Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Din nou despre Grecia…

… o tara care a ajuns intr-o situatie foarte complicata si care, dupa cum se poate constata, pune probleme foarte complicate…

Romania Libera

Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca haos pe termen scurt

Se arata ca:

„Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atât pe plan local, cât şi în economia mondială, problemele pornind de la sarcina aproape imposibilă de a pune în circulaţie suficient de rapid noua drahmă şi mergând până la pagubele catastrofale în sistemul financiar, arată o analiză Reuters.

În principiu, consecinţele pe termen lung ale ieşirii Greciei din zona euro nu ar fi atât de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi îngrijorate constant de situaţia financiară a „verigii slabe”, iar noua monedă elenă va fi puternic devalorizată la introducere, astfel că economia ţării va câştiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters.

Totuşi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atât în Grecia, cât şi la nivel mondial. Statul elen nu şi-ar putea satisface necesarul de import de alimente şi energie, viaţa economică de zi cu zi ar fi redusă la barter, iar guvernul nu şi-ar mai putea plăti salariaţii.

Totul pentru că, dacă se va lua decizia ieşirii Greciei din zona euro, faptul se va consuma atât de rapid încât noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.

„Ar fi haos. Băncile s-ar prăbuşi şi ar trebui naţionalizate. Nu ai mai putea plăti decât în cupoane. Există o singură presă în toată Grecia, la un muzeu din Atena, şi nu mai funcţionează”, explică Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.

Pe plan internaţional, pagubele financiare generate de ieşirea Greciei din zona euro ar depăşi de câteva ori costul ajutoarelor externe acordate în prezent statului elen.”

Ce se întâmplă dacă intră Grecia în incapacitate de plată

Se arata ca:

„Instituţiile europene studiază scenarii în cazul intrării Greciei în incapacitate de plată, transmite AFP.

„Acum un an şi jumătate, poate că exista pericolul unui efect de domino, însă în prezent există, atât în cadrul Băncii Centrale Europene, cât şi în cadrul Comisiei Europene, servicii care studiază scenarii de ajutorare în cazul în care Grecia nu se descurcă”, a declarat De Gucht, comisarul european pentru Comerţ. Acesta este de părere că Republica Elenă va rămâne în zona euro. Potrivit comisarului european, „Grecia trebuie să pună în aplicare acordurile încheiate. Este singura opţiune raţională pe care ţara o are” la dispoziţie. În opinia sa, „confuzia va fi enormă în Grecia” dacă ţara ar părăsi zona euro. „Deficitul bugetar nu ar dipărea nici el. În prezent, încă îl pot finanţa, cu multe probleme, via FMI şi UE. Dar nu mai există nimeni care să le mai împrumute vreun ban”, a subliniat comisarul european pentru Comerţ.”

… si despre Spania…

… o alta tara care se afla in dificultate.

Evenimentul Zilei

„Bătălia pentru euro se va duce în Spania” Banii au început deja să fugă din bănci

Se arata, printre altele, ca:

„Banca Naţională a Spaniei a făcut public vineri că valoarea creditelor neperformante din sistem a crescut cu o treime anul trecut, până la 148 miliarde de euro, pe fondul îngrijorărilor că Spania este ţara cea mai vulnerabilă la criza zonei euro, scrie Financial Times.[…]

În ciuda evoluţiei acţiunilor, oficialii au prevenit că Spania este prima ţară europeană care va avea de suferit de pe urma instabilităţii Greciei, ţară în care partidele care nu susţin planul se salvare continuă să fie susţinute puternic, potrivit sondajelor realizate înaintea alegerilor care vor fi organizate luna viitoare. Lideri UE au prevenit că respingerea planului de salvare va însemna ieşirea ţării din zona euro.

Datele Băncii Spaniei au indicat o uşoară creştere a depozitelor în băncile spaniole, spre finele lui martie, iar oficialii Bankia au subliniat că orice retrageri de bani care au urmat ştirii naţionalizării au fost rezultatul unei evoluţii sezoniere normale. Dar cifrele indicate de banca naţională au pus în evidenţă şi exodul continuu al depozitelor străinilor din băncile spaniole. Aceştia au retras circa 31 de miliarde de euro de-a lungul ultimei luni.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Anunțuri

Mai 20, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: