Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Doua editoriale interesante…

…semnate Ovidiu Pecican, in Romania Libera:

Reformarea României explicată americanilor

Foarte interesant!

Iata ce se afirma in final:

„Aşa cum le expune dl Băsescu pentru românii americani – de parcă ei, şi nu noi, care trăim în continuare în ţara numită România, ar avea dreptul prioritar de a şti aceste lucruri -, lucrurile par coerente şi demne de a fi schimbate în acord cu flexibilizarea dorită. După ce le examinezi însă, îţi aminteşti că reforma Băsescu conţine şi alte „pachete” de probleme, dintre care unele deja au fost puse în practică şi aduse la realitate. Reforma în educaţie este una care, când a trecut de pe hârtie în viaţă, a însemnat, concret, desfiinţare de şcoli, ameninţare cu procuratura a profesorilor de către ministrul lor de resort (nemuritorul domn Funeriu!) şi instalarea în sălile de examene a camerelor de filmat (deprinderi tip Big Brother). Dacă acestea din urmă au dat rezultatele aşteptate, dând o lovitură gravă fraudei şi corupţiei din Şcoală, rămâne de neînţeles de ce nu se instalează asemenea camere, active 24 de ore din 24, şi în birourile şi sălile politicienilor şi ale vârfurilor din administraţie, cu rezultatul scontabil de a obţine o cel puţin la fel de glorioasă asanare a moravurilor prin eradicarea corupţiei. Deşi face progrese, organizarea poliţienească a educaţiei ar trebui completată cu o supraveghere permanentă şi a… supraveghetorilor – inclusiv a celor din Justiţie -, pentru ca Reforma Băsescu să-şi atingă nu doar limitele, ci şi apoteoza.

Ştim însă: ceea ce zeilor li se permite, boilor nu li se îngăduie (traduc, evident, din latină un celebru adagiu)! După ce Traian Băsescu ne-a bucurat cu noua Lege a educaţiei, cu noul Cod al Muncii – care a liberalizat piaţa muncii exact pentru a face atractivă România pentru investitorii străini, însă nu şi pentru români -, şi cu cele patru noi coduri: penal, comercial, de procedură penală şi de procedură comercială, mai urmează câte ceva, în primul rând reforma din sănătate.

După cum comenta însă anonim cineva pe un site electronic de ştiri, „această reformare trebuie să fie în beneficiul cetăţenilor, şi nu al companiilor private de asigurări”. Ea ar trebui să presupună un „pachet de bază corect definit şi care să aibă ca fundament folosirea unor studii şi date statistice. Asigurările private nu trebuie să aibă nici o legătură cu pachetul de asigurări de sănătate de bază…”. Acelaşi necunoscut bine informat amintea că F.D. Roosevelt, care a scos SUA din Marea Criză Economică a anilor 1929-1933, a ţinut seama de „dreptul la o îngrijire medicală adecvată şi şansa de a obţine şi de a te bucura de o stare bună a sănătăţii” şi de „dreptul la protecţie adecvată faţă de temerile economice cauzate de o vârstă înaintată, de boli, accidente şi şomaj”. Autorul necunoscut încheia firesc, precizând că „aşa gândeşte un politician responsabil căruia îi pasă de poporul său”. Adevărat.”

Basescu are tot interesul sa manipuleze diaspora in favoarea PDL si a sa. Sa nu uitam ca de acolo a primit multe voturi cand a fost reales in functia de Presedinte.

Creşterea economică

Iata ce se arata printre altele:

„În anii 2001-2008, unul dintre sectoarele de mare avânt ale dezvoltării noastre economice a fost cel al construcţiilor. Acum însă, pariul se face în altă zonă: agricultura, unde ştie toată lumea că fărâmiţarea terenurilor şi devalizarea suprafeţelor de cultură de sistemul de irigaţii socialist, în urmă cu douăzeci şi doi de ani, au redus drastic speranţele de mai bine, îndreptăţite, altminteri, de restituirea pământului către proprietarii de drept, se află astăzi la ora adevărului. După opinia lui Ion Iliescu, „trebuie o strategie specială pentru relansarea agriculturii româneşti şi încurajarea micilor proprietari pentru a se reuni, a se relansa, pentru a construi împreună nişte structuri eficiente”. Probabil că are dreptate. Numai că drumul acesta, necesar, nu-i vorbă, amână indefinit schimbarea aşteptată în bine pe piaţa agricolă, căci conceperea unei strategii „speciale” ia ceva timp, iar punerea ei în practică e un alt proces de o anume complexitate, ce presupune desfăşurări calendaristice ample. Cât despre „încurajarea” micilor proprietari, acolo să vezi drăcovenie… După felul cum s-au purtat discuţiile pentru exproprierea proprietarilor de pe traseele autostrăzilor româneşti în construcţie, s-ar putea ca punerea împreună, voluntară şi în condiţii de cooperare reală, a deţinătorilor de terenuri agricole să dureze mai mult decât se poate în acest moment prevedea. Rămâne deci dificil de apreciat de cât timp ar avea nevoie agricultura românească pentru a produce roadele economice şi, desigur, şi sociale pe care le-am putea aştepta, îndreptăţind, măcar în parte, eticheta din trecut aplicată României: de ţară care îşi agonisea bruma de prosperitate eminamente pe seama cultivării terenurilor.

Cât despre energie, unde guvernările anterioare s-au zbătut ca peştele pe uscat pentru a negocia soluţii şi parteneriate în exterior, în paralel cu privatizările din domeniu, nici acolo nu stăm grozav. Despre o independenţă energetică a ţării noastre nu se prea poate vorbi, asta este cât se poate de clar. Mai mult decât atât, într‑un interviu proaspăt (acelaşi în care se pronunţa şi cu privire la viitorul agriculturii noastre), umbra tutelară a PSD-ului, care este Ion Iliescu, spunea: „Cred că s-a făcut o greşeală prin spargerea sistemului energetic naţional în bucăţele cu conducere separată”. Şi tot el continua: „De aceea a apărut şi categoria aceea de intermediari, «băieţii deştepţi». Aşa se fac afaceri”. Mai mult decât atât, fostul preşedinte avertiza că „şi CFR-ul merită o privire mai atentă, şi acolo vor să privatizeze pe bucăţele”.

Desigur, este de argumentat suplimentar dacă opinia iliesciană se susţine. Era preferabil, cum spune Ion Iliescu, un sistem monolitic, centralizat, autoprotecţionist, unde măririle periodice de preţ să se facă, sub diverse pretexte, după bunul plac? Sau ideea de a crea şi încuraja concurenţa în domeniu, între diverşii furnizori, poate produce, într-o anumită perioadă de timp, o anume competiţie, ducând la o relaxare relativă a preţurilor? Ar prospera mai mult căile ferate prin separarea în mai multe firme private sau asta ar însemna o distrugere a patrimoniului naţional, prilejuind doar îmbogăţirea unor particulari? Astfel de întrebări ar trebui să facă obiectul unei discuţii publice mai ample, fiindcă interesul naţional se cuvine să primeze asupra intereselor oricărui grup din interiorul naţiunii, a cărui prosperitate nu ar însemna şi ameliorarea, într‑un fel sau altul, a vieţii celorlalţi.

Deocamdată însă, revenind la chestiunea creşterii economice vizate de Victor Ponta, observ numai că, dacă aşa stau lucrurile, iar pariul se face pe agricultură şi energie, motivele de optimism nu par cine ştie cât de motivate. Observ şi că producţia de valori materiale nu etalează, în aceste planuri, o avangardă puternică. Să sperăm însă că din Palatul Victoria lucrurile se văd mai bine şi sunt mai cu temei analizate decât o pot face eu, de acasă, din provincie.”

Foarte interesante puncte de vedere.

Recomand citirea integrala si in original a celor doua articole.

mai 20, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. Nu-i rau de loc articolul . Felicitari Ovidiu Pecican ! Dupa asa un articol …va mai scrie pentru ” Romania Libera ” ? Parca n-asi prea crede .Fireste ca eu nu citesc „Romania Libera ” din motive….evidente , motive pe care ti le-am mai expus cel putin o data dar, se mai gaseste cateodata , cate ceva ce poate fi cel putin …interesant .Ce sa facem daca in locul unui F.D. Roosevelt anii ’90 ne-au procopsit cu un Ion Iliescu sau un Emil Constantinescu dintre care …cel putin unul era doar un diletant .Ion Iliescu ar face mai bine sa taca .A uitat ca sub presedentia lui s-a ales prafu de agricultura romaneasca ?EU … n-am uitat . Spun unii ca Ion Iliescu ar fi prevenit un razboi civil , ar fi salvat Romania de la dezastru unui razboi similar cu cel din ….fosta Yugoslavie .Poate , dar sa nu uite Ion Iliescu ca fostii sai „tovarasi ” stateau la baza acestelei incipiente incercari de a duce Romania spre …yugoslavizare .El sau sustinatorii sai …or fi uitat …EU …NU !. De fapt are …80 de ani ! la varsta asta…ar trebuii sa-si vada de …prostata , de bolile inerente batranetii insa vad ca …este reactivat si nu de catre politicieni ci…de catre presa.Ar trebuii sa moara in uitare , singur , asa cum a trait , sa moara nestiut de nimeni asa cam cum a murit si Plesita sau alti tipi de genul asta .Intrebare de baraj . Premiul…1.000.000 E virtuali .Spune-mi mon cher chat …pentru care motiv scrii commentarii la Teo si pe alte bloguri iar la dumneata….nu ai multi vizitatori ?Mai mult , vad ca, de regula dumneata postezi articole , si tot dumneata commentezi…Care-i ” secretul ” daca nu sint indiscret ?Nu nimeresc eu blogul care trebuie ? Nu acesta-i blogul dumitale ?Ti-am mai spus ca …am mai gasit cel putin un blog asemanator { fireste acolo scria motanul filozof } si chiar am avut senzatia dupa stil ca ai fi tot dumneata insa….

  Comentariu de marian | mai 21, 2012 | Răspunde

 2. @marian
  Dar Ovidiu Pecican scrie de mai demult la Romania Libera. Eu cred ca va mai scrie la RL, de ce nu? Are editoriale interesante. Sunt expuse multe puncte de vedere in RL.
  Dupa tine Ion Iliescu n-a facut nimic bun pentru Romania? Care e parerea ta?

  Sa stii ca numarul vizitatorilor, la mine, a mai crescut. Poate comenta oricine – am lasat liber la comentarii. Comentez si pe alte bloguri cum face toata lumea. Deci nu e niciun secret.
  Chiar te invit sa citesti si ultimul articol de pe celalalt blog:
  http://motanulfilozof.blogspot.com/2012/05/despre-polarizarea-politica-din-sua-si.html
  si sa comentezi! 🙂

  Comentariu de Motanul Incaltat | mai 21, 2012 | Răspunde

  • De unde aceasta idee ca …eu asi crede ca Ion Iliescu n-a facut nimic bun pentru Romania ??Eu cred ca…dimpotriva Ion Iliescu a facut multe lucruri „bune ” pentru Romania si chiar pot enumera multe dintre ele ….dac doresti evident .Primul „lucru bun ” a fost cand l-au luat pe sus politistii pe regele Mihai si l-au aruncat pur si simplu in avionul de Elvetia .ion Iliescu era la ” butoane” atunci si era suficienta o ” directiva” a …tovarasului Iliescu pentru ca acest fapt sa se poata petrece !Al doilea ” lucru bun ” a fost atunci cand n-a spus o vorba despre ” pariul ” cu care se lauda Petre Roman …ala cu agricultura . era obligat { macar de moralitatea politica cu care se lauda } sa spuna raspicat ca ce ” castigasem ” atunci se datora muncii ” intregului popor ” inca de pe timpul cand Ceausescu era inca …Presedinte .N-a facut-o si mai mult n-a facut nimic { macar declarativ } atunci cand la indicatia lui Roman { sti chestia cu ” industria …morman de fiare vechi „} s-au pus pe butuci incet , incet toate mijloacele de productie din tara .De asemenea n-a scos o soapta nici cand au fost ” sparte ” …proprietatile de stat din agricultura ….GAC , IAS…macar asa …la hoha !Nu uit fireste nici …Piata Universitatii, nici 13-15 Iunie , nici macar …Targu Mures…Pai ce crezi ca exista cineva in tara care sa nu fi stiut ca …se putea intervenii mai din timp { chiar fara violenta …legal } iar ce s-a intamplat sa nu se fi ajuns sa se intample ?Si mai sint dar…asta ar insemna sa tastez…pana poimaine !Cum sa nu faca si „lucruri bune ” ? doamne fereste !

   Comentariu de marian | mai 21, 2012 | Răspunde

   • Iar Roman a fost debarcat cu ajutorul minierilor…

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 21, 2012

 3. Da ? Cu ” ajutorul ” minerilor ? da’ pe aia cine i-a chemat ? Cine i-a chemat in ianuarie ’90 sau in iunie ….’90 sau in ’91 cand l-au ” debarcat ” pe Roman ??? Hai frate ca….Nea Nelu chiar ne crede pe toti o adunatura de imbecili ? Sau atunci cind cu Costestiul…{ fireste atunci era Milica si Radu Vasile }ce vrei sa zici ca aia { minerii} au actionat asa de capul lor, ” aiurea si obraznici ” cum spunea saracu’ Arghezi ??Am intrat pe blogul pe care mi l-ai indicat….am intrat si altadata dar pe atunci reuseam sa ma si ” semnez ” mai mult sau mai putin …daca consideri nik-ul drept ….nume . Acum vad ca nu reusesc decat ca …anonim . Fireste asta tine si de …”priceperea ” mea in domeniul NET-ului . Nu-i nimic…dupa fiecare postare voi tasta si nik-ul asa ca sa sti precis cine a ” dat pe acolo ” . OK ?

  Comentariu de marian | mai 21, 2012 | Răspunde

  • OK! 🙂
   Dar e foarte simplu sa-ti pui numele…

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 21, 2012 | Răspunde

  • @marian
   Dar vezi ca ai optiuni acolo. Acolo jos scrie: „Comentati ca” si ai mai multe optiuni. Una dintre ele este Nume/Adresa URL. Incearca!

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 21, 2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: