Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Va propun sa cititi si…

… o analiza, din Romania Libera, semnata TOM GALLAGHER :

Never say never

Interesant mi se pare faptul ca (aproape) nimeni nu-i mai acorda niciun credit lui Geoana ca ar mai putea sa faca ceva serios in politica. Iata ce spune, in final, si distinsul politolog britanic:

„Un loc călduţ în UNPR sau, la nevoie, în Partidul Poporului reprezintă, probabil, cele mai bune oferte la care se poate aştepta.”

Insa nu e foarte clar ca lucrurile ar sta asa… Geoana s-ar putea relansa. Are experienta necesara, mai ales ca a condus timp de 5 ani PSD-ul, unul din cele mai mari si importante partide politice de la noi din tara. Conteaza si cariera sa de diplomat, bineinteles. Din greselile trecutului se formeaza experienta prezentului si cred ca Geoana a tras invatamintele necesare. Pe de alta parte, intrucat e vorba, din cate inteleg, de un proiect ce vizeaza o noua formatiune politica, importanta este si echipa pe care o are alaturi. Cu o echipa buna si pusa pe treaba, cum se zice, adica o echipa ce vrea sa realizeze ceva, proiectul ar putea avea sanse mari. Exceptand UDMR, pe scena politica romaneasca se afla doar trei mari forte politice: PSD, PNL si PDL. E clar ca partide precum UNPR, Partidul Poporului sunt partide mici. UNPR a fost creat ad hoc pentru a sustine actuala Coalitie de guvernare. Partidul Poporului merge pe linia partidului-televiziune, inaugurata de PC. Nici nu e condus de un politician cu experienta, ci de un patron de presa cu veleitati politice. Diferenta dintre Dan Diaconescu si Geoana se vede de la o posta, cred ca e destul de clar. Pe cand Geoana, cu toate erorile pe care le-a facut in trecut, poate fi considerat un profesionist in politica. Sa nu uitam ca in 2005, la Congres, a reusit sa-l invinga pe invincibilul Ion Iliescu, iar in 2006, pe Sorin Oprescu. Dupa infrangerea din 2004 de la alegerile prezidentiale suferita de PSD, partidul acesta s-a aflat intr-o situatie foarte grea. Cu toate acestea, Geoana a reusit nu numai sa-l mentina pe linia de plutire, dar sa-l aduca si la guvernare, in 2009, ce-i drept, alaturi de PDL. PSD s-a mentinut destul de bine ca partid de Opozitie cu Geoana in varful sau. La alegerile din 30.11.2008 PSD a obtinut un procent un pic mai mare decat PDL-ul!! O situatie similara cu cea din alegerile din 2004. La alegerile prezidentiale, situatia din 2004 s-a repetat in 2009, numai ca diferenta dintre Basescu si Geoana a fost mult mai stransa. Dar, practic, asa cum Adrian Nastase a pierdut in 2004, asa a pierdut si Geoana in 2009. Rezultatul e cam acelasi. Pe Geoana l-au votat, totusi, in 2009 5,205,760 de oameni. Daca stai si te uiti la aceste rezultate fenomenul pierderii alegerilor prezidentiale il transcede pe Geoana. Ca si pe Nastase, de altfel. Daca te uiti, spre exemplu, la alegerile legislative din 2000 si compari rezultatele PSD cu cele din 2004, rezulta ca procentul realizat a fost cam acelasi, in jurul lui 36-37%: un plus major de electorat nu se vede.

Si atunci de ce Geoana sa fie considerat atat de „prostanac”? Omul fara sanse? Observ ca unii analisti politici ii atribuie lui Geoana „vina” ca nu a reusit sa reformeze PSD. De parca reformarea unui partid asa de mare precum PSD ar putea sta intr-un singur om. Ciudat este un alt aspect: daca Geoana ar fi avut o agenda personala, asa cum a zis Iliescu, atunci de ce n-a parasit de buna voie PSD-ul? Tocmai pentru a-si duce la indeplinire agenda sa personala. De remarcat e faptul ca Geoana nu a vrut sa paraseasca PSD, a fost exclus. Este destul de greu de inteles subestimarea acestui personaj, Mircea Geoana (doar Iliescu l-a gratulat cu apelativul „prostanac” si „nu fara temei”, dupa cum s-a exprimat. Nu mai vorbesc de prezentarea sa, de catre o anumita televiziune, intr-un serial de desene animate cu personaje politice autohtone, ca fiind baietelul prostut care se juca cu galetusa in nisip. Iar Geoana trebuia sa castige, pe atunci, niste alegeri importante!!), si excluderea sa, facuta in pripa, ca si cum ar fi fost omul cel mai periculos pentru PSD si USL, cel mai malefic. E straniu. Ciudat e si faptul ca PSD, dupa 2009, nu a incercat in niciun fel sa-l „valorifice” pe Geoana in interesul propriu, ca si cum Geoana n-ar mai fi putut reprezenta niciun interes pentru partid, ca si cum n-ar mai fi putut, in niciun chip, sa-i „adauge valoare”. Eu stau si ma intreb daca i-a adus PSD-ului mai multa valoare Dan Voiculescu, cat timp a fost alianta PSD+PC. Acum PC e in alianta cu PNL, si toti in USL.

Ramane de vazut, desigur, ce va face Geoana in continuare. Insa e prematur sa consideram ca e „terminat” din punct de vedere politic. Insa ceea ce vroiam sa spun este ca Geoana ar putea, daca ar dori si daca trebuie, sa faca un partid care sa atraga electorat de la PSD, nemultumit de situatia interna din partid, dar si de la PDL, si anume acel electorat de stanga al PDL-ului, ce nu mai corespunde viziunii actuale de centru-dreapta sau chiar de dreapta pe care o are, in prezent, acest partid. Daca pe partea dreapta a esicherului politic avem doua partide importante – PNL si PDL, s-ar putea sa avem si pe partea stanga – PSD si partidul lui Mircea Geoana. De ce ar fi exclus…?

In orice caz, o situatie interesanta…

noiembrie 29, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. […] George Valah, Innerspaacejournl, Ioan Usca, Lilly, Lunapatrata, Madi si Onu, Manole, Mirela Pete, Motanul incaltat, Melami, Napocel, Nea Costache, Nice &Dragos, Nimic nou, Adela Onete, Oana Clara, Orry, Pato […]

    Pingback de Salvaţi creaţia! « Gabriela Elena | noiembrie 29, 2011 | Răspunde

  2. […] Va propun sa cititi si – Motanul […]

    Pingback de FEMEILE CONSERVATOARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI MAMAR « Hai ca se poate! | noiembrie 29, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: