Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Doua teme de discutie

Va propun azi doua teme de discutie referitor la situatia din Romania:

1. Cum putem avea antreprenori activi si puternici?

2. Cum pot fi atrase investitii private in zonele sarace?

Cred ca nici nu mai trebuie sa mentionez necesitatea acestor doua lucruri: antreprenori activi si puternici, care „sa furnizeze capital si fonduri pentru economie”, cum ar fi spus Milton Friedman, si investitii private in zonele sarace. Eu cred ca este cat se poate de clar ca acestea doua sunt trebuincioase pentru Romania, pentru dezvoltarea tarii. Daca privim situatia economica a tarii noastre vom observa cu usurinta performante reduse comparativ cu alte tari din zona (Polonia, Turcia, Republica Ceha, ca sa dau numai trei exemple). Se remarca un PIB mic si care creste destul de greu. Desi somajul in Romania a fost sub media Europeana, totusi noi nu inregistram cresteri economice insemnate, nu progresam. Aici situatia „balteste”, cum se spune, in conditiile in care avem multe intreprinderi de stat de facto in faliment si un sector de stat incarcat cu prea multi functionari publici. Anul asta, sub noua Guvernare Ponta, s-au marit taxele si impozitele. Eu am impresia ca antreprenoriatul nu e sprijinit deloc, e inca slab, si nu reuseste sa fie un factor important de progres pentru tara noastra, asa cum ar trebui.

Pe de alta parte, investitiile private in zonele sarace sunt de o importanta primordiala. Nu cred ca exagerez. Pentru ca numai in felul asta se poate diminua somajul si creste PIB-ul, si in acest fel bunastarea cetatenilor, in conditiile in care statul nu se implica direct in economie. Dar prin mixul de politici ar putea sa se implice in atragerea de investitii private, serioase care ar avea un efect benefic.

Trebuie sa recunoastem ca la aceste doua capitole tara noastra are slabiciuni mari, nu numai in privinta atragerii de fonduri europene. Nu ca n-am avea oameni bogati, dar avem antreprenori slabi. Este un paradox care ne costa destul de mult.

In ceea ce priveste atragerea de investitii, eu as propune ca parlamentarii nostri, care in exercitarea mandatului „sunt in serviciul poporului” (art. 69, al.1 din Constitutie), sa se implice in atragerea de investitii in colegiile dumnealor, in judetul in care au fost alesi, pentru a contribui la dezvoltarea economica a judetului, ceea ce ar insemna si imbunatatirea vietii oamenilor, a poporului. Bineinteles, nu sustin ideea ca un parlamentar sa-si insuseasca foloase necuvenite prin aceasta implicare in atragerea de investitii. Dar daca esti in serviciul poporului, lucrul acesta – implicarea in atragerea de investitii – ar trebui sa fie facuta in folosul poporului.

Suntem foarte statici… Nu vad miscare, nu vad ca se misca treburile din punct de vedere economic, lucru ce nu poate avea consecinte bune. Este adevarat ca traversam si o perioada de criza ce se manifesta in toata Europa si care incetineste economia pana la stagnare, dar ar trebui sa incercam sa facem mai mult.

aprilie 23, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Raspuns: piata libera. Statul afara din economie.

  Comentariu de Cristina | aprilie 23, 2013 | Răspunde

 2. Raspuns : DOCTRINA { cea adevarata fireste nu facatura pe care-o ofera PNL} LIBERALA !!! Adica neamestecul STATULUI in ECONOMIE si mai ales…NEAMESTECUL POLITICULUI IN ECONOMIE !!! Din acest punct de vedere { amestecul politicului in economie } nu suntem ” statici ‘ { asa cum afirmi dumneata } suntem OSTATICI !

  Comentariu de Marian | aprilie 24, 2013 | Răspunde

 3. […] Ioan Usca, Motanul filozof, Gară pentru […]

  Pingback de Scrisori către absolut (II) | Gabriela Savitsky | aprilie 24, 2013 | Răspunde

 4. […] cromatice, Scrisori neper(tri)mise, Cercul poeţilor dispăruţi, Consilierii “Omerta”, Două teme de discuţie, Întoarce-te la […]

  Pingback de Farul | Gabriela Savitsky | aprilie 25, 2013 | Răspunde

 5. […] Foarte multi bani la dispozitie de la UE? Am avut foarte multi bani la dispozitie de la UE si in trecut… Nu vad motivul foarte clar pentru care rata de absorbtie a fondurilor europene sa se imbunatateasca. De fapt, dupa parerea mea, nici nu poate sa se imbunatateasca – lucrul asta e o himera – tocmai din cauza faptului ca nu avem antreprenori puternici si activi. […]

  Pingback de Declaratiile lui Basescu… « Motanul Incaltat | aprilie 27, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: