Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Cea mai veche definitie a capitalismului

Stateam si ma gandeam zilele acestea care ar fi cea mai veche definitie a capitalismului… Despre capitalism se vorbeste in genere de la mijlocul sec. al XVII-lea incoace, cand a avut loc Revolutia Burgheza din Anglia. Interesant este ca atunci, la 4 ianuarie 1642, in Anglia, dupa ce Carol I esueaza in incercarea de a-i aresta pe fruntasii Parlamentului (Pym, Hampden s.a.), regele a parasit Londra. Capitalismul, inca de la inceputurile lui, a avut un aspect anticlerical. Atunci Parlamentul englez a cerut regelui sa semneze doua legi care ii excludea pe episcopi din Camera Lorzilor iar Parlamentul prelua conducerea armatei. De observat impunerea dominatiei Parlamentului, un fel de, cum s-ar zice astazi, dictatura parlamentara. Regele a refuzat sa semneze ultima lege. Pe 4 iulie 1642 negocierile dintre rege si Parlament s-au soldat cu un esec. S-a constituit atunci Comitetul Salvarii Publice si in 12 iulie Parlamentul si-a constituit o armata condusa de contele de Essex. Acesta a fost inceputul Revolutiei Burgheze din Anglia, inceputul capitalismului as zice eu… De observat impunerea in forta a Parlamentului si incercarea Parlamentului de a avea controlul deplin asupra armatei, marturie stand unul din cele 4 bill-uri din 24 decembrie 1647 care prevedea trecerea comandei armatei asupra Parlamentului pe timp de 20 de ani!! Regele a respins acest lucru… De observat deci cele doua aspecte: anticlerical si militar, pentru preluarea Puterii, si peste toate acestea, daca se poate spune asa, suprematia Parlamentului care a atacat monarhia absolutista.

Referitor la capitalism se vorbeste de abordarea monetara in economie – monetarismul, caracteristica, nu-i asa, conservatorilor, cum spun americanii. Probleme legate de marimea masei monetare, preturi, volumul tranzactiilor, viteza de rotatie a banilor (este si o ecuatie celebra in acest sens).

Cu toate acestea, cea mai veche definitie a capitalismului nu dateaza, dupa parerea mea, din aceasta epoca!! Ea este mult mai veche si dateaza din timpul Imperiului Roman. Mai exact ea a fost formulata, cu o claritate clasica (se putea altfel?), de imparatul roman Vespasian:

Pecunia non olet

ceea ce in traducere inseamna:

Banii nu au miros

😀

august 24, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 comentarii »

 1. De unde dracu’ ai mai scos-o si p’asta ? 😦 Vespasian n-a ” facut bani ” in nici un caz de pe urma ….” stabilimentelor ” ce-i poarta numele ,deoarece pe timpul lui multe locuinte din Roma aveau { spre deosebire de alte orase cetate ce azi clameaza civilizatia lor …. milenara } sisteme de aductiune a apei si chiar sisteme de defluare a acesteia , aveau asa numitele …haznale { adica cacastori ….ale casei respective ….latrine frate , latrine !!! } , aveau cate doua si chiar trei etaje si….chiar ascensor { fireste nu chiar acel ascensor pe care-l folosim noi azi dar…principiul era asemanator } iar Roma antica se putea lauda ca fiind singurul oras cetate , sau printre putinele ce dispuneau de un sistem de canalizare , ce azi face invidiosi pe multi specialisti in domeniu . Da la acele ” vespasiene ” erau si ” locuri cu plata ” adica …unde ti s e oferea o …carpa muiata in apa parfumata , pentru a te sterge la posterior dupa ce ti-ai facut ” lucrarea ” si chiar si un serv care sa o faca in locul tau , existau inclusiv servi la ” vomitoriumm ” , adica locul unde …cu ajutorul unei pene de pasare { de paun in cazuri ” speciale ” } bogatii , nobilii romani erau ” ajutati ” contra cost fireste sa…debordeze { asta daca acestia nu doreau sa urmeze exemplul plebei 😉 si sa-si bage degetele pe gat pentru o treaba de acest gen } dar de aici si pana la a crede ca Vespasian a facut gologanii pe care i-a facut , datorita ….vespasienelor si ca de fapt de aici provine acel dicton….e cale lunga frate ! Citeste-l pe Daicoviciu { si nu numai , daca doresti iti mai pot da cel putin o duzina de NUME de specialisti , ce de-a lungul timpului , s-au ocupat sa descifreze, sa descopere modul de functionare al vietii cotidiene , al …civilizatiei Romei antice …chiar de pe timpul lui Vespasian } } si te vei lamurii despre ce era vorba .

  Comentariu de Marian | august 29, 2013 | Răspunde

 2. Crede ce spune fratele matale : n-are nici o singura legatura cu subiectul abordat , iar chestia cu vespasienele a initiat-o nu pentru vreun castig material cat pentru ca cetatenii sa aiba si alte locatie unde sa ….”socializeze ” deoarece este indeobste cunoscuta treaba ca atunci cand iti faci necesitatile fiziologice de fapt infaptuiesti un act politic 101% iar serviciile sale secrete { pai c e credeai ca numai Obama are sevicii secrete sau ca acestea au fost inventate de Stalin ?} stiau precis in dreptul carei ” gauri ” sa s e aseze pentru ….culegerea d e informatii 😉 🙂 !!! Dar ai dreptate intrucatva : Vespasian ” nu a vazut clar problema ” dar au vazut altii peste veacuri ca se pot scoate bani si din ….necesitatea de a se …usura a oamenilor si ca indiferent d e rang sau de culoare a sangelui dejectiile lor au acelasi miros …asta spre deosebire de banii la care se referea Vespasian 😉 ! In alta ordine d e idei si rugandu-te sa-mi ierti gluma….te roaga fratele matale incearca sa-i trimeti un link lui Cristina ….referitor la acea emisiune a antenei 1 { sau mai precis a promo-ului ei } in care Mihai Gadea l-a avut ca invitat { mai curand cred ca a fost ” vice-versa ” } pe Ben Carson . In promo-ul respectiv se spune ca tipul a fost deja hotarat de Obama Housein Barrac sa-i succeada la Presedentia SUA . Eu asa cum sti { dar Cristina saraca nu stia } nu ma pricep sa trimet link-uri asa incat apelez la bunavointa dumitale mon cher chat , pentru care te vei bucura de recunostiinta mea eterna si chiar de regrete eterne atunci cand te vei retrage din activitate 😉 ! Merci beaucoump mon cher chat botte !!!

  Comentariu de Marian | august 29, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Da, dar important este ceea ce a zis, adica – si cred ca in cazul acesta se aplica foarte bine – ceea ce a gandit Vespasian…

   Cristina ar putea, daca doreste, sa gaseasca emisiunea respectiva. Ar fi interesant de stiut ce parere are, daca doreste sa si-o expuna.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013 | Răspunde

   • Da mon cher , aceasta este emisiunea cu pricina dar { ca interviul , stiam si eu unde , si cum sa-l gasesc 😉 , presupunand ca nu puteam dormii de grija asta } pe mine , ma interesa promo-ul facut acestui interviu !!!! 😦 Acolo se vorbeste cu subiect si predicat despre domnul Ben Carson ca fiind viitorul Presedinte al SUA sustinut de Barrac Housein Obama ….Presedintele in functie al ….SUA !!! Acel promo doream sa al trimet folosindu-ma 🙂 de inepuizabila dumitale bunavointa si prin amabilitatea dumitale ca link doamnei { si surorii mele …. in Domnul 😉 } Cristina !

    Comentariu de Marian | august 30, 2013

   • Totusi, n-as crede ca Obama l-ar sustine pe Carson deoarece acesta din urma are vederi politice caracteristice conservatorilor. Obama e democrat, nu republican. „Sustinerea” aceasta poate fi doar un exercitiu de imagine pentru Obama, in ideea ca Partidul Democrat sa nu piarda din electoratul de culoare, fervent sustinator la democratilor. Adica o chestiune de tactica politica.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013

 3. Frate….asa se manca rahat in promo-ul respectiv si din acest motiv doream sa-l trimet doamnei Cristina ca link si-n plus de asta doream sa citesc si parerea dumitale despre ceea ce se afirma acolo !

  Comentariu de Marian | august 31, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: