Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ce invataminte s-ar putea trage dupa alegerile din Germania…

As dori sa expun cateva consideratiuni cu privire la recentele alegeri din Germania. Dupa parerea mea, CDU a castigat pe merit si cred ca lucrul acesta se datoreaza in cea mai mare masura Angelei Merkel si prestatiei sale in inalta functie de Cancelar, pe care o detine din anul 2005. Este de remarcat un lucru referitor la economia Germaniei: in anul 2005 somajul era de peste 11% si a scazut continuu de atunci si pana acum, ajungand in 2013 sa fie estimat la doar 5,652% (dupa FMI). Desi nu a reusit sa rezolve problema datoriilor, in 2005 datoria guvernamentala bruta fiind de peste 68% din PIB (deci nu se incadreaza in Criteriile de Convergenta de la Maastricht: sub 60% din PIB), acum a ajuns sa fie estimata la peste 80% din PIB, cu toate acestea Merkel a reusit sa rezolve spinoasa problema a somajului si sa mentina o rata mica a somajului in vremuri grele, de criza economica! In 2008 somajul era de 7,6% ca sa ajunga in 2011 la 5,95% din forta totala de munca.

Pe de alta parte, sa ne gandim ca in perioada 2005-2009 partenerii de guvernare ai CDU au fost social-democratii (SPD), iar CDU a tras foloase de pe urma acestui lucru:

in 2005, CDU obtine un procent de 35,2%, SPD de 34,2%, FDP de 9,8%,

in 2009, CDU obtine 33,8%, SPD obtine 23,0% iar FDP 14,6%,

in 2013, CDU obtine 41,5%, SPD obtine 25,7%

De observat scaderea SPD de la 34,2% la 23,0% intre 2005 si 2009, pe cand CDU s-a mentinut practic la acelasi nivel (diferenta este de 1,4%, deci foarte mica si am considerat-o nesemnificativa – de unde rezulta ca CDU are un electorat stabil). Aceasta scadere a social-democratilor ar trebui sa dea de gandit celor de la PES… Cu atat mai mult cu cat acum ei nu au putut sa depaseasca 30%. Liberalii (FDP) n-au reusit sa intre in Bundestag, lucru ce ar trebui sa dea foarte serios de gandit celor de la ALDE

Ce concluzie putem trage? Eu cred ca se poate trage cel putina una principala: germanii au dus-o bine cu Angela Merkel!! Nu degeaba o alinta Mutti (mamica)!! Merkel a avut grija de poporul german, a facut ca economia tarii sale sa functioneze foarte bine intr-o perioada de criza economica si le-a asigurat germanilor, prin mixul de politici, desigur, locuri de munca, lucru pe care oamenii l-au apreciat. Eu cred ca scaderea SPD si faptul ca FDP nici nu a reusit sa intre in Bundestag nici nu se pot explica altfel. CDU, sub Angela Merkel, a convins electoratul german pentru ca germanii au trait bine in termeni reali, cum se spune.

Chancelor of the Federal Republic of Germany D...

Chancelor of the Federal Republic of Germany Dr. Angela Merkel signing autographs on the open door day at the Bundeskanzleramt in Berlin, Germany Français : Dr Angela Merkel, chancelière de la République Fédérale d’Allemagne, signe des autographes lors de la journée portes ouvertes de la Bundeskanzleramt à Berlin, en Allemagne. (Photo credit: Wikipedia)

Sa incercam sa facem o comparatie cu realitatile de la noi, unde constatam, marea majoritate, ca avem mai putini bani in portofel… Ce se intampla? CDU, partidul D-nei. Merkel, si PDL, PNTCD fac parte din aceeasi familie politica europeana: PPE. Insa nici PDL si nici PNTCD, pe vremea CDR, nu au reusit sa convinga, in final, electoratul: PNTCD a disparut practic din marea politica iar PDL a obtinut un rezultat foarte modest la recentele alegeri legislative. PDL, spre exemplu, a obtinut un rezultat bun la alegerile din 2008 dar nu a mai reusit sa se mentina si s-a prabusit la alegerile de anul trecut. Un rezultat cu atat mai catastrofal, daca se poate spune asa, cu cat chiar si intr-o coalitie au obtinut un rezultat foarte slab.  Ce concluzie se desprinde? Ca atat pe vremea CDR, cand PNTCD conducea aceasta coalitie de centru-dreapta, cat si pe vremea PDL in perioada 2010-2011, cand dupa ce Basescu a castigat alegerile din 2009 s-a format o majoritate ad hoc in Parlament pentru a sustine Guvernul Boc si stabilitatea politica, romanii nu au trait bine in termeni reali. Aceste guvernari nu au fost capabile sa ridice nivelul de trai in tara noastra, ba dimpotriva: atat CDR, cu PNTCD lider, cat si PDL au creat mari si profunde nemultumiri in societate.  De unde se vede diferenta uriasa intre CDU si partide precum PNTCD si PDL. De observat ca CDU (crestini-democrati) au reusit sa invinga stanga (SPD). La noi partidele de centru-dreapta, afiliate si dansele la PPE, precum CDU, nu au reusit lucrul asta. In Germania este posibila o coabitare civilizata intre crestini-democrati si social-democrati – de observat ca trebuie sa se formeze o coalitie intre CDU si SPD pentru ca de asa maniera a fost rezultatul votului. La noi coabitarile se desfasoara intr-un mod foarte greoi.

In orice caz trebuie remarcat ca Angela Merkel a facut ceea ce trebuie si ceea ce e bine pentru germani: s-a redus somajul, nu ca la noi taieri de salarii si pensii, si mereu disponibilizari. A impus Germania ca cea mai mare si puternica forta economica a Europei, crescand prestigiul tarii sale. La noi economia a slabit si prestigiul Romaniei s-a diminuat. Observati ca la noi este exact invers de cum se prezinta realitatile politice si economice in Germania. E ca-n bancul acela de la Radio Erevan – „si la noi este ca in Germania, doar suntem si noi si ei in UE, numai ca la ei s-a redus somajul, la noi a crescut, ei au inregistrat crestere economica, noi am inregistrat scadere etc. In rest totul e identic!!! 🙂 „. Germania si-a vazut propriile sale interese!! Eu cred ca e ok! Pentru ca omul politic este dator cetateanului care il voteaza. CDU a fost votata de cetatenii germani, inclusiv Merkel pentru ca inteleg ca e membra a Bundestag-ului din 1990. Deci atat CDU, cat si Merkel, au o datorie pentru cetatenii germani care i-au votat, ca nu eu i-am votat. Fata de mine nu au niciun fel de datorie!! Asa cum nu au nicio datorie fata de Spania, Portugalia sau Grecia… Or, atat CDU cat si Merkel s-au achitat din plin de aceasta datorie fata de electoratul tot mai numeros al CDU, cat si fata de ceilalti cetateni germani. Or, eu cred ca tocmai acest lucru a fost apreciat de catre germani: Merkel nu a venit cu vorbe goale! Pe cand a noi… La noi nu se intelege ca nu poti sa pacalesti tot timpul electoratul.

Si aici mai trebuie rematcat un lucru: prezenta la vot, care a fost de 73%, mai mare decat in 2009. Lucru ce indica increderea electotarului german in clasa politica din tara lor. La noi este exact pe dos, spre exemplu se reduce pragul pentru referendum la sub 30%. De aceea rezultatul obtinut de CDU indica faptul ca acest partid si liderul acestuia – Angela Merkel – se bucura de credibilitate in randul cetatenilor germani. Bineinteles, nu este imposibil dar nici usor nu le va fi social-democratilor sa revina in prim-plan si sa castige viitoarele alegeri. De unde se vede ca in Germania competitia politica e una reala si nu (sau, daca doriti, mai putin, mult mai putin decat la noi) artificiala, fabricata. Lucru ce inseamna si o democratie solida. Pe de alta parte este periculos sa inseli increderea unui astfel de electorat

Interesant este ca in Franta UMP, din aceeasi familie politica cu CDU, nu s-a putut mentine, socialistii castigand alegerile. Si iarasi e foarte interesant faptul ca Merkel nu a avut un discurs ostil la adresa imigratiei, precum cei din UMP (spre exemplu Nicolas Sarkozy). Nici nu am auzit la germani remarci de genul: „Un stat fara scrupule care ne exporta saracii sai”. UMP, care are astfel de abordari, a pierdut alegerile in Franta!! In Germania, cu un discurs mult mai moderat la adresa imigratiei, Merkel a reusit o victorie istorica, CDU scotand un scor electoral mai bun decat in 2009!! Merkel a recunoscut necesitatea imigrantilor pentru Germania, referindu-se la mana de lucru bine calificata (specialisti, ingineri, absolventi de facultate). Ministrul de interne, Hans-Peter Friedrich, s-a exprimat impotriva muncii ilegale si fraudarea serviciilor sociale.

Nu spun ca am epuizat intr-un mod exhaustiv subiectul, am vrut doar sa arat cateva din invatamintele care s-ar putea trage dupa aceste alegeri din Germania.

septembrie 24, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

31 comentarii »

  1. Faptul ca statul german a furat copiii unei familii care faceau homeschooling si nu i-a inapoiat pina cind nu au promis ca-i vor trimite la centrele de indoctrinare ale statului, a fost ultima picatura. Asa ca pentru mine Germania, germanii si ce se face acolo este nul. Zero. Nothing!

    Comentariu de Cristina | septembrie 24, 2013 | Răspunde

    • Desigur, te inteleg!

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 24, 2013 | Răspunde

      • Niste oameni care stau ca vitele atunci cind li se incalca drepturile nu au nimic de oferit pentru noi ca sa invatam.

        Comentariu de Cristina | septembrie 24, 2013

      • Depinde… Daca ei accepta asa ceva sau considera ca asa ar fi bine…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 24, 2013

      • Exact. Au tacut pentru ca accepta si considera ca e bine. Indoctrinati pina la firul de par. Ce putem invata de ei, decit ca „asa nu”???

        Comentariu de Cristina | septembrie 24, 2013

      • Sau vrei sa spui ca drepturile oamenilor exista in functie de parerile unora?

        Comentariu de Cristina | septembrie 24, 2013

      • Uite o comparatie:

        Ai vazut clipul cu tatal arestat pentru ca a pus intrebari despre Common Core. Oamenii au fost foarte suparati, au publicat acel clip peste tot unde s-a putut, Facebook, bloguri, a ajuns chiar si la Fox News. Ieri, autoritatile dropped the charges against him.

        Ce s-a facut in privinta familiilor din Germania atunci cind copiii lor au fost furati de catre autoritati?? A facut cineva scrisoare la autoritati? Au facut plingere undeva? Au scris pe bloguri, pe Facebook? NU! Americanii au scris scrisori si au sunat la ambasada.

        ASTA face America exceptionala! Din cauza asta se poate spune ca nemtii sint indoctrinati pina la cea mai mica celula a fiintei lor. Rusine!

        Comentariu de Cristina | septembrie 24, 2013

      • Cristina,
        I’m afraid ca discutia nu era chiar exact despre homeschooling sau despre Common Core, dear… 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013

      • Nu, era despre ce putem învața de la nemti. In exemplele date de mine se vede ce: sa nu fim boi.

        Comentariu de Cristina | septembrie 25, 2013

      • Desigur, nu trebuie sa fim boi!

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013

    • O emisiune foarte interesanta aseara la DIGI 24 la ora 20,30 emisiunea lui Costin Prelipceanu referitoare la alegerile si la rezultatul acestora din Germania .Ti-o recomand cu prietenie si dumitale dar mai ales Cristinei . Sper sa reusesti s-o gasesti si s-o poti urmari in reluare { nu te plang la capitolul acesta } deoarece ….merita toate paralele !

      Comentariu de Marian | septembrie 24, 2013 | Răspunde

  2. Inca ceva , ca tocmai am citit chestia asta in Adevarul , un articol intitulat ” Fata ascunsa a Germaniei ” . Chiar nu-i rau , nu-i rau de loc .

    Comentariu de Marian | septembrie 24, 2013 | Răspunde

    • DE citit si…
      Faţa ascunsă a Germaniei: milioanele de nemţi care trăiesc în sărăcie

      Se arata, printre altele, ca:

      „În urmă cu câteva săptămâni, o femeie a izbucnit în plâns în timp ce-o întreba pe Angela Merkel de ce i-a uitat pe milioanele de pensionari şi de muncitori săraci care au fost ocoliţi de succesul economiei germane, cea mai mare şi mai performantă din UE. Alegerile şi promisiunile electorale au trecut, problema rămâne: 12 milioane de germani trăiesc la limita sau sub pragul sărăciei.

      „N-am vrut să plâng în faţa ei. Însă mi-am amintit cum dormeam iarna cu trei pulovere şi trei perechi de şosete pentru că nu aveam încălzire”, explică pentru Associated Press Christel Paweski, femeia care i-a pus Angelei Merkel această întrebare în timpul unei dezbateri televizate, transmită în direct.

      Christel Paweski a lucrat ca asistentă medicală într-un spital, apoi într-un azil pentru bătrăni şi a ieşit la pensie în urmă cu şase ani. Acum, casa ei înconjurată de o mică grădină cu legume şi flori pare decupată dintr-o carte poştală care te invită să te retragi undeva în Germania, scriu jurnaliştii de la „Montreal Gazette”, care au mers în Germania pentru a o găsi pe femeia care a pus-o în dificultate pe Merke cu întrebarea ei.

      Însă pasiunea pentru gărdinărit a pensionarei n-are legătură cu activităţi cu care să-ţi umpli timpul liber. Pentru Christel Paweski, este vorba despre supravieţuire. Din pensie, femeia nu-şi permite să cumpere alimente de la magazin sau din piaţă, aşa că se bazează pe ceea ce poate cultiva. Paweski câştigă în total, din pensie şi ajutoare sociale, 723 de euro (3.231 de lei), din care achită lunar 310 euro (1.385 de lei) chirie şi electricitate.

      Femeia este divorţată şi are un copil care depinde financiar de ea. Recunoaşte că, de multe ori, renunţă la mâncare pentru a-i putea cumpăra haine şi cele necesare copilului.

      Asta într-un stat invidiat în întreaga lume. Şi de ce n-ar fi? Germania are o rată naţională a şomajului de 6,8%, a doua cea mai scăzută din UE. Înregistrează regulat excedent comercial graţie activităţilor puternice de export.

      Nu de puţine ori, Germania – cel mai mare contributor la bugetul UE şi cel mai mare finanţator individual al ţărilor cu probleme din zona euro – i-au încurajat pe greci să aplice o serie de reforme economice demarate în Germania în urmă cu 10 ani de predecesorul de centru-stânga al lui Merkel, Gerhard Schröder. Însă măsurile aplicate atunci şi continuate de Merkel au dus şi la scăderea câştigurilor salariale reale, avertizează un număr tot mai ridicat de economişti. În plus, Germania este una dintre puţinele state europene în care nu există un salariu minim pe economie.

      De când Merkel a venit la guvernare, în 2005, numărul persoanelor care trăiesc la limita sau sub pragul sărăciei ar fi crescut cu 400.000, ajungând la 12 milioane, potrivit Biroului Federal de Statistică al Germaniei. Aceştia sunt cei care figurează în registre. Pe lângă ei, în jur de 3-4 milioane refuză să solicite ajutoare sociale de ruşine. Sunt considerate aproape de limita sărăciei persoanele care câştigă mai puţin de 869 de euro, adică 60% din venitul mediu naţional.

      Totodată, din 2007 încoace s-a dublat numărul cetăţenilor germani care depind de ajutoarele alimentare, acesta ajungând în prezent la 1,5 milioane, potrivit lui Jochen Bruehl, preşedintele unei organizaţii naţionale de cantine pentru săraci.

      Mâna de lucru ieftină este esenţială pentru ca economia germană să-şi păstreze competitivitatea pe piaţa exporturilor. La fel de importantă este însă şi moneda unică europeană, motivul pentru care nemţii au investit până acum atât de mult pentru a se asigura că zona euro şi moneda unică vor rezista în faţa crizei.

      În nicio altă ţară scepticismul faţă de euro nu este mai ridicat decât este în Germania. Pe de-o parte, este de înţeles, având în vedere că Germania este principalul contributor la pachetele de salvare de urgenţă acordate ţărilor cu probleme. Pe de alta, pare puţin absurd, având în vedere gradul ridicat în care ţara a profitat de introducerea euro.

      Aproximativ 40% din exporturile Germaniei merg către alte state din zona euro.

      Valoarea exporturilor Germaniei a depăşit în 2011 pragul de 1.000 de miliarde de euro pentru prima dată. Însă chiar companiile care se bucură acum de succes sunt obişnuite să-şi poată exporta produsele la cele mai scăzute şi mai stabile preţuri. Euro a făcut aceste două lucruri posibile.

      Moneda unică a eliminat fluctuaţiile cursurilor de schimb din zona euro, iar euro se apreciază mai puţin decât ar face-o marca germană (cu cât cursul este mai slab, cu atât este mai bine pentru un stat exportator). Cu alte cuvinte, datorită euro preţurile Germaniei rămân competitive.

      Rezultatul a fost un boom al exporturilor. Între 1993 şi 1999, exporturile germaniei au crescut cu 3%. Însă între 1999 şi 2003, exporturile au crescut cu 6,5%. Între 2003 şi 2007, după introducerea euro, exporturile Germaniei au crescut cu o rată-record de 9%.

      Apartenenţa la zona euro a adus Germaniei profituri între 50 şi 60 de miliarde în intervalul 2009-2010, potrivit unui studiu realizat de banca de investiţii KfW, deţinută de guvernul federal.”

      Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

      12 milioane de germani traiesc la limita sau sub pragul saraciei – mie mi-a dat un procent de vreo 15% din intreaga populatie. Cred ca e mai mic decat cel din SUA…

      „Paweski câştigă în total, din pensie şi ajutoare sociale, 723 de euro (3.231 de lei), din care achită lunar 310 euro (1.385 de lei) chirie şi electricitate.”

      Eu cred ca la noi e si mai rau… 723 de euro poate fi un salariu de director la o firma privata…

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 24, 2013 | Răspunde

      • Pai bine ma desteptule…tu compari Germania , nivelul de trai de acolo cu ….Romania ? 😦 ” Te-ai prostit di tat ” vorba lui Toparceanu ! In plus de asta acel „salariu ” { pensie si ajutoare sociale } la care se face referire in articol , fara suparare dar reprezinta limita cea mai de jos la care se poate gandi un german sa ajunga . Ce zici , nu-i un paradox ca-n cea mai bogata tara a UE , motorul industrial al UE , sa existe oameni care sa traiasca la limita subzistentei ….la ei ??? Pai aleia daca-i raman 300 de E in mana cu ajutoarele alimentare cu tot plus ce aduna din gradina proprie traieste ca un bulibasa d e la Sintesti ! La noi daca castigi 1000 de lei …ce sa dai la utilitati { respectiv fereasca Dumnezeu vreo chirie , gaze , electricitate si alte minuni ce pot fi considerate produse d e lux } ce sa cheltui pe haleala , si de asemenea fereasca Dumnezeu …ce sa cheltui pe medicamente si gandeste-te rogu-te ca sant oameni c e ” castiga ” si 450 de lei lunar ??? Despre emisiunea lui Prelipceanu ce parere ai ? Este ca-i …parfum ? 😉

        Comentariu de Marian | septembrie 24, 2013

      • @Marian

        „Ce zici , nu-i un paradox ca-n cea mai bogata tara a UE , motorul industrial al UE , sa existe oameni care sa traiasca la limita subzistentei ….la ei ???”

        Marian, nu pot fi toti bogati… Sau hai sa formulez interogativ: pot fi toti bogati? Si pe vremea comunismului erau oameni care traiau la limita subzistentei. Mai mult decat atat: pe vremea comunismului in URSS s-a murit si de foame si au fost, chiar spunea asa ceva pe la televizor ceva mai demult, cazuri de canibalism din cauza foametei…Si e vorba de acea foamete care nu e datorata secetei…

        Problema este cat de saraci sunt cei care traiesc la limita subzistentei si cat de numerosi sunt. Or, in Germania, raportat la intreaga populatie, nu sunt foarte numerosi. Si nici foarte saraci, daca e sa fac o comparatie cu ce e la noi – Romania ca si Germania fiind o tara membra UE.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013

      • Si de ce sa nu compar nivelul de trai de acolo cu Romania? La Revolutie ni s-a tot spus, de catre clasa politica, desigur, ca o sa fie mai bine. Cand am intrat in UE iarasi ni s-a spus ca o sa fie mai bine. Si vad ca e din „mai bine” in „mai bine”, cu ghilimelele de rigoare, desigur…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013

      • @Marian
        Uite ce am gasit, apropo de cum era in comunism:
        http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/canibalismul-provocat-sovietici-basarabia#

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013

      • Ei au inca probleme cu partea estica, fosta RDG unde si saracia e mai mare, mie asa mi se pare…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013

      • Motane, si asta poate fi un caz de ”manipulare prin omisiune”.
        De ce? Uite, iti un exemplu cu date concrete, REALE, si judecti singur.
        Eu am contract legal de munca in Olanda. Acolo platesc toate darile, dintre care cam 2,5% din brut se duc la pensia GUVERNAMENTALA, care, RETINE, este 1200 de euro in cazul in care ai contribuit 50 de ani, INDIFERENT DE CAT AI AVUT BRUTUL!!! Ai contribuit mai putin de 50 de ani, iei procentual atat cat ai contribuit. Pensia ”adevarata” o primesc de la fondul privat de pensii unde contribui separat. Pensia primesti la implinirea varstei de pensionare, iar daca te pensionezi MAI DEVREME primesti pre-pensia, care este infima.
        Ok, respectiva s-a vaitat ca are pensie mica, dar care sunt TOATE datele acestei probleme, in virtutea a delor ce ti-am zis???
        E normal sa iti faci o imagine de ansamblu dupa datele primite, dar cine te asigura ca le-ai primit pe toate??
        Asa si la noi, ne facem idei, ne dam cu parerea, dar fara sa avem TOATE datele. DESPRE TOT.

        Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 24, 2013

      • @Rica
        Datele prezentate au relevanta lor…Cand spui, spre exemplu ca cel care e considerat la limita saraciei castiga mai putin de 869 de euro (lunar, cred ca e clar, ca pe an ar fi prea de tot, nu…?) iti poti forma o imagine asupra unei anumite realitati, facand si o comparatie cu ceea ce e aici.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013

      • @Rica
        Stii, foarte interesant… Comentariul tau imi aminteste ce l-a intrebat odata Dostoievski pe Goncearov, daca nu ma insel, si anume daca stie totul despre realitatea rusa… Foarte tare intrebarea!! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 26, 2013

    • „Sunt considerate aproape de limita sărăciei persoanele care câştigă mai puţin de 869 de euro, adică 60% din venitul mediu naţional.”

      Exact ce spuneam: la noi este tocmai invers de cum e in Germania: cel care castiga 869 de euro nu e considerat sarac!!!

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 24, 2013 | Răspunde

      • Matale ai dreptate : nu pot fi toti bogati si oricum , raportat la populatia Germaniei numarul saracilor este foarte mic insa….tot un paradox mi se pare a fi , la fel cum asemenea paradoxuri exista si-n SUA sau aiurea prin alte tari catre care ne indreptam privirea admirativ sau dimpotriva . Cat despre comparatia cu Romania raman la parerea mea : chiar in Germania de Est { democrata 😉 } pe timpul comunistilor s e traia infinit mai bine decat in Romania iar numerosii turisti germani { majoritatea pensionari } ce veneau pe atunci sa viziteze Romania cred ca sint o garantie suficient de serioasa in sustinerea afirmatiei mele . Ce ni s-a spus la ” revolutie ” …asta-i alta gasca-n alta traista . Inclusiv eu credeam pe atunci , in euforia provocata de eveniment ca….” va fi Lazare , va fi ” 😦 ! Ce ni s-a spus atunci d e catre clasa politica , d e catre ” elite ” asta conteaza mai putin ,sau nu mai conteaza deloc ,avand in vedere ca nici ei , sau cel putin majoritatea dintre ei n-aveau habar despre ce anume era vorba si ” si-au bagat boii in jug ” fara sa le pese nici macar o clipa ce se va intampla cu ei dupa aia . Cu boii , vreau sa spun 😉 ! Cand am intrat in UE de asemenea ….”boii” n-au fost informati { unde dracu ai vazut dumneata pe cineva care sa -si ” informeze ” boii ? } si nici num-mi aduc aminte sa se fi facut vreo discutie , vre-un referendum pe chestia asta : romanii doreau in UE pentru ca …aveau posibilitatea sa ” fuga legal ” { sau sa plece pur si simplu sa munceasca pe bani adevarati si fara tzepele luate pe cand se duceau sa dea cu sapa pe la sarbi 😦 }din tara asta de rahat si credeau ca-n UE umbla cainii cu covrigii in coada si pana la un punct…adica pentru anumiti romani sau rromi…chiar umblau , in sensul ca si-au permis ca odata ajunsi in Franta , Germania , Spania , Belgia , Olanda sau chiar UK sa faca , ceea ce aia de acolo , nu puteau nici macar visa , in visele lor cele mai urate ca se va putea vreodata . Ce dracu frate iar ma supar cu nervii din cap 😉 si sti foarte bine , ca asa patesc atunci cand aduci vorba despre ” clasa politica ” despre ,” elitele ” romanesti !!! 😦 !

        Comentariu de Marian | septembrie 25, 2013

  3. […] daca ea vine de la cei care la un moment dat au sustinut aceeasi cauza cu mine. Mi s-a reprosat ca atac postul de televiziune Antena 3 care a fost alaturi de noi cei care am protestat in iarna lu…. Sa fie clar, nu accept nici un scuipat in ochi, de la nimeni. Mi se pare de neacceptat sa spuna […]

    Pingback de Asta nu este tot o forma de manipulare? | Hai ca se poate! | septembrie 24, 2013 | Răspunde

  4. Atunci un profesor de la noi, cu peste 25 de ani vechime, cu toate gradele date, care castiga 1800 de lei (noi)/luna, cum poate fi considerat?????
    Intreb si eu asa intr-o doara, 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 24, 2013 | Răspunde

  5. pai sa vedem la urmatoarele alegeri cum au trait romanii cu PSD. Se pare ca roamnii au uitat experienta traita pana in 2004. Si aici e diferenta dintre noi si germani. Astia din urma nu uita asa usor.. Din 1989 pana in 2004 FSN de atunci… PSD de acum …. au pus tara pe butuci … si romanilor… mici perversi, le-a placut taare mult.. Dupa aia(sic) s-au saturat si au vrut schimbare … dar in scurt timp au constatat ca le placea mai mult sa traiasca pe datorie decat sa puna osu’ la treaba, asa ca in 2012 au pohtit iar huzur pe banii altora. S-acu’, dupa ce PSD trage apa din balta, vinde pestii si stinge lumina, sa vedem ce mai mananca proasta satului(Europei). O sa ajungem o tara de asistati social, ca la asta a lucrat PSD din 1989. Sa ajungem consumatori de mana a treia, sa inghitim resturile celolralti. Din pacate la cantina sociala a Europei nu vor ajunge doar idiotii care au votat cu partea din spate a chilotilor ci toata populatia. Sunt mandru ca sunt roman. Sunt sigur ca pentru asta a luptat Stefan cel Mare, si Mircea cel Batrin, si chiar Alexandru Ioan Cuza ( ultimul mi-a zis mie personal chestia asta). Asa ca …iti multumim partid iubit… ca ne-ai praduit.

    Comentariu de Suparatu' | septembrie 24, 2013 | Răspunde

    • @Suparatu
      Eu nu cred ca o sa ajungem o tara de asistati social… Trebuie sa poti sa-ti permiti luxul asta!! Si apoi la noi se cheltuieste foarte putin cu protectia sociala, foarte putin in comparatie cu Olanda, Danemarca, Suedia, Germania sau Franta etc. Asa ca nu vad cum putem ajunge o tara de asistati social. In schimb, „consumatori de mana a treia, sa inghitim resturile celolralti.” – asta da, se poate. Dar asta nu inseamna o tara de asistati social. Asistenta sociala este definita astfel: ‘sistem de ajutorare materială a persoanelor care nu sunt apte de muncă și nu dispun de mijloacele necesare traiului’. Si se vede ca nu tari ca Romania isi permit o asistenta sociala bogata si de buna calitate, ci tarile dezvoltate economic.

      In legatura cu „huzurul pe banii altora”, el a fost interesat. In general vorbind nu numai Romania „a huzurit pe banii altora”, dar au fost interese sa se intample asa altminteri nu permiti lucrul asta.

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 25, 2013 | Răspunde

    • @Suparatu’ Daca am ajunge o tara de asistati sociali…chiar n-ar fi rau de loc din punctul meu de vedere insa….acea asistenta sociala sa fie asigurata de UK daca se poate 😉 !

      Comentariu de Marian | septembrie 25, 2013 | Răspunde

  6. […] si PDL, PPE) a castigat o victorie frumoasa in alegeri, in detrimentul socialistilor (v. aici si aici)!! Or, la noi PSD domina scena politica, asa cum nu s-a mai intamplat de foarte multa vreme. In loc […]

    Pingback de Despre recentul sondaj. Ce nu e in regula? « Motanul Incaltat | mai 9, 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: