Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Locuitorul cu numarul 7 miliarde al planetei!

Un articol foarte interesant din Gandul:

Pământul va avea 9 miliarde de locuitori în 2050. Care va fi atunci cea mai populată ţară din lume

Iata ce se arata printre altele:

„Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a ţinut un discurs cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei (11 iulie), în care a reamintit că anul acesta se va naşte locuitorul cu numărul şapte miliarde al planetei.

Avem suficientă mâncare pentru toată lumea, dar, cu toate acestea, un miliard de oameni mor de foame. Avem mijloacele să eradicăm multe boli, dar ele continuă să se răspândească. Avem un mediu înconjurător bogat, dar îl exploatăm în fiecare zi. Toţi visăm pacea mondială, dar o mare

Ban Ki-moon, South Korean politician

Image via Wikipedia

 

parte a lumii este angajată în conflicte armate„, a declarat Ki-moon.” (subl.mea)

Se mai arata ca:

„Previziunile îngrijorătoare ale secretarului general al ONU sunt confirmate de mai multe studii ale organizaţiei, care arată că populaţia planetei ar putea atinge opt miliarde în 2023 şi nouă miliarde în 2050. O situaţie alarmantă, dacă ţinem cont că în prezent, când populaţia este de nici şapte miliarde, 925 de milioane de oameni suferă deja de foame. „(subl.mea)

Si:

„Totuşi, Ban Ki-moon spune că revoltele populare, cum au fost cele din Egipt, Tunisia, Libia şi Siria, ar putea pune capăt inechităţii din lume. „În acest an, am văzut cum o putere gigantică (n.r. Egipt) poate învinge disperarea şi tirania conducătorilor, cerând să se facă dreptate”, a punctat secretarul general al ONU.” (subl.mea)

In final se arata ca:

India va deveni cea mai populată ţară din lume

Conform unui raport al Institutului de Statistică din SUA, 95% din creşterea populaţiei este cauzată de natalitatea sporită din ţările în curs de dezvoltare.

Astfel, India va deveni, în 2025, cea mai populată ţară din lume, depăşind China. În plus, Japonia şi Rusia vor suferi la capitolul natalitate şi vor cădea mai multe locuri în clasamentul mondial al populaţiei, ajungând de pe 9, respectiv 10, pe 16, respectiv 17.

Potrivit studiului, cele mai mari creşteri ale populaţiei se vor înregistra în Africa. Nigeria, deja cea mai populată ţară de pe continentul negru, va ajunge de la 166 la 400 de milioane de locuitori până în 2050, iar populaţia Etiopiei se va tripla.

La polul opus se situează Rusia, care de la 139 de milioane de locuitori (în 1992) va ajunge la 109 milioane, în 2050.” (subl.mea)

Foarte interesant articolul!

Robert B. Zoellick, President of the World Ban...

Image via Wikipedia

Si este de retinut ideea: nu din cauza ca nu ar fi de mancare pentru toata lumea mor aproape 1 miliard de oameni de foame, ci din cauza inechitatii din lume.

Apropo de cele de mai sus, iata un alt articol, mai vechi, tot din Gandul, pe care il recomand a fi citit integral cu atentie:

Preşedintele BĂNCII MONDIALE: „Suntem LA UN PAS de o CRIZĂ MONDIALĂ”. PLUS: CUM reacţionează SUA la REVIZUIREA NEGATIVĂ A RATINGULUI

Articolul este datat 18.04.11. Dominique Strauss-Kahn era inca seful FMI. Printre aletele se arata:

Preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a avertizat luni, că lumea se află „la un pas de o criză totală”, din cauza creşterii preţului la alimente, scrie BBC.

Scumpirea alimentelor este principala ameninţare pentru ţările sărace, care „riscă să piardă o generaţie„, a declarat Zoellick. Declaraţiile sale au fost făcute luni, la Washington, la o conferinţă a Băncii Mondiale şi FMI.

Între timp, miniştrii de finanţe din G20, care s-au întâlnit şi ei la Washington, şi-au luat angajamentul să susţină financiar noile guverne din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Preşedintele BM a declarat că un astfel de sprijin este vital. „Criza din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu subliniază faptul că trebuie să punem în practică concluziile ultimului nostru raport mondial (n.r. al BM). Acesta a evidenţiat importanţa securităţiicetăţenilor, a justiţiei şi a locurilordemuncă„, a precizat Zoellick.

De asemenea, el a făcut un apel la adresa Băncii Mondiale să acţioneze rapid pentru a susţine reformele în regiunile menţionate. „Dacă aşteptăm ca situaţia să se stabilizeze, ar însemna oportunităţi pierdute. În momente de revoluţie, ‘status quo’-ul nu este o soluţie câştigătoare„, spune preşedintele BM.

La întâlnirile de la Washington s-au discutat, de asemenea, preţurile schimbătoare ale petrolului şi rata mare a şomajului. Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, s-a declarat îngrijorat în special de rata mare a şomajului în rândul tinerilor. „Ar fi prea mult să spunem că trecem printr-o perioadă de recuperare fără slujbe, dar cu siguranţă nu sunt suficiente locuri de muncă”, a spus Strauss-Kahn.

Şeful FMI a reiterat ideea „pierderii” unei generaţii. „În special din cauza ratei ridicate a şomajului în rândul tinerilor, există riscul ca aceştia să fie condamnaţi pe viaţă, să se piardă o generaţie”, a spus Strauss-Kahn.”

O generatie… 😦

De vazut din articol si cum a crescut pretul la alimente intre trimestrul 1 din 2010 si trimestrul 1 din 2011.

iulie 15, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. […] on Ipoteza soc in cazul revenirii…cristofor on Ipoteza soc in cazul revenirii…Locuitorul cu numaru… on Ipoteza soc in cazul revenirii…Durata medie de infi… on Ipoteza soc in cazul […]

  Pingback de Vladimir Tismaneanu a fost decorat de Basescu cu Ordinul pentru merit în grad de Mare Ofiter « Hai ca se poate! | iulie 15, 2011 | Răspunde

 2. Redu „inechitatea” din lume si proaspetii emancipati vor incepe sa ejaculeze in asa hal incat populatia planetei va creste pana se va restabili echilibrul prin „inechitate”. Pana nu intelege specia umana, in general, ca nu e loc pe Pamant de mai mult de cateva sute de milioane de oameni, nu putem spera la ceva mai bun 😦

  Comentariu de PDLpre imputite, muriti! | iulie 15, 2011 | Răspunde

  • Da-mi voie, te rog, sa te contrazic! 🙂
   Spui asa:
   „Redu “inechitatea” din lume si proaspetii emancipati vor incepe sa ejaculeze in asa hal incat populatia planetei va creste pana se va restabili echilibrul prin “inechitate”.”
   Dar iata ce spune articolul:
   „Conform unui raport al Institutului de Statistică din SUA, 95% din creşterea populaţiei este cauzată de natalitatea sporită din ţările în curs de dezvoltare.”
   Deci daca s-ar gasi un sistem pe plan mondial pentru a se reduce inechitatile si decalajele, mai ales ca, asa cum spunea Secretarul general al ONU, Dl. Ban Ki-moon, „avem suficientă mâncare pentru toată lumea”, deci lucrul ar fi posibil, poate ca nici natalitatea nu ar mai fi atat de pronuntata in tarile in curs de dezvoltare. Observa ca Institutul de Statistica din SUA spune, repet si subliniez din nou, ca 95% din cresterea populatiei e cauzata de natalitatea sporita din aceste tari. Nu spune de tarile dezvoltate, care ar contribui, in consecinta, doar cu maxim 5%.
   Pe cand asa ce se intampla: decalajele nu se reduc, in schimb populatia in tarile sarace creste foarte mult. Iar din pricina ca nu se reduc aceste decalaje intre statele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, apare problema.
   Pe de alta parte, in sistemul actual, marcat de neoliberalism, statele dezvoltate nu au niciun un interes in reducerea acestor decalaje. Nu au avut nici in trecut, iar fenomenul colonialismului confirma acest lucru. Exista un, hai sa zic asa, egoism capitalist in sensul ca daca ai multi bani, vrei si mai multi, si mai multi, si tot asa – in felul asta ia nastere, desigur, polarizarea sociala: foarte putini o duc foarte bine, cei mai multi, in schimb, o duc foarte prost. Adica o societate disproportionata din acest punct de vedere; disproportia e evidenta. Insa daca valorile financiare ar fi repartizate just, s-ar reduce si decalajele si inechitatile.
   In legatura cu fraza aceasta:
   „Pana nu intelege specia umana, in general, ca nu e loc pe Pamant de mai mult de cateva sute de milioane de oameni, nu putem spera la ceva mai bun”.
   In primul rand ca nu e clara: cine stabileste cati oameni trebuie sa fie pe Pamant? Cine are dreptul de a stabili asta? Si tu crezi ca daca vor fi doar cateva sute de milioane putem spera la ceva bun? Da-mi voie, te rog, sa te contrazic din nou. Chiar si cand populatia planetei era mult mai mica decat cea de acum, in trecut, au existat multe razboaie devastatoare (exemplele sunt cat se poate de numeroase in Istorie), a existat si foamete ucigatoare, molime cumplite, etc. Asa ca nu exista nicio legatura intre numarul populatiei si acel „ceva mai bun” de care vorbesti, adica daca numarul e mai mic lucrul asta ar determina acel „ceva mai bun”. Iar experienta ce vine din trecutul umanitatii demonstreaza acest lucru.
   Ce rezulta de aici? Rezulta ca problema nu e neaparat numarul, cat sistemul existent pe plan mondial. Un sistem care nu e nici just si nici cu dreapta masura!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 16, 2011 | Răspunde

 3. […]  Dar voi? […]

  Pingback de Dansând pentru viaţă! « Gabriela Elena | iulie 17, 2011 | Răspunde

 4. Punctat foarte bine de Motanul Incaltat!:)) De acord cu el !

  Comentariu de gabitzataz | iulie 18, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: