Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Criza si insolventele…

Iata ce ne arata Romania Libera:

Criza a ajuns şi la firmele mari. Insolvenţele acestora, în creştere

Se arata ca:

Retalierul Mic.ro, constructorul Confort sau producătorul de lactate Tnuva sunt câteva dintre companiile  – nu mici – care au solicitat intrarea în insolvenţă în 2012. Din ce în ce mai multe firme importante intră pe lista celor care ajung în incapacitate de plată.

Fenomenul insol­venţei – stare a unei companii incapabilă să-şi mai plătească datoriile şi care, în consecinţă, se declară în insolvenţă pentru a se proteja de creditori şi pentru a-şi reorganiza activitatea  – nu mai este doar apanajul firmelor mici. Insolvenţa are în 2012 o incidenţă sporită în rândul companiilor mari, cu peste 250 de angajaţi, deoarece criza economică a ajuns şi la acestea, au declarat ieri specialiştii firmei Coface,  asigurător de credite.

Semne rele pentru firmele mari

Un prim semn este faptul că valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 este cu 34% mai mare decât cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată anul trecut.

Totodată, datoriile cumulate de firmele în insolvenţă în acest an sunt cu 50% mai mari decât cifra de afaceri, nivel inferior celui înregistrat de firmele insolvente în 2011, pentru care valoarea datoriilor era dublă comparativ cu cea a cifrei de afaceri. În condiţiile în care datoria medie pe firmă insolventă nu a variat semnificativ, modificarea raportului indică o creştere a ponderii firmelor cu cifră importantă de afaceri.

„Se observă o creştere a calibrului financiar şi social al firmelor insolvente în primele nouă luni (…), ceea ce a determinat creşterea cifrei de afaceri şi a datoriilor firmelor insolvente, dar în acelaşi timp scăderea pe medie a ratei pierderii, a îndatorării şi a duratei de încasare a creanţelor”, spune Coface.

Firmele insolvente mari – puţine, dar cu datorii importante

86% din firmele în insolvenţă în acest an sunt microîntreprinderi, dar acestea reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariaţi şi 0,5% din valoarea cumulată a datoriilor.

Ponderea firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a reprezentat 3-4% din totalul insolvenţelor din primele nouă luni din ultimii trei ani, însă ponderea cifrei de afaceri a acestora în totalul afacerilor companiilor intrate în insolvenţă a crescut semnificativ, de la 40% în 2010 şi 38% în 2011 la 70% în anul 2012.

Ponderea datoriilor firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a crescut constant în ultimii trei ani, de la 34% în 2010 la 43% în 2011, respectiv 80% în 2012 din totalul datoriilor firmelor în insolvenţă. Aproximativ 50% din insolvenţe sunt cerute de companiile în cauză, însă şanse de succes (ieşire din insolvenţă) au doar 1% din acestea, spune Coface.

Serviciile, campioanele insolvenţelor

Cele mai mari creşteri privind numărul de insolvenţe nou deschise s-au înregistrat în comerţul cu amănuntul – 17,74%, tranzacţii imobiliare – 14,04%, hoteluri şi restaurante – 13,44% şi transporturi-11,76%. Ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvenţă în cifre absolute (comerţ cu amănuntul, comerţ cu ridicata şi distribuţie, respectiv construcţii) a variat în ultimii cinci ani între 50% şi 54%.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Noi vorbim de una, de alta, a inceput si campania electorala dar, iata, criza mușca. Si mușca rau! Eu stau si ma intreb cand se va termina odata cosmarul asta numit criza economica si financiara. Nu de alta, dar pana se termina el, mi-e teama sa nu ne termine el pe noi. Acum au inceput sa fie expuse la insolventa (citeste faliment) si firmele mijlocii si mari… Pai in ritmul asta se duce totul de rapa. Nu vreau sa fiu pesimist sau sa transmit o nota pesimista… Dar un articol precum acesta, care arata ce se intampla, care e realitatea, numai la optimism nu te imbie… Nenorocirea cu aceasta criza economica si financiara este ca nu mai functioneaza cum trebuie economia de piata. Si asta nu numai la noi (strict la noi), ci si in Europa, si in SUA. Impresia pe care mi-o lasa peisajul descris de acest tablou este ca noi (atat Europa cat si SUA) nu mai avem o economie de piata functionala. It doesn’t work!! Daca cererea nu se redreseaza, criza se va adanci tot mai mult! Cu consecinte economice si sociale catastrofale! Eu ma intreb ce se urmareste prin aceasta criza economica si financiara? Care e scopul ascuns? Distrugerea economiei de piata? Care e? Lumea are dreptate: am ajuns la capatul rabdarilor! Am inghitit o minciuna, am inghitit si a doua minciuna, si a treia minciuna, dar cate minciuni sa mai inghitim? Ca tot ni s-a zis ca ba e asa, ba e pe dincolo, ca stai dom’ne ca o sa vezi ca va merge… Da, si vedem cum merge! Din rau in mai rau! Iar cetatenii sunt pur si simplu obligati, ca n-au ce face, sa duca in spinare aceasta criza din ce in ce mai grea! Este inadmisibil!

noiembrie 14, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: