Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Adormirea Maicii Domnului

„Din curatul tau trup,

Luat-a trup Iisus,

Si pe cei ce-au flamanzit

I-a hranit pe toti

Ramanand nemiluiti doar

Cei bogati”

(din Prohodul Adormirii Maicii Domnului, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2006)

Trebuie spus cate ceva despre Prohodul Adormirii Maicii Domnului. Dupa cum aflam din ceea ce ne arata Prefata la editia din 2006 a Prohodului, citata mai sus, semnata de Preot Prof. Univ. Dr. Nicu Moldoveanu si Dr. in Stiinte Nicolae Ionescu-Palas, acesta este „creatia imnografica mai tarzie a lui Manuil (Emanoil, Manole) Corinteanul (din Corint), „profesor la Scoala patriarhala din Constantinopol si Mare ritor (orator sau predicator) al Patriarhiei ecumenice, a carui activitate s-a desfasurat intre anii 1480 si 1530, cand trece la cele vesnice – este cu sapte sute de ani mai nou decat Prohodul Mantuitorului, compus de fericitul imnograf Theodor Studitul (759-826) si care a folosit lui Manuil drept model. Ambele prohoade au fost traduse pentru prima data in romaneste de catre protopsaltul de la Seminarul din Socola (Iasi), Ioan (Ionita) Pralea Moldoveanul (1769-1847), la 10 august 1810, in Manastirea Slatina din Moldova, tiparindu-le in ambele limbi, la iasi sau la Brasov, in anul 1820, sub titlul schimonosit: „Urmari pe mormintiri geamnân limbi. Prohoadele au fost corectate si tiparite de multe ori, dar editia din 1869 ne-a atras atentia in mod deosebit. […]”

Si este interesant ce arata printre altele Ioan Petru Culianu (in Interferente intre iconografia Adormirii Maicii Domnului si unele credinte populare) despre icoana Adormirii Maicii Domnului:

„[…] Totusi, scena arhanghelului care taie mainile arhierelui primeste – dupa cum a observat I.D. Stefanescu – un accent special in zona balcanica. Dar care este de fapt motivul pentru care aceasta scena lipseste frecvent din alte zone ale iconografiei bizantine, aproape niciodata insa din icoanele romanesti?

Raspunsul este departe de a fi simplu. Manualele de iconografie nu uita sa mentioneze scena:

O casa – citim la Dionisie din Furna. In centru, Sfanta Fecioara zacand pe o nasalie… In fata nasaliei: un jid ale carui antebrate au ramas lipite de nasalie, iar langa el un arhanghel cu sabia ridicata

Insa in majoritatea reprezentarilor Adormirii dinafara ariei balcanice  aceasta scena poate lipsi cu desavarsire.

Frecventa aparitiei scenei in Romania se datoreaza interferentei dintre povestea de mai sus si credinta populara ca Fecioara Maria are puterea de a reconstitui bratele amputate.

Credinta nu se limiteaza la zona balcanica, dar marturia romaneasca arata ca aici ea primeste un accent special.

Legendele romanesti referitoare la Sfanta Fecioara, se pot clasa in doua categorii principale:

1) legende care deriva din evlavia crestina (Nasterea, Zamislirea, Adormirea);

2) legende a caror origine nu este crestina. In aceasta rubrica, un grup important, constituit din doua legende (Sfanta Fecioara si paianjenul si Cautarea Domnului nostru Iisus Cristos) prezinta analogii foarte profunde cu mitologia zeitei grecesti Demeter si cu alte mituri ale Greciei antice. In acest caz, se poate spune cu certitudine ca substratul legendelor deriva din aria balcanica.

Legendele de care ne ocupam in articolul de fata apartin aceleiasi grupe, dar ele nu au o versiune corespondenta in mitologia greaca. Ele deriva probabil din suprapunerea unui vechi motiv din povestile populare europene („fata cu mainile taiate”) peste mitologia crestina a Fecioarei:

Cand Maria si Iosif au ajuns la Betleem, fiind atat de saraci, n-au gasit nici o locuinta in care sa-si petreaca noaptea. Au fost adapostiti doar intr-un staul, de nevasta unui bogatas nemilos pe nume Craciun. Circumstantele materiale si psihologice ale povestii sunt destul de incalcite: nevasta lui Craciun, numita Craciuneasa sau Iova (nume popular pentru Eva, femeia lui Adam), se temea foarte tare de barbatul ei. Ea era totodata si moasa, iar sotul ii interzisese explicit sa-si mai exercite vreodata profesia, sub amenintarea ca altminteri ii va reteza mainile. Dar pusa in fata situatiei de urgenta a nasterii copilului Mariei, fosta moasa nu s-a putut abtine si i-a ajutat sarmanei femei sa nasca.

In limba romana, Craciun este numele sarbatorii nasterii lui Cristos (Christmas). De obicei el este reprezentat ca un batran si i se spune Mos Craciun, i.e. Father Christmas. Moasa nu este altceva decat femininul popular pentru mos („batran, unchias”), dar intamplarea face ca, in limba romana, cuvantul inseamna „midwife” (nu „femeie batrana sau matusa”). Iata de ce nevasta lui Craciun este o moasa si iata de ce, probabil, femeia care sta sa nasca gaseste adapost tocmai la Craciun. Daca ipoteza noastra este corecta, intreaga legenda deriva din acest calambur (i.e. din femininul moasa ca sotie a lui Mos Craciun).

Cat despre cuvantul Craciun, nici una dintre incercarile de a-i descoperi etimologia nu a fost incununata pana acum de un succes deplin. C. Poghirc crede ca el deriva din cuvantul iliro-trac cu sensul de „trunchi, butuc” (cf. alb. kerkuni, let. karka, rom. craca, cracana, creanga). El crede de asemenea ca, dupa toate probabilitatile, cuvinte ca bulg. krakon, rus. korocunu, rut. k(e)recun, g(e)recun, magh. karacson(y) deriva, in toate aceste limbi, din romanescul craciun. Iar lipsa de orice mila a bogatasului Craciun, cel plin de nepasare si iute la manie, s-ar putea sa aiba legatura cu credinta astrologica potrivit careia, la nasterea lui Isus Cristos, semnul Capricornului era dominat de batranul si imprevizibilul Saturn.

Afland ca sotia sa calcase interdictia, Craciun ii reteaza ambele (ante)brate, dar Sfanta Fecioara face o minune si membrele amputate ale femeii se lipesc la loc de trup. Ele sunt insa acum cu totul de aur sau macar aurii si „mai bune decat inainte”.

Credinta ca Fecioara Maria este in stare sa faca sa creasca la loc membrele amputate deriva, cel mai probabil, din istoria convertirii arhiereului Iafonias, din legenda Adormirii. Ea a fost contaminata curand de un vechi motiv din folclorul european, i.e. de povestea unei fete care refuza sa comita incestul cu tatal ei. Acesta o pedepseste, de obicei, retezandu-i antebratele sau mainile.

Intr-o maniera oarecum enigmatica, istoria este deja mentionata la Herodot. La sfarsitul Evului Mediu ea capatase o mare popularitate prin Le roman de Manekine, al poetului francez Philippe de Beaumanoir (1246-1296), transpus si intr-un raspandit „mister” al secolului al XIII-lea francez. Probabil sub influenta acestuia, a XI-a dintre Minunile medievale ale Sfintei Fecioare punea pe seama Mariei redobandirea, de catre regina Frantei, a mainilor ei amputate. O legenda similara era mentionata de un breviar romanesc tiparit in 1832 de staretul manastirilor Neamt si Secul din muntii de la nordul Moldovei, cu deosebirea ca aici personajul ale carui maini fusesera retezate era un sfant.

Circulatia in Romania a legendelor referitoare la acest tip de minuni facute de Maria furnizeaza o explicatie foarte buna pentru persistenta temei iconografice a arhiereului ale carui membre superioare sunt retezate de un inger. Pe de alta parte, este foarte plauzibil ca insasi credinta referitoare la puterea Mariei de a face sa creasca la loc sau de a reintregi membrele retezate sa derive, pe de-a-ntregul, din aceeasi legenda a marelui preot.”

(Ioan Petru Culianu – Studii romanesti II, Soarele si Luna, Otravurile admiratiei – Editura Polirom, 2009)

O carte foarte interesanta pe care o recomand. In ‘Nota asupra editiei’, semnata de Tereza Culianu-Petrescu, aflam ca „in buna masura, textele cuprinse in prima parte a volumului de fata, intitulata Soarele si Luna, sunt dedicate unor – prudente – „reconstituiri in domeniul mitologiei romanesti”, pe care Ioan Petru Culianu o considera un adevarat „puzzle cu piese disparate”, deschis cercetarilor […]. Din partea a doua a cartii – Otravurile admiratei -, o suma de articole se refera tot la „dualismul popular sud-est european”, altele la mari figuri ale exilului romanesc (Mircea Eliade, E.M. Cioran, Monica Lovinescu) sau ale culturii romane din tara (Constantin Noica, Nina Façon, Adrian Marino, Mihai Ursachi)”.

In final, urez ‘La multi Ani’ tuturor celor care poarta numele Sfintei Fecioare Maria.

august 15, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

330 comentarii »

 1. Eh, n-am timp ca sa citesc povesti de adormit copiii. Plus ca se perpetueaza minciuni despre ceea ce pare ca nu s-a intimplat. CA protestanta eu nu o sarbatoresc pe Maria, care nu era fecioara cind a murit.

  Comentariu de Cristina | august 15, 2013 | Răspunde

  • @Cristina
   Scuza-ma, daca imi permiti sa te intreb: de ce religie esti?

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013 | Răspunde

   • Religie crestina 🙂 sau vrei sa cunosti denominatia? Baptista. 🙂

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Inteleg ca in Michigan sunt multi (majoritatea, nu?) penticostali…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • Dintre romani te referi, sau in general?

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • In general, ma refeream. Dar ar fi interesant de stiut si dintre romani…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • http://www.bestplaces.net/religion/state/michigan

    Romanii saint cam 100,000. Majoritatea ortodocsi. Cred ca doar citeva mii sint baptisti si penticostali.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Aha! Eu m-am uitat aici, si aici, aici niste harti…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • Scrie acolo: The U.S. Census does not ask about religion. Various groups have conducted surveys to determine approximate percentages of those affiliated with each religious group.

    Normal, ca nu m-a intrebat nimeni ce religie si ce denominatie avem 🙂

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

 2. Religia ortodoxa si ” credinciosii ortodocsi ” …ai dreptate , ” sarbatoresc ” Adormirea Maicii Domnului ! Termenul corect este : moartea si coborarea in mormant a Maicii Domnului , fara suparare mon cher chat botte 😉 ! Cristina apartine cultului neoprotestant { inca n-am aflat care 😦 } si s-a predat Domnului si Mantuitorului Iisus Hristos o data cu acceptarea Botezului ! Este foarte religioasa de asta te pot asigura insa…nu inghite ” povesti de adormit copii ” si bine face deoarece ….este precum Toma si ca atare crede numai daca vede sau pipaie . Crede doar ceea ce Biblia si prin ea …cei ce au scris-o inspirati de Duhului Sfant , au invatat-o sa creada si anume ca Dumnezeu nu inseamna nici ura , nici dusmanie ci doar iubire . Ce dovezi de iubire ofera onor BOR fata de oamenii ce-i trec pragul ? Poate poti sa-mi dai un exemplu ….In orice caz iti recomand cu toata caldura sa te duci { nu incerc sa fac prozeliti stai linistit …nu-mi sta in obicei 😉 } la o ….biserica neoprotestanta si sa urmaresti slujba alora : daca la aia vei vedea ce vezi la ” noi ” la ortodocsi …in secunda doi ,eu ma voi inscrie in … PNTCD ! 🙂

  Comentariu de Marian | august 15, 2013 | Răspunde

  • Si la neoprotestanti ce dovada de iubire vezi…?

   Icoana Adormirii ne vorbeste despre moarte si mantuire… Pentru ca sufletul Preasfintei si Pururea Fecioarei Maria a ajuns in bratele Fiului sau, adevaratul Dumnezeul nostru, indicandu-ne astfel care e scopul vietii omului pe pamant: mantuirea, care nu e alta decat in Hristos.

   Iar faptul ca Apostolii, impreuna cu Mantuitorul, care tine in brate sufletul Maicii Sale, si cu ingerii inconjoara nasalia pe care e asezata Sfanta Fecioara, ne arata ca, in crestinism, Sfanta Fecioara Maria joaca un rol central, este un punct central, alaturi de Mantuitorul Hristos, al credintei crestine, cum arata si Prohodul Adormirii:

   „Preoti si popor
   Adormirea-ti canta, laudand-o,
   Dezlegare de pacat
   Da-ne, te rugam,
   O, tu, Maica Domnului, la
   Toti acum”

   Si pe Maica Domnului isi sprijina credinciosii credinta crestina ca intr-un toiag, toiagul lui Aaron. Prohodul Adormirii spune:

   „Catre Cer, de jos,
   Al lui Aaron toiag se muta,
   Care pe Hristos nespus
   Odraslitu-L-a
   Si rodeste Pomul Vietii
   Vesnice”

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013 | Răspunde

   • Neoprotestantii propovaduiesc iubirea de oameni si intre oameni nu iubirea fata de morti !

    Comentariu de Marian | august 16, 2013

   • @Marian
    Zau…? 🙂
    Eu cred ca propovaduiewsc invataturi gresite! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

  • Cei care vor sa rastoarne nasalia pe care este asezata Preasfanta Fecioara reprezinta pe cei care nu cred, neamurile necredincioase, care vor fi pedepsite dureros pentru fapta lor. Rasturnarea nasaliei inseamna ca ei doresc rasturnarea dreptei credintei crestine, a crestinismului ortodox. Dar crezand, vor primi mila de la Sfanta Fecioara, care ii va mantui.

   Nasalia pe care e asezat trupul cel fara de prihana al Sfintei Maria cred ca simbolizeaza crestinismul; ideea este sa fii mort pentru pacat. Sfanta Fecioara Maria nu a avut pacate personale si a fost curatata de pacatul stramosesc la Bunavestire, ceea ce arata ca a fost moarta pentru pacat inca din timpul vietii. De observat ca in unele icoane ale Adormirii, Apostolii nu au acea aura de sfintenie in jurul capului. Doar Mantuitorul si Preasfanta Sa Maica Fecioara au aceasta aura in jurul capului. De observat trupul mort al Mariei care pastreaza aura in jurul capului, aratand ca si moarta e Sfanta, mai sfanta decat Apostolii.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013 | Răspunde

   • Toate astea sint povesti, contrazicindu-se cu Biblia. Astea sint povesti scornite de traditie, care atunci cind se contrazic cu Biblia sint invalide.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Interesant este ca multi dintre iudei il numeau pe Hristos: Fiul lui David. David insa marturiseste: „Ca , iata, intru faradelegi m-am zamislit si intru pacate m-a nascut maica mea” (Psalmul 50) pe cand Maica lui Iisus Hristos nu L-a nascut intru pacate si nici nu S-a zamislit intru pacate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • L-au numit Fiul lui David pentru ca el a fost stra-stra-mosul parintilor paminteni ai lui Isus. Prin semintia lui DAvid a venit Isus Christos. Faptul ca Domnul Isus nu a fost zamislit in pacat nu inseamna ca Maria nu a avut pacate. Absolut toti oamenii au avut (si au) pacate. Domnul Isus s-a intrupat prin Duhul Sfint.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Eu am spus ca Maica Domnului nu a avut pacate personale si ca de pacatul stramosesc, cu care ne nastem cu totii, a fost curatata la Bunavestire. Iisus Hristos „S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, si S-a facut Om”. Pentru ca Om (scriem cu litere mari pentru ca e vorba de Dumnezeu) inseamna „nascut din femeie”. Iar zamislirea sau intruparea Lui trebuia sa se faca din femeie, caci altfel cum ar mai fi fost Om? Om ca toti oamenii, cu totul asemenea noua, in afara de pacat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • Gresit, Biblia spune ca absolut toti oamenii au pacate personale precum si pe cel stramosesc. Unde scrie in Biblie ca Maria nu a avut pacate sau ca i-au fost iertate la Bunavestire?

    Da, Isus a fost un Om fara pacat. In acelasi timp a fost si DUmnezeu.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Rezulta ca nu a avut pacate personale din ceea ce i-a spus ingerul Gavriil:

    „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei”

    Ingerul recunoaste si-i spune ca este plina de har, ceea ce nici un al sfant nu a auzit, ci numai Maica Domnului. Or, pentru ca un om sa fie plin de har nu trebuie sa aiba pacate personale. Si nu i-a spus ‘ceea ce ai har’ ci i-a zis „ceea ce esti plina de har”, legand existential prea plinul harului de persoana Mariei. Or, daca ar fi avut pacate personale nu ar fi putut fi plina de har.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • Luca 1:28 spune: „Plecaciune, tie, careia ti s-a facut mare har; DOmnul este cu tine, binecuvintata esti tu intre femei!”

    Nimeni nu a mai fost „plin de har”, pentru ca Isus inca nu a fost intrupat. DUpa ridicarea Lui la cer, multi crestini au fost plini cu har, sau li s-a facut mult har. Niciunde in Scriptura nu scrie ca daca ai har nu mai ai pacate.

    Si Dumnezeu sã vã umple cu orice har, pentruca, avînd totdeauna în toate lucrurile din destul , sã prisositi în orice faptã bunã,”( 2 Cor. 9:8).

    Nu scrie ca ne umple cu har doar daca nu avem pacate.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Citatele nu sunt dintr-o Biblie ortodoxa. Dar chiar si asa, din moment ce ingerul i se pleaca, inseamna ca e mai marita decat ingerul. Or, omul e pacatos, ingerul nu. Si atunci cum e, oare, Maica Domnului, caruia ingerul i se pleaca? Ca doar nu se pleca ingerul in fata unui om pacatos, lucru clar! Si atunci cum e Maica Domnului? 🙂 Mai curata decat ingerul! 🙂 Si atunci cum a avut pacate personale? 🙂 Raspunsul e unul singur: nu a avut pacate personale! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu scrie niciunde ca e mai curata decit ingerul. Nu scrie ca de aia i s-a inchinat ingerul. I s-a facut favoarea asta deosebita, dar nu pentru ca nu era pacatoasa, pentru ca toti oamenii sint pacatosi. Pentru ca Biblia spune clar: TOTI oamenii au pacatuit. Nu poti spune ca inseamna altceva….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Este lipsit de evlavie sa folosesti cuvantul „favor”, adica Dumnezeu i-a facut „favoruri”…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu este lipsit de evlavie, este adevarul. Dumnezeu ne-a facut un favor nepretuit atunci cind L-a dat pe Domnul Isus sa moara pentru pacatele noastre. Noi nu meritam nimic, in iad cu noi, dar Dumnezeu ne-a facut harul, favoarea, ca sa mai avem o sansa. Locul pe care spui ca a murit Maria nu este simbolul crestinismului. Moartea lui Isus nu este simbolul crestinismului. Invierea lui Isus este saminta crestinismului. Oricine moare, dar numai Isus a inviat.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Sf. Apostol Pavel spune:

    „1. Ce vom zice, deci? Ramane-vom, oare, in pacat, ca sa se inmulteasca harul?
    2. Nicidecum! Noi, care am murit pacatului, cum vom mai trai in pacat?
    3. Au nu stiti ca toti cati in Hristos Iisus ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat?
    4. Deci ne-am ingropat cu El in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii”

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Ah, nu intelegi ordinea cu care se executa:

    1. TOTI oamenii sint pacatosi
    2. Pentru ca TOTI sintem pacatosi, avem nevoie de iertare.
    3. Dumnezeu ne iarta de pacatele facute daca acceptam jertfa lui Isus.
    4. In acest moment, pacatele sint iertate. Viata traita dupa placul lui DUmnezeu este o viata sfinta.

    Asta nu inseamna ca cineva nu are pacate, ci ca le are iertate. Dupa ce L-a nascut pe Isus, Maria a mai facut pacate. DUpa ce Isus s-a inaltat la cer, Maria a mai pacatuit. Daca s-a rugat la DUmnezeu ca sa fie iertata, ea a fost iertata. La fel ca orice alta persoana!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Toti oamenii sunt pacatosi, dar Fecioara – dupa cum arata Nicolae Cabasila – este podoaba cea desavarsita a umanitatii. El arata ca Maica Domnului n-a primit decat harul de obste al tuturor. Si mai arata ca:

    „Tocmai in acest sens Mantuitorul marturiseste despre mama sa intr-o discutie publica dupa inefabila nastere, prin aceste cuvinte: „Mama mea si fratii Mei sunt acestia care asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l indeplinesc” (Luca 8,21). El a spus aceasta nu atat spre a-i cinsti pe acestia mai mult decat pe Maica Sa, ci pentru ca Ii placea sa-i numeasca mama Sa si fratii Sai pentru faptul ca implineau Legea lui Dumnezeu. Faptul ca i-a cinstit nu doar numindu-i „frati”, ci mai ales „mama” ne arata ca ea (Maica Domnului, n.m.) a trecut dincolo de orice culme a sfinteniei.

    Caci daca El a recunoscut in cei pe care i-a cinstit, prin acest nume pazitori strasnici ai Legii Sale, nu se vedea limpede ca in cea in care El a binevoit sa se intrupeze, n-a aflat nimic care sa se departeze vreodata in vreo oarecare masura, nici de vorba si nici de poruncile Sale, afland intr-insa o dreptate superioara dreptatii omenesti, tot astfel precum adevarul in sine se afla in relatia cu numele sau, preucm realitatile in raport cu denumirile lor? Caci precum n-ar fi fost cu putinta ca ea sa-L zamisleasca intr-un chip superior celui in care a facut-o, nici de a fi mama mai buna decat se putea a fi, ci ea a atins culmea autenticitatii, in acelasi timp n-ar fi fost cu putinta sa ajunga la un grad mai inalt de sfintenie decat Celui pentru care ea a vietuit de la inceput pana la sfarsit […]

    Iata ce era, asadar, de trebuinta mai presus de orice: o fiinta umana lipsita de orice rautate, un lucrator plin de osardie al poruncilor dumnezeiesti; cine putea fi aceasta fiinta, daca nu cea mai buna dintre toate? Aceasta a fost, dupa judecatile lui Dumnezeu, Fecioara Maria, pe care El si-a ales-o pentru Sine, ca pe un altar pe care El si l-a pastrat din intregul univers. Era de trebuinta ca o fiinta umana, precum cea aleasa sa-si fi aratat firea in toata curatia sa, toti ceilalti oameni lasand biruinta in mainile Fecioarei. Si intrucat Dumnezeu ne-a daruit puterea de a ne impotrivi pacatului – asa precum am spus mai inainte – prin post si priveghere, El a voit sa ne daruiasca noua biruinta aratandu-ne puternic intariti in savarsirea binelui. Pe amandoua le-a dobandit Fecioara pentru firea noastra, atat prin faptele savarsite prin ea insasi, ca si prin faptul ca a devenit mama.”

    (Nicolae Cabasila – Omilie cu privire la slavita nastere a Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, in Viata Maicii Domnului, Editura Anestis, 2008)

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Tu iei ca punct de referință ceea ce spun oamenii, eu iau ce spune Scriptura. Acolo spune TOTi oamenii, nu spune toți oamenii cu excepția Mariei.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Ceea ce spui tu e nefiresc, in sensul ca admiti ca un inger s-ar fi inchiat unui femei pacatoase si ca Hristos s-ar fi putut naste dintr-o femeie pacatoase, El care e de fara de pacat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pentru ca a fost zamislit de la Duhul Sfint, Isus s-a putut naște dintr-o femeie pacatoasa. Altfel nu era posibil.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Pai si cum: s-a intrupat din Cel fara de pacat si din pacat, daca zici ca a fost o femeie pacatoasa?? Un fel de coexistenta a lipsei de pacat cu pacatul?? Un astfel de punct de vedere nu se poate sustine intrucat Iisus a fost cu totul asemenea noua, adica om, in afara de pacat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • El a fost fara pacat si a ales o cale pacatoasa ca sa se faca om, pentru altfel nu avea cum sa moara pe cruce. Atita timp cit a fost pe pamint, Isus a coexista cu noi, cu pacatul.

    Unde scrie in Biblie ca MAria nu a mai avut pacatul stramosesc la Bunavestire?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cel care e fara de pacat nu poate alege o cale pacatoasa! Un astfel de punct de vedere contrazice si ce spune Sf. Apostol Pavel (l-am citat in comentarii). Inseamna ca Dumnezeu alege o cale pacatoasa. Or, Dumnezeu nu alege cai pacatoase, ci intotdeauna cai drepte.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • @Corinteni 5:21 – Pe Cel ce n-a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui DUmnezeu in El.

    Isus a trebuit sa vina intr-o lume pacatoasa. De aia a venit, sa ne salveze. Nu avea altfel cum sa vina, pentru ca toti sintem pacatosi. A intrat in lumea noastra pacatoasa si Tatal L-a facut pacat pe Isus, ca noi sa fim salvati.

    Dumnezeu se foloseste de oameni pacatosi ca sa-si duca planul desavisit la implinire. Se foloseste chiar si de animale. Deci nu este absolut nici o contradictie in faptul ca Dumnezeu si-a dus planul la indeplinire folosindu-se de oameni pacatosi.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • In primul rand nu trebuie sa speculam de ce anume se foloseste Dumnezeu, pentru ca nu stim, decat daca avem o revelatie.

    Citatul vrea sa spuna ca El, care nu a avut niciun pacat a luat asupra lui pacatele noastre, rastignindu-le pe cruce. In acest sens, Sf. Grigorie Palama spunea, citand un sfant parinte, ca „El a rastignit pacatul”. In felul acesta s-a implinit dreptatea lui Dumnezeu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu speculez nimic, am exemple in toata Scriptura care arata ca DUmnezeu se foloseste de oameni pacatosi ca sa-si duca planurile la indeplinire.

    Deci cum El, fara nici un pacat a fost facut pacat pentru noi? Cum este posibil ca pacatul sa locuiasca cu lipsa pacatului?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu stii de ce anume se foloseste Dumnezeu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu stiu de se VA folosi Dumnezeu, dar stiu de ce DEJA s-a folosit. Biblia este plina cu exemple.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu se poate ca in zamislirea Mantuitorului lipsa pacatului, deci Sfintenia, sa fi fost murdarita de pacat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Altfel nu putea deveni Om. Deci se poate pentru ca asa s-a facut.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, a devenit om, dar fara de pacat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, Isus a fost fara pacat, dar nu si Maria. Ea a fost o femeie pacatoasa.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Lipsa pacatului nu poate sa coexiste cu pacatul. Nu se poate naste un om fara de pacat, care este fara de pacat de la nastere, pentru ca Iisus a fost de la nasterea Sa fara de pacat, dintr-un om pacatos.
    Maica Domnului nu a fost fara de pacat de la nasterea sa, avand pacatul stramosesc si a trebuit sa lupte impotriva pacatului pentru a nu avea pacate personale. Starea ei, de la nastere, de cand a venit pe lume, nu a fost cea de fara de pacat. Aceasta stare existentiala ii este proprie doar Mantuitorului si numai Iisus a avut-o de la nastere.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Daca pacatul nu coexista cu lipsa pacatului, cum a coexista Isus pe pamint?

    Cum poti lupta impotriva pacatului pentru a nu avea pacate personale? Astea merg mina in mina. DIn cauza ca prin Adam a intrat pacatul in lume, nimic din lumea asta nu este fara pacat.

    Deci da, DOAR Isus este fara pacat, dar nu si Maria. Ea a fost o pacatoasa ca restul oamenilor.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • N-are nicio legatura. Dar vezi ca nu coexista Pamantul cu Raiul, ci sunt desparite, altminteri ar fi Raiul pe Pamant… Iar cand se va intampla lucrul asta va fi cer nou si pamant nou. Altminteri noul Ierusalim ar coexista cu Ierusalismul de acum. „Si am vazut cetatea sfanta, noul Ierusalim, pogorandu-se din cer de la Dumnezeu, gatita ca o mireasa, impodobita pentru mirele ei” (Apocalipsa 21,2). Spune clar : „Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; si marea nu mai este” (Apoc. 21,1)

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Exact. Are legatura, pentru a vedea ca Isus, in sfintirea Sa a putut sa ia chip de Om, ca sa poata sa ne mintuiasca. Altfel nu ar fi putut.

    Si totusi, nu ai raspuns cum poti lupta ca sa nu mai ai pacate?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nicoale Cabasila iata ca ne indica o metoda; postul si privegherea. As adauga ca nu trebuie sa te indepartezi de la dreapta credinta. Si apoi trebuie nevointa, adica efortul tau personal. Calea ortodoxiei, cum spunea parintele Serafim Rose (era american), e stramta si grea…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • SI daca postez si priveghez nu mai fac pacate? Si daca fac, atunci? Cum scap de ele?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Trebuie sa cauti sa nu le faci, sa nu le mai faci.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai daca postez si priveghez cum as mai putea pactui? Si odata facute, care e solutia?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Daca postesti si priveghezi asta nu inseamna ca nu ai putea pacatui. Postul si privegherea sunt un mijloc de a lupta contra pacatului. Insa contra pacatului nu poti sa lupti daca nu ai o credinta dreapta.
    Eu am spus ca trebuie sa cauti sa nu mai faci pacate si sa nu le repeti. Sigur, si rugaciunea joaca un foarte mare rol.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai cum a facut Maria? Ea a postit si a privegheat si nu a mai avut pacate? Spune-mi si mie sa fac si eu la fel.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Categoric da! Numai ca faptul ca ea a ajuns la un asemenea grad de sfintenie si neprihanire este considerat o minune… Si e foarte greu de explicat cum un om ca toti oamenii a ajuns asa, la o asa mare sfintenie, mai mare decat a ingerilor, mai mare decat a heruvimilor si serafimilor.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu exista nici o dovada ca asa s-a intimplat. Altfel, fara pacat ar fi la nivelul lui Dumnezeu…ceea ce este imposibil.

    Adica vrei sa spui ca Maria nici nu a avut nevoie de Isus si de jertfa Sa, pentru ca ajuns fara pacate prin puterile ei….eu cred ca asta este blasfemie.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Iisus S-a rastignit pentru noi, pentru noi oamenii si a noastra mantuire. Or, Sfanta Fecioara Maria a fost, este si va fi intotdeauna Capodopera creatiei, dupa cum spune Nicolae Cabasila:

    „Si-a alesdrept Maica nu numai pe cea mai buna dintre toti oamenii ce existau pe pamant, ci tocmai pe cea cu desavarsire buna; si nu numai pe cea care I se cuvenea cel mai mult din neamul omenesc, ci pe cea care I se cuvenea intru totul. Si aceasta a fost aleasa spre a-i fi mama”

    Si mai spune:

    „Si, iata, ca toate acestea se intalnesc: si Stapanul Atotdrept si robul destoinic, capodopera tuturor veacurilor; n-avem noi oare deci tot ceea ce se cuvenea? Trebuiau sa fi fost aparate armonia si simfonia in toate fara vreo nota discordanta in aceasta lucrare mareata si minunata; era, deci, necesar ca Dumnezeu sa fi fost drept si El, Creatorul, sa fi pus totul in balanta, asa cum se cuvenea, fecioara fiind persoana cea mai vrednica de a-L purta in pantece si de a fi Mama Celui pentru care ea fusese randuita. Ne ingaduim sa spunem, de parca acesta ar fi fost singurul folos ce trebuia asteptat si anume ca Dumnezeu sa devina Fiu al omului – pentru ca Fecioara sa devina Maica lui Dumnezeu pe buna dreptate, nu trebuia facuta o alegere mai buna. Aceasta inovatie, a doua firi decurge din faptul ca Dumnezeu ofera fiecaruia ceea ce i se cuvine si face totdeauna ceea ce e drept”

    Si Iisus a si spus ca a venit pentru cei bolnavi si nu pentru cei sanatosi, pentru cei pacatosi si nu pentru cei drepti.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • O fi o spune Cabasila, dar nu o spune Biblia, iar Biblia este mai importanta. Maria, ca toti ceilalti a avut nevoie de mintuirea capatata prin isus.

    Isus a venit pentru cei care au nevoie de El. Sint multi oameni care cred ca nu au nevoie de Isus Hristos. El nu ii forteaza pe acestia sa-L accepte. Doar daca realizezi ca esti bolnav realizezi ca ai nevoie de doctor, tot asa, doar daca realizezi ca esti pacatos ai nevoie de Isus.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cel sanatos nu are nevoie de doctor…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Sau cel care crede ca-i sanatos…

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Din moment ce Maica Domnului e Capodopera creatiei, problema nu se poate pune asa, ca ea ar fi crezut ca e sanatoasa, dar…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Problema este daca il credem pe DUmnezeu sau nu atunci cind spune ca nu exista nici un om care sa nu fi pacatuit.

    Adica ce inseamna „capodopera creatiei”??

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cristina, eu la intrebari prostesti nu raspund. Observ ca n-ai capacitatea intelectuala sa intelegi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Sau problema este ca nu sint de acord cuceea ce spune biserica ortodoxa…

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • E treaba ta cu ce esti sau nu de acord…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Iti recomand sa citesti din opera lui Nicoale Cabasila, daca doresti.
    Citeste inca o data ce am citat eu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu citesc Biblia. Orice contrazice Biblia nu merita citit, decit ca exemplu de contra-argument.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • E bine s-o si intelegi, ca multi citesc Biblia si nu o inteleg… Repet, si musulmanii citesc Biblia. Si ce folos pentru ei daca nu cred ca scrie acolo?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu cred ce scrie acolo. Discutia pe care o avem noi este din cauza ca eu cred ca scrie in Biblie si tu crezi traditia ortodoxa. Tu esti cel care nu crede in ce scrie acolo.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu crezi ce scrie in Biblie, te si contrazici.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Unde ma contrazic?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Mi se pare o discutie fara rost…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Omului ii e greu sa lepede macar un pacat… Dar sa ajungi la o asa sfintenie!!

    De aceea Nicolae Cabasila spunea ca Fecioara este podoaba cea desavarsita a umanitatii.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Dupa ce L-a nascut pe Isus nu a mai fost fecioara, plus ca a mai avut alti copii dupa ce L-a nascut pe Isus.

    La ce o asa sfintenie? Nu ni se spune in Scripturi ca era fara pacat.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Asta e o teza ce nu se poate accepta. Pentru ca ea este Pururea Fecioara. Iar dupa ce L-a nascut pe Hristos Dumnezeu, fara de pacat, nu avea rost sa mai nasca si alti copii.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Cine spunea ca nu mai avea rost? Biserica ortodoxa??

    Unde scrie ca e pururea fecioara, cind chiar tu ai dat exemplul cu faptul ca mama si fratii sai au venit sa-i vorbeasca si El le-a spus ca mama si fratii sint acei care-L asculta pe El.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Inseamna ca nu ai inteles ce vrea sa spuna Scriptura…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • De ce? Ca nu se potriveste cu ce spune biserica ortodoxa???

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu, pur si simplu nu ai inteles-o…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu zic ca am inteles-o foarte bine….problema este ca biserica ortodoxa s-a departat mult de la Scripturi si nu le place sa li se spuna acest lucru, ca imediat spun ca cei cazuti de la credinta nu inteleg Scriptura…

    Daca ar vorbi adevarat, ar avea dovezi biblice ca sa sa arate ca ceea ce spun este biblic…dar nu au.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Biserica Ortodoxa s-a indepartat mult de Scripturi sau sectele care propovaduiesc pacatul?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu nu stiu ce secte propovaduiesc pacatul, treaba mea este sa studiez Scripturile si sa fac ceea ce zice Dumnezeu.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • E foarte bine ca studiezi Scripturile. Dar e degeaba daca nu le intelegi bine…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu zic ca le inteleg bine….am citit si alte explicatii care se potrivesc cu Scripturile. Insa nu accept invataturi gresite care contrazic Biblia.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu, tu nu accepti invataturile din Biblie! 🙂
    Asta e de fapt problema ta: iti zici ca esti religioasa, ca citesti Biblia, dar nu accepti ce scrie acolo.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Din nou, noi facem schimb de comentarii TOCMAI pentru ca eu cred ca Biblia spune ca nu exista nici un om care sa nu fi pacatuit, iar tu spui ca nu e asa, ca biserica ortodoxa are dreptate, nu Biblia.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nici Biserica Ortodoxa nu spune ca ar fi vreun om fara de pacat, in afara de Mantuitorul Hristos.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Cum sa nu? O faceti pe Maria fara pacat!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Daca ai fi fost atenta la ceea ce am spus, ai fi vazut ca am spus ca Sfanta Fecioara a avut pacatul stramosesc.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Si ce inseamna asta? Nu ca are o fire pacatoasa? Iar cind ai o fire pacatoasa inseamna ca faci pacate.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Ba da, ca toti oamenii. Numai ca Sfanta Fecioara Maria nu a avut pacate personale. Ea a luptat impotriva pacatelor si cu ajutorul lui Dumnezeu le-a invins pe toate si a reusit sa se pastreze curata in fata lui Dumnezeu. Nu ca ar fi fost pe gratis, ea a luptat impotriva pacatelor, prin credinta avuta in Dumnezeu. Iar la ea au fost fapte, credinta s-a vazut din fapte. Nu pe gratis.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai daca are fire pacatoasa inseamna ca a facut pacate. Cum poti spune ca nu a avut pacate cind Biblia spune clar ca nu e niciunul care sa nu fi pacatuit? Chestia ca ea a luptat impotriva pacatelor si ca nu a avut pacate personale o spune biserica ortodoxa, nu Biblia. Mintuirea e pe gratis, nu trebuie sa faci nimic ca s-o primesti, decit sa-ti deschizi inima ca s-o primesti.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Sa dea Dumnezeu sa ne mantuim cu totii, sa ne ierte tuturor pacatele, oricate am avea!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Amin! Doar ca nu vor fi toti oamenii, ci doar aceia care accepta jertfa lui Isus ca pret de plata pentru pacatele lor!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Inca odata: nu mai judeca tu cine se va mantui si cine nu. Nu e treaba omului sa judece lucrul asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai nu judec eu, ti-am spus ca DUmnezeu scrie in Biblie cum ne va judeca: daca am primit mintuirea de la El sau nu.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Deci Dumnezeu ne va judeca! Bine ca ai ajuns la aceasta concluzie!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Niciodata nu am crezut altfe!!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Asa si un musulman ar putea incepe sa studieze Scripturile. Dar daca nu le intelege bine si daca nu crede ce spune acolo… e degeaba.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Normal. Chestia e ca eu cred ce spune acolo, de aia nu accept ce spune biserica ortodoxa, sau catolica. Intr-adevar, sint unele lucruri pe care le crede biserica ortodoxa care sint biblice. Unele insa…..nu sint biblice, ci doar traditie. Traditie facuta de oameni.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu accepti ce spune Traditia, in schimb propovaduiesti pacatul…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Unde m-ai vazut ca eu propovaduiesc pacatul? Am spus ca trebuie sa facem fapte demne de numele pe care-l purtam, de urmas al lui Hristos, dar ca ne amagim daca credem ca putem face ceva ca sa nu mai pacatuim vreodata in viata noastra….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cristina
    Inseamna ca nici nu-ti dai seama ca propovaduiesti pacatul atunci cand spui ca te rogi lui Dumnezeu sa-ti ierte pacatele, dupa care iar vei pacatui si ca vei pacatui pana la moarte, ca tot te iarta Dumnezeu in final, ca-ti vei marturisi pacatele. Nu numai ca propovaduiesti pacatul, dar iei si numele Domnului in desert… Fara sa te gandesti o clipa ca ai putea ajunge in Iad, chiar nefacand multe pacate…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Chiar nu intelegi? Eu nu vreau ca sa pacatuiesc! Mi-ar place sa nu mai pacatuiesc, imi dau silinta ca sa nu mai pacatuiesc! Dar din cauza firii pacatoase, pacatuiesc si fara sa-mi dau seama!

    Dar aici este problema cu biserica ortodoxa. Pune pe saracii oameni batrini ca sa mearga in genunchi ca sa pupe ramasitele a nu stiu cui….pune pret prea mult pe ceea ce poate face omul, asa cum spui tu, biserica ortodoxa crede ca omul se mintuie prin faptele sale, ca Dumnezeu nu este destul de puternic ca sa ne ierte greselile, oricite ar fi ele.

    Eu sint iertata de pacate, Isus mi le-a iertat pe cruce, eu nu trebuie sa-mi dau silinta ca sa ma mintuiesc, ci doar ca sa ma bucur de mintuirea primita. Eu nu am nevoie sa fac pomeni, sa aprind luminari, sa pup moastele nimanui, etc ca sa fiu mintuita. Eu am primit acest cadou minunat pentru care nu mai trebuie sa lucrez. Ortodocsii inca lucreaza ca sa primeasca aceasta mintuire, nerealizind ca e pe gratis, ci isi chinuie trupurile degeaba. Popii numai fac bani din nestiinta lor.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Biserica Ortodoxa nu crede ca Dumnezeu n-ar fi destul de puternic ca sa-ti ierte toate greselile, oricate ar fi ele. Dar insusi Mantuitorul spune: „precum si noi iertam gresitilor nostri”. Deci e o conditie: sa ierti si tu altora, oricate ti-ar gresi tie. Asta inseamna ca trebuie sa faci si tu ceva. Mantuirea nu e pe gratis. Sa dea Dumnezeu sa ne mantuim cu totii!! Dar pe gratis nu e…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Ba da, mintuirea e pe gratis. Dar spune ca asa cum ni se iarta noua, si noi trebuie sa iertam cind altii ne gresesc, de 70 de ori cite 7. Deci si noi trebuie sa iertam pe altii cind ne gresesc, asa cum ne iarta si DUmnezeu pe noi. Dar asta nu e conditie pentru mintuire.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cum sa nu fie conditie pentru mantuire, cand iertarea greselilor e conditia sine qua non pentru mantuire. Tu il contrazici pe Hristos. Si e si nelogic, scuza-ma, ce spui, pentru ca tocmai asta inseamna mantuirea: sa ti se ierte pacatele, Dumnezeu sa ti le ierte, sa-ti ierte greselile.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Ma refer ca conditia care ne-o pune Dumnezeu noua! Adica El ne da mintuirea in dar, fara sa ne puna conditii, adica daca pupi moastele, daca aprinzi luminari, daca dai de pomana, daca te tirasi in genunchi, abia atunci esti mintuit. Singura conditie pentru noi e sa credem in jertfa lui Isus si sa aratam asta prin botez!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, conditia e sa credem… Credem? Tu crezi in sfintenia moastelor sfintilor? Lucrul acesta e aratat inca din Vechiul Testament! Iar taratul in genunchi inseamna cainta… Aprinderea lumanarii inseamna ca marturisesti credinta in Lumina cea adevarata, adica in Dumnezeu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Trebuie sa crezi in Dumnezeu, in jertfa Lui pe cruce, nu ni se cere sa credem in niste oase.

    Nu spun, ca daca oamenii vor sa se manifeste asa, e treaba lor, dar sa spui ca aia este o conditie de iertare a pacatelor……nu e biblic.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Ba ni se cere! Si inca din vechime, inca din Vechiul Testament se vede asta, ca oasele Prorocului au fost mantuitoare, sculand din morti un om!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Asta s-a intimplat o singura data!! Nicaieri nu vezi in Biblie, mai ales in Noul Testament, deci de cind a venit Isus pe pamint ca sa se ceara sa te tirasti in genunchi ca sa primesti iertare.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Trebuie sa se inatmple si mai ales sa scrie, nu, ca s-a intamplat de mai multe ori?

    Si daca nu primesti iertare?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai Biblia spune ca daca iti ceri iertare, Dumnezeu te iarta. Ce e asa de greu de inteles?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Si daca cineva care ti-a gresit nu-ti cere iertare? Tu l-ai ierta? Ca trebuie sa-l ierti si daca nu-si cere iertare. Daca si asta e o greseala, trebuie s-o ierti si pe aceasta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, am facut-o de nenumarate ori.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Intrebarea asta, dar unde scrie in Biblie ca…?, e fariseica. Este exact cum l-au intrebat fariseii pe Iisus: „De ce faceti ce nu se cade a face sambata?”(Luca 6,2)

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Iisus a zis: „Mama mea si fratii Mei sunt acestia care asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l indeplinesc”. Deci nu numai sa te rogi ca sa ti se ierte pacatele, ci sa asculti cuvantul lui Dumnezeu si sa-l indeplinesti”

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • De acord.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Si dacă Cuvintul lui Dumnezeu spune ca nu exista nici un om fără păcat, de ce nu crezi?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Dar tu de ce nu crezi ca Dumnezeu nu s-ar fi putut intrupa si naste dintr-o femeie pacatoasa?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pentru ca Cuvintul lui Dumnezeu spune ca nu exista om fără păcat. Nu spune niciunde ca Maria a fost fără păcat. Aia o spune biserica ortodoxa.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Punctul tau de vedere da nastere la contradictii inclusiv de natura logica, scuza-ma…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu este nici o contradictie. Nu exista absolut nici o dovada in Biblie ca Maria ar fi fara pacat. Asta inseamna ca ea este Dumnezeu, pentru ca numai Dumnezeu nu are pacate.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu, nu inseamna ca este Dumnezeu. Altminteri Dumnezeu nu ne-ar fi indemanat : „Fiti sfinti precum Eu sunt sfant”. De ce un astfel de indemn daca tot suntem pacatosi? Daca asta e starea noastra atunci de ce un astfel de indemn? Daca ar fi dupa cum spui tu, cuvintele lui Dumnezeu n-ar mai avea niciun sens, daca pacatosi fiind, n-am putea ajunge la sfintenie.

    Poti spune ca este, daca putem spune asa, a doua dupa Dumnezeire, caci Sfanta Fecioara nu e Dumnezeu (Sf. Efrem Sirul).

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Ba da, printr-o viata traita dupa placul lui Dumnezeu traim o viata de sfintenie. Asta nu inseamna ca nu mai facem pacate, ci ca acestea ne sint iertate.

    Nu scrie niciunde in Scriptura ca MAria (care nu mai e fecioara) e a doua dupa Dumnezeire.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Reiau ce spune Sf. Apostol Pavel:

    „1. Ce vom zice, deci? Ramane-vom, oare, in pacat, ca sa se inmulteasca harul?
    2. Nicidecum! Noi, care am murit pacatului, cum vom mai trai in pacat?” (Romani 6,1-2)

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Sint de acord. Nu are nici o legatura la ceea ce vorbim noi aici. Nu exista verset biblic pe care sa-l dai exemplu ca MAria ar fi fost fara pacat.

    Din cauza asta s-au rupt multi de bisericile catolice si ortodoxe, pentru ca s-a vazut ca acestea s-au departat in multe lucruri de Biblie si si-au facut propria traditie care au pus-o deasupra Bibliei.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Credinta nu inseamna neaparat sa ti se spuna explicit. Sfanta Fecioara Maria a spus: „De acum ma vor ferici toate neamurile” De ce? Pentru ca ar fi o pacatoasa? adica poti sa fericesti un om pacatos?
    Cei care s-au rupt de Ortodoxie s-au rupt pentru ca nu au credinta, din cauza asta s-au rupt.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, poti ferici un om pacatos. Domnul Isus spune, ferice de cei ce pling…ferice de cei blinzi….ferice de cei flaminzi…ferice de cei milostivi…ferice de cei cu inima curata…ferice de cei impaciuitori…ferice de cei prigoniti….

    Vrei sa spui ca toti astia nu sint pacatosi????

    Imi pare rau, eu am credinta, cred in Dumnezeu unul, in jertfa lui Isus Hristos, in invierea Sa si in mintuirea celor ce Il accepta. Ce te face pe tine sa crezi ca nu am credinta??

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Din moment ce-i fericeste pe acestia, inseamna ca nu mai sunt pacatosi, ca leapada pacatul facand asa cum spun Fericirile. Caci, spre exemplu, facand milostenie, lepezi pacatul, daca esti sarac cu duhul inseamna ca te smeresti si lepezi pacatul. Si atunci cum sa nu-l fericeasca pe cel ce leapada pacatul? Sigur ca-l fericeste!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, facind milostenie lepezi pacatul lacomiei, dar asta nu inseamna ca nu mai ai alte „pcate personale” asa cum le numesti tu, sau pe cel stramosesc. Daca fericind pe cineva dovedeste ca nu mai are absolut niciun pacat…inseamna ca toti oamenii care pling, (si cine nu a plins?) cei blinzi, cei flaminzi, cei milostivi, cei cu inima curata, cei impaciuitori, cei prigoniti…..toti sint fara pacat. Adica, mai exista vreun pacatos pe lumea asta??

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Leapada macar unul! Poti? Daca e asa de simplu, macar unul, un pacat sa-l lepezi! Numai ca nu e simplu. Insa Iisus nu a spus ca pentru om e si simplu sa ajunga la fericire. Ca in viata asta omul vrea sa fie fericit, dar nu ajunge decat cu anevoie la fericire si, de cele mai multe ori, tot nefericit este.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Depinde cum definesti fericirea.

    DA, imi dau silinta sa lepad de unele pacate, dar sint constienta ca voi continua sa pacatuiesc pina la a doua venire a Domnului Isus, sau pina mor, whichever comes first. Asta pentru ca natura mea este pacatoasa, orice as face, nu voi ajunge niciodata sa nu pacatuiesc. Altfel voi fi ca Dumnezeu, ceea ce e imposibil.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cand lupti impotriva pacatului trebuie sa-ti pui nadejedea in Dumnezeu ca te va ajuta sa lupti si sa duci la bun sfarsit lupta aceasta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai imi pun nadejdea ca ma va ajuta, dar realizez ca fara pacat nu o sa fiu niciodata atita timp cit inca am firea umana…care e pacatoasa de la Adam. Iar cum si MAria este o urmasa de a lui Adam, orice ar fi facut ea, a pacatuit

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, dar nici nu te straduiesti sa lupti contra pacatului… Eu am si spus ca ea a avut pacatul stramosesc.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • De unde stii ca nu ma straduiesc? Dar Biblia spune clar ca natura omeneasca este pacatoasa si ca orice am incerca, vom pacatui pina vom muri.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Pai daca lucrul asta se aplica tuturor: „vom pacatui pana vom muri”, atunci cum ne vom mantui?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai nu noi ne mintuim…Dumnezeu ne mintuieste…

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, asa e… insa mai e si Iadul…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, si acolo se duc aceia care nu primesc mintuirea data in dar de Dumnezeu. Aceia care nu au pacatele spalate in singele lui Isus.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Eu n-as face astfel de afirmatii, pentru ca nu stiu cine s-a dus dincolo unde anume a nimerit. NU tu esti cea care judeca, ci Dumnezeu. Or, eu vad ca tu i-ai luat locul lui Dumnezeu: incepi tu sa judeci ce si cum…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu nu judec, eu citesc ce scrie in Biblie ceea ce spune DUmnezeu: cei care vor primi mintuirea vor fi in Rai cu El, cei care nu vor primi mintuirea vor fi in iad. Eu nu stiu cine se duce intr-un loc sau altul, pentru ca nu cunosc inima nimanui, dar stiu pe ce criterii judeca DUmnezeu, pentru ca chiar El ne spune in Biblie.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Stii pe ce criterii , dar esti prea sigura ca, pacatuind pana la moarte, te vei mantui…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • eu nu ma mintuiesc, DUmnezeu, daca imi marturisesc pacatele ma va mintui.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu numai sa-ti marturisesti pacatele si sa te impartasesti. Dar nici sa nu le mai faci…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Sa zicem ca am pacatuit si am mintit intr-o zi. Ma rog la Dumnezeu ca sa ma ierte. Dumnezeu ma iarta, nu? Dar sa zicem ca peste 6 luni iar spun o minciuna. Ce se intimpla? Nu ma mai iarta Dumnezeu?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • A, deci tu vrei sa pacatuiesti intr-una si Dumnezeu sa te ierte la nesfarsit. Tu zici ca citesti Biblia, ca te iei dupa Biblie. Si eu iti spun ca prin ceea ce spui propovaduiesti pacatul. Ca poti sa spui o minciuna si peste 1 minut, la ce-ti mai trebuie 6 luni, nu? Deci minti in continuare. Acuma, eu nu stiu daca o sa te ierte sau nu Dumnezeu. Dar mi se pare ca esti prea sigura ca o sa te ierte…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu nu vreau ca sa pacatuiesc…dar se intimpla fara sa vreau, pentru ca firea este pacatoasa. Chiar si Apostolul Pavel s-a luptat cu asta. Vrei sa spui ca pe el nu l-a iertat Dumnezeu?

    Hai sa-ti arat ca nici un roman care-si trimite copiii la scoala publica o face pe banii furati de guvern. Deci acei ortodocsi care nu platesc destule taxe ca sa acopere cheltuielile scolarizarii, pacatuiesc in fiecare zi. Ce face Dumnezeu cu ei?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Auzi, nu-i mai judeca pe romani, ca nu e treaba ta ce fac romanii. Vezi-ti de treaba ta, nu a altora.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai romanii spun ca roman=ortodox, ei spun ca au credinta dreapta….cind ei pacatuiesc in fiecare zi furind de la alti oameni. Hmmm, oare DUmnezeu e destul de puternic ca sa-i ierte, sau trebuie sa mai pupe niste oase?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • In primul rand nu-i judeca tu pe altii. In al doilea rand ortodox nu inseamna automat si mantuit. Adica cineva sa-si spuna: „pai sunt crestin ortodox deci sunt mantuit”. Pai cum vine asta? E drept? Dar daca face faptele credintei, atunci e alta treaba…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu, tu spui daca faci fapte atunci esti mintuit. Biblia spune invers, esti mintuit, deci du-te si fa fapte vrednice de credinta ta.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Unde spune Biblia ca esti mantuit daca dupa ce iti ceri iertare de la Dumnezeu pentru ca ai mintit, minti in continuare si mai spui ca vei pacatui pana la sfarsitul vietii?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Cine va crede si se va boteza va fi mintuit. Dar cine nu va crede va fi osindit – Marcu 16:16

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Dar va pastra neintinat sfantul botez? Tu intelegi, Cristina, ca omul, odata botezat, dupa aceea trebuie sa pastreze neintinat sfantul botez pentru ca sa se poata mantui. Ca omul poate sa adauge pacate si dupa ce este curatit. Botezul il spala pe om pentru totdeauna de pacatul stramosesc, dar daca omul adauga pacate personale intineaza sfantul botez. Si atunci nu mai e clar daca se va mantui…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, stiu ca asa crede biserica ortodoxa, ca botezul spala pacatele. Nu am intilnit asa ceva in Biblie, iar e pacaleala bisericii ortodoxe. Nu scrie nici unde in Biblie ca dupa ce s-au botezat oamenii, acestia au putut sa nu mai pacatuiasca….

    Din nou se vede ce conditii pune biserica ortodoxa ca sa fi mintuit. daca nu pastrezi boteul intinat, nu esti mintuit, de parca cineva poate sa nu mai pacatuiasca in viata lui….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cum nu ai intalnit cand insusi Mantuitorul le da porunca Apostolilor sa boteze in numele Preasfintei Treimi…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, ca sa arate lumii ca ei si-au predat viata lui Dumnezeu.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Sa arate lumii ca ei…?? Si cum? Botezand lumea… Explicatia ta e ciudata.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, nu e in concordanta cu ce spune biserica ortodoxa. Ea spune ca botezul mintuie. Biblia insa spune ca botezul este o declaratie publica care arata „marturia unui cuget curat”. Dupa ce primesti darul mintuirii vrei sa faci un legamint, o promisiune publica ca de acum esti al lui DUmnezeu, prin botez.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Deci tu marturisesti ca botezul nu e mantuitor! Cum poti sa spui asa ceva…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nimic pe lumea asta nu este mintuitor!!!!!

    Doar Dumnezeu este singurul mintuitor!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Numai ca tu nu crezi in puterea Lui mantuitoare, din pacate…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • A lui DUmnezeu si numai a lui Dumnezeu!! Doar El are puterea ca sa mintuie!!!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cartile parintelui Seraphim Rose ar trebui sa le gasesti in America. Citeste-le!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Citesc Biblia. E mai interesanta si mai corecta si mai exacta decit toate!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Inseamna ca tu nu crezi in sfantul botez, care inca de pe vremea lui Ioan Botezatorul era pentru spalarea pacatelor, nu „spalarea mainilor pana la cot”, cum faceau evreii!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu cred in botezul pe care l-a propovaduit Hristos.

    Ioan a spus: eu va botez cu apa, spre pocainta; dar Cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duhul Sfint.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Lasa ce cred unii, ca sunt crestini mai rai decat paganii. Se vor mantui? Cu mila lui Dumnezeu, da…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Numai daca se caiesc de faptele lor si primesc mintuirea in dar.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Deci depinde de si de tine: trebuie sa te caiesti pentru faptele tale!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai cum poti primi mintuirea daca nu realizezi ca ai nevoie de asa ceva? Da, trebuie sa-ti para rau de ce ai facut si sa realizezi ca ai nevoie de doctor. Singura conditie este ca sa accepti tratamentul. Nu inseamna ca sa dai pomeni ca sa primesti tratamentul. Nu inseamna ca sa mergi in genunchi ca sa primesti tratamentul. Trebuie doar sa vrei sa-l primesti.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Din ceea ce spui tu: nu prea se vede ca accepti tratamentul… 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu l-am acceptat in 1990. August. De atunci consider ca Isus m-a mintuit si mi-a spalat pacatele in singele Sau. Atunci a fost marturia mea publica, prin botez, ca am acceptat darul mintuirii.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Asa ‘consideri” tu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Consider asta bazat pe spusele lui Isus Hristos. Si prefer sa Il cred pe El, decit niste oameni….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, numai ca esti prea sigura de ce consideri tu…

    Cand esti in fata unui Imparat mare, cu multa putere si cu putere asupra vietii si a mortii, cred ca e mai inteligent sa te gandesti si sa meditezi la ce ar considera El…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Dumnezeu nu se schimba, este acelasi ieri, azi si miine. Daca a spus ca conditia necesara mintuirii este credinta in El, eu asa cred.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Dar daca spui ca botezul in numele Lui nu e mantuitor, nu se vede credinta in puterea mantuitoare a Presfintei Treimi… Si tu zici ca ai credinta…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai DUmnezeu e mintuitor! El e Mintuitorul!! Nu o scufundare in apa. Cred ca Dumnezeu este singurul cel care da Mintuirea!!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, numai ca acea scufundare in apa se face in numele Preasfintei Treimi!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • De acord. Dar asta nu inseamna ca si mintuie. Da, Dumnezeu mintuie, nu scufundarea…

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu trebuie sa „realizezi ca fara pacat nu o sa fiu niciodata”. Trebuie sa ai nadejdea in Dumnezeu ca iti va ierta pacatele si te va ajuta sa le invingi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Ah, stiu cu siguranta ca Dumnezeu imi iarta pacatele, asta este altceva….Ma refer la faptul ca stiu ca o sa mai fac pacate….si stiu ca o sa-mi fie iertate de Dumnezeu…dar tot o sa fac, pina mor!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, dar spune undeva in Evanghelie ca Iisus a spus ca degeaba ziceti „Doamne, Doamne si nu faceti” cele ale credintei… Or, daca tu faci pana mori pacate nu e deloc foarte clar ca Dumnezeu ti le va ierta…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Trebuie sa ne straduim sa traim o viata dupa voia lui DUmnezeu, dar din cauza firii noastre pacatoase, orice am face….vom gresi. Dumnezeu e foarte clar ca daca ne cerem iertare, El e bun si drept si ne iarta.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Dar nu ca tu sa-ti ceri iertare si iar sa pacatuiesti…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai daca firea noastra este pacatoasa, normal ca vom pacatui, chiar daca nu vrem. Doar nu vrei sa spui ca dupa ce acceptam mintuirea lui Dumnezeu nu mai sintem oameni….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Bine, ca acceptam mantuirea… chestiunea este daca ne vom mantui? Ca cine ar putea stii lucrul asta?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • In momentul in care acceptam mintuirea sintem mintuiti. Asta o spune Dumnezeu.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu inteleg ce vrei sa spui prin „acceptam mantuirea”… O acceptam… Dar ce inseamna asta?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Asta inseamna ca crezi ca esti pacatos si ca ai nevoie de iertare din partea lui Dumnezeu. El a dat iertarea prin jertfa lui Isus. Atunci cind crezi ca Isus a murit pentru pacatele tale, personal, atunci cind promiti ca Il vei urma toata viata si vei face ce zice El, ai promisiunea mintuirii. Stii cu siguranta ca esti mintuit, pentru ca o spune Dumnezeu.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Pai, da, dar vezi, eu nu cred ca Dumnezeu ti-a spus tie ca vei fi mantuit. Mai ales daca vei pacatui toata viata, chiar si dupa ce te-ai rugat sa-ti ierte pacatele, si iar sa pacatuiesti…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai nu mi-a spus numai mie 😉 A spus in Biblie: Cine va crede si se va boteza va fi mintuit. Plus altele, asta mi-a venit acum in cap 🙂

    Biblia spune ca natura firii noastre pacatoase ne face sa pacatuim, fara sa vrem. Chestia este sa nu vrem sa pacatuim, sa o facem cu intentie…Atunci faptele noastre nu arata ca sintem crestini.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, dar stii cum e? Cel care se va boteza se va mantui, dar cu conditia sa pastreze nepatata curatia pe care o primeste in urma botezului. Altminteri nu mai e clar daca se va mantui…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Si cum la ortodocsi se boteaza copiii mici, aratami-l pe acela care nu a pacatuit niciodata dupa botez….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • De asta si spun ca Mantuirea depinde si de tine. „aratami-l pe acela care nu a pacatuit niciodata dupa botez” – da, chiar, arata-mi unul! Vreau sa-l vad si eu!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Exact, nu exista.

    Ce blasfemie! Daca mintuirea depinde de mine, inseamna ca nu mai am nevoie de Isus Hristos! Ca doar ma mintui singura!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Atunci de ce trebuie sa ierti si tu greselile altuia, ca Dumnezeu sa-ti ierte greselile tale, daca de tine nu depinde? Daca depinde si de tine, asta nu inseamna ca te poti mantui singur, fara Iisus Hristos.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu de aia trebuie sa iertam CA SA ne ierte DUmnezeu! Ci pentru ca DUmnezeu ne-a iertat DEJA, sa aratam aceeasi mila si fata de cei care ne gresesc.

    Pe cuvintul meu, credinta bisericii ortodoxe e pe invers!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Credinta ta este pe invers.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eh, eu ma iau dupa Biblie.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Pai aia e chestia! Singurul lucru care depinde de tine este sa accepti DARUL minunat: Mintuirea!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Deci inseamna ca daca nu ierti celor ce ti-au gresit nu accepti acest dar…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu, inseamna ca dupa ce ai primit darul mintuirii doresti sa ierti pe aceia care ti-au gresit, tot asa cum ai fost iertat de Dumnezeu.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Lasa teoria asta ca nu tine… Nu e usor sa-l ierti pe cel care ti-a gresit tie!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu e usor, dar nu e imposibil.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Tu poate ca nu-ti dai seama, dar il contrazici pe Insusi Hristos…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai, tu ce crezi? Ca daca te botezi si esti orotodox, automat esti si mantuit, ajungi in Rai?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Pai tu spui ca dupa botez trebuie sa nu mai pacatuiesti ca sa ajungi in Rai. Eu asta spun, ca nu-i posibil ca sa nu pacatuiesti dupa botez.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Si eu spun ca e posibil sa nu mai pacatuiesti dupa botez. Numai ca este dupa credinta ta… Daca ai avea o credinta puternica ai face faptele credintei si n-ai mai pacatui…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Atunci contrazice Biblia, care spune ca natura firii noaste pacatoase ne duce in pacat! Nu exista om care sa nu fi pacatuit dupa botez! Vreau sa-l vad si eu pe ala!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Si eu as dori sa vad un astfel de om! Astfel de oameni au existat, astazi probabil ca sunt destui de putini, cine stie…? Insa dupa teoria ta, poti sa pacatuiesti oricat si dupa botez, ca tot ajungi in Rai numai pentru ca esti crestin. Fara sa-ti pui problema daca esti vrednic de acest nume: crestin…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nimeni nu vrednic ca sa mearga in Rai. Doar mila si harul lui Dumnezeu ne-a mai dat o sansa, prin singele sfint al lui Isus Hristos!

    Nu exista nici un om care sa nu fi pacatuit in viata lui. Absolut nici unul, asta o spune Biblia.

    Cica „poti pacatui”…ti-am spus, o faci fara sa vrei. Si da, oricite pacate faci, daca te rogi la DUmnezeu sa le ierte, El este bun si drept si le iarta pe toate.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Daca nu esti vrednic, te asemeni acelor fecioare nebune… si usa se inchide…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Acele fecioare au adormit, nu au fost pregatite. Dar absolut nici un om nu este vrednic sa se infatiseze cu faptele sale in fata lui Dumnezeu. Asa cum ai spus si tu, pacatul nu se poate prezenta in fata lui DUmnezeu.

    Insa, Dumnezeu a gasit o cale ca sa ne infatisam curati inaintea Lui: sa ne spalam hainele/pacatele in singelele Mielului.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, dar celelalte fecioare vezi ca au fost vrednice!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, acelea au fost pregatite ca sa-L intimpine pe Mire! Ma rog ca si eu si familia mea sa fim pregatite atunci cind va veni Mirele!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Sa dea Dumnezeu sa fii pregatita!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Amin!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Omul care incepe sa fie curat cu inima inseamna ca incepe sa lepede pacatul si atunci cum sa nu-l fericeasca?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Dar asta nu-l face fara pacat. Fara mai putine pacate, da, dar nu fara absolut nici un pacat, asa cum o considera ortodocsii pe Maria.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Incearca sa lepezi macar un pacat…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Am facut-o…

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu-i rau!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu am observat la mai multi, nu neaparat neoprotestanti, ca toti oamenii care nu au credinta apeleaza la chestia asta: dar unde scrie explicit asa?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu, asta inseamna ca cei care cred in traditia bisericii si pun traditia mai sus decit Scriptura nu le place sa recunoasca acest lucru.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu, nu punem Traditia mai presus decat Scriptura.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Cum sa nu?? Pai exact discutia de fata. Niciunde nu scrie in Scriptura ca exista vreun om fara pacat, dar biserica ortodoxa, si probabil si cea catolica o considera pe Maria ca fiind fara pacat. Sint multe lucruri care le crede biserica ortodoxa care nu se gasesc in Biblie.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Biserica Ortodoxa considera ca Sfanta Fecioara Maria nu a avut pacate personale, dar a avut pacatul stramosesc. Numai Iisus a fost, de la nasterea sa din femeie Fecioara, fara pacat. Catolicii o considera ca inca de la zamislire ea a fost ferita de orice pacat, deci s-a nascut fara pacat deloc, nici cu cel stramosesc – este teza catolica numita „Imaculata conceptiune”, erezie combatuta de Ortodoxie pentru ca atunci ea ar fi fost ca si Hristos Dumnezeu, fara pacat inca de la nastere, ca si cum starea aceasta de fara pacat i-ar fi fost un atribut existential.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Exact. Unde scrie asa ceva in Biblie? Pentru ca spune clar ca toti pacatuiesc, din cauza naturii pacatoase pe care o au toti oamenii.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Tu nu vrei sa crezi…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu cred ce spune Biblia, nu niste oameni care au infiintat traditia bisericii ortodoxe….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Tocmai, nu crezi ca spune Biblia. Ca tu zici ca vei pacatui pana la moarte si esti sigura ca Dumnezeu iti va ierta pacatele. Insa in felul acesta nu crezi ce spune Biblia, si anume: „Credinta fara fapte moarta este”. Or, cel care pacatuieste numai de faptele credintei nu da dovada. Si atunci de esti asa de sigura ca Dumnezeu iti va ierta pacatele?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Cind spune ca credinta fara fapte este moarta, se refera la faptul ca poti face diferenta dintr-un crestin si un necrestin, prin fapte. Adica nu omoara, nu fura, nu minte, caracter moral, etc. Nu spune ca un crestin nu mai are pacate….Biblic nu se poate dovedi acest lucru.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, dar cand un crestin omoara, fura , minte si un necrestin nu omoara, nu fura, nu minte? Atunci cum e?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Atunci se aplica versetul dat de tine ca exemplu, spune clar ca daca l-ai acceptat pe Isus ca Domn si Mintuitor, atunci se vede si in fapte….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Bineinteles, asa ar trebui.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Intrebarea nu este fariseica…pentru ca Scriptura spune sa cercetam toate lucrurile si sa le verificam daca sint conform a ceea ce spune DUmnezeu.

    Asa ca nu poti spune ca in Biblie scrie ceva, biserica ortodoxa spune altceva, si cind ii intrebi pe ortodocsi ce dovezi biblice au ca sa afirme acele lucruri…sa spuna ca e intrebare fariseica. Ori e biblic, ori nu e, nu exita cale de mijloc…

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Tu n-ai decat sa crezi ce vrei. Aici nu e vorba de ce o propozitie care sa spuna explicit cum ai vrea tu. E vorba de credinta. Tu nu crezi nici in cuvintele ingerului Gavriil, care marturisesc despre marea sfintenie a Mariei. Vrei sa elimini complet Sfanta Traditie.
    Si nu e vorba doar de litera, ca asa si musulmanii nu cred, desi scrie ca Hristos e Fiul lui Dumnezeu, cum nu cred nici in Sfanta Treime.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Oh, da, vreau sa elimin traditia, care nu e sfinta si sa o inlocuiesc cu Cuvintul lui DUmnezeu, care e sfint. Biblia nu se contrazice. Daca spune clar ca nu exista om fara ca sa fi pacatuit, inseamna ca ingerul nu i s-a inchinat pentru ca era fara pacat, ci din alt motiv, probabil din respect. Poti arata respect unui om pacatos, nu? O facem tot timpul….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • NU! Tu nu intelegi ca nu exista decat un motiv si numai unul pentru inchinarea ingerului? Ca omul se inchina unuia pacatos poate din teama, poate din fatarnicie… Ingerul nu are astfel de motive, ca sa se inchine unui om din teama, din fatarnicie…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • NU! Oamenii se mai inchina si din motiv de respect….La fel a facut si ingerul. Pentru ca altfel Biblia se contrazice.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cristina
    Scuza-ma ca ti-o spun: dar nu e normal ce afirmi… Ingerul sa aiba motive de respect fata de o femeie pacatoasa…? Iar cel care dovedeste respect fata de un om pacatos, dovedeste de fapt teama sau fatarnicie, nu respect.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Mi se pare foarte normal. Femeia acea pacatoasa a fost aleasa ca sa-L poarte 9 luni in pintecele ei pe Mintuitorul lumii. Este demna de respect. Dar nu pentru ca nu a fost pacatoasa. Eu am multi oameni aici pe care-i respect. Nu mi-e teama de ei si nici fatarnicie nu am de ce sa am.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cristina
    Nu, nu e asa. Eu am inteles ce vrei sa spui, nu e cazul sa repeti. Insa eu iti spun un lucru: Fecioara Maria nu putea fi pacatoasa, ca nu L-ar fi purtat in pantece pe Mantuitorul lumii daca era pacatoasa.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Asa cum ti-am spus, nu este acoperire biblica. TOTI sintem pacatosi, spune clar, NU ESTE NICI UNUL MACAR care sa nu fi pacatuit.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • In legatura cu Traditia Mantuitorul Insusi nu a lasat nici o lucrare scrisa, iar ucenicilor Sai le-a poruncit sa propovaduiasca vorbind oamenilor. Iar Evanghelia spune ca: „… sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca nici lumea aceasta n-ar fi cuprins cartile ce s-ar fi scris”. Deci nu toate invataturile au fost fixate in scris si nu de la inceput. Multe dintre ele s-au pastrat si transmis oral, prin Sfanta Traditie, care a existat inainte de Sfanta Scriptura. Toate acestea le poti gasi intr-o cariticica Izvoarele dreptei credinte: Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, aparuta la Editura Anastasia, 1998.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu ma deranjeaza istorisirile care arata ce a mai facut Isus. Problema apare cind in Biblie scrie clar anumite lucruri, dar biserica ortodoxa le intoarce si le suceste de ajunge ca sa contrazica ceea ce scrie in Biblie. Asta e problema.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cristina, eu cred ca tu le intorci si le sucesti. Si, in felul asta, propovaduiesti pacatul…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • OOO, ai luat in brate fraza asta si nu mai vrei sa-i dai drumul, nu? Pai atunci inseamna ca si Apostolul Pavel propovaduieste pacatul….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Tu te pui pe acelasi nivel cu Sf. Apostol Pavel 😆
    Nu, Sf. Apostol Pavel nu propovaduieste pacatul. Tu il propovaduiesti!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu spun ce spune si el, ca pacatuiesti fara sa vrei…din cauza naturii pacatoase…..

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nu, el spune ca nu mai trebuie sa pacatuiesti! E necesar sa mai dau inca o data citatul? Tu ai citit citatul pe care l-am dat din Sf. Apostol Pavel?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Acolo se refera la faptul sa pacatuiesti cu voie, ca oricum vei fi mintuit. Eu vorbesc despre faptul ca pacatuim fara sa vrem, pentru ca sintem pacatosi si vom fi pina murim, sau pina vine DOmnul Isus. SAu ce, poti spune ca un om nu este pacatos?

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Citeste inca o data ce spune Sf. Apostol Pavel. Am dat citatul de doua ori!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • L-am citit de n-spe mii de ori. Tu nu intelegi ca firea omeneasca este pacatoasa si orice ar face oamenii, acestia vor pacatui.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Da, si Dumnezeu iti cere sa lupti impotriva pacatului. Asta i-a cerut si lui Cain, sa lupte impotriva pacatului. Iar el nu a putut si a facut o fapta rea omorandu-si fratele, om drept si placut lui Dumnezeu. Unde crezi ca a ajuns Cain?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Si David a pacatuit, si a fost iertat. Si Solomon a pacatuit, si a fost iertat. Si Moise a pacatuit, si a fost iertat. Unii pacatuiesc si nu se caiesc de pacatul lor, deci nu pot fi iertati. Altii insa se caiesc, si sint iertati.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Deci trebuie sa fie si aportul tau pentru ca sa fii iertat! Bine ca ai ajuns si la concluzia asta!

    Numai ca nu uita un lucru: tu nu esti nici Moise, nici Solomon, nici David… Esti sigura ca vei fi iertat din moment ce spui ca vei pacatui pana la sfarsitul vietii?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Asa cum am spus, datoria noastra este sa realizam ca sintem pacatosi si sa intindem mina ca sa primim darul. Restul il face Dumnezeu. Eu nu mai trebuie sa aprin luminari ca sa fiu mintuita, nu mai trebuie sa fac pomeni, sa pup icoane, sa pup moaste, sa ma tiras in genunchi!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Eu sper sa te mantuiesti!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Eu nu ma pot mintui. Doar DUmnezeu poate s-o faca. Si a facut-o in 1990.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cristina,
    Eu iti recomand sa cauti si sa citesti cartile parintelui Seraphim Rose pentru a intelege mai bine credinta ortodoxa.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Dar nu am nevoie s-o inteleg mai bine. o inteleg, dar nu-s de acord cu ea.

    Ah, tin sa-ti spun ca am crescut in familie de ortodocsi, am fost botezata la ortodocsi, am fost dusa la biserica la ortodocsi….stiu cum e la ortodocsi.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • @Cristina
    Ti se pare ca stii. De fapt nu stii, asa cum multi ortodocsi, din pacate, nu citesc si nu-si cunosc credinta! Este important, desigur, sa citesti Biblia. Citeste-o pe cea ortodoxa! Dar este important sa citesti si literatura crestin-ortodoxa, scrierile Sf. Parinti. Din pacate, multi dintre ortodocsi nu citesc, crezand, poate, ca le stiu pe toate. Si lucrul asta nu se intampla numai in Romania, dar si in alte tari ortodoxe.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Si Moise a pacatuit, si a fost iertat. Dar tu ai facut faptele bune si vrednice pentru a fi pe placul lui Dumnezeu, asa cum a facut Moise?

    Asa ca nu te pune pe aceeasi treapta cu Moise…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nici pe departe nu ma pun pe aceeasi treapta, ci doar am vrut sa-ti arat ca exista exemple in Biblie de oameni care au gresit si au fost iertati, precum si de oameni care au au gresit si nu le-a parut rau de fapta lor si nu au fost iertati.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Mai Cristina, dar tu vorbesti de MOISE!!!! Tu iti dai seama despre cine vorbesti? Daca ai avea credinta ti-ai da seama ca nu e vorba aici de simpli oameni, ci de MOISE, care era un om sfant!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Asta se aplica la toti oamenii: cine isi cere iertare pentru pacatele facute, DUmnezeu ii iarta. Cine nu isi cere iertare, Dumnezeu nu ii iarta. Asa spune DUmnezeu, nu eu!

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Este fariseic, pentru ca si aceia l-au intrebat de face ce nu se cade a face sambata, ca si cum ei faceau numai ceea ce se cade a se face.

    Or, e vorba de o chestiune de credinta – pentru ca fariseii n-ar fi facut nici macar un bine sambata, pentru ca citeau litera legii ce spune ca nu trebuia sa faca nimic.

    Ideea este sa si crezi. Or, tu crezi ca Iisus, Cel fara de pacat, s-a intrupat din om pacatos. De fapt asta e credinta ta, la asta se rezuma. Grav e ca tie ti se pare si drept ceea ce crezi… Asa cum ti se pare drept sa pacatuiesti, pentru ca tot te iarta Dumnezeu, nu sa lupti impotriva pacatului. Este exact ceea ce face fariseul, care incerca sa gaseasca scuze pentru ca sa pacatuiasca mai departe, in continuare, ca doar scria sa nu faci nimic sambata, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Fariseii l-au intrebat pe Isus cu un scop ascuns…nu pentru ca chiar erau interesati ca sa afle adevarul…

    Biblia spune ca absolut fiecare om este pacatos, pentru ca pacatul a intrat in lume prin Adam, deci orice om nascut…este pacatos si prin natura sa pacatoata face alte pacate…

    Nu mi se pare drept sa pacatuiesti, trebuie sa ne straduim sa nu pacatuim, dar trebuie sa recunoastem ca tot oameni sintem, chiar si dupa ce primim mintuirea….

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Nici un om nu e fara de pacat, dar cand spunem ca un om nu are pacate personale ne referim la faptul ca el nu pacatuieste si lupta impotriva pacatului. Din moment ce ai pacatul stramosesc, nu poti sa spui ca esti fara de pacat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Te naști cu pacatul stramosesc si faci păcate in timpul vieții. Nu exista om care sa nu facă păcate atita timp cit trăiește.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Dar de unde stii tu ca nu exista? 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Dumnezeu o spune. Prefer sa-L cred pe Dumnezeu decit oamenii.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Dar crezi ca Dumnezeu alege si caile pacatoase… 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Dumnezeu se foloseste de oameni pacatosi ca sa-si duca planul la indeplinire.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Este lipsit de evlavie sa spuna omul de ce anume se foloseste Dumnezeu. Ca nu stii lucrul asta. Asa cum nu stii judecatiile lui Dumnezeu. Decat daca ai o revelatie divina, numai atunci poti sa stii.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu este lipsit de evlavie, este o dovada ca stiu sa citesc in Biblie. Nu stiu ce v-a face Dumnezeu decit ceea ce ni se spune in Scripturi. Si stim foarte clar ca Dumnezeu s-a folosit de oameni ca Aron, Moise, Iacov, Isac, etc. ca sa-si duca planul la indeplinire.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Moise, spre exmeplu, a fost un sfant al lui Dumnezeu. Insa niciun om nu se ridica la sfintenia Sfintei Fecioare Maria, care e Mama lui Dumnezeu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • O fi unul mai mare ca altul, desi Biblia nu indica asta….insa stii ce au in comun? Pacatul.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Si atunci de ce i-a facut Dumnezeu aceasta favoare deosebita ei, si nu alteia? Ca asa erau multe femei carora ar fi putut sa le faca aceasta favoare, daca eliminam criteriul ca dupa merite s-a facut aceasta favoare. Or, meritul ei a fost tocmai acesta: nu a avut pacate personale.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, erau multe femei, dar trebuia sa aleaga pe una, nu? Biblia nu spune pe ce criterii a facut Dumnezeu alegerea, iar faptul ca ea nu ar fi avut pacate cu siguranta nu este posibil, pentru ca Dumnezeu spune clar ca numai Dumnezeu este fara pacat. Maria a avut pacate, pentru ca a fost om.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Cum sa nu spuna pe ce criterii din moment ce Insusi Dumnezeu a spus: „Fiti sfinti precum Eu sunt sfant”?

    Pe ce criteriu daca nu cel al sfinteniei? Or, sfintenia inseamna sa nu ai pacate, sa fii mort pacatului.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Ne cere la TOTI oamenii sa fim sfinti, nu numai unora.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Bineinteles!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Care sa fie criteriul? Cel al calcarii de Lege? Cel al pacatului? E clar ca nu poate sa fie un astfel de criteriu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • @Cristina
    Totusi, m-ai dezamagit putin cu comentariile facute…

    Ceea ce am citat eu in postare din Prohodul Adormirii, reiau aici:

    „Din curatul tau trup,

    Luat-a trup Iisus,

    Si pe cei ce-au flamanzit

    I-a hranit pe toti

    Ramanand nemiluiti doar

    Cei bogati”

    pune o problema. Dupa cum se vede, e vorba de exprimarea unei doctrine in sensul ca spune: „Si pe cei ce-au flamanzit/ I-a hranit pe toti/ Ramanand nemiluiti doar/ Cei bogati”. Chiar ma gandeam daca aceasta doctrina e compatibila cu capitalismul sau nu. Pentru ca, spre exemplu, cum trebuie sa intelegem cuvintele „pe cei flamanzi”? Intr-o alta traducere – Editura Agapis 2002, spune asa:

    „Din curate-ti sangiuri
    Luand trup Iisus,
    Pe flamanzi i-a saturat prea indestulat
    Si afara pe bogati i-a scos deserti”

    Ca cineva ar putea sa spuna, prin abuz, bineinteles: „sunt sarac, flamand, sa mi se dea atunci!”. Apare ideea ” sa ni se dea”, adica noua sa ni se dea, fara ca omul sa mai munceasca, fara efortul personal al fiecaruia, dar sa i se dea.
    Insa aici nu e vorba numai de saracia materiala, datorata, spre exemplu, unei neputinte sau din cauza celor bogati – caci un astfel de lucru se poate intampla (de observat ca ideea din Prohod exclude lupta de clasa: nu omul lupta, Dumnezeu miluieste!), ci si de altceva… Flamand poate insemna flamand pentru dreptate, sarac poate insemna cel sarac cu duhul… Deci in acest caz ideea ar fi ca pe aceia i-a miluit, i-a hranit si i-a prea indestulat…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • Faptul ca Isus Hristos si-a dat trupul ca sa fie rastignit pe cruce nu are nimic de a face cu capitalismul. Da, cred ca este vorba despre hrana spirituala care Dumnezeu o da ca sa sature pe toti.

    Asta nu are nimic de a face cu credinta gresita ca Maica DOmnului a fost pururea fecioara, ca nu a avut pacate, ca e „mai sfinta decit Apostolii”.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Nu a avut pacate personale, ca pacatul stramosesc l-a avut, precum toti oamenii. Pai, cum sa fie gresita credinta ca nu a avut pacate, cand credem ca ea L-a nascut pe Dumnezeu? Cu atat mai mult cred ca nu a avut pacate, ca altminteri Dumnezeu s-ar fi inomenit din om pacatos, ceea ce e absurd avand in vedere ca pacatele il despart pe om de Dumnezeu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 15, 2013

   • „Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23)

    Ea L-a nascut pe Dumnezeu, dar ea a fost pacatoasa ca restul oamenilor. Asa spune Biblia: TOTI au pacatuit. Nu scrie niciunde ca Maria nu a pacatuit sau ca exista vreun om care nu a pacatuit.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

   • Revin la citatul pe care l-ai dat dintr-o Biblie neortodoxa: ingerul s-ar fi plecat in fata unui om pacatos? Ingerul, care nu are pacat, inger fiind, nu? Sau si ingerii sunt pacatosi? Nu vorbim de aceia care au cazut…

    Ea a avut pacatul stramosesc, ca fiecare dintre noi. Deci toti oamenii sunt pacatosi, fara osebire, cum spune Apostolul. Dar Sfanta Fecioara nu a avut pacate personale luptand cu pacatele si invingandu-le. Este vorba de, ca sa zic asa, aportul ei personal, lupta ei cu pacatele din care a iesit biruitoare, lucru minunat!

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, ingerul s-a plecat in fata unui om pacatos pentru ca i s-a facut harul ca sa fie aleasa ca Isus Hristos sa se zamisleasca in ea. Cind Scriptura spune clar ca TOTI oamenii au pacatuit inseamna ca si Maria. Doar daca vrei sa spui ca ea nu e om.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Atunci si ingerul e pacatos, daca s-a plecat in fata unui om pacatos.
    Daca ma plec in fata cuiva, recunosc faptul ca acela e mai mare decat mine si mai bun decat mine.
    Sau invers s-o luam: de ce crezi ca vor oamenii ca altii sa le faca plecaciuni? 🙂 Pentru ca au o parere foarte buna despre ei insisi, nu? Dar as vrea sa-l vad si eu pe acela care s-ar pleca in fata unui talhar, sau in fata unei prostituate, marturisind ca e mai rau decat talharul, ca e mai desfranat decat prostituata!! 🙂

    Deci plecaciunea nu are sens decat cand cel mic se pleaca celui mare, cel rau in fata celui bun.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu, ingerii nu sint pacatosi, oamenii sint pacatosi.

    Nu ne plecam in fata cuiva DOAR daca e mai mare si mai bun decit mine, ci si daca vrem sa-i acordam respect. Ceea ce a facut ingerul.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Aha, si tu i-ai acorda respect unei desfranate? Te-ai pleca in fata ei?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Maria nu a fost o desfrinata.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Pai, daca ar fi avut pacate ar fi fost o pacatoasa, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, ca orice om. Si asa cum ai spus, ne inchinam unii fata de altii. Nu neaparat ca unul e mai mare decit altul, ci pentru a arata respectul. Sint foarte multi oameni in fata carora ma inchin pentru ca ii respect in mod deosebit.

    Stii ca noi, cei iertati si salvati prin harul si mila lui DUmnezeu, ii vom judeca pe ingeri? Deci sintem fara pacat? Numai Dumnezeu e fara pacat, oamenii toti au pacate.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Si iti arati respectul in felul acesta, inchinandu-te, fata de cel care merita, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da. Dar nu pentru ca vreun om e fără păcate, ca nu exista așa ceva.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Observa ca spune David: „si intru pacate m-a nascut maica mea”.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, pentru ca David a fost zamislit din saminta omeneasca, in urma relatiilor conjugale dintre parintii sai. Diferenta dintre el si Isus, este ca Isus nu a fost zamislit in urma unor relatii conjugale sau extraconjugale, ci de la Duhul Sfint. Asta nu o face pe Maria fara pacate, si ea a fost zamislita in pacat. Absolut niciunde in Scriptura nu ni se spune ca exista om fara pacat. Dimpotriva, ni se spune ca TOTI sint pacatosi, deci si Maria.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

 3. Apropo : Ionut Iancu a inceput , sau are de gand sa inceapa pe blogul sau { Blogareala cu vrajeala } un ” proiect de reabilitare a BOR ” . Este foarte interesant proiectul sau , desii eu personal al consider in afara unei munci de Sissif , o lupta in genul celei descrise de Miguel de Cervantes in cartea sa atat de cunoscuta 😉 !

  Comentariu de Marian | august 15, 2013 | Răspunde

 4. Woauuuu ce de comentarii , ce polemica !!!!! Pentru un ” subiect ” atat da marunt …” sarbatorit „, cel putin de romani ,de peste 2000 de ani de cand apostolul Andrei le-a descoperit … mirajul crestinismului . Eu ,cel ce studiez Biblia de peste douazeci de ani , eu agnosticul , eu ateul declarat , si n-asi fi fost in stare sa discut atatea pe acesta tema : m-ar fi plictistit pur si simplu ! Mi-asi dorii din toata inima sa va vad fata in fata si sa fiu martor { nevazut daca ar fi cu putinta } la discutiile voastre : AR SARII SCANTEI , AR IESII CU BATAIE PE PARIU !!! Vezi mon cher chat ca azi fanii Elvis din TOATA LUMEA comemoreaza 36 de ani d e la retragerea din activitate a ….idolului lor . Chiar asi fi al dracului de curios daca vei aborda acest subiect…cam ce ar mai avea Cristina { Sarut mainile stimata doamna si…sora in Domnul ! } de zis 😉 referitor la Elvis Aaron Presley ce in afara de a fi fost un …idol al multor generatii de americani si nu numai americani , a mai fost si membru marcant al bisericii Baptiste din Memphis , Tennesse !?

  Comentariu de Marian | august 16, 2013 | Răspunde

  • Bine ai revenit cu comentarii! 🙂
   Elvis, da! 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Da, dar gandest-te ca ea este baptista si e cetatean american. In America sunt multi baptisti, dar si de alte confesiuni. De fapt, SUA e un mozaic de confesiuni. Dar SUA e partenerul nostru si e important sa studiem relatiile noastre si sub raport duhovnicesc, sufletesc. Mai ales ca e vorba de un partener foarte apropiat noua si foarte important.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013 | Răspunde

  • Nu prea stiu multe de Elvis, decit ca a avut un talent deosebit dar patimile au fost foarte puternice. 😉

   Comentariu de Cristina | august 16, 2013 | Răspunde

   • Dar iti place Elvis, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Da, a cintat fain.

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

   • Fiecare, vezi, cu talentul pe care i-l da Dumnezeu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

   • Nu am negat niciodata asta 😉

    Comentariu de Cristina | august 16, 2013

 5. Oameni buni dar…voi nu dormiti noaptea ? Pe Cristina{ respect deosebit stimata doamna si sora in Domnul 😉 } …o inteleg ca la ea in Michigan este dimineata probabil dar mataluta ….stimate Motan ? Vrei sa depasesti vreun record in materie de trafic pe NET ? Referitor la ceea ce spunea Cristina despre ” talentul ” dat de Dumnezeu unora… Jannis Joplin , Jimmy Hendrix, Jim Morrison , au avut talent de la Dumnezeu dar l-au folosit in slavirea diavolului { cat de minunat l-au ” slavit ” !} ….ca si aia tot baptisti a fost la ” origini ” 😉 ! Prietene Motan te anunt cu respect ca Biblia nu-i ortodoxa sau catolica ….Biblia e Biblie , just like this 😉 ! Nu vei gasii una care sa se scrie altceva decat se scrie si-n cealalta , ca altminteri…n-ar mai fi Biblie , ar fi cel mult cel mult un roman de-al lui Daniel Brown si avand acelasi succes ca si „Codul lui Da Vinci ” dar….atat . @Cristina te anunt cu acelasi respect ca in lumina Bibliei vorbind , Maria era ” fara de pacat ” ca altminteri , nu era Dumnezeu atat de nebun incat sa trimeata Duhul s-o insarcineze cu purtatul Fiului lui Sau si Dumnezeu Adevarat Isus Cristos , timp de noua luni in pantece basca , cresterea , ingrijirea si educarea Lui 😉 sau un angelos s-o anunte de figura …de faptul ca ea a fost ” aleasa ” ! Asi fi curios ce intelegi dumneata stimata Cristina prin …expresia : desfranata . Daca intelegi ceea ce inteleg si eu atunci….n-ai dreptate sa ” nu te pleci ” respectuos in fata ei . Daca insa mergi pe vechiul principiu : ” aia face ceea ce eu …nu pot face din urmatoarele motive dar ,asi face …daca n-ar fi acele motive ” atunci…chiar ai dreptate insa , NICAIERI in Biblie nu se raporteaza cum ca Maria ar fi fost o pacatoasa , o nenorocita { ceva in genul Mariei Magdalena insa si fata de aia eu am un respect deosebit stiind precis ca nu din voia ei a facut ceea ce facea } nici inainte de sarcina si mai ales dupa . Nici macar in Biserica baptista din America NIMENI nu poate face astfel de afirmatii …fara suparare !

  Comentariu de Marian | august 16, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   De unde se vede ca Biblia este, intr-adevar una singura. Dar altii au facut ei biblia lor dupa cum le convine!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013 | Răspunde

   • Daca te referi strict la modul in care ” comentez ” eu diferite capitole din Biblie ai dreptate : mi-am facut o Biblie a mea care sa-mi slujeasca numai mie si din care citez doar ce-mi convine 😉 ! Ai uitat ca-s un fel de ateu si cel putin 80% din mine , din cultura mea este agnostica ? 🙂 Daca-i vorba despre altii….de asemenea ai mare dreptate : fiecare citeste si intelege ce vrea el din Biblie in functie d e ” bisericuta ” careia ai este afiliat . Nu mi-ai raspuns insa la intrebare stimate Motan : care-i treaba de esti in trafic doar noaptea ? Inca o chestie care ma edifica asupra portretului robot pe care ti-l facusem : in mod sigur nu esti casatorit ! Si daca esti homosexual…sa sti ca nu ma deranjaza : am suficiente cunostiinte in randul lor { oameni foarte de treaba si cu mult bun simt } incat sa ma mandresc sa mai adaug inca unul la colectia mea de amici homosexuali mai ales ca dumneata esti….creme de la creme in materie de cultura si educatie 😉 ! Daca nu esti homosexual….atata paguba : voi avea eu un amic homosexual mai putin….paguba aia s-o am eu 🙂 !!!! Oricum sa sti ca-ti trebuiesc nervi de otel pentru a discuta cu cineva care-i chitit in ceea ce crede el ca-i adevarat sau ceea ce crede el ca este adevarul lui , pe care-l doreste universal valabil , uitand zicala aceea veche latineasca : ” Cate bordee…atatea obiceie ” ! 😉 Mie personal mi s-a dat a intelege in multe biserici { ortodoxe , catolice, neoprotestante } ca este mai bine sa tac din gura , pentru a nu starnii in randul fratilor de credinta polemici , controverse asupra Bibliei asa incat …m-am lasat pagubas . Fireste cand ma plictisesc acasa si doresc sa ma amuz….ma mai duc prin cate o comunitate unde nu sunt cunoscut { lucru foarte greu deoarece ma stiu fratii ca pe ” un popa tuns ” si nu exista sa nu ma recunosca macar unul …care vine si se aseaza strategic langa mine tocmai pentru a ma trage de maneca atunci cand …incep sa-mi fac ” numarul ” } si facand pe naivul le pun intrebari despre ….Biblie , Dumnezeu….Isus , Moise …Muhammad, sau care-o mai fi iar distractia mi-este este garantata .! Dar …. asta-s eu mon cher chat ! Imi place al dracului sa rad de prostie de incultura de oportunism de arivismul sau de alte pacate omenesti …nu ca nu le-asi avea si eu dar, atunci cand le critici pe ale altora…parca-i mai placut !!! 😉

    Comentariu de Marian | august 16, 2013

   • @Marian
    Stai putin, ca ti-am pregatit o surpriza! 🙂 Uite-te la urmatoarea postare! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 16, 2013

  • Um, nu, din fericire nu e asa, baptistii nu cred ca Maria a fost fara pacat. Orice pacat. Uite marturisirea de credinta:

   Dă clic pentru a accesa Marturisirea-de-Credinta.pdf

   O desfrinata e aceea care are relatii sexuale inainte de casatorie, sau in timpul casatoriei cu altcineva decit cu barbatul ei. Nu, nu cred ca Maria a fost desfrinata.

   Comentariu de Cristina | august 17, 2013 | Răspunde

   • @Cristina Sarutari de maini stimata doamna si sora ….in Domnul 😉 Fara suparare dar….sa intelegi ” ceva ” folosindu-te de o definitie { deoarece ceea ce ai enuntat dumneata este exact definitia data …relatiilor ante conjugale data de Biserica Catolica } lansata in urma cu peste 200 de ani….mi se pare chiar si pentru dumneata mama de fete ….mult prea mult ! Fireste ” definitia ” cu pricina se referea doar la femeile din treptele inferioare ale societatii, nu erau ” prinse” in ea si doamnele din lumea buna sau ” tiitoarele ” preotimii, ale clerului catolic de la acea data .Ce te faci insa cu acele persoane de sex feminin , tinere ce vor sa mnceasca dar sint refuzate din diferite motive …si atunci in lipsa banilor pentru painea cea d e toate zilele se duc { citeste rogu-te ” Mizerabilii ” lui Hugo si spune-mi : Cossete era o desfranata ? } si -si vand ” ceea ce le-a dat Dumnezeu ” ? ! Ce vrei sa faca saracile femei daca …Dumnezeu le-a dat oamenilor corp iar Satana ….le-a dat FOAMEA si POFTELE , si NECESITATEA DE A MINCA si …alte ” necesitati „? Pai cu ce sa traiasca femeile …cu aer ? Numai pentru o astfel de postare si feministele din intreaga lume imi vor inalta o statuie 😉 ! Stiu foarte bine ca nici un neoprotestant nu crede ca Maria a fost ” fara de pacat ” dupa ….dar. Motanul vorbea strict de perioada cand a fost ” vizitata ” si i-a fost comunicata ” sarcina ” primita d e la ….Duhul . EU personal { atentie discutati cu un fost neoprotestant , cu un fost crestin baptist ce a primit Botezul } CRED CA MARIA A FOST FARA DE PACAT IN TOATA VIATA EI !!!

    Comentariu de Marian | august 17, 2013

   • @Marian
    Nu ma refeream strict doar la Bunavestire: Maria a fost fara de pacat in toata viata ei.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 17, 2013

   • Ce credem noi ca e si ceea ce scrie in Biblie ca e este o mare diferența. Mulți cred ca toți oamenii ajung in Rai. Asta nu o face adevarata.

    Cit despre desfrinate, eu cred ca Dumnezeu este foarte clar in privința asta. Este împotriva. Deci cum își justifica unii oameni viața traita nu contează in fata lui Dumnezeu. El a dat niște legi cu un scop, nu doar ca sa se afle in treaba.

    Comentariu de Cristina | august 17, 2013

 6. […] Domnule Basescu, ce ati simptit cand, dupa ce v-ati trezit partial din betie, ati inteles ca ati fost abandonat pe […]

  Pingback de Descoperire senzationala a robotului Curiosity | Hai ca se poate! | august 16, 2013 | Răspunde

 7. Motanas de treaba, ai intrat in necazuri! :)))) dar ce vad eu aici, cum te scap de sub control intri in rebeliune??? 🙂 🙂
  Te salut cu mare drag…..am uitat sa-ti spun ca am o pagina la inceput pe porcaria de FB. Regret palatul meu, dar asta e! https://www.facebook.com/lumi.massa

  Comentariu de lulu | august 16, 2013 | Răspunde

  • De ce nu iti refaci ‘palatul’?

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 17, 2013 | Răspunde

   • L-am inchis de tot, nu-l mai pot recupera….poate e mai bine…

    Comentariu de lulu | august 17, 2013

   • Parca mai aveai unul, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 17, 2013

   • cand ai chef de-o smotoceala virtuala treci pe la porcaria de FB. pe care o detest 🙂 🙂 daca ai cont, evident!!!!!

    Comentariu de lulu | august 17, 2013

 8. Motane, si mai spuneai ca eu te enervez, 🙂 🙂 🙂 🙂 Sau mai bine zis, „comentariile” mele 🙂 🙂 🙂 🙂

  Comentariu de Rica Venturiano | august 17, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: