Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre cat de „bine” e in Europa Unita. Spania

Romania Libera

Spania: Mii de protestatari cer demisia guvernului şi un nou parlament

Se arata ca:

„Un protest amplu are loc încă de la primele ore ale după-amiezii pe străzile din jurul clădirii legislativului spaniol, înconjurat practic, dincolo de extinsul cordon de securitate, de mii de manifestanţi care cer demisia actualului guvern conservator de la Madrid, precum şi începutul unui nou proces de formare a legislativului, transmite postul de ştiri Canal 24Horas, citat de Agerpres.

De la primele ore ale dimineţii, sute de agenţi ai forţelor de ordine au blocat accesul către Congresul Deputaţilor şi au efectuat identificări ale persoanelor care doreau să treacă prin zonă. Plaza Neptuno, în imediata apropiere a legislativului, s-a umplut apoi de manifestanţi în orele după-amiezii, convocaţi pentru a protesta împotriva actualei guvernări pe durata şedinţei de plen a parlamentului. Parlamentarii au intrat fără probleme în clădirea legislativului, iar şedinţa plenului se desfăşoară normal.

Cel puţin trei marşuri de protest faţă de măsurile de austeritate au avut loc simultan în după-amiaza zilei de marţi în capitala spaniolă, convocate fiind sub sloganul „Încercuieşte Congresul”. Protestatarii au pornit din trei locuri centrale ale Madridului şi doreau să se apropie de clădirea legislativului spaniol pentru a o încercui pe durata şedinţei în plen. Poliţia a înconjurat însă clădirea legislativului spaniol cu garduri de metal şi sute de agenţi ai forţelor de ordine, care au organizat filtre de securitate desfăşurate pe un perimetru de 500 de metri în jurul Congresului Deputaţilor.”

Au ajuns sa manance din gunoaie…

Evenimentul Zilei

Austeritatea din Spania naşte drame personale

Se arata ca:

Tot mai mulţi spanioli recurg la metode extreme de supravieţuire, precum căutarea în gunoaie

Rata şomajului în rândul tinerilor spanioli este de peste 50%, iar în rândul adulţilor a ajuns la 25%, iar fenomenul colectării alimentelor din pubele este atât de extins încât oraşul Girona a pus lacăte pe tomberoanele de la supermarketuri, ca măsură de precauţie pentru sănătatea publică.

Potrivit cotidianului „The New York Times”, un raport elaborat de organizaţia catolică de caritate Caritas a arătat că aceasta a hrănit aproape un milion de spanioli săraci în 2010, dublu faţă de 2007. Acest număr a crescut, din nou, în 2011, cu 65.000 de persoane.

Spania încearcă cu disperare să-şi atingă obiectivele bugetare, luând mai multe măsuri de austeritate – reduceri de personal, de salarii, pensii şi beneficii, chiar dacă economia continuă să se contracte. Guvernul a crescut recent TVA-ul cu trei puncte procentuale, până la 21%, la majoritatea bunurilor, şi două puncte procentuale la multe produse alimentare.

La piaţa de fructe şi legume en-gros, bărbaţi şi femei culeg pe ascuns fructele şi legumele care cad din camioane.

Raportul arată că 22% din gospodăriile spaniole trăiesc în sărăcie, iar 600.000 de oameni nu au avut în 2011 niciun fel de venit. Din cauza crizei, spaniolii merg în Franţa la culesul viei. Circa 14.500 de lucrători sezonieri spanioli culeg struguri, anul acesta, în Franţa. Fenomenul era obişnuit în epoca franchistă, până în 1975, când în Spania a început redresarea economică.” (subl. mea)

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Eu nu am fost un eurosceptic. Si nici nu vreau sa fiu un eurosceptic. Dar in asemenea conditii cum ai putea sa fii? Este absolut inadmisibil ce se intampla! Romania nu e in Zona Euro, dar stau foarte serios si ma intreb foarte serios ce s-ar fi intamplat daca am fi fost. Parca in Romania e chiar mai bine decat in Spania… Sa ne gandim cum ar fi la noi daca gasitul de mancare in tomberoanele de gunoi ar capata trasaturile unui fenomen de masa, asa incat sa vedem tomberoanele cu lacatele puse, „ca masura de precautie pentru sanatatea publica”. Ceea ce se intampla in Spania e de necrezut si ii somez pe europarlamentarii nostri, indiferent de culoarea politica, sa ia o atitudine dura impotriva austeritatii! Ceea ce se intampla este impotriva intereselor poporului spaniol! Nu putem concepe o Uniune Europeana si o Zona Euro care sa fie impotriva intereselor popoarelor care alcatuiesc Uniunea Europeana si Zona Euro! Este absurd! Este imoral ca un popor intreg sa fie mintit cu cat de bine va fi in Uniunea Europeana si Zona Euro, ca odata intrat acolo sa ajunga sa manance din gunoaie! Este imoral si iresponsabil!

Uitati-va ce culme a absurdului: noi mergeam la ei sa culegem capsuni, acum merg ei in Franta sa culeaga struguri! Este o bataie de joc la adresa popoarelor europene!

In asemenea momente grele sunt alaturi, sunt solidar cu poporul spaniol frate!

Sper sa nu ajungem ca sa strigam, in Europa, toate popoarele, „Proletari din toate tarile, uniti-va!„.

septembrie 26, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: