Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Boc la TVR. Despre reorganizarea administrativa. Reactii pe aceasta tema

Iata ce ne spune Gandul:

Boc: Reorganizarea administrativă nu este făcută nici pentru PDL, nici pentru UDMR LIVE TEXT

O sinteza a declaratiilor premierului, interesanta si utila.

Dar sa vedem si reactii pe tema aceasta

Mediafax:

Kelemen Hunor: Nu am discutat în coaliţie despre un proiect concret privind descentralizarea

si tot in Gandul:

Un lagăr numit Ţinutul Secuiesc. Ce este atunci România?

de Florin NEGRUŢIU

Iata ce arata printre altele:

„Se face o săptămână de când scriem zilnic despre regionalizarea României. Am anunţat în premieră voievodatele d-lui Boc, am luat la cunoştinţă de superjudeţele d-lui Traian Băsescu, am pus pe hartă capitalele d-lui Ioan Oltean, l-am avut la Interviurile Gândul pe dl. Kelemen Hunor care n-a lăsat loc de interpretări: „Aşa trebuie să fie – Covasna, Harghita, Mureş”. Am făcut analize, estimări, am cheltuit zeci de ore să smulgem declaraţii sau fragmente de proiect, am luat reacţiile d-lor Ponta şi Antonescu şi i-am cerut opoziţiei propriile proiecte şi calcule, pentru a vă prezenta un discurs coerent despre un subiect care interesează direct fiecare cetăţean din ţara aceasta. Am încercat să evităm tentaţiiile naţionaliste şi abordarea facilă că totul nu e decât o perdea de fum, menită să mascheze „problemele reale”. În acelaşi timp, am demontat manipularea care spunea că fără regionalizare pierdem bani europeni, cerând şi prezentând apoi poziţia Comisiei Europene, care ne-a confirmat ceea ce bănuiam: nici vorbă de aşa ceva.

Ne-am încăpăţânat să căutăm raţionalul acolo unde nu e şi să ordonăm haosul din mintea unor domni care au pierdut de mult legătura cu oamenii care i-au ales. Pentru că de o săptămână toată lumea vorbeşte despre regionalizare, dar nimeni n-a văzut vreun proiect clar în acest sens. Toată lumea îşi dă cu părerea, dar nimeni nu a prezentat un document în care să explice negru pe alb cum va arăta România noastră şi a generaţiilor viitoare. Toată lumea reacţionează viguros patriotic, dar nimeni, absolut nimeni, nu a arătat vreo hartă redesenată de Guvernul României. Ceea ce vedeţi dvs. la televizor este vechea hartă a regiunilor de dezvoltare, care existau bine mersi şi până acum, dar cărora nimeni nu le dăduse vreo importanţă juridică.”

si:

„Vă veţi întreba de ce nu vrea UDMR un Ţinut mai mare, cu Braşov, cu Alba, cu Sibiu, aşa cum este acum desenată regiunea Centru? Simplu: Nu doar pentru că s-ar schimba compoziţia etnică a Ţinutului, dar ar dispărea şi monopolul politic absolut al UDMR în zonă. Gândiţi-vă la un consiliu regional în care UDMR n-ar mai avea peste 90 la sută şi în care n-ar mai putea să taie şi să spânzure. Mai ales să taie.

Noua hartă a României este, în acest moment, obiect de negociere politică între dl. Băsescu şi UDMR. Este foarte probabil ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru acest proiect de lege. Să eviţi dezbaterea publică şi pe cea parlamentară şi să-ţi iei toate legile importante pe propria răspundere este cel mai clar semn de aroganţă şi dispreţ faţă de toată lumea, indiferent că suntem români sau maghiari.”

Recomand, desigur, citirea intregului editorial. Foarte interesant punct de vedere!

iunie 15, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Dacă domnul Boc exclude PDL-ul şi UDMR-ul de pe lista beneficiarilor, înseamnă că rămâne numai domnul preşedinte, că doar nu o face această comasare de judeţe pentru mine care cred că este o porcărie.

  Comentariu de Bibliotecaru | iunie 15, 2011 | Răspunde

  • Sincer vorbind, eu nu prea inteleg; nici interventia premierului la TVR nu m-a lamurit, decat intr-o foarte mica masura. Inclin sa fiu de acord cu Florin Negrutiu in ideea ca nu se vede ceva concret.
   Iata, mai jos, ce a declarat si la RRA, dupa cum ne arata Mediafax:

   Boc: Reorganizarea administrativ-teritorială este o cale de eliminare a corupţiei. Ce spune premierul despre denumirea noilor judeţe

   Dupa cum se vede premierul a tot vorbit de „Alianta Socialista” de baronii locali, de destructurarea „structurilor din teritoriu”, ca ar fi o cale de eliminare a coruptiei, etc. Dar uitati-va ce afirma:
   „România nu are niciun program mai mare de 5 miliarde de euro. Dacă am fi pe judeţe mari, unul singur ar putea atrage până la 3 miliarde de euro.” si „Judeţele noastre au dimensiuni mici şi nu pot contracta bani direct de la UE. Dacă le facem mari, vor putea să meargă să ceară bani de la UE. Judeţul mare trebuie să stabilească prioritatea.”. Observati ca spune „ar putea sa atraga”, deci nu e sigur. Cu alte cuvinte ar putea sa atraga si zero euro; bine, sa nu exageram, dar nu e foarte clar ca ar putea sa atraga 3 miliarde de euro, atata vreme cat Romania nu are niciun program mai mare de 5 miliarde de euro. Pe de alta parte, va rog sa observati ca premierul spune: „Dacă le facem mari, vor putea să meargă să ceară bani de la UE.”. Deci, in viziunea D-lui Boc problema e foarte simpla: vor merge sa ceara bani de la UE („sa ceara”, va rog sa retineti aceasta exprimare) si UE nu o sa aiba altceva mai bun de facut decat sa le dea 3 miliarde de euro, nu?

   O sa pun problemele sub forma interogativa. Ce anume garanteaza ca daca judetele vor fi mai mari se va elimina si coruptia? De parca aceasta coruptie ar depinde de marimea judetelor. Daca judetul e mare, coruptia e mult mai mica. Daca judetul e mic, coruptia e mare. Cu alte cuvinte, marimea coruptiei este invers proportionala cu marimea judetului (adica cu suprafata sa)… E o teorie… extrem de interesanta… 🙂 . Observati ca spune: „Reorganizarea administrativ-teritorială este o cale de eliminare a corupţiei.”. Dar poate ca e calea cea mai buna de reorganizare a coruptiei. De ce n-ar fi asa? Ok, pana aici ne-am lamurit cat de cat… 🙂 . Ce anume garanteaza ca daca judetele vor fi mai mari, vor si atrage bani direct de la UE de pana la 3 miliarde de euro? Asta ar fi plafonul maxim, din cate inteleg. Eu din cate stiu, daca stiu bine, trebuie facute proiecte pentru atragerea fondurilor europene, care sa fie apoi aprobate de forurile europene care se ocupa de asa ceva, pe programele de dezvoltare ale UE. Cum adica sa te duci acolo si sa ceri bani?? Trebuie sa mergi acolo cu un proiect, care mai trebuie sa fie si aprobat. Si s-ar putea ca „sa ceri”, sa zicem, un miliard de euro si sa-ti aprobe doar 200 de milioane de euro. Este exclusa aceasta posibilitate? De aceea ar trebui infiintate, la nivelul acestor judete mai mari (sau regiuni, sau voievodate, cum o vrea Dl. Boc sa le numeasca) organisme care sa se ocupe cu elaborarea proiectelor. Pentru ca un astfel de proiect mai trebuie sa fie si bine facut. Nu cred ca e o treaba simpla, daca stau sa ma gandesc la cat la suta din fondurile UE alocate Romaniei putem sa le si absorbim. Pe de alta parte trebuie intocmite devize pentru justificarea cheltuielilor. Pentru ca nu merge pe cerute, cand e vorba de miliarde de euro. Chestiunea aceasta presupune oameni calificati si foarte specializati pe astfel de probleme in aceste judete mai mari. Avem in teritoriu astfel de oameni? Dar ai fi tentat sa spui, gandindu-te la aceasta cifra – 3 miliarde de euro – ca toate judetele vor resusi sa atraga acesti bani. Sau fiecare judet aceeasi suma de bani. Lucru care iarasi nu e foarte clar. Deoarece, in caz contrar, am putea sa asistam la o dezvoltare inegala a tarii – unele judete mai mari sa reuseasca sa atraga sume mai mari decat alte judete mai mari. Ce anume garanteaza ca nu se poate intampla asa ceva? Apoi ar mai fi si problema implementarii acestor proiecte, legate de punerea lor in opera la modul practic. Aici avem probleme si acum – lucru pe care si Basescu l-a observat. Cu alte cuvinte problema ar trebui rezolvata la nivel de judet. Dar cum? Ar trebui parghii create in acest sens. Ce anume garanteaza ca aceasta problema ar fi rezolvata daca se vor face 8 judete mai mari? Pentru ca, sintetizand ce spune premierul, concluzia ar fi cam asa: facem opt judete mai mari si toate problemele vor fi rezolvate ca prin minune!

   „Ma indoiesc, deci cuget”!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 16, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: