Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Pozitia D-nei Merkel

Gandul

Angela Merkel, după ce a vorbit la telefon cu Băsescu: „Este inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”

Se arata, printre altele, ca:

Merkel, Băsescu

Merkel, Băsescu (Photo credit: Wikipedia)

„Ajutor important pentru Traian Băsescu din partea cancelarului german Angela Merkel, în lupta pentru păstrarea fotoliului prezidenţial, ameninţat de acţiunea de demitere iniţiată de USL. Potrivit unui comunicat dat de Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Merkel şi Băsescu au avut în această dimineaţă o convorbire telefonică, în urma căreia Guvernul german se declară „îngrijorat” de situaţia din România. Merkel va sprijini Uniunea Europeană să „tragă concluziile necesare” privind România, a mai precizat purtătorul de cuvânt. Reacţia premierului Victor Ponta nu a întârziat, după cum puteţi citi aici.

„Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta”, se arată în comunicatul de presă cu declaraţia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

Potrivit comunicatului, cancelarul Merkel a avut luni „o convorbire telefonică detaliată” cu preşedintele român Traian Băsescu, iar „în centrul discuţiei a fost desfăşurarea evenimentelor politice interne din România”.

„Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”, se mai arată în comunicatul lui Steffen Seibert.

EPP Summit September 2010

EPP Summit September 2010 (Photo credit: Wikipedia)

De asemenea, contactat de Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că nu este „mandatat” să facă precizări pe marginea convorbirii dintre preşedintele român şi cancelarul Merkel. „Nu sunt mandatat să vorbesc despre această convorbire telefonică”, a spus Oprea.”

Răspunsul lui Victor Ponta pentru cancelarul Germaniei: „Nu Angela Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie. Din cauza minciunilor lor cu lovituri de stat, lumea îşi închipuie că suntem prin Siria aici”

Se arata ca:

„Premierul Victor Ponta i-a dat replica Angelei Merkel, după ce cancelarul Germaniei a declarat că statul de drept a fost încălcat „în mod inacceptabil” în România.

„Nu Angela Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie. Cred că din punct de vedere politic creştin democraţii germani îl sprijină pe Traian Băsescu fără să ştie toate abuzurile şi toate încălcările pe care le-a comis Traian Băsescu. Doamna Merkel şi creştin democraţii germani, pentru că doar ei ţin partea domnului Băsescu, sunt cei care au crezut totdeauna în austeritate, în tăieri. E adevărat, mai multă austeritate în România şi Grecia şi în Italia şi Spania, mai puţin la dânşii. Până la urmă, nimeni nu poate după 29 iulie să conteste dreptul poporului român de a se pronunţa asupra preşedintelui României. „, a spus Victor Ponta.

„Angela Merkel a spus ce a vorbit cu Traian Băsescu. Cred că Merkel s-a informat doar de la Traian Băsescu. (…) Din cauza minciunilor lor cu lovituri de stat, lumea îşi închipuie că suntem prin Siria aici. Eu nu m-am apucat să dau telefoane să-l pârăsc pe Traian Băsescu la liderii europeni”, a mai spus Ponta.

Premierul a mai declarat că nimeni în Europa nu va putea contesta un vot democratic, care va fi exprimat la referendum.

„Exact standardele care se aplică în Europa vreau să se aplice şi României, nu la noi sunt reguli speciale, trebuie să stea Băsescu şef. S-a schimbat şi preşedintele Franţei şi primul ministru al Spaniei, s-a schimbat şi primul ministru al Italiei, asta înseamnă democraţie. Sau în România nu ai voie să faci democraţie şi să rămână Băsescu că vorbeşte la telefon? Foarte bine, o să vorbim şi noi la telefon”, a mai declarat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că va merge la Berlin, după vizita la Bruxelles, pentru a discuta cu Angela Merkel, însă nu a precizat o dată exactă.”

Iliescu: Dacă Băsescu e votat la referendum înseamnă că nu înţelegem noi starea de spirit a lumii

Se arata ca:

„Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că, în situaţia în care Traian Băsescu ar fi votat la referendumul de demitere pentru a-şi continua mandatul, aceasta ar înseamna că USL nu a înţeles „starea de spirit a lumii”.

„USL are o poziţie foarte limpede, foarte clară, nu e niciun secret (…). Cred că e un lucru care răspunde stării de spirit din ţară (suspendarea lui Traian Băsescu – n.r.), toate sondajele de opinie pe care noi le avem arată o scădere a popularităţii lui clară, pentru că oamenii simt că toate deteriorările din viaţa noastră economică, socială se datorează lui Băsescu, aşa că toţi aşteaptă retragerea lui”, a susţinut Iliescu.

El a fost întrebat de ziarişti dacă nu ar fi posibil ca Traian Băsescu să recupereze capitalul politic până la referendumul de demitere.

„Nu cred, nu cred, ar fi contra firii. Adică starea de spirit din ţară este foarte limpede, foarte clară. Acum referedumul va arăta acest lucru. Dacă la referendum cetăţenii o să-l mai voteze pe Băsescu, ceea ce nu cred, ar fi o surpriză şi o dezamăgire totală. Înseamnă că nu înţelegem noi starea de spirit a lumii, dar nu cred. Asta numai oamenii care nu trăiesc cu picioarele pe pământ pot să mai gândească aşa ceva”, a mai afirmat preşedintele de onoare al PSD.”

Romania Libera

Şeful socialiştilor germani: „Normele democratice şi standardele parlamentare sunt încălcate în România”

Se arata ca:

„O declaraţie neobişnuit de dură la adresa ultimelor evenimente din România vine chiar de la vârful Partidului Socialist German, care face parte din aceeaşi familie politică cu PSD-ul premierului Victor Ponta. Liderul socialiştilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier, consideră că „este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuţiile Curţii Constituţionale, să adaptezi procedurile parlamentare (scopului tău, n.r.) şi să ocupi funcţii importante peste noapte,” potrivit HotNews.ro. Declaraţiile oficalului german aruncă îndoială asupra apărării social-democraţilor români, care susţin că criticile la adresa acţiunii coaliţiei parlamentare Antonescu-Ponta vin doar din partea popularilor europeni, rudele politice ale lui Traian Băsescu.

„Este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuţiile Curţii Constituţionale, să adaptezi procedurile parlamentare şi să ocupi funcţii importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice şi standardele parlamentare sunt suprasolicitate şi încălcate”, scrie liderul socialiştilor germani, Frank-Walter Steinmeier, într-o declaraţie privitoare la situaţia din România.

„Solicit tuturor partidelor să respecte instituţiile democratice, să respecte legea şi separarea puterilor în stat. Abaterile politice şi legale, precum cele de care este acuzat preşedintele Băsescu, nu trebuie plătite înapoi în acelaşi fel”, mai scrie Steinmeier. „Prin urmare, salut faptul că Uniunea Europeană va examina cu atenţie evenimentele. Ar fi de dorit să cerceteze nu doar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar şi criza constituţională din ultimii ani”.

Citeşte mai mult pe HotNews.ro.”

Liberalul Graham Watson deplânge „ipocrizia” liderilor PPE cu privire la situaţia politică din România

Se arata ca:

„Europarlamentarul britanic Graham Watson, preşedintele liberal-democraţilor europeni (ELDR), deplânge „iprocrizia” liderilor PPE care au criticat evoluţiile politice recente din România, amintind că aceştia i-au susţinut pe Silvio Berlusconi sau pe Viktor Orban când aceştia erau criticaţi, scrie Mediafax.

„Criticile liderilor Partidului Popular European (PPE) faţă de evoluţiile politice din România aproape depăşesc imaginabilul. Nu era acelaşi PPE care l-a susţinut pe Berlusconi când acesta a nesocotit regulile politice din Italia? Nu e acelaşi PPE care acum susţine joaca lui Borisov (premierul Bulgariei n.r.) şi Saakashvili (preşedintele Georgiei n.r.) cu regulile democratice din ţările lor? Şi nu l-au ovaţionat europarlamentarii populari cinci minute în Strasbourg pe Viktor Orban? PPE a tăcut când Băsescu a schimbat legea din România pentru a fi nevoie de 50% din întregul electorat pentru un referendum de validare a suspendării faţă de 50% dintre cei care votau, potrivit vechii legi. Pentru a restabili democraţia era nevoie ca această lege să fie schimbată”, argumentează Watson, într-un comunicat de presă transmis luni MEDIAFAX.

De asemenea, europarlamentarul britanic arată că, potrivit Constituţiei României, preşedintele trebuie să fie deasupra partidelor politice.

„E de ajuns să priveşti ultimele numiri în Curtea Constituţională pentru a înţelege că Băsescu a politizat această instituţie”, afirmă Watson.

Totodată, el arată că ELDR nu este surprins că preşedintele Băsescu a pierdut încrederea oamenilor din România.

„Solicităm noului Guvern să acţioneze cu responsabilitate, în limitele sale constituţionale, pentru a restabili încrederea în Constituţie. Şi totodată propunem ca toate partidele din România să îşi dea mâna pentru a ajunge la o înţelegere privind un cod de bună conduită pentru guvernarea acestei ţări”, se mai afirmă în comunicatul preşedintelui ELDR.

Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, susţine că votul „forţat” de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este „un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopantă a autoritarismului de către premierul Victor Ponta şi coaliţia sa USL”.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, consideră că înlăturarea din funcţie a şefului statului şi a preşedinţilor celor două Camere în doar patru zile, prin încălcarea regulamentelor Parlamentului, a Constituţiei şi legilor poate fi considerată lovitură de stat.”

Dar iata si edtorialul lui Cristian Tudor Popescu din Gandul, foarte interesant:

U-E, face ordi-né?

Iata ce arata:

„Nu mă aşteptam la o asemenea declaraţie de la doamna Merkel. Un om de stat de mare anvergură, un om politic infinit mai respectabil decât un Sarkozy, Berlusconi sau regele Spaniei,  vorbeşte de „încălcarea statului de drept”, mai mult, o consideră „inacceptabilă” pentru o ţară europeană, spune că asta e valabil şi pentru România şi asigură deja că sprijină UE pentru „măsuri  necesare în consecinţă”, totul pe baza unui telefon dat d-lui Băsescu? Discută doar cu reprezentantul familiei ei politice, adânc implicat în conflictul cu Parlamentul, nu audiază, elementar, şi cealaltă parte înainte de a cuvânta, nu trimite observatori neutri, nu cere mai întâi o anchetă a organismelor europene, dânsa e cumva judecătoare de drept constituţional ca să sugereze o astfel de sentinţă,  pe care nu o poate da decât un organism juridic colectiv?

Cuvântul doamnei Merkel  e greu. Nu poate şi nu trebuie să fie ignorat.  Reprezentanţii statului român sunt datori să explice la Bruxelles ce se întâmplă în România, ţară membră a UE cu drepturi, dar şi obligaţii, depline. Însă, pe de altă parte, ce măsuri în consecinţă ar putea lua Bruxellesul? Să taie fondurile României? S-o scoată din UE? Să sancţioneze un popor pentru că se bat între ei nişte politicieni fără scrupule? Absurd.

Situaţia care tensionează murdar România nu poate fi rezolvată cât de cât eficient  nici de clasa politică românească, nici de cea europeană. Singura soluţie este pronunţarea poporului.  Nu pot decât să fiu de acord cu declaraţia puternică şi fermă a preşedintelui Băsescu: „Nici Bruxellesul, nici Washingtonul, nici Moscova, nici Beijingul nu fac ordine în România. Ordinea ne-o facem noi, singuri, aici”.”

SUSPENDAREA PREŞEDINTELUI. Curtea Constituţională a hotărât: Crin Antonescu este preşedinte interimar al României

Se arata, printre altele, ca:

UPDATE 22:29 Victor Ponta şi Crin Antonescu susţin o conferinţă de presă.

UPDATE 22:14 Curtea Constituţională a validat suspendarea preşedintelui Băsescu. Crin Antonescu este preşedinte interimar al României.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât:
1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată.
2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin. (1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizările privind hotărârile prin care Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost revocaţi din funcţiile de preşedinte al Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor.

UPDATE 21:45 Şedinţa Curţii Constituţionale s-a încheiat.”

Off Topic

Gandul

EDU.RO REZULTATE BACALAUREAT 2012. Ce spun elevii care AU PICAT BACUL: „Dacă nu se mai poate face nimic cu bani în ţara asta, nu mai are rost să dăm BAC-ul” – VIDEO

Rezultate BACALAUREAT 2012 la liceul VIP-urilor „Jean Monnet”: rata de promovare de 81%. „Hawaii, vin acum!”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Sunt de acord cu ceea ce a scris Dl. Cristian Tudor Popescu. As adauga ca, dupa parerea mea, este vorba de o lupta politica pe plan european intre Stanga si Dreapta politica europeana, iar declaratiile europarlamentarului britanic, Dl. Graham Watson, confirma acest lucru. Pe de alta pare, ar putea fi vorba si de interesele Germaniei in Romania… N-am auzit ca o alta tara sa aiba o pozitie atat de vehementa, precum Germania, referitor la situatia de la noi si foarte interesant este faptul ca liderul socialistilor din Bundestag, Dl. Frank-Walter Steinmeier, s-a raliat pozitiei D-nei Merkel. Toate acestea ar putea indica un interes al Germaniei in mentinerea la Putere in Romania a regimului Basescu. Declaratiile D-lui. Frank-Walter Steinmeier mi se par chiar mult mai dure decat cele din comunicatul dat de purtatorul de cuvant al Guvernului german, Dl. Steffen Seibert. Foarte interesant! Din cele ce spune Dl. Steinmeier am retinut o idee care mi se pare importanta:

„Solicit tuturor partidelor să respecte instituţiile democratice, să respecte legea şi separarea puterilor în stat. Abaterile politice şi legale, precum cele de care este acuzat preşedintele Băsescu, nu trebuie plătite înapoi în acelaşi fel

De unde ar rezulta ingrijorarea ca derapajul de la democratie, in Romania, cauzat de „abaterile politice si legale, precum cele de care este acuzat presedintele Basescu” s-ar putea accentua in urma eventualelor razbunari ale adversarilor politici (de aceea „nu trebuie platite inapoi in acelasi fel”). Interesant este si acest pasaj:

„Prin urmare, salut faptul că Uniunea Europeană va examina cu atenţie evenimentele. Ar fi de dorit să cerceteze nu doar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar şi criza constituţională din ultimii ani

Aici, dupa parerea mea, lucrurile stau cam asa: cel putin din 2009 incoace Basescu s-a straduit din rasputeri sa arate ca actuala Constitutie nu e buna pentru ca sa justifice revizuirea ei. Daca toate ar fi fost bune si frumoase de ce ar mai fi trebuit revizuita Constitutia? Ce nu inteleg si ce cred eu ca nu e simplu de inteles e urmatorul lucru: de ce nu a facut-o? Voi dezvolta ideea ca sa ma fac mai bine inteles.

In 2010, 2011, 2012, deci trei ani, a fost la Putere o Coalitie de Dreapta in fruntea careia s-a aflat PDL, partidul D-lui. Basescu. Guvernul a fost unul condus de Emil Boc, care a fost si liderul PDL in toata aceasta vreme. Art. 150, al. 1, referitor la Initiativa revizuirii, din actuala Constitutie, spune in felul urmator:

„Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot”

Guvernul de atunci, condus de Emil Boc a fost unul prietenos fata de presedintele Basescu. Nu am vazut sau poate, mai exact spus, nu cunosc eu ca sa se fi initiat revizuirea Constitutiei. Basescu a tot vorbit despre revizuire dar nu s-a facut nimic in acest sens. Stau si ma intreb: de ce? Mai ales ca in acesti trei ani erau (sau cel putin asa pare) conditii favorabile revizuirii: Basescu nu a fost pus in situatia de a  coabita cu un partid (sau alianta) adversar din punct de vedere politic. Nici macar initierea revizuirii nu a avut loc, desi s-a vorbit extrem de mult pe tema asta, inclusiv Basescu. Macar sa initiezi. Nimic!

Un alt lucru ciudat este ca Basescu, un om politic redutabil si cu experienta, a ajuns in situatia aceasta de a fi suspendat si la o cota de popularitate foarte scazuta. Or, Basescu este un maestru in a capta oamenii si lucrul acesta s-a vazut in alegeri dar si cu ocazia suspendarii sale din 2007! Este nefiresc (sau cum sa spun?) ca un om care are acest talent sa ajunga in situatia de a fi suspendat si la o cota de popularitate ridicol de mica! Nu mai vorbesc de faptul ca acest lucru a afectat negativ, puternic, PDL deoarece acest partid era asociat in mentalul colectiv cu Traian Basescu, imaginea simbol a acestui partid a fost si inca este Traian Basescu. PDL a fost un partid de lider, ca sa zic asa. Iar adevaratul sau lider, daca putem spune asa, a fost Traian Basescu. PDL ii datoreaza multe, inclusiv puternica afirmare pe scena politica din ultimii ani.

Raspunsul D-lui Ponta are de asemenea multe elemente interesante:

„Doamna Merkel şi creştin democraţii germani, pentru că doar ei ţin partea domnului Băsescu, sunt cei care au crezut totdeauna în austeritate, în tăieri. E adevărat, mai multă austeritate în România şi Grecia şi în Italia şi Spania, mai puţin la dânşii.

si

„Exact standardele care se aplică în Europa vreau să se aplice şi României, nu la noi sunt reguli speciale, trebuie să stea Băsescu şef. S-a schimbat şi preşedintele Franţei şi primul ministru al Spaniei, s-a schimbat şi primul ministru al Italiei, asta înseamnă democraţie. Sau în România nu ai voie să faci democraţie şi să rămână Băsescu că vorbeşte la telefon?

Pozitia lui Victor Ponta este una curajoasa! Dar, daca intr-adevar asa stau lucrurile, dupa parerea mea e grav! Un asemenea raspuns imi sugereaza faptul ca Germania are tot interesul intr-o stagnare si chiar scadere a economiei romanesti, prin masuri austeritate bugetara, iar in frunte sa fie un „sef”, nu un Presedinte. Poate ca asa se explica si reactia socialistilor germani! Poate ca, cine stie, nu e in interesul Germaniei iesirea din criza actuala a Europei… Sa nu uitam ca Tratatul de guvernanta fiscala a fost respins de Marea Britanie. Noi ne-am raliat atunci cuplului franco-german, celebrul Merkozy!

Ramane de vazut ce reactii vor mai fi si ce se va mai intampla…

 

iulie 9, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: