Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Apropo de subventiile pentru incalzire si a ajutoarelor de stat pentru incalzire

In legatura cu acest subiect am citit o sinteza foarte interesanta aici si care merita, fara indoiala, sa fie citita. In continuare ma voi referi la aceasta sinteza.

As dori sa spun, in primul rand, ca una din „marile realizari” ale actualului guvern Boc a fost cresterea inflatiei. Nu a productiei, nu crestere economica (care se zbate undeva in jurul lui zero), ci cresterea inflatiei! Va amintiti, desigur, de marirea TVA. Cu alte cuvinte toata „mareata” strategie a guvernului Boc a generat nu crestere economica, a generat inflatie!

In al doilea rand, revenind strict la subiect, ar trebui spus ca, in conditii de subventionare, si sunt multi care au restante mari la plata intretinerii la bloc. Problema trebuie tratata cu seriozitate. Evident, sunt si din cei care platesc si totusi restantele de care vorbeam se aduna si sunt destul de mari. Eu stau si ma intreb ce se va intampla, si inca pe timp de iarna, cand aceste subventii vor fi eliminate. S-ar putea ajunge ca 80% din populatia care locuieste in cele 1.200.000 de apartamente (cel putin 800-900.000) sa nu plateasca (procentul acesta e de la mine deoarece ma gandesc la o estimare, deci nu trebuie pus baza pe el. Dar ar fi imposibil?). Caldura este subventionata cu mai bine de 50% de catre stat, populatia platind nu tot pretul ci mai putin de jumatate. Daca aceste subventii vor fi eliminate pretul va ramane acelasi, doar ca populatia va trebui sa-l suporte integral, asta insemnand circa 600 de lei (fara celelalte costuri cu intretinerea) calculat pe un apartament de 2 camere. Economic vorbind, problema care se pune este daca se vor face platile. Dupa cum spuneam mai sus e foarte probabil ca acestea sa nu se faca de o parte insemnata a populatiei. Sa nu uitam ca „centralele care produc agent de incalzire asigura circa 7% din productia de energie electrica din sistemul national”, sa nu uitam acest aspect foarte important. Daca nu se vor face platile, s-ar putea intampla ca piata aceasta energetica sa se destabilizeze. Mie mi se pare ca e ca si cum ar creste pretul, in conditiile in care populatia nu va putea sa-l plateasca. De aceea aceasta eliminare a subventilor ar putea sa conduca, intr-un mod paradoxal poate, tot la inflatie (mai multe, despre inflatia la ora actuala, aiciRaport Eurostat). Adevarul este ca, pentru populatie (deci daca ne raportam la aceasta) pretul va creste de la 250 de lei la 600 de lei, calculat pentru un apartament de doua camere, iar aceasta crestere va fi ireversibila. Cu alte cuvinte vom avea un execes de cerere, o crestere a volumului efectiv al cererii fara o crestere potentiala a productiei si a ofertei. Insa aceste centrale asigura circa 7% din productia de energie electrica din sistemul national… In conditiile in care platile nu se vor face de catre populatie, la un pret atat de mare al caldurii, cum vor mai fi suportate costurile…? De remarcat ca aceste costuri nu se reduc, iar centralele asigura 7% din productia de energie din sistemul national. Si atunci te gandesti ca vor trebui sa mareasca pretul energiei in tot sistemul national, iar lucrul acesta poate antrena o crestere generala a preturilor. Deci tot inflatie! Adica o crestere fata de cea actuala. Eu stau si ma intreb: vom ajunge la doua cifre…?

Este de observat faptul ca gandirea economica de dreapta a domnilor Basescu si Boc e una de natura inflationista, ca sa zic asa. Este uluitor cum acest guvern nu poate sa gandeasca economia decat prin prisma generarii inflatiei. Nu o gandesc prin prisma cresterii economice. Daca ar face-o am avea cel putin o crestere economica inflationista, ceea ce ar presupune o crestere notabila, este de retinut acest aspect. Dar este inadmisbil ca intr-o perioada de stagflatie evidenta sa iei masuri care ar putea sa sporeasca inflatia. Adica inflatia sa aiba toate sansele sa sporeasca iar economia sa stagneze in continuare. Daca veti deschide PDF-ul Eurostatului pe care l-am subliniat mai sus in aceasta postare veti observa ca tara noastra se afla printre tarile cu rate ale inflatiei dintre cele mai ridicate. Sa facem o comparatie cu Bulgaria, care avea o rata anuala de 3,4% (iulie 2011/iulie 2010) si Romania cu o rata de 4,9% (iulie 2011/iulie 2010)!! Si mai trebuie spus ca inflatia nu numai ca scade puterea de cumparare a oamenilor, dar ea descurajeaza investitiile productive!

In orice caz, efectul eliminarii subventilor si ajutoarelor de stat va fi unul cat se poate de negativ pentru populatie. Lazaroiu are nesimtirea crasa sa vorbeasca de oameni bogati care au salariu de 800 de lei pe luna. Pai daca va plati 600 de lei cat ii va mai ramane? 200 de lei, nu? Acest guvern, prin prostiile care i-au iesit pe gura lui Lazaroiu, isi demonstreaza intreaga masura a incompetentei si a faptului ca PDL si Basescu isi tradeaza pe zi ce trece electoratul numeros care i-a votat! Nu e vorba de o gandire de dreapta aici, e vorba, pur si simplu, de incompetenta din partea guvernului si de o rea vointa ascunsa sub aceasta incompetenta si care iese din cand in cand la iveala, insa foarte pregnant. Chestiunea este ca aceasta rea vointa ii saraceste pe romani. A fi de dreapta nu inseamna sa fi incompetent si sa-ti saracesti poporul. Tot acest PDL nu numai ca se compromite prin astfel de atitudini, dar compromite si ideea de dreapta politica in Romania, daca nu chiar democratia. Se doreste asa ceva? Mai multe despre bogati si saraci – aici. De observat cum Lazaroiu face afirmatii fara sa tina cont de statisticile existente, lucru foarte grav pentru un ministru al Muncii, cu atat mai mult cu cat este si sociolog de profesie. De remarcat ca n-a obiectat nimic asupra statisticilor. Oare nu le cunoaste? Oare nu stie ce inseamna clasa medie? Interesant este ca a ajuns ministru, dar prin declaratiile iresponsabile pe care le face, aduce prejudicii de imagine PDL-ului si inca foarte serioase, dar si de credibilitate. Si ceea ce e cel mai ciudat este ca se promoveaza ideea de dreapta politica in felul acesta. De remarcat ca si Basescu a facut declaratii de parca a dat cu bata-n balta. Sunt declaratii prin care nu se remarca finetea, inteligenta, rationamentul, cultura, ci pur si simplu declaratii pe care le poate face orice nea’ cutare cu o pregatire chiar sub medie si care nici nu gandeste prea mult. Iar de la un om precum Lazaroiu as avea unele pretentii, asta daca nu exagerez cumva (prea mult).  Este inadmisibil ca un ministru al Muncii sa vina pe urma, ca sa dreaga busuiocul, si sa ne „lumineze” in felul acesta: „Da, suntem mai bogaţi decât ei (decat Republica Moldova, n.m), dar suntem mai săraci decât norvegienii, unde acest prag începe de la 2.000 de euro. Ce ne costă să spunem lucrurilor pe nume aşa cum sunt? Astea-s realităţi statistici, astea nu sunt inventate”. Domnu’ Lazaroiu, asta e din ciclul: „Iarna nu-i ca vara”, ca sa citez un alt clasic in viata?

Guvernul ar trebui sa se gandeasca serios la ceea ce spun statisticile despre saracia din Romania si in loc sa elimine subventiile pentru incalzire sa faca ceva care sa urneasca cresterea economica. Este realmente ciudat, foarte ciudat cum actuala conducere face ca realitatile sa semene cu ceea ce era pe vremea lui Ceausescu. Cand te gandesti la eliminarea subventiilor nu se poate sa nu te gandesti instantaneu la vremurile cand erau 8 grade, pe timp de iarna, in apartamente, ca doar nu-i ca vara. Mai ales ca se vorbeste de Ceausescu ca despre un mare presedinte al romanilor, dupa ce numele i se scria cu litera mica in presa. De unde pana unde nostalgii de felul acesta la PDL…? Si de ce invierea unor asemenea mituri…?

Asa cum mi se pare mie, aceasta eliminare a subventiilor, o decizie foarte brutala, nu e necesara. Economiile ce se vor face vor fi si asa prea mici. Mie mi se pare ca noi traim, si inca de ani buni, cu o… iluzie! Poate ca aceasta iluzie chiar vine din epoca Ceausescu, cine stie…? Ceausescu, se cunoaste, a avut totusi scrupulozitatea de a-si plati toate datoriile, lucru ce l-a si costat… cam mult. Noi, acum, dorim sa facem cat mai putine datorii cu putinta si ne cramponam de cea mai mica economie. Dar parca nimeni nu-si pune problema: in contextul si climatul economic actual existent pe plan mondial, coroborat cu adoptarea de catre tara noastra a Consensului de la Washington, putem scapa de indatorare? Eu cred ca asta e intrebarea principala. Se vede clar ca tari dezvoltate, in conditiile in care Neoliberalismul a dominat mai bine de 30 de ani Vestul, au ajuns la datorii suverane foarte mari – iar criza datoriilor suverane de azi demonstreaza cu prisosinta acest lucru. Intrebarea este: de ce? Si a doua intrebare, la fel de importanta ca aceasta, este: noi putem avea un alt parcurs, altul decat cel tot al datoriilor, al indatorarii? Daca, obiectiv vorbind, nu avem altul, atunci… Este adevarat ca datoria publica a Romaniei se apropie de 40% din PIB. Insa stoparea indatorarii  se poate face prin stimularea activitatii economice, prin cresterea productivitatii muncii si prin gasirea de piete de desfacere pentru produsele noastre. In contextul crizei din Occident e greu de crezut ca se poate face ceva, ceea ce nu inseamna ca ar fi imposibil, mai ales ca alte tari au reusit sa se descurce totusi mai bine (nu toate, si asta e adevarat). Insa ca eliminarea subventilor – un lucru atat de important pentru populatie si un lucru de care populatia are nevoie – poate conduce la cine stie ce mari economii, iarasi e foarte greu de crezut, mai ales ca e vorba doar de perioada de iarna si cu atat mai mult daca efectul va fi unul inflationist pana la urma. Mai ales ca prin toate reducerile masive de cheltuieli efectuate pana acum nu s-a vazut nici o crestere economica semnificativa si nici o reducere semnificativa a somajului. Nici macar atragerea unor mari investitii straine. Pe de alta parte, in conditiile in care productivitatea muncii ramane slaba, conteaza cum reusesti sa stopezi indatorarea. Pentru ca lucrul s-ar putea face si prin eliminarea masiva a cheltuielilor insa lucrul acesta ar putea sa agraveze conditiile de trai ale oamenilor, fara sa produca, in continuare o crestere economica serioasa, eventual rate mici de cresteri. De aceea guvernul n-ar strica sa-si reconsidere pozitia fata de eliminarea subventiilor, si sa renunte in schimb la falsitatile elitiste  ascunse sub faldurile unei asa zise politici de dreapta, la arogante si la tot felul de alte asemenea prostii. Ca, zau, nu-i sade bine.

septembrie 2, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 comentarii »

 1. Caldura dela CET uri este in cea mai amre parte (daca nu toata) produs secundar al productiei de energie! Abuzrul iesit de la turbine este recirculat prin turnurile de racire. De aici una din 2:
  1)lasi caldura sa se scruga in atmosfera
  2)folosesti un schimbator de caldura sa obtii apa calda , gratis dpv al cehlturiii d energie.

  „Pe vremuri” citeam un articol – in nu stiou ce localitate siderurgica niste birouri erau supraincalzite de ststeau cu geamurile deschise. Tovarasi da asta nu e risipa ? Care risipa tovarasu ca ne incalzim cu caldura care iese din furnal (cosul de iesire) .. care e gratis ! Si un micro cartier din apropiere era bine incal;zit si avea apa fiebinte de la furnal …ma rog acu furnalul este demolat …
  Sau alta – Cernavoda are (sau ar trebui sa )aiba caldura gratis . De la reactoarul Candu … (daca ar fi toate 4 in functionare numa problemele tehnice ar impiedica sa iaba si strazile incalzite!!)

  Comentariu de Ghita Bizonu' | septembrie 2, 2011 | Răspunde

  • @Ghita Bizonu’
   Da… interesant… 🙂
   Romanul, in momente grele, s-a dovedit a fi foarte inventiv. Lucrul asta nu e deloc rau! 🙂 Numai ca aici e vorba de suportarea unor costuri. Daca lasi caldura sa se scurga in atmosfera inseamna implicit ca exista pierderi, si inca pierderi mari daca un micro-cartier beneficiaza de caldura in felul acesta (schimbatorul respectiv) fara sa plateasca. Cel putin comentariul Dvs. ar sugera lucrul acesta, daca stau sa ma gandesc si la exemplul urmator pe care l-ati dat, cel cu Centrala de la Cernavoda. Or, daca ati citit cu atentie postarea D-lui Nastase, si cred ca ati facut-o, se spune acolo ca:
   „[…]in procesul de producere a agentului termic pentru incalzirea locuintelor rezulta un pret de fabricatie (verificat si autorizat de autoritatile in domeniul ANRSC si ANRE) pret pe care il vom numi pret de furnizare. Pretul de furnizare mediu la nivelul tarii este de circa 250 lei / pentru o gigacalorie.

   Din acest pret, circa 55-60% sunt costurile cu combustibilul, 20% costurile cu salariile iar restul sunt alte cheltuieli, amortizari si pierderi.

   La ora actuala pretul gazului natural este de circa 400$ pe mia de metri cubi, adica circa 50$ pe gigacalorie efectiva.

   In conditiile in care pentru un apartament cu doua camere consumul lunar este de peste 2 gigacalorii in lunile de iarna, factura pentru o familie ar fi de circa 5-6 milioane pe luna.”

   Observati ca ponderea cea mai mare o au costurile cu combustibilul, intre 55 si 60%, la un pret actual al gazului natural (din Rusia!!!!) de 400$ pe mia de metrii cubi, adica 50$/gigacalorie efectiva (un pret mare al gazului!). Or, aceste cheltuieli, vrei, nu vrei, trebuie facute. Din postare ar rezulta ca pierderile sunt mici, au o pondere mica in aceste costuri. Insa chiar si asa, pierderile trebuie suportate de cineva: in conditiile in care se elimina subventiile, tot de catre populatie. Pentru ca populatia ar trebui sa plateasca tot acest pret, foarte mare in raport cu veniturile sale „bogate”. Insa asa zisa economie, pe timp de iarna, pe care o face guvernul ar fi de 500 de milioane de lei. Adica, la un curs de 1 euro=4,2 lei, de 120 milioane de euro… O economie prea mica, ridicol de mica. In schimb va saraci populatia!

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2011 | Răspunde

   • Am zis doar CET uri . Nu si restu’. Microcartierul de care scriam era incalzit de un furnal.
    Si caladura in exces este rezultatul unor randamente mici. Daca reusiti sa le rezoplvati meritati .. recunostere intyernational. Insa am dubii ca veti reusi De fapt se pare ca nu intelegeti nimic din partea tehnica!!

    Comentariu de Ghita Bizonu' | septembrie 2, 2011

   • 😆
    ok! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2011

 2. Sa ne uitam pe site-ul BNR:
  http://www.bnr.ro/Prezentari-si-interviuri–1332.aspx
  Daca deschidem PDF-ul:
  Ţintirea inflaţiei. Raport trimestrial asupra inflaţiei – august 2011 – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
  Prezentare cu ocazia Conferinţei de presă organizate de Banca Naţională a României, din 08.08 2011

  Vom vedea la pag 10/21 un grafic ce ne arata: Proiectia ratei anuale a inflatiei IPC (1). Dar sa ne uitam si la pagina 18/21 – Potentiale cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata si vom observa, printre altele, ca: eliminarea subventiilor la energie termica si liberalizarea pietei gazelor naturale si a energiei electrice determina, in balanta riscurilor, un risc de abatere in sus!! . Iar in final se conchide ca: „Materializarea oricaruia dintre riscurile mentionate ar putea, în contextul majorarii temporare a anticipatiilor privind inflatia, sa genereze efecte relativ amplificate asupra diversilor indici de inflatie.”

  Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2011 | Răspunde

 3. Foarte interesant de citit si lucrul asta:
  Rezervele internaţionale – august 2011

  Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2011 | Răspunde

 4. […] Apropo de subventiile pentru incalzire si a ajutoarelor de stat pentru incalzire – Motanul […]

  Pingback de PDL functioneaza ilegal – Este posibil sa intre in scena Alba ca Zapada « Hai ca se poate! | septembrie 3, 2011 | Răspunde

 5. […] Mai aşteptaţi puţin, vă rog! Articolul-surpriză este pe drum. Like this:LikeBe the first to like this […]

  Pingback de Mâini « Gabriela Elena | septembrie 3, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: