !

    Comentariu de Marian | februarie 3, 2014

   • @Marian
    Comunismul nu a fost o contrapondere la sistemul capitalist ci un dusman al capitalismului. Comunismul isi propune inlaturarea capitalismului si crearea unui alt tip de societate, opus capitalismului. El a avut o vocatie globalista daca stam sa ne gandim la celebra lozinca: „Proletari din toate tarile, uniti-va!”. O asemenea globalizare inseamna ca toate tarile sa devina comuniste si atunci, avand acelasi sistem, bazandu-se toate pe aceleasi valori, cele comuniste, sa dispara si granitele dintre state. Si asta intrucat comunismul nu a avut o vocatie nationalista ci una internationalista. In acest sens comunistii priveau pacea mondiala intrucat ar fi disparut:
    a). contradictiile din societatea capitalista
    b). contradictiile dintre state
    Si atunci nu ar mai fi avut rost inarmarea – de aici militantismul pentru dezarmare, colonizarea – si de aici militantismul pentru decolonizare. Valoarea de baza pe care trebuia sa se bazeze sistemul acesta era: „De la fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi”. Friedman spunea ca Libertatea trebuie pusa deasupra Egalitatii… Dar interesant este ca inca din antichitate Seneca a spus: „Temeiul dreptatii este doar egalitatea”. Egalitatea in drepturi este una, dar egalitatea asa cum o vedeau comunistii nu era numai in drepturi ci si in avere, pentru ca in felul asta dispareau contradictiile dintre clase iar „lupta de clasa” ar fi condus la o asemenea situatie. Probabil ca cel mai controversat lucru din ideologia comunista a fost notiunea de „dictatura a proletariatului” care de fapt a condus la o dictatura a unei singure persoane sau a unui grup restrans de persoane asupra cetatenilor si la un lung si oribil cortegiu de crime odioase. Ideea de stanga pornind ca dintr-un trunchi comun, cum arata Georges Bataille, cu cea de dreapta in lupta impotriva absolutismului monarhic a ajuns, prin comunism, la un nou tip de absolutism (chiar de tip monarhic dar mai rau si mai salbatic decat primul) ateu numit „comunismul dinastic”. Pe vremuri domnitorii nostri (si tine cont ca suntem o tara crestin ortodoxa) in felul in care se intitulau faceau directa referire la Hristos si la mila lui Dumnezeu. Spre exemplu Vladislav I spunea asa:

    „… Eu cel intru Hristos Dumnezeu binecredinciosul voevod Vladislav, cu mila lui Dumnezeu domn a toata Ungrovlahia…” (v. Istoria Romanilor, Editia a cincea, de Constantin C. Giurescu, Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, 1946)

    Parintele Seraphim Rose chiar arata undeva ca asa este corect: „cu mila lui Dumnezeu” si atata doar. Formula „cu mila (prin voia) lui Dumnezeu si prin vointa poporului” a aparut mult mai tarziu. Ateismul nu a facut altceva decat sa-l excluda pe Dumnezeu in numele unor valori egalitare, inclusiv de avere, in numele poporului, comunismul dorind sa faureasca o dreptate sociala fara Dumnezeu. Si nu o dreptate sociala precum propovaduia, spre exemplu, Sfantul Ioan Botezatorul : „Raspunzand Ioan le zicea: Cel ce are doua haine sa dea celui ce nu are si cel ce are bucate sa faca asemenea” (Luca 3,11), cu credinta in Dumnezeu. Or, fara Hristos Dumnezeu „strain sunt de tot binele„, cum spune o frumoasa rugaciune. Aceasta instrainare „de tot binele” i-a cuprins si pe comunisti. Ei poate ca initial au vrut sa faca binele dar au ajuns sa faca raul, instrainandu-se de tot binele. Ratacind nu au mai gasit calea spre ceea ce inseamna bine.
    Binele nu inseamna numai un baraj bine zidit, un drum bine facut. Foarte multa lume raporteaza binele doar la bunuri materiale, confundand in cele din urma binele cu aceste bunuri. Pe de alta parte, binele nu inseamna neaparat eliminarea hotiei din societate dorindu-se in acest fel instaurarea dreptatii, caci „dreptatea omului e ca o zdreanta lepadata”. Justitiarismul zilelor noastre nu tine cont de acest lucru fundamental si tinde sa degenereze in intoleranta.
    De aceea tot ceea ce-mi spui tu legat de „regii asfaltului” si „drumurile proaste” (desi lucrurile nu stau chiar asa) tine de Progres, de perfectionare si dezvoltare. Ca unii merg mai repede, altii mai incet, asta e o alta problema. Insa lucrul cel mai grav mi se pare faptul ca noi nu mai stim in ce directie s-o luam si parca nici directia cea buna n-o mai stim care e. Ideea de baza in zilele noastre este ca prin Justitiarism se rezolva toate problemele societale si, in final, toata lumea va fi fericita. Fericirea aceasta, fagaduita noua, se rezuma la doctrina „stick and carrot”, cuvinte foarte des folosite azi. Problemele de baza nu mai sunt: profitul, cercetarea, inovatia, achizitia, investitii banesti ci combinatia de recompense si pedepse. Ne va aduce asa ceva drumuri mai bune, un CFR Marfa performant, care sa nu mai fie o gaura neagra s.a. de genul asta? Tu poate ca esti impotriva „regilor asfaltului”, dar vezi ceva mai bun? Zici de Stoica, aratandu-te sceptic in privinta capacitatii sale de a revigora CFR Marfa, dar vezi ceva mai bun, vezi ca a inceput sa mearga CFR Marfa foarte bine? Eu nu constat ca se intampla ceva mai bun. Nu s-a intamplat nici pe vremea lui Boc si nici acum. Si atunci cum e? Zici ca e rau si zici ca vii cu ceva mai bun, dar nu se vede nimic mai bun, dimpotriva. Tu zici de drumuri proaste, dar asta de ce n-o vezi? La fel e si aici, adica referitor la situatia actuala. Doar ca e vorba de alti „regi”…

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 4, 2014

 4. […] Traian ii mai poate insela pe unii jurnalisti straini, ii mai poate insela pe unii ambasadori sau pe unii presedinti si premieri din UE si din restul lumii, dar nu mai poate insela cetatenii […]

  Pingback de Cel mai rau lucru? | Hai ca se poate! | februarie 1, 2014 | Răspunde

 5. […] parte a angajarilor nu se fac pe criteriile corecte cum ar fi  experienta, profesionalismul ci pe alte  […]

  Pingback de Supozitii | Hai ca se poate! | februarie 2, 2014 | Răspunde

 6. […] poate domnule prim-ministru? Dumneavoastra nu stiti ca Marcelus este sensibil? Daca pateste ceva de suparare? Vreti sa il vedem plangand la televizor? Si daca plange Marcelus sigur plange si Basescu si nu […]

  Pingback de Ce aveti bai cu Marcelus? | Hai ca se poate! | februarie 3, 2014 | Răspunde

 7. Atata lucru , macar atat lucru si anume faptul ca ,” comunismul este dusmanul capitalismului ” mon cher chat , stiam si eu deoarece am crescut cu acele cuvinte sevite pe post de lapte matern ca mai toti tipii nascuti dupa 1948 ! ” Comunismul este …groparul capitalismului ” era scris cu litere de un metru inaltime pe toate benerele afisate la toate demonstratiile ” oamenilor muncii de la orase si sate ” ce aveau loc fie de 1 Mai , fie de 23 August fie la….7 Noiembrie sau cu ocazia vreunei condamnari a ” actiunilor imperialiste a capitalistilor verosi ” in vreo tara oarecare …gen Coreea , Vietnam , Panama , Nicaragua , Chile etc ! Sa nu crezi cumva ca am avut fie macar si o clipa impresia { fireste dupa ce ” am facut ochi ” } ca toti groparii sant ” prietenosi ” cu cei pe care-i ingroapa asa cum era bunaoara acel gropar din Hamlet . Insa o contrapondere exista totusi , deoarece comunistii faceau TOTUL pentru ca cei ce traiau volens nolens in societatea condusa de ei sa n-aiba aceleasi probleme , pe care le aveau ” aia ” ….” fratii nostrii proletari ” de traiau in societatea bazata pe consum , bazata pe capital numita generic : capitalism . Probleme pe care le resimtim din plin in ziua d e azi : recesiune , criza , inflatie , deflatie , somaj , droguri , crime , sinucideri , coruptie { mai ales la nivel inalt } ,injustitie , tineret si oameni in general …debusolati si lista poate continua ! Lozinca ” Proletari din toate tarile uniti-va „, cu tot respectul dar avea si-o continuare , adica o motivare a celor ce erau indemnati la unire , pe care vad c-ai uitat-o : ” N-aveti de pierdut decat lanturile ” !!! Culmea sti care este ? Poate faptul ca si acea lozinca si mai ales comunismul au pornit din ideile unor oameni ce numai de lipsuri materiale nu se puteau plange si pana si ” parintele ” comunismului rus Vladimir Ilici Ulianov a fost sponsorizat cu bani de acei oameni pentru a pornii ” revolutia ” proletara in Rusia desii puteau face asta si-n Germania , si-n Italia ca si ele fusesera macinate d e Primul Razboi Mondial la fel ca si Marele Imperiu tarist al Rusiei . Eventual din Anglia deoarece , daca-ti aduci aminte , Karl Marx de acolo prevestea ca s-ar putea pornii acea ” revolutie ” si revolta proletara tocmai datorita progresului economic si industrial ce va ” adancii prapastia dintre bogati si saraci ” . Am mai spus-o : dreptatea este una , justitia este altceva , cu totul si cu totul altceva si daca-ti inchipui cumva ca nu cunosc diferenta dintre ele …..Ceea ce spun legat de ” regii asfaltului ” { nu inteleg pentru ce -i aperi ! } n-are nimic a face cu progresul despre care vorbesti matale cu tot respectul si prietenia { chiar daca-i doar la nivel virtual } ce-ti port ! Despre CFR…parca te-am intrebat daca ai matale cunostiinta , unde in lume caile ferate sa fie numite chiar si la modul glumetz ” gauri negre ” insa …n-ai binevoit sa raspunzi . Nu-i problema amice insa …fara suparare dar , un adevarat capitalist , un adevarat investitor , un adevarat antreprenor stie , acele cuvinte pe care le-am tastat eu cu alta ocazie { investitie , cercetare , investitie } , ca pe Tatal Nostru si-i sant perna de capatai , asta spre deosebire de domnul Stoica care … merg la pariu ca n-a auzit in viata lui despre Friedman !

  Comentariu de Marian | februarie 4, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Mai ai putin si incepi sa canti Internationala sau mi se pare mie? 😆
   Zici ca in comunism nu existau crize… Lumea uita repede cand pe vremea lui Ceausescu nu gaseai de mancare in galantare, cand totul se dadea pe sub mana, cand se statea la coada cu scaunelul de la 3 noaptea sa poti sa prinzi ceva, cand nu era caldura in casa… Nu se spunea ca era o criza, dar asta nu inseamna ca nu era de vreme ce am simtit-o cu totii. Asa era pe atunci corect politic: sa nu spui ca e criza… Romania ajunsese o tara izolata cu mari probleme economice, se faceau cu greu platile, erau probleme cu furnizorii. Zici ca nu era „tineret si oameni in general …debusolati”. Erau infricosati! Securitatea recruta turnatori inca de pe bancile liceului.

   Uite-te la Coreea de Nord, unde nu sunt „regii asfaltului”, unde n-ai sa gasesti pe unul precum Stoica, dar unde e comunism. Tie ti se pare ca e atat de bine acolo? Ca acolo nu e criza si oamenii traiesc ca-n rai, in raiul comunist, desigur, nu-i asa? Se vede clar ce „progres” e in Coreea de Nord. Adica nu e niciun progres!! In China s-au facut reforme in sensul economiei de piata, acolo se vede progres. China, in felul acesta, s-a mai indepartat de comunism chiar daca acesta mai persista acolo (sa vedem pentru cat timp…). Dar faptul ca se incalca Drepturile Omului in China, libertatea de constiinta si de exprimare? E un lucru bun oare? Daca tie iti place asa, n-am ce sa-ti fac…

   Apropo de cercetare la noi. Toata Cercetarea, din cate stiu, este de stat. Te rog sa-mi dai exemplu de un institut de cercetare privat (100% sau in care statul sa aiba un procent minoritar de actiuni). Tu spui ca nu se face cercetare, din cate inteleg. N-as crede ca e chiar asa, dar daca admitem ca ar fi asa observa ca vorbim de un sector de stat care e cam la fel cu tot ce este de stat din punctul asta de vedere. Nu se vad performante deosebite ale acestei Cercetari ramase in continuare de stat decat tot performantele pe care le stim. Si atunci?

   In legatura cu investitiile. La capitolul asta e si statul deficitar dar daca ne referim la investitii facute de sectorul privat romanesc sa stii ca se fac. Numai ca din 2008 incoace, datorita crizei, sectorul privat sufera foarte mult, s-au inchis multe firme, pierderile sunt mari, nu mai vorbesc de faptul ca a trebuit sa si disponibilizeze personal. Chestiunea e ca la noi sectorul privat, capitalismul e in dezvoltare. Daca vrei investitii mari trebuie sa fie si profituri mari. Tu imi dai exemplu SUA – noi suntem mult in urma fata de ceea ce inseamna dezvoltarea capitalismului in SUA. Arata-mi si mie, spre exemplu, o bursa la noi precum cea din New York!! Vezi, din cauza asta acolo sunt si investitii mari, in volum mare si la noi nu e asa. Romania nu se compara cu SUA nici macar pe vremea lui Ceausescu, desi s-au facut si la noi baraje!

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 4, 2014 | Răspunde

   • Ai innebunit 🙂 🙂 🙂 sau vrei sa ma innebunesti pe mine d e nervii din cap 😦 😦 😦 ??????? Chiar nu realizezi faptul ca la ” savarinele ” de genul : „pe vreme a lui Ceausescu nu gaseai de mancare in galantare , cand totul se dadea pe sub mana , cand se statea la coada cu scaunelul de la 3 noaptea sa poti sa prinzi ceva , cand nu era caldura in casa { ai uitat s a pomenesti de cele ” doar doua ore de program la TV „} 😎 …..nu mai pune NIMENI botu ? Gata frate ! Nu-mi mai spune dumneata faptul ca ” la noi in sectorul privat , capitalismul e in dezvoltare ” . Te-ai si gasit pe cine sa aburesti 😎 ! Au trecut deja douzeci si patru de ani de la decembrie ’89 !!! Pana si aia din Somalia ar fi avut timpul necesar si arhisuficient sa uite asta , daca …DACA SI NUMAI DACA { asa cum invatam pe vremuri la materia numita ” Logica „} ” elitele ” , adica cei ce se pretindeau facand parte din aceasta clasa , superioara celorlalte clase sociale , ar fi fost cu adevarat profesionisti cu adevarat elite sau macar daca ar fi avut in sinea lor fie si-n gram de patriotism !!! Lasa-ma dumneata cu ” cecetarea care-i d e stat ” ! Eu vorbesc despre un investitor sau daca doresti vorbesc despre PRIVATI despre PARTICULARI ce am eu sau ce au astia cu statul ? Pai chiar crezi ca alde Henry Ford dupa ce-a vandut primele sale vehicule ….a ramas in acelasi garaj unde asambalase primul sau ” Ford T ” ? Nu frate , asa cum stii a investit intr-o mare factory si-n niste linii tehnologice carora le-a inbunatatit substantial parametrii tehnologici d e functionare . Si nu uita ca , dupa ce-a vazut ca ia plasa , si-i scad vanzarile …a schimbat si culoarile in care erau produse respectivele masini adica a renuntat la sloganul invechit , perimat ce era scris pe orice carte tehnica a Ford-urilor : ” Masinile Ford pot avea orice culoare …atata vreme cat aceasta este cea neagra ” !. Cum crezi c-a facut asta daca nu in urma unei cercetari amanuntite si- a unei analize a vanzarilor de pe piata ? Deci investitie , cercetare , ce vrei mai mult decat asta ? Despre China …ti-am spus parerea mea . Acolo-i un fel de amalgam dar …vad ca functioneaza totusi si inca cu oarece succes . Iar comparatia cu SUA …n-o faceam decat pentru a ilustra cat mai plastic mirarea mea fata de cineva care a ajuns foarte pricopsit in cativa ani , fara sa se foloseasca de niciunul dintre elementele de baza ale economiei de piata si anume : investitie , cercetare , investitie ….si abia apoi vanzare si profit asa cum foarte bine se spune la manual ! ” Romania nu s e compara cu SUA nici pe vremea lui Ceausescu desii s-au facut si la noi baraje ” . Pai te-ai gasit sa-mi dai tocmai acest exemplu …altul nu gaseasi ? Ai uitat ca era vorba despre doua sisteme antagonice , ai uitat ca daca la americani majoritatea muncii { fireste unde se putea asta } se facea mecanizat si pe gologani adevarati …la noi cam toata treaba se facea manual si mai mult pe moca ? Ai uitat de ” inima lui Stalin ” ? Ai uitat de „eroismul clasei muncitoare de la orase si sate care lupta cu natura pentru a da patriei „…ce dadeau ? Frate , daca ai printre cunostiintele dumitale apropiate , printre relatiile dumitale vreun ” rege al asfaltului „, vreun mare capitalist …spune-mi si-i voi aduce oasanalele de rigoare …chiar nu-i problema , eu pot injura si-n gand 😎 ! Cat despre ” Internationala ” , pai ala care-a compus-o era….din societatea capitalista sau ma-nsel eu foarte tare !? O caut aproape saptamanal pe youtube si-i dau la maxim sonorul , doar ca sa-i fac in necaz babei sau vecinilor or trecatorilor de pe strada 🙂 🙂 🙂 . Este o placere sa le urmaresc reactiile si mutrele pe care le adopta dar…asa sunt eu , un tip mai deosebit 😉 , mai glumetz din fire 🙂 !

    Comentariu de Marian | februarie 5, 2014

   • @Marian

    🙂

    Fireste ca e vorba si de cele doua ore de program TV de atunci. E foarte bine ca ai amintit si acest lucru!

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2014

   • @Marian
    Zici ca poti injura si in gand… 🙂 Si atunci da-mi voie sa te intreb monser: cine ar treubi sa se ocupe? Statul? Dramatic este faptul ca Statul a esuat odata, atunci in ’89, si dupa cum lesne se poate observa nici acum nu face mare lucru. Iar in privinta Cercetarii sa-ti zic ce mi-a spus cineva, cercetator si chiar doctor inginer: „inventam noi roata?” . Romania e o tara preponderent importatoare, noi importam tehnologie de la altii. Cu toate acestea eu cred ca avem nevoie de Cercetare si cred ca se poate face si la noi o cercetare de buna calitate… Insa exista produse, tehnologii mult mai performante, fiabile decat ce producem noi si care sunt si la un pret redus (ar costa mai mult sa incepem sa le facem noi decat daca le cumparam), nu mai vorbesc de faptul ca sunt si altele pe care nu le avem si trebuie sa importam… Si tu vorbesti de inovatie si cercetare. Trebuie, desigur…. dar e foarte dificil in asemenea conditii…

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2014

  • @Marian
   Citeste si acest articol apropo de China:
   http://www.ziuanews.ro/sport/nu-li-castigatoarea-australian-open-dezaproba-regimul-comunist-din-china-113782

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 5, 2014 | Răspunde

 8. Ei vezi ? D’asta crapa fierea-n mine !!!!! Dintr-o tara care exporta TOTUL am ajuns sa importam TOTUL !!! Oare o fi vina mea sau adumitale sau a lui monsiu Rica { Sal’tare onorabile ….oriunde te-ai afla 😉 } sau a …”opincii ” in general sau a…” vladici-lor ” ?! Repet ,vorbeam despre cercetare si investitie facand referire doar la privati , la” investitorii particulari ” ca statul….acum stim ca-i ” un prost manager ” 😎 !

  Comentariu de Marian | februarie 7, 2014 | Răspunde

  • Nu spun ca nu s-au facut si greseli.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2014 | Răspunde

  • @Marian
   Pe tine vad ca te deranjeaza ce face privatul pe banul sau nu statul pe banul tau. De ce nu face privatul cercetare, dar stii ca daca o face o face pe banii sai? Pe cand Cercetarea de stat e sustinuta de noi toti, contribuabilii, fiind bugetara. Uite-te acolo, la stat, cum se delapideaza, cum se fura, cum se duc bani catre sereleurile de partid… Eu cred ca asta ar trebui sa te intereseze, sa ne intereseze, pentru ca platim din banii nostri iar Ponta ne-a mai marit si taxele si impozitele si nu se vede vreun progres.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 8, 2014 | Răspunde

   • Asta ai inteles din tot ce m-am chinuit eu sa-ti tastez ? Ce am eu frate cu „privatul ” ? Spuneam doar ca , cercetarea si investitia in cercetare si -n achizitia d e tehnologie inseamna cu adevarat INVESTITIE iar cel ce-o face se poate numii cu adevarat OM D E AFACERI si nu tzepar !Iar parerea mea despre Ponta si mai ales despre guvernul sau….chiar o sti deci , nu cred ca mai este cazul s a spun nimic in plus decat s a repet nemuritoarele cuvinte { ar trebuii scrise cu litere d e aur ! } ale lui Rica Venturiano : ACEEASI MARIE AVAND …ACEEASI PALARIE !!! Sau mai pe romaneste : ” aia hoti , astia …netoti , sa-i ….pe TOTI ” !

    Comentariu de Marian | februarie 9, 2014


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: