Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Mark Gitenstein si… Fondul Proprietatea

Iata ce ne spune Mediafax:

Fostul ambasador SUA Mark Gitenstein candidează pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea

Se arata ca:

Fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein candidează pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea (FP), fiind primul înscris pe lista de candidaţi pentru alegerile care vor avea loc în data de 25 aprilie.

El a fost propus de fondul de investiţii Emerging Markets Country Fund, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Fondului Proprietatea.

Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani. El şi-a încheiat mandatul în luna decembrie a anului trecut şi s-a întors în Statele Unite ale Americii.

Candidaţii pentru alegeri se pot înscrie până pe data de 3 aprilie.

Acţionarii Fondului Proprietatea urmează să aleagă pe 25/26 aprilie doi noi membri în Comitetul Reprezentanţilor, având în vedere că mandatele lui Sorin Mîndruţescu (preşedintele Comitetului şi şeful Oracle) şi Cristian Buşu expiră pe 29 septembrie. Mandatele noilor membri ar urma să înceapă pe 30 septembrie.

Comitetul Reprezentanţilor supraveghează activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.

Ceilalţi trei membri sunt reprezentanţi ai celor mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare acţionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi de Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Octava NFI din Polonia.

City of London, al doilea cel mai mare acţionar al Fondului, este reprezentat în Comitet de Julian Rupert Francis Healy.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 1,28%, la preţul de 0,631 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a Fondului este de 8,694 miliarde lei (1,97 miliarde euro).”

Interesant de citit si acest articol:

Gitenstein către John Kerry: Fără sprijinul SUA şi UE, nu e sigur că România continuă reformele juridice

Se arata ca:

Fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein îi recomandă noului secretar de stat John Kerry să aibă în vedere susţinerea statului de drept şi iniţiativelor anticorupţie din România, afirmând că fără sprijinul SUA şi UE nu este „deloc sigur” că reformele în acest sens vor fi continuate.

„Nu mai puţin importante decât priorităţile strategice şi militare este continuarea sprijinului pentru aceia din România care susţin statul de drept şi iniţiativele anticorupţie”, afirmă Gitenstein, într-un articol postat pe un blog al ambasadorilor americani, unde sunt făcute de diverşi diplomaţi americani recomandări pentru noul secretar de stat de la Washington privind relaţiile SUA cu diverse state.

De asemenea, Gitenstein arată că, dincolo de faptul că ultimele rapoarte ale Comisiei Europene şi ale Comisiei de la Veneţia au criticat evoluţiile din 2012, lecţia reală după criza de anul trecut este că „reformele privind activitatea instanţelor, a procurorilor şi poliţiei au început să funcţioneze”.

„Dacă nu ar fi fost implementate reformele fundamentale cerute de UE prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), nu ar fi fost instituţiile legale care să poată rezista puternicelor forţe politice care au fost concentrate asupra lor”, afirmă Gitenstein, care adaugă că în cele din urmă este meritul premierului Victor Ponta că el şi sistemul din România au respectat hotărârile Curţii Constituţionale şi „statul de drept a fost menţinut”.

„Dar mai sunt încă multe lucruri importante de făcut. Într-adevăr, fără sprijinul susţinut al SUA, UE şi FMI, nu este deloc sigur că aceste reforme vor fi continuate. Ar trebuie să fie punctul principal al relaţiei noastre bilaterale îndeplinirea obiectivelor fixate în ultimul raport MCV şi în acordul de coabitare între premier şi preşedinte. Primul şi cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competenţă şi experienţă în funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA”, arată Gitenstein.

El adaugă că această iniţiativă nu este importantă „doar pentru că o doresc SUA şi UE”, ci pentru că este „singura garanţie că statul de drept, democraţia şi piaţa liberă vor supravieţui în România”.

De asemenea, el arată că SUA îşi doresc un aliat de încredere şi stabil, cu instituţii solide şi independente, însă acestea servesc în primul rând românilor, nu americanilor.

„Aceste instituţii sunt baza esenţială pentru o piaţă liberă care să ridice nivelul de trai al fiecărui bărbat, femeie şi copil din România. Ele protejează şi drepturile minorităţile etnice cum ar fi cea romă care încă suferă de o discriminare făţişă şi minorităţile religioase cum ar fi greco-catolicii care de două decenii au reuşit prea puţin în obţinerea înapoi a proprietăţilor lor bisericeşti”, evidenţiază Gitenstein.

Totodată, el arată că românii sunt „pro-americani entuziaşti” şi că dincolo de dificultăţile de vara trecută şi poziţia fermă adoptată de SUA în favoarea statului de drept, sondajele efectuate de Ambasada americană de la Bucureşti au demonstrat clar că imaginea Americii a fost întărită de acest efort de apărare a statului de drept, la fel ca şi imaginea Germaniei şi a UE, care au adoptat poziţii similare.

Gitenstein îl sfătuieşte pe Kerry să aibă în vedere ca prioritate dorinţa românilor de întărire a acestui parteneriat şi să ţină cont de faptul că ar fi un gest foarte important din partea sa să participe el, sau alt înalt oficial SUA, la inaugurarea lucrărilor de la Deveselu din această primăvară sau să facă o vizită în România imediat după.

De asemenea, fostul ambasador SUA la Bucureşti argumentează că din experienţa sa a constatat că românii nu numai că sunt pro-americani, dar şi împărtăşesc valorile americane, iar ei nu doar vor să meargă în America, ci şi să înveţe şi să ducă în România experienţa acumulată. El arată că tocmai de aceea ar trebui activată legislaţia care ar permite accesul României la programul Visa Waiver, aflată în lucru în Congres.

„Secretarul de stat Kerry ar trebui să viziteze România şi nu numai Bucureştiul. El trebuie să meargă la deosebit de frumoşii munţi Carpaţi, în Transilvania istorică şi Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă din Europa. După ce secretarul de stat va petrece ceva timp împreună cu românii de rând şi va vedea cu ochii săi cultura acestei ţări, îmi va împărtăşi optimismul cu privire la viitorul României”, concluzionează Mark Gitenstein în finalul scrisorii sale.”

Inteleg ca Dl. Gitenstein vorbeste din partea Partidului Democrat in spiritul, ca sa zic asa, doctrinei Obama. Dar din cele ce spune reiese cu claritate ca SUA e cea care contribuie decisiv la mentinerea MCV-ului pentru Romania, in alianta, ca sa zic asa, cu Germania. Aceasta pozitie blocheaza un drept al tarii noastre: integrarea in Spatiul Schengen! Mie mi se pare ca toate acestea sunt concesii pe care Obama le face rusilor…

DE citit si…

Mona Pivniceru va DEMISIONA mâine de la Ministerul Justiţiei. Ponta va prelua interimatul, în urma unei discuţii cu Băsescu

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

martie 26, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 comentarii »

 1. Totodată, el arată că românii sunt “pro-americani entuziaşti” – minciuni.

  românii nu numai că sunt pro-americani, dar şi împărtăşesc valorile americane – minciuni

  Comentariu de Cristina | martie 27, 2013 | Răspunde

  • @Cristina
   Dupa parerea ta sunt diferente multe, majore?

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 27, 2013 | Răspunde

   • Mai multi romani sint anti-America decit pro-America.

    Romanii si Romania nu impartasesc ABSOLUT nici una din valorile americane.

    Comentariu de Cristina | martie 27, 2013

   • Totusi… nu ti se pare ca esti prea radicala…? Numai Romania e in situatia asta?

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 27, 2013

   • Nu, numai Romania. De fapt restul tarilor.

    Comentariu de Cristina | martie 27, 2013

  • Perfect adevarat : romanii nu sint proamericani cat despre ” valorile americane ” avut trimis de SUA un ambasador gay, plus acest Gitestein…asa ca majoritatea sant satui de asemenea ” valori ” !

   Comentariu de Marian | martie 27, 2013 | Răspunde

   • Nu, America nu are acel fel de „valori”. America inseamna responsabilitate personala, nu asteptarea din partea guvernului sa ne dea alocatii, ajutoare de inmormintare, sa plateasca concediile de maternitate, pensiile, etc. asa cum se face in Romania si in restul Europei.

    America lupta pentru libertatea ei, nu pentru ca socialismul sa fie promovat, asa cum se face in Romania si in Europa.

    Asa ca….romanii nu impartasesc absolut nici una din valorile americane!

    Comentariu de Cristina | martie 27, 2013

 2. Mon cher chat ti-am mai spus ca nu-i bai daca-mi stregi ” cugetarile ” ca nu sant eu omul care sa aduca acasa tovarasii de pahar de la birtu’ din colt ca sa se laude cu „realizarilii ” insa ceea ce am citat era …chiar din Nicolae Iorga , fara suparare .Cat despre Mona Pivniceru….repet BLAT ORDINAR , care blat va aduce increderea populara in Ponta { d e parca ar fi avut vreodata cineva mare incredere in el ! } si-n guvernul sau { pe care se lauda ca este format doar din Cristosi } la cote mai joase decat ar da orice casa de sondare a opiniei publice cat ar fi ea d e rauvoitoare fata d e USL-asi !!!

  Comentariu de Marian | martie 27, 2013 | Răspunde

 3. @Cristina Stiu ca valorile americane nu sint acest gen de oameni insa …au si ei uscaturile lor , uscaturi pe care le trimet in Romania ca daca unul precum Gitestein ar fi fost numit ambasador la Moscova… Putin nu cred c-ar fi gustat glumele acestea …poate aia de la FSB sau cum se mai numeste acum KGB-ul . Si repet este foarte corect ce spui dumneata :” romanii nu impartasesc absolut niciuna din valorile americane „!!! Pe buna dreptate mi-asi permite sa adaug eu 😉

  Comentariu de Marian | martie 27, 2013 | Răspunde

  • Aici nu vorbim despre uscaturi, care exista peste tot. Aici vorbim despre VALORILE Americane, valori pe care nu le are Romania. Valorile americane reprezinta libertate, cele ale Romaniei si Europei reprezinta tiranie.

   Comentariu de Cristina | martie 27, 2013 | Răspunde

   • Te rog eu stimata doamna Cristina…da-mi si mie cateva exemple de ” valori americane ” pe care romanii nu le are Romania . Cat despre libertate …am mai ” discutat ” pe teme asta : intr-un stat unde daca pronunti in telefon cateva cuvinte ” cheie ” { evident fara legatura intre ele si …fara sa -ti dai seama } te trezesti cu FBI la use sa vorbesti despre libertate …mi s e pare putin cam mult . Intr-o tara unde criminalitatea este in crestere datorita drogurilor , a saraciei unora dintre tinerii cetateni , a moodului in care au fost ” educati ” sau pur si simplu a alienarii sa vorbesti despre libertate …. Intr-o tara unde Drepturile Civile ale catatenilor sant incalcate nonsalant { noi romanii…n-am avut niciodata asa ceva , sau daca vrei drepturile noastre civile se masoara dupa suma de E avuta in cont deci nu poti avea pretentii } iar cei ce trebuie sa apere aceste drepturi….ai condamna tot pe cetatenii respectivi , a vorbi despre libertate…aste ca si cum ai striga intr-o pestera vasta : ati va raspunde doar …ecoul ! Valorile americane …Fiecare popor are propriile valori in functie de traditiile acelui popor si de cum si le pastreaza .America a beneficiata moca de valori . Dumneavoastra sunteti o valoare romaneasca de care din diferite motive , {nu le comentez }beneficiaza …Obama de United States 😉 Ce nu inteleg eu…daca Europa reprezinta tirania…pentru care motiv mii si mi de americani doresc sa se stabileasca aici in aceasta cloaca a tiraniilor ? Daca Romania reprezinta tiranie { nu uitati rogu-va ca F .D Roosewellt a fost unul dintre cei trei ce au semnat pentru alocarea teritoriului romanesc catre Uniunea Sovietica de fapt una din marile tradari ale mileniului , ale secolului trecut } atunci sa inteleg ca SUA trimete aici pe post de reprezentatnti diplomatici , pe post de ambasadori „valori ” gen Gitestein sau ca alalalt de era gay recunoscut. doar asa pentru a invata si noi ce inseamna valoarea americana sau pentru ca ne desconsidera ?

    Comentariu de Marian | martie 28, 2013

   • Am dat exemple de valori americane: responsabilitate personala, libertate. Aici nu vorbim de Ameritopia, tara socialista pe care o vor progresistii. Eu vorbesc de America care a fost formata pe niste valori care nu exista in Europa, VALORILE BIBLICE.

    Eu nu sint o valoare romaneasca pentru ca nu in Romania m-am format, nu in Romania am fost educata, nu Romania m-a facut sa gindesc cum gindesc si sa stiu ce stiu acum.

    Si eu am intrebat pe oamenii cre au votat cu Obama de ce au facut-o, mi-au spus ca le place socialismul. Asa ca de aia se muta unii in Europa, le place socialismul. Aveti vreun link care sa arate cele mii si mii de americani care se muta in Europa??

    Comentariu de Cristina | martie 28, 2013

  • @Marian
   Esti de acord cu modelul rusesc…?

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 27, 2013 | Răspunde

   • DA !!! Cu ala rusesc de la ….1917 😉 !!!!

    Comentariu de Marian | martie 28, 2013

   • @Marian
    Vrei sa spui Revolutia Bolsevica…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 28, 2013

 4. Mai sti si alta revolutie care s-ar fi desfasurat la 1917 ? 😉

  Comentariu de Marian | martie 29, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: