Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Tare de tot!!

Chiar nu credeam ca voi citi asa ceva!

Gandul

English: Renate Weber, Romanian MEP

Cum a stârnit România războiul dintre Parlamentul şi Consiliul UE, pentru a adera la Schengen

„Război la vârful Uniunii Europene, după ce Consiliul UE a reuşit joi, din cauza României, să elimine Parlamentul European din dosarul reformei Schengen, deşi procedura de codecizie (legislaţia UE este adoptată de Consiliu împreună cu Parlament) este garantată de Tratatul de la Lisabona. Drept răspuns la această „subminare” a legislativului european, Parlamentul va da Consiliul în judecată la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), a declarat pentru gândul eurodeputata Renate Weber (PNL&ALDE).

Mai mult, în spatele întregului scandal se află România. Ţara noastră era singurul stat UE care se opunea mişcării Consiliului. Cum Consiliul avea nevoie de unanimitate pentru a scoate Parlamentul din joc în chestiunea dosarului Schengen, ţara noastră a fost „curtată” astăzi intens, în cadrul reuniunii minilştrilor Justiţiei şi Afacrerilor interne, pentru a-şi schimba poziţia, a povestit pentru gândulAlin Mituţă, director Europuls. În cele din urmă, ne-am dat votul, în schimbul, se crede, aderării noastre la Schengen.

Întregul scandal a pornit de la noul mecanism de evaluare a felului în care statele membre implementează regulile Schengen (aici intră inclusiv reintroducerea controalelor la graniţele interne). Iniţial, părerea unanimă era că acest mecanism trebuie adoptat conform articolului 77 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, adică de către Parlament şi Consiliu (codecizie). Ulterior, s-a produs o „schimbare de atmosferă” în Consiliu, care a decis să schimbe baza juridică pe care poate fi adoptat mecanismul. Aşa a ajuns să fie preferat articolul 70 din acelaşi Tratat, potrivit căruia Parlamentul are rol strict consultativ.

Negocierile cu România au durat cinci ore

„Azi, a fost schimbată baza juridică a mecanismului de evaluare a felului în care funcţionează spaţiul Schengen. Din acest moment, Parlamentul e în „război” cu Consiliul, pentru că i s-a luat un drept garantat de Tratatul de la Lisabona. Ce este mai grav, aceasta s-a întâmplat în timpul elaborării legislative'”, a explicat Weber.

România a jucat un rol foarte important în acest subiect, a declarat Alin Mituţă pentru gândul. Săptămâna trecută, România a fost singura ţară care s-a opus schimbării bazei juridice şi a blocat luarea unei decizii în acest sens.

Joi, însă, ţara noastră a cedat, după multe negocieri cu celelalte state membre.

„Reuniunea a început cu cinci ore mai târziu”, a notat Alin Mituţa, cu referire la cât de aprinse se crede că au fost aceste negocieri.

„Nu se ştie ce a reuşit România să obţină, însă o ipoteză este că ar fi primit susţinerea Olandei pentru aderarea la Schengen”, a adăugat directorul Europuls.”

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

iunie 8, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: