Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Mostra de populism…

Mediafax

Băsescu: Campania electorală, nerelevantă faţă de realităţile României

Se pare ca exista trei feluri de critica: critica constructiva, critica distructiva si critica populista, atat de draga Presedintelui nostru. Iata ce arata acest articol pe care il recomand a fi citit integral si in original:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, despre campania electorală pentru parlamentare că a fost „nerelevantă faţă de realităţile României”.

„Campania o etichetez nerelevantă faţă de realităţile României.  Partidele nu au reuşit să facă o campanie în care să plece de la premisele reale în care se află România. România se află în Uniunea Europeană, a cărei zonă euro este în recesiune, deci cu implicaţii majore asupra nivelului de creştere economică a ţării. România însăşi este într-o situaţie fragilă din cauza crizei la nivel eueropean şi a incapacităţii de absorbţie a fondurilor europene”, a spus Băsescu.

Şeful statului a mai afirmat că în acest moment România este politic discreditată din cauza „abuzurilor constituţionale” din iulie-august şi din ultima periodă şi că nimeni nu a făcut nimic în această campanie pentru a veni cu soluţii astfel încât România să îşi revină din punct de vedere al credibilităţii externe.

Suntem într-o Românie politic discreditată ca urmare a abuzurilor constituţionale din iulie-august, dar şi din ultima perioadă, când prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului s-a încercat reglementarea unor instituţii independente, cum ar fi CNA.  Nu am văzut pe nimeni, mai ales dintre cei care au contribuit la această discreditare, să spună care sunt soluţiile pentru ca România să îşi revină din punct de vedere al credibilităţii externe, ca partener al lumii civilizate.

Semnalul dat ieri de Hillary Clinton la OSCE este extrem de grav. Unii lideri politici înţeleg că este extrem de grav atunci când înjuri. Nu, este grav atunci când se pune o etichetă pe ţară, ca urmare a evenimentelor interne, şi este dusă la OSCE de către cel mai important lider aflat la reuniune”, a declarat preşedintele.

El a susţinut că, în schimb, s-a făcut o „campanie deşănţată la adresa preşedintelui”, fiindu-i atribuite cuvinte pe care nu le-a spus niciodată la adresa armatei.

„Îi asigur pe cei din armată că preşedintele nici nu gândeşte, nici nu vorbeşte urât despre armata română. Dimpotrivă, o consider un pilon de stabilitate”, a mai spus Băsescu, susţinând că actuala coaliţie de guvernare a dat prioritate minciunii, campaniei murdare, în loc să meargă pe „explicarea a ceea ce au românii de făcut”.”

Ceea ce nu intelege Dl. Basescu este ca evenimentele care au precedat referendumul, referendumul si rezultatul acestora sunt tocmai expresia faptului ca guvernarile PDL, cat si domnia sa personal, n-au reusit sa dea solutii concrete, relevante pentru aceasta tara. A critica ceea ce fac altii in conditiile in care tu nu reusesti sa faci mai mult decat ei este expresia deplina a criticii populiste de care vorbeam mai sus. Exact asta face Basescu prin discursul sau.

In ceea ce priveste chestiunea discreditarii politice a Romaniei, la care s-a referit Presedintele, eu stau si ma intreb cum a fost cu integrarea in Spatiul Schengen…? Daca va amintiti, Romania indeplinea conditiile tehnice, singurele valabile si singurele care ar fi trebuit sa conteze pentru integrare. Cu toate acestea Franta si pe urma Olanda s-au opus integrarii Romaniei in Spatiul Schengen. Atunci Basescu a luat atitudine, aratand, corect, ca e vorba de un abuz la adresa tarii noastre. Evenimentul s-a intamplat inainte de iulie-august a.c. Ceea ce ma face sa ma intreb: Romania cum era atunci, discreditata sau nu din punct de vedere politic? Sau anumite Puteri straine interesate au lucrat la discreditarea Romaniei? Pe de alta parte, am auzit la televizor ca investiile straine in Romania au scazut de 15 ori in ultimii 4 ani (lucru ce pare incredibil: stau si ma intreb daca am inteles eu bine…). Si atunci cum e cu discreditarea…?

Sa ne aplecam asupra ultimei fraze a articolului. Basescu spune ca: „actuala coaliţie de guvernare a dat prioritate minciunii, campaniei murdare, în loc să meargă pe „explicarea a ceea ce au românii de făcut””. Dar el si PDL/ARD au „explicat ce au romanii de facut”? Ca nu se prea vede, mai ales ca liderii ARD nici nu prea au fost prezenti in aceasta campanie.

Daca Dl. Basescu doreste o dezbatere pe astfel de teme si nu mostre de populism, e foarte bine. Dupa parerea mea, domnia sa a gresit… In primul rand a gresit pentru ca a canalizat intreg PDL pe fagasul unei drepte ce s-a indepartat mult de centru, fortand acest partid sa se indeparteze de economia sociala de piata. A dat in mod nejustificat un caracter de dreapta radicala acestui partid care se afla pe atunci la Putere, polarizand astfel spectrul politic romanesc si creand tot soiul de conflicte cu Opozitia de atunci. A sperat intr-o sustinere a PPE, care n-a venit decat la referendum. In fapt, atat PPE cat si SUA au sprijinit insuficient Romania din punct de vedere politic. Primul semnal care arata ca asa s-au petrecut lucrurile a fost atitudinea ostila a lui Sarkozy fata de tara noastra. Care l-a obligat pe Basescu, normal, sa reactioneze. A venit apoi episodul cu Schengen, MCV-ul spre „binele” Romaniei, menit sa amane pe o perioada de timp nedefinita atat integrarea in Schengen cat si fondurile europene destinate Romaniei, sarat cu sfaturile ambasadorului Gitenstein. Toate aceste actiuni dovedesc faptul ca inca de atunci se lucra la discreditarea Romaniei si la crearea unui climat de tensiune politica in tara, spre care Basescu a purces, care sa justifice aceasta discreditare, intinzandu-i-se o cursa abila lui Basescu, de care acesta nu s-a prins, cazand in aceasta cursa. Toate conflictele generate de Basescu erau conform acestui plan de discreditare a tarii, insa Basescu nu si-a dat seama de acest lucru si a inaintat in aceasta directie gresita crezand ca e vorba de o cauza mai buna. Basescu chiar a crezut in aceasta cauza mai buna… Si a gresit…

Dupa parerea mea, Obama a dorit inca din primul mandat sa ajunga la o intelegere cu rusii… Pe de alta parte, Germania are interese vis-à-vis de Rusia, ca si Franta de altfel. Basescu a crezut ca daca merge pe ideea unei drepte ce inainteaza asimptotic spre radicalism, SUA si Germania il vor sprijini. Atat SUA cat si Germania au speculat abil aceasta slabiciune si l-au indemnat sa urmeze acest curs politic, dandu-si seama ca se va ajunge astfel la un conflict politic grav pe plan intern, in tara. Si in felul asta Romania a ajuns sa fie discreditata. Si cred ca Basescu a avut si consilieri slabi la Cotroceni. Asta e parerea mea… Basescu trebuia sa evite conflictul intern si, cel mai important, trebuia sa evite sa nemultumeasca populatia. El si-a pus prea mari sperante in sprijinul extern… Trebuia sa fie mai rezervat in relatiile cu perfidul Occident si chiar sa se opuna anumitor lucruri… Romania nu ar fi riscat ceva, deoarece este membra a UE si  a NATO. Pe de alta parte ar fi pastrat linistea in plan intern, nedand posibilitatea vreunui scandal care sa afecteze imaginea si credibilitatea Romaniei iar schimbarea Puterii de la Bucuresti s-ar fi facut pe o cale pasnica, vreau sa spun lina, ca sa zic asa.

Greseli, greseli…

decembrie 8, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Ma mandresc cu faptul ca nu l-am votat nici macar pentru Primaria Generala…darmite pentru …locul pe care-l ocupa azi !? Din momentul in care Sarckozy i-a intors spatele….Norocul lui a fost ca…Sarckozy era in campanie , campanie pe care a pierdut-o [ Holland a castigat doar pentru faptul ca francezii nu erau de acord cu luarea deciziilor de la Berlin si nu de pe Champs Elyzee] altminteri , la ora asta discutam despre Bsescu la timpul trecut …si evident si de Romania .

    Comentariu de Marian | decembrie 8, 2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: