Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Iata ce putem citi…

… in Romania Libera:

Năstase, despre achiziţionarea de avioane F16: Sigur că partenerii noştri europeni sunt nervoşi

„Fostul premier Adrian Năstase a declarat că, din punctul de vedere al relaţiilor pe plan internaţional, România este într-o situaţie „absurdă”, în condiţiile în care statul român vrea să cumpere avioane F16 lucru care îi face „nervoşi” pe partenerii economici europeni ai ţării noastre, potrivit Mediafax.

„Vedeţi foarte bine că România în momentul de faţă este într-o situaţie absurdă. Vrea să cumpere avioane F16 din Statele Unite, dar este practic într-un război politic cu unii dintre cei mai importanţi parteneri din Europa. Cu Franţa – vedeţi foarte bine care sunt reacţiile din Franţa. Vedeţi bine că Olanda, spre exemplu, s-a pronunţat într-un mod brutal împotriva primirii României în spaţiul Schengen. Românii vor ajunge să trăiască izolaţi în propria ţară, în condiţiile unei politici externe pe care nu o explică nimeni în mod coerent.

Fără îndoială, relaţia cu Statele Unite este importantă. Am construit această relaţie împreună cu celălalt guvern, dar nu este admisibil ca, fiind într-o perioadă de criză economică, să nu înţelegem că este important ca noi să participăm la construirea eventuală a unui avion de vânătoare european şi să cumpărăm acest avion eventual, nu să cumpărăm din Statele Unite, care este un competitor economic pentru Europa. Sigur că partenerii noştri europeni sunt nervoşi din acest motiv”, a declarat Adrian Năstase, duminică, în comuna prahoveană Ceptura, cu ocazia lansării candidatului susţinut de USL pentru postul de primar al comunei.

Năstase a criticat atitudinea autorităţilor române, spunând că găsesc resurse financiare pentru a cumpăra avioane americane, însă nu au găsit fonduri pentru a plăti datoriile restante către firmele germane sau franceze care au lucrat în România.

„Nu îmi propun să critic vizita pe care a făcut-o preşedintele Traian Băsescu în Statele Unite. Este bine că a fost acolo, este bine că se dezvoltă un parteneriat strategic cu Statele Unite. Dar uitaţi-vă că relaţia economică cu Statele Unite este extrem de deficitară. Importurile noastre sau exporturile noastre sunt undeva în zona 100 între partenerii Statelor Unite. Asta arată că noi nu am reuşit să ducem această relaţie economică într-o zonă care să fie benefică şi pentru români. Nu am reuşit să modificăm acele reguli pentru care Executivul şi Congresul American îşi pasează mingea de la unii la alţii în legătură cu vizele pentru plecat în Statele Unite. Americanii intră fără vize în România, dar românii au nevoie să îndeplinească condiţii extrem de dure pentru a obţine vize în Statele Unite”, a mai spus Năstase.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a criticat „incapacitatea” României de a discuta la nivel politic cu liderii din Franţa, Italia, Spania, spunând că românii ajung să fie „ironizaţi” de posturile de televiziune din Franţa şi că cetăţenii români „se simt efectiv umiliţi pe continentul pe care trăiesc”.”

Putin îi trage lui Smirnov Transnistria de sub picioare

Iata si un alt articol deosebit de interesant:

Este Germania calul troian al Rusiei?

Iata ce se arata printre altele:

„În 2004, în timpul războiului din Irak, un ziar german acuza Polonia că este „măgarul troian” al Americii în UE. O telegramă publicată recent de WikiLeaks arată că în 2008 ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, le mărturisea diplomaţilor americani că Germania este „calul troian” al Rusiei în NATO.

La trei săptămâni de la summitul NATO de la Bucureşti, pe 23 aprilie 2008, Sikorski s-a întâlnit la Varşovia cu sub-secretarul de stat american pentru Afaceri Globale, Paula Dobrianski, scrie EUObserver. Ministrul polonez de Externe – un reprezentant al curentului liberal moderat în politica poloneză – a comentat „cu ironie” că, în 2004, când Polonia a aderat la UE, mulţi au acuzat-o că este «calul troian» al SUA. „Dar există un al cal troian în NATO”, a avertizat Sikorski.

„Întrebat care ar trebui să fie strategia americană faţă de Germania şi de Rusia, Sikorski a răspuns că Germania pare să aibă o înţelegere cu Rusia. „Vor juca jocul Rusiei şi, în schimb, companiile germane vor primi afaceri în valoare de sute de miliarde euro în Rusia, o înţelegere destul de bună”, se arată în telegramă.

Comentariile lui Sikorski au fost prilejuite de faptul că, la Bucureşti, Germania s-a opus acordării planului de acţiune pentru aderare  (MAP) Ucrainei şi Georgiei. Una dintre consecinţele acestei opoziţii a fost faptul că, în august 2008, Rusia a fost foarte aproape să ocupe întreaga Tbilisi şi nu a încheiat ostilităţile până nu a ocupat Abhazia şi Osetia de Nord.”

septembrie 19, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. […] Iata ce putem citi… – Motanul […]

    Pingback de O hotarare lipsita de intelepciune si echilibru – PC merge singur in alegerile locale « Hai ca se poate! | septembrie 19, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: