Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Starea actuala…

… la nivelul intregii societati este, mai degraba, o stare de teama, excelent descrisa in editorialul semnat de Cristian Tudor Popescu:

Băsescu şi poporul

President Traian Basescu

Iata ce arata, printre altele, reputatul jurnalist:

„Cazul lui este însă simptomatic pentru boala Băsescu – Boc. În loc să fie numit la Externe tânărul şi înzestratul diplomat profesionist Bogdan Aurescu, artizanul victoriei României în conflictul cu Ucraina pentru platoul continental al Mării Negre, a fost înscăunat în ultimul moment Baconschi, din ordinul lui Băsescu, fără ca PDL să aibă vreun cuvânt de spus. Puţin i-a păsat lui T. Băsescu că diletantul îngâmfat urma să nenorocească politica externă a României uneori mai rău decât el însuşi – ca împuitor fruntaş de voturi, Baconschi trebuia răsplătit.

Acum, acelaşi Băsescu, în deruta lui cinică şi megalomană şi -a închipuit că va da satisfacţie străzii aruncându-i ciozvârta Baconschi. Prin urmare, i-a ordonat lui Boc să-l dea afară pe loc, prin telefonul mobil, în vreme ce acesta reprezenta România într-o întâlnire cu omologi la Bruxelles. Din nou, T. Băsescu şi-a bătut joc de prestigiul extern al ţării, că aşa a avut el chef. Acest comportament e unul dintre multele motive pentru care l-am numit, şi o repet, pe T. Băsescu scelerat iresponsabil.

Aruncarea pe scări a lui Baconschi nu interesează pe nimeni.Ea nu dovedeşte decât că PDL este în continuare inventarul moale al lui Băsescu. Ceea ce va duce, mai devreme sau mai târziu în acest an, la o înfrângere catastrofală prin vot a PDL, posibil neintrare în Parlament. Or, asta e rău şi periculos nu numai pentru PDL. Colapsul unui partid mare, principal partid de guvernământ, face o gaură de proporţii în peisajul politic prin care pot intra felurite jivine. În 2000, prăbuşirea PNŢCD din vârf în fundul gropii a lăsat loc pentru o ciurdă de peremişti în Parlament şi pentru CV Tudor în turul doi al prezidenţialelor.

Acum, prăbuşirea PDL poate face loc stafiilor violete ale partidului OTV în cap cu şocâtele lor înaripat. Dar cine să se gândească la asemenea consecinţe pentru România, T. Băsescu?

De fapt, în clipa de faţă, nu mai contează miniştrii, guvernul, opoziţia, Boc, Antonescu, Ponta, totul se reduce la o relaţie simplă şi sumbră: Băsescu şi poporul.

Tot aşa cum Ceauşescu a ajuns să se confrunte finalmente cu cei care au scandat Ceauşescu şi poporul! ani în şir, T. Băsescu se află acum faţă în faţă cu poporul cu care şi-a declarat reciproc iubirea de atâtea ori. Şi sumbru mi se pare faptul că nu-l văd pe T. Băsescu cedând.” (subl.mea)

Da, dar daca asta e si planul lui Basescu pentru ca sa-si asigure supravietuirea politica. Sa nu uitam ca Presedintele a declarat intr-o emisiune televizata ca, in cazul in care castiga USL alegerile, isi va da demisia, insistand ca alegerile prezidentiale sa se faca in acelasi an cu cele parlamentare ( a fost si o propunere adresata in acest sens Opozitiei). Apoi a lansat ideea ca, si in cazul in care USL va castiga alegerile cu 51%, nu va numi premier de la USL pe motivul ca USL este o alianta si nu un partid! PDL sta prost in sondaje. Exista o stare de scepticism la nivelul intregii societati, cum ca nici USL nu e mai bun decat PDL. La miting au fost si lozinci pe ideea asta. Si atunci cine ar fi bun? Nu cumva PP al lui Dan Diaconescu? Pentru ca in cazul scaderii drastice in sondajele de opinie a PDL, ar trebui sa creasca un alt partid cu care sa se poata injgheba o coalitie (din care sa faca parte si PDL si UDMR, dar si, de ce nu, UNPR) si care sa poata, impreuna, obtine 51%, in lupta cu USL, coalitie care sa-l sustina pe actualul Presedinte, Dl. Traian Basescu. Sa nu uitam ca in campania electorala Basescu a aparut la OTV-ul lui Diaconescu!

Poate fi o stratagema a lui Basescu. Pentru ca in cazul in care USL ar castiga alegerile cu 51%, lucrurile ar fi clare. Iar Basescu, ca vrea sau ca nu vrea, va trebui sa numeasca un premier de la USL. Or, din recentul discurs prezidential, se vede clar ca Basescu nu e dispus sa coabiteze politic cu USL. Asadar, daca va creste PP, lucrul acesta poate fi periculos pentru democratia romaneasca, pentru ca PP este un partid antisistem. Dar de ce sa-l ingrijoreze pe Basescu lucrul asta daca acest partid, PP, va fi de partea sa? Mai ales ca Dan Diaconescu a fost retinut de catre DNA, in iunie 2010, sub suspiciunea de santaj. A fost eliberat cu toate televiziunile buluc, sa transmita evenimentul. Da, dar daca Basescu, in felul acesta, il are la mana pe Diaconescu? Si, trebuie spus, ca de la eliberarea lui Diaconescu, PP, constituit chiar atunci, ca sa zic asa, a inregistrat o crestere semnificativa in sondajele de opinie! Deci nu e exclus ca Basescu sa se foloseasca, daca se poate spune asa, de acest lucru, pentru a atrage PP de partea sa. Este o ipoteza, fireste. Dar din faptul ca nu vrea (cel putin, cum am aratat mai sus, asa rezulta) sa coabiteze cu USL, ce concluzie se poate trage?

Pe de alta parte, ar mai fi ipoteza relansarii PDL, pentru castigarea alegerilor. Dar, asa cum a observat si CTP, dupa cum stau lucrurile, nu prea e posibil sa se intample asa ceva. Poate ca nu va ajunge la colaps, dar dupa cum sta in sondaje, PDL nu mai poate sa-i asigure Presedintelui sustinerea politica de care are nevoie. In intentiile de vot se vede ca e insuficient. Nu ca n-ar putea sa se relanseze. Interesant e ca, totusi, ar putea. Dar daca lucrurile stau asa: „PDL este în continuare inventarul moale al lui Băsescu„, atunci acest partid nu prea are cum sa se relanseze. Deci este plauzibil sa presupunem ca Presedintele cauta solutii…

Reclame

ianuarie 25, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: