Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

O pozitie corecta

Gandul

Sfântul Sinod: Clericii îşi pot exprima opţiunea politică prin vot, dar nu pot face politică

Se arata ca:

„Clericii îşi pot exprima opţiunea politică prin vot, ei însă, potrivit Sfântului Sinod, nu au voie să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membri ai Parlamentului, informează, miercuri, Patriarhia Română.

Informarea Patriarhiei vine după ce presa a semnalat că Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, apare pe un pliant electoral alături de candidatul USL în Colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor din Galaţi, liberalul George Scarlat, în fotografie apărând, de altfel, mai mulţi preoţi, iar mesajul de pe pliant este „Învingem împreună”.

În pliantele sale de campanie, liberalul George Scarlat apare alături de Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, iar lângă aceştia se află mai mulţi prelaţi.

Pe lângă această fotografie, pliantul conţine mesajele electorale „Votăm George Scarlat – Deputat” şi „Învingem împreună”.

Arhiepiscopia Dunării de Jos susţine că fotografia în care IPS Casian Crăciun apare alături de candidatul USL în Colegiul 3 din Galaţi pentru Camera Deputaţilor, liberalul George Scarlat, a fost făcută la sfinţirea unei biserici, iar folosirea ei pe un pliant electoral este un abuz şi o îndrăzneală şi a cerut retragerea imediată a pliantului.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos mai precizează că IPS Casian Crăciun nu se implică în acţiuni politice sau electorale.

„Este un abuz al acelui candidat, o îndrăzneală din partea acestuia. Fotografia a fost făcută la sfinţirea unei biserici din localitatea Călmăţui, iar candidatul a folosit fotografia făcută la acel eveniment fără să aibă acordul Arhiepiscopiei sau al IPS Casian al Dunării de Jos. De altfel, există hotărâri clare ale Sfântului Sinod în legătură cu neimplicarea Bisericii în politică sau campanii electorale”, a declarat preotul Gabriel Molocea, reprezentantul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos.

După acest incident, Patriarhia Română a lansat un nou apel către preoţi şi politicieni, explicând totodată drepturile şi obligaţiile ierarhilor pe durata campaniei electorale.

„În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din România, din 9 decembrie, Patriarhia Română reaminteşte punctele de vedere şi recomandările Sfântului Sinod cu privire la implicarea clerului în politică. În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale, care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericului se numără şi aceea de «a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumeşti», arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al Parlamentului. Cel care va încălca aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, intră sub incidenţa instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, având de ales între cariera politică şi misiunea preoţească. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, a precizat Patriarhia Română, în comunicatul de miercuri, remis agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, potrivit Patriarhiei, în calitatea sa de cetăţean al României şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca de pe poziţia şi prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. Opţiunea sa politică se exprimă prin vot, a precizat sursa citată.

Sfântul Sinod face apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.

„Sfântul Sinod îi asigură că Biserica – păstrându-şi echidistanţa faţă de partide – va continua să se implice în politica generală a ţării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea democraţiei, a libertăţii, a credinţei în Dumnezeu, a independenţei şi integrităţii Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum şi orice formă de extremism.”, arată comunicatul Patriarhiei.”

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Nu pot decat sa felicit Patriarhia Romana pentru aceasta pozitie corecta, canonica si echilibrata.

Anunțuri

Noiembrie 14, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. Deci a face politica si a fi membri intr-un partid sint doua lucruri diferite. Am avut dreptate. Asta este decizia bisericii, dar mie mi se pare ca li se incalca drepturile. Whatever, daca ei sint de acord…treaba lor. Plus, nici biblic nu este, ceea ce este o ipocrizie din parte Bisericii Ortodoxe.

  Comentariu de Cristina | Noiembrie 14, 2012 | Răspunde

  • A face politica si a fi membru intr-un partid, doua lucruri diferite…? N-as crede…

   Comentariu de Motanul Incaltat | Noiembrie 14, 2012 | Răspunde

   • “Clericii îşi pot exprima opţiunea politică prin vot, ei însă, potrivit Sfântului Sinod, nu au voie să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membri ai Parlamentului, informează, miercuri, Patriarhia Română.

    Daca ar fi acelasi lucru nu ar fi mentionat de doua ori.

    Comentariu de Cristina | Noiembrie 14, 2012

   • @Cristina
    Da, nu au voie sa faca politica partinica pentru ca Biserica nu e un partid politic, o organizatie politica (spre exemplu de tipul Tea Party).

    Comentariu de Motanul Incaltat | Noiembrie 14, 2012

   • 2 Timotei 4:1-5 Îți cer, înaintea lui Dumnezeu și a lui Cristos Isus, care va judeca viii și morții, și având în vedere arătarea Sa și Împărăția Sa,
    să predici Cuvântul, să insiști – la timp și ne la timp – să mustri, să corectezi, să încurajezi, cu toată răbdarea și învățătura, pentru că va veni timpul când oamenii nu vor mai accepta învățătura sănătoasă, ci își vor mări numărul de învățători după poftele lor, ca să audă numai lucrurile pe care le vor. Se vor întoarce de la adevărul auzit și se vor rătăci după mituri.

    Judecat 2, 19. Dar, după moartea judecătorului, se stricau din nou, mai mult decît părinţii lor, ducîndu-se după alţi dumnezei, ca să le slujească şi să se închine înaintea lor, şi stăruiau în această purtare şi împetrire. 20. Atunci Domnul S-a aprins de mînie împotriva lui Israel, şi a zis: „Fiindcă neamul acesta a călcat legămîntul Meu pe care-l poruncisem părinţilor lor,

    Ieremia 5: 29. „Să nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, să nu-Mi răzbun Eu pe un asemenea popor?“ 30. „Grozave lucruri, urîcioase lucruri se fac în ţară. 31. Proorocii proorocesc neadevăruri, preoţii stăpînesc cu ajutorul lor, şi poporului Meu îi plac aceste lucruri. Dar ce veţi face la urmă?

    Sint nenumarate versete in care Dumnezeu a insarcinat preotii/pastorii si restul crestinilor ca sa mustre pe cei care fac lucruri urite inaintea Lui. Mereu si mereu li se spune ca ei trebuie sa aiba grija de „turma” ca sa-i invete sa faca lucruri care sint pe placul lui Dumnezeu. Asa ca sa nu-mi spui ca preotii nu trebuie sa le spuna enoriasilor ca sa nu voteze cu aceia care incalca poruncile lui Dumnezeu.

    Comentariu de Cristina | Noiembrie 15, 2012

   • @Cristina
    Tu ai citit articolul din postare?

    Comentariu de Motanul Incaltat | Noiembrie 15, 2012

   • Cum sa nu.

    Comentariu de Cristina | Noiembrie 15, 2012

  • Dar uite ce spune si comunicatul Sfantului Sinod:

   „În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale, care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericului se numără şi aceea de «a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumeşti», arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al Parlamentului.”

   Comentariu de Motanul Incaltat | Noiembrie 14, 2012 | Răspunde

 2. Deci preotul nu are voie sa spuna omului cum sa voteze?

  Comentariu de Cristina | Noiembrie 14, 2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: