Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Liberalizarea pretului la gaze…

Priveam emisiunea Andreei Cretulescu de la Realitatea TV… Eu nu inteleg un lucru… O sa incerc sa ma fac cat mai bine inteles si sa exprim cat mai clar ceea ce vreau sa spun.

In primul rand e de remarcat un lucru: e vorba de liberalizarea pretului la gaze. Din cate am inteles chestia asta va aduce un profit urias la doua companii Petrom si Romgaz (sper sa nu gresesc) fara ca aceste companii sa trebuiasca sa faca investitii. Practic, profitul e generat exclusiv pe cale financiara prin cresterea pretului si nimic mai mult. Aceasta crestere de preturi afecteaza atat consumatorii casnici cat si pe cei industriali. Emisiunea de la Realitatea dadea o imagine cu adevarat apocaliptica: distrugerea industriei romanesti. Terifiant! Inteleg ca e vorba atat de Comisia Europeana, care a impus calendarul liberalizarii cat si de Acordul incheiat cu FMI pe vremea lui Boc. De asemenea am inteles ca vor creste si alte preturi odata cu cresterea la gaze, ceea ce inseamna ca aceasta crestere de preturi, daca va fi ireversibila si se va generaliza, va determina un puseu inflationist puternic.

Totusi, eu nu inteleg un lucru: dar cel care plateste? Consumatorul, el n-are niciun cuvant de spus? Tocmai asta ma deranjeaza, ca cel care plateste, care da banii cu alte cuvinte, nu are posibilitatea sa aleaga si, drept consecinta, nu are libertatea de a alege. Pur si simplu aceasta liberalizare este in fapt o impunere a pretului, fara ca vreun consumator sa aiba o alta alternativa decat debransarea si , daca doreste, instalarea unor centrale de mii de euro, deci foarte scumpe. Pe de alta parte, consumatorii industriali se pare ca nu au, in acest caz, alta alternativa decat falimentul. Ar fi o imagine intr-adevar terifianta!! Pai, in cazul asta ar avea loc distrugerea sectorului privat, nu? Ce ar mai ramane din el?

Nu este in regula ca numai agentii economici producatori sa influenteze pretul iar consumatorii sa nu poata sa faca absolut nimic in acest sens. Iar pe o piata foarte concentrata, cum e cea a gazelor sau a energiei, lucrul acesta este posibil. In privinta gazelor, din cate inteleg, vorbim de un duopol, la o cerere inelastica pe piata. Cu alte cuvinte se vrea ca preturile sa fie libere fara sa existe confruntarea cererii cu oferta. Lucrurile se prezinta in felul urmator, daca ne referim la factorii interni pietei, care influenteaza dinamica preturilor:

– dinspre cererea consumatorului – el se trezeste cu preturi marite, fara sa poata sa actioneze intr-un fel;

– dinspre oferta producatorilor – acestia impun pretul pe piata nestingheriti de cineva (de Guvern nici vorba, caci Guvernul nu se va mai amesteca in treaba asta)

Evident ca structura acestei piete ii favorizeaza doar pe producatori, in asemena conditii, si deloc pe consumatori. Or, in astfel de conditii nu se mai poate vorbi de o concurenta deschisa, prin confruntarea cererii cu oferta, pentru ca nu vad ce confruntare mai poate fi cand producatorul impune pe piata un pret majorat. Atunci pretul nu se mai poate forma liber. Tocmai asta e si contradictia. Pentru ca e vorba de preturi administrate de firme private si nu preturi libere.

Daca preturile ar fi cu adevarat libere atunci din confruntarea cererii cu oferta ar iesi un pret corect, in sensul ca nu ar dezavantaja pe cineva. Este adevarat ca si pana acum, preturile fiind reglementate, nu au fost libere. Ele avantajau populatia dar nu dezavantajau producatorii, care si asa obtineau profit. Fenomenul care se va intampla, si pe care l-as numi financiarizarea pretului, va avantaja in exclusivitate producatorii si distribuitorii, atata vreme cat structura pietii e de asa natura incat sa perimita lucrul acesta. Or, tocmai lucrul asta nu e in regula.

Pe de alta parte, o crestere a pretului la gaze sau energie, determina o crestere a costurilor. Atata vreme cat pretul se financiarizeaza, adica creste fara vreo justificare economica (din dorinta producatorilor de a obtine profit cat mai mare), fenomenul fiind, ca sa zic asa, pur financiar, lucrul acesta atrage automat si cresterea celorlalte costuri. Mie mi-e teama ca in felul asta se creeaza premisele aparitiei unei bule speculative si a unei crize de proportii considerabile. Ca sa pot sa-mi acopar niste costuri artificial umflate trebuie sa apelez la credite bancare (piata de capital nu e dezvoltata in Romania, dar nici in Europa nu e foarte dezvoltata asa cum e in SUA), ceea ce va conduce automat la un raport pasiv/activ in favoarea pasivului, pentru ca nu e foarte clar daca voi avea venituri atat de mari incat sa-mi acopar cu ele imprumuturile pe care sunt, vreau, nu vreau, nevoit sa le fac, asta ca sa nu trag obloanele fabricii. Mai ales ca bancile pastreaza o rata a dobanzii ridicata si deci creditele sunt mai scumpe. Si va veni o vreme cand creditorii isi vor dori banii inapoi cu dobanda. De unde ii voi da? Chiar asa: Romania de unde va da acesti bani inapoi? Si uite asa, datoria mea, adica a sectorului privat, produsa intr-un mod artificial, se va transfera pe seama Statului Roman, ca cineva va trebui sa plateasca, chiar daca eu dau faliment!

Partea nostima este ca noi facem astfel de chestii interesante, precum liberalizarea pretului la gaze, pentru ca, mai apoi, dupa ceva vreme, sa incepem sa deschidem dosare penale.

Partea proasta e ca Romania nu castiga ceva din afacerea asta. Daca vor creste costurile, nu va fi nimic altceva decat o crestere artificiala a costurilor, asa cum ar fi si cresterea preturilor la gaze si energie, care ar determina cresterea costurilor. E clar ca efectul nu va fi benefic. Daca se va ajunge la o inflatie (galopanta!?), nu va fi decat inflatie, fara sa fie insotita de vreo crestere economica.

Adevarul

Cine câştigă din liberalizarea preţurilor la energie şi gaze

Iata ce se arata:

„Furnizorii de electricitate şi de gaze plus producătorii autohtoni de gaze naturale sunt principalii beneficiari ai liberalizării preţurilor la energie, impusă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vreme ce industria şi populaţia trag, din nou, lozul necâştigător.

Liberalizarea va fi punctul-cheie în discuţiile pe care Executivul le va avea cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale în luna iunie, în condiţiile în care autorităţile vor să protejeze industria şi populaţia de cavalcada scumpirilor din ultimii ani, în contextul în care criza economică îşi face simţită din plin prezenţa, iar menţinerea locurilor de muncă este un obiectiv declarat al cabinetului Ponta. Liberalizarea a fost justificată prin faptul că, dacă nu se realizează, companiile care activează în domeniu nu vor face investiţii nici în sectorul energetic, nici în privinţa gazelor. De asemenea, a fost invocat faptul că societăţile de stat fac prea puţin profit, iar – prin majorări – statul va putea face investiţii în sistemul de sănătate. Pentru gaze, liberalizarea preţului va începe în vara acestui an pentru populaţie, cu o majorare de 8% de la 1 iulie şi cu 2% de la 1 octombrie. Scumpirile vor continua în 2014, când procentul consemnat va fi de 10% pentru consumatorii casnici. În 2015, 2016, 2017 şi 2018 tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate anual cu câte 12 procente. Până la finele acestui an vor trebui eliminate preţurile reglementate pentru industrie la curentul consumat, în vreme ce pentru gaze termenul este finele anului 2014. Vor fi favorizaţi astfel furnizorii de electricitate (Enel, CEZ, E.ON şi Electrica), cei de gaze (E.ON şi GdF SUEZ), plus producătorii de gaze (Petrom şi Romgaz).

Scumpiri peste scumpiri

Situaţia este tensionată deoarece anul trecut FMI a mai impus României încă o majorare de preţ, care nu fusese inclusă în calendarul de liberalizare, pe motiv că ANRE „nu a respectat formula de preţ“. În urmă cu câteva zile, reprezentanţii E.ON au solicitat o altă majorare de 10% a tarifelor de distribuţie, ceea ce ar duce la o creştere de 3% în factură pentru consumatorul final. Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, a declarat că ar dori includerea celor trei puncte procentuale în majorarea programată de 8%. Preţul gazelor interne este de 170 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce importurile se fac la 400 de dolari/1.000 mc. În luna aprilie, Confederaţia Patronatelor din Industrie (CONPIROM) anunţa că în ultimii patru ani costurile cu energia au crescut cu 55% şi avertiza că ne aşteaptă un val de şomeri. Ionel Borş, liderul patronatului Metalrom şi director în cadrul ArcelorMittal, a anunţat că din 2009 până în prezent costurile generate de scumpirea energiei electrice au fost de 42 de milioane de euro pe an, în vreme ce la gaze au fost de 37 de milioane de euro pe an. Toate acestea în condiţiile în care preţurile finale la mărfurile industriale şi în special la oţel au scăzut cu 40%. La gaze, cei mai mari consumatori sunt grupurile InterAgro şi Azomureş, în vreme ce la curent electric sunt Alro şi ArcelorMittal.

„Cruciada Copiilor“

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, critica recent decizia de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze, despre care a spus că a fost agreată fără a se evalua impactul asupra industriei. „O piaţă care nu se modernizează tehnologic nu se poate liberaliza, înseamnă masacru în masă, înseamnă Cruciada Copiilor“, a afirmat ministrul la Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Aspen Institute România. Pe lângă impactul direct în metalurgie, siderurgie şi industria chimică, liberalizarea va însemna şi creşterea preţurilor la gigacalorie sau la produse precum pâinea.”

HotNews

VIDEO Victor Ponta: Liberalizarea pretului la gaze, un principiu european. Romania trebuie sa-l respecte

Se arata ca:

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a primit raspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amanare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizand ca motivatia a tinut de respectarea principiului european al liberalizarii preturilor la gaze.

„Motivarea europenilor este foarte clara, ca trebuia sa facem aceasta liberalizare inca de cand am intrat in UE, din 2007. Este un principiu european”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.

„Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo – si noi nu putem sa facem altceva decat sa… pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc. Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem”, a spus Ponta.

Guvernul vrea sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.

Departamentul pentru Energie a transmis, pe 10 mai, Comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, o scrisoare in care a fost exprimata intentia Guvernului roman de a amana, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor, informeaza Departamentul pentru energie. Acesta intentie vine ca urmare a discutiilor cu reprezentantii consumatorilor industriali care si-au exprimat au cerut amanarea liberalizarii. Raspunsul comisarului a fost primit pe 31 mai, mesajul acestuia fiind: Trebuie respectat calendarul.

„Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie. Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit in perspectiva, raportat la preturile de pe piata UE, mentionand ca in anul 2011, pretul reglementat pentru consumatorii industriali din Romania era cel mai mic din Uniune.   Raspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atragand atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor”, precizeaza Departamentul pentru Energie.

Potrivit acestuia, functionarea pietei de electricitate si gaze naturale este reglementata de catre Directivele europene. Conform acestora, pentru o corecta informare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului, autoritatea fiind responsabila si de implementarea calendarului de liberalizare a preturilor.

HotNews a aratat inca de pe 14 mai ca reprezentantii CE recomanda continuarea liberalizarii. Comisia Europeana a fost informata cu privire  la faptul ca „anumiti clienti industriali solicita amanarea liberalizarii preturilor la gaze la consumatorii industriali cu un an”, insa „indeamna  autoritatile sa continue liberalizarea treptata a preturilor la energie”, a declarat pentru HotNews Marlene Holzner, purtator de cuvant al Comisarului pentru  Energie. Altfel spus, Comisia solicita respectarea calendarului. „Comisia solicita, de asemenea, protejarea consumatorilor  vulnerabili in mod corespunzator”, a mai spus Marlene Holzner.

Consumatorii de gaze din Romania, in special InterAgro, solicita cu insistenta autoritatilor sa amane cu un an calendarul de liberalizare a preturilor la  gaze.”

Ponta se resemnează: Liberalizarea preţului la gaze, un principiu european

Se arata ca:

„Premierul Victor Ponta a declarat că a primit răspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amânare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizând că motivaţia a ţinut de respectarea principiului european al liberalizării preţurilor la gaze: „Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european“.

Guvernul a dorit să amâne, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a recomandat respectarea actualului calendar. Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu FMI, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut pe 1 aprilie (cu 5%), iar pe 1 iulie ar trebui să urce cu 5%, respectiv cu 3% pe 1 octombrie, proces ce va continua anii următori.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iunie 28, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

166 comentarii »

 1. […] Ce spuneti? Nu sunt pentru mine? Nu sunt inalt deminitar roman? Nu sunt nici presedintele Senatului, nici presedintele Camerei […]

  Pingback de Dupa cum ati aflat mi-am cumparat niste farfurii din portelan brodate cu fir de aur | Hai ca se poate! | iunie 28, 2013 | Răspunde

 2. Spui matale ca ,” consumatorul nu are de unde alege ” si ca , ” producatorul isi poate permite sa impuna pretul ” si mai spui ca ,” daca preturile ar fi cu adevarat libere atunci din confruntarea cererii cu oferta ar iesii un pret corect in sensul ca nu ar dezavantaja pe cineva „. { sigur nu esti Andrei Tiut ? }Tare-mi e ca te hazardezi atunci cand faci astfel de …. pronosticuri , astfel de afirmatii . 1] Consumatorul { indiferent care , cel casnic sau cel industrial exceptand fireste ” alesii ” : ALRO….iti spune ceva acest nume ? } nu are de ales deoarece , este ceea ce se numeste ” consumator captiv ” .2] Producatorul poate impune pretul iar guvernul …nu se poate amesteca in aceasta . Ba da , se poate amesteca „cineva ” si anume : Parlamentul care poate lua o decizie numita : NATIONALIZARE A RESURSELOR ENERGETICE …ca s-a vazut si la case mai mari figura asta si…chiar a mers . Spui matale : ” Daca preturile ar fi cu adevarat libere atunci , din confruntarea cererii cu oferta ar iesii un pret corect” ….etc , etc . EU omul de pe strada spun insa asa : atunci cand exista consumatori captivi …{ adica aia care n-au d e unde lua din alta parte ceea ce au nevoie pentru a exista } nu poate exista nici macar ca definitie teoretica chestia cu ” cererea si oferta ” . Chestia cu , ” cerere mare pret mic” …la-so balta . Intr-o lume aflata in plina criza economica { ca doar nu-mi vei spune a aceasta s-a terminat …cu bine !} si asupra careia planeaza si o criza a energiei { mai arunca-ti si matale ochii spre emisiunile de stiinta de pe la aia de la „National geografic ” sau „Animal Planet” si altele avand acelasi profil } nu se mai poate vorbii in nici un caz despre asa ceva . Articolul din ” ADEVARUL ” … poate fi fost bine ca in debutul lui sa fie ca motto acea veche zicala romaneasca : ” Bate saua sa priceapa ….iapa „. Acel articol…. chiar nu ma arunc sa faca acuzatii ce se pot dovedii nefondate dar….mie-mi miroase a gaz …. de sist ! Mie-mi miroase a articol comandat si…chiar nu ma arunc la a face afirmatii sau a trage anume concluzii dar este foarte persistent mirosul acela de gaz de sist , ce razbate printre randurile articolului . Varujan Vosganian….asta mai bine se apuca linistit de scris povesti pentru adormit copii .O fi el economist dar…este un economist de catedra chiar daca a mai fost o data ministru si parca tot la ” Economie ” . Chiar n-aveau liberalii altul mai bun ? Gigi bunaoara 🙂 … Din toata polologhia pe tema „liberalizarii ” nu se poate trage decat o concluzie : Parlamentul , guvernul TREBUIE SA INTERVINA !!! Trebuie sa impuna { acum fireste este cam tarziu } patronatelor , angajatorilor …la nivel de Stat { iar privatii trebuiind sa respecte regulile Statului } un salariu , un venit minim care sa poat fi cu cel mult 100 de E mai mic decat in Franta , germania , UK adica UE ! Poti da aceste salarii …continui treaba , nu poti…adio s-un praz verde . Repet este cam tarziu , chestia asta trebuia facuta de catre nefericitul ala de Ciorbea ca se s i pricepea la nefacute si avea si posibilitatea , inca o avea , de a face asa ceva . Atunci cand in Romania venitul minim lunar al oricarui cetatean va fi cu doar 100 de E mai mic decat in restul UE …atunci preturile chiar si la energie nu ni se vor mai parea atat de mari si poate ca si productivitatea muncii ar creste exponential { atentie : am spus POATE !} iar cei ce hotarasc destinele noastre { ” alesii „} se vor gandii si la alte surse de energie care sa faca imposibila o ridicare a pretului pentru o energie ce are ca provenienta o industrie ce produce un anume fel de combustibil .sau numai un tip de combustibil . Mai spui matale ca avem ca obicei { ma rog asta se intelege grosso modo } ca intai sa facem ceva si abia dupa mult timp sa cautam vinovatii in cazul esecului . Ai dreptate ,si de aceea am spus nu o data ca Petre Roman , Theodor Stolojan ,Mugur Isarescu { ca si asta a fost la un moment dat Prim Ministru } Adrian Nastase Calin popescu Tariceanu Emil Boc si gastile ce-i inconjurau { adica ministrii guvernelor respective dar…. nu numai } daca ar fi fost condamnati la cate 3000 de ani de puscarie FIECARE , asta ar fi insemnat doar o…. justitie clementa !

  Comentariu de Marian | iunie 29, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Nationalizarea resurselor energetice, zici. Dar Statul n-are bani, eu asa am inteles… Spui:

   „Trebuie sa impuna { acum fireste este cam tarziu } patronatelor , angajatorilor …la nivel de Stat { iar privatii trebuiind sa respecte regulile Statului } un salariu , un venit minim care sa poat fi cu cel mult 100 de E mai mic decat in Franta , germania , UK adica UE !”

   Da, dar In Franta, Germania, UK productivitatea muncii e mult mai mare decat in Romania si, pe cale de consecinta, si salariile sunt mai mari. O crestere a salariilor fara o crestere a productivitatii muncii duce, de regula, la inflatie. Spui:

   „Poti da aceste salarii …continui treaba , nu poti…adio s-un praz verde .”

   Si ce facem, distrugem tot? Uite aici lista salariilor minime:
   http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country

   In Franta e de 22.003 US$/an, in Polonia e de 5890 US$/an, in Romania este de 2594 US$/an…
   Uite si aici:
   http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_minimum_wage

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013 | Răspunde

  • Motane, si in Polonia, in Franta, in Olanda, cat face ala cu salariul minim de miile alea de euro, tot atatea face si in Romania ala cu cat ai zis tu. Hai sa fim realisti, sa nu comparam merele cu perele, ca ne da cu zecimale.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

 3. 🙂 :), si cu Constitutia, cum ramane, neicushorule??
  :)) :)) :)) Asa cum am spus. Problema farfuriilor, este foarte arzatoare. Cred ca unul dintre putinele subiecte foarte la obiect si actual, a fost cel cu „Raxboilu nulitatilor, imotriva oamenilor de valoare”. Sau ma rog, cam asa ceva. Exact ce se practica acum pe mai toate blogurile „independente” si „non-profit”. Scuze, nu vreau sa insinuez nimic, parol, 😉
  Acolo, cineva, spunea ca la ora actuala se practica metoda calomniei fara sfarsit, ca „poate tot raman ceva urme”.
  Acum, in toate mediile din Ro se discuta ORICE ALTCEVA decat ceea ce este IMPORTANT.
  Scuza-ma Motane, dar problema farfuriilor, chiar zburatoare, a masinilor ALTELE DECAT LOGANUL, si a scobitorilor vrac sau la plic individual, chiar nu conteaza, cand avem „pe vine” o Constituie IMPUSA, cand avem LEGI votate si adoptate CU OCHII INCHISI, cand se vrea LIMITAREA ingerintelor electoratului in procesul politic. Si pentru ca tot vorbeai de LIBERTATE si DEMOCRATIE, oate mi-o explici si mie cum se traduce „impunerea vointei MINORITATII, speculand un fenomen inventat, manipuland FOAMEA si NEVOILE REALE ale MAJORITATII.
  Exact ce suneam mai devreme, acum cateva luni, ca in Romania, orice ai face ca sa aduci in discutie niste subiecte ARZATOARE, mereu apar ALTELE, mai fierbinti, cum a fost SI INCA MAI ESTE, subiectul cu pscaria lui Jiji, cum se arunca acum altele legate de ORICE, numai ca sa abata atentia „multimii” de la subiecte arzatoare, de importanta REALAptr viitorul acestei tari.
  Acele 10 REGULI DE AUR ALE MANIPULARII, pe care le-am mai inserat si pe aici.
  Sa fim sanatosi, sa avem putere de munca, sa putem sa le ducem si pe astea. ca presimt ca ne asteapta „alti ani de glorie proletara”.

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Salutare onorabile! 🙂
   Bine ai revenit pe blog! 🙂

   Spui ca e vorba de o Constitutie impusa. Impusa de catre cine?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013 | Răspunde

 4. “Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a primit raspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amanare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizand ca motivatia a tinut de respectarea principiului european al liberalizarii preturilor la gaze.

  “Motivarea europenilor este foarte clara, ca trebuia sa facem aceasta liberalizare inca de cand am intrat in UE, din 2007. Este un principiu european”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

  El a aratat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.

  “Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo – si noi nu putem sa facem altceva decat sa… pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc. Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem”, a spus Ponta.

  Buuun, pai tocmai din cauza ca acel guvern, a lui Boc, nu si-a facut treaba bine, cum trebuie, a fost schimbat cu un alt guvern, COMPETENT, sau cel putin pretins. Daca UN ALT guvern nu si-a facut treaba bine, TU, guvernul actual, competent, de ce persisti in aceasi gresala? E ca si cum te duci cu masina la service, ca ai o piesa defecta si aia ti-o inlocuiesc cu alta la fel de proasta, dar pecare tu o platesti de buna, 🙂
  In cazul asta, noi suntem aia pacaliti. Ca am schimbat niste „prosti”, cu alti „prosti”.

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Corect! Greu sa te contrazic, mai ales ca USL are o majoritate solida in Parlament. Stanga nu si-a definit o viziune clara din punct de vedere economic.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • Motane, pana acum nu prea am vazut pe nimeni care sa-si formeze o „viziune clara” pe perioada mandatului, ina din opozitie TOTI au solutii, au metode, mecanisme, care culmea, se dovedesc a fi gresite, sau neconforme cu realitatea si dau chix. INVARIABIL!!!!!

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • Si absolut mereu, la fel de INVARIABIL, se da vina pe „GREAUA MOSTENIRE”.
    Intai a fost „mostenirea grea”, lasata de regalitate, apoi a venit „si mai greaua mostenire” lasata de „iepoca de aur”, dupa care, au tot urmat numai „mosteniri grele”, care mai de care „mai grele”, mai apasatoare, si MEREU, dar absolut mereu, „ceilalti” au avut solutia. Ei bine, cel putin au avut pretentia ca au solutia, si oamenii, satui de atatea „mosteniri grele”, au crezut ca vor scapa insfarsit de „greutati”. Vax albina si-un praz verde. Mereu, „fostii” au fost acuzati de toate relele posibile, ei au fost cauza nenorocirilor, dar de fiecare data cand au venit „altii”, au facut EXACT la fel, „INVARIABIL”. 🙂 🙂 🙂 ca”fostii”.
    La fel si acum. Am dat cu PDL-ul de pamant ca fiind principala cauza a nenorocirilor, base a fost catalogat „raul suprem”, „AIA” au fost slugile Europei, asa ca prin vointa maselor (fara discutie) au fost debarcati, si si au fost „inscaunati” altii, care paradoxal, fac cam acelasi lucru, dar pe alta muzica.
    Cum naiba se face ca noi, „masa de manevra” suntem in aceeasi situatie ca si anul trecut, ca si acum doi ani, ca si acum 10-20 de ani??
    Vezi Motane, d’aia spun eu ca NIMENI nu vede dincolo de aparente. Curios este ca nici macar cei din diaspora nu vad dincolo de ele, desi era de asteptat ca avand alte repere, alte jaloane, sa aiba capacitatea de vedea dincolo de ele. Te rog puncteaza-mi tu, o alta natiune cu pretentii de civilizatie straveche, cu veleitati democratice, in care vointa minoritatii sa fie cea care stabileste regulile. Si culmea, sub spectrul bau-bau-ului base-pedelist, nimeni nu observa ce se vrea a se face. Sub gustul amar (pe care il au doar alegatorii) al Referendumului de asta vara se vrea impunerea unui prag ABSURD, care sa sigure o suprematie a cui?? Impotriva cui? Ma intreb, oare se vor trezi romanii, macar in al 13-lea ceas? Sincer??? NU cred! De ce? Pentru ca am trecut de de varsta la care credeam in zane, printi si minuni

    N

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • @Rica
    Dar, dupa parerea ta, cum au putut altii sa salte ceva mai mult. Uite, spre exemplu, Polonia. Marian vorba de salariul minim – in Polonia este mai mult decat dublu fata de Romania. Si mie mi se pare ca e adevarat ce spui… (bine, cu unele ajustari pe ici, pe colo, dar ideea pe care o scoti in evidenta arata adevarul). Poate ca nu stim sa ne organizam mai bine. Se vorbeste, spre exemplu, de absorbtia fondurilor europene. Din cate inteleg eu aceste fonduri reprezinta singura posibilitate de a ne putea dezvolta. Nu le putem absorbi (decat foarte putin), ni se spune ca trebuie sa facem regionalizarea pentru a avea o mai buna absorbtie a fondurilor europene… Pe mine nu ma convinge explicatia asta – am mai scris si pe blog despre treaba asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • pentru ca fondurile europene sunt cu „dedicatie”

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • @Rica
    Stai putin, stai putin… Cum adica fonduri europene cu „dedicatie”? Asta ma duce cu gandul ca ar fi coruptie si acolo, la Bruxelles… „Dedicate” cui? Cuiva din tara?

    Eu am inteles ca trebuie sa propui proiecte pentru ca sa atragi aceste fonduri. Bineinteles, aceste proiecte trebuie sa fie aprobate si, daca se respecta regulile de accesare, cele legale, bineinteles, atunci ai fonduri europene.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Nu frate, ar cei ce pot accesa fondurile din tara sunt „alesi”. MOTANEEEEE, vezi sa nu ramai asa, 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • Alesi pe spranceana, n-asa?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Motane, fondurile europene s-au dat si se dau in continuare daca indeplinesti „anumite conditii”. Principala conditie, si cea mai importanta, este „apartenenta” la un anume grup, si anume „al invingatorilor”.. Si cum lista (tabelul) este la cei de la putere, ceilalti „pe alt tabel sunt”. 😉

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • Rica, daca lucrurile stau asa precum spui atunci Romania nu se va dezvolta niciodata cu ajutorul acestor fonduri europene. Daca ele sunt cu „dedicatie” pentru imbogatirea exclusiva a unora, lucrurile sunt clare. Adica inseamna ca asta e scopul: imbogatirea intr-un mod exclusiv a unora, nu propasirea Romaniei. E limpede. Nu stiu cat e de legal… Pentru ca aceste fonduri sunt destinate Romaniei, nu unora.
    Sincer si mie mi-e teama ca prin aceasta regionalizare sa nu se urmareasca, in fapt, baronizarea Romaniei, un fel de feudalizare a acestei tari… Asta nu inseamna ca nu am si alte temeri legate de regionalizare.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • „Ca-cam” asa stau lucrurile Motane. E suficient sa vezi unde s-au dus banii din aceste fonduri, care sunt beneficiarii, si te lamuresti. Un „neica nimeni”, oricate idei viabile ar avea, oricat de buna ar fi ideea pentru care ar avea nevoie de fonduri, nu prea il vad eu cu banii de la „ioropa”, atat timp cat nu este „membru cotizant” undeva, anume la cercurile puterii.
    Astai Romania. Credeai ca este altfel? Si tot asa va fi, atat timp cat noi vom alege mereu „un rau mai mic”. De aceea spuneam, politicienii intai trebuie sa ne dovedeasca faptul ca merita sa-i alegem, si abia apoi sa ne condamne si sa ne certe ca „nu mergem al vot”. Ca de 20 de ani tot votam, ba cu unul, ba cu altul, mereu cu speranta in suflet ca „astia” or sa faca CEVA, si ramanem DOAR cu speranta.
    Hai sa fim seriosi, ca in tara lui „DOREL”, unde totul merge pe principiul ca „las-o ba , ca merge asa” si „daca nu merge singura, merge impinsa”, n-o sa fie altfel, indiferent de ce formatiune politica avem la conducere. Pai dintr-o mana de „Doreli”, oricat ai alege, tot cu un DOREL ai sa te alegi. 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013

  • Mon cher chat , Rica Venturiano { Sla’tare onorabile 😉 si …bine ai revenit ! } grait-a ca din Scriptura si chiar a ” pus punctul pe IIIIIIIIIIIIII ” 🙂 ! Ce -i poti raspunde ? RIAN , NADA , NIENTE !!! ” Daca un ALT guvern nu si-a facut treaba bine TU , guvernul actual, competent , de ce persisti in aceeasi gresala ?” ” Asta ar merita scrisa cu litere de aur ” ….vorba lui Harpagon 😉 !

   Comentariu de Marian | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • @Marian
    Rica tot vorbeste de impuneri…Eu de asta l-am si intrebat: cine crede ca ne impune si de ce…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Motane, atat coborarea pagului de validare, cat si modificarea Constituie sunt „POHTELE” PSD-ului. Sau nu ai priceput pana acum. La fel si cu modificarea mandatului la 4 ani. Pai cand s-a schimbat la 5, n-a fost si PSD-ul, impreuna cu PNL-ul de acord? Sau atunci se gandau ca vor beneficia ei de asta, nu baselu??
    🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • @Rica
    „Pohtele” PSD-ului sau ale USL-ului?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • ;), mai vedem. Tu chiar crezi ca PNL are ceva de zis? Care PNL? PNL-ul lui „my way or highway”?
    Motane, ori ma starnesti, ori esti naiv. Dar sigur naiv nu esti, 😉

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

 5. Hm, si apropos, „ce mai face Jiji”? O sa treaca Romania si pste hopul asta? Nu ne afecteaa cumva imaginea? Sigur e mana lu’ baselu’, precis, fara tagada. Sunt curios, o sa stea mai mult ca Bombonel dupa gratii?
  Nu de alta, dar la subiecte cum e cel cu SCHIMBAREA CONSTITUTIEI SI MANIPULAREA GROSLANA A ROMANILOR, in detrimentul atat de trambitatei DEMOCRATII, nu prea ai succes. Scuze, n-o lua la modul personal. Ia-o la modul „national”. Asta apropos de ce spuneam eu, candva, undeva, ca „avem conducatorii pe care ii meritam”.
  🙂

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Si crezi ca romanii vor fi manipulati? Poate ca nu se vor lasa manipulati…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • DA! DA! DA!

    Comentariu de Marian | iunie 29, 2013

   • 😉 Si eu am aceeasi certitudine Mariane.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

  • Cred? Pai ce sa cred, cand am exemple ca asa este!! Tu unde traiesti, nu in Romania? Intelegeam sa fiu eu ala care nu vede, ca sunt mai tot timpul plecat din tara, dar tu, care stai acolo? Sau nu stai?? 😉

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • Bine, atunci sa reformulez intrebarea: crezi ca toata chestia asta cu revizuirea Constitutiei, cu noua Constitutie, e o diversiune?
    Ponta spune ca pragul de 30% la referendum se justifica prin faptul ca trebuie facute reforme in tara asta si ca oamenii nu se prea inghesuie sa vina la vot. El spunea ca altfel nu poti sa faci nimic.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Atunci solutia este sa DEMOSNTREZE ca sunt capabili sa faca ceva, sa repare ce este de reparat, sa contnue ce este bun, si sa lase luptele politice pe mai incolo. Au demonstrat asta? NU!! Pana acum, au demonstrat doar ca VOR PUTERE, cat mai multa, si atat!!
    La ce bun sa iasa romanul la vot, cand vede ca INDIFERENT de ce alege el, INDIFERENT de ce formatiune politica iese invingatoare, EL tot asa prost o duce, tot nu se schimba nimic in bine, iar puterea este TOT INDIFERENTA la problemele lui. Si cum s-a observat ca manipularea nu mai tine la „marea majoritate”, ca prin anii ’90, ce s-au gandit „alesii”, ia sa ne asiguram noi ca avem „sustinatori” suficienti, care sa ne ajute sa ne atingem scopul. Ca Referendumul de asta vara a fost doar Calul Troian. Sa nu-mi spui tu mie, ca „puterea” de asta vara nu stia EXACT cati cetateni cu drept de vot are Romania. Hai sa fim seriosi si realisti Motane

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

 6. Motane, in momentul in care MODIFICI pragul de validare, de la 50%+1, care eu unul il consider democratic, indiferent de ce alege MAJORITATEA (pana la urma asta inseamna democratie), nu crezi ca CINEVA (nu spui cine) are interes ca sa exploateze pe cineva (iar nu spui cine) ca sa se aprobe O CONSTITUTIE facuta pe placul unora si atat. Eu unul, in prostia mea proverbiala, sunt dispus sa accept orice CONSITUTIE atat timp cat este votata de MAJORITATE, nu de O ANUME minoritate.
  Da, am revenit, dar nu cred ca voi zabovi prea mult pe bloguri de data asta. Nu din lipsa de timp, ci din lipsa de motivatie. M-am saturat sa ma lupt cu morile de vant. Paradoxal nu, avand in vedere in ce domeniu lucrez, 🙂 🙂 🙂
  Cineva spunea, candva, ca „nimeni nu este suficient de destept, ca sa-i demonstreze prostului ca este prost”.
  Si nu-mi mai rastalmaci si de data asta vorbele, ca nu fac referire la nimeni anume, cu atat mai putin la tine sau la cei de pe blogul tau. Aici chiar n-am a obiecta la nimic si fata de nimeni. M-am referit la modul general. Daca NIMENI nu vrea sa vada CRUDA realitate, nu are rost sa te transformi in personajul lui Cervantes, ca tot tu cazi de fraier, sa fu delicat, 😉
  Insa e un hobby de-al meu sa „mai rasfoiesc” putin paginile preferate la o bere, sau cat astept o comanda.
  Inchin un „Efes” FOOOOARTE rece in cinstea ta si a lui Marian, chiar aici, la el acasa, :). Nu la Marian acasa, ci la EFES acasa, 🙂 🙂 🙂

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Multumesc daca inchini un Efes in cinstea mea! 🙂

   Da, si eu cred ca pragul de validare trebuie sa fie 50%+1. Este interesanta ideea ta: „o Constitutie facuta pe placul unora si atat”. Insa ar fi interesant sa identificam si cine ar fi aceasta minoritate? Baronii locali? E o Constitutie impusa de de Marile Puteri?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • Pai si eu am facut aceeasi afirmatie mai zilele trecute …fireste folosind alte cuvinte dar esenta , fiind aceeasi si mi-ai cerut ca de obicei 1.000.000 de argumente , argumente pe care in cazul de fata eziti sa le soliciti . Din pacate n-am elocciinta unui ….Venturiano 😉 si nici macar posibilitatea de a inchina in sanatatea lui un pahar foarte rece de EFES , ci …. doar niste ceai cald cu paracetamol 😦 😉 !

    Comentariu de Marian | iunie 29, 2013

   • Mariane, stimabile, SANATATE, dar solutia cu ceaiul nu o sa dea rezultate. O tuica fiarta cu piper si cuisoare, apoi o frectie cu Carmol, si la sfarsit o „aspirina saracului”, sau chiar doua daca duci, 🙂 , si gata, a doua zi esti ca nou, 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • Combinatia dintre tuica, fie ea si fiarta cu piper si cuisoare, si aspirina, fie ea si a saracului, nu-mi place. Mai bine ceai si aspirina. Nu e bine sa iei medicamente cu alcool sau dupa ce ai baut alcool sa iei medicamente sau invers, sa iei medicamente si pe urma sa bei alcool.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Pai Marian este parcaracit, si bea ceai, nu tu. Deci de ce ai bea tu tuica fiarta?? 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • @Rica
    Am inteles. Dar eu spun ca nu e bine sa bei tuica si pe urma sa iei aspirina. Valabil pentru oricine treaba asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Motane, „aspirina saracului”, nu Bayer. 🙂 🙂 :).
    E clar, esti inca tanar, 🙂 🙂 🙂 🙂 Daca aveai peste 40, sigur stiai ce-i aia, 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • 😆
    Eu chiar vorbeam serios!
    Ma refeream la aspirina – acid acetilsalicilic.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Mai omule, era sa ma innec cu bere e atat ras, 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • Draga Rica si draga Motane….prieteni dragi 😉 de secole , ” medicamentul ” minune care poate vindeca reumatismul este doar ZEAMA DE CLOPOT 😉 🙂 😦 !!! Ma oftica doar faptul ca daca pentru spondiloza o-i avea si eu o parte de vina….pai pentru reumatism…pe cine dracu sa mai dau vina ? Tuica fiarta zici Rica ??? Pai am baut o canistra de cand au inceput durerile insa… O fi EFES-ul ala mai indicat ? 😉

    Comentariu de Marian | iunie 30, 2013

   • Mariane, las-o naibii de zeama de clopot, ca are gust de cocleala, 🙂
    De dus, te poti duce oricand, asa ca da butonul la maxim si ia din viata asta cat poti din cele bune.
    🙂 Eu cu tuica ma dreg, si la doctori merg cat mai putin. Nu ca zic, dar vreau sa spun. 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013

   • Mariane, am gasit. 😉 „de vina e baselu”, 🙂 nu? Ca la cate bube are (ca are slava Domnului, nu-i fecioara) ce mai conteaza un reumatism. 🙂
    Pai Mariane frate, ai uitat de cozile de la: … vrei sa le enumar? :-):-):-):-)

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013

  • Nu Motane, te duci prea departe cu „marile puteri”. Uitat-te in jurul tau, si poate iti dai seama. Suntem un stat mafiot, corupt pana in prasele, unde nimic nu se poate face cinstit, unde oamenii cinstiti sunt batjocoriti si umiliti. Daca vrei sa pornesti o afacere, indiferent de cat de mica sau mare, nu poti, pentru ca esti ingropat de viu de mafie.
   Te rog spune-mi, tu cum vezi regionalizarea? Cum consideri tu coborarea pragului de validare la Referendum sub 50%? Ca nu vorbim de alegeri locale, ci de „un ceva” care hotareste „ceva important” pentru tara. Si nu ma lua cu absenteismul, te rog.
   Legat de Efes, SEREFE BEY EFENDI!

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • @Rica
    Sincer, nu sunt de acord nici cu pragul de 30% si nici cu regionalizarea. Pe mine nu m-a convins explicatia ca trebuie sa facem regionalizarea pentru ca numai asa putem sa absorbim mai bine fondurile europene. Eu nu gasesc o justificare regionalizarii. Asta e parerea mea la ora asta. Pana acum nu au fost elemente ca sa-mi pot schimba aceasta parere. Apoi Romania e un stat unitar, or regionalizarea ma duce cu gandul la altceva, la ceva ce nu-mi place.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Pai da, tie nu-ti place, nici mie, dar ce te faci ca „doar asa il putem debarca pe baselu”, 🙂 🙂 🙂
    isteria nationala, referendumul furat si baselu cel demis, 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013

   • Basescu a facut greseli. Insa acum situatia e alta, cand ai o majoritate de 60% in Parlament. Fata de sub 17%, cat are PDL… Basescu nu poate sa faca prea multe in astfel de conditii. Nici nu mai are o majoritate care sa-l sustina in Parlament, la nevoie. Cel putin asta e situatia din decembrie 2012 si pana acum. Lucrurile sunt destul de clare in acest sens. Ceea ce a iritat electoratul USL a fost semnarea pactului cu Basescu de catre Ponta, in conditiile in care USL are o majoritate zdrobitoare in Parlament.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2013

   • Nu-mi spune mie, ca eu stiu asta. Spune-le alora care tot urla ca pana nu e debarcat baselu nu o sa fie bine. Si sta este tot o manevra de invaluire, ca sa ascunda incompetenta actualilor guvernanti. Deci cu 60% si n-au reusit sa faca nimic. Numai legi proaste, fara suport, fara logica s-au dat.
    Dar totul e NUMAI DIN VINA LUI BASELU SI A PDL-ului.
    In ce tara am ajuns sa traim. Plina de orbi!

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013

  • @Rica Venturiano ….Onorabile ai mare dreptate , pragul de 50+1 este insasi esenta democratiei insa….in situatia in care se vede si fara binoclu ca oamenii { nu numai de la noi ….lumea in general } sant satui si scarbiti d e politica si mai ales de politicieni….cum dracu sa faci sa-i aduci la urne , altfel decat folosind ..ce s e poate adica …VRAJALA ? Sti vorba aia : ” picatura cu picatura …se umple buzunarul ” ! 😉

   Comentariu de Marian | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • Atunci Motane, tu ca politician fa-ti treaba ASA CUM TREBUIE sa-i demosntrezi cetateanuli ca votul lui CONTEAZA, si or sa iasa la vot.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • Eu nu sunt politician. 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Scuze, era „Marian” la raspuns, dar m-am grabit, si n-am facut referire la TINE, cand am spus TU CA POLITICIAN, ci m-am referit la acel politician care isi motiveaza ineptia prin absenteismul alegatorului.
    Daca TU, MOTANUL FILOZOF, esti, sau nu esti,politician, prea putin conteaza. Primo, daca ai fi, de ce ai recunoaste, iar daca n-ai fi, iar nu conteaza. Scuze, fara resentimente,parol. Chiar nu conteaza. Cafeaua are acelasi gust, idiferent de ce orientari politice (sau sexuale) are fiecare, 😉

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • @Rica
    Ai dreptate: e o chestiune care da serios de gandit. Si anume: avem o tara cu un potential bogat, valoros. Totusi, nu progresam. Alte tari foste comuniste, si am dat exemplul Poloniei, au mers mult mai bine decat noi prin tranzitie. Noi tot in tranzitie suntem. Din toate tarile UE, foste comuniste, doar Romania si Bulgaria o duc cel mai rau. Nu spun ca la altii ar curge lapte si miere. N-am spus asta. Dar, totusi… Milton Friedman spunea ca viata nu e dreapta. Insa ciudat e ca, dupa cat se pare, numai cu Romania si Bulgaria nu e dreapta sau e foarte nedreapta, fata de altii, cel putin pana acum.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Da motane, pentru ca TOATE celelalte tari foste comuniste din Europa de Est, au avut parte de deschidere spre VEST cu mult inaintea nostra. Polonezii, cehii, sarbii, au avut acces la locuri de munca in Vest, fara sa fie nevoiti sa emigreze, sau sa fuga peste granita. Daca vrei sa ne compari cu cineva, compara-ne cu rusii, nu cu polonezii. In 84-85, navele companiilor europene aveau in echipaje polonezi, sarbi, cehi, fara sa fie transfugi. Toti „astia” de o duc mai bine ca noi acum, au fost obisnuiti cu „democratia occidentala”.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • @Rica
    Bine, dar ce a fost, a fost… Chiar tu spuneai ca nu e bine sa ne raportam mereu la „greaua mostenire”.
    Din ’84-’85 pana acuma au trecut niste ani buni… Pe vremea aceea Ceausescu a impus inchiderea tarii mai ales catre Vest. N-aveai voie sa iei contact cu cetatenii strani, era si lege in acest sens, daca nu ma insel. Dar de atunci au trecut aproape 30 de ani…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

   • Pai Motane, tu nu vezi ca numai de asta e vb? Mereu, si mereu, se face raportare la „vina celor de dinainte”. Si nu o fac eu. A trecut un an de conducre USL-ista, si inca se arunca vina pe guvernul PDL-ist. Astia de acum, n-au facut nimic, dar tot aia de atunci sunt de vina. Hai sa fim seriosi. Pana cand o sa tot mergem asa?

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013

   • Mie mi se pare ca exista o anumita deruta, ca sa zic asa, si, as spune, nervozitate in randurile electoratului USL…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013

 7. Mai oameni buni, eu am jetlag, ca sunt dupa alta ora, inca nu mi-am revenit, dar voi? Hai, la culcare, ca eu la 10 am treaba, si nu pot sa merg cu o fata de politician roman, ce naiba. MAI ALES ca turcii sunt foarte pedanti. 😉
  Mai vb neicushorilor, ca atat ne-a ramas, ca de facut oricum nu putem face nimic si nici nu o sa rezolvam ceva, asa ca …..

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Noapte buna! 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 29, 2013 | Răspunde

   • Mda, eu fiind mai putin religios, fara a fi ateu, nu m-am gandit la asta. Da, e o explicatie destul de logica si asta cu catolicismul. Sa nu uitam ca tocmai ne-catolicismul ne-a dat deoparte de la masa pacii, si poate tocmai de aceea suntem MEREU asezati cat mai la est, 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013

  • Mai fratilor ma-nbolnavesc de …nervii capului cand va aud vorbind despre cum ” au reusit” aia din Cehia , Polonia si care dracu’ or mai fi !!!! 😦 Cum dracu de nimeni , dar chiar nimeni niciodata sau cu foarte rare exceptii nu spune ca : ACELEA SANT TARI DE RELIGIE CATOLICA ????? Asta-i foarte important in aceasta nenorocita ecuatie a ” reusitei ” ! Ca cei ce au ajuns sa conduca Romania dupa ’89 au fost corupti pana in maduva oaselor o fi foarte adevarat cu rare exceptii { si sint inca …ce daca traim deja in 2013 ?} insa nu mai mult decat aia din Cehia , Slovacia sau Polonia ! Pai aia nu sint oare tot oameni ca si astialalti ? Stiu , stiu , ne-a fost servita si galusca cu….Solidarsnost { Solidaritatea lui Lech Wallescka } care la noi …n-ar prea fi existat ….ne-a fost servita si galusca cu Havel ce a fost ales la cehi in proportie de 90% spre deosebire de noi ce l-am ales pe Ion Iliescu ….in aceeasi proportie insa …de ce dracu uitati ca : daca Havel era agreeat de West ….Iliescu….mai subtire , mult mai subtire !? Are dreptate Rica : fondurile europene au fost si sint ” cu dedicatie ” si nu trebuie sa fi un mare analist economico-financiar pentru a descoperii figura asta …ce dracu doar nu-i…Sfantul Graal !!! Motane !!! Romania si Bulgaria o duc rau datorita politicienilor astia de carton { nu datorita ” productivitatii muncii ” } ce n-au avut in minte decat sa ajunga sa aiba ” obiecte”…. lucruri de o anume marca si calitate si…notorietate publica si sa traiasca ca marii milionari din West …fara insa sa fie nevoiti sa adune bob cu bob ci ..sa ” faca milioanele de gologani ” dintr-o data !!! In Bulgaria , unde n-ar fi trebuit in mod normal sa sa se traiasca mai rau ca-n Romania { adu-ti aminte ca Germania devenise la un anume moment ” administratorul ” economiei bulgaresti iar marca…devenise moneda cvasioficiala chiar daca nu prea se recunostea figura asta la nivel …oficial } insa acolo si-a spus cuvantul MAFIA …c-o fi fost rusa , bulgara sau albaneza…chiar nu conteaza insa….”i-a penetrat ” ! Noi traim rau datorita … nimicniciei { NEMERNICIE IN TOATA PUTEREA CUVANTULUI } de care au dat dovada { si am mai spus chestia asta la matale pe blog …atunci cand te-ai si cam …basicat 😉 } cei pe care ne obisnuisem sa-i numim ELITE !!! Am ales in locul lui ” Ceausescu si Lenuta , cimpanzeul si maimuta ” sau ” Cizmarul si analfabeta „…. oameni despre care auzisem si ” stiam ” d e la Europa Libera care…si-a facut treaba cu brio : ne-a indoctrinat { ne-a PROSTIT } mai abitir decat comunismul !

   Comentariu de Marian | iunie 30, 2013 | Răspunde

 8. Eu inca n-am somn, asa ca ….

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

 9. Si cum (fara sa te „curtez”) ai ramas singurul blog pe care chiar mai am lacere sa intru, ……

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 29, 2013 | Răspunde

 10. Hai ca uite, asa m-am lipit si eu de-o bere si-o cafea, 🙂 🙂 🙂

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013 | Răspunde

 11. Acum sincer, nu vreau sa te flatez, dar chiar nu am ce discuta „dincolo”, la … „celalalt blog”, unde ne mai intersectam. Prea multa ura nejustificta si prea putina luciditate. Si pentru ce pana la urma? Putem dicuta in contradictoriu si civilizat, chiar daca suntem sarcastici si malitiosi, nu, fara a fi mitocani sau grobieni. Si aici nu fac referire la tine sau la blogul tau, si nici la „moderatorul’ de dincolo, ci la „fauna de dincolo”. A inceput sa semene a Antena 3. Si ce e mai distractiv, e ca s-au schimbat niste opinii la 180 de grade, in doar un an de zile, 🙂 🙂 🙂
  In fine, …… asta este alta treaba, ……

  Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013 | Răspunde

  • In electoratul USL exista in continuare tendinta de a-l vedea pe Basescu drept capul tuturor rautatilor din Romania. Ca Basescu a gresit, asta o spun si eu… Cu toate acestea ceea ce nedumireste acest electorat este pactul de coabitare Ponta – Basescu. Pe de alta parte nu e clar de ce USL nu a reusit de anul trecut si pana acum sa faca ceva pentru imbunatatirea situatiei economice, ca lucrul asta afecteaza foarte multa lume. Pentru ca este clar ca lucrurile, de fapt, baltesc fara speranta. Scumpirile, apoi liberalizarea asta care ar aduce un nou val de scumpiri, regionalizarea… Nu se prea vad solutii.
   La noi este calm inca. Uite-te ce e in Bulgaria:
   http://www.mediafax.ro/externe/protestele-din-bulgaria-mii-de-bulgari-au-manifestat-impotriva-guvernului-pentru-a-opta-zi-consecutiva-11001558

   http://adevarul.ro/international/europa/proteste-bulgaria-1_51c798aac7b855ff56bdc868/index.html#

   http://www.antena3.ro/externe/bulgaria-ieftineste-electricitatea-ca-sa-calmeze-protestele-din-tara-219487.html

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2013 | Răspunde

   • In Bulgaria cresterea preturilor la energie au declansat protestele…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2013

   • Nu-i nimic. In Romania pana si asta o sa fie tot din cauza lui Base si a guvernului Boc. Inca 3 ani de acum incolo, tot baae si Boc vor fi vinovatii supremi. Am mai trecut prin asa, parca nu? Cand raul suprem era Ilici cu al lui zambet malefic si PSD-ul lui Bombonel. Ei uite ca acum s-a intors roata si s-au inversat rolurile, de parca a fost un virus de amnezie general.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013

   • Aici gresesti mon cher ! „In electoratul USL exista in continuare tendinta de a-l vedea pe Basescu drept capul TUTUROR rautatilor din Romania ” ??? Chiar nu realizezi ca { si asta se vede si fara binoclu la o simpla lecturare a ” sondajelor ” fara insa sa dai prea multa crezare cifrelor } majoritatea ” electoratului USL { afara fireste de cei…chititi , de cei ce n-au lepadat inca ochelarii de cal } si-a cam dat seama ce-i cu aceasta ….”uniune ” ? Ba da , si-au dat seama si Ponta sau chiar Antonescu au contribuit din plin la aceasta figura . S-au devoalat { fireste fara voia lor ca nu erau totusi atat d e nebuni } iar cei ce au avut ochi de vazut…au vazut suficient si…chiar nu mai este nevoie de nimic pentru a le schimba o parere o data formata ! Si apropo de protestele din Bulgaria…chiar ai senzatia ca acele proteste au fost facute , organizate asa …ad’hoc …pe facebook ?” E CU VOIE D E LA ….POLITIE ” prietene , e cu voie si stire de la politie si nu ca politistii din Bulgaria ar traii mai prost decat restul populatiei sau ca ar fi mai patrioti sau mai iubitori de popor sau dedicati alinarii necazurilor populatiei decat astia din Romania….pur si simplu….a venit ordin de ” sus ” ….directiva , de sus sau ” de acolo ” !!! A , si nu uita ca pana prin ’89 Bulgaria nu prea consuma gaze la aragaze….aveau parte de multa , foarte multa energie electrica furnizate de rusi { la acea data inca USSR } astfel incat….aia consumau curentul electric chiar si pentru a ….fi stersi la popou dupa ce-si terminau ” treaba ” . Energie electrica la preturi FOARTE , FOARTE MICI pai dupa o figura de acest gen…chiar nu-ti dai seama ca o scumpire a megawat-tului chiar si cu cativa leva era suficienta incat sa inceapa sa agite anumite spirite ?

    Comentariu de Marian | iunie 30, 2013

  • Am spus eu ca base e pur si nevinovat? NU. Eu am afirmat ca USL-ul nu este mai bun ca PDL-ul, si atat. Ma intreb doar pana cand vor mai sta romanii cu gurile cascate ca pelicanii la ce ne arunca unul si altul, profitand de nestiinta si necazul lor.
   Stiu ce este in Bulgaria. Urla presa de peste tot. Ce ma intarata si ma inversuneaza insa, este ca s-a ajuns cu discutia despre regionalizare peste ocean, si in niste „comunitati” de acolo, de anume etnie, se freaca mainile a reusita pentru ca se vede in aceasta regionalizare „o independenta si o eliberare de sub jugul tiranic al romanilor”.
   dar romanii sunt prea ocupati cu „raul suprem”, care este sursa tuturor belelelor. Altceva nu mai vede nimeni. Exact cu spune si una din regulile manipularii, abate atentia de la probleme importante cu mici can-can-uri vanturate de media.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013 | Răspunde

   • Nu frate tu !!!! Motanul !!!! Era raspunsul lui si ceea ce am tastat era adresat lui …regrete eterne 😉 daca ai crezut altceva 🙂 !

    Comentariu de Marian | iunie 30, 2013

 12. Eu vin si supralicitez…ca la pocker : TOTI CEI CE AU CONDUS ROMANIA DIN ’89 INCOACE SANT VINOVATI IN EGALA MASURA !!!!

  Comentariu de Marian | iunie 30, 2013 | Răspunde

  • Perfect adevarat.:-)

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 30, 2013 | Răspunde

   • Eu ti-am mai zis care e pararea mea legta de fondurile europene. NIMENI nu are acces la ele daca nu este pe un „tabel” anume, daca nu este inregimentat politic, si preferabil sa fie undeva cat mai langa putere. Hai sa te intreb concret.
    CINE A CONSTRUIT (sau constrieste, ca nu e gata) centura Bucurestiului? Din ce fonduri? dcare e firma ce beneficiaza la greu de pe urjma acestui contract? Intreb, ca eu nu stiu. Ce stiu insa e ca este construita PROST, FOARTE PROST. Pe langa o calitate a asfaltului de DOI LEI SI ZECE BANI, nu are scurgere pluviala. Ati fost pe ea cand ploua torential? Eu ieri seara, de la aeroport spre casa am trecut prin niste balti ce le puteai numi lacuri. Si asta este doar un exemplu despre cum se fac proiectele in tara asta.
    Si e normal sa ne certe UE, sa ne considere HOTI si BANDITI. Nu din cauza hotilor si banditilor ce fac fel de fel de magarii prin Europa, ci prin prisma HOTILOR SI BANDITILOR CE S-AU PERINDAT PE LA GUVERN si PARLAMENT, DE 20 DE ANI. Asa ca hai sa fim realisti, sa lasam citatele si „versetele satanice” ale nu-stiu-carui economist sau analist, si sa ne uitam in curtea noastra.
    Sincer, asa cum spunea si Marian ca-i veneau „nervii capului”, 🙂 :), hai sa lasam naibii comparatiile cu americanii, rusii, polonezii sau nu mai stiu care extraterestrii, si a ne analizam noi pe noi vis-a-vis de noi. Sa vedem cum consideram noi normalul, nu raportat la americani sau eschimosi.
    Si cat vom avea acceasi politica a hotiei si inselatoriei la noi in tara, indiferent de ce culoare are partidul de guvernamant sau cati trandafiri are, fondurile europene in loc sa ne ajute, mai rau ne vor face.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 1, 2013

   • @Rica
    Nu numai la noi e asa:
    http://corinacretu.wordpress.com/2013/07/01/aderarea-croatiei-confirma-rezistenta-proiectului-european/

    Se arata, printre altele, ca:

    „Exista, inca, numeroase critici privind coruptia din Croatia, supradimensionarea sectorului public, nefunctionarea justitiei, economia nepregatita pentru integrare si clientelismul din administratie. Sunt temeri ca va deveni cea mai problematica tara din UE, dupa Grecia si Spania. De aceea, transformarile atat de necesare trebuie sprijinite concret.”

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 1, 2013

  • @Marian, Rica
   Ce parere aveti de urmatorul articol al Andreei Paul (Vass):
   http://www.andreeavass.ro/blog/2013/06/guvernul-ponta-e-nascut-incompetent-buget-ue-pentru-romania-de-40-miliarde-euro-e-degeaba-daca-nu-stim-sa-i-cheltuim-inteligent-avand-tinte-si-actiuni-precise/

   Iata ce i-a raspuns Comisia Europeana lui Ponta, apropo de fondurile europene, citez din articolul D-nei Andreea Paul:

   „Comisia Europeană a răspuns succesiv, scurt și tăios, în ultima jumatate de an: „refaceți documentația”, „nu îndeplinesc condițiile minime de calitate și credibilitate”, până la „documentație imatură și neprofesionistă” […]

   La 31 ianuarie 2013, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au avut o întâlnire informală cu reprezentanţii Comisiei Europene, în care au prezentat un proiect de pachet de negociere, alcătuit dintr-o listă de proiecte europene pe care fiecare minister le consideră priorităţi sectoriale. Un fel de „listă de cumpărături” la nivelul fiecărui minister. În lipsa prezentării unor direcţii strategice privind priorităţile de dezvoltare pe care România le are în cadrul UE, stabilite în baza unor analize socio-economice, oficialii Comisiei Europene au oprit discuțiile și au cerut refacerea documentației.
   La 19 februarie 2013, Ministerul Fondurilor Europene a transmis din nou, fără a ţine cont de recomandările făcute de Comisia Europeană, listele de proiecte şi nu liniile strategice cerute. Rezultatul a fost următorul: Comisia Europeană criticat dur documentația transmisă de Guvernul Ponta, într-o scrisoare transmisă pe 7 martie 2013, spunând că propunerile României sunt inadecvate și nu indeplinesc condițiile minime de calitate și credibilitate.
   La 6 iunie 2013, Guvernul Ponta trimite Comisiei Europene Draftul Acordului de Parteneriat refăcut. Un document stufos, de 167 pagini, care arată lipsa uneigândiri strategice. Nu există proiecte concrete pe energie sau pe transporturi. Există doar formulări generale despre ce avem de gând să facem. Adică din nou lipsește o strategie clară care să includă prioritățile și țintele de atins pentru următorii 7 ani. Deși nu avem încă un răspuns oficial, sursele transmit deja că oficiali ai Comisiei Europene consideră noua documentație trimisă de Guvernul Ponta drept imatură și neprofesionistă.

   În aceste condiții, PDL solicită lui Victor Ponta să se consulte cu echipe de profesioniști cu viziune și cu cetățenii, pentru realizarea unui nou Acord de Parteneriat conform cerințelor Comisiei Europene, care să conțină strategia, prioritățile și țintele de atins în următorii 7 ani.”

   Voi ce parere aveti?

   Comisia Europeana l-a respins si Ponta s-a dus in turneu in Asia. Acum e-n China…
   http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/206819-Victor-Ponta-sia-inceput-vizita-in-China.html

   http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/206951-Premierul-Ponta-spera-sa-atraga-investitii-chineze-in-autostrazi-telecomunicatii-si-energie.html
   din acest ultim articol citez:

   „”Dan Şova are acel portofoliu de proiecte de infrastructură, pe care le-a pregătit, dar la modul serios, (…) la nivelul la care în dosar există studiu de fezabilitate, costul fiecărui proiect, nevoia de finanţare, anii în care se recuperează, impactul economic. (…) La Comarnic-Braşov cei mai avansaţi sunt cei care au lucrat şi înainte la proiect, asocierea Vinci-Strabag, pentru că ei au acest avantaj, au mai lucrat, după care pe vremea ministrului Berceanu au cam fost goniţi de acolo, însă sunt alte proiecte de infrastructură care privesc şi autostrăzi, canalul Siret-Bărăgan, portul Constanţa, investiţiile în telecomunicaţii şi energie, unde companiile chineze deja au fost informate, prin ambasada Chinei la Bucureşti, prin miniştrii noştri care au venit, iar acum, la nivel de prim ministru, să zic, dau şi impulsul politic pe care în general ei îl aşteaptă. Ei sunt obişnuiţi atunci când investesc într-o ţară să aibă şi o relaţie politică foarte bună”, a spus primul ministru, într-un interviu acordat TVR.

   Premierul a remarcat că în China există un sistem economic în care administraţia joacă un rol important, iar o ţară al cărei prim ministru e primit de preşedintele şi premierul Chinei este o ţară ce poate fi considerată parteneră pentru China. El a adăugat că programul său prevede întâlniri cu doi dintre giganţii mondiali în domeniul telecomunicaţiilor, Huawei si ZTE, care au investiţii în România şi intenţionează să le dezvolte.

   „Merg, de asemenea, la una din marile companii de energie nucleară, pentru a continua să promovăm proiectul acela cu grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul Niţă a fost deja aici, a avut o primă discuţie, însă acum, ca prim ministru, dau mai multă forţă acestui proiect”, a mai precizat Victor Ponta. […]

   „E clar că noi am sărit peste rând, ca să zic aşa. Toată lumea vrea să vină la Beijing. (…) Depinde de mine ca să arat că aceşti ani în care relaţiile au fost mai puţin apropiate, au fost o simplă excepţie şi că, de fapt, România poate să rămână cel mai bun prieten al Chinei în UE”, a spus el.”

   Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2013 | Răspunde

   • Problema e: chiar are dreptate Comisia Europeana spunand: „„refaceți documentația”, „nu îndeplinesc condițiile minime de calitate și credibilitate”, până la „documentație imatură și neprofesionistă”” sau il blocheaza din motive politice (Comisia e in mainile PPE, el, Ponta, e de la PES)?

    Marian, Rica, care e parerea voastra?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2013

 13. Si, si … sau mai clar , aia au dreptate cand spun ce spun { hai frate fi serios chiar ti se pare un guvern credibil …pe bune acum ?} dar sant si motivatii strict politice . Matale ai spus-o ” Comisia e in mainile PPE , el Ponta, e de la PES „! QED 😉

  Comentariu de Marian | iulie 1, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Deci totul se reduce la o chestiune de lupta politica: aia – PPE, el – PES si uite asa functioneaza UE…!?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 1, 2013 | Răspunde

 14. Spui ca Ponta ” s-a dus in turneu in Asia ? Le-a vorbit alora de …Mandinga ? S-a dus la aia cu glumitele lui infantile …de curtea scolii ? A luat-o pe urmele lui Marco Polo sau …. ale lui Vasile Blaga ? Pai aia pe unde s-a dus el inseamna Asia ? Asia inseamna China frate , MAREA GALBENA ” maretul popor chinez ” …aia inseamna Asia din punctul meu de vedere . Asa cum s-a dus pe unde s-a dus…mai bine se ducea la ” Dragonul Rosu ” si facea si economie la banii din buget si mai ales avea mai mult timp timp pentru machiurile de baschet . Oare cand ai va intra cretinului asta in capatana faptul ca atunci cand esti prim ministru …nu mai ai viata personala …nu mai ai voie sa ai asa ceva …mai ales daca esti prim ministrul Romaniei ? Se lauda ca-l admira pe Tony Blayer . Pai ala s-a zavorat in Downing Street si de acolo n-a mai iesit decat cu treaba pentru Coroana Britanica , adica cu ceea ce cadea in sracina lui de prim ministru si asta se intampla de la Wiston Churchill incoace ! Cum dracu a ajuns asta prim ministru …nici azi nu-mi pot da un raspuns ?!

  Comentariu de Marian | iulie 1, 2013 | Răspunde

 15. Ah, deci ai ajuns la aceeasi concluzie cu mine: Europa nu da voie cetateanului sa aleaga. In nimic. Cum iti asterni, asa….

  Comentariu de Cristina | iulie 2, 2013 | Răspunde

  • Sunt interese politice…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013 | Răspunde

   • Exact. Interesul este al lor, nu face nimeni pentru binele omului de rind…

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

  • E vorba de real-politik din partea Administratiei Obama?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013 | Răspunde

   • Nu. E vorba de ideologia sa de a distruge SUA.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Da… dar explica-mi si mie ca nu inteleg prea bine: ce interes are el de a distruge SUA? Care e ideea?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • El este anti-colonizare si nu vrea ca SUA sa fie superioară altor tari, ci ca majoritatea care exista, adică nu putere politica, putere militară, economică, etc.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • @Cristina
    Cum adica „anti-colonizare”? Asta ce inseamna? E cineva pro-colonizare?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • In sensul de anti-imperialist. Nu dorește ca SUA sa fie superioară in nici o privința comparat cu alte tari.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Pai, nu, deci stai putin… El nu vrea… Hmm… Sunt unele lucruri care asa sunt: spre exemplu, Romania este in hinterlandul United States. Eu nu inteleg de ce sunt atatea probleme cu viza, zau asa. Romania ar trebui sa fie inclusa in Programul Visa Waver, eu asa cred. Ar trebui dinamizate libera circulatie si schimburile comerciale intre Romania si USA. Romania are nevoie de investitii americane. Trebuie sa recunosc interesul nostru economic, dar daca suntem parteneri pe linie politica si militara de ce nu am fi si pe linie economica, nu? :). Romania are nevoie de ajutorul economic al SUA, serios vorbesc. Ar fi bine si din punct de vedere politic.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • @Cristina
    Spuneam ca Romania are nevoie de ajutorul SUA. Japonia, Coreea de Sud au beneficat de ajutor economic american. Dupa razboi a existat Planul Marshall. Tarile din Europa de Est, foste comuniste, cu datorii publice mai mici decat cele din Vest sunt grav afectate de criza. Aceste tari nu au beneficiat atunci de un Plan Marshall. Macar sa beneficieze acum, cand e mare nevoie. Bineinteles, si Romania are o mare nevoie. Pentru ca nu e foarte clar daca UE va putea sa contribuie intr-un mod serios la recuperarea si insanatosirea economica a acestor tari. Nici in cazul Greciei nu e foarte clar si, dupa cum se vede, planul UE nu prea a dat rezultate. Deja oamenii incep sa-si piarda increderea in UE. De aceea singurul ajutor ar fi cel din partea SUA, ca atunci, dupa razboi. Evident, un astfel de ajutor ar insemna si o sustinere politica in sensul democratiei si libertatii. Insa e necesar un astfel de ajutor economic, chiar daca sistemul de aici nu e identic cu cel din SUA (si ma refer la toata Europa de Est), insa nici incompatibil nu e. Sigur, in Romania sunt multe carente, inteleg asta, dar eu cred ca se pot rezolva cu bine lucrurile.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Da, normal ca se mai vrea ceva asemanator ca planul Marshall. Eu cred ca nu lipsa banilor este problema aici, ci mentalitatea socialista. Plus, SUA are deja niște datorii imense, de ce ar mai face pentru ca niște politicieni sa-si ingrase buzunarele?? Apoi, cu toate ajutoarele planului Marshall, majoritatea Europei de vest este anti-America. Oricum te uiti, Europa trebuie sa-si rezolve problemele de una singura. Altfel nu v-a învața niciodată s-o facă.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Majoritatea Europei de Vest este anti-America? Hmm… chiar crezi asta? De ce crezi ca e asa?

    Eu nu sunt din Europa de Vest si nu sunt anti-America!! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Foarte putini oameni nu sint anti-America. In rest, cam toți vorbesc America de rău.

    Sint multe articole scrise si multe istorisiri ale americanilor care vizitează Europa ca sa-mi dau seama cum sint vazuti americanii si America.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Crezi ca Europa de Vest e antiAmerica datorita lui Obama?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Nu. A cam început sa fie după wwii. Gradual.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Cristina, daca tot afirmi ca „TOATA LUMEA ESTE ANTI AMERICA” de ce nh privesti lucrurilr si invers? Care este cauza? De ce ti se pare normal ca america sa fie „deasupra tuturor”. Mie-mi cam suna ca un alt slogan, cu o alt natiune „uber alles”.
    Nu crezi ca in tara lui, fiecare e liber sa-si aleaga calea? Una este sa respecti niste reguli intr-o uniune, cum este UE! si alta este sa fiu obligat sa respect niste reguli impuse de niste outsideri. A coopera, inseamna two way, nu one way.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 3, 2013

   • Cristina, te rog sa dai un raspuns la comentariul lui Rica.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

 16. @RIca, nu am spus ca TOATA LUMEA e anti-americana, ci ca majoritatea. Mai ales francezii, care vorbeau germana daca nu erau americanii. La fel ca si restul Europei. Mie mi se pare ipocrita atitudinea cu „vrem banii tai dar nu vrem sa ni se impuna anumite reguli”, nu ti se pare??

  Tot aud ca e vina americanilor ca au vindut Romania la rusi, cind uita ca de fapt romanii au intors armele impotriva nemtilor la 23 August, o sarbatoare atit de familiara de pe vremea raposatului. Deci romanii au fost cu nemtii, apoi au vazut ca-s pe cale sa piarda si s-au alaturat rusilor. Nu i-au lasat americanii sa aleaga? Atunci de ce tot se comenteaza ca Romania a fost vinduta rusilor, cind acestia s-au dus de buna voie si nesiliti de nimeni de partea lor??

  Apoi, ce reguli a impus America Frantei de francezii sint atit de anti-americani? Ce reguli a impus Europei? Se pare insa ca Europa vrea sa se foloseasca de banii Americii si sa faca ce vrea cu ei, unde este „the two way” din partea Europei?? CA parca ai zis ca nu merge cu „one way” in cooperare?? Si ce two way ofera Romania? Sau celelalte tari??

  Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013 | Răspunde

  • @Cristina
   Astept cu interes comentariul lui Rica!! Deci Rica te invit sa-ti expui punctul de vedere la comentariul acesta al Cristinei!

   Insa trebuie sa fac eu aici o precizare. Cristina zice asa:

   „Tot aud ca e vina americanilor ca au vindut Romania la rusi, cind uita ca de fapt romanii au intors armele impotriva nemtilor la 23 August, o sarbatoare atit de familiara de pe vremea raposatului. Deci romanii au fost cu nemtii, apoi au vazut ca-s pe cale sa piarda si s-au alaturat rusilor. Nu i-au lasat americanii sa aleaga? Atunci de ce tot se comenteaza ca Romania a fost vinduta rusilor, cind acestia s-au dus de buna voie si nesiliti de nimeni de partea lor??”

   Iti citez din ce spunea acad. Florin Constantiniu in cartea sa ‘O istorie sincera a poporului roman’:

   „Marea Britanie subordonase total sprijinul acordat opozitiei democratice din Romania bunelor raporturi cu URSS, tara care aducea contributia decisiva la infrangerea Germaniei. Preocupat sa impiedice, totusi, o prezenta militara sovietica in Grecia, avanpostul european al Suezului – punct de considerabila insemnatate strategica pentru Marea Britanie -, Churchill dorea o delimitare a sferelor de influenta britanica si sovietica in Europa de Sud-Est, delimitare care sa includa Grecia in zona de interes a Londrei
   […]
   Pentru a curma aceste suspiciuni, A. Eden, ministrul de Externe, a propus la 5 mai 1944 ambasadorului sovietic la Londra, F. Gusev, ca in Romania sa fie recunoscuta preponderenta sovietica, iar in Grecia, cea britanica. In urma negocierilor sovieto-britanice, s-a ajuns la un acord pe trei luni in privinta delimitarii zonelor de interes in Europa de Sud-Est, prin care in Romania se recunostea dreptul URSS la „the first say” (dreptul de a se pronunta prima). Valabil pentru perioada iulie-septembrie 1944, acordul a fost aprobat, la staruintele lui Churchill, de catre Roosevelt, impotriva avizului defavorabil al Departamentului de Stat.” (subl. mea)

   „Acordul de procentaj” este legat de vizita pe care a efectuat-o Churchill la Moscova (9-17 octombrie 1944), citez din aceeasi carte a acad. Florin Constantiniu – ‘O istorie sincera a poporului roman’:

   „La intalnirea din 9 octombrie, Churchill i-a propus lui Stalin o reglementare de ansamblu, sub forma unor procente care sa exprime gradul de interes si de control al celor doua parti in statele Europei de Sud-Est (Ungaria, Romania, Iugoslavia, Bulgaria si Grecia). Romania figura in oferta lui Churchill cu 90% in beneficiul URSS si 10% pentru Marea Britanie (in acord cu SUA). In negocierile din zilele urmatoare dintre Eden si Molotov au fost luate in considerare diverse procente, dar in toate variantele Romania si Grecia au avut raportul 90/10, prima tara in beneficiul Moscovei, cea de a doua in beneficiul Londrei. Soarta Romaniei era pecetluita pentru decenii.

   Inca inainte de incheierea acordului de procentaj, prezenta Armatei Rosii pe teritoriul Romaniei ca si recunoasterea de catre Churchill si Roosevelt a unei zone de influenta a URSS la hotarele ei vestice au plasat Romania sub o apasatoare tutela a Moscovei. Desprinderea de Germania, realizata prin actul de la 23 august 1944, a fost urmata imediat de inceputul satelizarii Romaniei, de asta data in orbita Kremlinului”

   De unde rezulta ca Romania nu s-a dus „de bunavoie si nesilita de nimeni” de partea rusilor.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013 | Răspunde

   • Eu inca cred ca poate ca romanii de rind nu au stiut manevrele facute in spate, dar liderii Romaniei au avut intentia ca sa treaca tara la rusi pentru ca cochetau cu ideea imbratisarii socialismului. Nu cred ca exista dovezi ca liderii Romaniei nu ar fi vrut sa apartina Rusiei, dar au fost fortati, nu?

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Nu, in niciun caz nu se poate sustine ca liderii Romaniei de atunci ar fi vrut sa treaca tara la rusi. Si ma refer la partidele istorice, Rege. Nu au vrut. Si nu aveau niciun interes pentru ca stiau ce s-a intamplat in Uniunea Sovietica si nu cred ca aveau interesul sa cocheteze cu puscariile comuniste.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Daca regele nu a vrut sa treaca la rusi, cum atunci au trecut romanii la rusi? Cine a intors armele impotriva nemtilor in ’44?

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • A intors armele impotriva nemtilor, dar asta nu inseamna ca a vrut sa treaca la rusi, adica Romania sa treaca in sfera de influenta sovietica.
    Asa si SUA a luptat impotriva Germaniei naziste si Marea Britanie, ideea de baza fiind atunci infrangerea Germaniei naziste.
    Deci faptul ca a intors armele impotriva nemtilor e una si chestiunea cu „trecutul la rusi”, adica problema politica, e altceva. Si nu ca de aia „am trecut” la rusi, ca am intors armele impotriva nemtilor.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Nu ca de aia, dar romanii au avut de facut o alegere. Impotriva nemtilor si independenti sau impotriva nemtilor si de partea rusilor. Cine a acceptat stapinirea rusa?

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Cine a acceptat stapanirea rusa??? 😆

    E tare intrebarea! 🙂
    Nu a acceptat-o nimeni! Doar comunistii, care numarau la vremea aceea vreo cateva sute de membri. Partea proasta este ca Romania nu a avut cum sa se opuna tancurilor rusesti, pentru ca nu avea forta militara necesara si nici nu a fost sustinuta, nici macar politic, de catre Vest. Romanii nu au facut atunci o alegere, pentru ca nu aveau cum sa faca aceasta alegere. Comunismul li s-a impus de catre rusi prin alegeri trucate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Deci revenind la afirmatia de mai sus, nu vad de ce atit de multi romani sint anti-americani, ar trebui sa fie anti-rusi.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Nu, romanii nu sunt antiamericani si nici pro rusi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Din pacate, am citit si auzit destule care sa arate ca multi romani sint antiamericani. Romanii sint foarte interesanti. Ar dori beneficiile care vin dintr-o tara libera, dar nu ar face nimic pentru ca sa traiasca intr-o tara libera.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • De asta e important Visa Waiver Program, de asta e importanta libera circulatie a romanilor in USA, intensificarea legaturilor economice, culturale din Romania si USA. Si de asta iti spuneam ca e necesar acum un ‘Plan Marshall’ pentru Europa de Est, ar fi foarte bine!!

    Mie mi-e teama ca UE va esua. Economic. Greu de spus daca UE se va putea descurca singura…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Serios? Adica sa mai tinem si romanii in spate, nu ca-i tinem destul pe restul?? De unde bani pentru Planul Marshal?? Sa se imprumute americanii de la chinezi, sa plateasca si dobinda, ca sa-i dea Europei de Est pentru ca parlamentarii sa-si cumpere masini scumpe si sa-si faca concediile pe Coasta de Azur?? Pentru asta sa platesc eu, copiii mei si nepotii mei taxe?

    Ar fi foarte bine ca UE sa esueze si sa se trezeasca odata ca ideile socialiste nu sint bune de nimic!!! Poate asa aleg libertatea. Desi nu cred. Europa nu a fost niciodata libera, nu stie sa fie lebera.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Pai, da, dar vezi: cu o astfel de atitudine America chiar ca devine o tara obisnuita, nu ceva special, cum ai si spus ca vrea s-o aduca Obama…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • America nu este speciala pentru ca tine in spate toti puturosii. Nu vreau ca sa fie speciala in acel fel.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Pai, nimeni nu spune ca in felul asta…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Tu ai spus, cu o atitudine din asta…America devine o tara obisnuita.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Pai, gandeste-te ca nici macar comunistii romani nu au putut fi pro rusi. Iar cei care spun acum ca ar fi pro rusi sau pro Rusia, mai exact spus, nu-si dau seama ce vorbesc… Unii ar putea sa fie si platiti, ma gandesc si la posibilitatea asta. Deci o fac pentru bani, daca lucrurile ar sta asa. Dar eu nu cred ca sunt pro rusi sau pro Rusia, mai bine zis. Ca impotriva poporului, sau a unui cetatean oarecare, rus nu cred ca e cineva. Chestiunea este ca nu poti sa fii de acord cu politica dusa de Rusia, de carmuitorii Rusiei!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Regimul acesta sovietic, care s-a instalat prin forta armata in Romania si cu ingaduinta, din pacate, a Vestului, nu era unul democratic, ca sa dea cetateanului libertatea de a alege. Din aceasta cauza comunistii, facand jocul Moscovei, au si trucat alegerile. Le-au falsificat. E mult de spus, dar e descris pe larg in cartea acad. Florin Constantiniu – ‘O istorie sincera a poporului roman’ – cum s-au petrecut lucrurile. A fost o nenorocire la care romanii nu s-au putut opune. O tragedie.
    Si ca dovada ca nimeni nu i-a dorit aici pe rusi este faptul ca, mai tarziu, nici comunistii de aici din Romania nu i-a mai dorit pe rusi!!!!
    Nici Gheorghiu-Dej si nici Ceausescu nu i-a mai dorit pe rusi ulterior!!! Am citit chiar cum Ceausescu (era prin ’57) in prezenta lui Dej si Hrusciov, i-a spus liderului sovietic sa-si ia NKVD-ul din Romania acasa la el, in URSS!! 🙂 E uluitor! Sunt discutii si despre moartea lui Dej, daca nu ar fi fost un asasinat facut de serviciile secrete sovietice pentru ca s-a distantat de Moscova.

    Asa ca raspunsul la intrebarea ta: ‘Cine a acceptat stapanirea rusa’ este urmatorul: NIMENI !!

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • http://www.armyacademy.ro/e-learning/working/capitol_8.html

    Site-ul asta explica ca romanii au cerut ajutorul rusilor pentru scoaterea nemtilor din tara. Deci nu a fost ocupata fortat, doar ca a dupa ce i-au scos pe nemti, rusii nu au mai plecat 😉 De asemenea, site-ul arata ca Romania a vut o armata bine pusa la punct.

    Ceausescu s-a distantat de Moscova din cauza narcisismului sau. Oricum, multe documente au fost distruse, falsificate, etc ca sa stim noi vreodata adevarul. Plus, nici nu ma pasioneaza ce s-a intimplat atunci. Ceea ce ma deranjeaza este ipocrizia multora.

    Alta chestie este ca nimeni din guvernul american nu a intrebat cetatenii ei daca sint de acord cu planul Marshall. SUA a suferit din cauza razboiului, nu cred ca era necesar cheltuieli extra, mai ales ca nu a primit din partea Europei nimic. Cum spune si Rica, ajutorul e 2 ways. SUA a ajutat Europa fara ca sa profite de nimic din partea Europei. Europa nu a venit la masa de discutii cu ceva care sa-si arate recunostiinta ca i-a ajutat in timpul razboiului si dupa.

    Din nou, daca ar fi sa-l citez pe Rica, SUA ar trebui sa lase oamenii sa aleaga ce vor ei, iar daca UE alege socialismul, de ce ar mai fi pretentii la banii Americii, si prin FMI sau Planul Marshal 2??

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • @Cristina

    „Site-ul asta explica ca romanii au cerut ajutorul rusilor pentru scoaterea nemtilor din tara.”

    Unde scrie asa ceva, ca n-am vazut… Da-mi citatul din articol, te rog.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • La 9 octombrie, Armata 4 romana, actionand in cooperare cu forte sovietice, a atacat cu impetuozitate pe directia Ludus, est Cluj, Carei, obligand comandamentul hitlerist sa treaca de la aparare la retragerea treptata prin lupta a fortelor prin „Poarta Somesului”.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Da, dar citeste totL Romania nu era in coalitie cu Rusia!! Romania era in coalitie cu Natiunile Unite, nu cu Rusia!!

    „Eliberarea partii de nord-vest a Romaniei nu a insemnat insa si incetarea luptei alaturi de coalitia Natiunilor Unite.”

    Deci Romania era intr-o coalitie mai larga din care facea parte si SUA si Marea Britanie, nu numai Rusia! Deci Romania nu era colaboratoarea Rusiei, ci a Natiunilor Unite! 🙂
    Din pacate se fac multe confuzii… Dar realitatea este ca Romania era in aceasta coalitie a Natiunilor Unite.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Nu am spus ca nu era. Am spus doar ca Romania nu a fost slaba militar si nu a putut face fata tancurilor rusesti cind a fost cotropita, asa cum ai dat tu sa se inteleaga. Nu ma intereseaza subiectul acesta, deci nu are rost sa-l continuam. oricum o dai, romanii nu au stat pe principiile libertatii. Nu au fost ginditori care sa indrume romanii spre libertate, ci tot catre scalvie au fost indrumati. Azi, cred ca e prea tirziu ca sa schimbi mentalitatea de supus.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Dar sa stii ca are rost sa dezbatem subiectul pentru ca multi romani au o idee gresita despre ce s-a intamplat atunci, multi gandesc la fel ca si tine in multe privinte, sa stii. Deci chiar daca ne-am indepartat oarecum de subiectul postarii, e bine ca am discutat despre acest subiect.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • Eu nu gindesc greșit, pentru ca nu am nici o părere. Adevarul e ca SUA a tot ajutat si Europa a tot profitat. Amanuntele nu mai contează după 60 de ani.

    Comentariu de Cristina | iulie 3, 2013

   • Cristina, vezi ca Rica ti-a raspuns la comentariu. Te rog sa citesti comentariul lui si sa-i raspunzi si tu! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 4, 2013

   • Cum nimeni nu vrea banii americanilor? Motanul a propus un plan Marshall 2, FMI si ONU de unde are bani, plus citi bani se mai dau? Nu cred ca exista tara care sa nu vrea din banii americanilor!

    Americanii nu au mai multe drepturi, au avut doar mai multe drepturi respectate. Nu trebuie ca sa vin in Europa ca sa ma ia aia la immigration office, trebuie doar sa circul aici cu avionul ca sa ma caute in chiloti. Asa ceva ti se intimpla in Europa? Cine are deci, mai multe drepturi?

    Apoi, nu cred ca pe baza a citorva oameni poti baga intreaga tara in aceeasi oala, altfel toti romanii ar fi tigani care maninca lebede. 😉

    Vezi te rog miscarea Occupy Wall Street si vezi ce au patit cei care si-au facut necesitatile pe masinile de politie si pe strazi. Nimic.

    Zici ca nimic nu e dezinteresat la americani? Spune-mi o tara care face ceva dezinteresat. Petrolul zici? Cum? Il ia de acolo fara ca sa-l plateasca? Atunci benzina ar trebui sa fie gratis aici.

    Nu compar „la noi in America” cu „la noi in Romania” pentru ca nu exista grad de comparatie. Vreau doar ca arat ca experienta americana a adus libertate omului si ca daca o tara vrea libertate si nu a gasit alta formul, ar trebui s-o cam copieze pe cea americana. Dar stii care este problema? Europenilor le place socialismul.

    Comentariu de Cristina | iulie 4, 2013

   • Rica, te rog sa-ti spui punctul de vedere legat de acest comentariu al Cristinei! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 4, 2013

   • Devine obositor

    http://www.humanevents.com/2013/07/03/liberals-vs-imaginary-monsters/

    Comentariu de Cristina | iulie 4, 2013

   • Pentru ca la vremea respectiva, in timpul WWII, SUA, Marea Britanie si URSS erau aliati impotriva Germaniei hitleriste. Asta era in timpul razboiului si era legat de razboi si de zdrobirea masinii de razboi germane, si nimic mai mult. Ei si-au dat seama inca din 1944 ca vor castiga razboiul. Aspectul politic legat de configurarea lumii postbelice si sferele de influenta reprezinta un lucru ce nu are legatura cu calitatea de aliati pe care au avut-o in razboi SUA, Marea Britanie si URSS, ci un alt aspect, diferit, dar consecinta a situatiei create dupa razboi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2013

   • 🙂 🙂 🙂
    „Adevarul e ca SUA a tot ajutat si Europa a tot profitat”
    🙂 🙂 🙂
    Asta e tare. Incep deja sa vad aparand pe „star and stripes” efigia maicii Tereza. „Dezinteresul” SUA e deja proverbial, peste tot in lume.
    Uite Cristina vezi, TU fara sa vrei partiticipi intr-un fel la cresterea animozitatii impotriva tarii tale. Ai capatat deja aroganta americaneasca, si incepi sa ne spui ca SUA uber alles, si ca toti suntem prosti, iar soarele rasare de la „uashington”. 🙂 🙂 🙂 🙂 Pana acum rasarea de la Moscova, 😀 😀 😀 Deci ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda.
    Nici unii, nici altii n-au facut nimic fara a calcula inainte avantajele.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 4, 2013

   • Cristina, ce spui legat de comentariul acesta facut de Rica? 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 4, 2013

   • Nimeni nu e prost, dar sa fim seriosi….poti sa-mi dai un exemplu in care Europa a ajutat SUA?

    Comentariu de Cristina | iulie 4, 2013

  • Hm, nu prea se discuta despre acordurile secrete legate de zonele de influenta. Nu romanii au intors armele, ci comunistii. Ca nu putini au fost ofiterii romani care au fost impuscati ptr ca au refuzat. Cine a avut dreptate atunci, s-a vazut vreme de 50 de ani.
   Acum, revenind la vremurile de azi, hai sa fim seriosi, ca nimeni nu vrea banii americanilor, iar daca ma gandesc bine, criza a venit de peste ocean. Nu ma insel, dar sloganul „lasa banul sa muncesca ptr tine” este pur yankeu.
   Cristina, tie ti-e usor poate sa vb, ca ai pasaport american (probabil), si cum acolo este casa ta acum, e normal s-o aperi, dar hai sa ne uitam la aroganta gratuita a americanilor peste hotare. „I’m american” nu inseamna ca sunt mai presus si am mai multe drepturi. Ce ai spune tu daca si americanii ar fi supusi la aceleasi reguli cand vin in Europa? Sa fi luata la immigration office si sa dai explicatii legate de motivul vizitei, unde vei sta, cu cine te vei intalni, cine te asteapta la aeroport. Asta dupa ce toate aceste informatii le-ai dat deja la obtinerea vizei. Uite un alt aspect. Dupa 9/11, inca navigam si SUA a impus ca toate navele care intra in porturile americane sa aiba AIS (un dispozitiv de identificare, vezi pe google). Nu-l aveai, luai amenda. Dar ei nu le aveau inca obligatorii pe navele lor si nici toata USCG nu le avea la mal, asa ca tot prin VHF dadeai datele. Americanii au un talent in a se face urati, prin atitudine si prin aroganta. Du-te in Tenerife, sa-i vezi pe americani ce fac ca turisti. De ce acolo? Pentru ca fiind turisti, deci SURSA DE VENIT LA PIB, in afara de admonestari si eventual o amenda, nu prea le face nimeni nimic. Ia urineaza tu pe strada in NY sau Chicago si vezi ce patesti. Crede-ma, bat America de prin 85, cand am fost prima oara la Baltimore, si o cunosc si cu bune si cu rele. Tot ce a insemnat influenta americana in Europa s-a legat doar de „contrele” trase rusilor, pe timpul Razboiului Rece. Nimic nu este dezinteresat la americani. Petrolul este unul din elementele cheie, care ii determina sa „ajute democratiile in impas”. Fara petrol, Asia nici nu ar fi existat ptr ei.
   Asa ca hai sa nu ne comparam si sa nu mai facem paralele intre „la noi in America” si „la voi in Romania” ca nu se poate.
   Sa-i fim recunoscatori lui Columb ca a descoperit America, altfel toti americanii ar fi trait acum in Europa, 😉

   Comentariu de Rica Venturiano | iulie 3, 2013 | Răspunde

 17. Ce zice frate Cristina ? ” SUA a tot ajutat si Europa a tot profitat ” !!!! Asta-i chiar cea mai buna poanta pe care am auzit-o de la inceputul …acestui mileniu !!! 😉 🙂

  Comentariu de Marian | iulie 4, 2013 | Răspunde

 18. Si inca o chestie de retinut ca-i foarte importanta : Ceausescu nu s-a distantat NICIODATA de Moscova chiar daca asta a dat de inteles celor care au avut naivitatea sa-l creada …inclusiv narcisistii aia de la CIA sau MI5 sau 6 sau care dracu se ocupa cu foreign afair’s . Aaaa ca spre finalul vietii dorea o asemanare a „obiceiurilor politice ” romanesti cu cele chinezesti sau coreene asta-i altceva dar a fost trup si suflet alaturi de Moscova , in ciuda ” micilor ” neintelegeri avute cu Gorbaciov Mihail Sergheevici . Oricat ar parea de ciudat ” prima dragoste ” nu se poate uita sau …trada ! 😉

  Comentariu de Marian | iulie 4, 2013 | Răspunde

  • Eu cred ca Ceausescu a vrut sa se distanteze de Moscova, dar nu a vrut sa se distanteze de comunism…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 5, 2013 | Răspunde

 19. Nici eu n-am spus ca AU mai multe drepturi, dar se poarta de parca ar avea. Iar la problema cu banii americanilor, am raspuns deja. Si nu e vb ca iau petrolul moca, dar ei controleaza pretul. Si hai sa fim seriosi, cat costa galonul de benzina in state si cat costa litrul in Europa? Cristina, n-o lua personal, dar prea le canti osanale. Eu n-am negat defectele romanilor, ba din contra, chiar le-am punctat destul de des.

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 5, 2013 | Răspunde

 20. Cristina, cred ca este suficient sa ma uit la numele marilor oameni de stiinta din state, ca sa vad „cu ce i-a ajutat” Europa.
  Fara sa te jignesc, sincer, dar atitudinea ta ma duce cu gandul la bancul cu cei doi moldoveni care vroiau sa ajunga in Dobrogea, tracand Dunarea inot, 😉

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 5, 2013 | Răspunde

 21. Nu inteleg faza cu „sa tinem si romanii in spate”? Cine? VOI AMERICANII? 😉
  Esti nascuta in state? Lociesti in „suburbs” sau in „downtown”? Tu ce te simti pana la urma? Nu de alta, dar sa stiu daca vorbesc cu UN ROMAN, sau nu. Ca la cum pui problemele, vorbesti din pct-ul de vedere al unui yankeu, care stie ca Budapesta e capitala Romaniei. Nu trebuie sa negi defectele noastre, ale romanilor, ca sa te numesti roman. Trebuie doar sa simti romaneste, atat.
  Cristina, e usor sa judeci de pe margine, ca la fotbal. Din teren insa se vede altfel.

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 5, 2013 | Răspunde

  • @Cristina
   Ce ii raspunzi lui Rica?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2013 | Răspunde

   • Motane, ce te face sa crezi ca as astepta vre-un raspuns? Are dreptul ei, sa fie acolo unde vrea, cu cine vrea, de partea cui vrea. Nu vreau sa ma aprobe sau combata.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 6, 2013

   • @Rica
    Vreau sa incurajez dialogul pe blog!

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2013

  • Foarte multi bani americani se duc la tarile din lume. ONU incearca din rasputeri ca sa redistribuie averile, in general pe cele ale americanilor. Nu stiu ce averi, ca o gramada de bani sint luati imprumut de la China…

   Nu-s nascuta fizic in state, dar pot sa spun ca spiritual si emotional da. Imi pare tau sa te dezamagesc, dar nu pot sa spun ca sint mindra ca-s nascuta in Romania. Poate doar pentru faptul ca am gustat comunismul si acum stiu sa-l deosebesc in propaganda liberala, aka etatista. In rest, I hate everything there. Asa ca, da, acum stau pe marginea cealalta a oceanului, dar nu e greu de vazut ce se intimpla in Europa. Stii de ce? Pentru ca se cam incepe si pe aici sa se copieze ce e acolo, si drept sa-ti spun, nu-mi place.

   Comentariu de Cristina | iulie 7, 2013 | Răspunde

 22. „Doi moldoveni,alungati de saracie, se hotaresc sa mearga in Constanta, sa se angajeze docheri in port, ca auzisera ca este nevoie de mana de lucru acolo. Zis si facut. Isi iau bocceluta si pleaca spre Constanta. La Galati, cum nu aveau bani de bac se hotaresc sa treaca Dunarea inot, ca erau zdraveni. Se arunca in apa si incep sa inoate. Unul dintre ei, mai solid, ajunge primul pe mal. Al doilea, vadit obosit ii spune:
  – Frate, ajuta-ma si pe mine.
  Cel ajuns pe mal, se uita dispretuitor la el si impingand-ul cu piciorul inapoi in apa ii raspunde:
  – Fir’ai al naibii de moldovean, ca veniti toti aici sa ne luati slujbele.”

  Asta e bancul la care faceam referire, 😉
  In hoinareala mea prin lume, de prin 84 si pana acum, am intalnit multi romani plecati din tara inainte de ’90, din varii motive, care ma intrebau „cum mai este pe acasa?”. Nu in Romania, nu la voi in Romania, ci ACASA!! Acum, dupa ’90, majoritatea se refera la Romania ca la ceva strain, ca la un loc cu care nu au nicio legatura. Nu contest dreptul fiecaruia de a se stabili unde vrea, dar sa-ti uiti radacinile? DE CE??

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 6, 2013 | Răspunde

  • Bun bancul! 😆

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2013 | Răspunde

   • Motane, nu de motiveole plecarii disuctam noi aici, ci de modul de gandire al unora, care AU UITAT DE UNDE AU PLECAT!! Nu-mi plac cei ce scuipa in urma, pe locul de unde se trag. Fiecare are dreptul sa-si traiasca viata asa cum vrea, unde vrea.
    Ce, America nu are saraci, nu are cersetori, nu are hoti, nu are politicieni corupti, nu are puturosi, analfabeti, mitocani??? Hai ma lasi?
    Asa cum am spus, e simplu sa judeci fotbalistii din tribuna, si sa crezi ca TU ai juca mai bine in locul lor.
    Comparatia asta intre ce este acum in Ro si ce este in SUA, e praf pe toba. sa nu uita ce a fost in SUA in perioada interbelica. Sunt curios, daca dupa 50 de ani de comunism „americanii” ar fi fost in masura sa ne mai dea noua sfaturi.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 6, 2013

   • @Rica

    „Ce, America nu are saraci, nu are cersetori, nu are hoti, nu are politicieni corupti, nu are puturosi, analfabeti, mitocani??? Hai ma lasi?”

    Dar ai dreptate! Si in America exista saraci, cersetori, hoti, politicieni corupti, puturosi, analfabeti, mitocani, desigur ca exista. Dar Cristina nu a negat vreodata ca ar fi asa. Eu nu-mi amintesc vreun comentariu sau vreo postare de a ei in care sa nege ca ar fi asa cum spui. Dimpotriva, ea este revoltata (eu asa am inteles) de situatia asta si vede in asta o decadere a Americii, si crede ca Obama contribuie la o astfel de decadere. Ea considera ca America abdica cu buna stiinta de la valorile morale de care au fost animati Parintii Fondatori ai US, continute in Constitutia US, si lucrul asta o revolta. Ea nu face neaparat o comparatie intre America si Romania ci, dupa cat mi se pare, doreste sa promoveze valorile liberalismului american, care au ca baza economica neimplicarea sau implicarea minimala a statului in economie. Ea asta considera a fi o politica de dreapta. Ea, spre exemplu, simplifica lucrurile si considera socialism orice ajutor social dat de catre stat. Ea considera acest lucru ca fiind imoral oriunde s-ar petrece in lume, inclusiv in America. Eu nu cred ca ea „scuipa in urma, pe locul de unde se trage”, ci e nemultumita de faptul ca oamenii, si in Europa, si in America, incep sa gandeasca tot mai socialist, ca sa zic asa. Adica tind sa astepte totul de la Guvern, sa li se dea, fara sa incerce ei sa faca ceva. Or, liberalismul presupune sa incerci tu sa faci ceva si nu o gandire, atitudine etatista, adica Statul, Guvernul sa-ti ofere slujba, ajutor etc. Pe ea o supara mai ales ce face Obama, pe care il considera marxist. Pentru ca ea crede ca nu e drept sa te folosesti de situatia asta de criza economica pentru ca sa promovezi socialismul, iar pe de alta parte nu se vede ca rezolvi problemele legate de criza.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 7, 2013

   • @Rica
    Cristina nu vede la actuala Administratie de la Casa Alba ca promoveaza liberalismul, ci, dimpotriva, ca promoveaza socialismul, ca incearca sa incalce Constitutia US, daca nu o si incalca, si ca loveste, prin politica dusa, in crestinism, promovand orice altceva, spre ex.: islamismul, ateismul, numai crestinismul si valorile crestine, nu.
    Ea a spus si in comentarii ca exista multi puturosi in America, care stau pe ajutoare date de la Guvern, ca se pun numai piedici de tot felul, inclusiv prin birocratie, dar si prin mariri de taxe si impozite, in calea micilor afaceri, daca vrei sa-ti deschizi o afacere, parca in mod expres, ca sa te descurajeze. Ea considera, cred, ca se promoveaza in mod deliberat, de la cel mai inalt nivel, ca cetateanul sa umble cu daibojul…

    Pe ea trebuie s-o intelegi si altfel: nu numai ea e frustrata, ci tot Partidul Republican e in starea asta si critica din rasputeri actuala Administratie! Or, din cate inteleg eu, ea e o republicana – Tea Party! Si, bineinteles, GOP se gandeste la viitoarele alegeri… Ei au pierdut prezidentialele de doua ori consecutiv, motiv clar de nemultumire! Pe de alta parte, eu cred ca sunt si democrati nemultumiti de actuala Administratie… insa nu vorbesc despre asta… Acolo e o situatie de polarizare politica, ceea ce nu e prea bine.

    Ea nu „scuipa in urma, pe locul de unde se trage”, dar e nemultumita, spre exemplu, de faptul ca, ea asa considera din ceea ce a citit, presa noastra e favorabila lui Obama si nu prezinta si celalalt punct de vedere, al republicanilor. Dupa ea presa noastra nu e obiectiva. Si atunci ea se gandeste: inseamna ca se promoveaza si aici, si peste tot socialismul. O nemultumeste profund, ca sa dau un alt exemplu, turnura socialista pe care a luat-o keynesianismul, pentru ca daca e vazut ca acum ei ii e teama sa nu se ajunga la direct socialism, cu toate ca Eisenhower, Nixon – presedinti republicani – au dus o politica economica keynesiana. Evident, ea e influentata puternic de neoliberalsm, poate si pentru faptul ca US a avut un mare presedinte republican – Ronald Reagan – care a promovat neoliberalismul. Inutil sa mai spun ca Reagan e venerat in GOP.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 7, 2013

   • Alegerile nu u nimic de a face cu ceea ce se intimpla in SUA, adica frustrarile celor din Tea Party (nu toti republicanii sint in Tea Party) nu sint pentru ca au pierdut alegerile. Majoritatea au fost impotriva si la ceea ce au facut Bush, deci aici nu este doar „gelozie” ca au cistigat liberalii. (liberalii sint cei etatisti, in general)

    Din citirile mele, absolut nici un presedinte nu a aplicat ideologia keynesiana in economie, deci e gresit sa afirmi acest lucru.

    Comentariu de Cristina | iulie 7, 2013

  • @Rica
   Un posibil raspuns ar fi urmatorul:
   – Cel care a plecat din Romania inainte de 1990 a facut-o datorita regimului politic de atunci, din cauza comunismului. Ca asta inteleg ca era motivul. Asta il afecta pe individ: comunismul. Dar Romania era casa lui, ramanea casa lui. Un astfel de om se simtea exilat acolo, in strainatate, din cauza unor ticalosi ai regimului comunist de aici, din tara.
   – Cel care a plecat din Romania dupa 1990 a avut cu totul alte motive. Economice. Comunismul s-a prabusit, deci comunismul nu mai putea constitui un motiv veritabil pentru a parasi Romania. In schimb distrugerile masive din economie, care au lasat atatia oameni pe drumuri, au constituit motivul pentru care foarte multi au emigrat. Tara asta, din pacate, nu le-a mai oferit ceva bun, desi comunismul a cazut. Or, asta genereaza frustrari mari. Spre exemplu, liberalizarea pretului la gaze atrage scumpiri la o populatie si asa saraca, dar care doreste sa traiasca mai bine. E clar ca masura asta – liberalizarea pretului la gaze – loveste in populatie, provocand nemultumiri, fara ca populatia sa aiba posibilitatea sa faca ceva. S-au distrus intreprinderi si foarte multi au ramas pe drumuri. In momentul in care tara ta nu-ti mai poate oferi ceva bun si tu n-ai alta posibilitate sa traiesti mai bine decat sa emigrezi, intervine fenomenul de instrainare si frustrare. Nu mai vorbesc de faptul ca distrugerile din economie au generat imbogatirea frauduloasa a unora, a celor „cu dedicatie”, pe cand un om, care a muncit cinstit, a ramas pe drumuri, sarac si fara vreo speranta de mai bine. Un astfel de om, care a emigrat, incepe sa se simta strain de tara sa. Isi duce traiul acolo, in strainatate, o duce mai bine decat daca ar fi ramas aici, nici nu poate sa-si ajute tara de unde a plecat. In astfel de conditii incepi sa te instrainezi…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2013 | Răspunde

 23. In cazul asta Motane, ce legatura are ce spui tu cu “sa tinem si romanii in spate”?

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 7, 2013 | Răspunde

  • Plus de asta, ce legatura au toate astea cu faptul ca pana acum mi-a tot facut apologia americanilor? Ce tari si mari sunt, si ce mult pierd ei ca ne ajuta pe toti? Nimeni nu-i mai tare ca americanu’in toate privintele, si ca toti ceilalti stau cu mana intinsa la ei. hai Motane, sa fim seriosi. Eu nu-i urasc, dar nici nu-i consider nici „masculul alfa”. Tot oameni sunt, si tot supusi greselilor CA TOTI CEILALTI. Iar paralelele astea intre EI si NOI, n-au nicio relevanta si nicio sustinere.

   Comentariu de Rica Venturiano | iulie 7, 2013 | Răspunde

  • @Rica
   Probabil ca a vrut sa spuna ca fiecare trebuie sa-si puna mintea la contributie si sa se descurce.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 7, 2013 | Răspunde

   • 😉 Mda, cum spui tu. E ca si cum as comenta eu acum vis-a-vis de liberalizarea pietii muncii in OLANDA ptr „voi romanii”, 🙂 🙂 🙂 Ce sa va mai primim si pe voi sa munciti aici, „la noi in Olanda”, he he he he

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 8, 2013

   • 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 9, 2013

 24. Motane, si eu sunt adeptul aceleiasi idei, ca fiecare sa faca tot ce tine de el, tot ce poate, ca sa mearga mai departe, sa-i fie bine, sa-si asigure lui si familei un trai decent sau, de ce nu, indestulat. Cu „dezradacinarea” nu sunt de acord. Sunt perfect de acord cu asta, cum de altfel sunt total impotriva celor care asteapta mereu de la altii solutii si rezolvari, sau cauta vinovatii in alta parte.
  Poate am fost exagerat, dar vad rosu cand un roman isi uita obarsia si devine un critic acerb al nostru. Eu sunt constient ca avem defecte, ca suntem needucati, mitocani, lenesi, „manelisti si parveniti” in mare masura si in mare numar, dar hai sa vedem cum putem schimba asta. Nu suntem mai rai ca altii, nici mai hoti, nici mai lenesi, nici mai mitocani, iar „ceilalti” nu sunt mai presus de noi. Au avut insa alte oportunitati, alte inceputuri mai devreme intr-ale democratiei. Eu intotdeauna am comparat romanul cu un caine de rasa tinut prea muolt in lant, care acum, liber fiind, de prea multa bucurie a libertatii alearga ferivit prin curte si distruge gradina de flori.
  🙂

  Comentariu de Rica Venturiano | iulie 8, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: