Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Vona Gabor…

Gandul

Liderul Jobbik, scrisoare către politicienii români: Reacţiile voastre au fost isterice

Se arata ca;

„Vona Gabor, liderul formaţiunii radicale Jobbik, afirmă că presa din România a interpretat „în mod distorsionat” discursul pe care l-a rostit la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, calificând drept „isterice” reacţiile politicienilor români.

Într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor români, Vona cataloghează drept „isterice” declaraţiile acestora, subliniind că alianţa dintre România şi Ungaria necesită „toleranţă şi respectarea drepturilor în mod reciproc”.

Potrivit lui Gabor, presa din România a prezentat „imaginea falsă” a unei Românii paşnice şi a unei Ungarii agresive. Elita politică din România are o „conştiinţă compromisă” dat fiind că „blochează constant eforturile maghiarilor din Transilvania”, a subliniat liderul extremist ungar, conform MTI.

Vona Gabor a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.

Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, transmite corepondentul Mediafax.

„Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede”, a susţinut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie. „Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.

Întrebat cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat că Jobbik a avut câteva initiative în acest sens şi că „nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România”.

„Dacă spunem ceva, acţionăm în spiritul celor spuse de noi. Noi nu vorbim în vânt, eu, personal, am auzit astăzi despre solicitarea lui Tokes Laszlo şi de acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm şi ar fi bine să discutăm şi cu el, să vedem oare la ce şi cum s-au gândit când au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei. Acţiune individuală pe această temă nu dorim să facem în niciun fel, dar vom dezbate acest subiect şi vom încerca să găsim soluţii care ne conduc înainte, şi nu înapoi”, a spus Vona Gabor.

El a cerut, totodată, presei româneşti să relateze „un lucru despre care s-a mai vorbit de câteva ori, dar niciodată nu a apărut”, şi anume că, după părerea lui, „problema minorităţilor, pe care ungurii o numesc problema Trianonului” este „o tragedie a regiunii”, impusă de Europa Occidentală, „care nu are niciun alt scop, în prezent, decât să facă imposibilă acţiunea comună a naţiunilor care trăiesc în această regiune”.

Potrivit acestuia, naţiunile care trăiesc în Europa Centrală se confruntă cu aceleaşi probleme, fiind „exploatate” de capitalul internaţional, împotriva căruia trebuie să acţioneze solidar. În acest context, Vona Gabor a vorbit şi despre posibilitatea unei reconcilieri istorice la nivelul Europei Centrale. „Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei. Scopul nostru nu este să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari şi dacă aceste naţiuni arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul internaţional venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital”, a precizat preşedintele partidului Jobbik.

Întrebat ce părere are despre faptul că presa europeană a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot şi apără interesele naţiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depăşit limitele moderaţiei. „Omul, după un timp, se obişnuieşte cu această etichetare, dar niciodată nu se vorbeşte de ce suntem un partid extremist sau faţă de ce ne manifestăm extremist. Dacă Gyurcsanyi (fostul premier socialist al Ungariei) este de centru, într-adevăr, suntem extremişti, dar dacă omul îşi iubeşte patria şi naţiunea şi încearcă să acţioneze după posibilităţi pentru ele, nu cred că este extremist. Aceşti comentatori ar trebui să se gândească la faptul că Jobbik a fost votat de un milion de alegători la alegerile parlamentare din Ungaria, în urmă cu patru ani, şi se conturează că vom avea mai mulţi susţinători la alegerile care vin. Atâţia aşa-zişi extremişti nu pot exista în Ungaria”, a spus Vona.

Liderul fostei grupări Garda Maghiară, interzisă de instanţa de la Budapesta la începutul lunii iulie 2009, a adăugat că, potrivit ultimelor sondajelor de opinie, Jobbik are susţinători în rândul populaţiei de sub 35 de ani şi a explicat „că fenomenul care este numit de presă extremism nu este altceva decât vocea nouă care va conduce Ungaria viitorului”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de afirmaţiile liderului Jobbik făcute sâmbătă la Joseni, Ministerul menţionând totodată că „dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”.

MAE a oferit o serie de precizări de presă „ca reacţie la declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni”.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa-zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996”, menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că „este extrem de gravă”.

„Contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general”, se arată în comunicat.

„MAE dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”, continuă comunicatul.

De asemenea, MAE „reaminteşte că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatul strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”.

„Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri”, conchide comunicatul MAE.

În replică, Ministerul de Externe de la Budapesta a transmis că Jobbik este un partid de opoziţie, deci nu este implicat în activitatea Guvernului ungar.

Guvernul ungar respectă angajamentul în favoarea principiilor fundamentale şi obiectivelor parteneriatului strategic ungaro-român, a subliniat diplomaţia de la Budapesta.

Jobbik a calificat poziţia Ministerului român al Afacerilor Externe drept o „provocare deliberată” vizând să intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România.” (subl. mea)

Băsescu, anunţ fără precedent: „E ultimul an în care politicienii maghiari pot merge aşa de relaxat prin Ardeal. România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”

Se arata ca:

„Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: „Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

„Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit „în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze „dificultăţi”.

„România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a continuat Băsescu.

Băsescu, întrebat de ce circulă liber Viktor Orban în Covasna, Harghita: De ce nu l-aţi fluierat?

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, de ce este lăsat premierul ungar Viktor Orban „să circule liber” în judeţele Harghita şi Covasna, el răspunzând: „Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat?”.

La a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, care are ca temă principală „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”, participă lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa).

În cadrul dezbaterilor la care participă Băsescu, profesorul Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii din Covasna- Harghita, i-a atras atenţia preşedintelui că atât Viktor Orban, cât şi alţi demnitari maghiari circulă „ca Vodă prin lobodă” prin Harghita şi Covasna, făcând şi politici de dezvoltare a acestei zone fără ca autorităţile române să aibă vreun cuvânt de zis.

„Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat? Nu o să vină Guvernul să-l fluiere”, a răspuns Traian Băsescu.

Premierul ungar Viktor Orban a participat, la sfârşitul lunii iulie, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”.

Cu acea ocazie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei ca împreună cu guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Doi adolescenţi de 16 ani din Braşov şi Jibou au aruncat cu roşii, Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, înspre scena pe care se afla premierul Ungariei, Viktor Orban, aceştia fiind, ulterior, amendaţi de jandarmi.

Reorganizarea administrativă, niciodată pe criterii etnice

Referitor la regionalizarea României, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că acest proces nu se va face niciodată pe criterii etnice şi că în România doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară

„Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare administrativă a ţării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România, o regiune autonomă”, a afirmat Traian Băsescu la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului (Harghita).

El a subliniat că România este definită ca stat unitar în Constituţie şi „nimeni nu poate fi mai autonom decât altcineva pe teritoriul sau între frontierele României”.

„Vreau să cred că Parlamentul nu se va împiedica până la urmă în proiectul de reorganizare administrativă de exigenţe care nu au nimic comun cu definiţia pe care o are statul român, de stat unitar, şi că acest proiect va merge înainte, fiind necesar României”, a adăugat preşedintele Băsescu.

După ce a terminat de dat declaraţii, Traian Băsescu a fost condus de IPS Selejan la Mănăstirea „Adormirii Maicii Domnului” din Mureş, apreciindu-i grădina. Mai mult, preşedintele a cules câteva roşii şi ardei iuţi, pe care, la îndemnul lui IPS Selejan, le-a luat acasă.”

Extremiştii ungari ai Jobbik fac valuri în Harghita pentru autonomia secuilor. VIDEO: Partidul de la Budapesta de care Hitler ar fi fost mândru caută noi recruţi în Ardeal

Se arata ca:

„Aflat în România, liderul Jobbik, partidul ungar extremist de dreapta, Vona Gabor, a inclus etnicii maghiari din Transilvania în „naţiunea maghiară”, cerând ca „responsabilitatea pentru drepturile lor”, mai exact pentru autonomie, să fie „asumată de întreaga Ungarie”, chiar cu riscul declanşării unui conflict cu România.

Cu 47 de locuri din cele 386 în Parlamentul maghiar şi alte trei în cel european, Jobbik a arătat în ultimii ani că este pe un val ascendent. Influenţa şi capitalul de imagine câştigate de formaţiune au devenit, în ultimii ani, motiv de îngrijorare pentru comunitatea europeană. Mesajele antisemite promovate de gruparea care dispune de propriile forţe paramilitare sunt privite cu nelinişte, în special de comunitatea evreiască. Partidul este însă deocamdată la doar 12% din legislativ şi nu are un cuvânt în ceea ce priveşte guvernarea.

Mesajul lui Gabor a fost însă amplificat de Ministerul Afacerilor Externe care s-a grăbit să solicite guvernului de la Budapesta să se distanţeze de declaraţiile conflictuale ale liderul de extremă dreapta. În replică, MAE ungar susţine că Jobbik nu este decât un partid de opoziţie.

Bice şi tricouri cu mesaje antisemite. Cum au pretrecut simpatizanţii Jobbik în Harghita

Principalul mesaj al evenimentului şi tema discuţiilor abordate s-au referit la lupta pentru obţinerea autonomiei maghiarilor şi autoguvernării Ardealului.

„Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor, invitatul special în Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, eveniment pentru care autorităţile locale au cheltuit 37.500 de lei, în scopuri „turistice”.

„Este în interesul nostru, din punct de vedere turistic, să finanţăm Tabăra EMI (Erdelyi Magyar Ifjak n.r.). Aici vin mii şi mii de oameni şi este bine pentru comuna noastră. Chiar am făcut lobby destul de mare ca această tabără să vină la noi. Pentru noi, este o reclamă mare şi, după cum se ştie, marketingul trebuie plătit cu bani grei. În perspectivă, sunt convins că ne va aduce ceva în plus în domeniul turistic”, a motivat Gall Szabolcs, primarul din Borzont, Harghita, unde a avut loc tabăra.

La eveniment s-au vândut tricouri cu inscripţii de tipul ”O Ungarie ciuntită nu e o ţară, Raiul e doar Ungaria Mare!” sau ”Am fost! Vom fi! Rămânem!”, precum şi bice ”pentru plăcere, dar şi pentru educaţie”, cu preţuri cuprinse între 40 şi 100 de lei, în funcţie de lungime şi de material.

Un tânăr de 18 ani s-a ales cu dosar penal pentru propagandă şovină şi iredentistă pentru că a încercat să vândă tricouri şi hanorace cu mesaje de tipul ”Tata e maghiar, mama e maghiară/ Cui nu-i place, să piară!” sau ”Am pierdut prin lacrimi/ Vom recâştiga prin sânge!”.

Mai mult, „liniştea” taberei a fost asigurată de gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület (National Protection Force Heritage And Civil Guard Association), care se defineşte drept o asociaţie păstrătoare de tradiţii militare.

Vona Gabor: Nu suntem extremişti, suntem patrioţi

Întrebat de jurnaliştii prezenţi cum comentează faptul că presa internaţională a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist al partidului pe care îl conduce, Vona Gabor a explicat că, în realitate, membri Jobbik „sunt patrioţi, nu extremişti”.

„Aceşti comentatori ar trebui să se gândească la faptul că Jobbik a fost votat de un milion de alegători la alegerile parlamentare din Ungaria, în urmă cu patru ani, şi se conturează că vom avea mai mulţi susţinători la alegerile care vin. Atâţia aşa-zişi extremişti nu pot exista în Ungaria”, a spus el.

În urma comentariilor făcute de liderul maghiar, MAE a cerut executivului din Ungaria să se delimiteze de mesajele transmise de Vona Gabor.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa-zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996”, menţionează sursa citată.

Guvernul de la Budapesta a răspuns duminică seara, precizând că partidul Jobbik este de opoziţie şi prin urmare nu este implicat în activitatea executivului ungar. „Jobbik este un partid de opoziţie, care nu participă la activităţile guvernului maghiar, şi nici nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia. Guvernul maghiar susţine perseverent ideile şi obiectivele de bază ale parteneriatului strategic maghiaro-român”, se arată în mesajul transmis public de MAE ungar, condus de Janos Martony.

Unul din şase studenţi maghiari susţin acţiunile Jobbik

Partidul Jobbik începe să câştige din ce în ce mai multă popularitate. Un procent de 17% dintre tinerii cu educaţie superioară din Ungaria au recunoscut că sunt simpatizanţi Jobbik, potrivit unui sondaj citat de Budapest Times.

Totodată, 23% dintre respondenţi au fost de părere că, în anumite condiţii, dictatura este mai utilă decât democraţia. Alte şase procente dintre participanţii la studiu au apreciat că, având în vedere situaţia în care se află Ungaria la ora actuală, dictatura ar fi mai oportună decât democraţia.

În jurul partidului lui Vona Gabor, liderul fostei grupări Garda Maghiară, formaţiune interzisă de o instanţă din Budapesta în 2009, s-au strâns inclusiv forţe paramilare. Mai exact, este vorba despre Magyar Nemzeti Garda (Garda Naţională a Ungariei) şi Betyarsereg (Armata Proscrisă), o grupare chiar „mai extremistă”.

Membri acestor facţiuni paramilitare sunt trimişi în oraşele cu o populaţie mare de romi pentru a-i intimida şi a crea diviziune socială în rândul locuitorilor.

„Avem o problemă domestică, mai exact criminalitatea în rândul ţiganilor şi o problemă externă care este expansiunea evreilor”, a explicat Joseph, liderul forţelor paramilitare, pentru postul britanic Channel 4.

El susţine că organizaţia pe care o conduce este una paşnică. Mai mult, membri ei ar fi participat la misiuni ale Crucii Roşii şi ar fi donat sânge în masă.

Cum acţionează forţele paramilitare

Cu toate acestea, intenţiile grupării sunt privite cu scepticism, în special după demonstraţia de forţă făcută în timpul Adunării Generale a Congresului Mondial Evreiesc, eveniment avut loc la începutul verii la Budapesta.

Câteva sute de persoane au participat la o manifestaţie antisionistă, cerând ca persoanele cu dublă cetăţenie ungaro-israeliană să demisioneze din funcţii publice.

Mai mult, forţele paramilitare ar fi organizat un antrenament public pe malul Dunării, Congresul având loc pe un vas.

Tot de forţele paramilitare din jurul partidului Jobbik se leagă un alt incident petrecut în urmă cu doi ani şi soldat cu violenţe.

Câteva zeci de persoane au fost detaşate într-un oraş maghiar în care primarul, membru de partid, se plângea de creşterea criminalităţii în rândul persoanelor de etnie romă. Lucrurile s-au precipitat în momentul în care Jobbik ar fi folosit suicidul unei persoane pentru capital de imagine, răspândind zvonul că bărbatul şi-ar fi luat viaţa din cauza vecinilor de etnie romă.

Jurnaliştii Channel 4 au aflat de la fiul bărbatului că acesta se înţelegea foarte bine cu vecinii săi. Mai mult, îi simpatiza.

În urma manifestaţiilor organizate de forţele paramilitare, mai multe familii de romi au fost relocate din regiune.” (subl. mea)

DE citit si…

Şeful CJ Harghita, Borboly Csaba, îşi poate relua activitatea, după ce interdicţia DNA a expirat

Editorialul lui Cristian Tudor Popescu

Autonomişti unguri şi români, Masăverde şi Faţăvercea

Se arata ca:

„Preşedintele Băsescu reacţioneză diferit la caniculă. Anul trecut, cam pe vremea asta, nici prin gând nu-i trecea să le zică ceva de dulce lui Viktor Orban şi talibanilor separatişti maghiari, care l-au  servit la referendum ca să capete titlul de preşedinte Masăverde.

Acum, tot căldură mare, preşedintele Faţăverso – sau, în varianta populară, Faţăvercea – dă-i şi luptă cu politicienii maghiari. Faţăvercea se autointitulează, nici mai mult, nici mai puţin decât „lider regional al luptei anti Budapesta” şi îi îndeamnă pe românii ardeleni să-l ia cu huo şi fluierături pe premierul Orban.

Aberaţie după aberaţie.

UE încă nu s-a desfiinţat. Problemele regionale interstate, ca, de altfel,  şi probleme interne ale unor state (vezi suspendarea preşedintelui în România) se soluţionează la Bruxelles, nu la Bucureşti sau Budapesta. Şi T. Băsescu ştie asta foarte bine.

Un preşedinte nu îşi îndeamnă concetăţenii în nicio situaţie să huiduie un şef de guvern străin. Dacă e o problemă cu vizitele lui V. Orban în Ardeal, atunci ea trebuie soluţionată pe cale politică şi diplomatică. Dacă nu, nu.

Fluierăturile şi huiduielile sunt în fişa postului de şef de peluză,  nu de şef de stat.

Dar de ce i s-a înverzit brusc românismul dlui Băsescu?

Pentru că Gigi Becali e la răcoare, C.V. Tudor a ajuns pe centura politicii,  iar Crin Antonescu a lăsat-o mai moale cu naţionalismele agresive,  căci tocmai fuse în vizită în USA.

Cu instinctul său de rozător politic, T. Băsescu simte gaura creată şi se înfige în ea, să mai adune nişte voturi de la românaşii urâtori de bozgori. Ce-o face cu ele, în afară de a i le injecta, poate, dlui Tolomac de la Mişcarea Populară, nu ştiu.

Că extremiştii unguri sunt obraznici, vede toată lumea. Întrebarea însă nu este cum să fie reduşi la tăcere, ci cum să fie lăsaţi să vorbească singuri ca televizorul.

Minoritatea maghiară, ca de altfel toate minorităţile, e tratată exemplar în România, mesajele apocaliptice gen Tokes despre discriminare nu mişcă pe nimeni. Şi atunci, care e zona sensibilă unde propaganda autonomistă poate să aibă efect?

Maghiarii sau secuii din România care ţipă după autonomie vor, de fapt, să  nu mai trăiască sub regimul de putere de la Bucureşti.

Dar nu există destui români din România care părăsesc  această ţară şi se duc să trăiască şi să muncească sub guvernele altor state, aruncând şi o înjurătură sau un scuipat în urmă când se urcă în autocar sau în avion?  Astfel, ei îşi proclamă autonomia în chip individual faţă de puterea de la Bucureşti şi nu are nimeni dreptul să-i împiedice s-o facă.

Prin urmare, cred că replica eficientă la discursurile unor Vona Gabor, Laszlo Tokes,  Viktor Orban şi alţii ca ei nu sunt declaraţiile politice „tari”, belicoase, dar civilizarea economică, socială, politică, infrastructurală a României, ridicarea nivelului de viaţă şi muncă din ţară spre cote europene. Or, asta e mult mai greu decât „leadershipul punerii la punct a Budapestei”.

Când va scădea numărul românilor dornici să se „autonomizeze” prin străinătăţi, atunci va seca şiapa de la moara grofilor radicalismului unguresc.”

Iata ce spune si…

Romania Libera

Cum va evolua relaţia România-Ungaria?

Se arata ca:

„Reorganizare administrativă pe criterii etnice nu se va face, iar ţara noastră „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei“, în condiţiile în care Ungaria a devenit în regiune „un focar de instabilitate“, a avertizat preşedintele Traian Băsescu.

Pe fondul unei reacţii slabe a Ministerului român de Externe la declaraţiile făcute de liderul Jobbik, Gabor Vona, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj extrem de dur autorităţilor de la Budapesta, dar şi politicienilor maghiari sau români care şi-au înteţit în ultima vreme declaraţiile cu privire la autonomie. „România a stat rezervată până acum, dar cred că s-a ajuns la punctul în care rezervele noastre trebuie date deoparte şi Budapesta trebuie pusă la punct“, a arătat şeful statului la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului (judeţul Harghita).Subliniind că liderii politici maghiari şi-au dovedit indecenţa prin declaraţiile făcute, preşedintele Băsescu a adăugat că Ungaria a devenit „un focar de instabilitate“ în regiune prin modul în care abordează problema minorităţii maghiare de peste graniţe. „Sunt mai multe ţări din regiune care sunt deranjate de politica agresivă a Budapestei atunci când este vorba de minorităţi“, a punctat Băsescu, arătând că România îşi va asuma „leadership-ul punerii la punct a Budapestei“.

Cât priveşte participarea liderilor politici maghiari la tot felul de manifestări organizate pe teritoriul României, prilej de a fi lansate diferite declaraţii despre autonomie, preşedintele consideră că 2013 este „ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat“.

Referindu-se la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, idee lansată în dezbatere de Guvernul Boc şi preluată, între timp, şi de Guvernul Ponta, Băsescu a dat asigurări că „niciodată“ aceasta nu va fi făcută pe criterii etnice. „Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România, o regiune autonomă“, a precizat preşedintele. Şeful statului s-a referit şi la europarlamentarul László Tőkés şi la cererea acestuia ca Ungaria să ofere protectorat Transilvaniei: „Nu îşi merită calitatea de cetăţean român“.

Reamintim că liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal organizată în judeţul Harghita, că „Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede“ şi că partidul său îşi va asuma chiar şi responsabilitatea unui conflict cu România pentru a apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania. Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal a fost finanţată de Primăria Joseni (cu 30.000 lei) şi de Consiliul Judeţean Harghita (cu 7.500 lei).

Reacţia slabă a puterii

În absenţa liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, aflaţi într-o vacanţă prelungită în afara ţării, reacţiile celor aflaţi la putere au fost întârziate sau au lăsat impresia unei bâjbâieli. Concret, la o zi după declaraţiile făcute de liderul Jobbik la Joseni, ministerul condus de Titus Corlăţean a cerut Guvernului de la Budapesta să se disocieze de afirmaţiile politicianului maghiar. Răspunsul a venit în aceeaşi zi: Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar.

Dinspre PSD, declaraţiile lui Gabor Vona au fost condamnate de deputatul Bogdan Diaconu, prilej de a demonstra că nu cunoaşte prea bine atribuţiile MAE. Mai precis, Diaconu a cerut MAE să-l declare „de urgenţă“ pe Gabor Vona persona non-grata, punând instituţia condusă de colegul său de partid în ipostaza de a explica public că o astfel de măsură poate fi luată doar împotriva persoanelor cu statut diplomatic. Cealaltă „aripă“ a USL, cea liberală, s-a remarcat prin tăcere.În schimb, la corul celor care au sancţionat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu s-a alăturat din mers ex-preşedintele PSD Mircea Geoană. Potrivit acestuia, avertismentul lansat Budapestei de şeful statului ar fi rezultat exclusiv al „interesului electoral“. Previzibil, declaraţiile preşedintelui au fost criticate şi de UDMR. Deşi s-au dezis de afirmaţiile lui Gabor Vona, liderii Uniunii consideră reacţia şefului statului „supradimen­sionată“ şi vorbesc de depăşirea unor limite şi a decenţei.

„Nu pot să-l înţeleg pe preşedintele Băsescu la ce război se aruncă în acest moment şi de ce vine cu ameninţări directe, cu ameninţări concrete la adresa Ungariei, nu este de bun augur şi este inacceptabil. Preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru, nu trebuie să pună paie pe foc“, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. La rândul său, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a catalogat afirmaţiile preşedintelui Băsescu drept „periculoase“.

Cum este jucată electoral cartea maghiară

Declaraţiile din ce în ce mai dure ale unor politicieni maghiari se explică prin apropierea alegerilor parlamentare din Ungaria, alegeri care vor avea loc în primăvara anului viitor şi vor fi marcate de o luptă acerbă pentru numărul radical redus de locuri din Legislativul de la Budapesta (199 de locuri faţă de 386, cât sunt în prezent). Ca înaintea fiecărui scrutin, se observă o radicalizare a discursului politic pe tema drepturilor minorităţilor maghiare din străinătate.

În mod similar, problematica minorităţii maghiare este speculată în România când se apropie alegerile, fie ele parlamentare (vezi bătălia dintre UDMR şi PPMT şi acuzele pe care cele două formaţiuni şi le-au adus în ceea ce priveşte modul în care sunt reprezentate interesele comunităţii maghiare), fie ele europarlamentare (vezi declaraţia recentă a lui László Tőkés). Nu în ultimul rând, unele afirmaţii ale politicienilor maghiari, de naţionalitate română sau ungară, au fost sau nu sancţionate de politicienii români în funcţie de interesul politic al momentului (nevoia păstrării UDMR la guvernare sau, după caz, necesitatea ca electoratul maghiar să voteze într-un fel sau în altul pe anumite subiecte, precum suspendarea preşedintelui Traian Băsescu).” (subl. mea)

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

De observat ce partid este Jobbik: anticapitalist, impotriva Europei Occidentale, antisionist, impotriva tiganilor, cu un caracter paramilitar, asta pe langa caracterul sau ultranationalist. Vona Gabor se descrie pe sine drept un patriot maghiar infocat care vrea sa faca ceva pentru natiunea maghiara: sa apere interesele natiunii sale, „să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei”. Spune ca: „dacă omul îşi iubeşte patria şi naţiunea şi încearcă să acţioneze după posibilităţi pentru ele, nu cred că este extremist”. Din discursul sau nu au putut lipsi, desigur, Trianonul, autonomia pe criterii etnice. Insa ceea ce nu inteleg eu este cum doreste sa faca toate aceste lucruri pe care le declara. Toate aceste declaratii, precum si numarul mare de suporteri ai partidului Jobbik, care ar imbratisa dictatura in locul democratiei, ne arata in fapt o natiune maghiara in deriva.

Faptul ca „există destui români din România care părăsesc  această ţară şi se duc să trăiască şi să muncească sub guvernele altor state”, cum afirma CTP, arata o optiune individuala: in definitiv si la urma urmei e treaba mea unde ma duc sa traiesc si sa muncesc, si cred ca e normal sa merg sa muncesc acolo unde voi fi platit mai bine. Asta nu inseamna ca ma autonomizez. Inseamna ca profit de oportunitatile care mi se ofera. Si de ce n-as profita? Numai ca sa nu ma autonomizez? Insa la maghiari de mai multa vreme e vorba de altceva… De un lucru care nu poate fi rezolvat prin extremism… Gabor spune ca vrea sa protejeze rasa maghiara… N-as crede ca e o rasa pe cale de disparitie… Ungaria se afla intr-un esec din punct de vedere economic, Fidesz n-a prea reusit sa rezolve problema. Nici modificarea Constitutiei, operata de Fidesz, n-a servit, de fapt, la nimic… Ungaria a tins spre izolare in Europa, asa se si explica atitudinea anticapitalista promovata de Budapesta. Obsesia asta a protejarii rasei si natiunii maghiare a izolat Ungaria, si se vede clar lucrul acesta in politica dusa de Viktor Orban. Ungaria nu prea mai poate oferi cetatenilor sai bunastare si atunci vecinii, Trianonul sunt de vina. In felul asta Ungaria devine un emitator de extremism in intreaga regiune. De fapt, mai exact spus, asta poate sa ofere cetatenilor sai: ultranationalismul. Practic, Ungaria se confrunta cu o crestere economica precara, o scadere a populatiei, un somaj masiv (peste 10%) – problema pe care Fidesz, sub Viktor Orban, nu a putut s-o rezolve si o datorie guvernamentala foarte mare (peste 80% din PIB). Se mai poate constata o incetinire a importurilor si exporturilor. Dar apropo de somaj, acesta n-a mai putut fi adus sub 10% din 2009!! De observat apetitul pentru dictatura a unui important procent din electoratul maghiar – din nou un indiciu asupra izolarii spre care tinde aceasta tara membra a UE. Este clar ca dictatura nu va putea aduce nicio imbunatatire din punct de vedere economic: economia libera, de piata este de preferat ! In general vorbind, Europa a ajuns prea regularizata din punct de vedere economic. Nenorocirea cu Dreapta politica maghiara este ca a reusit sa izoleze si mai mult aceasta tara, care si asa manifesta o tendinta spre izolare. Din aceasta izolare se vede ca in Ungaria se tinde din ce in ce mai mult impotriva libertatii economice. Se vorbeste de lupta „acerbă pentru numărul radical redus de locuri din Legislativul de la Budapesta (199 de locuri faţă de 386, cât sunt în prezent). „, nu e bine… Nu e bine ca s-a redus radical numarul de locuri in Legislativul de la Budapesta!! Situatia din Romania este de preferat! Trebuie un Parlament larg, cu un numar mare de locuri! Situatia asta din Ungaria radicalizeaza lupta politica fara niciun folos pentru Ungaria si restrange, daca se poate spune asa, democratia. Partea proasta ar fi ca nu cumva sa aiba loc tulburari sociale sau alte evenimente de asa natura incat sa justifice o interventie militara in Ungaria, iar noi sa fim „leadership-ul punerii la punct a Budapestei”… Trebuie un transfer de Putere pe cale pasnica si o alternanta la guvernare astfel incat socialistii sa preia Puterea… Altminteri exista riscul ca aceasta tara sa se adanceasca in extremism si izolare, cu efecte dezastruoase pentru Ungaria. Orban nu prea da semne ca ar dori sa paraseasca pe cale pasnica Puterea… Insa regimul lui nu poate dura prea mult… Ceea ce face el nu are cum sa deblocheze, ca sa zic asa, situatia economica in care se afla Ungaria si nici sa reduca somajul.

DE citit si…

Voi cere Comisiei Europene crearea unui mecanism de combatere a extremismului

Solicit Parlamentului maghiar sa se delimiteze de declaratiile domnului Gabor Vona, liderul grupului parlamentar Jobbik

august 13, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 comentarii »

 1. Stii ca nu ma pricep la politica din Romania, degeaba imi dai link-uri.

  In primul rind nu-i inteleg pe unguri. Vor ca judetul Harghita sa se desprinda de Romania si sa fie atasat Ungariei? Daca da, pe ce baza, ca asa vor ei? Nu le pasa ce zic romanii din acel judet?

  Apoi, vezi de ce nu-s eu presedinte? Atita timp cit stau pe teritoriul Romaniei, eu nu le-as da voie sa se foloseasca de nici un serviciu public in limba maghiara. Oriunde ma duc aici in SUA, ca am nevoie sa-mi reinoiesc carnetul, ca aplic pentru imprumut, ca am nevoie de un timbru la posta…totul e in engleza, nimeni nu-mi ofera servicii in romaneste.

  In al 3-lea rind, nu stiu care-i manevra cu regionalizarea lui Basescu. Nu-i vad scopul. Nu vad la ce ar ajuta.

  Comentariu de Cristina | august 13, 2013 | Răspunde

  • @Cristina
   Ce vor ei, maghiarii? Vor sa aiba drepturi mai multe si mai mari decat romanii, care sunt majoritari in Ardeal. Maghiarii vor sa fie aici o natiune privilegiata, in detrimentul romanilor. Spre exemplu, sa zicem ca traiesti la Cluj – tu, ca romanca, sa ai mai putine drepturi decat un maghiar. De pilda sa nu poti ocupa o functie in administratia locala decat daca iti maghiarizezi numele. Sa nu te mai cheme Cristina Micsa, ci, sa zicem, Krisztina Miksoiani 😆 . Si nu numai in Romania sa se petreaca lucrul asta, dar in toate tarile unde exista o minoritate maghiara. De exemplu, si in Slovacia, ei, minoritatea maghiara de acolo, sa aiba mai multe drepturi decat slovacii.
   Sunt chinezi in SUA? Sunt… am auzit de Cartierul Chinezesc. Ei, e ca si cum chinezii din SUA ar dori sa se bucure de mai multe si mai mari drepturi decat oricare alt cetatean american.

   In legatura cu ce spune Basescu… Maghiarii promoveaza conceptul de autonomie pe criterii etnice. Basescu a venit si le-a spus, si nu numai o data: autonomie in Harghita ca la Caracal sau Constanta. Adica nu o autonomie pe criterii etnice. In ceea ce priveste regionalizarea, Basescu a spus clar: nu o regionalizare pe criterii etnice, spre exemplu cum era pe vremea comunismului Regiunea Autonoma Maghiara. Basescu a si spus ca asta ar insemna stalinism si Romania nu e de acord cu asa ceva.

   In Romania maghiarii se bucura de drepturi largi. In Franta, ca vorbeam de Franta, nici nu exista notiunea de minoritate conlocuitoare: acolo toti sunt cetateni francezi.

   Gabor spunea ca „sa ne protejam rasa”… Adica asta ce ar insemna? Ca imperecherile sa fie numai in cadrul rasei maghiare? Doar maghiarii cu maghiarii? Aici sunt casatorii mixte, oamenii o duc foarte bine impreuna, au copii impreuna. Intre oamenii obisnuiti nu sunt probleme.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 13, 2013 | Răspunde

   • Ah, normal ca nu-s de acord cu asta si bine ar face Basescu sa le-o taie scurta. Apoi, e funny 🙂 eu, ca cetatean american am mai putine drepturi decit imigrantii ilegali 😉 sau decit musulmanii. deci stiu ce inseamna asta….

    Comentariu de Cristina | august 13, 2013

   • Da, dar vezi, nu cu mult timp in urma Basescu nu a avut o asemenea atitudine fata de Viktor Orban. Acuma ne indeamna sa-l fluieram. Cand cu referendumul, Orban a venit aici si l-a sprijinit pe fata pe Basescu. Pe de alta parte Laszlo Tokes a ajuns vicepresedintele Parlamentului European cu sprijinul PPE, din care face parte si PDL, partidul lui Basescu (ma rog, fostul sau partid…). PDL l-a sustinut pe Tokes ca sa obtina functia asta. Mai aparea si Elena Udrea – presidential paramour, dupa cum ne asigura Dl. Gitenstein 😆 – la televizor si zicea de maghiarii de aici ca vai saracii de ei, ca statul roman le-a tot taiat din fonduri maghiarilor din Harghita si Covasna, i-a oropsit de-alungul timpului.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 13, 2013

   • Basescu, dar si PDL, s-a aratat concesiv fata de UDMR, Viktor Orban, Fidesz, pentru ca fac parte din aceeasi familie politica – PPE (Partidul Popular European).

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 13, 2013

 2. Are dreptate ” liderul Jobbik ” : a fost vorba despre o ” reactie isterica ” si zic eu disproportionata raportat la ….declaratiile sau ideile expuse acolo . A fost o reactie isterica si si total lipsita de sens a autoritatilor { care …autoritati ? }, a politicienilor { care ….politicieni ? } sau a politrucilor { asta DA , este adevarat , astia chiar exista } romani , vis-a-vis de …… ” eveniment ” . Sa fim foarte bine intelesi : daca o femeie este violata o data , si face reclamatie vine politia , al salta pe …” violator ” si se incheie treaba . Daca insa femeia respectiva nu depune plangere si nici macar nu se apara { macar asa de un pamplezir } atunci ala , in mod firesc va considera ca femeii respective …i-a placut lucrarea 😉 si….va revenii pentru ….amanunte !!! Daca femeia respectiva nu se va apara in urma violurilor repetate si nici plangere nu va depune { ea sau cei ce-o reprezinta legal in fata lumii } ,la ” autoritatile ” indreptatite sa rezolve chestia asta , atunci in mod firesc ala va avea impresia sau chiar certitudinea ca ….femeii respective chiar ai place sa fie volata in mod repetat si , in mod sigur ca-si va aduce si rudele apropiate , si neamurile si …chiar toti prietenii s-o violeze pe aia ,stiind sigur ca ea nu se va apara si nu va depune plangere nu va reactiona in nici un fel , nici macar in urma violurilor multiple si colective . Dupa ce-si va ” face treaba ” violatorul sau …violatorii asi vor permite inclusiv sa faca glume si s-o priveasca superior pe respectiva femeie si…pe buna dreptate : femeia le-a a fost hazna pentru deversat dejectiile lor , ale unor unor nenorociti , care altminteri s-ar fi masturbat pana le venea boala pe ei si asta.. doar acolo , sub acoperisul cocioabei jegoase ce le serveste drept locuinta si ….tara . Ce n-am reusit eu sa-nteleg este ….” iesirea ” presedintelui Basescu ! Frate asta ori face la misto , crezandu-ne chiar pe toti tampiti iremediabili , fie chiar crede ca ceea ce face el acum dupa ce i-a pupat in dos atatia ani { parca 8 ani …ca am senzatia faptului ca asta este batut in cuie la Cotroceni d e cand lumea } …se numeste reactie politica , se numeste reactie diplomatica .Parca nu m-asi repezii sa dau cu bolovani in Bogdan Diaconu insa pe domnul Geoana chiar ca l-asi cam trage d e urechile ale a clapauge si suficient d e mari pentru a servii drept panze unui katamaran ! Pai el , Geoana cat a fost ministru d e externe { ca afost si asa ceva } a facut ceva pentru a lua apararea acelei femei violate …ca ala o viola si pe timpul cand domnul Geoana era ministru de externe , nu a prins gustul abia acum ! Pe alde Geoana cand al auzi , vorbeste numai despre relatiile d e amicitie ce existau intre familia sa si familiile mostenitoare pretendente la tronul din SUA sau despre cat de prietenos a fost Francoise Hollander la ultima cina tate a tate pe care au servit-o amandoi in vreun dormitor al hotelului ” Negresco ” . Dar ce anume trebuie facut { nu , asta ne tot povesteste domnul Geoana d e mai bine d e 15 sau chiar 18 ani d e zile , ce anume trebuie facut } ce a facut el personal in calitate de Ministru de Externe , de fost Ambasador al Romaniei in SUA de fost diplomat in general si nici macar in calitatea pe care a avut-o { chiar daca numai pentru o noapte sau cateva ore } de presedinte al Romaniei pentru ca , ” poporul vecin si preten maghiar ” sa ne lase dracului in pace cu pretentiile lui cu tot ca altminteri al ia mama dracului !!! Sa sti mon cher chat botte , niciodata romanii n-au avut oftica mai mare pe nimeni ca pe oagarii astia nebuni ….nici macar pe rusi !

  Comentariu de Marian | august 13, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Ce sa violeze? Tu nu vezi ca ei vor sa se violeze in grup, doar in cadrul rasei maghiare!! 😆 😆
   Pai nu zicea alde Gabor ceva de genul „ca se trage cu ochiul dupa fete”, apoi tricouri cu sex instructor, bice pentru placere. 😆
   Iti dai seama ce era daca veneau si niscaiva romanasi de-ai nostri acolo, asa, la un „jacuzzi extins”… Nici nu vreau sa ma gadesc ce ar fi iesit… 😆

   Basescu e Presedintele, reprezentantul statului roman si e normal ca a luat atitudine.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 13, 2013 | Răspunde

   • OMULEEEE NE VIOLEAZA PE NOIIIII !!! Ce dracu’ , ca n-o vad ” politicienii ” nostrii de tot rahatul , asta o pot intelege cumva , asa-i politica ” genunchi d e curva ” dar , nici macar dumneata sa nu vezi acest viol in grup , care dupa stiinta mea se pedepseste si-n India , dar intr-o tara civilizata { zicem noi } a UE !!!!!! Omule esti nebun ? Pai se vede si fara binoclu chestia asta si o poate vedea si-un orb numai dumneata nu vrei sa vezi acest viol in grup , viol la care sotul femeii a fost parte !?! Acum striga in gura mare ca-i viol , dar pana acum ce ma-sa a pazit ? Nu este el seful CSAT ? Nu este el seful suprem la DIE sau la SRI ? Pana mai ieri juca ceardasul cu Victor Orban iar acum …ne intreba pe noi romanii …pentru ce nu l-am fluierat pe Orban sau pe ala de la Jobbik ? Pai cum dracu sa-l fluiere romanii cand aia sant inconjurati de grupari PARAMILITARE UNGURESTI , SECUIESTI si ce ma-sa or mai fi ca romanesti nu sint de asta poti fi sigur , si nici macar n-au decenta s-o faca …..mai cu fereala ???In plus de asta romanii….trebuie sa traiasca tot acolo , tot alaturi d e nemernicii aia ….cine le poate garanta romanilor ca aia nu vor face cam ce s-a facut in fosta Yugoslavie adica crime , violuri , distrugeri de locuinte prin incendiere fara sa-i poate ajuta NIMENI ?Ai fost vreodata dumneata sau ….aia pe care-i sustii { PSD-ul am inteles } in judetele Covasna , Harghita sau Mures sau zona Timisoarei ? Sti ca acolo …nici pe timpul nationalistmului ala turbat instituit de Ceausescu , pana si atunci erau suficienti insi { fireste insi scoliti , insi avand ” cultura ” }…intelectuali romani de etnie maghiara , nu Zoltan , nu Csiby sau Ianos aia care munceau ca si noi de le sareau capacele si se ” bucurau ” de acelesi conditii mizere d e viata ce inca de pe atunci spuneau mai in gluma mai in serios ca vom ajunge noi romanii ” sa intram acolo { in Transilvania adica } doar pe baza de pasaport „? Ce-mi spui mie ca ” Basescu e Presedintele , reprezentantul statului roman si e normal ca a luat atitudine ” !!!!!!!! Dar pana acum ce mortii ma-sii a pazit ??? Pan a cum a fost vacar , porcar …cioban la oile lu’ Gigi ?Pana acum avea nevoie el de voturi din partea romanilor cu dubla cetatenie { si sint destui , prea multi asi spune eu } ce-si faceau veacul prin Republica Ungara si se ducea cu drag si cu placere la acele ” scoli d e vara ” unguresti , in fapt niste adunari teroriste …acum are nevoie Orban de sustinere {ca este la minim in sondaje iar Ungaria este pe marginea prapastiei economic si politic tot datorita aiurelilor din capul lui Orban } si….se permite asa ceva ? Ce-mi foloseste mie ca in loc sa-si apere femeia in pericol de a fi violata , sotul aleia ……incepe sa strige dupa ajutor ….dupa ce aia , a fost ” tavalita” pana i-a sarit ….parul pubian din loc ????? Si nu numai Basescu este vinovat de situatia creeata ! Fiecare politician , fiecare deputat si senator au partea lor de vina , fiecare partid are partea sa de vina pentru chestia asta !!! Victor Orban si nu numai el se plimba prin Romania ca Voda prin loboda si diferit de faptul ca merge pe unde vrea muschii lui a facut si face declaratii incendiare referitoare la Tratatul de la Trianon { intotdeauna asta a fost marota ungurilor } si tot viseaza alipirea Transilvaniei la …”.tara mama ” !!! Pai sa fi facut asa ceva ….un lider de culoare , un lider magrebian in Franta lui Sarckozy sau mai nou a lui Hollander !!!! Sa fi incercat sa discute numai cu cei asemeni lui si avand aceeasi origine magrebiana ceva despre …cat de ticalosi sant francezii sau cat de bine ar fi daca …anume insule de peste mari detinute de Franta poate ar fi bine sa revina alora din Africa aia mizerabila carora le apartineau inainte de a fi cucerite de Franta de francezi !!! In urmatoarele 24 de ore era REINSTITUITA ghilotinarea special pentru astfel de tipi, iar aia ar fi fost cu un cap mai scunzi in secunda doi …pui pariu cu mine !?! Mi-aduc aminte si de nemernicul ala , de tradatorul ala d e tara , de javra aia ordinara ce pe deasupra mai este si preot { mai nou episcop } numit Laszlo Tockes ce se zice ca-i „europarlamentar roman” …trimes de Romania si de poporul roman sa reprezinte Romania la UE si care daca ar fi spanzurat de 100 de ori si tot ar fi prea putin pentru ceea ce a facut in aceasta calitate . Frate nu sant eu ala bolnav de patriotism , nu sant tipul nationalist prin excelenta …cred ca de cand ne cunoastem , chiar si doar virtual , ti-ai putut da seama cam ce fel de om sunt insa….ma inbolnaveste pe de-o parte ticalosia unora ce au patriotismul in gura exact ca pe un cacat iar pe de alta parte ticalosia altora ce ….mancand la rindul lor cacat despre patriotism , au pretentia ca ….reprezinta TARA si POPORUL !!! Din pacate chiar o reprezinta ! N-ai decat sa stergi ce nu-ti convine, ce te supara oftamologic dar …stiu cel putin ca mi-am varsat amarul si asta chiar ma face mai multumit …dupa ce mi-ai stricat ziua cu acest comentariu …ce poate s-a dorit a fi glumet . Sincer , chiar nu am stat sa ma gandesc la aceasta varianta si am ….dat din mine cam tot ce se putea da in acest sens !

    Comentariu de Marian | august 13, 2013

 3. Bine ca mi-am adus aminte !!! Ia intreab-o pe Cristina …cam ce atitudine ar lua americanii daca vreoadata Mexicul ar dorii sa-si reia teritoriile pierdute Texas, Arizona , Colorado , California si care o mai fi iar in acest sens toti americanii de …” etnie ” latina ar incepe sa tina ” cursuri de vara ” pe aceasta tema , la aceste cursuri fiind invitat ….domnul doctor Fidel Castro Ruz , ca tot este el bun orator . Intreab-o si vezi cam ce-ti va raspunde deoarece …in problemele romanesti nu s e baga motivand ca nu le cunoaste prea bine . La hoha prietene , la hoha , le cunoaste foarte bine dar….I-E SCARBA SA VORBEASCA DESPRE ACEASTA GROAPA D E GUNOI NUMITA ROMANIA !!!!

  Comentariu de Marian | august 13, 2013 | Răspunde

  • Cristina, te rog raspunde-i lui Marian. Te-a intrebat ceva…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 14, 2013 | Răspunde

   • Ma refeream la raspunsul americanilor, nu al Cristinei, 🙂 sa nu se interpreteze gresit, 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | august 14, 2013

  • Asta se intimpla deja in America. Mexicanii vor sa ocupe statele respective. Se intimpla ca in Romania. La magazine nu se vorbeste decit in spaniola, ei se aleg pe ei in functii de conducere, dau legi care-i alunga pe albi…Daca eu sun la banca cu vreo intrebare trebuie sa apas 1 daca vreau sa mi se raspunda in engleza sau 2 ca sa mi se raspunda in spaniola. Asa ceva au facut ungurii vostri? Eu refuz ca sa sa apas pe vreun buton. Cind ma intreaba de ce nu am apasat, spun ca nu au avut varianta in romaneste. Si multe altele……

   Comentariu de Cristina | august 14, 2013 | Răspunde

   • @ Cristina Sarut mainile stimata doamna si respect deosebit pentru cineva care are atata curaj si evident….stomac de otel pentru a locuii in mijlocul atator nigger’s din statul Michigan 😉 ! Cred ca-i ca si cum dumneavoastra si sotul ati fi misionari crestini in….Somalia ! 🙂 Figura cu ” butoanele : 1 sau 2 ” ale telefoanelor o stiam , este suficient de veche pentru a fi inclusiv eu , la curent cu ea , insa dati-mi voie sa ma-ndoiesc de faptul ca aia de la FBI nu-si au ” antenele ” lor plasate in teritoriu si de asemenea sa ma-ndoiesc de faptul ca, daca la un anume moment mexicanii in loc sa patrunda in teritoriul USA in grupuri de cate 10-15 , ascunsi prin portbagajele unor masini , vor patrunde cocotati pe tancuri , cred ca nu gresesc prea mult daca afirm ca …in maxim 10 minute { stiu ca ….. este mult pentru Forta SUA de reactie rapida mai ales in propriul teritoriu } mancatorii de tamalles vor avea o….mare problema referitoare la modul de intoarcere in Mexicul natal : pe scut sau sub scut ! Cum experienta Argentinei ce n-a avut d e lucru si a incercat sa-si insuseasca ” ceva ” …..ce apartinea englezilor este arhicunoscuta este evident ca ,chestia cu ” sub scut ” iese din discutie !!!La noi sunt absolut sigur ca SRI a facut sute d e rapoarte din ’90 incoace referitor la starea d e spirit a maghiarilor de pe teritoriul Romaniei insa…in mod sigur cineva s-a sters cu rapoartele alea la popou caci altminteri nu-mi pot explica cum de s-a ajuns in situatia in care un alt stat isi trimete reprezentantii ….pe teritoriul Romaniei , iar acestia vin inconjurati d e garzi pretoriene si fac fel de fel de ” spectacole ” de sunet si lumini clamandu-si dreptul asupra teritoriului romanesc ! Am mai spus-o si-o repet { cu riscul de a-mi face iar sange rau , cu riscul de a ma inbolnavii de nervii din cap } : daca ce se intampla la noi , s-ar intampla in Franta , UK , sau chiar Germania ….in urmatoarele doua zile parlamentele respectivelor tari ar reinstituii pedeapsa capitala si n-ar avea nimeni nimic de obiectat !

    Comentariu de Marian | august 15, 2013

   • Ca sa ocupi un teritoriu, o tara șah un continent cu tancuri este o metoda care aparține secolele trecute. Azi se ocupa prin locuire. Tot așa cum musulmanii își cresc puterea prin infiltrare nu prin tancuri, tot așa o fac si ungurii si mexicanii.

    Comentariu de Cristina | august 15, 2013

  • Pai mariane, Mon Cher, cred ca raspunsul are fi si in engleza si in latino-americana, dat cu dronele sau cu F50. In orice caz ar fi ”rasunator si exploziv” raspunsul. 🙂 🙂 🙂 🙂
   Tu ce crezi?

   Comentariu de Rica Venturiano | august 14, 2013 | Răspunde

 4. […] roman si Romania, le-ar explica de ce a fugit, adevarul nu toate minciunile pe care le-a spus pana acum si de ce a deconsiprat retele intregi de spioni romani, distrugand cariere profesionale, vieti, […]

  Pingback de Pacepa continua sa se ascunda desi nu il mai cauta nimeni si mai are inca cosmaruri cu KGB-ul | Hai ca se poate! | august 14, 2013 | Răspunde

 5. @Cristina Sarutari de maini stimata doamna ! Chestia cu ” venitul pe tancuri ” a armatei mexicane era doar o….figura d e stil .In mod evident in mileniul al III-lea chestia cu armatele care ajutate d e tancuri si aviatie ocupa un teritoriu… este depasita si aveti mare dreptate cand afirmati ca azi o tara se ocupa prin ” locuire” , ” { cazul mexicanilor in SUA sau al maghiarilor in Romania } infiltrare { cazul musulmanilor ….PRETUTINDENI !!! 😦 } sau …. economic { asta-mi apartine ! } de catre fortele sau NATIONALITATILE interesate .

  Comentariu de Marian | august 15, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: