Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Taxe si impozite…

As dori sa atrag atentia asupra unei probleme care, in toiul animatelor dispute politice dambovitene, este pe nedrept ignorata, si anume cea privind noile taxe si impozite. Cred ca este important de precizat ca, din partea Opozitiei, a luat atitudine in legatura cu acest subiect Andreea Paul, si as mentiona doua articole de pe blogul dumneaei – aici si aici. Apropo de impozitul forfetar, iata un articol din Capital:

Impozitul forfetar: Cum va încuraja evaziunea, în loc să o scadă

Se arata ca:

„Noua taxare a microîntreprinderilor, prin impozitul forfetar, care este introdusă de autorităţi pentru diminua evaziunea, ar putea avea efectul opus, de încurajare a muncii la negru

De curând a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar în Codul fiscal. Acesta ar urma ca, de la 1 ianuarie 2014, să înlocuiască impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor şi ar fi aplicabil numai societăţilor ce activează în anumite sectoare (întreţinere şi reparaţii auto, hoteluri şi alte facilităţi de cazare/camping, restaurante, baruri etc.). De asemenea, impozitul forfetar ar urma să fie aplicabil şi în funcţie de anumite criterii de mărime:

Cifra de afaceri de până la 50 milioane euro sau active totale care nu depăşesc 43 milioane euro;

O pondere a veniturilor din activităţile vizate, în totalul veniturilor, de peste 70%;

Număr mediu de salariaţi mai mic de 250.

Pe scurt, impozitul va fi determinat că suma fixă, calculată în funcţie de anumite criterii (ce nu ţin deloc cont de venitul/profitul obţinut de contribuabil), astfel:
În cazul spălătoriilor şi service-urilor auto, în funcţie de suprafaţa în care se desfăşoară fiecare activitate (spălătorie, vopsitorie, tinichigerie etc.);
În cazul barurilor, restaurantelor, unităţilor de catering şi altor servicii de alimentaţie, în funcţie de rangul localităţii, suprafaţă utilă a locaţiei şi un coeficient de sezonalitate;

În cazul hotelurilor, în funcţie de zona şi de numărul locurilor de cazare.
Intenţia declarată este ca prin această măsură să se elimine/diminueze evaziunea fiscală din domeniile sus-amintite şi să crească încasările la bugetul de stat, însă fără a analiza textul de lege, un astfel de proiect nu face decât să scoată încă o dată în evidenţă incapacitatea autorităţilor de a stăpâni acest fenomen. În plus, credem că pe termen mediu o astfel de măsură va avea exact efectul opus celui scontat – perpetuarea evaziunii şi, de ce nu, diminuarea încasărilor la buget. Motivele sunt evidente, fără să fie nevoie de vreun calcul:
Nu se ţine cont de capacitatea de plat[ a contribuabilului. Fie că sunt în pierdere, fie pe profit, societăţile ce activează în domeniile vizate vor trebui să găsească resurse să achite impozitul. Nu va fi de mirare, aşadar, dacă impozitul forfetar va accentua evaziunea în domeniul TVA. Evazioniştii vor fi evazionişti în continuare şi vor sta mai liniştiţi, ştiind că au plătit impozitul şi vor fi controlaţi mai rar sau deloc, iar o parte a societăţilor care se conformau fiscal, pentru a supravieţui, vor fi încurajate să nu mai declare o parte din venituri, pentru a putea compensa astfel impozitul forfetar (cu TVA-ul ce ar fi fost altfel colectat);
Încasarea unor sume „la negru“ va stimula şi plata angajaţilor „în plic“;
Existând două regimuri de impozitare diferite, se vor căuta metode de a dirija profitul din companiile plătitoare de impozit pe profit către companiile plătitoare de impozit forfetar.

În ciuda celor de mai sus, în expunerea de motive a proiectului de lege, la secţiunea privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat, este prezentat un surplus de 11,3 milioane lei, reprezentând impozit forfetar. Nimic însă despre impozitul pe profit pierdut prin simpla schimbare de regim.

Impozitul forfetar mai are şi alte probleme:
Este incompatibil cu principiul neutralităţii măsurilor fiscale, enunţat la art. 3 din Codul fiscal, creând distorsiuni. Alimentează starea de instabilitate legislativă.

În concluzie, nu avem niciun motiv să considerăm că această iniţiativă va aduce vreo schimbare în bine. Mai mult decât atât, e posibil că fenomenul evaziunii fiscale în domeniile sus-amintite să se amplifice. În locul unor măsuri care să
ÎNCURAJEZE conformarea fiscală a contribuabililor, autorităţile găsesc mai potrivit (încă o dată) să OBLIGE contribuabilii să plătească un bir care n-are nimic de-a face cu profitabilitatea.”

In legatura cu acest impozit tonul este, in general vorbind, unul pesimist. Iata ce spune si ziare.com despre acest subiect:

Noul impozit forfetar va face ravagii: „E mai rau decat forfetarul lui Boc”

Impozitul forfetar ce se va aplica incepand cu anul viitor va avea un puternic impact negativ asupra firmelor mici si va face discriminari arbitrare intre competitorii din aceeasi piata, avertizeaza specialistii fiscali.

Noul impozit va fi perceput ca suma fixa, inlocuind impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri, si va fi platit de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.

„Diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare impozit platit in domeniul alimentatiei publice este de doar 40%, ceea ce inseamna ca unitatile mici care fac un profit nesemnificativ vor plati aproape la fel de mult ca si cele mai rentabile restaurante de lux din Centrul Capitalei”, a explicat Dan Schwartz, managing partner al firmei Scot & Company Consulting, pentru Realitatea.net.

Astfel, cea mai mica „dugheana”, din cea mai proasta locatie de la marginea Bucurestiului, va plati circa 2.000 de euro pe an impozit forfetar, in timp ce restaurantul cel mai de lux din centrul Capitalei nu va da mai mult de 5.000 de euro pe an.

„Este mai rau decat forfetarul de pe vremea premierului Boc. Firmele mici vor fi defavorizate si cele cu profituri mici vor fi obligate sa inchida daca nu gasesc solutiii sa devina mai profitabile”, a avertizat Schwartz.”

Impozitul forfetar, da la 1 ianuarie 2014: Cum se calculeaza si cat vor plati firmele (Video)

Cea mai controversata taxa din 2014 va aduce la buget 2,5 milioane de euro

Se arata ca:

Incasarile la buget in 2014 vor creste cu aproximativ 2,5 milioane de euro in urma introducerii impozitului forfetar de la data de 1 ianuarie a anului viitor, conform calculelor Guvernului.

Impactul financiar al introducerii impozitului forfetar de la 1 ianuarie 2014 asupra bugetului general consolidat este estimat la 11,3 milioane de lei in Expunerea de motive a proiectului de lege.

Estimarea a fost realizata pe baza datelor din bilant la 31 decembrie 2012, pentru codurile CAEN: 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 – ” Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, se mai arata in doumentul citat.

Specialistii atrag atentia ca in sectiunea privind impactul financiar nu este mentionat impozitul pe profit pierdut ca urmare a schimbarii regimului fiscal.

Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului. Noul impozit va reprezenta o suma fixa si va fi platit de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.

Ce cred patronii de baruri despre impozitul forfetar: Unii abia asteapta, altii plang dupa Tariceanu

In ceea ce-i priveste pe cei vizati de noua forma de impozitare, opiniile sunt impartite. De exemplu, daca unii patroni de restaurante considera ca masura ii va ajuta pe cei care lucreaza cinstit, altii acuza ca este prost gandita si le va afecta afacerile.”

Tot de pe blogul Andreei Paul aflam ca in 2013 cresterea economica este de 2%, deci o crestere modesta. Pe de alta parte, din cate am inteles, incasarile la buget sunt slabe si au scazut foarte mult si investitiile straine in Romania.

Chestiunea asta ar trebui legata de o alta, cea a Codului Insolventei, fata de care s-au exprimat de asemenea pareri critice. Iata cateva articole aparute in presa:

Ziarul Financiar

Codul insolvenţei a fost aprobat de Guvern, sub formă de ordonanţă de urgenţă. Vedeţi aici codul insolvenţei, elaborat de guvern

Se arata ca:

Codul insolvenţei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanţă de urgenţă, nu ca proiect de lege care să intre în vigoare abia după avizul Parlamentului.  

Codul insolvenţei a fost lansat de Ministerul Justiţiei, în dezbatere publică, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anunţat, înaintea şedinţei de miercuri, că pe agenda actelor normative a fost inclus şi Codul insolvenţei, tot ca proiect de lege.

La finalul şedinţei, însă, Guvernul a anunţat că procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă au fost aprobate prin ordonanţă de urgenţă.

Înaintea şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, şi speră ca noul Cod al insolvenţei va combate evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvenţă doar pentru a nu plăti taxele la buget.

Proiectul Codului insolvenţei, prezentat de MEDIAFAX în luna iulie şi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei la începutul lunii septembrie, prevede, printre altele, că pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se introduce o valoare-prag şi pentru debitor, aceeaşi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobării unor planuri de reorganizare susţinute de un număr mic de creditori – prin „manipularea” grupelor de vot putând fi aprobat, în prezent, un plan fără corespondent în valoarea creanţelor – se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masă credală.”

Adevarul

Arin Stănescu, UNPIR: Codul insolvenţei va creşte numărul de falimente, nu vor mai există planuri de reorganizare

Se arata ca:

„Noul cod al insolvenţei, aprobat de către Guvern miercuri prin ordonanţă de urgenţă, va creşte şi mai mult numărul de falimente deoarece durata unei reorganizări a fost scurtată de la trei ani la un an, iar statul poate executa o companie aflată deja într-o astfel de procedura pentru creanţele bugetare, a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicticienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

„Din păcate, Codul Insolvenţei nu a ieşit aşa cum ar fi trebuit să iasă, adică printr-o lege în care fiecare articol să fie discutat, şi nu printr-o ordonanţă ce intră în vigoare peste trei săptămâni”, a afirmat Stănescu la Conferinţă Naţională de Insolvenţă.

El a dat ca exemplu mai multe prevederi care vor bloca pe viitor procedurile de insolvenţă şi care se vor transformă direct în falimente, deoarece firmele nu vor mai avea capacitatea să revină.

„Reducerea termenului de realizare a unei reorganizări de la trei ani la un an va duce la dispariţia în totalitate a unui plan de reorganizare. În Franţa termenul este de 10 ani, iar în SUA nu există limita. Aproape că nu există situaţie în care o societate să-şi revină în mai puţin timp decât un concordat preventiv. Lucrurile se vor înrăutăţi, acum peste 90% din dosarele de insolvenţă sunt de faliment şi numai 5-6% sunt de succes”, a completat şeful UNPIR.

Stănescu a mai afirmat că, potrivit noului cod, statul poate execută creanţele bugetare născute în timpul procedurii de insolvenţă. Mai exact, băncile nu-şi vor putea execută creanţele/garanţiile, pe când statul da. El a mai afirmat că s-a impus un prag de 50% pentru aprobarea unui plan de reorganizare, astfel că, practic, niciun plan de reorganizare nu se va putea face fără achitarea integrală a creanţei bugetare.

De asemenea, el a mai prezentat o prevedere legată de companiile din audiovizual care intră în insolvenţă care prevede ridicarea licenţei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) până la prezentarea unui plan de reorganizare. „Dacă îşi încetează emisia e greu să mai depună un plan”, a mai declarat el. În fine, Codul Insolvenţei se va aplică şi procedurilor actuale.

La rândul sau, avocata Simona Maria Milos, preşedintele Institutului Naţional al Practicienilor în Insolvenţă, a afirmat că varianta de ieşit de pe masă Guvernului este foarte diferită de cea discutată în consorţiul de redactare a Codului Insolvenţei şi că juriştii nu au fost informaţi cu privire la modificări.

Cei doi au reiterat că speră ca prevederile respective vor fi modificate în Parlament, prin legea de aprobare a ordonanţei.”

HotNews

UPDATE De ce este acuzat guvernul Ponta ca vrea sa inchida gura unor televiziuni printr-o modificare de ultim moment la Codul Insolventei​. Articolul-problema, mentinut in Ordonanta publicata in Monitorul Oficial

Se arata ca:

Posturile de radio si televiziune aflate in insolventa, cum este cazul Realitatea TV, ar putea sa piarda posibilitatea de a indeplini principalul lor obiect de activitate – acela de a emite programe. In ultima sa versiune accesibila pe site-ul Ministerului Justitiei, noul Cod al insolventei, nepublicat inca in Monitorul Oficial, include un articol care nu exista in proiectul supus initial dezbaterii publice si care spune, practic, ca posturilor aflate in insolventa li se suspenda licenta audiovizuala pana la confirmarea planului de reorganizare. Acelasi document de pe site-ul ministerului prevede ca in astfel de cazuri legea se aplica si procedurilor de insolventa aflate in derulare – cum este cazul Realitatea TV, post care reclama, de altfel, ca „Ponta vrea sa inchida gura Realitatea TV”.

UPDATE Codul insolventei, sub forma unei ordonante de urgenta, a fost publicat vineri dupa-amiaza in Monitorul Oficial. Articolul legat de audiovizual este mentinut in forma in care a aparut, initial, in versiunea publicata de Ministerul Justitiei

 • Codul insolventei a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, sub forma unui proiect de lege, la inceputul lunii septembrie. Miercuri, 2 octombrie, Guvernul a aprobat codul, insa ca ordonanta de urgenta, cu ca proiect de lege care sa intre in vigoare dupa avizul Parlamentului. Pana vineri la pranz, Codul nu fusese publicat in Monitorul Oficial.
 • In varianta initiala a proiectului supus dezbaterii publice nu exista nicio prevedere legata de companiile din audiovizual. Ultima varianta a documentului publicat pe site-ul Ministerului Justitiei este datata 2 octombrie – ziua in care Guvernul a aprobat noul Cod.
 • HotNews.ro a solicitat, joi, Ministerului Justitiei informatii privind aparitia noii prevederi in actul normativ, insa pana vineri la pranz nu a primit niciun raspuns

Aceasta ultima varianta include un paragraf nou la articolul 81, care spune ca:

 • Art. 81 3) „In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizionala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului. In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi suspuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului.”

Altfel spus, in cazul radiodifuzorilor (posturi radio si TV), licenta audiovizuala se suspenda dupa deschiderea procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare. Prin pierderea licentei, posturile aflate in insolventa nu mai pot emite, deci nu mai pot sa-si exercite principalul obiect de activitate, producator de venituri. Daca nu mai emit, atunci televiziunile nu mai produc bani, deci nu mai pot plati datoriile, deci sunt condamnate la faliment.

 • In momentul de fata, confruntate cu probleme de cash-flow, majoritatea covarsitoare a posturilor de televiziune – de la Pro TV la Antena 3 – inregistreaza datorii catre furnizori si/sau catre bugetele de stat, ceea ce inseamna ca orice creditor poate solicita insolventa lor.

Acelasi document prevede la Art. 348 (2) ca aceste prevederi se aplica si procedurilor de insolventa aflate in derulare, cu unele exceptii. Exceptiile nu se aplica prevederilor legate de audiovizual.

 • Art. 348 (2) Prezenta lege se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art. 183-203, care se aplica doar cererilor introduse dupa data intrarii in vigoare a acesteia.

Cel mai cunoscut caz de televiziune aflata in insolventa este Realitatea TV. Compania-mama, Realitatea Media, controlata de Cozmin Gusa, se afla in procedura insolventei de doi ani.

Statia reclama, de altfel, incepand de joi seara ca premierul „Ponta vrea sa inchida gura Realitatea TV”.  Postul ii citeaza, de altfel, pe numerosi politicieni si comentatori – Sorin Rosca Stanescu, Mircea Diaconu, Nicolae Robu, Dan Diaconescu, Andrei Marga, Catalin Predoiu – care spun ca este vorba despre un atac la adresa presei si a democratiei.

La randul sau, co-actionarul Cozmin Gusa este citat de acest post spunand ca „Ponta vrea sa falimenteze Realitatea TV si sa-l apere pe Sebastian Ghita”:

 • Fata de ce a facut Blejnar cu jurnalistii, nedrept dar legal, nocivitatea documentului lui Ponta e de 100 de ori mai grava pentru mass media. Prevederile sunt discriminatorii, fiind doar la adresa televiziunilor, iar dintre televiziunile centrale, vizeaza doar Realitatea tv. De la preluarea managementului de catre echipa Gusa-Pacuraru, s-a respectat planul de reorganizare, am redus numarul de angajati substantial, restul au luat salariile la timp, am preluat pe firmele noastre cheltuielile de chirie, satelit, administrative, incercand astfel sa reusim scoaterea din insolventa, eventual chiar pe modelul Hidroelectrica. Strategiile evidente de defavorizare si falimentare a noastra sunt direct proportionale cu interesul sau de a-l promova pe Ghita si a-l apara de consecinta ilegalitatilor facute la adresa Realitatea TV”.

UPDATE Cristi Danilet, membru CSM, comenteaza pe pagina sa de Facebook, referitor ca noul Cod a fost adoptat de guvern prin ordonanta de urgenta: „Citesc ca ieri Guvernul a adoptat prin OUG asa numitul Cod al Insolventei (…) Ma gandesc ca nu mai are niciun rost sa dam avizul pe acest act normativ (necesar potrivit art. 38 alin.3 din Legea 317/2004), asa cum e programat pentru marti pe 8 oct la pct. 21 al Plenului CSM. (…) Pacat de munca colegilor judecatori din instante si a sectiei de judecatori a CSM care au facut o multime de observatii in ultimele doua saptamani la textul primit de la Guvern… Ei, dar nu e prima data…””

Realitatea.net

Codul insolvenţei se va aplica şi regiilor autonome şi companiilor de stat

Codul insolvenţei, adoptat miercuri de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, prevede că pot intra în insolvenţă şi societăţile cu capital de stat şi regiile autonome, nu doar firmele private.

„Guvernul a luat o decizie politică. Au intrat în aceeaşi măsură, sub Codul insolvenţei, şi companiile cu capital de stat şi regiile, decizie pe care niciun Guvern nu a avut curaj să o ia. Insolvenţa era doar pentru mediul privat. Noi am decis să intre pentru că trebuie să existe presiune şi asupra companiilor de stat şi regiilor să se eficientizeze, ăsta este scopul până la urmă”, a declarat joi ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, citată de Mediafax.

Potrivit actului normativ, firmele şi companiile cu capital de stat vor putea intra în insolvenţă pe o perioadă de doar un an, spre deosebire de trei ani, cât era termenul în reglementarea anterioară.

„Cererea principală din partea mediului de afaceri era scurtarea termenului. Un an, după părerea mea, este suficient. După perioada de insolvenţă, firma poate trece în faliment, iar falimentul nu trebuie privit ca pe ceva groaznic, ci ca pe un nou început, în sensul că-ţi salvezi din bunurile pe care le mai ai, valoric vorbind, şi poţi să începi un alt business. Nu trebuie să stai trei ani până ai epuizat toţi banii şi să nu poţi începe un alt business”, a spus Grapini.

Legea insolvenţei prevedea că, din momentul declarării insolvenţei, compania nu mai plătea nici cheltuielile curente. Noutatea pe care o aduce Codul Insolvenţei este că, timp de un an, compania va fi scutită de penalităţi şi datorii istorice, însă îşi va achita cheltuielile curente.

„Trei ani să ţii în blocaj o companie care nu-şi plăteşte nici energia, nici taxe, nici CAS, nici datorii istorice e de nesuportat pentru o economie”, a apreciat ministrul.

Întrebată dacă vor fi mai puţine insolvenţe, Grapini a menţionat că şi-a propus să ţină o evidenţă cât mai exactă în piaţă.

„La şase luni erau 97.000 de firme care s-au închis. Noi o să mai închidem firme şi în 2013, 2014 şi 2015, fiind cele care au început insolvenţa în ultimii trei ani. Vrem să nu se mai înceapă insolvenţă în ritmul în care s-a început în ultimii ani”, a arătat ea.

Grapini apreciază că astfel se vor evita insolvenţele trucate, însă nu în totalitate, şi se va reuşi salvarea unor bunuri ale companiilor pentru începerea unui nou business, fără ca economia să stea în blocaj.

Codul insolvenţei va intra în vigoare după ce se publică în Monitorul Oficial şi va fi trimisă Parlamentului.

„Cred că terminăm în luna octombrie cu toate fazele şi din noiembrie se va putea aplica„, a mai spus ministrul delegat.

Codul insolvenţei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanţă de urgenţă, nu ca proiect de lege care să intre în vigoare abia după avizul Parlamentului.

Codul insolvenţei a fost lansat de Ministerul Justiţiei, în dezbatere publică, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anunţat, înaintea şedinţei de miercuri, că pe agenda actelor normative a fost inclus şi Codul insolvenţei, tot ca proiect de lege.

La finalul şedinţei, însă, Guvernul a anunţat că procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă au fost aprobate prin ordonanţă de urgenţă.

Înaintea şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, şi speră ca noul Cod al insolvenţei va combate evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvenţă doar pentru a nu plăti taxele la buget.

Proiectul Codului insolvenţei prevede, printre altele, că pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se introduce o valoare-prag şi pentru debitor, aceeaşi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobării unor planuri de reorganizare susţinute de un număr mic de creditori – prin „manipularea” grupelor de vot putând fi aprobat, în prezent, un plan fără corespondent în valoarea creanţelor – se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masă credală.”

Evenimentul Zilei

Codul Insolvenţei a fost aprobat de Guvern fără avizul CSM. Victor Ponta, pus la zid de Cristi Danileţ. „Păcat de munca colegilor judecători care au făcut zeci de observaţii”

Mediafax

Codul insolvenţei a fost aprobat de Guvern, dar ca ordonanţă de urgenţă, nu ca proiect de lege

Se arata ca:

Codul insolvenţei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanţă de urgenţă, nu ca proiect de lege care să intre în vigoare abia după avizul Parlamentului.

Codul insolvenţei a fost lansat de Ministerul Justiţiei, în dezbatere publică, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anunţat, înaintea şedinţei de miercuri, că pe agenda actelor normative a fost inclus şi Codul insolvenţei, tot ca proiect de lege.

La finalul şedinţei, însă, Guvernul a anunţat că procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă au fost aprobate prin ordonanţă de urgenţă.

Înaintea şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, şi speră ca noul Cod al insolvenţei va combate evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvenţă doar pentru a nu plăti taxele la buget.

Proiectul Codului insolvenţei, prezentat de MEDIAFAX în luna iulie şi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei la începutul lunii septembrie, prevede, printre altele, că pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se introduce o valoare-prag şi pentru debitor, aceeaşi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobării unor planuri de reorganizare susţinute de un număr mic de creditori – prin „manipularea” grupelor de vot putând fi aprobat, în prezent, un plan fără corespondent în valoarea creanţelor – se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masă credală.”

Problema este ca atat pomelnicul de impozite si taxe, inclusiv impozitul forfetar, cat si acest Cod al Insolventei nu pot sa conduca, dupa parerea mea, la o relansare a activitatii economice la noi in tara. Economia romaneasca are o crestere modesta iar cei care spun ca de fapt stagneaza nu gresesc. Pe de alta parte nu se vede nicio strategie de crestere economica promovata de catre guvern, nici de atragere a investiilor straine serioase. Nu se vede niciun progres la capitolul privatizari. Premierul a invocat Tratatul de guvernanta fiscala. Semnarea acestuia a fost aprobata de guvern in februarie 2012, dupa care Presedintele Basescu a promulgat Legea pentru ratificarea Tratatului. Trebuie spus ca USL a fost de acord cu semnarea Tratatului de guvernanta fiscala si e demn de remarcat ca in acea perioada singura voce, sau printre putinele voci publice importante, de mare calibru, care a tras atentia asupra faptului ca autoritatile se grabesc sa semneze acest tratat fara sa faca o analiza a consecintelor asupra Romaniei, a fost cea a lui Ion Iliescu (v. articolul Mediafax vizualizat mai sus)!! Ceea ce nu cred ca se intelege este sensul acestui Tratat: reducerea deficitului bugetar prin micsorarea cheltuielilor pe care le face guvernul, nu prin marirea veniturilor (prin cresteri de taxe si impozite). Or, actualul guvern tocmai asta face: doreste sa mareasca veniturile bugetare prin noi taxe si impozite, total opus spiritului Tratatului. Si asta in conditiile in care economia romaneasca este inca slabita, inca in faza de depresiune. In felul acesta se intarzie foarte mult inviorarea economica. Cel mai mare pericol ce ar putea sa pandeasca economia romaneasca in 2014 este ca sa ajunga din nou in recesiune in urma acestor masuri: noi taxe si impozite, crescute, si Codul Insolventei. Un alt pericol ar fi ceea ce in literatura economica de specialitate se numeste: inflatia prin cresterea costurilor si reducerea ofertei, datorata sporirii de catre stat a sarcinilor fiscale ale intreprinderilor. De aceea s-ar putea sa avem parte la anul de stagflatie. Solutia corecta, dupa parerea mea, era ca sa se fi procedat  exact invers: ar fi trebuit sa se reduca taxele si impozitele (sau sa nu se puna noi taxe si impozite, nici sa se mareasca cele deja existente), si, referitor la insolventa, sa nu existe limita in ceea ce priveste termenul de realizare a unei reorganizari. Pe de alta parte ar fi trebuit sa se reduca mai mult ratele dobanzii si sa se mareasca volumul de credite si masa monetara. Un alt pericol legat de cresterea taxelor si impozitelor si facilitarea insolventei sau mai bine zis a falimentului, ca sa zic asa, il constituie cresterea somajului. Or, cresterea somajului nu poate sa conduca la crestere economica. Dimpotriva! Cu atat mai mult cu cat nu se vede o imbunatatire a performantelor economice a intreprinderilor de stat si nici nu cred ca se va vedea acest lucru anul viitor. Nu se vad masuri pe care Guvernul le-ar lua in aceasta directie. Guvernul a ratat si in privinta instalarii unui management privat la intreprinderile de stat. Un efect nociv al masurilor luate de Guvern ar fi aruncarea multor intreprinderi in economia subterana, ceea ce ar conduce la o diminuare a veniturilor la bugetul de stat. Colectarea taxelor si impozitelor este si acum slaba, o mai buna colectare e greu de crezut ca va avea loc in viitor. De aceea aceste masuri – taxe si impozite noi, marite, la care adaugam acest Cod al Insolventei – nu pot fi decat toxice pentru economia romaneasca.

Interesant este ca liberalii nu par a fi preocupati de astfel de probleme. Totusi, sectorul privat, pe care ar trebui sa-l reprezinte in plan politic, risca sa fie lovit cel mai tare. Pe de alta parte, sporirea sarcinilor fiscale nu se poate incadra intr-o politica economica liberala. Centrul de greutate al acestui Guvern, dupa cum lesne se poate constata, cade in zona social-democratiei. Premierul este social-democrat. Chestiunea este ca social-democratii sunt pe punctul de a face o mare greseala, dupa parerea mea. Basescu se dovedeste un aliat al social-democratilor pentru ca toata nemultumirea se indreapta spre Presedinte, spre discursul prezidential si mai putin spre nerealizarile si masurile propuse de actualul Guvern. Cred ca putini se intreaba cum ar fi daca acum n-ar exista Basescu. Sa facem acest exercitiu de imaginatie si sa presupunem pentru cateva minute ca Basescu nu exista. Ca nu a existat nici conferinta de presa de ieri. Si sa ne intrebam daca lucrurile ar sta mai bine acum fara Basescu. Si vom constata ca Basescu e mai mult decat necesar actualului Guvern. Pentru ca acest Guvern are nevoie de acest paratraznet numit Basescu spre care sa convearga toate nemultumirile acumulate in societate. Nu ca l-as victimiza pe Basescu. Daca totusi este o victima, atunci e doar victima propriului sau caracter. Insa este ciudat cum acest paratraznet fereste actuala Guvernare. Daca paratraznetul nu functioneaza bine, cum a fost (si este) in cazul Rosia Montana, am vazut imediat vreo cateva mii de oameni protestand in centrul Bucurestiului, unde nu s-a mai strigat „Jos Basescu!!”. Ma uit la francezi, la Hollande, care nu are un asemenea paratraznet. A mers tot pe ideea impozitarii: taxe si impozite mari, in rest n-a facut nimic. Somajul tot ridicat este, nemultumirile sunt mari, capabile sa aduca importante voturi extremei drepte. Hollande a scazut foarte mult in sondaje la capitolul incredere. Socialistii sunt intr-o situatie dificila…

Basescu, conferinta de presa, Papici, Dragnea etc sunt subiecte foarte interesante, desigur. Observ la unii comentatori multa patima, pasiune pe aceste subiecte. Nu le fac procese de intentie. Altceva vreau sa spun: nimeni nu ne lamureste spre ce ne indreptam de fapt. Romanii vor, bineinteles, o viata mai buna. Si-au pus mari sperante in USL, ca aceasta formatiune politica va putea sa le faca o viata mai buna, sa-i mai usureze de greutati. Iar USL a promis oamenilor ca va face toate acestea si nu s-a achitat de aceste promisiuni. Pe de alta parte nu se vad masuri de relansare economica. Cel putin din punctul asta de vedere guvernarea Ponta e foarte asemanatoare cu guvernarea Boc, daca nu chiar mai proasta. Nu se poate sa nu te deruteze discrepanta intre discursul uselistilor inainte de a ajunge la Putere si ceea ce fac acum. Pentru USL este foarte importanta canalizarea nemultumirilor din societate catre Traian Basescu. Sa presupunem, prin reducere la absurd, ca Traian Basescu n-ar mai zice absolut nimic 3 sau 4 luni de zile. Ca in tot acest rastimp DNA nu ar mai face nicio arestare. Mie nu-mi face impresia ca USL, prin Guvernul Ponta, ar putea, in tot acest interval de timp, sa ia masuri convingatoare de relansare economica si de imbunatatire a vietii oamenilor. Mie tare imi e teama sa nu ne indreptam cumva spre dezastru! Nu se vede ca s-ar reforma ceva esential in economia romaneasca ca lucrurile sa mearga spre bine.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

octombrie 8, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

44 comentarii »

 1. Umm, vezi ce se intimpla atunci cind guvernul nu este limitat? Inventeaza si aplica taxe dupa bunul plac.

  Comentariu de Cristina | octombrie 8, 2013 | Răspunde

 2. Oare crezi matale ca pana la 1/1/2014 Televiziunea Nationala va reusii sa treaca pe plus ? Pai aia nu reusesc sa faca singuri { fara taxa TV impusa inca de pe vremea lui Iliescu } una de 10 lei din reclame { ca doar acesta-i suportul oricarei afaceri RENTABILE } si vor reusii s-o faca pana in 1/1/2014 ? Sau alte asa numite ” gauri negre ” ale …economiei romanesti crezi ca se vor aseza pe linia de plutire pana atunci ? Eu am patit figura cu insolventa 😦 . Am dat in judecata firma la care dadeam cu sapa pe atunci pentru neplata salariului si a altor drepturi contractuale iar dupa 7 luni { asta insemnand celebra ” celeritate ” a Justitiei } mi-a spus judecatoarea ca ” fiind in insolventa respectiva firma , conform legii , trebuie sa am rabdare , sa astept { poate pana la calendele grecesti } iesirea din insolventa sau ….sa-i dau in judecata ” pe civil ” asta insemnand … alti bani alta distractie ! Este evident ca guvernarea USL nu este atat de competenta asa cum n-i se parea atunci cand ascultam la diferitele canale cum a-si dadeau cu parerea despre mersul treburilor tarii , multi dintre actualii ministeriabili USL-isti , pe atunci in opozitie . Este evidenta foamea de bani a actualei adminstratii , foame ce poate fi astamparata doar prin noi taxe si impozite a actualei coalitii de guvernare insa….parerea mea ” ca simplu cetatean ” { vorba lui …sti si singur a cui 😉 !} este ca fara o incercare cat d e timida de relansare a industriei a macar ce-a mai ramas din ea , fara o angajare { poti spune daca vrei si ” creearea de noi locuri de munca ” , ca nu-i cu suparare si nu vei gresii cu nimic } a cat mai multor oameni care sa munceasca si care sa aduca plus valoare , care sa contribuie prin impozitele lor platite volens nolens Statului Roman , Finantelor Publice , tare ma indoiesc de faptul ca aceste biruri { ca tot aia inseamna } nu vor face altceva decat sa diminueze capacitatea cetateanului de a-si platii ceva din taxe si implicit a Statului Roman de a mai a dauga ceva la bugetul deja saracit …ca doar nu punem toti botul la ce declara Ponta si ai lui ! Hai sa te intreb ceva mon ami chat botte : oare pentru ce Romania importa carbune din Ucraina sau Turcia sau de oriunde din lume cand ar fi mult mai simplu si chiar mai ieftin sa -si redeschida minele proprii si personale si angajand cat mai multi ortaci …” sa dea tarii cat mai mult carbune ” ? Cumva unde cei ce ne guverneaza au invatat pe pielea lor ce inseamna o masa de multi minieri suparati pentru ceva ce marsaluiesc spre Capitala sau …ce fac acestia o data ajunci in Capitala ? Pentru care motiv Romania care exporta energie electrica in alte tari ale Europei { stiu ca si acum o face cu acelasi succes ,fireste respectivele firme d e livrat energie nu mai a prtin statului Roman ci unor particulari } nu ieftineste curentul electric …macar pentru populatie asa cum era prin anii ’50-’64 ? Pe atunci daca depaseai consumul cu un numar de Kw…plateai mai putin ca ….bonus , pentru faptul ca …ai consumat ! Pentru care motiv Romania nu actioneaza in judecata pe aia care-au dat pe moca resursele petroliere lui Dinu Patriciu { facand-ul pe ala dintr-un simplu arhitect …multimilionar } si mai departe austriecilor de la OMV care au avut sonde in viata lor … doar din alea de bere ? Pentru care motiv aceste contracte nu sint denuntate , nu sint abrogate { sa faca frate o nationalizare ca-n Venezuela raposatuylui Chavez } iar resursele petrolifere sa redevina ale statului Roman asa cum ar fi normal ? Multe lucruri din viata noastra s-ar ieftinii de asta te pot asigura iar problemele d e la Oltchim sau Arpechim { alea doua sint indisolubil unite si depind una d e cealalta deoarece asa au fost proiectate la vremea respectiva , asa au fost gandite } si alte probleme …chiar ar constituii glume de prost gust ? Ce zici ? Imi poti lumina nestiinta ? Si inca o intrebare mon cher ; dupa terminarea mandatului in 2014 Traian Basescu va fi adus in fata Tribunaluilui pentru vreuna din manariile pe care le-a facut in acesti peste 20 d e ani d e cand s e tot vantura prin diferite guverne si mai ales de cand este Presedinte sau …se va urma ” modelui Pacepa ” ? Fireste ca nu esti Petrache Lupu dar…asa ca idee, ca tot esti matale destept 😉 !

  Comentariu de Marian | octombrie 8, 2013 | Răspunde

  • Mariane, sal’tare onorabile. Doamne, dar multe „DE CE”-uri, la care cred ca ti-a raspuns deja singur, 🙂 🙂
   Pai ia sa ne aducem noi aminte ce ne promitea USL-ul cand spunea ca „astia ne minte dom’le, ne minte si ne fura, deci pentru care trebuie neaparat bsa-i dam jos, sa venim noi care avem solutii si pentru aia, si pentru ailalta, si pentru toate, de-o sa curga miere in loc de lapte la robinetele fiecaruia”. Si normal frate ca pana nu sau vazut cu sacii in caruta, n-au miscat in front. Acum deja „NU MARIM TAXELE” s-a uitat, nu afecm una sau alta, iar s-a uitat, si tot asa Mariane, S-A UITAT TOT. S-a uitat pana si ca voi ati tremurat in frig, impinsi de sperante (eu le spuneam desarte) spre o normalitate. Ei uite Mariane ca normalitatea e cu doua fete. Si pana la urma, tot ala sarac trage, ca tot el nu are de unde sa plateasca BIRURILE. Pentru ca sincer,, una este sa plateasca toate aceste taxe marite unul care are 3000 de lei pe luna (sau chiar MAI MULT) si alta sa le plateasca ala cu 1000. E drept ca procentual, daca te uiti, ala cu 3000 plateste mai mult ca cel cu 1000, dar loa saracul ala cu 1000 SE SIMTE AL DRACULUI. Deci? Cume monsher, aveam dreptate ca „LA MEME MARIE CU O ALTA PALARIE”?? Adica in limbaj dambovitean, „ce-am avut si ce-am pierdut” sau vorba tiganului, „si asa-i rau si asa nu-i bine.”
   Eu am fost impotriva acestei aliante imediat dupa motiune, cand am intuit ce urmaresc. Imi pare rau ca nu m-am inselat. Cu nimic. De exemplu, „voila de iata” ce s-a ales de imaginea PNL-ului, ca pe mine asta ma doare. Mai da doi bani cineva pe credibiitatea lui?? Pai daca in astia de acum nu mai cred eu, care sunt PNL-ist pana in maduva oaseleor si dincolo de moarte, cum sa explic eu altora, mai tineri ca de fapt doctrina liberala este altfel decat ce vad ei ca se intampla pe scena politica??
   Ca o paranteza, nu te amagi mariane,l ca asa cum n-ai sai vezi ca raspund pentru fapte dovedite altii, mai mici, tot asa n-ai sa-l vezi nici pe baselu in vre-o boxa a vreunui tribunal. Nu s-au gasut dovezi sa-l infunde pe nascase, pe Videanu, pe etc etc etc etc…..(n-am cum sa pun semnul ala, opt intors, 😀 ) tot asa n-ai sa-l vezi nici pe el si nici pe Iliescu. Ce exista vre-o dovada? Mortii revolutiei s-au impuscat singuri, iar flota s-a scufundat tot singura. A ruginit pana s-a dus la fund.
   Dar e bine ca macar putem spera, ca asta nu ne-o pot nici lua si nici impozita.
   Oricum, asa cum se spunea pe vremea „odioasei dictaturi si a sinistrei sale sotii”,
   „CINE N-O SA MOARA DE FRIG IN IARNA ASTA, SIGUR O SA MOARA DE FOAME LA VARA”!!
   🙂 🙂 🙂

   Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 9, 2013 | Răspunde

   • Da, Rica… dar democratia nu poate sa mearga, sa functioneze bine, cu astfel de minciuni repetate la infinit (apropo de 8 intors!! 🙂 )… Ma ingrijoreaza ce se intampla!! 😦

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • @Rica
    Nu sunt oameni seriosi…

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • Motane, dar cine a zis ca democratia merge in Romania? Ce inseamna democratie dupa unii? Doar ca avem dreptul sa iesim in strada, sa tipam cat ne tin bojocii „JOS CUTARE, SUS CUTARE”?? 🙂 Democratie o insemna ca 30% are puterea sa decida pentru ceilalti 70%? In ce dictionar este definitia asta a democratiei?
    Motane, de peste 20 de ani suntem invrajbiti unii impotriva altora. Fantoma lui ceausescu inca ne bantuie, si inca ne uitam stramb la cei (putini) din clasa de mijloc, doar pentru ca unii au si altii nu. E mai respectat un manelist cu lantul cat cel de ancora la gat, decat un profesionist (din orice domeniu) care munceste si cate 10 ore pe zi ca sa castige un salariu decent.
    Si de ce suntem aici? Pentru ca avem o democratie pur damboviteana, balcanica, fanariota, sau cum naiba mai vrei tu sa-i spui, numai DEMOCRATIE nu-i.
    Zici tu ca nu merge la infinit cu minciuni? Uite ca merge motane. De la LOVILUTIE si pana acum puterea s-a obtinut doar prin minciuni si promisiuni desarte, facute de toti cei ce ne-au vrut votul. Si acum, cand romanii incep sa se trezeasca si sa spuna ca si tine, „DESTUL CU ASTFEL DE MINCIUNI REPETATE LA INFINIT” si sa-si exprime nemultumirea prin absenta la vot, s-au gasit solutii de contracarare, acel 30%. Stii, ca tot dicutam pe aici despre absenteism ca forma de protest impotriva acestei clase politice infecte. Pentru ce sa mai aleg motane, daca tot aleg degeaba? Nu-i pierdere de timp? Uite acum de exemplu, alegerile de anul trecut, din decembrie. Multi au votat USL pentru ca din el facea parte PNL, si gandeau ceva de genul; „mai, n-au cum sa-si faca de cap pesedistii (ca in alte guvernari de pana acum), ca-i trag ai nostri de maneca”. Desi nu sunt o fire pesimista, mereu vad 1/2 plina a paharului, nu pe cea goala, de data asta am fost PESIMIST. Si din pacate, CU REGRET O SPUN, mi se dovedeste ca am avut dreptate sa fiu neincrezator de data asta.
    Mai omule, poate sunt eu chior sau prost, poate ca nu prea vad eu bine lucrurile, dar spune-mi si mie te rog, ca tu probabil stai 24/7 in tara, ce a fost cu adevarat LIBERAL in toata guvernarea asta de pana acum????????
    INMULTIREA TAXELOR, este liberala?? BETELE IN ROATELE PRIVATILOR sunt masuri liberale? DISTRUGEREA micului intreprinzator, este liberala?? A LUA DE LA UNII SI A DA LA ALTII e masura liberala???

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 9, 2013

   • @Rica
    Ceea ce se intampla nu are legatura nici cu liberalismul si nici cu social-democratia. Am impresia ca are legatura cu prostia…

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • Motane, spui tu ca „Nu sunt oameni seriosi…” Eu spun ca ar fi suficient sa faca politica. Nu le cere nimeni sa ne dea de pomana, dar ar fi suficient sa NU MAI FURE. sa-si vada in continuare de afacerile pe care le au, sa-si inmulteasca banul deja agoncisit, DAR SA NU MAI FURE LA INFINIT!!!!!!! Sa mai faca ceva si ptr tara asta ai caror slujbasi sunt. SA-SI FACA MESERIA PTR CARE IAU UN SAC DE BANI. Nici mie nu-mi cere angajatorul sa mor ptr el, ci doar sa-mi FAC TREABA PTR CARE MA PLATESTE, ATAT!!!!!

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 9, 2013

   • @Rica
    Dupa cele doua iesiri de ieri si alaltaeri ale Presedintelui Basescu, sa stii ca incepusem sa-l regret, macar asa putin, pe Ion Iliescu…
    Tu nu observi ce limbaj a inceput sa se foloseasca la un asemenea nivel inalt, si ma refer atat la Ponta cat si la Basescu…? Este inadmisibil!! Suntem la Palatul Victoria, la Palatul Parlamentului sau la Cotroceni, nu suntem in piata de cartier, ca nici acolo nu se vorbeste asa!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • Este adevarat ca si Iliescu a avut derapajele sale de limbaj si comportament, dar parca nu asa ca cei de acum!

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • Da, aici ai dreptate. Si daca te ajuta memoria blogului, eu am afirmat de mult ca pozitia si functia te obliga la un anume respect si o anumita atitudine. Daca pe vremea cand bateam puntile navelor ca un oarecare membru din echipaj, imi permiteam sa vorbesc vulgar, sa arunc la fiecare vorba cate o perla, acum, in functia si pozitia pe care o am imi controlez fiecare „iesire”, fiecare cuvant. Respectand functia, ma respect pe mine si totodata pe cel din fata mea. Iliescu e bolshevic din varful capului pana in varful unghiilor de la picioare. Tu probabil ca-l stii doar de la televizor. Eu cunosc ma multe amanunte. La el nu au fost „derapaje” ci convingeri si cutume. baselu este un golan ce nu a putut sa treaca de mentalitatea de vapor, dar nu este prost. Aici a fost marea gresala a multora. baselu e uns cu „multe alifii” si de aceea este foarte alunecos. Eu il stiu de pe timpul apusei epoci, cand la panoul de onoare din fata Navrom-ului, nu aveai loc de pozele lui da comandant model. 😀 Culmea este ca ERA INTR-ADEVAR UN COMANDANT FOARTE BUN!!!! Si mai era si iubit de echipaj. Motane, sa faci aceasta meserie, iti trebuie o doza (mare) de nebunie si de curaj.
    Si da, NIMIC din politica romaneasca nu are leagatura cu liberalismul, socialismul sau alta doctrina politica. Toti merg pe acelasi principiu, „SCOPUL SCUZA MIJLOACELE”si „DUPA NOI POTOPUL”. Daca cineva crede ca in Romania se face politica dupa o anume doctrina politica, se insala. Mai rau este ca la umbra acestui bau-bau pe nume „base cu ai lui” se fac masinatiuni pe care nu le vede nimeni. Este o isterie generala ca daca pleaca baselu gata, o sa curga lapte si miere, iar covrigii or sa cada din cozile maidanezilor. Tu nu vezi ca in Romania nu exista o cultura si o educatie politica? Cred ca n-ar fi deplasat ca sa se introduca in scoli studiul politica, la care sa se explice ce inseamna fiecare doctrina. ia intreaba tu pe oricine ce inseamna doctrina liberala, taranista sau democrata. NU STIE APROAPE NIMENI!!! Si tu vrei sa stie politifcienii?? Pai de unde? Nu au aceeasi educatie CU TOTII? A BANULUI!!

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 9, 2013

   • @Rica
    Asta am propus si eu mai demult: sa se invete in scoli notiuni despre politica… Citeste, te rog, aici:
    http://motanulfilozof.blogspot.ro/2012/03/o-carte-interesanta.html

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • De observat ca la francezi se face treaba asta si cred ca e bine.

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • Da motane, insa cum ii mai poti manipula pe alegatori, daca ei pot sa te judece dupa cum iti respecti doctrina partidului din care faci parte? Cum l-ar mai judeca omul simplu pe un d’alde Crin, pe un Ponta, cand ar constientiza ca acesti poiticieni damboviteni calca in picioare insasi doctrina partidelor din care fac parte? Ptr Crinutz e si mai grav, deoarece el se afla la carma unui partid, deci se presupune ca el trebuie sa fie factorul important si decisiv in urmarea doctrinei liberale. Stiu ca se fac compromisuri in politica, altfel n-am progresa, dar acele compromisuri trebuie facute doar atunci cand servesc interselor natiunii pe care se presupune ca o slujesti, nu cand servesc intereselor personale sau de grup restrans. Si am afirmat, a fost utila alianta USL pentru a remania un guvern plin de corupti, dar n-am intels rostul ei si dupa aceea. Plus ca inlocuirea unor corupti, cu altii la fel de corupti, nu vad cum ar putea fi o solutie. 😀
    Efectiv anul trecut n-am schimbat decat directia in care se sifoneaza banul public, si atat.

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 9, 2013

   • Scopul declarat al USL a fost de la bun inceput lupta impotriva regimului Basescu… USL a fost si este o alianta electorala.. Iti recomand sa citesti si…
    http://motanulfilozof.blogspot.ro/2013/08/de-citit.html

    De aceea de la anul s-ar putea pune problema daca USL mai trebuie sa continue sau nu…Basescu e la ultimul mandat si la anul ii expira mandatul…

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • @ Rica Venturiano De unde ai trars matale concluzia ca ma amagesc cu sperante desarte onorabile …musiu ? Daca asi crede ca Basescu va fi vreoadata pus la pastrare intr-o celula cocheta din frumoasa localitate Jilava ar insemna ca…am luat-o razna definitiv asa cum d e multe ori a-mi reproseaza nevasta !!!! Am pus intrebari evident retorice al caror raspuns al banuiesc de multa vreme mai mult pentru a ridica niste ” mingii la fileu ” si pentru a vedea si cum gandesc altii mai destepti decat mine ! Constat cu multumire ca , matale cel putin nu esti cu prea mult diferit de mine referindu-ma fireste la modul d e gandire 😉 ! Cu ” motanul „….treaba este oleaca mai complicata . Tipul este enclitic …. pana la Dumnezeu si doua palme mai sus !!!! Dupa atata timp n-am reusit sa aflu decat faptul ca are pana in 40 de ani varsta biologica si ca nu-i casatorit …fapt explicabil prin orientarea sa sexuala . N-am nimic impotriva homosexualilor si chiar ma mandresc cu faptul ca Motanul Incaltat este homosexual si ca este prietenul meu chiar daca deocamdata doar virtual ! Prieten , fireste figurativ , nu te gandii la altceva nici matale si nici amicul chat botte 😉 !!!!!

    Comentariu de Marian | octombrie 9, 2013

   • @Marian
    De unde ai scos prostia ca as fi homosexual?? 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

  • @Marian
   Eu ma intreb cum de am ajuns noi sa nu avem o banca romaneasca. Mi se pare ca a mai ramas una, daca nu ma insel… In rest mai de toate s-a ales praful: Dacia Felix, Columna Bank, BIR. Iti mai amintesti cum PSD, in frunte cu Adrian Nastase, desigur, facea zid in jurul lui Bivolaru, care devalizase BRD? Bancorex a fost devalizata si aia prin acordare de credite neperformante…
   Cert este ca nu avem o banca romaneasca si depindem aproape in totalitate de capitalul strain. Bineinteles, este elementar: daca banca mama are probleme, evident sufera si sucursalele din strainatate asa ca nu e de mirare ca bancile de aici, sucursale ale unor banci din exterior, incepusera sa-si retraga capitalul prin 2008-2009, odata cu inceperea crizei. E clar ca nu ai cu ce compensa pentru ca nu ai banci romanesti, ce ar fi putut compensa. Spre exemplu, facilitatea de creditare: daca dobanzile sunt mari nu prea exista aceasta facilitate. Iar sucursalele bancilor straine de aici pot pune aceste rate ale dobanzilor dupa interesele lor, dictate de interesele bancilor mama, din afara. In felul asta nu prea poti sa mai faci nimic din pacate…

   Totusi este indoielnic daca putem crea un capitalism romanesc fara banci romanesti. Cristina spunea ca daca e piata de desfacere avantajul ar trebui sa fie de ambele parti. Practic Romania a fost conceputa sa fie, dupa 1989, doar un debuseu pentru Marile Puteri Economice Straine. Nici Bursa nu e dezvoltata la noi, desi ar trebui sa fie. Practic, ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimii 24 de ani o contrazice pe Cristina pentru ca piata de desfacere a fost in avantajul Puterilor din Exterior. Din aceasta cauza in Romania nici nu s-a putut construi un capitalism romanesc si avem probleme la ora actuala cu coruptia. Uite-te, spre exemplu, la Coreea de Sud, o tara in care s-a putut construi un capitalism autohton solid, fara sa devina o simpla piata de desfacere pentru, sa zicem Japonia… Acolo nu s-a programat ruinarea economica a unei tari…

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013 | Răspunde

   • Motane, uite un exemplu la ceea ce ai spus tu.
    In Austria a fost la un moment dat un scandal urias, generat de scaderea drastica a imprumuturilor acordate de „o anume banca” de acolo. Motivul adevarat era ca acea banca prefera sa acorde imprumuturi masive romanilor, deoarece dobanda practicata la noi le asigura venituri duble fata de dobanda practicata in tara de origine.
    In alta ordine de idei, birocratia este la mare moda in bancile de pe melagurile mioritice, ca te lasi pagubas. Si in timp ce in tarile de origine ale bancilor de la noi, o dabanda de 4,5% la un imprumut este considerata URIASA, la noi este CEA MAI MICA.
    Uite eu de exemplu. Am contract de munca incheiat in afara Romaniei, dar in UE. Platesc toate angaralele catre statul respectiv, dar daca vreau sa fac un imprumut in Romania e ca si cum m-as scarpina in fund cu grebla. 🙂
    Aveam cont la o banca din tara, de prin 2000 si cand am vrut sa fac un imprumut mai amricel, mi s-a raspuns ca nu pot deoarece ma indatorez mai mult de 50% din salariu. DIN SALARIUL MEU!!!! Pai motane, daca ptr mine, 50% din salariu nu-mi pemitea sa traiesc, ce sa mai spun de cel cu salariul de 1500 de roni???? Normal ca mi-au sarit dracii. Nu contest regula, ca mi se pare buna, DAR IA IN CONSIDERARE SI CAT INSEAMNA ACEL 50%. Asa ca mi-am lichidat contul, am unul la banca mama din tara unde am contractul, mi-au dat deja dupa nici o luna doua carduri de credit, si dobanda cea mai mare pe care o platesc un credit poate sa ajunga la maxim 4,3%, deoarece am vechime la compania care mi-a dat scriosarea de garantie catre banca, plus ca este banca principala cu care lucreza firma.
    Cam asta e cu bancile din Romania. Cine controleaza banul, controleaza TOTUL!!!

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 9, 2013

   • Exemplul cu Japonia nu mi s e pare cel mai fericit pe care-l puteai da deoarece dupa August respectiv ZIUA de 6 si ZIUA d e 9 1945 americanii simtindu-s e probabil raspunzatori de ceea ce facusera l-au pus pe McArthur pe post d e guvernator si au pompat acolo dollari cat pentru zece planuri Marshal ! Acelasi lucru nu l-au facut insa in Koreea de Sud sau Vietnamul de Sud : si-au dat in sfarsit seama ca datorita acelui ajutor dat Japonei aceasta din urma ai invinsesera pe plan economic ! Deja in anii ’50 sau si mai corect ’60 Japonia devansa cu mult USA in materie de industrie . La BIR dorea nevasta-mea sa bage gologanii pe care-i aveam dar…eu m-am opus atunci cand am vazut ce ” consiliu de administratie ” avea . Am ramas cu gologanii cu care mi-am cumparat ….un televizor color produs in …Koreea dar scria pe el ” Samsung ” 😉 ! Multe dintre cele ce s-au intamplat in Romania o contrazic nu numai pe Cristina { respect stimata domna si sora in Domnul !} ci si pe amicul dumitale Millton Friedman sau alti teoreticieni economici de marca ai lumii . Ce frumos ai spus { referindu-te la Japonia } : ” acolo nu s-a programat ruinarea economica a unei tari ” ! Trebuia sa continui cu : ” spre deosebire de ce-a fost in Romania ” ! Oare ” serviciile ” noastre de rahat nu stiau chestia asta ? Eu zic ca : DA !!!

    Comentariu de Marian | octombrie 9, 2013

   • @Marian

    „La BIR dorea nevasta-mea sa bage gologanii pe care-i aveam dar…eu m-am opus atunci cand am vazut ce ” consiliu de administratie ” avea”

    😆 😆 😆

    Eu mai refeream la Coreea de Sud. Dar apropo de ce spuneai: „Ce frumos ai spus { referindu-te la Japonia } : ” acolo nu s-a programat ruinarea economica a unei tari ” ! Trebuia sa continui cu : ” spre deosebire de ce-a fost in Romania ” !” si „Acelasi lucru nu l-au facut insa in Koreea de Sud sau Vietnamul de Sud : si-au dat in sfarsit seama ca datorita acelui ajutor dat Japonei aceasta din urma ai invinsesera pe plan economic ! ” – aici, la noi, vad ca nu pompeaza nimeni, dintre Marile Puteri Economice, bani… Si asta e o chestie stranie? Ilie Serbanescu spunea ca din motive geopolitice, si s-ar putea sa aiba dreptate. Dar, totusi, intreb si eu patetic: de ce? Am impresia ca tara asta este in mod voit ingnorata… E ceva straniu… S-ar putea sa fie de vina si ai nostri… Ma refer la clasa politica, cei cu functii de raspundere si conducere in stat…

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 9, 2013

   • Mariane, SAMSUNG e chiar Korean. E un concern korean ce produce o gramada de chestii, chiar daca know-how-ul e japonez, 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 10, 2013

 3. Eiiiiii Motane, si vin eu sa te intreb, inc’odata, cu ce s-a imbunatatit situatia economiei romanesti de anul trecut si pana acum? Cum s-a reusit imbunatatirea situatiei bugetare, ca de asta e vb pana la urma, a Romaniei? Ca de un an incoace, tot ce s-a facut a fost doar de fatada, S-au adus ceva mariri de fonduri bugetare, dar care s-au dirijat sistematic catre „reprezentanti”. Conditii de cazare si masa scumpe, la nivelul eforturilor si sacrificiilor facute de alesii neamului si catre alte cheltuieli care sa acopere necesarul acestor reprezentani, vezi salarii, pensii, si compensatii.
  S-au reintregit acele pensii care fusesera micsorate, doar pentru o anumita categorie de pensionari ca restul tot asa o duc, S-au reintregit salariile bugetarilor, dar cei cu salarii mici tot acolo sunt, insa s-au marit taxele si impozitele, pe care le plateste tot romanul. Intr-un fel s-a facut o „solidaritate” fortata, la cum vad eu lucrurile.
  Si vin si te intreb inc’odata, qui prodest? Ce s-a schimbat, in afara de guvernanti??
  Justitia tot la mana puterii este, ca la fel cum se sarea pe ea inainte, tot asa se sare si acum ori de cate ori apare un dosar de coruptie sau frauda. Leii la fel sar bariera legii, catei tot pe subt ea trec, si de fapt doar boii stau si-o respecta.
  Dar ce bine ca se numara AMR-ul si scapam de base. Si crede cineva ca fara base sau fara pdl, o sa fie altfel? Chiar asa sa fie? Chiar mai sunt „idealisti” care sa creada ca DOAR base e raul suprem si ca nimci nu se misca spre bine in atara asta, DOAR din cazua lui?
  Oare cand s-o „destepta din somnul cel de moarte” acest popor adormit?? Oare cand Romania va intra pe fagasul normal al unei democratii adevarate? In care coruptia sa nu fie virtute, hotia sa nu fie respectata, munca sa fie munca, indiferent de domeniu, iar politicul sa fie DOAR in slujba cetateanului si a tarii?
  Oare o sa mai apucam si noi ziua aceea?? 😦

  Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 8, 2013 | Răspunde

  • @Rica Venturiano Sal’tare onorabile si ….respect ! La intrebarea pe care-o pui ” motanului ” a raspuns mai ieri Crin Antonescu : „- Cu nimic ” ! La altele ….Ce pensii ” s-au intregit ” ? Alea militare ? Alea ale magistratilor ? Alea ale ” alesilor ” ? Cacaciosa asta de este Ministru al Muncii din partea PNL { adica d e la voi onorabile musiu Rica 😉 !} atunci cand se afla in opozitie , plangea de mila copiilor , mai bine zis d e mila alocatiilor pe care le primesc acestia spunand ca …” nu este permis „, ” ca-i o rusine ” ca ” suntem pe ultimul loc in Europa la ” …etc , etc . Acum cand este iar ministru si este ” la putere ” spune cu subiect si predicat { vorba lui CTP } ca : ” nu este de acord cu majorarea alocatiei de stat pentru copii …deoarece n-o permite bugetul ” . Deci abia atunci cand o va ” permite bugetul ” adica la calendele grecesti deoarece dupa cum merg treburile in aceasta tara cred ca acela este cel mai optimist termen limita pentru majorarea respectivei alocatii ! Despre pensii d e asemenea elucubra respectiva cum a : ” alea nu s e pot numii pensii daca sant sub limita de 700 de lei ” adica ….vreo suta si cincizeci de Euro 😦 . Abia acum a observat ca …de fapt economia romana este lipsita de nu stiu ce pentru a se putea ca statul sa ia bani din impozite si taxe pentru a putea platii niste pensii majorate la un nivel macar decent daca nu civilizat ! Aceasta doamna este inca in functie ! Cat despre acea ” solidaritate fortata ” despre care faceai vorbire …este doar vorba in vant deoarece ; ” nu poti lua din ceea ce n-ai , pentru a pune acolo unde n-ai de loc ” , asa cum foarte corect citeaza si Milton Friedman din regula de aur a stiintei economiei ….ca-i o stiinta nu-i un locul de joaca al unor diletanti !!!! Poporul nu este adormit , asa cum constati matale stimate Rica Venturiano ….matale si altii ! Poporul este tinut in ” coma indusa ” deoarece nimanui nu-i convine ca un popor { oricare ar fi acesta } sa realizeze ca-i mintit , ca viata sa este jucata la ruleta . Francezii s-au prins de asta , nemtii cam la fel , asa incat politicienii nostrii invatand aceasta regula de aur …o aplica cu succes . De ce crezi ca au fost desfiintate marile aglomerari muncitoresti , de unde la orice ora din zi sau noapte minim 20- 30 de mii de oameni puteau fi scosi sau puteau iesii singuri , ” aiurea si obraznic ” { vorba lui Arghezi } , impotriva guvernantilor ? De asta !

   Comentariu de Marian | octombrie 9, 2013 | Răspunde

   • Mariane, eu pe Crin nu-l mai cred nici cand da buna ziua, dar’mite cand vorbeste de politica. Pai chiar „dumneatu” ai constatat ca una ziceau liberalii „mei” inainte de decembrie 2012 (nu 89)’si alta au facut dupa.
    In legatura insa cu afirmatia mea cu „solidaritatea fortata” vreau sa spun ca m-am referit la tot sistemul asta aberant de taxe peste taxe si taxe la taxe, ca cel putin din pct-ul de vedere al unui responsabil cu mersul unei „afaceri”. Adica am ajuns sa sustinem prin taxe lenea si incompetenta. Cu cat castig mai mult, cu atat platesc mai mult, nu-i asa? Deci daca muncesti din greu si ai, esti obligat sa fii solidar cu cei ce STAU SI-O FREACA ca sa aiba si „gura lor de mancare”, NU??
    Am mai zis odata, tot sistemul asta de impozitare tot pe cel ce munceste ptr un salariu mare il loveste.
    D-aia spun Mariane, LIBERALII astia NU SUNT AI MEI frate. Eu sunt cu aia care au suferit ptr convingerile lor prin puscariile comuniste. Liberal iseamna prin definitie sustinator al initiativei private, al proprietatii, al prosperarii prin munca, nu prin trandavie.
    Bine macar ca am unde sa plec de nebun daca iese „bibliotecaru’ cel viteaz” presedinte. Te asigur ca ce-a fost cu baselu o sa fie „mizilic” in comparatie cu ce-o sa fie cu profu’.de bibliotecarie.
    Nu spun nimic, dar tipul ma va contrazice (ati vrea voi, 🙂 ) sau imi va da dreptate, zic eu 😀
    Aici suntem, deocamdata.
    Mariane, pentru ca stiu ca-ti place sa fii un om informat, si mai ales am observat ca nu „inghiti” tot ce se pretinde a fi o INFORMATIE, cauta sa vezi doua documentare. ZEITGEIST (si ZEITGEIST ADDENDUM continuarea primului) si LOOSE CHANGE. Asta ca tot vorbim de manipulare prin Media.

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 12, 2013

   • @Rica
    Eu cred ca ar trebui sa ne explici si noua ce ai vrut sa spui prin:

    „Bine macar ca am unde sa plec de nebun daca iese “bibliotecaru’ cel viteaz” presedinte. Te asigur ca ce-a fost cu baselu o sa fie “mizilic” in comparatie cu ce-o sa fie cu profu’.de bibliotecarie.”

    ca asa e frumos, zic eu. „Nu spun nimic” – pai spune!! Nu ne lasa in ceata pe toti!! De ce ai o astfel de perceptie a lucrurilor daca va iesi, in urma alegerilor democratice, Antonescu presedinte?

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 12, 2013

   • Scuze de „dilei” motane, dar am fost „bizi”. Chiar mi-am permis sa-mi iau niste zile libere, si sa profit de faptul ca am avut „drumul platit”, asa ca am l-am imitat pe Buhoiu, si am „colindat”putin prin „zona”. Am vazut LIVE Grand Canion.
    In fine. Legat de „NU SPUN dar spune frate”, te intreb si eu, atat cat te pricepi la TU la oameni, ce te face sa crezi ca n-am dreptate? fara sa ai informatii „din interior”, ce te face sa crezi ca acest bibliotecar ar fi solutia? Motane, vorbim de o functie in stat care iti cere anumite calitati. Cu toate ca nu-l inghit pe Iliescu, motive personale, nu pot sa nu admit ca el are aceste calitati. Cu toate ca baselu are destule defecte, nu pot sa nu admit ca si el le are. Nu pot sa spun despre Constantinescu insa aceleasi lucru. Constantinescu, un om de valoare, intelectual, decent, civilizat, insa NU A AVUT ACEL „CEVA” NECESAR.
    Cand spuneam ca „am unde sa plec”, m-am refereit la cele cateva vize pe ani buni de acum incolo, ptr diverse locuri de pe glob, unde pot pleca fara sa ma uit in urma. Mai ales ca ma ajuta si salariul, 😀
    Sunt roman si vreau sa mor roman, dar cand vad ca prostia si indoctrinarea ne cuceresc, ma las pagubas, ca nu pot lupta cu prostii. Au mintea odihnita, spre deosebire de a mea care e varza de oboseala.

    Comentariu de Rica Venturiano | noiembrie 7, 2013

   • @Rica
    Dar nu cred ca am afirmat ca „acest bibliotecar” ar fi solutia…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 8, 2013

 4. Unde ai vazut dumneata mon cher ca-i ” ignorata ” Romania ? Dimpotriva se munceste din greu pentru anihilarea ei completa din toate punctele de vedere cu complicitatea voita sau in nestiinta de cauza a ” POLITICIENILOR „NOSTRII a ” ELITELOR ” ! Sti foarte bine ca nu-mi plac generalizarile si-ti multmesc ca ai binevoit sa precizezi ca-i vorba despre ” politicienii ” de cacat { pardon am dorit sa tastez RAHAT stiind ca te zgarie pe retina cuvintele mai ….tari ! } pe care i-am ales tot noi VULGUL { vorba lu Madalin Voicu 😉 }, in acesti 23 de ani de ” democratie ” , de ” capitalism ” dambovitean ! Ilie Serbanescu { fost Ministru al Economiei sau al Industriei pentru o perioada } are mare dreptate dar….atunci cand era ministru …parca nu era la fel de vocal . Explicabil deoarece indeplinea niste …. sarcini de partid .Ti-a venit sa razi cand ai citit ca nevasta-mea dorea sa bage bani in BIR ? Pai ea dorea sa bage banii greu castigati si la CARITAS sau la Dolphin { aia de-si avea sediul pe Magistrala } si al carei cap al rautatilor era un fost medic ce promitea , garanta castiguri de 16 ori peste suma investita ! Daca ai stii cate zile fripte mi-a facut pe chestia asta ….Daca ai sti cati tovarasi de munca de la CELPI unde dadeam cu sapa la momentul respectiv au strans gologani si au insarcinat pe unii dintre ei sa stea la acele cozi interminabile din frumosul Cluj …. Nici acolo n-am fost de acord deoarece …asta am invatat in putina economie pe care am fost nevoit s-o studiez prin clasa a XII -a : nu poti scoate CEVA de trei ori mai mult din … CEVA ce …NU EXISTA ! Daca ai sti cati amici , buni amici , cu studii { adica cu facultati absolvite } spre deosebire de mine , au luat plasa si au investit si-n CARITAS si-n BIR si-n FMI…. celebrul FMI ?! Am un bun amic care a bagat gologani seriosi la vremea aceea in BIR { si ma indemna si pe mine sa-i urmez exemplul 😦 } adica pretul a doua apartamente pe care tocmai le matrasise plus al sau in care locuia impreuna cu nevasta-sa si cu ma-sa nevesti-si , pe care-l amanetase la niste arabi , pret in dollari asa cum era moda pe atunci si care a ramas cu buza umflata dupa gologanii respectivi , iar asta era : ABSOLVENT al ASE !!!!!! 🙂 🙂 🙂 !!!!!Eu am preferat sa se rada de mine , sa fiu porcait dar…mi-am pastrat gologanii munciti cu truda si….mi-am cumparat bunuri de stricta necesitate si dupa cum s-a vazut , bine am facut ! 😉

  Comentariu de Marian | octombrie 9, 2013 | Răspunde

  • Postasem, sau am crezut ca am postat, un comentariu. Nu conteaza, probabil ca am avut eu ceva probleme cu conexiunea, ca de la …astia pe unde sunt eu acum te atepti la orice, 😀
   Mariane, vroiam sa te intreb daca cumva CELPI nu isi avea sediul, sau cel putin unul din sedii, pe Luica, aproape de Sos Giurgiului? Sper sa nu-mi joace memoria feste, desi n-ar fi imposibil.
   Ma insel? Am pierdut legatura cu Bucurestiul de mult, asa ca rog sa nu ma „omorati cu pietre” daca ma insel. 🙂

   Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 12, 2013 | Răspunde

   • @Rica
    Ce inseamna CELPI?

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 12, 2013

   • @Rica Venturiano CELPI { fost ICMP pana in 1990 } este intradevar pe sos.Giurgiului …la capat d e linie 12 sau 116 sau mai nou 202 ! @Motanul Incaltat CELPI inseamna Centrala de Productie de Stalpi si Subansamble Metalicie pentru Electricitate .Stalpi d e Inalta Tensiune mai precis , sau cel putin cu asta s e ocupau pana mai zilele trecute . Debitau materialul brut , al prelucrau , al zicau termic si-l vopseau ca o protectie suplimentara cu o solutie , un fel de lac contra ruginirii in caz ca zincul se putea intampla sa nu fie la grosimea standard sau in urma transportului defectuos ori a depozitarii sarea zincul de pe ei . De asemenea s e ocupau si cu montajul acestor stalpi .

    Comentariu de Marian | octombrie 14, 2013

   • @Marian
    Multumesc pentru precizari!

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 15, 2013

 5. Prietene motan …. incaltat ! Am tras concluzia ca esti tanar { pana in 40 de ani ca varsta biologica } din modul cum pui diferitele probleme si mai ales din ideile pe care le expui cateodata ! Ca esti homosexual …se subantelege , deoarece o nevasta n-ar putea intelege cum de barbatul ei asi pierde timpul stand si comentand pe NET diferite subiecte { majoriatea temelor si mai ales a postarilor dumitale fiind de exceptie si chiar ma felicit ca am descoperit blogul dumitale vagabondand pe NET !} in special noaptea tarziu in loc sa se ocupe de ….nevoile ei ! Sa nu-ti pui aceeasi intrebare despre mine deoarece la varsta mea …chiar nu mai am nici eu ” nevoi ” { fireste ” altele ” decat cele de mictionare nocturna } si mai ales nici baba mea 🙂 😉 !Nu-ti face griji , asa cum am spus-o nu o data , eu ma declar mai mult decat onorat de amicitia dumitale { nu mai spun prietenie ….ca sa nu se interpreteze in vreun fel 😉 } iar cu aceasta amicitie m-am laudat si-n comuna Comana ….in cartierul de langa padure , in cartierul rromilor pe unde am niste cunostiinte si inclusiv in Malta unde am doi copii sau in Danemarca unde locuieste o nepoata ! Deci nu-ti face probleme : homosexualitatea nu-i o rusine , iar eu ma declar onorat sa numar printre cunostiintele mele inca un homosexual . Atentie : toti homosexualii pe care-i cunosc sant oameni de buna conditie si mai ales scoliti …asa cum esti si dumneata ! Multumit de explicatie si eventual de argumente 🙂 😉 🙂 ?

  Comentariu de Marian | octombrie 10, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Multumesc pentru aprecieri! 🙂 Dar nu sunt homosexual!

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 10, 2013 | Răspunde

   • Pacat !!!!!!! Mare pacat !!!!! Prin asta pierd inca o ocazie de a ma lauda cu ….. relatiile mele !!!!! 😦 😦

    Comentariu de Marian | octombrie 10, 2013

 6. Motane, sunt nedumerit. Ajung cumva in spam? Te-am mai intrebat odata si vad ca si acel post a disparut.

  Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 10, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Nu, nu erai in spam.

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 11, 2013 | Răspunde

  • @ Rica Venturiano Lasa frate ca …atata lucru stiu si eu ca SAMSUNG este firma coreeana dar piesele ce alcatuiau acel televizor { l-am desfacut deoarece s-a paradit dupa foarte putina vreme iar perioada de garantie trecuse cam de mult } si piesele era mai mult chinezesti …sau cel putin asa erau inscriptionate ! M-am chinuit ca hotii de cai sa-l repar { am fost ” ajutat ” in descifrarea utilitatii fiecarei piese mai mult de norocul prostului decat de stiinta , de hobby-ul meu de la aceea vreme : electronica } deoarece n-avea schema de functionare sau a valorii de lucru a pieselor si pana la urma…l-am dat la un service care mi l-au reparat…sa fie de capul lor 😦 !

   Comentariu de Marian | octombrie 11, 2013 | Răspunde

   • :), pai Dumnezeu a creat cerul si Pamantul, iar restul …. e made in China, 🙂
    Ehei Mariane, ce vremuri erau candva, un Sony ERA SONY, de la mama lui, un National Panasonic, facut de Matsushita, tot in Japonia. Gata, acum totul e made in China. Pai ce te mira Mariane, daca Mercedes produce E klasse in Pakistan. Sa u mai vb de mandrii apropitari de Audi Q3, A1, A3, VW Beetle, care sunt facute in Mexic. pana si „AIFOANELE” si Äpple MacBook”-urile, emblematice ptr americani, se fac tot in China. Pana si eolienele Siemens, Vestas, se fac tot prin China si India, ca in Europa „E MANA DE LUCRU SCUMPA”!!!!!
    Si ca o paranteza, MCV-urile, Logan-urile papuc si Duster-urile ce le-am vazut prin Mexic, sunt facute in MAROC, si se cheama RENAULT, na, ca sa vezi., 🙂
    Ce sa mai repari azi la un TV? la guoi si iei altul. Gata cu PL500, :0 🙂 🙂
    N-a fost cu repros Mariane, pe cuvant.

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 12, 2013

 7. Aeunci nu-mi explic cum de am pierdut doua comentarii. In fine, se poate sa fie ceva „glitch”-uri de retea. 🙂

  Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 11, 2013 | Răspunde

 8. […] am ajuns intr-o situatie economica dezastruoasa: una din cele mai sarace tari din UE!! Eu am atras aici atentia asupra unui pericol ce ar putea sa pandeasca economia romaneasca in 2014: intrarea in […]

  Pingback de Cateva ganduri pe tema esecului privatizarii CFR Marfa « Motanul Incaltat | octombrie 16, 2013 | Răspunde

 9. […] aici atentia asupra faptului ca “cel mai mare pericol ce ar putea sa pandeasca economia romaneasca […]

  Pingback de Previziuni pentru anul viitor… « Motanul Incaltat | octombrie 21, 2013 | Răspunde

 10. […] Taxe si impozite… […]

  Pingback de Apropo de ceea ce aratam inca din octombrie 2013 « Motanul Incaltat | august 15, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: