Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

O stire interesanta…

A cui spaga a fost mai mare? 😆

Romania Libera

Kremlinul, iritat de ambasadorul SUA

Se arata, printre altele, ca:

„O declaraţie ironică a ambasadorului Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul, a provocat o reacţie dură a oficialilor ruşi; diplomatul american a acuzat că Rusia ar fi oferit Kîrgîzstanului mită pentru ca acesta să închidă o bază militară a SUA.

În cadrul unei lecturi ţinute la Înalta Şcoală Economică de la Moscova, ambasadorul american Michael McFaul a făcut o afirmaţie care nu a fost bine primită de oficialii ruşi, după cum relatează cotidianul american Wall Street Journal. Vorbind despre cooperarea dintre cele două state, McFaul a declarat că în 2009 Rusia „a pus o şpagă grasă pe masă” pentru a convinge Kîrgîzstanul să nu prelungească contractul care permitea Statelor Unite să întreţină o bază de tranzit pe teritoriul său. Facilitatea era folosită pentru susţinerea logistică a operaţiunilor militare din Afganistan. În continuare, McFaul a admis că America a oferit şi ea, la rândul său, mită – care era însă „de zece ori mai mică”. În cele din urmă, guvernul kîrgîz a prelungit contractul cu Statele Unite, după ce Pentagonul a fost de acord ca taxa să fie mărită cu 300%.

Critici şi condamnări

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei s-a arătat „extrem de năucit” de remarca lui McFaul şi a declarat că aceasta „a depăşit cu mult limitele etichetei diplomatice”. Totodată, oficialul rus l-a acuzat pe ambasadorul american că ar fi răstălmăcit poziţia Rusiei în mai multe probleme – şi că ar fi denigrat postul de televiziune Russia Today, descris de Wall Street Journal drept „canalul de propagandă în limba engleză al Kremlinului”.

Şi Iuri Uşakov, consilierul lui Vladimir Putin pentru politică externă şi fost ambasador al Rusiei la Washington timp de aproape un deceniu, a condamnat declaraţia lui McFaul, cerându-i acestuia să îşi atenueze tonul afirmaţiilor; „conducerea celor două ţări încearcă să aibă o relaţie constructivă, iar ambasadorii ar trebui să acţioneze în acelaşi spirit – nu să aducă discordie”, este citat Uşakov de Wall Street Journal.[…]

În urma recentului scandal, McFaul a recunoscut, pe contul său de Twitter, că ar fi trebuit „să nu folosească un limbaj atât de colorat şi deschis” – însă Washington-ul nu s-a distanţat de el. După cum relatează Wall Street Journal, Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că nu se ia în calcul schimbarea ambasadorului şi că guvernul rus „va trebui să se obişnuiască cu faptul că McFaul spune lucrurilor pe nume”.

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

mai 31, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Cel putin nu erau lagare de concentrare ale Kîrgîzstanului 😉

  Comentariu de Cristina | mai 31, 2012 | Răspunde

  • Dar in Kirgizstan nici nu se pune problema de lagare de concentrare, ci se pune problema spagii, a marimii acesteia! 😀
   Totusi, dupa Revoltele din 2010, situatia din Kirgizstan s-a imbunatatit si interesant este faptul ca o femeie a reusit sa tina in frau aceasta tara, intr-o perioada complicata. E vorba de Roza Otunbayeva, instalandu-se un guvern mult mai democratic. Au existat si grave probleme etnice in Kirgizstan. Interesanat este ce le-a spus D-na Otunbayeva kirgizsilor cu ocazia sarbatorii de Ramadan din 2010:

   “The holy Koran appeals to people, living during difficult tests, to general tolerance and forgiveness of the past offences of each other. These days even those who were earlier at enmity must forgive each other in the name of further peaceful coexistence, get rid of all harmful habits and generously respect all people. These holy notions are one of the highest tops of humanistic ideals of Islam.”

   Foarte interesant este si urmatorul lucru:

   „In her interviews Otunbayeva stated that she does not believe in God, indicating her appreciation for the Koran’s ideals without necessarily having any religious ties to it.”

   .

   Chestia cu spaga este determinata de faptul ca aceasta tara, Kirgizstan, e o tara saraca… Actualul Peresedinte, Almazbek Atambayev, desi pro-rus declarat, a calatorit in Turcia pentru ca sa atraga investitii turcesti in Kirgizstan si sa mareasca volumul comertului cu Turcia de la $300 milioane in 2011 la 1 miliard $ in 2015, semnand acorduri importante in acest sens.
   Desi sunt incertitudini politice si in momentul de fata, este de notat ca tara aceasta, Kirgizstan, incearca sa sustina sistemul democratic!

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 31, 2012 | Răspunde

   • Ah, n-ai citit despre ultima gafa a lui Obama? A suparat Polonia, o tara aliata, si a numit lagarele de concentrare ale nazistilor ca fiind lagare poloneze.

    Sau n-ai citit despre ocazia cind microfonul lui Obama a prins discutia cu Putin ca sa ii dea timp pina dupa alegeri….

    Politica externa a acestei administratii e rusinoasa. De ce sa ne asteptam la altceva?

    Comentariu de Cristina | mai 31, 2012


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: