Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Propunere pentru acordarea Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Colan

Poate ca va parea ciudata interventia mea… Desi nu cred ca este deloc ciudat ce va voi spune in continuare. Nu sunt membru al Ordinului National „Steaua Romaniei”, nu imi arog dreptul sa fac propuneri pentru acordarea acestuia… Totusi, va rog sa-mi permiteti o sugestie… Eu cred ca trebuie sa-i cinstim in mod deosebit pe cei care au iubit si au facut bine acestei tari, chiar daca nu au fost romani. Iata ca au existat si oameni care nu au fost romani ca nationalitate, dar cu toate acestea eu consider ca au fost mai romani, daca se poate spune asa, decat romanii!!! Si au fost asa prin dragostea pe care au avut-o pentru poporul roman si pentru aceasta tara a noastra.

De aceea va rog sa-mi ingaduiti sa fac si eu o propunere la care nu cred ca s-a gandit cineva pana acum.

Propun acordarea post-mortem a Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Colan Sfantului si Marelui Ierarh Antim Ivireanul.

Pentru marele bine pe care l-a facut acestei tari, pentru propasirea culturala si indreptarea morala a poporului roman. Pentru patriotismul sau si atasamentul sau profund fata de patria noastra.

Mare om a fost Sfantul Antim Ivireanu! Desi georgian la origine – s-a nascut pe la 1650 – si adus in Tara Romaneasca de catre binecredinciosul voievod Constantin Brancoveanu la recomandarea Patriarhului Ierusalimului Dositei Notara pe la anul 1690, a avut o uriasa contributie la dezvoltarea culturala a tarii prin intemeierea unei vestite scoli tipografice la Snagov (1694), apoi la Ramnicu Valcea si Targoviste, si infiintarea primei biblioteci publice in Bucuresti. A tiparit carti intr-o frumoasa limba romaneasca, limpede si curgatoare, lucru pe care il putem constata si in predicile sale cuprinse in Didahii.

„In total, Sfantul Antim a tiparit 63 de carti liturgice si de folos duhivnicesc, 39 cu mana sa, 21 in limba romana, iar 4 fiind scrise de el insusi. Multe carti sunt ilustrate cu miniaturi gravate chiar de el, de o maiestrie si frumusete deosebite. Intre cartile tiparite de el si puse la indemana credinciosilor amintim: Antologhionul (1697), Marturisirea Ortodoxa (1699), Carte sau lumina (1699), Invataturile crestinesti (1700), floarea darurilor (1701), Liturghierul greco-arab (1701) – prima carte cu caractere arabe pentru folosul credinciosilor din Antiohia, Ceaslovul greco-arab (1702), Noul Testament (1703), Didahiile (28 de predici ale sale), Invatatura pe scurt pentru taina pocaintei (1705), Chipurile vechiului si Noului Testament (1709), Psaltirea (1710), Invatatura bisericeasca la cele mai trebuincioase si mai de folos pentru invatatura preotilor (1710), Octoihul (1712), Liturghierul (1713), Evhologhionul (1713), Pilde filozofesti (1713), Catavasierul (1715), Ceaslovul (1715).” (cf. Didahii – Editura Basilica a Patriarhiei Romane, Bucuresti 2010)

Observati ce frumos titlu: Carte sau lumina. Si prin aceasta exprimare simpla si concisa a spus tot ce trebuia spus. Sau Pilde filozofesti, de unde se vede inclinatia sa spre filozofie si profilul sau de mare intelectual.

Iar in Sfaturile crestino-politice catre Preacredinciosul si Preainaltatul Domnitor si Voievod al toata Ungro-Vlahia, Domnul Ioan Stefan Cantacuzino, marele Antim Ivireanu spunea:

„Imparatii si domnitorii sunt nefericiti, iar supusii se prabusesc impreuna cu conducatorii lor atunci cand cei corupti se bucura de cinstire, iar cei virtuosi sunt dispretuiti”

„O, fiul meu, daca te vei pazi de trei fiare, sa stii ca veo gasi vindecare sufleteasca. Fugi de iubirea banilor ca de o fiara, de manie ca de un animal salbatic si de patima.

Datoria medicilor este sa dea medicamente bolnavilor si sa vindece. Tot asa, domnitorii cei buni si cei ce sunt laudati se intristeaza mult atunci cand cei saraci sunt nedreptatiti. Domnitorii inlatura nedreptatea si ii elibereaza pe saraci; aceia trimit pe boierii drepti, care ii scapa pe saraci”

Sa pretuiesti pe supusii tai, alunga pe cei ce fac rau. Sa supraveghezi pe cei din functiile publice cu atentie, fiindca, in ceea ce gresesc oamenii tai, dusmanii vor arunca intreaga raspundere asupra ta” (subl. mea)

„Omul sa nu fie nesatul, ci sa fie multumit cu ceea ce a dobandit e cale legala si sa nu se arate nerecunoscator. Sa indure cu buna cuviinta cele ce vin de la Dumnezeu si zilnic sa-I multumeasca pentru ce are in prezent.

O buna guvernare, dupa ceea ce spun filosofii, iese in evidenta inaintea oamenilor prin trei lucruri: daca se gaseste paine din belsug peste tot; daca exista dreptate puternica pentru toti oamenii; daca oamenii circula fara frica si osteneala”

„In tarile necredinciosilor cei necajiti sunt arsi de multele impozite, de greutati si de munci. Priveste-i cum se chinuie si sa iti para rau de ei, ca unul ce le esti tata. Fii bland cu acestia, indurate spre acesti fii ai tai”

De asemenea Marele Antim a dat invataturi si pentru mirenii obisnuiti, nu numai pentru conducatorii politici. El spunea ca 10 porunci sunt scrise in lege si nici una nu tinem, aratand ce pacate mari facem ca sa ne inteleptim… Spre exemplu:

„Porunca cea dintaiu zice sa nu avem alt Dumnezeu inaintea lui, iara noi avem pre mamonul nedreptatii[…]

A patra porunca zice sa cinstim pre parintii nostri, iar noi ii ocaram si-i si batem

A cincea porunca zice sa nu ucidem, iara noi, de nu putem ucide cu batul, sau cu sabiia, ucidem cu limba si, de nu putem ucide pre altii, ne ucidem si ne omoram insine pre noi, cu faptele cele rele

A sasea porunca zice sa nu preacurvim, iara noi facem altele mai rele si mai spurcate, care nu le poci grai.

A saptea porunca zice sa nu furam, iara noi luoam de fata, cu sila.

A opta porunca zice sa nu marturisim stramb, iara noi juram cu mainile pre sfanta Evanghelie, ca sa nu piiardem cinstea si piiardem pre Dumnezeu.

A noua porunca zice sa nu pohtim muierea vecinului nostru, iara noi mijlocim ca sa stie si el de acel lucru, iara sa nu zica nimic, ca apoi nu e bine de el.

A zecea porunca zice sa nu pohtim verice lucru strein, iara noi luom tot, sa nu aiba cu ce sa hrani”

Si iata, dara, ca nici una din cele zece porunci nu tinem, nici facem. Iar de va socoti cineva din noi cum ca vorbele acestia nu sint adevarat, ii las in seama cugetului sau si de nu-l va bate cugetul in sine, atunce poate ca acel om va fi au prea sfant si drept inaintea lui Dumnezeu, au iaste nesimtitoriu. (subl. mea)

(Sfantul ierarh Antim Ivieanul – Pentru pocainta in scurt si invatatura de folos, Biserica Sfantul Nifon Patriarh al Tarigradului)

Moartea sa martirica a fost pentru dreapta credinta impletita cu dragostea fata de Tara Romaneasca, pentru ca Sfantul Antim Ivireanul a dorit eliberarea tarii de sub stapanirea otomana. Din aceasta cauza s-a opus domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat. Este cu totul remarcabil faptul ca Sfantul Antim, care nu era roman, a dorit o conducere romaneasca a tarii. Ca sa intelegem ce a insemnat domnia fanariota voi cita din lucrarea Antim Ivireanul – carturar umanist scrisa de Fanny Djindjihasvili (Editura Junimea, Iasi, 1982):

„Nicolae Mavrocordat a desfiintat Divanul Tarii Romanesti, alungandu-i de la curte pe aproape toti boierii valahi si inlocuindu-i cu oamenii care venisera cu el de la Constantinopol. Darile si impozitele cresteau. Oamenii paraseau locurile de bastina, se ascundeau in paduri ori luau calea pribegiei. In academia greceasca infiintata de Nicolae Mavrocordat, profesorii erau exclusiv greci, ajutor banesc primeau numai bisericile si manastirile unde se aflau prelati greci. Ca urmare a politicii fanariote, poporul a suportat un jug dublu: stapanirii turcesti i s-a adaugat si cea fanariota.”

Desi ar fi putut sa-si salveze pielea, Marele Antim a preferat sa-si riste viata pentru a impiedica domniile fanariote. A murit in 1716, ucis de soldatii turci langa Adrianopol si se pare din ordinul lui Nicolae Mavrocordat (Fanny Djindjihasvili).

Este emotionant faptul ca acest om – Antim Ivireanul -, un georgian, a luptat pur si simplu pentru tara noastra, pentru „Creșterea limbii românești / Ș-a patriei cinstire”, cum va spune Ienachita Vacarescu. Prin aceste fapte Antim Ivireanul a fost cu adevarat o Stea a Romaniei, de a carei stralucire ne bucuram si acum, si ne vom bucura intotdeauna.

Antim Ivireanul

septembrie 28, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. ” SPERANTA, UN IMPRUMUT PE CARE NI-L DA CLIPA ! ” (NICOLAE MIHU )

  Sunt om al generatiei care mai are inca puterea de a spera. Si de aceea, sugestia data ” de clipa sperantei ” nu are nevoie de permisiune!
  Din contra, este nevoie doar de aprecierea si respectul nostru ( al tuturor carora le pasa ), pentru omul unic, care a demonstratt prin ideea sa de decorare, faptul ca stie sa aleaga, sa recunoasca si sa rasplateasca pe toti acei care ne-au fost alaturi ! Si nu au facut-o in momentele de fericire si bine ale acestei tari, ci atunci cand dominatia otomana, fanariota, facea totul spre a ne dobora pentru totdeauna!
  „Pentru marele bine pe care l-a facut acestei tari, pentru propasirea culturala si indreptarea morala a poporului roman. Pentru patriotismul sau si atasamentul sau profund fata de patria noastra.”

  De ce oare mai este este nevoie in plus, pentru a multumi ( doar si post-mortem )asa cum se cuvine, eroilor Romaniei chiar si „neromani”?

  Intreaga mea speranta ca acest lucru se va indeplini, multumiri si recunostinta autorului, inegalabil prin gestul sau de cinstire!

  Comentariu de DELIA ANCA TITRADE | septembrie 28, 2013 | Răspunde

  • @DELIA ANCA TITRADE Stimata doamna …esti si pe langa subiect , ” vorbesti” …vorbe si atata tot , fara suparare 😦 ! Acum te rog eu , fi cinstita cu dumneata insasi si recunoaste sincer : pana sa posteze „Motanul ” chestia cu Ordinul National ” Steaua Romaniei ” care sa-i fie acordat evident post mortem lui Antim Ivireanu , aveai mataluta cunostiinta despre el si ce anume a facut in viata sau macar despre nationalitatea lui , sau ca exista in Bucuresti o strada ce-i poarte numele { datorita mie fireste 😉 } asta ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca , in mod sigur daca n-aveai NET si „goagal ” , nici macar nu aveai habar de locul si conditiile in care a murit devenind astfel un martir al Bisericii Ortodoxe Romane ?! Da , fireste ca este necesara recunoasterea si recunostiinta noastra catre toti eroii Romaniei ” chiar si neromani ” , chiar daca aceasta recunoastere si recunostiinta vine post mortem pentru unii dintre ei insa , conform logicii dumitale inclusiv Ioan Mihai Pacepa { si acesta este considerat erou de catre ” unii ” 😦 } poate ” beneficia ” { de parca in ” timpul din urma ” nu ar fi beneficiat de cam orice si-ar fi dorit din partea acestei tari numita Romania } de acordarea acestui Ordin ca o recunoastere din partea Statului Roman , al Natiunii Romane , al anumitor merite pe care Pacepa le are pentru ” activitatea sa in slujba acestui popor” . Daca pana si Gabriela Vranceanu Firea ….Pandele este Cavaler al Ordinului Steaua Romaniei ….cine ar mai fi de decorat ? Cumva Burebista sau Decebal asta ca sa nu mai vorbim despre ….Traian ??? Fireste nu Traian Basescu 😉 . Cine ar mai fi de propus ? Mihai Viteazul cumva …deoarece a facut prima Unire a celor trei Tari Romane ? Facand acea aceasta ” propunere ” , amicul chat botte , n-a facut altceva decat sa arunce o nada , un subiect pentru postarea sa , si fireste pentru comentatori { ti-a reusit in mod MAGISTRAL Motane !! 😉 } , pentru a afla cum si cam ce anume gandesc …cel putin cei ce-i viziteaza blogul . In mod sigur n-a facut in mod serios aceea ” propunere ” nu de alta dar…diferit de faptul ca acel Ordin se acorda cu prea multa usurinta { dupa umila mea parere si cam oricui …daca vei binevoi sa privesti lista cu numele celor ce au fost decorati cu aceast ordin cel putin in ultimii ani vei avea …multe surprize si nu intotdeauna dintre cele mai placute }, nu cred ca cei ce sant in vreo comisie care sa documenteze si sa argumenteze acordarea acestui ordin viziteaza prea des blogul amicului ”Motan Incaltat ” dIn pacate a-si adauga eu . Deci mataluta …traieste in continuare ” cu speranta ca acest lucru se va indeplinii ” iar autorul , iti multumeste prin mine { prietene Motan , sper ca nu te deranjaza prea mult faptul ca solicit sa primesc in locul dumitale osanalele de rigoare 😉 merit si eu macar atat nu ? 🙂 } pentru recunostiinta pe care i-o porti , pentru gestul sau de cinstire ce-l face …inegalabil 😉 🙂 ! Sper din toata inima ca nu te-a deranjat prea mult replica mea si ca vei mai binevoi sa vizitezi si-n continuare chiar daca vei avea neplacerea de a te intalnii si cu mine aici si cu un tip infinit mai ” periculos ” decat mine : musiu Rica Venturiano . Respect deosebit pentru dumneata si sperantele dumitale 😉 !

   Comentariu de Marian | septembrie 29, 2013 | Răspunde

   • @Marian
    Eu cred ca ar fi foarte bine sa i se acorde post-mortem Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Colan lui Antim Ivireanul.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 30, 2013

 2. Exista deja in Bucuresti o strada ce-i poarta inca {!} numele , este pomenit in toate liturghiile BOR…poate doar sa dai ca nume Institutului Teologic numele sau dar in rest …Ai luat-o pe urma alora ce vor cu orice chip sa-l dezgroape pe Brancusi din Monparnase si sa-l aduca la Baitza ? Mare Colan…. post -mortem evident . La ce crezi ca-i va folosii defunctului la mai bine de 300 de ani de la trecerea la cele vesnice ? Mai bine-l propui pe Laslo Tokes in continuare deoarece asta chiar face ceva pentru poporul sau , in viata fiind . Fireste face ce face pentru poporul maghiar nu pentru poporul roman , asa incat vezi poate te aude Victor Orban si-l propune pentru ” Steaua Ungariei „….tot asa in grad de Mare Colan …eventual strans bine in jurul gatului pana ai vor iesii ochii ca la broasca !!! 😉 🙂

  Comentariu de Marian | septembrie 28, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: