Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

CCR decide să le ceară, dar nu de la Parchet, ci de la Guvern, care a spus că nu le are

Acest titlu exceptional nu este creatia mea. Fraza este preluata dintr-un articol din Gandul, articol pe care il voi reda integral intrucat mi se pare foarte important si bine documentat:

Povestea halucinantă a listelor electorale. De ce a amânat CCR verdictul 7 ZILE pentru nişte liste pe care le poate obţine în fix 7 MINUTE

Iata ce se arata:

„Curtea Constituţioanală a amânat a patra oară verdictul final privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Epopeea listelor electorale este halucinantă şi desprinsă parcă dintr-o schiţă scrisă de I.L. Caragiale.

1. Mai întâi CCR a cerut listele şi numărul de alegători de la MAI.

2. Ministerul a transmis ferm numărul ca apoi, în miez de noapte, să se răzgândească.

3. Premierul Ponta a înţeles că, de fapt, trebuie să numere populaţia ţării.

4. CCR i-a explicat că vrea doar nişte liste.

5. Victor Ponta spune că nu are listele, dar că ştie că sunt la Parchet.

6. Procurorii de la Parchet spun Curţii că au toate listele şi cifrele pe care şi le doresc numai că trebuie să le ceară.

7. CCR decide să le ceară, dar nu de la Parchet, ci de la Guvern, care a spus că nu le are.

CCR s-a poticnit din nou să emită un verdict pentru că doreşte ca Guvernul să îi transmită cifra românilor înscrişi pe listele de vot. Listele şi implicit cifra cerută de CCR se află la o distanţă de 1,9 kilometri de sediul CCR, mai exact la Parchetul General. Procurorii au anunţat că au listele electorale, documente de la INS, de la Evidenţa Populaţiei, de la Biroul Electoral Central, de la Autoritatea Electorală Permanentă, practic toate cifrele refrendumului.

CCR trebuie doar să facă un simplu gest: să ceară datele de la Parchet. Cei 1,9 kilometri dintre sediul Parchetului şi sediul CCR pot fi parcurşi cu maşina în 7 minute (calcul efectuat pe site-ul http://www.viamichelin.com). Listele electorale sunt cuprinse în 100 de volume care probabil încap într-un camion.

Actul I: Curtea cere Guvernului listele

Miercuri 1 august. CCR se reuneşte, dar nu decide nimic în privinţa referendumului. Curtea cere însă date de la Ministerul de Interne şi Institutul Naţional de Statistică. Apare şi prima bâlbâială a CCR. În primul rând, presa a relatat că CCR ar fi cerut MAI actualizarea listelor electorale. În presă este publicată şi o adresă cu acest conţinut. Ulterior, pe 6 august, CCR revine şi clarifică situaţia menţionând că a cerut listele electorale actualizate conform legii, excluzând astfel actualizarea listelor electorale. De altfel, în documentarea realizată de procurorii Parchetului General în dosarul „Referendumul” se arată că CCR a cerut doar listele electorale actualizate. În final, rămâne stabilit că CCR vrea listele electorale aşa cum au fost ele întocmite pentru referendum.

Actul II: Ponta îşi suflecă mânecile şi se apucă de recenzat

Pe 2 august, CCR amână rezultatul referendumului pentru 12 septembrie pentru că guvernul, prin MAI, spune că nu îşi asumă numărul de alegători de pe liste. Tot pe 2 august, premierul Ponta spune că face mini-recensământ pentru a actualiza listele cerute de CCR. În acest moment, procurorii deschid dosarul „Referendumul” şi încep să colecteze date şi documente despre referendum.

Actul III: CCR explică guvernului că nu vrea mini-recensământ

Pe 6 august, CCR, prin preşedintele Augustin Zegrean, transmite o adresă în care spune că nu a cerut actualizarea listelor. Altfel spus, CCR nu a cerut realizarea unui mini-referendum. Victor Ponta anunţă şi el că nu mai face mini-referendum.

Actul IV: Doi judecători CCR solicită o şedintă de urgenţă. Guvernul spune că face din nou mini-recensământ

8 august. Fără legătură directă cu listele de la guvern, doi judecători (Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader) cer convocarea plenului CCR. Ministrul de Interne şi al Administraţiei, Mircea Duşa, şi ministru delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, trimit în teritoriu un Memorandum prin care prefecţii şi primarii sunt învăţaţi cum să facă actualizarea listelor electorale permanente valabile pentru referendumul din 29 iulie ce vizează demiterea preşedintelui Traian Băsescu. CCR însă nu a solicitat actualizarea listelor.

Actul V: Parchetul anunţă că are baza de date a referendumului

Pe 13 august, cu o zi inainte de şedinţa CCR, Parchetul General a anunţat că are toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate copii de pe documente de la CCR, AEP, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, BEC, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte. Documentele au fost ridicate în cadrul cercetărilor efectuate în dosarul „Referendumul”.

Tot pe 13 august, într-un interviu pentru postul B1 TV, premierul Victor Ponta spune că Guvernul nu are listele electorale şi că ele sunt la Parchet. Ponta mai spune că CCR nu mai are de ce să ceară documentele de la Guvern.

Actul VI: „Cereţi şi vi se va da”

CCR se reuneşte în sedinţă specială. Pe ordinea de zi sunt erata privind românii din străinătate şi o posibilă decizie finală pe referendum. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care îi înştiinţează pe cei nouă judecători că Parchetul are la dispoziţie toată baza de date cu listele elctorale permanente şi listele electorale sumplimentare. Practic, Parchetul General indică CCR unde se află documentele solicitate pe 2 august şi pentru care au amânat luarea unei decizii.

Actul VII: CCR nu cere şi prelungeşte incertitudinea încă şapte zile

Premierul Ponta revine şi el şi subliniază că nu sunt la Guvern, ci la procurori, la Parchetul General care a anunţat că este disponibil să transmită aceste liste. Surse judiciare au precizat pentru gândul că Parchetul nu poate transmite cu de la sine putere listele electorale către CCR şi că judecătorii Curţii trebuie să ceară aceste liste.

CCR închide şedinţa, dar nu cere documentele de la Parchet. În mod inexplicabil, CCR solicită documentele tot de la Guvern. Soluţia CCR este să amâne decizia privind referendumul încă şapte zile. În comunicat, CCR spune că, „pentru a examina Scrisoarea Primului-ministru al Guvernului României, a hotărât, cu majoritate de voturi, să solicite din nou tot Guvernului numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012)”.

Această cifră (18.292.464 votaţi pe liste) a fost comunicată public de Guvern prin fostul ministru Ioan Rus înainte de referendum. A fost comunicată oficial şi de MAI către CCR în prima adresă trimisă pe 1 august. Sigur că, tot pe 1 august, Victor Paul Dobre, atunci fost ministru delegat, a transmis că MAI nu îşi asumă această cifră.

Acest aspect însă a fost lămurit de procurori care spun în dosarul „Refrendumul” că Dobre nu avea dreptul să semneze o astfel de adresă şi de aceea este acuzat de abuz în serviciu. Această cifră a comunicat-o public şi Biroul Electoral Central. În realitate, această cifră este la un click distanţă pentru judecătorii CCR care, spre exemplu, ar putea să acceseze acest link şi ar putea constata din comunicările BEC câţi români sunt înscrişi pe listele de vot.

Marţi seară până şi preşedintele CCR era de părere că nu Guvernul are listele, dar că solicitarea CCR către cabinetul Ponta este clară. Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a fost asaltat de jurnalişti, marţi seară, la ieşirea din sediu, afirmând că nu doreşte să facă declaraţii, pentru că acestea vor fi interpretate, iar el poate fi acuzat de antepronunţare, dar spunând că listele cerute de CC nu le are Guvernul, ci „instituţiile.” (subl. mea)

Din toata treaba asta eu inteleg urmatorul lucru (daca e gresit, rog frumos sa ma corectati): Ponta a vrut sa faca mini-recensamant pentru ca nu avea listele!!! Daca nu ma insel, Ponta chiar a declarat ca listele nu au fost niciodata la Guvern, ci la BEC!!! Iar Parchetul a luat listele de la BEC, nu de la Guvern!

Procurorii aveau si Biblia la ei…

ZiuaOnline

Ancheta DNA in Olt: oameni pusi sa jure cu mana pe Biblie in legatura cu referendumul (VIDEO)

Se arata, printre altele, ca:

In aceasta saptamana, procurorii DNA au inceput ancheta si in localitatea Barasti, unde au audiat mai multe persoane.

“Au venit in localitatea noastra trei procurori de la DNA. Am fost audiat si eu in calitate de martor. Nu au vrut sa-mi spuna mai multe, doar mi-au pus intrebari despre cum s-a desfasurat referendumul. Stiu ca au fost audiati presedintii din doua sectii de votare si ceilalti membri si observatori. In comuna noastra au fost trei sectii de votare, insa doar la doua se face ancheta, acolo unde prezenta depaseste suta la suta. De altfel, la una dintre sectii prezenta a fost de 200 la suta”, a precizat Vergil Gealapu, primarul localitatii Barasti. Gealapu declara marti seara la Realitatea Tv ca procurorii i-au pus pe unii dintre cei audiati sa jure cu mana pe Biblie ca au votat la referendum.

“Aveau si Biblia la dumnealor. (…) M-a anchetat si pe mine. Mi-a luat declaratie si imi plimbau Biblia din stanga in dreapta, din dreapta-n stanga”, a declarat Gealapu.

“Toti trei aveau Biblie, iar ceilalti care au anchetat si au luat declaratii la membrii sectiilor de votare, reprezentantii partidelor, cu documente in regula, au fost adusi de catre masina primariei, si sigur ca unele din doamne, ca au fost si femei, se fereau, pentru ca era postul Sfintei Maria si maine trebuie sa ia pasti oamenii” a spus primarul.

“Am fost la o sedinta la prefectura si m-am intalnit cu doamna secretara de la Tatulesti si spunea ca ai lor de la Tatulesti nici nu au pus mana pe Biblie pentru ca ia pasti si nu jura, dar ai mei au pus mana pe Biblie ca nu aveau de ce sa…”, a mai declarat Virgil Gealapu.

Procurorii DNA au facut cercetari in peste 20 de localitati din judetul Olt, unde prezenta la referendum a depasit suta la suta, magistratii audiind presedintii mai multor sectii de votare, dar si membrii acestora.

Ancheta procurorilor DNA va continua si in zilele urmatoare in alte localitati.”

Iata ce ne mai spune Gandul:

Procurorii, HUIDUIŢI şi CRITICAŢI în comunele din Olt verificate pentru votul la referendum

REFERENDUM în oraşul Panciu. ÎNAINTE: „Dacă la ora 17, la secţia 93, nu s-a ieşit decât 40%… acţionăm în forţă”. DUPĂ: şase dosare penale. EXCLUSIV GÂNDUL

Basescu – interviu pentru Vocea Rusiei. Ponta, pentru The Guardian 😉

Băsescu, în Vocea Rusiei, despre ce se întâmplă dacă revine la Cotroceni: E nepermis să nu utilizăm coabitarea

Victor Ponta declară, în The Guardian, că este dispus „să coabiteze” cu Băsescu dacă acesta respectă Constituţia

Un mic update – editorialul lui Cristian Tudor Popescu din Gandul:

Stimaţi procurori, opriţi anchetarea simplilor votanţi!

Se arata, printre altele, ca:

„Bătălia politică se va încheia peste o săptămână sau va mai continua câteva luni, dar sentimentul că E PERICULOS SĂ MERGI LA VOT ÎN ROMÂNIA, CĂ E MAI SIGUR SĂ STAI ACASĂ, PENTRU CĂ ALTFEL  TE TREZEŞTI CU ORGANELE LA POARTĂ,  ESTE DE O NOCIVITATE NEMĂSURABILĂ ŞI POATE SĂ PERSISTE ANI ÎN ŞIR.

Cred că autorităţile parchetului şi DNA se pot limita la anchetarea autorităţilor locale, pentru a detecta fraudele, nu să interogheze cetăţenii în legătură cu actul electoral, fapt unic în 22 de ani de democraţie.”

Ma gandeam la acelasi lucru… cei care nu au mers la vot (unii dintre ei raspunzand boicotului initiat de PDL) sunt avantajati: nu sunt luati la intrebari! Adevarul este ca nu e deloc in regula ce se intampla. Toata actiunea Parchetului si a DNA ar putea fi interpretata ca o actiune de intimidare a electoratului, deci o influentare ilegala a electoratului in vederea alegerilor legislative de la sfarsitul anului, spre a-i face pe oameni sa nu mearga la vot! Lucru ce ar putea sa fie de folos PDL!

Insa exista si reversul: oamenii ar putea, in urma acestor actiuni ale Parchetului in teritoriu, sa ajunga atat de inraiti incat USL sa castige alegerile legislative la un scor zdrobitor! Sa nu uitam ca oamenii simpli i-au huiduit pe cei de la Parchet si DNA si ca aceste institutii sunt asociate, in mentalul colectiv, cu PDL, aripa Basescu! Nu m-ar mira ca USL sa castige cu un scor ce aminteste de vremuri de demult, de genul: 99,89%!!  Ceea ce i-ar arunca pe Traian Basescu, daca se va intoarce la Cotroceni, si tot PDL-ul in ridicol…

Mai este de observat conotatia ideologica, de factura crestin-democrata: procurorii aveau Biblia la ei! Se compromite in felul acesta, in fata oamenilor obisnuiti, intreaga ideologie crestin-democrata. Care va fi asociata nu cu o conducere ferma, ci cu dictatura!

Basescu ar trebui sa se gandeasca la faptul ca intoarcerea lui la Cotroceni ar insemna ca nu numai cei 7.403.836 de oameni ce au votat pentru demiterea sa, dar mai multi, vor spune: Traian Basescu nu e Presedintele meu.

Bulgaria numara o populatie de 7.364.570 locuitori…

O tara…!!

DE citit si …

Romania Libera

Dosarul fraudei la referendum. Liviu Dragnea şi Marian Oprişan, în vizorul procurorilor

Ponta: Particip luni la şedinţa CSM, sunt de acord cu Crin Antonescu în privinţa anchetelor

LIVE TEXT. Crin Antonescu: ” Cer de urgenţă procurorului general să ofere explicaţii publice”

Antonescu îl CONTRAZICE pe Ponta: Nu sunt de acord cu cererea premierului ca Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii. Sper că este doar o vorbă de polemică politică şi nu o vorbă de ministru al Justiţiei

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

august 15, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: