Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Pasti fericit!

As dori sa petrecem Sfintele Pasti cu pace si dragoste in suflet fata de semenii nostri. In traditia crestinismului ortodox icoana Sfintei Invieri a Domnului il prezinta pe Mantuitorul Hristos intinzand mana celui cazut, celui in nevoi, celui ce nu se mai poate descurca singur, pentru a-l ridica din starea grea in care se afla.

Invierea Domnului

Cred ca ar trebui sa meditam mai mult la acest simbol al Invierii, care este un simbol al mantuirii omului. Pentru ca, si nu numai in zilele noastre, mai rar vedem oameni urmand acest exemplu. Mai degraba constatam indiferenta fata de semenii nostri aflati in suferinta, in nevoi grele. Mai degraba constatam faptul ca oamenii se exprima fata de cel greu incercat cu cuvinte precum: „mi se rupe”, „pai, daca e prost!!”. Mai degraba constatam astfel de stari de lucruri si atitudini, din pacate, decat un ajutor bun dat semenului nostru aflat in suferinta. Mai degraba constatam cum chiar din prima zi de Pasti, si in cele ce urmeaza, oamenii incep sa faca excese de mancare si bautura de ajung serviciile medicale de urgenta pline, ca si cum asa ar trebui sarbatorita Invierea Domnului.

Dar la mana intinsa celui aflat in nevoi, in suferinta, la mana intinsa data celui cazut pentru a-l trage din starea in care se afla, la mana intinsa pentru a face bine aproapelui, la o astfel de mana intinsa, binefacatoare nu se mai gandeste nimeni…

Cu toate acestea, Hristos Dumnezeu ne intinde mana Sa mantuitoare si binefacatoare si de aceea cred ca trebuie sa ne bucuram si sa spunem:

„Pentru aceasta, cu multumire strigam Tie: Toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mantuiesti lumea. Amin!”

mai 4, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

 1. De ce dracu te bagi unde nu sti ….unde n-ai ” cunostinte ” ? Invierea nu este simbolul mantuirii omului , omul nu poate fi mantuit , ce-i asa greu sa intelegi ? Invierea a fost facuta pentru a demonstra oamenilor ca : SE POATE ! Ce crezi ca daca nu era nevoie neaaparat de acesta demonstratie se mai baga Cristos sa faca demonstratia cu pricina ? Si ma rog ce vrei sa faca oamenii : sa-si imparta bucatele si gologanii cu cei nevoiasi { de ce sint aia nevoiasi , pentru ce nu muncesc aia ….ca sa nu plateasca taxe si impozite la buget si ….tot eu sa le dau ?} si dupa ce vor pleca ….nevoiasii sa-i injure , spunand si ca ….friptura era uscata , cozonacul avea prea multa nuca si era si cam ars sau vinul trezit si ca …mai bine-l miluia cu cateva sute de $ 😦 ! Cine la pus pe ala nevoiasi sa fie nevoiasi ? Ce eu am inpartit lumea in buni si rai , dumneata ai impartit omenirea in bogati si saraci sau….tat-su lui Cristos ? Pai atunci ….sa aiba ala grije de ei . insa PE LUMEA SI-N VIATA ASTA NU IN VIITOR ca de promisiuni , e lumea satula !!!! 😉 In prima zi d e Paste oamenii nu fac excese de nici un fel : oamenii se comporta absolut normal vis a vis de educatia primita in cei sapte ani de acasa sau insusita in timpul vietii . Ca unii ajung pe la urgenta …ce analogie mai buna doresti referitoare la Inviere : dupa ce tragi sa mori din cauza la multa crapelnita ….revii la viata datorita stiintei de carte a unui om ce probabil este mai amarat decat tine , ce probabil din salariul sau ….nu si-a permis sa-si cumpere crapelnita ce te-a adus pe tine in pragul mortii ! Zici sa ” intinzi mana celui cazut ” , pai de unde sti ca ala nu te va trage langa el ? De unde sti ca ala nu te va prinde de mana si nu-ti va infige cutilul ascuns in maneca direct in inima ? Lasa frate …pe cei nevoiasi….sa-i ajute ” serviciile d e specialitate ” ca d-aia platim taxe si impozite !!!! 😦 Sa ne lase dracului Cristos cu ….marxismul lui cu tot !!!!Auzi tu , sa ” intindem mana celui cazut pentru a-l trage din starea in care se afla”….pai asta-i comunism mon cher asta-i deja un pas catre etatism, sau ce ” un pas ” …..este deviationism….este stangism in stare pura 😉 !!! Mon cher chat ….sper ca te-ai prins de gluma si nu te-ai suparat . Sper c-ai vazut unde ” bat ” . Insa ceea ce am tastat la inceputul comentariului ….ramane valabil mon cher si sti bine ca nu fac afirmatii nefondate ! Intre timp , deoarece tot ai dat un citat , iti dau si eu unul : „- Fariseu orb ….spala intai partea dinauntru blidului si …abia dupa aceea pe cea din afara ” ! …..Aleluia , Amin 😉

  Comentariu de Marian | mai 5, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Mantuirea omului este posibila cu ajutorul lui Dumnezeu, in Hristos. Altfel nu e posibila. Invierea nu exprima o posibilitate – ca „se poate”, cum ai zis – ci ne arata – vezi icoana – chiar mantuirea omului.

   In general vorbind, oamenii se gandesc la lucruri marunte. Nu toti oamenii se gandesc la lucruri marunte dar putini se gandesc la cele inalte. In general, oamenii se gandesc, intr-adevar, la lucruri precum friptura, cozonacul, vinul, „cateva sute de $”, considerand ca astfel de lucruri sunt foarte importante pentru ei… Dar la a face un bine aproapelui, cati se gandesc? Uite-te la ce se petrece si prin lume, am scris si la mine pe blog…
   Pe lumea asta „inteleptul si nebunul au aceeasi soarta”, ne spune Ecclesiastul si ca „aceeasi soarta vor avea toti”! Iar cei care au bogatii multe n-as crede ca se gandesc prea mult la cuvintele: „Oare ce-i ramane omului din toata munca lui si din grija inimii lui cu care s-a trudit sub soare?” (Eccl. 2,22) Si de ce crezi ca spune:

   „Omului care este bun inaintea lui Dumnezeu, Dumnezeu ii da intelepciune, stiinta, bucurie, iar pacatosului ii da sarcina sa adune si sa stranga pentru a da celui ce este bun in fata lui Dumnezeu. Si aceasta este desertaciune si vanare de vant!„Eccl. 2, 26 (subl. mea)

   Insa iata ce arata Intelepciunea lui Isus Sirah (Ecclesiasticul):

   „34.Si celui sarac intinde-i mana ta, ca binecuvantarea ta sa fie desavarsita.
   35. Darnicia ta sa atinga pe toti cei in viata si chiar mortilor fa-le parte de darnicia ta.
   36. Nu te intoarce de la cei ce plang si intristeaza-te cu cei intristati.
   37. Nu te teme a cerceta pe bolnavi, ca pentru aceste fapte vei castiga iubirea.
   38. In tot ce faci adu-ti aminte de sfarsitul tau, si nu vei pacatui niciodata.” Sir. 7, 34-38

   Iar Ecclesiastul spune: „Mai fericiti sunt doi laolalta decat unul, fiindca au rasplata buna pentru munca lor” (Eccl. 4,9).

   Este adevarat ca Isus Sirah spune:

   „Stai departe de omul care este in stare sa ucida, si nu te vei teme nicidecum de moarte. Si daca te apropii de el, pazeste-te de orice greseala, caci ar putea sa-ti ia viata. Sa stii bine ca esti inconjurat de curse si ca mergi pe ziduri de cetate.” Sir. 9, 13

   Dar pilda nou testamentara, cea crestina, pe care ne-a dat-o Iisus Hristos este tocmai contrariu: daca Iisus ar fi stat departe de cei in stare sa ucida atunci n-ar mai fi fost nici Patima, nici Inviere si nici mantuirea omului.
   Tu spui:

   „Zici sa ” intinzi mana celui cazut ” , pai de unde sti ca ala nu te va trage langa el ? De unde sti ca ala nu te va prinde de mana si nu-ti va infige cutilul ascuns in maneca direct in inima ?”

   In cazul asta, dupa parerea mea, trebuie sa iei in considerare ce a spus Isus Sirah dar trebuie, mai ales, sa ai in minte si in suflet pilda data de Hristos Dumnezeu, care nu a ocolit astfel de oameni, dorind mantuirea tuturor oamenilor. Nu i-a ocolit nici pe cei care au strigat: „Rastigneste-L!”, nici pe aceia care au raspuns: „El trebuie sa moara…”, facand cele ce sunt drepte. Iar o astfel de pilda crestina ne-a dat-o si Sf. Ioan Botezatorul care, dupa cum se vede la Matei, cap. 14, nu a stat „departe de omul care este in stare sa ucida”, facand cele drepte si marturisind cele drepte chiar in fata celui ce putea sa-l ucida si care mai era si mandru, bogat si puternic, si mai era si tetrarh – Irod.

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 6, 2013 | Răspunde

 2. Eu nu te pot intelege : un om inteligent asa ca dumneata sa pui botu’ la …. „savarine” d’astea ??? Ai dat in misticism ? ” – Nimic nu este dincolo ….caci MORTI sant CEI MURITI !!!” Chestia asta a spus-o un ….prieten de al meu si pana la proba contrarie sunt dispus sa-l cred, chiar daca a spus-o cu multi ani in urma .Dar…ce-i cu dumneata mon cher chat ? Te-a lovit fanatismul religios ? Ai dat in misticism ?Sa nu-mi spui ca …te-ai dus glont in coltul strazii si……ti-ai impartit averea saracilor ca…..nu te cred ! Etete asa d-al dracului : nu te cred 😦 ! Pai si atunci , daca dumneata nu te-ai dus la colt de strada , la ” cap de pod ” sa-ti donezi averea saracilor …..incerci sa faci ce ? Sa stranesti o furie religioasa care sa….schimbe lumea intr-una mai … buna , mai dreapta , unde ” sa traim ca frati ” vorba aceluiasi amic al meu ????? Ma faci sa ” ma rad ” pe cinstea mea 🙂 . Mantuirea se face fie la ” sfarsitul veacurilor” { adica ….prin moartea naturala ….adica cand se inplineste sorocul } fie cu ajutorul cuiva { ca altfel se numeste sinucidere } fie ca urmare a unei boli sau accident .Oricum ….intelesul { chiar bisericesc } este acelasi : moartea . Prin moarte esti eliberat de griji , de pacate ,d e suparari …de grija de a platii statului taxe si impozite , de necazul de a sta sa citesti aiurelile ce le tasteaza unul ca mine 🙂 de necazul de ati vedea zilnic soacra , deci…asta inseamna mantuirea : moartea . Imi spui sa privesc la icoana ? Dar cine-ti garanteaza ca ala nu se pregateste sa-l arunce pe amaratul ala de sta ingenunchiat ….in groapa de la picioarele sale , langa ailalti doi ? Cine-ti garanteaza ca …ala de sta in genunchi n-a fost scos din groapa pentru o ancheta si de frica de a nu mai fi chinuit , batut ….face marturisiri complete acuzandu-i si pe amaratii aia doi ce au ramas inca in groapa ?Insa dupa cum i-a prins mana amaratului , cred ca….al arunca inapoi.,chiar daca tipul va face … marturisiri complete : ase se obisnuieste la orice ancheta , special ca dupa ce-l vei elibera nefericitul sa-ti poarte teama si ….respectul cuvenit ” salvatorului ” ! ! 😉

  Comentariu de Marian | mai 6, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Dar unde vezi tu fanatism religios in ceea ce am scris eu…? Vorbesti de misticism, dar oamenii sarbatoresc Invierea. Tu esti liber cugetaror, daca am inteles bine… Pai, atunci cugeta!! 🙂
   Foarte multa lume vorbeste de nedreptate, este nemultumita de nedreptate. Si atunci cum e mai bine: sa „stai departe de omul care este in stare sa ucida, si nu te vei teme nicidecum de moarte” lasand sa se intinda nedreptatea, sau sa iei o atitudine impotriva nedreptatii chiar apropiindu-te de el? Si de ce crezi ca aceste cuvinte: „Si celui sarac intinde-i mana ta, ca binecuvantarea ta sa fie desavarsita” ar fi expresia unui fanatism religios? Sau daca faci cuiva bine esti un fanatic religios, daca faci rau sau esti indiferent atunci e in regula?

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 6, 2013 | Răspunde

  • Nu frate …am intrebat si eu ca omu’ ! Nu trebue sa te superi ….am intrebat mirat de ardoarea cu care ai scris postarea …am intrebat , mi-am exprimat mirarea ….pemntru ca n-am mai vazut la dumneata prea multe articole de acest gen sustinute in acest mod ….de dumneata cel putin , am intrebat ….n-am dat cu paru deci : nu-i o acuzatie !

   Comentariu de Marian | mai 7, 2013 | Răspunde

   • Ma bucur daca ti-a placut postarea… 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 7, 2013

 3. Mon cher chat …iarta-ma ca te s upar ! Am o mare necunoscuta si eu si Cristina : mai exista in lume tari ce platesc alocatii copiilor …in afara de Romania ? Cand au fost instituite aceste alocatii si de catre cine ? Unde au aparut prima data ? Care era rostul lor …cel putin la nivel declarativ ? Fa matale sapaturile de rigoare { stiu ca ai posibilitati } si …da-ne raspunsurile la aceasta controversa ce….ma arde pe ficati pe mine personal de cand m-a pus dracu sa vizitez blogul Cristinei . Multumiri anticipate mon cher chat !

  Comentariu de Marian | mai 6, 2013 | Răspunde

 4. Stiu ca te-am abatut de la subiectul abordat de dumneata si-m cer scuze pe chestia asta ! Regrete …eterne 😉 mon cher ! Insa ceea ce ai descoperit dumneata { stiam ca poti , stiam ca nu ma vei lasa sa ma amarasc singur } imi va sluji …cel putin pentru a-i scoate Cristinei din cap ca acest sistem nu-i inventat de comunisti , cu atat mai putin de comunistii romani si nici macar nu-i ….marxist !Are Cristina niste colti ca de crocodil impotriva acestor alocatii si…mai ales impotriva celor ce solicita marirea lor chiar daca in termeni de specialitate se numesc ” prestatii sociale ” si chiar daca au ….schepsisul lor insa tocmai asta ….schepsisul , nu-l poate , nu vrea sa-l inteleaga Cristina . Oricum….multumiri preaplecate !

  Comentariu de Marian | mai 8, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: