Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Asupra unui editorial…

… al D-lui Ilie Serbanescu, din Romania Libera, pe care vi-l propun spre a fi citit cu atentie :

Se poate ieşi din actualul model economic, prin sine perdant?!

Mi-au atras atentia doua idei din acest editorial. Iata ce se arata printre altele:

„Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat nu de mult, chiar în România, că, în perioada actuală de mari turbulenţe din Europa şi de pe plan mondial, estul Europei, văzând cum se prăbuşesc fetişurile de tot felul, ar trebui să-şi caute propriul model de dezvoltare economică şi societală. Poate plăcea sau nu dl Orban, pot stârni aprobare sau dimpotrivă dezaprobare poziţiile sale de a nu se împăca cu ceea ce Vestul rezervă Estului, dar evident nu poate fi refuzată reflecţia asupra temei lansate de dl Orban. A te mulţumi cu băltirea în actualele stări de lucruri înseamnă pur şi simplu a-ţi asuma poziţia de perdant iremediabil.

Indiferent dacă la Bucureşti dl Orban nu prea este agreat sau acţiunile sale sunt considerate nu prea „europene” (ce să zic?!), ideea lansată de dl Orban ar trebui să preocupe atât ca temă de reflecţie, cât şi ca strategie de acţiune. Şi aceasta dintr-un motiv precis: România este probabil cel mai mare perdant în plan economic al actualelor stări de lucruri. Cu o viteză extraordinară la scară istorică, a devenit o anexă de tip bananier. Nici nu contează a cui! O anexă de tip bananier este masiv şi iremediabil perdantă, indiferent cărui centru îi aparţine!”

Bun, si ce propune Dl. Orban? Care ar fi modelul de dezvoltare economica si

Orban-Basescu

Image via Wikipedia

societala despre care vorbeste domnia sa? Sa faca si altii ceea ce face dumnealui in Ungaria – sa inchida unicul post de radio al Opozitiei? Cand vorbesti, in calitate de premier al unei tari europene precum Ungaria, despre astfel de lucruri, ar trebui sa arati viziunea ta proprie? Or, viziunile D-lui Orban s-au cam vazut… Ungaria e la categoria junk, economic vorbind… Sa atenteze si altii la democratie, asa cum face dumnealui in Ungaria?

Dar sa vedem ce spune Dl. Serbanescu in finalul editorialului…

Sa crestem salariile!!

„O mică breşă s-ar putea totuşi, eventual, face. Nu se ştie dacă va fi suficientă pentru a se şi ieşi din nefericirea actualei condamnări. Dar, ca breşă, trebuie încercată! Are un nume precis: creşterea salariilor. Este singura supapă pe care o mai poate cât de cât controla statul român şi a cărei îngustare mai poate împiedica firmele străine să nu scoată chiar tot în afară, lăsând ceva şi în ţară. Şi deci să se mai permită ţării să se aleagă cu ceva din activitatea capitalului străin pe teritoriul ei.

Guvernul, oricare ar fi acela, trebuie, ca atare, să mărească la maximum salariul minim, spre a împinge în sus întreaga grilă de salarizare. Operaţiunea trebuie întreprinsă cu orice costuri, respectiv cu acceptarea eventualităţii şi a unei reduceri a investiţiilor străine şi a unei gâtuiri a multor afaceri româneşti.

Prosteala menţinerii salariilor mici ca atractivitate pentru capitalul străin trebuie definitiv aruncată la coş. Ca orice prosteală! Salariile mici înseamnă contribuţii sociale neîndestulătoare, oricât de ridicată ar fi cota lor procentuală şi, mai ales, înseamnă piaţă internă restrânsă şi deci şanse slabe de dezvoltare. Şi, din aceste puncte de vedere, înseamnă şi investitori străini de mâna a paişpea sau unii puşi doar pe jaf, precum scârbăvnicia colonialistă cu nume pompos Nokia.” (subl.mea)

Sigur, ideea cresterii salariilor trebuie sa fie pe placul tuturor, nu-i asa? Orice

Basescu-Orban

Image via Wikipedia

om vrea sa aiba bani mai multi in buzunare, nu? Dar din partea D-lui Serbanescu ma asteptam la mai mult. La mult mai mult… Si asta datorita unui lucru elementar: marirea salariilor poate conduce la inflatie, daca nu are acoperire in cresterea productivitatii muncii. Marim salariile, dar asta va conduce oare la cresterea nivelului de trai al populatiei? Sau ne vom alege cu o inflatie de toata frumusetea, din care toata lumea va pierde? Mira-m-as ca Dl. Serbanescu nu stie ca aceasta crestere a cheltuielilor salariale vor fi recuperate prin cresterea preturilor. Observati ca Dl. Serbanescu afirma: „Operaţiunea trebuie întreprinsă cu orice costuri, respectiv cu acceptarea eventualităţii şi a unei reduceri a investiţiilor străine şi a unei gâtuiri a multor afaceri româneşti.„. Dar de ce nu ne spune unde am putea ajunge daca procedam in felul acesta? Nu cumva o tara si mai bananiera, daca se poate spune asa? Iar daca vei gatui multe afaceri romanesti, dependenta de capitalul strain nu va fi oare mult mai acuta? Pai, Dl. Serbanescu, unde vrei sa ne duci? Ca vad ca vrei sa ne gatui de tot! Adica sa creasca costurile ca sa se reduca, pe urma, productia, cu scaderea, bineinteles, a gradului de ocupare al fortei de munca… Insa, dupa cat se poate observa, motivul maririi salariilor, la Dl. Serbanescu, e altul: cresterea contributiilor sociale! Adica, asta ar suna cam asa: crestem salariile! De ce? Sa marim contributiile sociale! Sincer, nu-l banuiam pe Dl. Serbanescu capabil de un asemenea (imens) populism. Observati ca motivul principal nu e unul economic, n-are de a face, practic, cu economia, ci cu cresterea contributiilor sociale: cresc salariile, cresc si contributiile sociale! M-as fi asteptat sa vad o viziune serioasa despre cum ar putea creste, la noi, productivitatea muncii, pentru ca sa poata sa creasca si salariile. Despre cum putem obtine rate mari de crestere economica. Si nu modalitati populiste, fara nicio legatura cu economia, despre cum ar putea creste, de fapt, contributiile sociale, fara sa creasca economia si productivitatea muncii.

Insa ideea e interesanta pentru ca pune, intr-adevar, o problema la care ar trebui reflectat: oare strategia PDL, in vederea castigarii alegerilor de la anul, nu e oare chiar asta: cresterea salariilor? Deci nici vorba de fraudare, asa cum vorbeste Opozitia, ci de cresterea salariilor, sa se bucure si romanul de ceea ce se cheama un „trai mai bun”, nu-i asa? Si asta ca „minunea” sa dureze cateva luni, pana trec alegerile, ca pe urma vom strange o curea de o sa ne sara capacele! Basca disponibilizarile!

Iar o alta problema: sa fie, oare, aceasta viziunea Orban-Basescu „pentru depasirea statutului de tara bananiera? Foarte interesant de stiut… 🙂

decembrie 28, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: