Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Piramida inversata…

Interesant ce a afirmat ambasadorul SUA, Dl. Gitenstein, despre economia Romaniei si nu numai: ca este ca o piramida inversata. Iata ce ne spune Mediafax:

Ambasadorul SUA: Evaziunea fiscală din România poate depăşi bugetul de stat. Economia este ca o piramidă inversată

Se arata ca:

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că evaziunea fiscală din România este „atât de larg răspândită, încât nivelul acesteia poate depăşi valoarea bugetului de stat”.

„Evaziunea fiscală este atât de larg răspândită aici în România încât mărimea acestei evaziuni ar putea depăşi nivelul bugetului de stat”, a afirmat ambasadorul Gitenstein, în discursul susţinut la prezentarea raportului „Priorităţi pentru România” de către Camera de Comerţ Americană din România.

De asemenea, Gitenstein a arătat că a înţeles că economia României este ca o piramidă inversată, în care trei milioane de angajaţi în sectorul privat care plătesc taxe şi impozite susţin celelalte 15 milioane de români sau pe cei trei milioane de români care muncesc în economia gri şi care nu plătesc niciun fel de taxe.

„Ceea ce am reuşit să înţeleg despre economia României – şi trebuie să recunosc că mi-au trebuit cam doi ani ca să îmi explic cu adevărat, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, însă ştiţi şi că noi, cei din afară, nu prea putem înţelege, pentru că nu am trăit tranziţia de la o economie comunistă centralizată şi controlată la încercarea de a construi o adevărată economie de piaţăceea ce am reuşit să înţeleg este că România, la fel ca multe alte economii post-comuniste este de fapt o piramidă inversată„, a spus ambasadorul Gitenstein.

El a remarcat şi că în România sunt mai mulţi pensionari decât angajaţi, acest raport nefiind atât de negativ nicăieri în UE. Potrivit lui Gitenstein, în România „o jumătate dintre toţi angajaţii au un fel de asistenţă socială”, iar alţi 400.000 de români „lucrează pentru companiile deţinute de stat, care produc mai multe datorii decât profit, aşa cum ştim cu toţii că funcţionează”.

Ambasadorul SUA a mai adăugat că au fost şi progrese semnificative din aceste puncte de vedere.

Gitenstein a spus că în ultimii ani a existat o agendă guvernamentală legată de aceste probleme, iar Guvernul român şi toate partidele merită credit pentru că au adoptat-o, împreună cu FMI şi celelalte organizaţii internaţionale.” (subl. mea)

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Dar… nu se prea vede ca agenda asta din ultimii ani, pentru care si FMI merita credit, ar fi repus piramida in pozitia sa fireasca. Ba chiar pare ca varful se afunda mai rau in nisip…

noiembrie 4, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: