Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Cresterea economica. Scurte considerente

Multi se intreaba cum de avem crestere economica si treburile merg mai rau sau daca intr-adevar avem crestere economica. Datele statistice pe care ni le ofera FMI – aici. Dar mi-a atras atentia o postare a D-nei. Ana Birchall (PSD):

Despre bugetul de stat pe anul 2014

Se arata ca:

„Bugetul de stat pe anul 2014 este construit în echilibru între asigurarea protecţiei sociale şi asigurarea investiţiilor pentru dezvoltare şi creştere sustenabilă.

Guvernul USL a construit un buget echitabil şi bine calculat care asigură în acelaşi timp grija pentru măsurile de protecţie socială şi necesarul de fonduri pentru derularea proiectelor de investiţii. Este un buget care se bazează pe creştere şi nu pe austeritate, este un buget care are grijă de cei mulţi şi începe să restabilească ordinea socială prin creşteri de salarii, pentru profesori şi medici, prin creşteri de pensii şi prin creşterea salariului minim.Bugetul pe anul 2014 reflectă foarte bine politicile publice ale unui guvern mixt din punct de vedere ideologic. Nu cred că există o dovadă mai clară că USL-ul funcţionează, şi funcţionează bine, decât proiectul de buget pe anul 2014. Pensiile cresc cu 3,76%, salariul minim creşte cu 12,5%, venitul minim garantat creşte cu 5%, salariile profesorilor debutanţi cresc cu 10%, veniturile medicilor rezidenţi cresc cu 150 de euro pe lună şi toate acestea se petrec în contextul relaxării fiscale; CAS-ul la angajator este programat să scadă cu 5 procente din vara anului viitor.

La sfârşitul anului 2013, România este stabilă din punct de vedere macroeconomic. Creşterea economică a depăşit prognozele FMI şi a ajuns la 2,7%, în acelaşi timp, anul acesta ne putem lăuda cu cel mai mare PIB din istoria României, de 140,5 miliarde de euro. Am depăşit pragul psihologic al PIB-ului din 2008. Dacă observăm şi faptul că inflaţia a scăzut până la 1,8% de la 4,95% cât era în 2012, ajungem la concluzia că mediul economic din România se însănătoşeşte foarte rapid, şi asta datorită unui set de politici publice eficiente, implementate de Guvern. Aceste politici trebuie să continue şi în anii următori şi bugetul multianual 2014 – 2017 este o premisă excelentă de creştere.

Nu este prima oară când declar faptul că USL trebuie să aibă ca prioritate conturarea unei clase de mijloc, puternice şi reprezentative. Politicile fiscal-bugetare prevăzute în proiectul de buget vor determina întărirea clasei de mijloc prin: creşteri graduale de salarii, creşterea investiţiilor publice, stimularea mediului de afaceri cu scheme de garanții de stat orientate către sectorul IMM şi, nu în ultimul rând, sprijin pentru producătorii agricoli.

Măsurile de creştere anunţate sunt dublate de o predictibilitate a sistemului fiscal, care se asigură prin eliminarea oricăror posibilităţi de creştere a taxelor. Fie că vorbim de TVA, fie că vorbim de cota unică sau CAS, taxele nu vor creşte şi astfel sistemul fiscal va deveni fundamentul pe care clasa de mijloc din România se va reinventa.” (subl. mea)

Mi se pare foarte optimist articolul: vor creste pensii, salarii, ceea ce, desigur, nu-i rau. Dupa cum observati, vor creste in sectorul de stat… Totusi inteleg ca va creste si salariul minim… Toate acestea in conditiile relaxarii fiscale!!! Asta e chiar interesant!!

Dupa parerea mea, ar trebui sa pastram un optimism moderat (asta ca sa nu fim pesimisti, ca nu-i bine!) intrucat lucrurile nu sunt, cel putin pentru mine, foarte clare. Iata cateva articole:

Ziarul Financiar

Coface estimează o creştere economică de 1-1,5% în 2013, fără a lua în calcul aportul agriculturii

Articolul este din 8 august 2013 si arata ca:

„Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit recent prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice în primul semestru şi a unei producţii agricole mai bune. Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat anterior că estimarea de creştere economică pentru acest an a fost ridicată, în urma discuţiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimând însă pentru sfârşitul anului un avans al PIB peste noua ţintă.

Deşi există semnale favorabile de creştere în 2013, cu un an agricol bun, acestea nu sunt resimţite în economia reală, de către firme, care se confruntă în continuare cu multe probleme, cele mai importante fiind lipsa de lichiditate şi accesul dificil la creditare, potrivit reprezentanţilor Coface.

În 2013, în ciuda semnalelor bune de creştere a PIB, cu un an agricol care se anunţă bun, nu le resimţim în economie, toate companiile confirmă ca acesta este un an mai greu decât cei anteriori, toţi se plâng de lipsa de creditare, de lichiditate, de sarcina pe care au preluat-o de a finanţa la rândul lor alte companii prin activitatea lor comercială. Nu vedem în continuare o îmbunătăţire, din contră, când companiile mari intră în insolvenţă începi să te întrebi cum va arăta peste câţiva ani această ţară„, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Constantin Coman, country manager Coface.

El a arătat că economia românească este legată de ţările din zona euro, aflate însă în continuare în recesiune.

Coman spune că deşi avansul exporturilor a fost motorul creşterii economice în primul semestru aceasta nu se vede în economie, unde consumul a scăzut „fabulos”.

„Şansele noastre se leagă ca de fiecare dată de agricultură, anul acesta se anunţă de excepţie, exporturile funcţionează, dar cred că trebuie făcut foarte mult pentru blocajele financiare, pentru creditare. Băncile nu văd un apetit foarte mare pentru a credita pentru că văd foarte mult risc în jurul lor, atunci evident că atenţia lor în a da bani companiilor este mult mai mare”, a menţionat Coman.

Directorul Coface nu anticipează pentru acest an o revigorare a economiei reale, a companiilor, aceasta fiind posibilă începând cu 2014 sau 2015, dacă şi ţările din zona euro vor depăşi situaţia dificilă cu care se confruntă.” (subl. mea)

Agerpres

ŞTIRILE SERII – ECONOMIC – 20 NOIEMBRIE

Se arata, printre altele, ca:

Creşterea economică a României se va situa la 3% în 2013, dar fără contribuţia agriculturii ar fi de numai 1,4-1,5%, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, la o conferinţă cu tema ‘România şi zona euro’, organizată la Banca Naţională a României /BNR/.
Economia a performat mai slab în 2013 decât în 2012. Anul trecut, creşterea economică a fost de 0,7%, dar fără agricultură (fără influenţa agriculturii în PIB – n.r.) ar fi fost de 2,2%. În 2013 creşterea economică va fi probabil de 3%, iar fără agricultură – de 1,4-1,5%’, a precizat Dumitru.” (subl. mea)

Digi24

IMPARȚIAL. Lucian Isar, economist: Fără aportul agriculturii, creșterea economică din 2013 ar fi mai mică decât în 2012

Articolul este din 14 august 2013 si arata, printre altele, ca:

„Analistul economic Lucian Isar a comentat cifrele anunțate astăzi cu privire la creșterea economică a României. În opinia acestuia, creșterea economică cu 1,7% în prima jumătate a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, înseamnă, de fapt, o stagnare, pentru că, în realitate, a fost de numai 1,2%, iar agricultura este cea care va salva economia în 2013.

În realitate, fenomenul se numește creștere recesionară. Economia crește, dar nu prea mult, în schimb, crește și șomajul. Aș sparge răspunsul în partea bună, partea proastă și realitatea. Partea bună e că tocmai s-au aprobat 3,8 miliarde de lei pentru investiții, că în acordul cu FMI avem o creștere a plafoanelor și a ajutoarelor de stat. Avem ajutoare de stat introduse și la companii mici și mijlocii – este proiectul pilot al vicepremierului Daniel Chițoiu. Astea sunt elementele bune, sunt convins că la un moment dat lucrurile se vor mișca, pentru că sunt direcționate la injectat bani în economie.

Partea proastă este că în continuare mergem cu frâna trasă. Politica monetară și de credit faultează economia românească.

Realitatea este că n-am crescut decât cu 0,3 trimestru la trimestru, comparativ cu 0,7 creșterea Germaniei, cu 0,5 creșterea Franței. Iar la nivel de an, în realitate, n-am crescut decât cu 1,2%. Acel 1,7% este un truc optic comparat semestru la semestru. Dacă am compara mere cu mere, am vorbi de 1,2. O creștere care, mai degrabă, este stagnare. Plus/minus 1% înseamnă stagnare economică”, a afirmat economistul Lucian Isar.

Fostul ministru delegat pentru Mediu de Afaceri în cabinetul Ponta 1 a mai spus că surpriza bună este agricultura, iar, la finalul anului, creșterea economică fără aportul agriculturii ar fi mai mică decât în 2012.

În România, perioada este de doi ani. Un an mai prost, un an mai bun – așa este periodicitatea climaterică și, prin urmare, dacă ne vom uita la sfârșitul anului, vom vedea că, în 2013, creșterea economică fără aportul agriculturii va fi mai mic decât 2012. Agricultura ne salvează în 2013 la poza de final”, a adăugat Lucian Isar.

„Domnul Isar, uitându-se la economie din avion, vede ce a descris. Dacă e să ne uităm la economie din elicopter, putem vedea o economie cu două viteze. Avem o zonă foarte dinamică legată de exporturi, care e într-o ușoară creștere. Cealaltă zonă de economie, care merge foarte prost, sunt sectoare industriale care ori sunt pe cale de dispariție, ori sunt în agonie. Sectorul petrochimic, de exemplu, sau sectorul siderurgic. Mechel a închis patru dintre cele cinci combinate pe care le are în România”, a spus Răzvan Orășanu, analist economic.

Economia României a crescut cu 1,7% în prima jumătate a lui 2013, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Analiştii au formulat câteva estimări privind evoluţia Produsului Intern Brut încă de acum câteva zile, mizând pe o creștere de până la 2%.

Tabloul economiei nu arată nici pe departe bine, în ciuda veştilor primite de la Institutul Naţional de Statistică, șomaj este ridicat, iar investițiile scăzute.” (subl. mea)

Puterea

Experţii susţin că România îşi datorează creşterea economică agriculturii

Articolul este din 19 august 2013 si arata ca:

Fără agricultură, creşterea economică din 2013 ar fi mult mai mică decât cea de anul trecut. Potrivit experţilor, performanţele mai multor sectoare s-au înrăutăţit pe parcursul anului, singura salvare fiind situaţia bună din domeniul agriculturii. Mai mult, aceştia consideră că sunt necesare multiple reforme pentru ca România să ajungă în viitor la acelaşi nivel de trăi ca în restul zonei euro.

Contribuţia agriculturii în prognoza de creştere economică a acestui an este de un punct procentual, a declarat analistul-şef al Băncii Comerciale Române, Eugen Şinca. „Aceasta reprezintă aproape jumătate din estimarea noastră de creştere economică, de 2,5% în 2013. Dacă am compara PIB-ul cu contribuţie zero a agriculturii din 2012 şi 2013, România ar fi avut o creştere de 2,1% în 2012 şi va avea în jur de 1,5% în 2013, ceea ce înseamnă că performanţa unor sectoare precum comerţul cu amănuntul sau lucrările de construcţii s-a înrăutăţit în acest an”, potrivit lui Şinca.

Încrederea consumatorilor, încă scăzută

Conform analistului BCR, anul acesta s-a înregistrat o reducere semnificativă a investiţiilor în infrastructură, dar s-a putut observa o intrare în funcţiune a unor capacităţi de producţie finanţate cu câţiva ani în urmă. “Restructurarea unor companii de stat şi private şi-a pus amprenta asupra încrederii consumatorilor, care nu sunt dispuşi să cheltuiască foarte mult în prezent. Investiţiile în infrastructură au fost destul de reduse în prima jumătate a anului 2013, pe fondul accesării dificile de fonduri europene şi a lipsei proiectelor în parteneriat public privat. Un mare plus în acest an este reprezentat de industrie şi exporturi, iar aici putem vorbi despre punerea în funcţiune a unor capacităţi de producţie realizate cu investiţii private în anii precedenţi şi reorientarea cu succes a exportatorilor români către pieţe din afara Uniunii Europene”, a declarat analistul.

Zeci de ani până la UE

România, pentru a se putea ridica la nivelul ţărilor din UE, are nevoie de câteva decenii de creştere economică constantă, susţine Şinca. “Toate politicile pro-creştere economică sunt binevenite, deoarece România are nevoie de un avans mediu de 3-4% pe an, susţinut câteva decenii la rând, pentru a converge la nivelul de trai din zona euro. În primul rând, avem nevoie de noi finanţări externe, iar listările la bursă a unor pachete minoritare din cadrul companiilor energetice pot ajuta. În al doilea rând, avem nevoie de repornirea motoarelor interne ale creşterii – eliminarea zonelor de ineficienţă, reforma agriculturii şi orientarea ei spre piaţă, creşterea numărului de turişti străini care ne vizitează ţara”, a completat Eugen Şinca.” (subl. mea)

Romania Libera

Salvare. Agricultura propulsează încă o dată PIB-ul oficial. Creştere economică doar pe hârtie în trimestrul III

Articol din 15 noiembrie 2013, arata ca:

„Economia a crescut după primele nouă luni cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia este pusă sub semnul întrebării de economişti, care spun că această creştere este doar aparentă, rezultată în urma raportării la o perioadă proastă. Fără contribuţia agriculturii am fi aproape de recesiune.

Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul III 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier), în timp ce faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, PIB a înregistrat o creştere cu 4,1% atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier. Pentru primele nouă luni din acest an PIB a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, afirmă Institutul Naţional de Statistică într-un comunicat de presă.

Datele sunt însă doar estimative. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi anunţată la începutul lunii decembrie.

Semnele de întrebare: etalonul folosit şi efectul agriculturii

Raportarea ce indică o creştere economică s-a făcut faţă de trimestrul III din anul trecut, care a fost unul prost. Desigur, procedând astfel, trimestrul III din 2013 riscă să pară strălucit. Potrivit estimărilor Statisticii de acum un an, trimestrul III din 2012 a fost cu 0,5% din PIB mai slab decât al doilea trimestru din 2012 şi cu 0,6% mai slab decât acelaşi trimestru din 2011.

”Există un efect de bază puternic în ambele cazuri: trimestrul similar din anul precedent a fost în recesiune”, spune economistul Florin Cîţu.

În plus, o bună parte din creştere se datorează evoluţiei pozitive a agriculturii. ”Ca şi în trimestrul III din 2011 sectorul agricol are o contribuţie semnificativă. Atunci contribuţia a fost de 1,7% din 4,1%. Pentru 2013 estimez o contribuţie aproape de 3% din 4,1%. Din estimările mele, fără agricultură creşterea economică rămâne sub 0,5% pe an”. Cifra este foarte apropiată de eroarea statistică. Există riscul ca. această creştere economică estimată, să se dovedească a fi absentă.

Record de neîncredere al mediului de afaceri

Este de asemenea un fapt ciudat că acest reviriment al economiei nu este simţit de către mediul de afaceri, care ar trebui să fie cel mai bun indicator al unei eventuale ameliorări. Un studiu Eurostat dat publicităţii cu două săptămâni în urmă indica faptul că încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României a înregistrat în octombrie cea mai mare scădere din UE, în contextul unei înrăutăţiri puternice a percepţiei privind sectorul serviciilor.

Indicele încrederii în economie a scăzut cu 2,6 puncte, de la cota de 97,4 în septembrie la 94,8 în octombrie. Pe locul al doilea la nivel european în funcţie de declinul încrederii în octombrie se situa Lituania – cu un declin de 2,4 puncte, urmată de Bulgaria şi Spania ambele cu câte 2,2 puncte. În aceeaşi lună, încrederea în zona euro urcase cu 0,9 puncte, iar în UE cu 1,1 puncte.” (subl. mea)

De unde rezulta ca PIB-ul a crescut in 2013 datorita agriculturii. Daca nu punem contributia agriculturii Romania a performat mai rau in 2013 decat in 2012!! Stau si ma intreb ce an agricol va fi 2014… In orice caz, s-au redus investitiile in infrastructura (accesare dificila fonduri europene si lipsa proiecte in parteneriat public-privat), avem industrii pe cale de disparitie, mediul de afaceri nu se simte deloc bine, increderea acestuia si a populatiei in economia romaneasca fiind redusa, investitiile sunt scazute, avem o crestere economica prea anemica pentru ca sa facem pasi importanti spre nivelul de trai din Zona Euro. Ce trebuie retinut de aici? Trebuie retinut ca situatia nu este deloc roz!!

Dar apropo de cresterea economica datorata agriculturii, intrucat ar trebui sa vedem si cum se produce un astfel de lucru, va invit sa cititi acest articol din Lumea Satului:

Insula Mare a Brăilei, un adevărat centru tehnologic în agricultură

Se arata ca:

„Pe 28-29 mai, în cadrul fermei Agricost, noul arendaş al terenului arabil din Insula Mare a Brăilei, s-a desfăşurat simpozionul „Centrul de Excelenţă DuPont & Pioneer în Insula Mare a Brăilei“, în cadrul căruia au fost prezentate diverse soiuri de hibrizi, tehnici agricole şi soluţii de protecţie a plantelor. Continuatoare a TCE 3 Brazi, ferma Agricost cultivă 56.000 ha, dintre care 41.000 ha sunt irigate şi 15.000 ha sunt neirigate, având intenţia ca, în următorii trei ani, să ude întreaga suprafaţă exploatată. Cu o istorie începută din 1965, exploataţia din Insula Mare a Brăilei se poziţionează drept cea mai mare fermă din Uniunea Europeană, cultivând în anul curent nu mai puţin de 18.000 ha de grâu, 7.000 ha de orz, 10.000 ha de porumb, 5.000 ha de soia şi 5.000 ha de floarea-soarelui. În ciuda faptului că, anul trecut, România s-a confruntat cu o secetă puternică, sistemul de irigaţii şi bunul management al fermei au permis ca, în Insula Mare a Brăilei, să se obţină producţii de 6,2-6,3 tone la hectar grâu, 10 t/ha porumb, 3,5 t/ha floarea-soarelui şi 3,7 t/ha soia.

Cea mai mare exploataţie agricolă din UE şi problemele ei

Deşi se bucură de comasarea terenurilor şi de productivităţi ridicate, ferma din Insula Mare a Brăilei are de înfruntat, în egală măsură, şi multe provocări a căror rezolvare ţine de utilizarea celor mai eficiente şi moderne soluţii tehnice. „Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este fluctuaţia pânzei freatice, care face ca cel puţin 10% din suprafaţă să nu o putem exploata din cauza excesului de umiditate. De exemplu, anul acesta am pompat în jur de 80 milioane de metri cubi de apă în Dunăre. Pe de altă parte, în timpul verii avem o secetă mai pronunţată faţă de celelalte zone, pentru că aici, faţă de terasele Brăilei, plouă cu 50 mm mai puţin pe an şi atunci suntem nevoiţi să aducem apa din Dunăre în fiecare vară pentru a putea să irigăm. Preocuparea noastră în acest sens a fost majoră deoarece, în momentul în care am preluat acest pământ, el era într-o stare foarte proastă, am investit pas cu pas şi anul trecut, când am avut una dintre cele mai puternice secete din România, am reuşit să folosim la adevărata sa valoare sistemul nostru de irigaţii şi am obţinut producţii foarte bune“, ne-a explicat directorul general al companiei, Lucian Buzdugan.

Alături de apă, fertilitatea limitată a solului, în a cărui compoziţie se află multă argilă aluvionară, este o altă problemă importantă a exploataţiei. În acest sens, compania brăileană a adoptat ultimele tehnologii conservative din domeniu, renunţând la arat, prăşit, discuit sau la alte tipuri de lucrări care presupun expunerea solului la agresiunea razelor solare şi a vântului.

„Datorită tehnologiei conservative pe care o folosim sau aşa zisa – dry farming culturile arată foarte bine. Spre exemplu, rapiţa pe care aţi văzut-o a avut parte doar de 7 litri de ploaie şi o parte din ea nu a fost irigată; cu toate acestea, vom obţine peste 3 tone la hectar prin măsurile conservative pe care le aplicăm pentru sol şi apă. Imediat ce am recoltat grâul, planta premergătoare, intrăm cu un utilaj special care nu răstoarnă brazda şi care afânează solul încă din iulie anul precedent. Întoarcerea brazdei înseamnă o expunere a solului la agresiunea razelor solare şi a vântului, care usucă ultima picătură de umezeală. De asemenea, razele solare omoară toate bacteriile care ajută la creşterea fertilităţii solului“, a precizat Lucian Buzdugan. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că, pentru buna funcţionare a celei mai mari exploataţii agricole din UE, cei aproape 1.000 de angajaţi traversează zilnic Dunărea cu bacul, întrucât nu există un pod care să lege insula de uscat.

Irigaţiile – marele atu al „Bărăganului dintre ape“

În contextul în care, în ultimii ani, seceta a devenit un fenomen normal în România, cei din Insula Mare a Brăilei, cunoscută şi ca „Bărăganul dintre ape“, au investit masiv în sistemul de irigaţii, reuşind să ajungă de la 7.000 ha irigate la 41.000 ha, cu intenţia clară ca, în următorii trei ani, să acopere toate cele 56.000 ha. Conform directorului general al firmei, utilizarea apei este punctul strategic din întregul proces de producţie. „Sunt culturi pe care nu le putem cultiva în zona neirigată din sudul insulei, precum porumbul sau soia. Între grâul irigat şi cel neirigat, anul trecut, spre exemplu, a fost o diferenţă de 4 tone la hectar. Din punctul meu de vedere, investiţiile în irigaţii sunt cele mai justificate. Am fost de curând în Elveţia şi la 2.500 de metri altitudine cei de acolo irigau inclusiv păşunile. Dacă şi acolo unde plouă 1.000 mm se justifică irigatul, cum să nu se justifice la noi, unde plouă doar 250 mm pe an şi avem secetă ca în Israel?!“, a declarat Lucian Buzdugan. De altfel, în opinia lui Buzdugan, acest capitol ar trebui să fie punctul de referinţă pentru dezvoltarea agriculturii la nivel naţional şi, în contextul divizării pământului în celelalte zone ale ţării, întregul sistem de irigaţii ar trebui regândit. „Cert este că trebuie să transformăm transportul apei de irigaţii într-o problemă de infrastructură, aşa cum facem şosele, autostrăzi, cum ducem energie electrică la casa fiecărui om, aşa trebuie să ducem prin conductă apa de irigat la fiecare solă şi acolo să o vindem pe bază de contor şi fiecare fermier va plăti apa consumată în funcţie de cultura pe care o are. Dacă mă las în baza unui puţ care seacă vara şi mă apuc să investesc în seminţe, erbicide, pesticide şi aşa mai departe, tot planul de afaceri se duce pe apa sâmbetei. Eu nu zic ca statul să investească dacă nu sunt bani, ci să se găsească companii care au bani şi sunt dispuse să investească şi să facă o afacere din transportul apei astfel încât atât producătorul agricol, cât şi furnizorul de apă să îşi poată face un plan de afaceri“, a mai afirmat Lucian Buzdugan.

Peste 7 ani de colaborare cu DuPont şi Pioneer

Simpozionul organizat împreună cu DuPont şi Pioneer a confirmat totodată cei peste 7 ani de experienţă comună ai celor din Insula Mare a Brăilei cu compania producătoare de seminţe şi soluţii pentru protecţia plantelor. În acest sens, au fost prezentate mai multe soluţii de fertilizare, combatere a buruienilor şi a dăunătorilor, regulatori de creştere, dar şi hibrizi pentru fiecare dintre plantele cultivate în această fermă. Pentru cultura de cereale păioase au fost prezentate mai multe sole, tratate cu erbicidele şi fungicidele companiei DuPont, Granstar Super, Cerlit, Alert, Evolus şi Acanto. „Grâul a fost erbicidat cu Granstar Super şi Cerlit, unul dintre cele mai eficiente erbicide pentru cultura de păioase. Alături de erbicidare, s-au folosit şi trei fungicide: Alert, Evolus şi Acanto Plus, pe bază de flusilazol şi carbendazim, care asigură un start sănătos culturilor. Fungicidul Evolus are trei substanţe active: proquinazid, tebuconazol şi procloraz. În ultimele faze de vegetaţie, în special după înflorit, recomandăm Acanto Plus, fungicid pe bază de picoxistrobin şi ciproconazol, care are proprietatea de a se reactiva după fiecare ploaie, după roua de dimineaţă“, a precizat Adrian Teban, directorul de dezvoltare DuPont.

Totodată, întrucât anul viitor flusilazolul va fi interzis de legislaţia europeană, reprezentantul DuPont a anunţat lansarea noului produs Cielex. La cultura porumbului, alături de utilizarea regulatorului de creştere Moddus (folosit şi la orz) şi lansarea noului produs Principal Plus, o noutate în Insula Mare a Brăilei o reprezintă hibridul PR32F73. „Nu-l veţi regăsi în catalogul Pioneer; este un hibrid foarte productiv pe care compania Pioneer l-a adus anul trecut în România special la cererea echipei tehnice din Insula Mare a Brăilei, în momentul finalizării unei investiţii proprii într-un sistem mare de depozitare şi uscare. Am testat acest hibrid anul trecut cu dumnealor şi, în urma acestui proces, am obţinut peste 16 tone boabe“, a explicat Manuela Dumitru, promotor Pioneer. Conform acesteia, producţia de 16 tone s-a realizat exclusiv datorită irigaţiilor şi fertilizării. În ceea ce priveşte culturile de rapiţă şi floarea-soarelui, alături de cei doi hibrizi Pioneer – PR46W14, cel mai bine vândut hibrid de rapiţă în România, şi P64LE25, hibrid de floarea-soarelui ce permite aplicarea tehnologiei Express, remarcabilă mai este utilizarea în fertilizare a sulfatului de amoniu, care mobilizează fosforul din sol pentru ca acesta să fie asimilat de către plantă.

Secretul recoltelor bogate, toţi hibrizii se testează înainte de a intra în cultură

Un element important în Insula Mare a Brăilei este selecţia riguroasă a tuturor hibrizilor care ajung să fie cultivaţi în cultura mare. Din cele 5 tipuri de culturi prezentate, trei hibrizi aparţineau Pioneer şi doi, cei de cereale păioase, Institutului de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea, pe lângă acestea fiind testate nu mai puţin de 370 de soiuri pentru toate plantele aflate în cultură, pe o suprafaţă totală de aproximativ 350 ha. Conform lui Grigore Mocanu, în insulă sunt testaţi 106 hibrizi de rapiţă, 57 de soiuri de grâu, 17 soiuri de orz, 19 soiuri de triticale, 65 de hibrizi de floarea-soarelui, 7 soiuri de soia şi 108 hibrizi de porumb de la majoritatea producătorilor şi importatorilor din ţară. „În Insula Mare a Brăilei nu intră niciun produs, niciun soi, niciun hibrid până nu este testat în primul rând în acest câmp micro, pentru că unii hibrizi sau unele soiuri, care în terasa Brăilei sau în Bărăgan merg foarte bine, aici nu îşi găsesc locul, nu dau producţie mare şi alţii care merg mai prost în terasă merg mult mai bine aici şi atunci avem această obligaţie, să testăm şi să vedem care sunt hibrizii care dau, în condiţiile concrete ale noastre, maximum de randament. Anul acesta avem 1.700 de sole cu astfel de teste. În afară de acest micro, cele mai bune rezultate pe care le obţin hibrizii trec, în anul următor, în loturi macro de 5 ha şi apoi în cultura mare“, a declarat Grigore Mocanu, consilier tehnic la Ferma Gemenele din Insula Mare a Brăilei.

Planuri de viitor

În viitor, compania vizează atât o extindere în ceea ce priveşte sistemele de depozitare, cât şi o creştere a producţiei totale. „Am terminat de curând un siloz şi vom realiza încă cel puţin 5 silozuri pentru depozitare. De altfel, avem o tehnologie nouă de depozitare în silobag-uri, adusă din Argentina, care funcţionează foarte bine. Acestea au o capacitate de 200 de tone. De asemenea, ne-am propus să obţinem 1.000 tone de cereale pe cap de salariat, să ne încadrăm în 50 litri de motorină pe hectar şi să ne asigurăm independenţa energetică“, a precizat Lucian Buzdugan. În acest sens, se vor face investiţii în utilizarea biomasei pentru a putea fi utilizate resturile vegetale în vederea obţinerii energiei electrice, dar şi în utilizarea biocombustibilului.

Daniel PLĂIAŞU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2013″

Amanunte interesante si aici. Am dat acest exemplu, dar asta nu inseamna ca Romania functioneaza la intreaga sa capacitate in agricultura. Trebuie facute, in continuare, investitii mari, dar nu trebuie neglijate nici celelalte aspecte, cel industrial, infrastructura etc. Per ansamblu lucrurile nu merg bine si nu indreptatesc un optimism exagerat, festivist.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 22, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

21 comentarii »

 1. […] Traian ar fi fost demult demis si trimis in fata justitiei. Si impreuna cu el toti cei care l-au sprijint sa ajunga prin inselaciune presedintele Romaniei  si toti cei care l-au pastrat in functie desi 7.4 […]

  Pingback de Pozitia tatalui conteaza | Hai ca se poate! | noiembrie 22, 2013 | Răspunde

 2. Oare madamme Birchal o traii in aceeasi tara in care traiesc si eu , eventual si cu aceeasi suma d e bani ? Sincer , ma cam indoiesc deoarece deocamdata in acel buget pentru 2014 { poate in cel pentru 1015 ! } nu s e vede nimic care sa duca cu gandul ca guvernul USL se gandeste cat d e cat la asa numita protectie sociala { ca tot s e dau mari socialisti !} iar protectie sociala si ” asigurarea investitiilor pentru dezvoltare si crestere sustenabila ” sant doua sabii c e nu incap in aceeasi teaca deoarece teaca respectiva … poarta numele FMI ! D e fapt si d e drept nu Ponta si USL-asii guverneaza { ei duc la indeplinire niste dispozitii } ci tot aia d e la FMI si Banca Mondiala sant cei ce detin painea si cutitul in aceasta ecuatie numita ….inpartirea saraciei romanesti . In Insula Mare a Brailei stiam ca-i un privat numit Culita Tarata care-i cel putin in acte ….apropitar acolo , chiar daca initial era un fel d e …arendas . Cum vor face astia ce guverneaza { in speta Daniel Constantin d e la PC, numit Ministru al Agriculturii …de parca ar mai fi pe undeva agricultura de stat } } , sa-si bage nasul in ograda aluia ? Oricum este eleganta si cel putin apoteotica acea finalitate a articolului : ” Trebuie retinut ca situatia nu este d e loc roz ” !!! Asi adauga cu umilinta si frustrare ….PE NICAIERI !!!!

  Comentariu de Marian | noiembrie 23, 2013 | Răspunde

  • S-ar putea ca USL sa aiba in vedere cresteri de pensii, salarii (profesori), venituri (medici), cresterea salariului minim pentru a-si satisface electoratul si a atrage electorat de partea sa. Apoi ar trebui sa faca ceva in contrast cu ceea ce a facut PDL, adica taieri de salarii si pensii, altminteri la ce au mai criticat PDL-ul? Eu n-as nega intentiile USL-ului. Eu spun ca interpretarea pe care o da cresterii economice este eronata. Cu alte cuvinte, vrei sa faci lucruri marete, sa maresti salariile, veniturile bugetarilor, ale pensionarilor, lucruri bune, fara indoiala, dar Romania a performat in 2013 mai rau decat in 2012. Pentru ca articolul D-nei. Birchall se refera numai la cifra si interpreteaza ca este minunat. Eu de asta am spus ca situatia nu este deloc roz. E vorba si de FMI, dar e mai ales vorba de capacitatea noastra de a determina o crestere economica mai mare, de a avea performante economice mai mari. Or, tocmai aceasta capacitate este, din pacate, redusa la noi. Eu nu cred ca trebuie sa simplificam totul reducandu-l la FMI. Mai ales ca nu FMI conduce, ci Guvernul Romaniei. Este o perceptie gresita care s-a creat in opinia publica aceea ca FMI conduce si „face si desface”. In realitate Guvernul e cel care conduce si poarta responsabilitatea asupra situatiei economice din tara noastra.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 23, 2013 | Răspunde

   • In liceu { pe vremea cand eram ….licean , adica in urma cu ….1000 d e ani 😉 } aveam un prof. d e mate. care spunea : ” Cifrele sint frumoase dar….SECI si ADEVARATE ….adica nu mint NICIODATA ” !!! Probabil ca madamme Birchal a vazut doar frumusetea cifrelor respective ….fara sa observe ceea c e noi astia mai ” prosti ” ….din randul vulgului { 😉 vorba lui Madalin Voicu } vedem si fara binoclu : ” situatia nu este de loc roz ” !!! Ma indoiesc de faptul ca nu FMI-ul conduce de fapt Romania ci guvernul asta de palavragii…chiar cu riscul de a te supara pe mine . Nu cred ca-i ” o perceptie gresita care s-a creeat in randul opiniei publice ” ci adevarul adevarat , adevar pe care chiar nu ma astept ca dumneata sa-l recunosti . Te roaga fratele matale : nu-mi cere argumente ca …n-am de gand sa stau sa tastez trei zile !!! Noi astia mai amarastenii ….al vedem si-l simtim zilnic acest adevar , macar cu asta ne alegem 😦 . Cat despre ” responsabilitatea guvernului „….ma lasi ?!? Asta se vrea a fi o cioaca de sambata seara ? Responsabilitate inseamna sa platesti in cazul in care gresesti . Ai vazut dumneata mon cher chat , pe vreun guvernant roman platind in vreun fel pentru erorile comise in timpul guvernarii ? Eu sincer …nu si te rog sa ma crezi ca am urmarit foarte atent sa vad si eu minunea . Mai repede cred ca voi ajunge sa revad cometa Halley decat guvernant roman raspunzand pentru nenorocirile in care au bagat tara asta d e 😉 …Lokum !

    Comentariu de Marian | noiembrie 23, 2013

   • mariane, nu tara e de „lokum” ci guvernantii alesi de noi. deci implicit ……
    mariane, daca anul trecut, pe vremea asta ti-as fi spus ca vom ajunge aici, ce mi-ai fi replicat?
    de fapt, dincolo, la Theo, am si zis de mi-am umplut frigiderul pentru toate sarbatorile crestine ce urmeza cam fo 5 ani de acum incolo.
    ce tot „mancam” eu mariane ca „TOTI O PAPA SI-UN PAMANT” si ca o alianta impotriva naturii ca asta nu poate avea alt scop decat preluarea puterii. CEEA CE AU SI FACUT!!!!!!!! Bun au luat-o au luat-o, dar ce au facut cu ea este important. Adica N-AU FACUT NIMIC BUN!!!!!
    Noi suntem inca in epoca fanariota, cand veneau domnitorii unsi de Poarta si primul lucru pe care-l faceau era sa-si SCOATA BANII DATI PENTRU TRON. Ti se pare ca astia au facut altceva??? Zi-mi tu cu mana pe inima ca pentru tine s-a schimbat ceva in bine??? Un lucru, cat de mic. Si te rog, nu-mi spune ca ti-au reintregit pensia, ca mor de ras. pentru ca acum, cu pensia asta intregita, nu mai cumperi nici macar cat cumparai cu ea taiata de „ailalti”. sa ne intelegem, nu le tin palma „alorlanti”, tot asa cum nu le tin palma PNL-istilor mei de acum, care sunt niste marionete. dar atata invrajbire s-a produs intre romani din cauza acestui USL mincinos si demagog, incat au facut mai mult rau decat au facut PDL-istii in aproape 8 ani de guvernare. si totusi nimeni nu vede unde ne imping. pentru mine acel prag de 30% inseamna INGROPAREA DEMOCRATIEI IN TARA ASTA!!! Democratie nu inseamna mariane ca TOTI trebuie sa fim de accord, ci ca MAJORITATEA ARE DREPT SA DECIDA. NU MINORITATEA MARIANEEEEE, NU MINORITATEA!!!!!
    daca tot nu s-au desteptat toti romanii, degeaba ne batem noi capul si vorbim discutii pe bloguri, ca vom ramane doar cu astea. pacat ca avem o tara frumoasa locuita de unii oameni de „lokum”. si la acesti oameni de lokum se gandeste si puterea cand spune ca 30% decide ce este bine pentru tara asta. de fapt, daca 15,1% zic da si 14,9% zic nu, inseamna ca tara este la cheremul acelui 15,1%, adica HALAL DEMOCRATIE NENE IANCULE!!!
    SI ZAU DACA NU MERITA ROMANII ASA CEVA. SI ACEI 15,1% SA FIE TIGANI!!!, sau mai rau, UNGURI.
    Ptiu, piei drace, ca in cazul asta chiar ca emigrez.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 24, 2013

 3. Motane, dupas razboi nemtii, aia RFG-isti, erau intr-un rahat enorm. Ca tara, ca natiune, ca eceonomie, politic, CA TOT. Stau si ma intreb, ca-i stiu bine si cum gandesc si cum muncesc (p’aia din fosta RFG, nu din fosta RDG), ce s-ar fi intamplat daca si ei ar fi facut ca noi, adica INTAI SA CEARA, si apoi sa dea. Cati dintre cei din generatia noua, generatiua Pro, stiu ca ani buni de zile nemtii din RFG au muncti doar ptr un blid cu o zeama calda si un codru de paine. Si munceau in fabrica, programul ala de lucru de cat era acolo, dupa care munceau MOCA, GRATIS, PE DAIBOJ, la curatirea oraselor de moloz, daramaturi si cadavre. Planul Marshal sa nu credeti ca a fost gratis. Planul Marshal de atunci a fost un fel de UE si FMI de azi.
  Cu ce sa ne ridicam din rahat, sau tarana, ca la noi e tot una, daca NU MAI AVEM SPRIJIN. Am privatiuzat TOT ce se putea, dar am privatizat prost. Si dupa ce ca am privatizat FOARTE PROST, am mai si creat acea psihoza impotriva capitalismulkui si a patronilor, incat acei catiova care chiar vor sa faca ceva, ma refer la patroni, au din start frana de mana trasa si caracatita lui Mazare pe TOATE rotile.
  Pai vrem sa avem ssalarii si nivel de trai ca’n capitalism, dar fara capitalism. Cum puii mei vine asta?? Si can spuneam ca vina pleaca de jos, de la alegator, nu greseam. Pana cand alegatorul n-o sa priceapa CA FARA MUNCA IN DRACI n-o sa aiba salariu ca’n Occident, n-o sa avem nici politicieni capabili care sa aplice o politica menita sa sprijine dezvoltaterea economica.
  Sunt in masura sa spun asta, pentru ca m-am lovit si ma lovesc mereu de mentalitatea „muncitorului” roman, care atunci cand vine la anagajare, daca esti firma straina, cu capital TOTALMENTE strain, adica CAPITALIST, vine si-ti cere scurt un salariu EGAL CU CEL PE CARE IL ARE ACELASI MUNCITOR IN TARA „DE DINCOLO”. Fara sa tina cont de faptul ca ALA de dincolo are alta pregatire, ALTA MENTALITATE.
  E greu Motane sa inaintam cand avem frana de mana trasa. Ne mai trebuie cativa ani buni. Poate pe la 2040 sa avem si noi „O TARA CA AFARA”. Asa cum am spus, ce a stricat bolshevismul in Romania timp de 40 de ani, nu se repara in 10-20 de ani, ci in cel putin CINCIZECI!!
  Crede-ma, ca-ti spune unul care stie si stilul de munca din Romania, cu „las-o bah ca merge asa”, si stie si stilul de munca din Occident, unde fiecare minut pentru care iei salariu trebuie folosit ptr ceea ce ai de facut.
  Mai va mon cher, mai va.

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Alegatorul pricepe, dar el e dat afara.

   „…ce s-ar fi intamplat daca si ei ar fi facut ca noi, adica INTAI SA CEARA, si apoi sa dea.”

   Da, dar cel putin la noi, in sectorul privat de la noi, e foarte posibil „sa dea” si apoi „sa ceara” si „sa nu i se dea” nimic, ba poate sa fie dat afara… Insa mie mi se pare ca pui chestiunea intr-un mod gresit. In general vorbind tot Estul fost comunist a trecut si trece printr-o perioada asemanatoare, experimentand dupa 1989 rate foarte mari ale inflatiei. Iata aici ce rate ale inflatiei au existat in Romania, Ungaria, Polonia, ca sa facem o comparatie, si aici ratele somajului, in perioada de dupa 1989, conform FMI. S-ar putea face un mic studiu de cercetare sa se vada cum este Curba Phillips… Sa ne uitam si la tarile dezvoltate din Occident: Austria, Franta, Germania, Italia – aici. Si vom observa diferente semnificative. In Tarile Europei de Est au coexistat rate mari ale somajului cu rate mari ale inflatiei!! Spre exemplu Polonia in 1991, 1992… Dar uite-te la Polonia in 1990 cand inflatia, media preturilor de consum era de 585,800% si la sfarsitul perioadei preturilor de consum era de 86,538% !!!

   Un astfel de fenomen – coexistenta unor rate mari ale inflatiei cu rate mari ale somajului – nu a existat in Occident, care nici nu a suferit trecerea de la comunism spre economia de piata. Sigur, inflatia mare a afectat economiile Tarilor Europei de Est. Or, pe un lucrator il intereseaza salariul in termeni reali, adica, mai pe romaneste spus, puterea de cumparare a banului, ca altminteri poti avea un salariu de, sa zicem, 100 de milioane de unitati monetare si sa nu poti cumpara mai nimic cu ei… Si atunci, in conditiile de la noi, din Est, e logic sa ceara. Mai ales ca la privat nu i se indexeaza salariu cu rata inflatiei, ca la stat, iar maririle de salariu se fac mult mai greu decat la stat. In schimb si la privat, unde sunt sindicate puternice, i se poate indexa salariu cu rata inflatiei si pot sa aiba loc si mariri de salariu. Insa sunt foarte multi care lucreaza in societati mici, SRL-uri, unde nu prea se intampla asa. Inflatia fiind mare, banul se devalorizeaza, la privat nu obtii mai mult: spre exemplu, ai negociat 1100 lei/luna, salariul asta poate ramane pentru 5 ani, chiar daca muncesti foarte mult si calitativ superior. Daca inflatia nu e mare, atunci e cu totul altceva. Insa la noi inflatia a marit foarte mult preturile la utilitati, salariile sunt de regula mici. Aici este o alta discrepanta, ca salariul e prea mic si nu poti sa-ti platesti utilitatile la timp. Pentru ca e clar ca inflatia mare ce a avut loc atatia ani, nu mai vorbesc disponibilizarile, au afectat in mod negativ salariile si puterea de cumparare, a devalorizat moneda nationala fara sa tragem vreun folos de pe urma asta, spre exemplu sa facem exporturile mai competitive.
   Pentru ca daca „intai cere”, problema este daca e rational cat cere. Si atunci daca e rational cat cere si daca e rational „cat da” sau cat ar trebui sa dea… Insa trebuie inteles ca inflatia asta mare care a existat foarte multi ani la noi in perioada postdecembrista a lovit in oameni, reducand puterea lor de cumparare, mai ales a celor cu venituri fixe si reduse (adica, la noi, marea majoritate!!).

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

 4. Motane, spui asa „◦S-ar putea ca USL sa aiba in vedere cresteri de pensii, salarii (profesori), venituri (medici), cresterea salariului minim pentru a-si satisface electoratul si a atrage electorat de partea sa”. Si tu vezi in asta o solutie politica la criza din Romania? Adica asta sa fie solutia mult promisa? Pai ce facem Motane, suntem intr-o perpetuua campanie electorala? Aplicam solutii doar ca sa satisfacem electoratul? Si cu solutiile menite cu adevarat sa ne scoata din criza, ce facem? Crestem taxele ca sa aducem bani la buget? Infintam alte taxe, si alte dari ca sa acoperim ce dam „electoratului”? Luam de la bogati ca sa dam la saraci? Pai asta nu-I guvernare, asta e haiducie. Ce facem Motane, ne intoarcem in timp, la Haiducii lui 7 Cai? Cu Ponta pe post de Margelatu”?
  Of of, mai mai, ce vremuri am apucat. Pe bune motane, daca n-am plecat din tara pana la 89, si aveam posibilitatea, acum sigur ma gandesc serios daca sa mai stau intr-o tara in care nimeni nu vrea sa realizeze ca „egalitatea tuturor in tot si toate” si „de la fiecare dupa posibillitati si fiecaruia dupa nevoi” nu mai fac nici cat doua cepe degerate, pentru ca sunt false. Oameni buni, aduceti iar comunismul in Romania, sa aiba toti locuri de munca, sa aiba toti salarii, case, si ce mai vor, dar inchideti si granitele, sa nu carecumva sa mai intre capitalistii astia verosi sa va suceasca mintile.
  😦 am obosit sa mai cred in minuni, sa mai cred ca Romania o sa fie „O TARA CA AFARA”.

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

  • @Rica

   „Si tu vezi in asta o solutie politica la criza din Romania?

   Dar nu am spus ca asta ar fi o solutie!

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

 5. Motane, cat o sa mai avem parte de praf in ochi si de noi si noi „breaking news” care sa abata systematic atentia „alegatorului” de la problem CU ADEVARAT IMPORTANTE??? Bun, am avut copilul ucis de maidanezi (apropos, ce s-a mai rezolvat, sau a ramas ca-n gara, s-a racit stirea?), am avut „dosarele poilitice ale lui basdelu”, am avut …….ce am mai avut? In continuare, nimic pe canalale oficiale despre regionalizare, despre Noua Constitutie. Ce aflu este doar ca se dau legi peste legi, cu asumarea raspunderii, pe aceasta problema a regionalizarii, ca sa ne trezim ca de fapt regionalizarea s-a infaptuit deja si ca nu mai exisat cale de intors, deci asta e romani, vreti nu vreti, na-ti-o franta, ca ti-am dres-o. Dar si stirilke astea printer alte stiri, MUUUUULT mai importante, cum ar fi acest teren achizionat de baselu. Acum, media romaneasca o sa vuiasca saptamani in sir, rotativele or sa toace hartie si ecranele or sa se umple de „tolcshouuri” cu invitati unul si unul care in loc sa isi vada de guvernare, se dau mari vedete pe sticla.
  Motane, ia spune-mi si mie daca ai cunostintra, in cate tari din UE ai vazut tu premierul de atatea ori la TV ca da interviuri in exclusivitate si ca ia parte la „tolcshouri” pe teme complet aiurea, asa cum il vedem pe al nostru?

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

  • In privinta cainilor vagabonzi inteleg ca Primaria incearca sa-i ia de pe strazi.Din cate am inteles eu, daca am inteles bine, nu prea sunt bani pentru adapostirea tuturor cainilor, ca sunt multi. Asa ca vezi in continuare destui pe strazi, destui care pot fi, Doamne fereste, periculosi… Dar eu am impresia ca nici vointa nu prea e in aplicarea legii…

   Pe mine cel putin, proiectele acestea – descentralizare, regionalizare – nu m-au convins…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

 6. Motane, spui asa:
  „Mi se pare foarte optimist articolul: vor creste pensii, salarii, ceea ce, desigur, nu-i rau. Dupa cum observati, vor creste in sectorul de stat… Totusi inteleg ca va creste si salariul minim… Toate acestea in conditiile relaxarii fiscale!!! Asta e chiar interesant!!”
  Nu stiu de ce, dar cel putin mie mi-ai lasat impresia ca ai fi „finantist”, sau cel putin cu mult mai multe cunostinte in materie decat mine, care la baza sunt inginer, deci chei, suruburi, motorina, etc, nu bani, cifre, cresteri financiare. Acum la batranete m-am mai specializat si eu si m-am aruncat in cusca cu leii finantelor.
  Din cate stiu eu, nu prea multe, un Guvern, oricare ar fi el, nu poate creste salariile decat in sectorul de stat, pe care il controleaza, nicidecum in cel privat, unde se merge pe ALTE CRITERII.
  Spui ca este interesant, cand de fapt este aberant ce face Guvernul asta, in goana dupa voturi. Cum poti sa dai ceva de unde n-ai? Cum poti sa promiti niste cresteri in platile de la buget, cand tu nu le ai. Asta e ca atunci cand un parinte ii promite copilului ca-i va lua bicicleta, desi acel parinte STIE ca nu are cu ce bani, dar o face doar pentru a-l potoli, sa fie cuminte, sa nu cumva sa-l faca de ras in public. Asa si cu guvernul nostru, promite, promite, doar doar se vor potoli alegatorii si le vor da votul pe baza acestor promisiuni desarte. Si intre timp, ca sa nu se prinda „fraierii”, le mai dam niste circ cu oaine, sa aiba si distractie, si mai ales la cine sa latre, ca altfel, fara „alte poze de latrat” te trezesti ca se apuca alegatorii sa latre la cine trebuie.

  Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

  • @Rica

   „Din cate stiu eu, nu prea multe, un Guvern, oricare ar fi el, nu poate creste salariile decat in sectorul de stat, pe care il controleaza, nicidecum in cel privat, unde se merge pe ALTE CRITERII.

   Tocmai asta spun si eu. Eu nu am spus ca Guvernul ar putea creste salariile in sectorul privat intervenind direct. Insa daca lucrurile se inrautatesc in sectorul privat – si aici e vorba de politicile duse de guvern, spre exemplu mariri de taxe si impozite – atunci eu chiar nu prea vad cum ar putea creste, in general vorbind, salariile in sectorul privat. Or, Guvernul ar trebui sa aiba in vedere imbunatatirea per ansamblu a economiei romanesti, care nu e compusa numai din sectorul de stat, unde Guvernul poate interveni in mod direct.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Dar pe tine ce te-a frapat? Ca am zis: „Toate acestea in conditiile relaxarii fiscale!!!”? Asta te-a frapat? Pai, citeste articolul D-nei Birchall, acolo asa scrie. Tocmai asta e „interesant” ca in conditiile relaxarii fiscale vor creste salariile in sectorul de stat, bugetar. Cu alte cuvinte, n-ai venituri suficiente la buget, relaxezi fiscalitatea, in schimb cresc salariile bugetarilor!! Nu e interesant? 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 24, 2013 | Răspunde

   • Motane, pe mine ma „frapeaza” ca in ciuda atator anomalii, a atator nereguli si idiotenii, completate de minciuni si promisiuni desarte, USL-ul inca mai starneste pasiuni. Bun, PDL-ul lui baselu, prin mana lui boc, a taiat niste salarii si niste pensii. Salariile bugetarilor le-a taiat, nu?? Atunci de unde atatia „nemultumiti” de aceste taieri? Ce, suntem o tara de bugetari? Buuun, acum ca astia au marit taxele, ba au mai adaugat unele la cele deja existemte si marite, NIMENI nu sare de cur in sus. Deci ce sa inteleg din asta? Ca nimeniu hu-i afectat, nu-I asa? Pai cum sa te efecteze niste taxe noi, sau marite, daca tu NU LE PLATESTI ORICUM, nu-I asa??? Ori ca nu ai, ori ca esti „baiat destept” si nu vrei.
    Adica, ala sarac nu le plateste ca nu are de unde, dar lasa ca le plateste ala „bogat”, care are de unde. Wow, ce tara democrata suntem. Ce mandru ma face faptul ca traiesc intr-o asemenea tara, unde 7cai ia de la bogati si da la saraci.
    SI VOI VRETI SA SE DEZVOLTE SECTORUL PRIVAT!!! DE UNDE MOTANE, DE UNDE? Cine mai crezi tu ca vine in Romania sa investeasca, cand vede ca un „govern” de imbecili si incompetenti isi baga „ambele amandoua” maini in venitul lui??? faci relaxare fiscala ca sa incurajezi libera initiative, sa impulsionezi deschiderea de afaceri private, care sa aduca bani la buget NU PRIN MARIMEA TAXELOR, ci prin numarul celor care platesc aceste taxe. Decat sa am 10 platitori de taxe mari, mai bine am 1000 de platitori de taxe mici, care ca nivel al incasarilor la buget ar depasi valoarea celor incasate de le acei 10. dar cine vrei sa gandeasca la nivelul guvernului? niste ciobani si niste fosti activisti de partid, care in afara de a aplauda la Sala Palatului habar nu aveau de altceva?
    Ce beneficiu poate avea statul asta USL-ist, care se bate cu caramida in piept la toate televiziunile ca vrea sa imbunatateasca nivelul de trai al romanilor, daca prin aceasta poilitica fiscala indeparteaza si bruma de investitori adevarati pe care ii are? Ce beneficiu poate avea de pe urma celor ramasi fara job-uri prin retragerea din tara a unor firmae ce-si muta activitatea in alta parte de lume, sau de Europa?? mie imi pare mai mult a crestere a somajului decat o combatere a lui. Si ce folos ca inventeaza taxe peste taxe, daca tot nu le plateste nimeni, ca de unde sa ti le plateasca unul fara loc de miunca si fara salariu??

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 25, 2013

   • @Rica
    Da, dar acolo spune „in contextul relaxarii fiscale”. Pe mine asta m-a frapat!! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 26, 2013

 7. @Rica Venturiano SAL’TARE SI RESPECT ONORABILE ….MUSIU !!!!! Am tastat „lokum ” stiind ca-l deranjaza oftalmic pe Motan 😉 dar ….ma gandesc ca stie si el ca-i vorba despre ” rahat ” si nu da’la de pus in cornutetze !!! Imi fac mea culpa in ideea ca poate si eu am fost unul dintre ” binevoitorii ” { desii sunt absolut sigur ca nu } , ce au contribuit la aprovizionare a frigiderului familiei dumitale pentru o anume perioada d e timp 😉 🙂 ! In loc s a te superi , mai bine ai zice bogdaproste , ca altii au frigiderul gol { asta daca mai au frigider } si …maine poimaine vine Craciunul ! Nu suntem in ” epoca fanariota ” ci avem Fanar-ul in ADN , ” trebuie s-o recunoastem deschis ” …vorba lui Ceausescu 😉 ! Intr-un fel este bine …intr-altul rau al dracului !Nu stau sa detailez sau sa aduc argumente …dupa bunul obicei al Motanului ….chiar nu cred ca se merita sa fac din aceasta obiectul unor discutii interminabile .Referitor la ce spuneai vis a vis d e RFG….de fosta RFG de dupa Al Doilea Macel Mondial insa ….nu pot fi in totalitate d e acord cu dumneata fara suparare . Germanii au muncit pe branci , pe moca , pe-o bucata d e paine si-un blid de zeama lunga { esti sigur insa….ca-i vorba despre refegisti si nu despre aia din West Berlin ? } dar te rog sa-ti reamintesti si faptul ca datorita lor am avut si WWI si WWII si atunci….ce ai zice despre sentimentul de vinovatie si despre plata intr-un fel sau altul a faptului ca atunci cand erau in putere ….” bubuitul tunurilor si pasul de gasca ” era ….” muzica ” ce placea poporului german ! ? Cat despre noi romanii…pai daca nu-i ” caracatita lui Mazare „…este caracatita altui coios din vreun partid iar impotriva astora nu te poti lupta ….n-ai dreptul sa intreprinzi nimic contra lor : avem autoritati platite gras tocmai pentru asta ! Fireste ca ….aceste „autoritati ” sant probabil cele c e schimba palaria Mariei , sau lasa aceeasi palarie si-o schimba pe Maria dupa nevoile lor . C e sa faci contra ACESTOR AUTORITATI ? Am iesit la manifestari de protest de prin ’90 , iar cand am descoperit cum s e procedeaza te-am ” injurat ” pe matale pe blogguri insa….eu stiu un a si buna : nu cu vorba s e poate face curatenie in politica si-n societatea romaneasca post ” revolutionara ” ci cu gloante , cu executii in masa { adica sa-i macelaresti d e la fasa la barba alba !!!! } pe stadioane , si-n vazul mass mediei pentru ca nimeni sa nu mai indrazneasca sa faca ce au facut aia pe care i-ai ” curatat ” !! Ca-n China frate , ca-n China !!!!

  Comentariu de Marian | noiembrie 25, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Dar esti pornit rau de tot! Nu asta e modul prin care putem progresa si prin care putem sa avem cresteri economice mari care sa conduca la imbunatatirea nivelului de trai al populatiei. Asta e un mod prin care s-ar nenoroci tara si ar provoca o grava criza morala in societate.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 26, 2013 | Răspunde

   • Fireste ca sunt d e acord cu ceea ce spui dumneata insa ….trebuie s-o recunosti sincer : nu-i asa ca si matale te-ai gandit de nenumarate ori la o astfel d e ” solutie ” la corectitudinea ei , la necesitatea ei ?! De c e nu vrei s a recunosti ? Macar noaptea cand esti singur { ca zici ca nu esti homosexual 😉 } , cand dormi si visezi frumos , sincer , pe bune acum , nu visezi ca s e face si oleaca de dreptate , de justitie si-n tara dumitale ? Fireste DREPTATE si JUSTITIE ….inseamna fiecare altceva dar…asa ca chestie . Ce te costa pe tine , STAT ROMAN { nu matale stai linistit , nu matale ! } sa-mi dai si mie macar un mic exemplu de dreptate facuta ….in numele tarii intregi adusa la acest prag de saracie , d e disperare , d e neputinta de catre o mana d e ecscroci , iar aceasta dreptate sa vina in urma unei judecati facute { eventual s a fie adusi niste procurori si judecatori straini ….chinezi daca s-ar putea !} , la nivel national iar …cei gasiti vinovati sa plateasca , ei si toate neamurile lor pana la a seaptea spiza !!! Ca-n China mon cher chat , ca tot a dat Dumnezeu sa vina chinezii aia adevarati , chinezii plini d e gologani si sa-l bage pe Ponta in seama .

    Comentariu de Marian | noiembrie 26, 2013

  • Mariane, nu trebuie sa facem vina unui popor pentru ca niste „politicieni” I-au manipulat, decat inm cazul in care admiti ca vina pentru ce se intampla acum in Romania NE APARTINE NOUA POPORULUI si nu politicienilor. E drept, nemtii (nu RFG-istii sau RDG-istii) au fost angrenati intr-un razboi, sau ma rog in doua, dara nu pentru ca l-au vrut. Crede-ma ca stiu cum s-au purtat si nemtii si rusii prin Romania lui WWII. Si nu din propaganda pecerista sau bolshevica, ci din relatarile bunicilor mei, cara au fost „calcati” si de Wermacht si de Krasnai Armyi. sa nu uitam „davai ceas davai palton” al lui tanase, care exprima pe deplin „binecfacerile eliberarii”. Tata (saracu”) isi aducea mereu aminte de ciocolata nemteasca si de cizma ruseasca. RDG-istii munceau „gratis” ca aveau stimulentul AK la spate.RFG-istii, nu stiu cat au facut-o din vina, din ambitie, sau din acel spirit de disciplina pur nemtesc. iar acel „ARBEIT MACHT FREI” are rezonanta in fiecare dintre ei chiar si acum. face parte din ADN-ul lor, asa cum spoui matale ca FANAR-ul face dintr-al nostru.Dar asta deja face parte din alt film.
   Ca si matale monsher „ai luat parte la umplerea frigiderului”, este o parte a discutiei. Eu n-am luat-o ca atare, deoarece fiecare are dreptul la opinie proprie si nu sunt eu Acela care are harul si menirea s-o schimbe. Eu mi-am expus opiniile, matale monsher ti le-ai expus pe ale domniei voastre, si atat timp cat totul s-a petrecut sub forma civilizata, nimeni n-a avut de comentat sau de obiectat. Ai jignit? NU! Am jignit? Eu iar spun ca NU! Eu doar am „aroganta” sa spun ca am vazut mai departe de curtea mea. Si asa cum am repetat peste tot, am marele avantaj de a fi detasat de „nevoile zilnice” ale alegatorului roman, si de aceea am intr-un fel posibilitatea sa vad limpede, fara sa am valul nemultumirii pe ochi. Nu uit, si n-am sa uit ca odata mi-ai zis ca „filtrezi” prin „ratiunea mintii gandului din capul tau”, :D, asa ca atunci am inteles ca esti un om cu care se poate discuta. Pana cum, pe unde ne-am intalnit am discutat IDEI, nu ne-am discutat pe noi. De cateva ori am constata ca EU erama cel care nu lua in calcul niste aspect, de alte ori matale erai cel care imi dadeai dreptate. Am spus-o si o repet, din 10 idei tampite se poate naste o solutie perfecta.
   Si totusi nu mi-ai raspuns la o intrebare, 😀
   CU CE O DUCI MAI BINE ACUM, FATA DE ANUL TRCEUT?? CE S-A SCHIMBAT IN BINE IN VIATA TA, DE LA VENIREA SALVATORULUI USL LA CARMA DESTINELOR ROMANILOR???
   Poate nu vad eu prea bine, mai ales ca nu prea stau prin tara. Se poate. Insa te asigur ca nu cred ca gresesc, cand spun ca schimbari au fost, dar in rau. Avem un gard vopsit dupa care sta pitit leopardul. Si daca la mine se simte putin din „binele” facut de USL-asi, cred ca la un roman care are chiar si 2500 de roni/luna se simte al dracului.
   Asa ca atunci cand spuneam ca PSD-ul este piazza rea a PNL-ului, cred ca eram IN PLIN ADEVAR nu pe langa.
   Stiu si-ti inteleg frustrarea, pentru ca sunt „GOLAN”, cu zile de spitalizare in urma „educatiei democratice” primate de la mineri, deoarece eram un imputit de „telectual” si liberal pe deasupra. Dar pana cand „alegatorul’ nu-si schimba mentalitatea poti matale sa impusti lapoliticieni pe stadionaele tarii pana cand ramai fara munitie,l ca altii aidoma lor le vor lua locul. Nu ma crezi? Pai de 20 de ani mariane tot schimbam niste hoti cu ALTI hoti. De 20 de ani si ceva stampila se pune pe oameni gen „primarele care este’, ca are origine sanatoasa, ca arata din popor. Mwereu si mereu intelctualii au fost denigrati, jigniti, blamati, injurati, pe acelasi principiu poentru care sunt romanii denigrati, jigniti, blamati, injurati prin Europa din cauza unor „EXCEPTII” care provin din randul nostru.
   Sa nu crezi ca numai la noi exista coruptie la nivel superior. Insa „la ei” se face „pe subt masa”, iar la noi se face la vedere, pentru ca nu are cine sa-i judece.

   Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 26, 2013 | Răspunde

   • @Rica Venturiano Stimabile …. ” AIA HOTI , ASTIA …HOTI ….MAMA LOR , LA TOTIIIII !!!!!! Cu ce o duc azi mai bine decat …anul trecut , pai sa zic ca am ” scapat ” de grija de a ma trezii dimineata { tot la 2, la 4 si la 5 ma trezesc ” multumita ” prostatei 😉 } , sa ma duc la….arbaeit 🙂 si sa castig { prin munca evident }, aia … 2500 roni/luna despre care vorbeai cu atata larghete de parca-i dadeai de la matale din buzunarul propriu si personal ! DIn iulie sunt pensionar { azi cu acte in regula } si ieri mi-a venit in sfarsit pensia { pe care-o astept din ….. iulie 1967 !!!!!!!!} , inclusiv cea retroactiva 🙂 ! A venit postasul la ora 11 cand era si baba acasa asa incat….m-am ales cu prafu’ de pe toba 😦 !!!! Deci , ” sarac ca anul acesta , ca cel care a trecut si ca cel ce o sa vina ….n-am fost niciodata ” !!! Traiasca ” maretul salvator ” USL !!! Mi-am pus nadejdea in ei deoarece ….ma gandeam ca Antonescu este totusi un tip inteligent si ceva mai flexibil decat Tariceanu sau decat a fost Radu Campeanu si….s-ar putea sa-i mai tempereze sau ….macar s a le aduca aminte alora din PSD ca totusi s e lauda pe toate drumurile ca sant socialisti …uitand cu ocazia asta ca si-n Franta , Mitterand { daca nici asta n-o fi fost socialist ….atunci cine ? }, era in funtea unui guvern { fireste in calitate d e Presedinte al Frantei } socialist si totusi mancatorii d e melci si trufe….cam faceau foamea pe acolo , fireste in acceptiunea a ce inseamna la francezi a ” face foamea ” . Am uitat si mitingurile si grevele ce paralizau TOATA Franta la vremea aceea si….am votat aceasta strutzo-camila socialist -liberala fara insa sa ma gandesc la niscai rauri d e lapte si miere insa, nici chiar asa nasol nu ma asteptam s a fie frate ….azi constat ca d e fapt PDL sau USL….” aceeasi mizerie ” ! Liviu Voinea ….face lectii de economie pe spinarea si asa impovarata a amarastenilor marind pretul la combustibili { si vorbind despre deflatia in care-i Spania , Grecia sau Malta } fara sa-i pese de faptul ca figura asta s e va resimti in viitoarele preturi …inclusiv la painea aia careia i-au scazut USL-asii TVA ! Macar sa le mearga mintea si sa faca ceva cu chinezii si …poate , poate vor venii aia din Peking { Beijing fireste 😉 } si vor muncii in locul nostru pentru a putea in sfarsit ca si romanii sa-si vada cu ochii visul d e veacuri : ei sa stea cu burta la soare iar altii sa munceasca si sa le dea lor mura’n gura tot…ce-atarna 😉 !!! Chiar nu pot trece ” vina ” pentru ce se intampla in Romania doar , sau numai pe spatele poporului , pe spatele nostru ! Nu pot frate ,deoarece daca pana in ’89 nu aveam o cultura a votului , dupa ’89 { asa cum ai spuneam si lui mon cher ami Chat Botte mai nu stiu cand }, ne-am lasat pe baza elitelor , pe baza intelectualitatii , ne-am lasat sa fim invatati ” ce-nseamna ” democratia sau economia de piata inghitind ca niste gugustiuci tot ce ne-au servit acestia . Deci nu-i vina noastra a poporului , a vulgului { vorba lui Madalin Voicu 😉 } ci a….elitelor . Vina poporului este c-a uitat mult prea curand si invataturile lui Christos din Biblie { aia cu CERCETATI spusa lui Toma dupa inviere !!! } si invataturile lui Lenin { ala din mauzoleul din Piata Rosie din Moscova } …aia cu ” INVATATI , INVATATI , INVATATI ” lasandu-ne pe mana alora ce au urmat P.C.R-ului si chiar crezand ca ei si stiinta lor ….ne vor duce in paradiso !!!!!! Ei { ei si familiile lor } au ajuns acolo iar noi constatam cu mahnire ca am ramas ca prostii tot in…purgatoriu . RDG-istii munceau pe gratis nu datorita ” stimulentului ” AK { pe atunci era PPS in cazul in care ai uitat 😉 ! }, cat datorita faptului ca …asa cum au crezut in Hitler&comp…la fel au crezut si-n Stalin &comp si in plus era si dorinta de a arata ca…se poate ca ei nemtii , sa cladeasca socialismul sub indrumarea ” maretului popor prieten si frate de la rasarit „. Ar fi putut s-o faca daca nu era acea obtuzitate a lui Honecker & comp plus obedienta fata de ” marele popor sovietic ” care credeau ei ca ….i-a iertat d e tot ce facusera in USSR si-n lume si acum …ai ” reeduca prin munca ” . Te anunt cu umilinta ca acea lozinca ” ARBEIT MACHT FRAI ” , era scrisa doar pe poarta unor ” stabiilimente ” unde o data intrat….aveai o singura iesire : HORNUL ! RFG-istii au facut acea munca pe moca ….pentru ca n-aveau incotro ! Unde sa s e fi dus bietii oameni : spre Est ? Pai cat de nebuni puteau sa fie ? Povestiri din cele intamplate si inainte d e WWII si after …cunosc si eu mai ales ca in anii ’50 -’60 amintirile a lor mei si-a celorlalti oameni …erau inca proaspete ! Culmea : romanii au avut mai multe cuvinte de lauda vis-a vis de „ocupantii germani ” decat fatza de „poporul sovietic eliberator ” ! 😉

    Comentariu de Marian | noiembrie 27, 2013


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: