Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Care e parerea dumneavoastra?

Iata ce ne spune un articol din Romania Libera:

Declaraţia BOMBĂ a lui Gitenstein despre decembrie 1989. De cine se tem românii, după 23 de ani de la căderea comunismului

English: Mark Henry Gitenstein, U.S. diplomat....

English: Mark Henry Gitenstein, U.S. diplomat. As of 2009, U.S. ambassador to Romania. (Photo credit: Wikipedia)

„Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că tranziţia a presupus ca România să se debaraseze şi de o mentalitate dominată de frică, iar în prezent mulţi români se tem să înfrunte elita născută din cenuşa anului 1989, cu legături cu fostul regim şi Securitatea, potrivit Mediafax.

„Asemenea tuturor fostelor ţări comuniste din Europa Centrală, România a trebuit să se debaraseze nu doar de un regim nedemocratic, represiv, şi de o economie planificată, ci şi de o mentalitate care, aşa cum ne-a reamintit Havel, era dominată de frică. Primii zece ani de la Revoluţie au fost dificili pentru România. O elită a luat fiinţă din cenuşa anului 1989. Ea a ajuns să domine sectoare ample ale economiei, mass-media şi clasei politice. Era o elită care, în prea multe cazuri, avea legături cu fostul regim comunist şi chiar cu Securitatea. Tocmai de aceea şi acum mulţi români se tem să o înfrunte„, a afirmat Gitenstein.

El a explicat că tocmai din acest motiv statul de drept este foarte important pentru procesul de tranziţie din România.

„Instituţiile juridice puternice, independente, sunt esenţiale în această tranziţie. Nu este suficient să le acorzi oamenilor drept de vot. Trebuie să le oferi cetăţenilor capacitatea de a-şi revendica drepturile: drepturile omului şi drepturile civile, dreptul cetăţenilor români la proprietate şi principiul forţei obligatorii a contractului. În lipsa acesteia, existenţa unei prosperităţi reale şi a unei democraţii reale, eficiente, sunt imposibile”, a argumentat Gitenstein.

Potrivit acestuia, reformele convenite cu FMI şi reforma justiţiei prevăzută de obiectivele MCV aduc noi reguli care asigură „încheierea tranziţiei de la comunism la democraţie deplină şi piaţă liberă”.” (subl. mea)

Acest articol este datat 31 octombrie 2012. Foarte interesant este si un alt articol, datat 2 octombrie 2012, semnat de Ramona Ursu in Adevarul:

Luaţi mâna de pe Iaşi, securiştilor!

Iata ce se arata, printre altele, in acest editorial:

„La Iaşi e bine. Cât de bine poate fi într-un oraş în care te izbeşte în fiecare zi imaginea unei haite de foşti securişti. De oameni de aceia care le provocau teamă şi scârbă părinţilor noştri. De oameni de aceia care sperăm, de 22 de ani, să nu mai existe. Nu, la Iaşi, ei există. Şi controlează. Şi calcă în picioare suflete, destine, istoria unui oraş. Calcă în picioare legi. Şi nimeni nu le face nimic. Pentru că Iaşiul e imaginea unei Românii îmbâcsite de ilegalităţi colorate frumos şi vândute proştilor.

Iar proştii se bucură, că lor le plac culorile. Sunt frumoase. Sunt frumoase ca şi Palasul. Ce e Palasul? E cea mai mare hoţie făcută în mijlocul unui oraş cu pretenţii europene. Palasul e o ţeapă imobiliară, declarată ilegală de toate instanţele ţării. E un proiect întins pe 12 hectare, date de primarul PSD-ist Gheorghe Nichita (care a primit numele Mihai în scriptele fostei Securităţi) milionarului Iulian Dascălu, zis şi „regele mallurilor”. În fapt, Palasul e jucăria de făcut bani a unor foşti mari securişti, care îşi ascund numele în buzunarele costumelor Armani ale aceluiaşi milionar modelat din carton.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 1, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Dintre toți ambasadorii SUA în România acesta se dovedește cel mai impertinent și obraznic.
  Și cum toți trimișii SUA în România au fost evrei ( de ce oare ?), de o calitate umană discutabilă ( homosexuali, afaceriști sau lobiști lipsiți de scrupule)
  nu se poate spune că am ceva cu poporul (auto)ales.
  Este singurul fapt care mă face să doresc plecarea lui Obama de la Casa Albă.

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 1, 2012 | Răspunde

 2. Orice critica e bine venita ,in cazul in care este constructiva.Pentru ca este simplu sa insulti .E cazul sa ne uitam fiecare in curtea noastra si sa ne vedem mai mult de problemele economice ,fiecare in parte.Lumea la ora actuala nu sta pe roze si nici caini cu colaci in coada nu zburda mai pe nicaieri.Va sugerez sa aveti grija de sanatatea voastra.cat si de alimentatia sanatoasa pe cat posibil,ca in rest politicienii au grija de durerile noastre de cap.Adevarul este ca la cate minuni au facut si cetatenii romani in EUROPA si in lume,majoritatea diplomatilor romani acreditati in lume ar trebui sa-si toarne cenusa in cap si sa vina singuri acasa,de rusinea pe care trebuie sa o suporte de fiecare data cand apare cate un reportaj despre romanii de ceea mai joasa speta.Orice padure mai are si uscaciuni.Ma deranjeaza vocabularul de mahala nu punctele de vedere.Credeti-ma ca in momentul in care sunt desemnati diplomatii din orice tara ,inseamna ca sunt foarte bine pregatiti din toate punctele de vedere,chiar si cei romani care reprezinta ROMANIA in lume.Singura chestie care ar trebui sa ne intereseze la ora actuala pe toti ar fi cum sa creem locurii cat mai multe de munca.Nu stiu in ce masura si cand va incepe si ROMANIA sa respecte drepturile proprilor cetateni,pentru ca la ora actuala ROMANIA pierde zi de zi procese la CEDO,si trebuie sa plateasca daune morale de ordinul sutelor de milioane de EURO fata de proprii iei cetateni care au avut castig de cauza.Seara de seara ma uit la stiri si am batut ROMANIA in lung si-n lat si sunt multe chestii de apreciat ,dar sunt si chestii de neconceput pentru o tara membra NATO si UE in secolul XXl.Unii sunt in secolul XXl,iar unii nu!Asta depinde si de politicienii care va reprezinta sau va exploateaza,depinde de coloana vertebrala si cuvintul de onoare a fiecarui politician in parte.Credeti ca diplomatii romani nu sunt insultati in occident si in lume cand vreun „destept”sau vreo „desteapta”de ROMANIA calca in strachini???De asta zic ca nu toti suntem perfecti sau mai mult sau mai putin alesi.Dar cred ca toti avem cei sapte ( 7 ) ani de acasa. ALEX DREAMER from ENIGMA.”Nosotros somos la gente.”.

  Comentariu de Alexander Rackozy Gitenstein | ianuarie 30, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: